Kompozit başlıkların yanlış hatırlamıyorsam 10 yıl kullanım süresi oluyor. Daha sonrasında özelliğini yitiriyor. Üzerlerinin çizilmiş olma sebebi asker abiler nöbette ters çevirip oturak niyetine kullandığı için.
Demir kompozit başlığın öyle 10 yıl süresi doluyor diye kaidesi yok isçiliğine bağlı ve yeni bir kompozit başlıkta tabanca ve tüfek mermisi geçirebilir ve geçirirde komzpozit başlıkların takılma amacı kurşun için değil şarapnel parçalarından korunmak için takılıyor
@@emrebozdag2702 hem şarapnel parçalarından korunmak için hemde duvara mermi sekerse adamın kafasına geldiğinde öldürmesin diye kullanılıyor Dağ filminde bile söylüyordu kask seken mermiyi tutar diye.
Tolga bey ben balistik mühendisiyim asıl alanım makine mühendisliği, 1980 yollarında kompozit para aramid kevlar 29 cinsi miğferler yeni yeni kullanılıyordu ve balistik limit 300 - 450 m/s idi. Yorumlarda gördüğüm gibi arkadaşlar doğru söylüyor, kompozit ömrü yaklaşık 10 sene ve reçine matrisli olduğu için UV ışınlarından, ortam şartlarından çok etkileniyor sizin kullandığınız silah özellikleri de çok önemli.. eğer ki miğfer metal esaslı ise molibden hız çeliği ya da titanyum esaslı alaşım olabilir, elinizdeki miğferin özelliklerini sadece görselden anlayabilecek kadar uzman değilim yeni mezun sayılırım. Kolay gelsin
Vay be 3 yıl olmuş, kompozitse -18 de saklaman gerekiyor bu pek mümkün değil. Epoxy kaplama yapın genelde alkol seyreltilmiş kullanırlar, kaplama metal ahşap kompozit farketmez her türlü ömürünü uzatır. Koleksiyon için nerelerden satın alma yapıyorsunuz benimlede paylaşır mısınız merak ettim.
M1 başlık esasen kurşun geçirmemek üzere değil askeri şarapnel etkisinden ve sekerek gelen mermiyi durdurmak için yapılmıştır.Ayrıca iç kısmında fiber glastan yapılma balistik olmayan bir başlık vardır.
Amacının bende öyle olduğunu duymuştum da her türlü havan mühimmatının tadına bakmış biri olarak söylüyorum 9mm yi geçiren başlık şarapnele sıfır koruma sağlar anladığım kadarıyla bunlar zamanında c timlerinin kafası boş kalmasın adamlara yük olsun diye devletimize atılan kazıklardan biri.
@@egenmebajs7115 tüm dünyada kullanıldı. Sana özel devlet üretilmedi. Bu kaskların amacı kursun yada şarapnel durdurmak değil. Serpinti şeklinde gelen taş toprak ve yorgun mermilere karşı korumaydı.
lk miğfer m1 abd menşei, ama sizdeki yerli üretim.. askerdeyken kullanmıştım... içinde liner ı olması lazım plastik kalıp veya fiberglasstan yapılmış ama türkiye plastik liner kullanılıyordu..sizdeki eski oldğu için çeliği zayıflamış iyi korunmuşların.. 38 cal. mermiyi bile durdurduğunu gördüm youtube da
Eski kasklar bildiğim kadarıyla seken veya ölü kurşunlara karşı kullanılıyordu. Ve eski silahların ve mermileri de işin içine katılınca zamanına göre iyi bir koruma sağlamışlardır.
kask dediğin malzemelerin. demirden olanının askeri adı çelik başlık. dik açı ile gelen mermilerde koruyucu etkisi yoktur. dik açı haricinde gelen mermi ve şarapnel parçalarına karşı kısmı etkisi vardır. gelen açıya göre sektirebilir. ikinci ateş ettiğin kaskın askeri adı kompozit başlık. 1. nesil kompozit başlıktır. hem teknoloji hemde kullanım zorluğundan dolayı Nato standartları gereği kullanımdan kalkmıştır. kompozit başlıkların 10 yıl kullanım ömrü vardır. 10 yıl sonunda balistik teste tabii tutulur.imal edilen seri testi geçemezse kullanımdan kaldırılır.
Kursun geçirmez özellikte yapilmiş bile olsa , std piyade tüfegi mermisinin enerjisi boynu kiracak kadar büyük güç üretir. Kask açisina göre kursunu sektirme , şarapnel parçalarina karsi koruma sağlanmalari icin tasarlanmişlardir.( Yil ve sayısını hatirlamamakla birlikte bilgi "savunma ve havacilik" dergisinden hatirladigim bir bilgi)
Çelik kask alta giyilen yünlü bir berenin üzerine giyilir amacı üzerine 90° direk gelen mermi için değilde Kask yüzeyine daha eğimli mermileri daha az tahribat ile sektirerek uzaklaştırmak esasına binaen üretilmiştir, bunun haricinde kask,a 90° dik açı ile gelen her mühimmat o kaskı deler havalı ceketli saçma dahil.
Kompozit açısına göre en fazla çekirdeğin yönünü değiştirir çelik yelekler de öyle bir de bu ekipmanı savaş ortamında karşılaşacağı mermi kalibreleriyle denemek gerek (5.56 & 7.62) gibi
Bunlar tek kullanılmıyor normalde liner denilen bir içlik var ama yinede mermiyi geçirir fakat kullanım amacı mermi gecirmemesi için yapılmadı tas toprak granit vb şeylerden yaralanması önlemek için kullanıldı . 2Dunya savasinda çokça kullanıldı ilk abd 2. Dunya savasinda kullandi bunu zaten ww2 ile ilgili bir filim izlediyseniz mutlaka görmüşsünüzdür ww2 de değil sadece kore Vietnam da kullanıldı ve kore savasindan bizlere geçti
Her ikisinide kullanmış bir asker olarak ikisinin içinde de sadece başına rahat oturması için malzeme var metal olanın içinde deriden bir döşeme oluyor.
askeri personelin kullandığı yelek ve başlıgın amacı mermıyı durdurmak degıl yavaslatmaktır 5,56 7,62 mermı ıcerı gırdıkten sonra dıger taraftan cıkmasın amacı ıle kullanılmaktır koruma seyıve olarak değissede amac olarak aynıdır
Yolga abi mrb bi sorumuz var , osmaniyeden selamlar , ayni cins iki ağac var biri kuru biri yaş yeni kesilmiş diyelim yada canli ağac diyelim kurşun delme gücü hangisinde daha fazla olur ?
Hiç bir kompozit başlık güçlü bir silahtan çıkan isabetli bir kurşunu engellemez kompozit başlığın temel görevi yandan ve üsten denk gelmesi halinde kurşunu sektirmesi için kullanılır net bilgi 👍
şifa mahlesinden cem abimize selam olsun yalnız poligon fiyatlarını birazdaha uygun yapsa güzel olur bizde yeni şeyler deneyimlemiş oluruz kendisi atıyo ne güzel 😂
Bunlarda kullanım süresi çok önemli en baba kask 2 sene dayanır daha sonra koruyuculuğunu yitirir. Şantiyede kullanılan baretlerin bile üzerlerinde renk değiştiren bir işaret var o renk değiştirdiği zaman baretin koruyuculuğu bitiyor.
Eski olan m1 miğferin içinde normalde bir kalıp daha başlık var. Ama bunda o yok nedense. Hatta şöyle bir detay vereyim filmlere yada belgesellere dikkat ederseniz m1 miğferinin en ön ucunda bir kayış vardır. Bu kayış ön taraftan ilk kademe başlık ile videodaki başlığı tutturmak gibi bir işleve sahiptir. Orijinal m1 tek değil iki başlığın birleşimi gibi bir konsepte sahiptir.
Şimdi ortada bir yanlış var benim gözümle görüp şahit olduğum şey o 2007 yılında doğma olan kompozit başlığını şimdiki askerlerimiz onun üst kısmını yere koyup oturuyorlar veya iç taarafini koyup oturuyorlar balyozla vurmalari falan hikâye abi :) teşekkürler
geçmişden kalma kaskı güncel silahlarlarla denemek zaten mantıksız o zamanın sartlarına gore yapılmıs ve her kask mermıyı durdurmak için tasarlanmaz bazen yandan gelen atısları felan sektırmek ıcın tasarlanır.
Hocam kompozit başlığın üstünün yıpranmış olmasının sebebi balyoz değil. Nöbette ilken ters çevrilip oturak yapılır o. Bu sebepten tümünün üstü yıpranmıştır.
13:15 ahahahahahah ulan ne güldüm ya. "Bak dikti diyosun ya" deyip, gaza gelmiş, yaaaa haaak diye aslan gibi kükreyerek şarjör boşaltacaktı, kedi gibi miyavlayarak " ben bunu yağlamadım" demekle yetindi. Jwırıejdjwosksjksks yaa gece gece güldürdünüz :d:d
@@duhanali6106 ya tetik çok önemli değil en kötü polisaj ile düzeltilir benim için ergonomi stabilite kalite ve atış ömrü tetiğe alışırsın kuru tetik antremanı ile
İlk kaskın ve daha önceki kullanılan kasların iki amaçla kullanılıyordu 1.Yorgun mermi,şarapnel parçası,sıyıran mermilerden korumak 2.dikine gelen mermi askerin kafasını parcilayacagi için kafayı bir arada tutar askeri tanimlamak için.
Üstelik orda ki balistik kompozitler sadece herhangi bi patlamaya karşı şarapnel etkisinden kurtulup tek parça kalabilme şansı sağlıyor yani mermi geçiriyor
O çelik miğferin modeli M-1'dir içerisinde fiberglass'tan yapılma iç başlık olması lazım fiberglass mukavemet bakımında çelikten daha güçlüdür. M-1 Kaskında Çelik kısım merminin hızını ve enerjisini azaltır iç aksam olan fiberglass parça da mermiyi tam olarak durdurur (Bu dediğim olay 10 metreden yapılacak 9mm atışları için geçerlidir.) UA-cam M-1 Helmet ballistic test yazarsanız dediğimi görürsünüz.
Abi zaten eski kasklar savaş için tasarlanmıştı yani kurşun geçirmemesi için tasarlanmamıştı yanlış bilmiyorsam şarapnel vs onlardan kaynaklanacak yaralanmaları engellemekti. Abi birde o kask Amerikan M1'i 2. dünya savaşında da kullanıldı.
kompozit başlıkların ömrü 10 yıldır. 13 yıl geçmesine rağmen yine iyi tutmuş birde iç aksamları ile atış yapıldığı taktirde insanın kafasına zarar gelmez.
Merhaba, dağ ortamında minimum 200m den gelen fişekler için tasarlanmıştır, metal olanları. Miğferlerin süresi de vardır, elinizdekiler paslanmış ve özelliğini yitirmiş gibi geldi bana.. Miğferlerin içinde bir de plastik bir koruma olur kafaya zaten tam değmez baş ile miğfer arasında 2cm boşluk olur. En azından ben dağda görev yaparken bu şekildeydi. 2009 - 2012 yılları arasında kuzey ırakta görev almış birisi olarak yazıyorum bunları. Kendi deneyimimdir şarapnel parçalarına karşı veya israil yapımı yerden yükselerek patlayan mayınlara karşı yakın mesafeden de etkili bir koruma sağladığını daha önce tecrübe etmiştik. Metal olan kaskların içinde plastik bir tabaka üzerinde de ipten bir ağ vardır. Bu sayede kafaya değmez ve fişek çekirdekleri plastikte kalır.
Polis tanıdıklarım vasıtası ile nöbet tuttukları için yelek giyiyorlar MP5 tarzı silah veriyorlar ellerine falan ondan biliyorum o yelek belli bı sene sonra kenara ayırıyorlar işi bitiyor kurşun geçirebiliyor bunlarda da bence kesinlikle vardır
Tolga bey merhaba bu tarz çelik miferlerin içinde kafanıza uygun ayarlı miferin iç kalıbına uygun plastik bir mifer daha vardır . Daha eski modellerde deriden üretilmiz askılar mevcuttu ancak kış şartlarında çok soğuk tutuğundan askerler yün şapkayla takarlarmış mifer direk gelen mermilerden ziyade bildiğim kadarıyla gelen şarapnel parçaları için sizde tahmin edersinizki çeliği kalınlaştır ağırlık da artacağından askerin savaşması zorlaşırdı dumdum diye bir kanal var orda eski rus miferine tokarev ve 357 ile test yapıyor
Tolga bey tam takım olarak almak isterseniz de mercanda askeriyeden çıkma malları satan birkaç Dükkan var bazen enteresan mallarda olabiliyor veya kadıköyde üstün outdoorda da vardı
Kanal gerçekten çok kaliteli, başarılarınızın devamını dilerim fakat minik bir eleştirim olacak kamera gerçekten çok fazla titriyor ve bu durumun beni rahatsız ettiğini belirtmek isterim. :)
Bu ve benzeri kasklar 15-20 metreden zaten koruma vadetmiyor askerde aklımda kaldığı kadarıyla Alman başlık 700 metre ve sonrası için koruma vadediyor diğerlerini unuttum burda önemli olan mesafe ve silahın türü bence
Kompozıt baslıklar mermiye dayanıklı degıldır ne olursa olsun mermi girer sadece mermi dik gelmediği surece yani yan gelirse onun sekmesini saglar Baska Bı ozellıgı yok
Aramızda kalsın ama ben bu testi G3 le yapmıştım yaklaşık yüz metre mesafeden ben hani bu G3 belki normal olabilir diye düşünmüştüm ama tabanca mermisini bile tutamiyorsa çöp demektir.. zaten mantıken bakarsak olaya sert olan herhangi birşey saniyede 800 metre hızla gelen bir mermiyi tutamamasi çok normal bence daha farklı teknolojiler geliştirilmeli 👍😉
O eski kask lar seken kurşun ve şarapnel icin üretilmistir ozamanın teknolojisi ile direk kursunun icin deyil dogru icinde herhangi birsey daha yok o hali ile
Özür dilerim ama kasklar direkt mermiyi tutması için değildir, sekip gelenleri tutması içindir. Yada direkt değilde eğimli gelenleri tutması ve aerodinamik yapısından sürtünüp yön değiştirmesi içindir.
hocam kasklar direkt gelen mermiyi engellemekten ziyade sekip gelen mermileri durdurmak içindir, yeni nesil kasklarda bunun için çalışmalar yapılsa da direk gelen mermiyi durdurmak zordur.
Kompozit başlıkların yanlış hatırlamıyorsam 10 yıl kullanım süresi oluyor. Daha sonrasında özelliğini yitiriyor. Üzerlerinin çizilmiş olma sebebi asker abiler nöbette ters çevirip oturak niyetine kullandığı için.
Shshsh asker abilere selâm
Asker abilere selâm
Demir kompozit başlığın öyle 10 yıl süresi doluyor diye kaidesi yok isçiliğine bağlı ve yeni bir kompozit başlıkta tabanca ve tüfek mermisi geçirebilir ve geçirirde komzpozit başlıkların takılma amacı kurşun için değil şarapnel parçalarından korunmak için takılıyor
@@emrebozdag2702 hem şarapnel parçalarından korunmak için hemde duvara mermi sekerse adamın kafasına geldiğinde öldürmesin diye kullanılıyor Dağ filminde bile söylüyordu kask seken mermiyi tutar diye.
O tarihteki mermi barut hız vs farkeder mi acaba
O zamanın kasklarını o zamanın silahlarıyla kıyaslamak daha mantıklı değil midir? Gerçek bir sonuç elde edebilmek adına...
Silahlar değişsede mühimmatlar nerdeyse hiç değişmedi o yüzden bir fark olmazdı bence
@@snowleopard2041 ama silah atış farki var
G3 ile denese zaten o kask dayanamaz ki
@@yokdahaneler1727 doğru silah atış farkı var ama zarara farkı olmiycağı için fazla sıkıntı olmazdı
Ne farkeder
Tolga bey ben balistik mühendisiyim asıl alanım makine mühendisliği, 1980 yollarında kompozit para aramid kevlar 29 cinsi miğferler yeni yeni kullanılıyordu ve balistik limit 300 - 450 m/s idi. Yorumlarda gördüğüm gibi arkadaşlar doğru söylüyor, kompozit ömrü yaklaşık 10 sene ve reçine matrisli olduğu için UV ışınlarından, ortam şartlarından çok etkileniyor sizin kullandığınız silah özellikleri de çok önemli.. eğer ki miğfer metal esaslı ise molibden hız çeliği ya da titanyum esaslı alaşım olabilir, elinizdeki miğferin özelliklerini sadece görselden anlayabilecek kadar uzman değilim yeni mezun sayılırım. Kolay gelsin
Hocam hizmet dışı bir miğfer alsam onu hangi koşullarda saklarsam koruyabilirim koleksiyon yapıyorum
Vay be 3 yıl olmuş, kompozitse -18 de saklaman gerekiyor bu pek mümkün değil. Epoxy kaplama yapın genelde alkol seyreltilmiş kullanırlar, kaplama metal ahşap kompozit farketmez her türlü ömürünü uzatır. Koleksiyon için nerelerden satın alma yapıyorsunuz benimlede paylaşır mısınız merak ettim.
M1 başlık esasen kurşun geçirmemek üzere değil askeri şarapnel etkisinden ve sekerek gelen mermiyi durdurmak için yapılmıştır.Ayrıca iç kısmında fiber glastan yapılma balistik olmayan bir başlık vardır.
Eski kasklar direk gelen mermiyi tutmaz abi, şarapnel ve sekerek gelenler için yapılmış, yeni olanın adı zaten kompozit başlık 😅😅
Amacının bende öyle olduğunu duymuştum da her türlü havan mühimmatının tadına bakmış biri olarak söylüyorum 9mm yi geçiren başlık şarapnele sıfır koruma sağlar anladığım kadarıyla bunlar zamanında c timlerinin kafası boş kalmasın adamlara yük olsun diye devletimize atılan kazıklardan biri.
@@egenmebajs7115 tüm dünyada kullanıldı. Sana özel devlet üretilmedi. Bu kaskların amacı kursun yada şarapnel durdurmak değil. Serpinti şeklinde gelen taş toprak ve yorgun mermilere karşı korumaydı.
+1 kesinlikle bende bu şekilde biliyorum
ben bir mağra adamına atom bombası atsam o da çok kompozit kalırdı
14:29 herkesin sokabileceği delik farklıdır 😂
lk miğfer m1 abd menşei, ama sizdeki yerli üretim.. askerdeyken kullanmıştım... içinde liner ı olması lazım plastik kalıp veya fiberglasstan yapılmış ama türkiye plastik liner kullanılıyordu..sizdeki eski oldğu için çeliği zayıflamış iyi korunmuşların.. 38 cal. mermiyi bile durdurduğunu gördüm youtube da
Bildiğim kadarıyla eski tip miğferler yorgun veya açılı gelen mermileri tutuyor. Dik temasta tutulma düşüyor.
Allah herkesi pasha fencer reklamlarından korusun!
Ne âlâka?
He yaw bu adamlar trilyoner mi anlamadım gitti heryerde reklamı var bu ne
yorumu okudum 1sn sonra geldi aq
Eski kasklar bildiğim kadarıyla seken veya ölü kurşunlara karşı kullanılıyordu. Ve eski silahların ve mermileri de işin içine katılınca zamanına göre iyi bir koruma sağlamışlardır.
Eski mermi derken?o zamanlar ki 9 mm, 12 gauge neyse şuan ki aynı.
kask dediğin malzemelerin. demirden olanının askeri adı çelik başlık. dik açı ile gelen mermilerde koruyucu etkisi yoktur. dik açı haricinde gelen mermi ve şarapnel parçalarına karşı kısmı etkisi vardır. gelen açıya göre sektirebilir. ikinci ateş ettiğin kaskın askeri adı kompozit başlık. 1. nesil kompozit başlıktır. hem teknoloji hemde kullanım zorluğundan dolayı Nato standartları gereği kullanımdan kalkmıştır. kompozit başlıkların 10 yıl kullanım ömrü vardır. 10 yıl sonunda balistik teste tabii tutulur.imal edilen seri testi geçemezse kullanımdan kaldırılır.
Kursun geçirmez özellikte yapilmiş bile olsa , std piyade tüfegi mermisinin enerjisi boynu kiracak kadar büyük güç üretir. Kask açisina göre kursunu sektirme , şarapnel parçalarina karsi koruma sağlanmalari icin tasarlanmişlardir.( Yil ve sayısını hatirlamamakla birlikte bilgi "savunma ve havacilik" dergisinden hatirladigim bir bilgi)
Çelik kask alta giyilen yünlü bir berenin üzerine giyilir amacı üzerine 90° direk gelen mermi için değilde Kask yüzeyine daha eğimli mermileri daha az tahribat ile sektirerek uzaklaştırmak esasına binaen üretilmiştir, bunun haricinde kask,a 90° dik açı ile gelen her mühimmat o kaskı deler havalı ceketli saçma dahil.
15:40 ta beynime yerleşti artık kazındı beynime
94de askerken yüzbaşı anlatmıştı kaskların tam korumadığını sadece mermi ve şarapnel parçalarının sektirip en az hasarla kurtulmak olduğunu söyledi.
Kompozit açısına göre en fazla çekirdeğin yönünü değiştirir çelik yelekler de öyle bir de bu ekipmanı savaş ortamında karşılaşacağı mermi kalibreleriyle denemek gerek (5.56 & 7.62) gibi
Abi hk g3 bulup balistik jele ateş ederk bir video yaparmısınız
Türkiyenin en sağlam kanalların dan bir tanesi başarılarınızın devamını dilerim
Bunlar tek kullanılmıyor normalde liner denilen bir içlik var ama yinede mermiyi geçirir fakat kullanım amacı mermi gecirmemesi için yapılmadı tas toprak granit vb şeylerden yaralanması önlemek için kullanıldı . 2Dunya savasinda çokça kullanıldı ilk abd 2. Dunya savasinda kullandi bunu zaten ww2 ile ilgili bir filim izlediyseniz mutlaka görmüşsünüzdür ww2 de değil sadece kore Vietnam da kullanıldı ve kore savasindan bizlere geçti
Rulman içindeki çelik bilyeyi fişek içine koyup tekkurşun yapıp atış yaparmısın. Küçük çelik bilyelerden 9lu drem atışı yaparmısın ??? Böyle videoların devamını bekliyoruz
Her ikisinide kullanmış bir asker olarak ikisinin içinde de sadece başına rahat oturması için malzeme var metal olanın içinde deriden bir döşeme oluyor.
O m1 hala kullaniliyormu kara kuvvetlerinde
askeri personelin kullandığı yelek ve başlıgın amacı mermıyı durdurmak degıl yavaslatmaktır 5,56 7,62 mermı ıcerı gırdıkten sonra dıger taraftan cıkmasın amacı ıle kullanılmaktır koruma seyıve olarak değissede amac olarak aynıdır
Yolga abi mrb bi sorumuz var , osmaniyeden selamlar , ayni cins iki ağac var biri kuru biri yaş yeni kesilmiş diyelim yada canli ağac diyelim kurşun delme gücü hangisinde daha fazla olur ?
reis bidahakine fazlada atış yaptığınız bi video cekermisiniz Delik deşik olması gibi :)
Benim anlamadığım siz o askeri silahları nasıl edindiniz???
Hiç bir kompozit başlık güçlü bir silahtan çıkan isabetli bir kurşunu engellemez kompozit başlığın temel görevi yandan ve üsten denk gelmesi halinde kurşunu sektirmesi için kullanılır net bilgi 👍
şifa mahlesinden cem abimize selam olsun yalnız poligon fiyatlarını birazdaha uygun yapsa güzel olur bizde yeni şeyler deneyimlemiş oluruz kendisi atıyo ne güzel 😂
Bunlarda kullanım süresi çok önemli en baba kask 2 sene dayanır daha sonra koruyuculuğunu yitirir. Şantiyede kullanılan baretlerin bile üzerlerinde renk değiştiren bir işaret var o renk değiştirdiği zaman baretin koruyuculuğu bitiyor.
o eski olan genelde askerlerin kafasını şarapnel ve herhangi bir ağır darbeden koruyor yoksa mermi geçirmeme özelliği yok
Elinizdeki silahın ucunda namlu aparatı olduğu için tekrar kurmuyor veya fişeği almıyor olabilir mi ?
Dağlıoğlu'nun FD63 modelleri hakkında ne düşünüyorsun? Kolay gelsin.
10:43 kemal Sunal'ın silahla takkeyi silahla vurup uçurması bu ve yine silahla yerdeki takkeyi vurup adamın başına gelmesi çok komikti
02:56 kulaklık takanlar için 1 dakikalık saygı duruşu (ben de kulaklık takıyorum)
Eski olan m1 miğferin içinde normalde bir kalıp daha başlık var. Ama bunda o yok nedense. Hatta şöyle bir detay vereyim filmlere yada belgesellere dikkat ederseniz m1 miğferinin en ön ucunda bir kayış vardır. Bu kayış ön taraftan ilk kademe başlık ile videodaki başlığı tutturmak gibi bir işleve sahiptir. Orijinal m1 tek değil iki başlığın birleşimi gibi bir konsepte sahiptir.
Gerçektende güzel vidyo reyis elinize salık hepinizin sizleri seviyorum❤️❤️❤️
abi bende o b. kaskların mermi tutup tutmadığını bilmiyordum şüpheliydim diyelim ama sekeni tuttuğu doğrudur eski kaskın :D
Bu kaskların üretim yıllarına ait mm'li mühimmat ile test etmek daha uygun olacaktır bence ve etkili atış mesafesinden. Dibinden değil
Şimdi ortada bir yanlış var benim gözümle görüp şahit olduğum şey o 2007 yılında doğma olan kompozit başlığını şimdiki askerlerimiz onun üst kısmını yere koyup oturuyorlar veya iç taarafini koyup oturuyorlar balyozla vurmalari falan hikâye abi :) teşekkürler
geçmişden kalma kaskı güncel silahlarlarla denemek zaten mantıksız o zamanın sartlarına gore yapılmıs ve her kask mermıyı durdurmak için tasarlanmaz bazen yandan gelen atısları felan sektırmek ıcın tasarlanır.
Hocam kompozit başlığın üstünün yıpranmış olmasının sebebi balyoz değil. Nöbette ilken ters çevrilip oturak yapılır o. Bu sebepten tümünün üstü yıpranmıştır.
Yok bu ondan değil hurdaya ayrılan başlıklat eziliyor ondan.
Askerde hep merak etmiştim elinize sağlık
13:15 ahahahahahah ulan ne güldüm ya. "Bak dikti diyosun ya" deyip, gaza gelmiş, yaaaa haaak diye aslan gibi kükreyerek şarjör boşaltacaktı, kedi gibi miyavlayarak " ben bunu yağlamadım" demekle yetindi. Jwırıejdjwosksjksks yaa gece gece güldürdünüz :d:d
Tolga abi Kar98k yada mosin nagant denermisin abi arasındaki fark varmıdır? Merak ediyorum doğrusu
O zamanlar PKM ( Bikxi ) RPK ( Ucuz Bikxi ) MG 3 15.cal yani ağır makineli dışında 1988 çoğu silah tabanca mermisi yani 9mm kullanıyor
Reis Sar9 sport veya sar9x incelermisin bir yerde fırsatını bulursan senden görelim bir de
Bro leş gibi tetiği var
@@duhanali6106 ya tetik çok önemli değil en kötü polisaj ile düzeltilir benim için ergonomi stabilite kalite ve atış ömrü tetiğe alışırsın kuru tetik antremanı ile
@@atsiz0606 polisaj yapılmış bir sar 9 la canik eliti veya combatı karşılaştırabilirmisin
İlk kaskın ve daha önceki kullanılan kasların iki amaçla kullanılıyordu
1.Yorgun mermi,şarapnel parçası,sıyıran mermilerden korumak
2.dikine gelen mermi askerin kafasını parcilayacagi için kafayı bir arada tutar askeri tanimlamak için.
Üstelik orda ki balistik kompozitler sadece herhangi bi patlamaya karşı şarapnel etkisinden kurtulup tek parça kalabilme şansı sağlıyor yani mermi geçiriyor
silah marka model nedir , güzel duruyor
O çelik miğferin modeli M-1'dir içerisinde fiberglass'tan yapılma iç başlık olması lazım fiberglass mukavemet bakımında çelikten daha güçlüdür. M-1 Kaskında Çelik kısım merminin hızını ve enerjisini azaltır iç aksam olan fiberglass parça da mermiyi tam olarak durdurur (Bu dediğim olay 10 metreden yapılacak 9mm atışları için geçerlidir.) UA-cam M-1 Helmet ballistic test yazarsanız dediğimi görürsünüz.
Tolga abicim şapkalarını nerden alıyorsun bununla ilgili bi paylaşımın var mı bilmiyorum bilgi alabilir miyim
Buraya delimine kanalindan geldimm
Bir bilgi bu Denediniz kasklar; sekme mermiler ve yatay gelen mermiler den korur. Paralel gelen mermiye dayanacak birşey yok suanlık
Abi zaten eski kasklar savaş için tasarlanmıştı yani kurşun geçirmemesi için tasarlanmamıştı yanlış bilmiyorsam şarapnel vs onlardan kaynaklanacak yaralanmaları engellemekti. Abi birde o kask Amerikan M1'i 2. dünya savaşında da kullanıldı.
Abi acaba o zamanın silahları ile şuan ki silahlar arasında fark var Ondan olabilir mi
Balistik miğferlerin amacı piyadeyi gelecek şarapnel parçalardan korumak. Direk bir mermi isabetini tutmak için yapılmamış.
Almanya'dan Selamlar
kompozit başlıkların ömrü 10 yıldır. 13 yıl geçmesine rağmen yine iyi tutmuş birde iç aksamları ile atış yapıldığı taktirde insanın kafasına zarar gelmez.
Hocam benim zimmetimde 100 adet vardı aynı böyleydi içinde herhangi bir koruyucu yoktu. Şarapnel için uygun bi kask ⛑(alman kaskıydı bendeki)
İstanbulda bu veya benzeri bir lokasyon var mıdır? Atışa uygun
Direk kurşun tutmaktan ziyade seken kurşunlar için yapıldı o kasklar. Bir belgeselde izlemiştim.
Merhaba, dağ ortamında minimum 200m den gelen fişekler için tasarlanmıştır, metal olanları. Miğferlerin süresi de vardır, elinizdekiler paslanmış ve özelliğini yitirmiş gibi geldi bana.. Miğferlerin içinde bir de plastik bir koruma olur kafaya zaten tam değmez baş ile miğfer arasında 2cm boşluk olur. En azından ben dağda görev yaparken bu şekildeydi. 2009 - 2012 yılları arasında kuzey ırakta görev almış birisi olarak yazıyorum bunları. Kendi deneyimimdir şarapnel parçalarına karşı veya israil yapımı yerden yükselerek patlayan mayınlara karşı yakın mesafeden de etkili bir koruma sağladığını daha önce tecrübe etmiştik. Metal olan kaskların içinde plastik bir tabaka üzerinde de ipten bir ağ vardır. Bu sayede kafaya değmez ve fişek çekirdekleri plastikte kalır.
Polis tanıdıklarım vasıtası ile nöbet tuttukları için yelek giyiyorlar MP5 tarzı silah veriyorlar ellerine falan ondan biliyorum o yelek belli bı sene sonra kenara ayırıyorlar işi bitiyor kurşun geçirebiliyor bunlarda da bence kesinlikle vardır
endüstüriyelim bir reklam değil reklam olsa söylerdi
O kasklardan askerde biz de taktık. Elimize aldığımızda kurşun GEÇİRİR olduğunu anlıyorduk zaten.
Bu da demek ki Allahın inayetiyle yaşıyoruz.
36 cal. güçsüz diyenlerin bu videoyu izlemesi lazim.
güçsüz.
Delicilik fazla olabilir ama durduruculuk sıfır. Biz bunu domuzda defalarca denedik.
@@ibrahimyldrm2703 tabi orasi oyle av yapilmicak bir calibre ama sonucta boncukta atmiyor.
Tolga abi Türkiye de kar98k ruhsatı alınabiliyor mu bilgin var mı? 7.62 yivli yani.
Reis kompozit ve çelik kasklar direk gelen çekirdeği tutmuyolar sekeni veya şarapneli tutuyo..
Stepsnaz Level 3 kaskıda test etmeni istiyorum hacı ? olabilir mi ?
Dik gelen mermiyi durdurmuyordu, yatay gelen yada seken kuşun larapnel parçalarını durdurmak içindi.
Hepsinin bi tarihi var tarihi geçtikten sonra kurşun geçirmez lik özelliğini kaybediyor biz tarihi geçen kaskları biz tankla ezip imha ediyorduk.
Mankenleri yazıyla konuşturmak güzel olmuş
araştırdım, o zamanlarn silahları bu kaskları bu kadar zorlamıyormui
Tolga bey merhaba bu tarz çelik miferlerin içinde kafanıza uygun ayarlı miferin iç kalıbına uygun plastik bir mifer daha vardır . Daha eski modellerde deriden üretilmiz askılar mevcuttu ancak kış şartlarında çok soğuk tutuğundan askerler yün şapkayla takarlarmış mifer direk gelen mermilerden ziyade bildiğim kadarıyla gelen şarapnel parçaları için sizde tahmin edersinizki çeliği kalınlaştır ağırlık da artacağından askerin savaşması zorlaşırdı dumdum diye bir kanal var orda eski rus miferine tokarev ve 357 ile test yapıyor
Selam, eski model kaskları, o model silahlar ile vurulması, çekimde gösterilen emeğe şapka çıkartılır.
Abdullah Ağar'ın 1988 yapımı kask hakkında ''onlar sadece ağırlık hiçbir koruması yok'' dediğini duymuştum
Kompozit Başlıkların takılma amacı benim bildiğim kurşun için değil şarapnel parçaları için bu yüzden tutamıyor olabilir
Deli mi ne?
Den geldim artik takipteyim kral💥
Tolga bey tam takım olarak almak isterseniz de mercanda askeriyeden çıkma malları satan birkaç Dükkan var bazen enteresan mallarda olabiliyor veya kadıköyde üstün outdoorda da vardı
Üstad renkli bir video olmuş elinize sağlık , bu arada herkesin geçireceği delik farklı katılıyorum ☝️ 😉😂 💧su😉
Eski kasklar direkt gelen kurşunları tutması için değil, şarapnel veya seken kurşunlar için üretilmiştir
Kanal gerçekten çok kaliteli, başarılarınızın devamını dilerim fakat minik bir eleştirim olacak kamera gerçekten çok fazla titriyor ve bu durumun beni rahatsız ettiğini belirtmek isterim. :)
O Kaskla Genellikle şarapneller içindi ve Metal yorgunluğu var İlk üretildiği zaman Ve o zamanın Silahlarıyla atış yapsaydiniz daha mantıklı olurdu
Bu ve benzeri kasklar 15-20 metreden zaten koruma vadetmiyor askerde aklımda kaldığı kadarıyla Alman başlık 700 metre ve sonrası için koruma vadediyor diğerlerini unuttum burda önemli olan mesafe ve silahın türü bence
Kompozıt baslıklar mermiye dayanıklı degıldır ne olursa olsun mermi girer sadece mermi dik gelmediği surece yani yan gelirse onun sekmesini saglar Baska Bı ozellıgı yok
Savaşlarda mermiyi düşmanın 10 metre burnuna girip ateş edemezsin, siper savaşları ve aradaki mesafe o kurşunun etkisini azaltır.
Aramızda kalsın ama ben bu testi G3 le yapmıştım yaklaşık yüz metre mesafeden ben hani bu G3 belki normal olabilir diye düşünmüştüm ama tabanca mermisini bile tutamiyorsa çöp demektir.. zaten mantıken bakarsak olaya sert olan herhangi birşey saniyede 800 metre hızla gelen bir mermiyi tutamamasi çok normal bence daha farklı teknolojiler geliştirilmeli 👍😉
Mesafe de önemli .savaş durumunda mermi yakından gelecek diye bişey yok
11:57 Furkan hocam şov yapıyor 😂
Çelik miğgerin İçinde deriden mamul astar var yani bütün koruyuculuğu
Abi 2018 den beri izliyorum
Tüfeğin marka modeli nedir?
O eski kask lar seken kurşun ve şarapnel icin üretilmistir ozamanın teknolojisi ile direk kursunun icin deyil dogru icinde herhangi birsey daha yok o hali ile
Özür dilerim ama kasklar direkt mermiyi tutması için değildir, sekip gelenleri tutması içindir. Yada direkt değilde eğimli gelenleri tutması ve aerodinamik yapısından sürtünüp yön değiştirmesi içindir.
Miğferin görevi kurşunu geçirmemek değil kurşunu cıvdırmaktır dik bir açı ile gelirse her miğfer kurşunu geçirir
Abi ama bu kaskları o zamanlardaki silahlar ve mermilerle denemek lazım
hocam kasklar direkt gelen mermiyi engellemekten ziyade sekip gelen mermileri durdurmak içindir, yeni nesil kasklarda bunun için çalışmalar yapılsa da direk gelen mermiyi durdurmak zordur.
Yeni nesil kompozitler de 9 mm olanlara karşı tam koruma sağlarken piyade tüfekleri ne karşı sadece etki azaltma yapabiliyor.
Tebrik ederim güzel video
Organ mafyasi degilim ama kalbini alrim
14:27 ben bu delige sokamam diyor manasi derin benim malzeme o kadar ufak degil diyor 😂😂
Tolga abi spray boyaya ateş ederek resim çizermisin