Leuke post Floris!! Mijn favorieten van 2020 zijn: 1. Het achste leven (voor Brilka), Nino Haratischwili 2. De druiven der gramschap, John Steinbeck 3. Max, Mischa en het tet-offensief, Johan Harstad 4. De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld 5. HhhH, Laurent Binet
Godenslaap van Erwin Mortier is mijn favoriet van 2020. Heeft mij ook drie maal laten huilen, en is zo ontzettend prachtig geschreven. Ik raad het iedereen aan!
Weer hele leuke video!! Anna Karenina heeft bij mij ook voor altijd een plaatsje in mijn hart. Op sommige momenten in het dagelijks leven denk ik zelfs: ‘wat zou Anna doen of hiervan denken?’, zo echt heeft Tolstoj haar beschreven (en de andere personages trouwens ook). Prachtig boek! Ben benieuwd wat jij er nog over gaat vertellen in je video😊
'Mijn ontelbare identiteiten' en 'Anna Karenina' vond ik ook fantastisch dit jaar en ik kijk uit naar je review van de laatste! Een greep uit mijn favoriete boeken dit jaar zijn: 1. Tegen verkiezingen van David van Reybrouck (nu bezig in Revolusi van hem en die is ook steengoed :) 2. Norwegian Wood van Haruki Murakami 3. Crime and punishment van Dostoyevsky 4. Citizen van Claudia Rankine
Mijn top 5: Berta Isla (Javier Marias) De zee, de zee (Iris Murdoch) De zeven gehangenen (Leonid Andrejev) De dood van Ivan Iljitsj (Leo Tolstoj) De zee (John Banville) (... en voor de vierde keer Mrs. Dalloway gelezen, in 2020.) Bedankt voor de tips, Floris. Ik ga op zoek naar "Hoe lees je een boek?" van Woolf.
Wat leuk om mijn suggestie hierin terug te zien! In mijn top vijf boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen staat Anna Karenina toevallig ook op de eerste plaats, samen met Oorlog en vrede. De rest van de top vijf zou ik aanvullen met De idioo/Misdaad en straf, The waves/To the lighthouse, De posthume herinneringen van Bras Cubas, en het dagboek van Anne Frank, dat misschien wel van alle boeken de meeste indruk op mij heeft gemaakt in 2020. Wellicht gek om het bekendste boek uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis aan te raden, maar als je het nog nooit hebt gelezen of misschien alleen een keer voor school; lees het, en je zult verbijsterd zijn over de kwaliteit ervan en meer huilen dan bij Anna Karenina.
Goeie tips! Ik zou het boek Nadja van André Breton aanraden, een heel bijzonder boek. Het vertelt een verhaal, maar ook de ervaringen van de schrijver in Parijs. Het is soms ook een soort surrealistisch manifest waar je zijn filosofische gedachtes leest. Centraal staat het personage Nadja, die de verteller mee neemt naar andere werkelijkheden. Zo mooi geschreven
Mooi lijstje! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar 'Mijn ontelbare identiteiten', die ga ik zeker lezen. Mijn favorieten boeken van het afgelopen jaar waren: War & Peace van Tolstoy, Wolf Hall van Hilary Mantel, Notes from the Underground en The Idiot van Dostoevsky en the Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt. Ik meen me te herinneren dat de Idioot één van je favoriete boeken is, daar zou ik graag nog eens een review van zien!
Dank je! De idioot komt ooit, maar vraag me niet wanneer. Het was het eerste klassieke werk dat ik las toen ik filosofie ging studeren en de literatuur (her)ontdekte. Het heeft dus ook een behoorlijk sentimentele waarde voor me en dat maakt me een beetje bang het opnieuw op te pakken.
Mooie lijst, Floris! De drie boeken die ik in 2020 las en verreweg het meeste indruk op mij maakten: 𝘿𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙣𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙩𝙪𝙞𝙜𝙚𝙣 van Hikaru Okuizumi, 𝘽𝙚𝙩𝙬𝙚𝙚𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙒𝙤𝙧𝙡𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙚 van Ta-Nehisi Coates en 𝘿𝙚 𝙩𝙪𝙣𝙣𝙚𝙡 van Ernesto Sábato.
Dank je! Ah, het juiste woord (wat ik wellicht niet heel duidelijk uitsprak) is affirmatie. Wat hier zoiets betekent als een bekrachtiging door herhaling.
Op de top is er een heftige driestrijd tussen 'Lanny,' 'Paravion' (Hafid Bouazza) en 'Bestemming Onbekend' (Paul Mosier, jeugdboek). De vierde daaraan gelijk is 'Mice and Men'. Wat een jaar! Perecs 'Het leven een gebruiksaanwijzing', komt ook hierbij! Dus deze vijf. Met Lanny toch wel als meest indrukwekkende. Andere favorieten zijn: De klank van Kleuren (Jimmy Liao, veel illustratie, zoektocht), Momo en de tijdspaarders (Michael Ende), De reis om de wereld in 80 Bomen (non-fictie met anekdotes, mooi uitgevoerd), Malva (Hagar Peeters) en Wolkenatlas. 'Beloved' en 'The Giving Tree' (Shell Silverstein, prentenboek) zijn runners up.
Oblomov van Ivan Gontsjarov is een van mijn favorieten die ik afgelopen jaar heb gelezen. Heb je die al eens gelezen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. En bedankt voor deze tips weer!
Een van de laatste boeken die ik in 2020 heb gelezen was Duin van Frank Herbert. Duin is misschien wel het meest indrukwekkende verhaal dat ik ooit heb gelezen, het boek zet je aan het denken en blijft lange tijd nazinderen. Binnen een jaartje verschijnt de verfilming van het eerste deel van Duin door Denis Villeneuve, een regisseur die enorme fan is van het boek (en de andere delen uit de Dune-reeks). In 1984 maakte David Lynch al een filmadaptatie die niet echt in de smaak viel. Ik ben er heilig van overtuigd dat Villeneuve er wel in zal slagen om dit prachtige en monumentale boek te verfilmen. Als je Duin hebt gelezen, besef je hoe moeilijk het is om de verscheidene thema's die erin verwikkeld zitten op het witte doek te brengen.
ook uit een dertigtal: 1.De ontdekking van de wereld - Clarice Lispector 2.De vier maaltijden - Meir Shalev 3.Ik zal de wereld niet meer zien - Altan Ahmet 4.Alle verhalen - Jean Rhys 5.Jij zegt het - Connie Palmen
Wij hebben echt zo'n andere smaak haha. Ik vond Het leven van een hond wel leuk, maar zo hem nooit in mijn favorietenlijstje opnemen. Welke het wel gehaald hebben, uit een veertigtal boeken: 5. De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld 4. Grand hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer 3. Paulo Coelho - de Alchemist 2. David Mitchell - Utopia Avenue 1. Het achterhuis - Anne Frank (ik weet het, een schande dat ik die nooit eerder had gelezen maar wat een parel)
Nou, valt wel mee hoor. Ik kon De avond is ongemak zeker waarderen (maar las ik pas in 2021!) en Grand Hotel Europa vond ik fantastisch. De alchemist vind ik daarentegen absolute troep en Utopia Avenue heb ik halverwege weggelegd, dat kon me niet helemaal boeien. Het achterhuis moet ik ook nog eens lezen (dus die schande delen we.)
Een van de boeken die mij het meest is bijgebleven, is het boek 'Mijn Meneer' van Ted van Lieshout (verschenen in 2012, maar nu pas gelezen). Ik was ondersteboven van de wijze waarop hij de relatie tussen een volwassen man en een elfjarige jongen beschrijft, en dan doel ik voornamelijk op het perspectief. Het verhaal is namelijk op een buitengewoon geloofwaardige manier opgeschreven vanuit de elfjarige ik-persoon, die zijn ervaringen in 18 brieven meedeelt aan een Mariabeeldje. Het heeft mijn kijk op pedoseksualiteit ingrijpend veranderd, en ik ben er zeker van dat dit (overigens niet alleen om die reden) een van de boeken is die me altijd bij zal blijven. Het is dus echt een aanrader!
Mijn favoriete boeken van 2020: - De meeste mensen deugen - Een klein leven - De zwarte met het witte hart - 12 jaar slaaf Laatste twee heb je volgens mij nog niet gelezen.. twee historische waargebeurde verhalen die écht de moeite waard zijn en helpen zaken van nu rondom o.a. racisme en BLM in perspectief te plaatsen.
@@arendeelise Absoluut. Het is echt een dikke pil maar zo'n mooi levensverhaal waarin je meegesleept wordt dat je al die paginas geen enkel probleem vindt.
‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig, zó aangrijpend. Dacht dat The Guardian het omschreef als ‘an eloquent 450 page suicide note’. Brandend actueel ook
Dank voor de tip. Ik heb van Zweig alleen zijn briefwisseling met Roth gelezen. Ik heb geloof ik een van zijn werken (niet eens welke) al liggen, maar die zit i.v.m. de verhuizing in een van de vele dozen. Over een paar maanden maar eens kijken of het 'De wereld van gisteren' is.
Leuke post Floris!! Mijn favorieten van 2020 zijn:
1. Het achste leven (voor Brilka), Nino Haratischwili
2. De druiven der gramschap, John Steinbeck
3. Max, Mischa en het tet-offensief, Johan Harstad
4. De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld
5. HhhH, Laurent Binet
Weer een stem voor Harstad dus. Toch maar eens mijn exemplaar terug zien te krijgen.
Godenslaap van Erwin Mortier is mijn favoriet van 2020. Heeft mij ook drie maal laten huilen, en is zo ontzettend prachtig geschreven. Ik raad het iedereen aan!
Hoera, Floris heeft niet-tragische literatuur gevonden. Bedankt voor de tip.
Weer hele leuke video!!
Anna Karenina heeft bij mij ook voor altijd een plaatsje in mijn hart. Op sommige momenten in het dagelijks leven denk ik zelfs: ‘wat zou Anna doen of hiervan denken?’, zo echt heeft Tolstoj haar beschreven (en de andere personages trouwens ook). Prachtig boek! Ben benieuwd wat jij er nog over gaat vertellen in je video😊
Ik ben van plan een lezer te worden. Deze video motiveert mij nog meer om er echt voor te gaan deze keer! Minder praten en meer doen!
Mooi!
'Mijn ontelbare identiteiten' en 'Anna Karenina' vond ik ook fantastisch dit jaar en ik kijk uit naar je review van de laatste! Een greep uit mijn favoriete boeken dit jaar zijn:
1. Tegen verkiezingen van David van Reybrouck (nu bezig in Revolusi van hem en die is ook steengoed :)
2. Norwegian Wood van Haruki Murakami
3. Crime and punishment van Dostoyevsky
4. Citizen van Claudia Rankine
David van Reybrouck veel over gehoord, nog nooit van gelezen ook. Er zijn ook zoveel boeken...
Mijn top 5: Berta Isla (Javier Marias)
De zee, de zee (Iris Murdoch)
De zeven gehangenen (Leonid Andrejev)
De dood van Ivan Iljitsj (Leo Tolstoj)
De zee (John Banville)
(... en voor de vierde keer Mrs. Dalloway gelezen, in 2020.) Bedankt voor de tips, Floris. Ik ga op zoek naar "Hoe lees je een boek?" van Woolf.
Wat leuk om mijn suggestie hierin terug te zien! In mijn top vijf boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen staat Anna Karenina toevallig ook op de eerste plaats, samen met Oorlog en vrede. De rest van de top vijf zou ik aanvullen met De idioo/Misdaad en straf, The waves/To the lighthouse, De posthume herinneringen van Bras Cubas, en het dagboek van Anne Frank, dat misschien wel van alle boeken de meeste indruk op mij heeft gemaakt in 2020. Wellicht gek om het bekendste boek uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis aan te raden, maar als je het nog nooit hebt gelezen of misschien alleen een keer voor school; lees het, en je zult verbijsterd zijn over de kwaliteit ervan en meer huilen dan bij Anna Karenina.
Eerlijk, Lennard, ik heb Het dagboek van Anne Frank nog nooit gelezen. De hoogste tijd dus.
Leuk floris! Kijk uit naar weer meer filmpjes
Goeie tips! Ik zou het boek Nadja van André Breton aanraden, een heel bijzonder boek. Het vertelt een verhaal, maar ook de ervaringen van de schrijver in Parijs. Het is soms ook een soort surrealistisch manifest waar je zijn filosofische gedachtes leest. Centraal staat het personage Nadja, die de verteller mee neemt naar andere werkelijkheden. Zo mooi geschreven
Laatst tipte iemand André Breton ook al. Ik ga 'm op mijn lijstje zetten. Dank!
Hele interessante boeken. Ik denk dat ik een aantal ga aanschaffen om te lezen.
Tof!
Je hebt me geïnfluenced om Anna Karenina te gaan lezen! Ik was onder de indruk van ‘Confettiregen’ van Splinter Chabot. Toevallig gelezen?
Mooi, mooi!
Nope. Aanrader dus?
@@Florisleest Zeker weten!
Mooi lijstje! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar 'Mijn ontelbare identiteiten', die ga ik zeker lezen. Mijn favorieten boeken van het afgelopen jaar waren: War & Peace van Tolstoy, Wolf Hall van Hilary Mantel, Notes from the Underground en The Idiot van Dostoevsky en the Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt. Ik meen me te herinneren dat de Idioot één van je favoriete boeken is, daar zou ik graag nog eens een review van zien!
Dank je! De idioot komt ooit, maar vraag me niet wanneer. Het was het eerste klassieke werk dat ik las toen ik filosofie ging studeren en de literatuur (her)ontdekte. Het heeft dus ook een behoorlijk sentimentele waarde voor me en dat maakt me een beetje bang het opnieuw op te pakken.
"Boekgeroffel"
0:49
2:03
3:48
6:01
9:26
Mooie lijst, Floris! De drie boeken die ik in 2020 las en verreweg het meeste indruk op mij maakten: 𝘿𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙣𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙩𝙪𝙞𝙜𝙚𝙣 van Hikaru Okuizumi, 𝘽𝙚𝙩𝙬𝙚𝙚𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙒𝙤𝙧𝙡𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙚 van Ta-Nehisi Coates en 𝘿𝙚 𝙩𝙪𝙣𝙣𝙚𝙡 van Ernesto Sábato.
Wie heet er nou "Ta-Nehisi"??? Wat een aanstellerij van die ouders!
Gave video! Je zegt bij minuut 2:54 adformatie, kan je uitleggen wat de betekenis is van dit woord? Ik krijg de definitie hiervan niet achterhaald.
Dank je! Ah, het juiste woord (wat ik wellicht niet heel duidelijk uitsprak) is affirmatie. Wat hier zoiets betekent als een bekrachtiging door herhaling.
Hoi! Je bent er weer. Leuk!
Op de top is er een heftige driestrijd tussen 'Lanny,' 'Paravion' (Hafid Bouazza) en 'Bestemming Onbekend' (Paul Mosier, jeugdboek). De vierde daaraan gelijk is 'Mice and Men'. Wat een jaar! Perecs 'Het leven een gebruiksaanwijzing', komt ook hierbij! Dus deze vijf. Met Lanny toch wel als meest indrukwekkende.
Andere favorieten zijn: De klank van Kleuren (Jimmy Liao, veel illustratie, zoektocht), Momo en de tijdspaarders (Michael Ende), De reis om de wereld in 80 Bomen (non-fictie met anekdotes, mooi uitgevoerd), Malva (Hagar Peeters) en Wolkenatlas.
'Beloved' en 'The Giving Tree' (Shell Silverstein, prentenboek) zijn runners up.
Wanneer je het bespreekt krijg ik bijna zin het nog eens te lezen, maar het verbaast me dat Dagboek van een dief zo hoog op je lijst is gekomen!
Niet doorvertellen, maar het was een van de weinige boeken van afgelopen jaar die ik kon vinden in de dozen. Dus ik moest wel.
@@Florisleest Ik zal zwijgen als het graf!
Oblomov van Ivan Gontsjarov is een van mijn favorieten die ik afgelopen jaar heb gelezen. Heb je die al eens gelezen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. En bedankt voor deze tips weer!
Ha, nog niet. Heb 'm al wel in een van de dozen liggen. Ooit...
@@Florisleest dan zal ik geduldig wachten tot ooit!
@@yungfaas6688 Oei. Lekker. Voor als ik verhuisd ben en mag bijkomen.
Interessant idee om boeken vanaf nu 'blind' te lezen. Ik heb meteen mijn abonnement op jouw video's stopgezet!
(grapje...)
Ha, zal ik dan maar alle titels weghalen en alle boeken anoniem bespreken?
Zoals altijd weer een leuke video! Persoonlijk lees ik vooral non-fictie. Mijn favoriete boek van 2020 is "Range" van David Epstein.
Dank je! Ik heb daar wel over gelezen. Wellicht voor mij een mooie bevestiging. Jack of all trades, master of...?
Ana Karenena is een geweldig boek
😭😭😭
Een van de laatste boeken die ik in 2020 heb gelezen was Duin van Frank Herbert. Duin is misschien wel het meest indrukwekkende verhaal dat ik ooit heb gelezen, het boek zet je aan het denken en blijft lange tijd nazinderen. Binnen een jaartje verschijnt de verfilming van het eerste deel van Duin door Denis Villeneuve, een regisseur die enorme fan is van het boek (en de andere delen uit de Dune-reeks). In 1984 maakte David Lynch al een filmadaptatie die niet echt in de smaak viel. Ik ben er heilig van overtuigd dat Villeneuve er wel in zal slagen om dit prachtige en monumentale boek te verfilmen. Als je Duin hebt gelezen, besef je hoe moeilijk het is om de verscheidene thema's die erin verwikkeld zitten op het witte doek te brengen.
Ken ik nog niet. Dank je!
ook uit een dertigtal:
1.De ontdekking van de wereld - Clarice Lispector
2.De vier maaltijden - Meir Shalev
3.Ik zal de wereld niet meer zien - Altan Ahmet
4.Alle verhalen - Jean Rhys
5.Jij zegt het - Connie Palmen
Connie Palmen? Totaal overschat!
Wij hebben echt zo'n andere smaak haha. Ik vond Het leven van een hond wel leuk, maar zo hem nooit in mijn favorietenlijstje opnemen. Welke het wel gehaald hebben, uit een veertigtal boeken:
5. De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld
4. Grand hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer
3. Paulo Coelho - de Alchemist
2. David Mitchell - Utopia Avenue
1. Het achterhuis - Anne Frank (ik weet het, een schande dat ik die nooit eerder had gelezen maar wat een parel)
Nou, valt wel mee hoor. Ik kon De avond is ongemak zeker waarderen (maar las ik pas in 2021!) en Grand Hotel Europa vond ik fantastisch.
De alchemist vind ik daarentegen absolute troep en Utopia Avenue heb ik halverwege weggelegd, dat kon me niet helemaal boeien. Het achterhuis moet ik ook nog eens lezen (dus die schande delen we.)
Ook Marjo is onder de indruk van de passie waarmee je presenteert.
Een van de boeken die mij het meest is bijgebleven, is het boek 'Mijn Meneer' van Ted van Lieshout (verschenen in 2012, maar nu pas gelezen). Ik was ondersteboven van de wijze waarop hij de relatie tussen een volwassen man en een elfjarige jongen beschrijft, en dan doel ik voornamelijk op het perspectief. Het verhaal is namelijk op een buitengewoon geloofwaardige manier opgeschreven vanuit de elfjarige ik-persoon, die zijn ervaringen in 18 brieven meedeelt aan een Mariabeeldje. Het heeft mijn kijk op pedoseksualiteit ingrijpend veranderd, en ik ben er zeker van dat dit (overigens niet alleen om die reden) een van de boeken is die me altijd bij zal blijven. Het is dus echt een aanrader!
Dank voor de tip. Klinkt op zijn minst intrigerend. Ik heb 'm genoteerd.
Uit het leven van een hond is zeker ook een van mijn favoriete boeken van 2020! Terechte winnaar van de Libris Literatuurprijs :)
Hmm... ik behoor toch tot het kamp dat graag 'Vallen is als vliegen' had zien winnen. Heb je die gelezen? Komt binnen als een mokerslag.
Mijn favoriete boeken van 2020:
- De meeste mensen deugen
- Een klein leven
- De zwarte met het witte hart
- 12 jaar slaaf
Laatste twee heb je volgens mij nog niet gelezen.. twee historische waargebeurde verhalen die écht de moeite waard zijn en helpen zaken van nu rondom o.a. racisme en BLM in perspectief te plaatsen.
Hee, klopt. Is die laatste 'gelijk' aan de film?
@@Florisleest Ja het is hetzelfde verhaal... Maar het boek is door Solomon Northup zelf geschreven in 1853 en dat maakt het zó indrukwekkend
Ben wel benieuwd wat je emo-momentjes waren bij Anna Karenina.
En HET boek wat je moet lezen en moet bespreken is: Max, Mischa & het Tet-offensief.
Ah, volgens mij heb ik dat werk uitgeleend (zelf nog niet gelezen). Binnenkort eens kijken waar die is.
Ik ga nu beginnen aan Max, Mischa & het Tet-Offensief... maar ik word nog een beetje afgeschrikt door de 1200+ pagina’s. Wel echt de moeite waard dus?
@@arendeelise Absoluut. Het is echt een dikke pil maar zo'n mooi levensverhaal waarin je meegesleept wordt dat je al die paginas geen enkel probleem vindt.
Inderdaad een prachtige roman, die je in een ruk uitleest!
‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig, zó aangrijpend. Dacht dat The Guardian het omschreef als ‘an eloquent 450 page suicide note’. Brandend actueel ook
Dank voor de tip. Ik heb van Zweig alleen zijn briefwisseling met Roth gelezen.
Ik heb geloof ik een van zijn werken (niet eens welke) al liggen, maar die zit i.v.m. de verhuizing in een van de vele dozen. Over een paar maanden maar eens kijken of het 'De wereld van gisteren' is.
Nu nog naar Rusland... en niet een keer...
Wie weet, ooit. Zelf al bezocht?
Nek supporter? Welke nek heb jij het over? NEC zit in je hart niet in je nek. Dit moet ik toch wel even kwijt voordat ik verder kijk.
Oeps.