Cemal Kafadar ile İki Cihan Aresinde KTS

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 лип 2024
  • 00:00 Açlış
    04:30 Kafadar’ın doktora tezinin ismi ve konusu
    05:50 İntihat(gerileme) çöküş tartışmaları modern tarihçiliğin değil aynı zamanda Osmanlı düşünürlerinin de ana konularından birisiydi. Geç 16.yüzyıldan bu yana “Neden bu durumdayız?” sorusu istikrarlı bir şekilde günümüze gelmiştir.
    08:00 Bu istikrarlı eleştirilerin, yükseliş-gerileme-çöküş kavramlarının peşine düştüğünde kendisini kuruluş araştırmaları içerisinde nasıl buldu? İki Cihan Aresinde’den Kendine Ait Bir Roma’ya.
    13:40 13.yüzyılın ve Anadolu coğrafyasının önemi ne idi? 13.yüzyıl Osman Bey, Ahi Evren, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin, Safiyüddin Erdebili gibi tarihin akışını değiştiren onlarca insanı barındıran bir yüzyıldı. Ozan Sağgöz’ün yorumuyla “Şampiyonlar Ligi”.
    17:10 13.Yüzyıl siyasal olayları: Haçlı Seferleri, Bizans, Selçuklular, Sarı Saltuk, Kösedağ ve Moğollar. 1278’de Moğollar Anadolu’ya doğrudan vali atıyor. Beyliklerin oluşumu. Bir Rum köylüsü gencin 13.yüzyılda içerisinde bulunduğu dünyanın tahayyülü. İşte böyle karmaşık bir dönemde ortaya çıkıp bir devlet, tarikat vs. kurmak mümkün oluyordu.
    25:15 Vefailik ve Osmanlı ilişkileri nasıl bir şekilde değerlendirilebilir? İleri dönem Osmanlısına kadar(1500’ler) tarikatların tamı tamına şekil almış oldukları söylenemez. Şeyh Edebalı herhangi bir devlete vergi veriyor muydu? Ucların bu karmaşık ortamında bu isimler birbirlerine nasıl güveniyorlardı?
    33:05 Lindner’e karşı gelişen Soğan-Sarımsak konusu. Kaynakların ve konuların girifleşmesiyle içinden çıkabilmesi için kullandığı Sarımsak dişlerini nasıl karşılaştırabilir? Cemal Kafadar kaynakları nasıl bir perspektifle değerlendiriyor.
    38:10 Yahşı Fakih Menakıbnamesinin yapısı, ne’liği.
    41:00 Osmanlı tarihi metinlerinin kurgu olup olmadığının Aşıkpaşazade ve Evliya Çelebi merkeze alınarak edebiyat teorisi olarak bakılabilir mi? Tarihi roman yazıcılığı
    45:00 Heterodoksi-Ortodoksi kavramlarını dışsallayarak Metadoksi kavramını nasıl geliştirdi? Bu kavramların anlamları nelerdir? Köprülü’nün konumu. “14 ve 15.yüzyıldaki din adamlarını, şeyhleri ve hükümdarları belirli bir dine görüşe oturtamıyoruz.”
    55:10 Kayı’lık, Oğuz’luk, Bayezid ve Cem’in çocuklarının Türkçe isimlerine sahip olması. Fatih Bayezid farkı. Yavuz ile Selim arasında.
    01:03:10 Atufi’nin Kütüphane Katoloğu, yüzde 80’i Arapça, kalanı diğer dillerde. Dilde yerelleşme sorunu. Boccachio’dan dilde yerelleşmenin Avrupa’daki yansıması. Dede Korkut, Battalname, Danışmendname, Saltukname, Hacı Bektaş Vilayetnamesi, Düsturname, Tevarihler gibi onlarca Türkçe eserin Fatih sonrasına denk gelmesi bir tür dilde yerelleşmenin ortaya çıkışı olarak düşünülebilir.
    01:13:05 Hacı Bektaş Veli menkıbesi üzerinden Hacı Bektaş Veli’nin “Kimin selamını aldın?” diyalektinin okunuşu üzerinden anlamın şifahi kültürde farklılaşması.
    01:16:50 Saltukname’nin yazılışı hikayesi ve içeriğinin tümel yapısı. Ebul Hayr-ı Rumi’nin 7 yılda derleme hikayesinin şekli.
    01:18:20 Dede Korkut metinleri.

КОМЕНТАРІ • 28

  • @Furkan-pb8nl
    @Furkan-pb8nl 5 років тому +30

    Vasatlığın hakim olduğu bir dönemde hayli kaliteli programı beş yıl boyunca devam etmeniz her şeye rağmen ümidimi yitirmemeye neden oluyor.

  • @ilhanzeynepkarakilic6781
    @ilhanzeynepkarakilic6781 Рік тому

    Seçim gündeminden kaçmak, aklımı sağaltmak ve başka bir şeyler düşünebilmek için bu programa kaçtım. İyi ki varsınız. Ağzınıza aklınıza sağlık.

  • @islamgemici7444
    @islamgemici7444 20 днів тому

    Muhteşem.

  • @user-lq9qv7wu4d
    @user-lq9qv7wu4d 4 місяці тому

    Harika muhtesem bolum🎉🎉

  • @ondermrngz
    @ondermrngz 5 років тому +12

    Gayretiniz kültür tarihine geçecek kadar kıymetli...daha nice yıllar sürmesi dileğiyle

  • @oguzhanduru8814
    @oguzhanduru8814 5 років тому +2

    3.defa izliyorum şuan. Metadoksi sorusu benim sorulmasını çok beklediğim bir soruydu. Hocanın sorulunca verdiği yüz ifadesi beni o kadar mutlu etti ki :)

  • @mansurozgul1947
    @mansurozgul1947 5 років тому +3

    çoook çok teşekkürler şuana kadar youtube'da gördüğüm en kaliteli yayın yapan progmlardan birisi, diğeride bilim akademisi kanalı :)

  • @remziatay2398
    @remziatay2398 5 років тому +1

    TEŞEKÜRLER 🇹🇷🇹🇷👏👏👍👍👍

  • @kyusufsami
    @kyusufsami 5 років тому +1

    Çok güzel bir program olmuş. Keyifle seyrettim. Cemal Kafadar'ın alışılmışın dışında sahip olduğu farklı bir şekilde işleyen tarih yorumlama zekası kendisinin neden Harvard'da olduğu sorusunun da bence cevabını içeriyor. Teşekkürler

  • @mahfil34
    @mahfil34 5 років тому +3

    Emeğinize sağlık, müteşekkiriz

  • @sezgintokgoz
    @sezgintokgoz 5 років тому +3

    Muhteşem bir yayın daha. Bizlere kıymetli Cemal Kafadar hocamızın bilgilerini paylaşıp izlettiğiniz için teşekkür ederiz. Nice 5.yıllara ve daha da güzel yıllara inş.

  • @prlkadrgan7340
    @prlkadrgan7340 5 років тому +1

    Harika bir yayındı

  • @ilke77
    @ilke77 5 років тому +3

    Bu ülkede herhangi bir kanalda herhangi bir konuda yapılmış en faydalı ve kaliteli programdan bin kat daha iyi bir program yapıyorsunuz.Bir gün paranız veya sabrınız bitecek diye çok korkuyorum.Lütfen bitmesin...

    • @kulturtarihi
      @kulturtarihi  5 років тому +2

      Paramız yok :)
      İnadımız var. Bir de okumayı ve düşünmeyi seviyoruz.
      Teşekkürler

  • @atacankural4888
    @atacankural4888 5 років тому +4

    Emekleriniz için teşekkürler, çok kaliteli bir program.

  • @zynpddm3520
    @zynpddm3520 5 років тому

    Yillarca devam edebilin insallah..devam konuklar sayesinde zira baska yerde yoklar...

  • @emretas3988
    @emretas3988 5 років тому

    Teşekkürler.

  • @cloneeja
    @cloneeja 5 років тому

    Teşekkürler

  • @orkun72
    @orkun72 4 роки тому

    17.04 itibariyle ''aynı önem 'e' haizdir'' dedi içim rahatladı bizdeki 'i' ve 'e' haliyle ilgili bi mevzuu garmaşık iş vesselam ama 'öneme sahiptir' demenin başka bir yolu arapçayla farsçayı biz gibi 'kombinleyen' yok zaten ,bırakın kulağa hoş gelen (iç güdüsel dilbilgisi kurallarımızla) 'öneme haizdir' diyebilelim😀😀😀

  • @salihakkaya6534
    @salihakkaya6534 5 років тому

    aresinde ne demek

    • @kulturtarihi
      @kulturtarihi  5 років тому

      Çalabım bir şâr yaratmış iki cihân âresinde
      Bakıcak dîdâr görünür ol şârın kenâresinde
      Nâgehân ol şâra vardım ol şârı yapılır gördüm
      Ben dahî bile yapıldım taş ü toprak âresinde
      Ol şârdan oklar atılır gelir ciğere batılır
      Ârifler sözü satılır ol şârın bazâresinde
      Şâkirdleri taş yonarlar yonup üstâda sunarlar
      Çalabın ismin anarlar ol taşın her pâresinde
      Ol şâr dediğim gönüldür ne âlimdir ne câhildir
      Âşıklar kanı sebîldir ol şârın kanâresinde
      Bu sözü ârifler anlar câhiller bilmeyip tânlar
      Hacı Bayrâm kendi bânlar ol şârın minâresinde
      Hacı Bayrâm Velî

  • @eneseksi5173
    @eneseksi5173 5 років тому +1

    Hocanın ortodoks heteredoks görüşünü ikna edici bulmadım. Heterodkslar için yanlış bilgi- yorum değil de eksik bilgi ithamı var. Örneğin hakim Osmanlı müslümanlığının karşıtı olan Vahhabiliğe heterodksi demiyoruz. İktidarın din anlayışına uymayan gruplara heterodksi deseydik vehhabilere mutlaka derdik. Vehhabiler için yanlış yorum ithamı var iken 13. yüzyıl anadolusu için eksik bilgi ithamı var.

  • @yasinyokus1203
    @yasinyokus1203 4 роки тому

    kafadar kısaca osmanlının kuruluşunda ne anlatıyor ?