Hiyerarşik Regresyon Nedir? SPSS İle Nasıl Yapılır?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024
  • Bu videoda hiyerarşik regresyonun ne olduğunu ve SPSS ile nasıl yapıldığını anlatıyoruz.
    Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.
    Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. / tezyardimplatformu
    #spss #regresyon

КОМЕНТАРІ • 82

  • @esatsanl694
    @esatsanl694 Рік тому +1

    Birilerinin bir yerlerde böyle istatistik anlatabileceğini biliyordum. Birçok kanalda sıkıldıktan sonra ilaç gibi geldi. Emeğinize sağlık

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Estağfurullah. Sabah sabah tebessüm ettirdiniz, Allah da sizi mutlu etsin...

  • @ozgurogur5194
    @ozgurogur5194 Рік тому

    İzlediğim en anlaşılır en akıcı anlatım olmuş dersem abartmış olmam. Emeğinize sağlık.

  • @ozgekocabas4798
    @ozgekocabas4798 4 місяці тому

    hiç bilmediğim konuları bile tek seferde anlayabiliyorum, bu kaliteli videoları bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler, hakkınız ödenmez 🙏

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  4 місяці тому +1

      Estağfurullah. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Bu arada yorumlar arasında görülmesi için yazıyorum. Eleştiriler veya öneriler varsa bunları da almak isterim. Hiçbir yorumu silmiyorum, bilinmesini isterim.

  • @tubaslakturk3805
    @tubaslakturk3805 Рік тому +2

    Çok kaliteli, açık ve net olmuş teşekkürler hocam ☺️

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому +1

      Rica ederim. Faydalı olması en büyük mutluluk. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

  • @hilal7363
    @hilal7363 Рік тому

    Emeğinize sağlık, çok anlaşılır ve kapsamlı bir şekilde anlatmışsınız. Yeni videolarınızı da görmek dileğiyle...

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Çok teşekkürler. Yeni videolar gelecek. Bu aralar biraz yoğunluğum var. Araya sıkıştırmak istemiyorum, anlattığım zaman elimden gelenin en iyisini yapmalıyım.

  • @uzmanpsikolojikdansmanaysu1609

    Bu kadar anlaşılır bir video daha görmedim, emeğinize sağlık :)

  • @nazlibenli739
    @nazlibenli739 2 роки тому

    Bildirim yeni geldi (saat 01.57), ben bir çok kısmını yaptım ama hocamın da bilgileriyle analizimi kontrol etmek istiyorum
    Daha baştan efso video olmuş, emeğinize sağlık hocam 🙏🥰

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 роки тому

      Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. İyi çalışmalar.

  • @hikmetavci1545
    @hikmetavci1545 9 місяців тому

    Gerçekten harika açık ve akıcı bir anlatım🎉

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  9 місяців тому

      Teşekkür ederim

    • @hikmetavci1545
      @hikmetavci1545 7 місяців тому

      Çok acil cevaplayabilirseniz sevinirim. Hocam hiyerarşik regresyonda bağımsız değişken olarak anne baba eğitim durumları ve gelir düzeyini aldım. Bu değişkenler kategorik olduğu için regresyon analizinde kullanılamaz diyorlar. Ben anne baba eğitim durumlarını 1-4 arası 4 grup şeklinde, gelir düzeyini 5 grup şeklinde spss e girdim, egitim durumu ve gelir düzeylerini hiyerarşik regresyonda kullanabilmemin bir yolu var mıdır? Teşekkürler.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  7 місяців тому

      Aslında çoğu kişi buna itiraz edecek ama kategorik değişkenlerle de regresyon olur. Bu durumda 1. kategoriye göre durumu yorumlarsınız. İsterseniz 2 kategorili bir değişkene t test ve regresyon yapın. Aynı sonuçları bulacaksınız. 🤔

  • @ozkanilhan4350
    @ozkanilhan4350 Рік тому

    Hocam çok güzel, akıcı, harika bir sunum. Multinominal ve ordinal lojistik regresyon analiziyle ilgili de video hazırlayabilirseniz çok mutlu oluruz. Saygılar …

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому +1

      Rica ederim. Planlarım arasında var ancak yaz döneminde olabilecek.

  • @muratyalcin4753
    @muratyalcin4753 2 роки тому

    emeğinize sağlık hocam

  • @MYCOMPUTER2018
    @MYCOMPUTER2018 2 роки тому

    Teşekkürler.

  • @murathikmetacikgoz7966
    @murathikmetacikgoz7966 Рік тому

    Hocam merhaba, öncelikle böyle bir platformda bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Paylaşımlarınız çok kıymetli. Bizlere çok katkı sağlıyor.
    Soruma gelecek olursak:
    Hiyerarşik regresyon modeline bağımsız değişkenleri dahil ederken dahil etme sırasını neye dayanarak belirleyebiliriz? Bununla ilgili bir kural var mıdır? (Bağımlı değişken üzerinde en çok ilişkili olandan az ilişkili olana doğru vs.). Eğer bir kural varsa atıf yapabileceğimiz bir kaynak önerebilir misiniz?
    Teşekkürler...

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому +1

      Öncelikle rica ederim. Faydam dokunuyorsa inanın çok mutlu oluyorum. Bununla ilgili kesin bir kural yok ancak genellikle teorik olarak hangi bağımsız değişkenlerin model için en önemli olduğu düşünülüyorsa, bu değişkenler önce modele dahil edilir.

  • @senaozunlualumni8697
    @senaozunlualumni8697 4 місяці тому

    hocam merhaba, method olarak stepwise kullanılan aşamalı regresyon için bir video planınız var mı acaba? stepwise ile çoklu regresyon arasında nasıl bir fark oluyor merak ettim :) emekleriniz için çok teşekkürler :)

  • @sareaydn3275
    @sareaydn3275 2 роки тому

    Hocam merhabalar. Çok güzel anlatmışsızın teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı. t değeri neyi ifade ediyor. YOrumlamamız önemli mi?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 роки тому +1

      Merhaba, rica ederim. Faydam dokunduysa ne mutlu bana. Bu analizde t-değerini tablo dışında belirtmenize ve yorumlamanıza gerek yok. Yine de t değeri nedir anlamak için şu videoyu izlemeniz size fikir verecektir: ua-cam.com/video/gkQa01WPquY/v-deo.html

  • @LisansüstüÖğrenci
    @LisansüstüÖğrenci Рік тому

    Merhaba hocam, çok açık ve anlaşılır anlatıyorsunuz. İstatistiğimi kanalınız sayesinde geliştirdim. Öncelikle çok teşekkür ederim. Bir sorum olacak hocam. Videodaki örnekten gideyim. Hiyerarşik regresyon analizinde bağımsız değişkenleri şu şekilde modele dahil ettiğimde:
    Dindarlık
    Dindarlık + ailevi mutluluk
    Dindarlık + ailevi mutluluk + gelir
    Dindarlık + ailevi mutluluk + gelir + sosyal destek
    2. adımda ailevi mutluluk anlamlıyken 3. Adımda gelirin modele dahil edilmesiyle ailevi mutluluk anlamsız yordayıcı haline geliyor. 4. Adımda ise modele sosyal desteğin dahil edilmesiyle ailevi mutluluk tekrar anlamlı hale geliyor ya da tüm değişkenler anlamsız yordayıcı haline de gelebiliyor. Yaptığım analizlerde böyle farklı durumlarla karşılaşıyorum. Bunu nasıl açıklarız ve nasıl yorumlarız?
    Saygılarımla…

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Öncelikle rica ederim, bir faydam dokunuyorsa bundan mutluluk duyuyorum. Sorunuza gelince; değişkenlerin birbiri ile etkileşimi ve baskınlıkları ile açıklayabiliriz. Örneğin dindarlık ve ailede mutluluk anlamlı olarak etkiliymiş. Ama gelir de bunların arasına girince ailevi mutluluğunu önemsiz hale getirmiş. Yani sırat-ı müstakimden ayırmış :). 4. adımda sosyal desteğin gelmesi ile birlikte ise birey geliri de sosyal destek gibi algılamış ve ikisini de önemli görmüş. 3. adımda sadece sosyal destek eklenseydi ne olurdu? merak ettim.

    • @LisansüstüÖğrenci
      @LisansüstüÖğrenci Рік тому

      @@TezYardımPlatformu Hızlı yanıtınız için teşekkür ederim hocam :)

  • @arastrmac6421
    @arastrmac6421 Рік тому

    Hocam öncelikle anlatım için teşekkür ediyorum, harika bir içerik olmuş. Hocam Buradaki F değeri neyi ifade ediyor? nasıl yorumlayabiliriz yardımcı olur musubnuz?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      F değerleri, p'ye giden yolda bize gerekiyor. Varyans analizi yani ANOVA yapılarak hesaplanıyor. Sonrasında buradan p değerine ulaşıyoruz. Şu videomuzu izlemenizi çok isterim. Çünkü mantık aynı: ua-cam.com/video/gkQa01WPquY/v-deo.html

    • @arastrmac6421
      @arastrmac6421 Рік тому

      @@TezYardımPlatformu Teşekkür ediyorum hocam

  • @sukruozuak5675
    @sukruozuak5675 Рік тому

    Merhabalar öncelikle bilgilendirici videonuz için teşekkürler. İki sorum olacaktı: 1)Toplanan veri sonrası elde edilen sonuçları evrene genelleme kriterleri nelerdir acaba? Bununla ilgili bir videonuz var mı? R2 mi yoksa AdjustedR2 mi kullanacağım konusunda kararsız kaldım nasıl emin olabilirim? Örneğin tek bir şehirden yeteri kadar toplanan veriler evren örneklemesine uygun mudur? 2)Hiyerarşik regresyon değerlerini APA stilinde tablolaştırmaya ilişkin bir video hazırlayabilir misiniz? Çünkü hiyerarşik regresyon analizine ilişkin oldukça az video var ve kaynaklarda da farklı ifadeler tablolarda gösterilebiliyor. Örneğin F değerini tabloda gösteren de var göstermeyen de var. Bu nedenle bu tarz bir video kıymetli olabilir.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Merhaba, rica ederim.
      1. Bu konuda herkesin kabul ettiği kesin bir kural maalesef yok. Tek şehir vs. bunlar biraz size kalıyor. Sadece örneklem yeterliği hesapları var. Bunu henüz anlatmadım.
      2. Çoklu regresyon olduğunda Adj. R2 kullanılmalı.
      3. APA'nın tablo hazırlama kuralları bellidir. Ancak neyi göstereceğinizi net olarak belirtmez. F değerini mutlaka vermelisiniz. APA tabloları hazırlama videosu yapmıştım. Yine bir bakayım.

    • @sukruozuak5675
      @sukruozuak5675 Рік тому

      @@TezYardımPlatformu Hiyerarşik regresyon oluşturuyorum ve 5'ten fazla bağımsız değişkenimin bağımlı değişkenim ile olan ilişkisini inceliyorum bu durumda çoklu regresyon yaptığım söylenebilir mi yani Adj. R2 mi kullanmalıyım? F değerini Anovo tablosundaki F ve sigma değerine göre yazmamı mı önerirseniz Fchange değerini yazmıyoruz değil mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Evet çoklu regresyon yapıyorsunuz. Adj kullanmalısınız. Evet F değerini ANOVA tablosuna göre yazabilirsiniz. F change değeri modeller arasındaki değişimi verir. Verirseniz iyi olur.

  • @MYCOMPUTER2018
    @MYCOMPUTER2018 2 роки тому

    Ölçek geliştirme ne zaman gelecek hocam; şöyle detaylı uzun bir video.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 роки тому +1

      Daha önce bir arkadaşımız hiyerarşik istemişti, bu nedenle bu videoyu çekmek istedim. Ölçek geliştirme videosunun kafamdaki kurgu aşamasındayım. Bazı noktalar sıkıntılı. Var olan bir yabancı ölçek üzerinden gitmek istesek olmayacak. Türkçe bir ölçek üzerinden yapsak yine olmayacak. İyi bir planlama yapmak gerekiyor. Görüşmek üzere...

    • @MYCOMPUTER2018
      @MYCOMPUTER2018 2 роки тому

      @@TezYardımPlatformu hocam aslında ben bir ölçek geliştirdim; geliştirdim derken soruları hazırladım. Bir pretest ve uzman görüşü alsaydım siz burada güzel bir SPSS yapardınız çok faydalı olurdu.

  • @sareaydn3275
    @sareaydn3275 2 роки тому +1

    Hocam merhaba. p değeri 0.05 den küçükse direk anlamsız diyoruz, B degerine ve R kareye bakmamiza gerek yok sanirim.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 роки тому +1

      Hayır, farklı bir şeye bakmıyoruz. Anlamsız diyoruz. Çünkü %95'ten daha fazla bir olasılıkla anlamlı değil.

    • @sareaydn3275
      @sareaydn3275 2 роки тому

      @@TezYardımPlatformu Teşekkür ederim hocam

  • @LisansüstüÖğrenci
    @LisansüstüÖğrenci Рік тому

    Hocam bir sorum daha olacak. Hiyerarşik regresyon ön şartları arasında normal dağılım şartı vardı. Peki normal dağılıma sahip olmayan değişkenler için bootstrap yaparak hiyerarşik regresyon yapabilir miyiz? Bu arada bootstrap ile ilgilide video hazırlasanız harika olurdu hocam :)

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Maalesef yapamazsınız. Bu analizi yaparken seçeneklerden perform bootsrap derseniz zaten istediğinizi yapar ama hiç birşey değişmez. Çok büyük bir önemi yok bence.

    • @LisansüstüÖğrenci
      @LisansüstüÖğrenci Рік тому

      @@TezYardımPlatformu Çok teşekkürler hocam :))

  • @GökçeGündeş
    @GökçeGündeş 3 місяці тому

    Hocam merhaba, araştırmamızda sizin anlattığınız şekilde hiyerarşik regresyon analizinizi gerçekleştirdik. Hocamız bir referans istedi, hangi kaynağı gösterebiliriz?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  3 місяці тому

      Büyüköztürk, Ş. (2023). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegem Akademi. olabilir.

    • @GökçeGündeş
      @GökçeGündeş 3 місяці тому

      Çok Teşekkür ederim hocam sağ olun

  • @melikesumeyyecengiz3112
    @melikesumeyyecengiz3112 Рік тому

    Merhabalar video için teşekkürler, regresyon analizinde covariate değişkenleri (ortak değişken) analize nasıl dahil ediyoruz. Makalemiz bir dergiden "In the multiple regression models the covariates included should be specified." şöyle bir revizyon aldı. Forward yöntemi kullanmıştık, nasıl bir yol izlememiz lazım acaba

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Merhaba, hep birlikte dahil etmek istiyorsanız çoklu regresyonda yaptığımız gibi yapıyorsunuz. Sırayla yapmak istiyorsanız bu videoda olduğu gibi. Farklı bir yolu yok. Revizyon sizden dahil ettiklerinizi belirtmenizi/açıklamanızı istiyor.

  • @Busra26452
    @Busra26452 4 місяці тому

    Hocam merhaba öncelikle videolar için çok teşekkür ederiz gerçekten çok faydalı oluyorlar. Size bir sorum olacak; benim bir tane sürekli bağımsız değişkenim(bu değişkenim normal dağılmıyor) bir de kategorik bağımsız değişkenim(doğrusallık yok) var ve bağımlı değişkenim de sürekli bir değişken ben bu üç değişken için hangi regresyon analizini kullanabilirim

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  4 місяці тому

      Normal dağılmayan değişkenden uç değerleri atarak normal dağılımı sağlayabilirsiniz. Ardından çoklu doğrusal regresyon yapabilirsiniz. Ya da doğrudan lojistik regresyon kullanabilirsiniz.

    • @Busra26452
      @Busra26452 4 місяці тому

      Hocam bağımsız değişkenlerimden biri kategorik değişken burada doğrusallık şartını sağlamam gerekiyor mu?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  4 місяці тому

      Evet. Zaten doğrusallık vardır. Doğrusal olmasa hiç bir şey yapamayız.

  • @user-xv6eo2sn5e
    @user-xv6eo2sn5e 3 місяці тому

    hocam elinize sağlık, model 2de dindarlık ve ailede mutluluk birlikte ele alındığında sadece ailede mutluluk anlamlı çıkmış ancak güven aralığı 1'i içeriyor yine de anlamlı diyebilir miyiz? teze nasıl yazarız bunla ilgili bir video da var mı acaba

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  3 місяці тому

      Güven aralığını dikkate almayın. p değerine göre yazın.

  • @beyzasen9619
    @beyzasen9619 10 місяців тому

    Merhabalar hocam öncelikle emeğiniz için çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Korelasyonel bir çalışmada aracı rolün etkisini ölçmek için hiyerarşik regresyon analizi yapabilir miyiz ya da hangi analiz uygun olacaktır? Tekrar teşekkür ederim.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  10 місяців тому

      Rica ederim. En güzel yöntem budur: ua-cam.com/video/1ZEYYSFxjrM/v-deo.html Bu konuda farklı videolar var. Bence hepsini izleyin ve konuyu anlayın.

  • @mehmets3881
    @mehmets3881 Рік тому

    Hocam peki çalışmamızın tartışmasında hangi modeli dikkate alacağız. Tüm bağımsız değişkenlerin dahil olduğu modeli mi? Mesela dindarlık düzeyi yaşam doyumu üzerinde anlamlı etkiye sahiptir diyebilecek miyiz sonuç olarak? Çünkü ikinci modelde bu etki anlamsız. Bu kısım kafamı karıştırıyor. Hipotezlerimizi kabul veya reddederken hiyerarşik regresyon yaptığımızda hangi modeli dikkate alacağımızı tam olarak bilmiyorum.
    Bir diğer sorum, bağımsız değişkenlerin etkilerini büyükten küçüğe doğru sıralamak istediğimizde, yine en son modele mi bakacağız? Teşekkürler.

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Öncelikle net cevap verebilmemiz için çalışmanızı görmek gerekir. Danışman hocanız çok daha doğru cevaplar verecektir. Ancak şunu söyleyebilirim: Tartışmada en başından itibaren tüm modelleriniz üzerinde durmalısınız. Önce şu şekildeydi, sonra şu şekilde oldu, şu sonuçlar bulundu gibi açıklamalısınız. Önce anlamlı olan etki, şunlar da modele dahil edildiğinde anlamsız dönmüştür demelisiniz. Etki sorunuzun cevabı da son modele göre olacak.

    • @mehmets3881
      @mehmets3881 Рік тому

      @@TezYardımPlatformu Ilginiz icin tesekkur ediyorum.

  • @murathikmetacikgoz7966
    @murathikmetacikgoz7966 Рік тому

    Hocam merhaba bir sorum daha olacak, örneklem sayısının 23-24 olduğu durumda da hiyerarşik regresyon analizi yapılabilir mi? Bu konuda kesin bir kural var mıdır? Öneriniz nedir? Teşekkürler...

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому +1

      Yapılmaz diye bir kural yok. 10 hastası ile vs. çalışma yapanlar görüyorum. Yalnız ne kadar az katılımcı olursa o kadar sonuçları genellemek zorlaşır kanaatindeyim.

  • @sareaydn3275
    @sareaydn3275 2 роки тому

    Hocam merhaba.
    Hiyerarşik regresyonda adımlar dışında bağımsız değişkeni atama sıramız önemli mi? Yani ben analiz sırasında birinci adımda iş sonra cinsiyeti atadım ama tez tablosunda ise önce cinsiyet sonra işi yazmam sıkıntı oluşturur mu?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 роки тому +1

      Hayır sıkıntı olmaz. Ama bir hocanın bununla ilgili bir şey söyleme ihtimali olduğundan ben olsam aynı sırayı izlerim. Kolay gelsin.

  • @alperenkorkmaz6856
    @alperenkorkmaz6856 Рік тому

    Hocam çok teşekkürler. Hiyerarşik regresyonu bazı bağımsız değişkenlerin etkisini kontrol altına almak için kullanabiliyor muyuz (ANCOVA mantığında)? Eğer evetse nelere dikkat etmeliyiz ve hangi sıralama ile atmalıyız? Teşekkürler

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Kontrol etmek istediğiniz değişken(ler)i ilk adıma atarsak, diğer değişkenleri sonraki adımlara atarsa r2 değişiminden kontrol değişkenlerinin üzerine eklenen etkiyi tespit edebiliriz. Yalnız korelasyondaki gibi controlling for şeklinde bir işlem burada yapamıyoruz. Farklı detayları ilerideki videolarda anlatacağım.

    • @alperenkorkmaz6856
      @alperenkorkmaz6856 Рік тому

      @@TezYardımPlatformu çok teşekkürler sağolun

  • @GökçeGündeş
    @GökçeGündeş 3 місяці тому

    Hocam merhaba gelir düzeyi yerine, cinsiyet atılabilir mi? Yoksa cinsiyet en başa atılıp kontrol edilmek zorunda mıdır? Teşekkür ederim

  • @haticebutun9304
    @haticebutun9304 Рік тому

    Merhabalar hocam.inşallah sayenizde analizi mi tamamladim .şimdi bir makale için hiyerarsik regresyon yapmam gerekiyor.isyerinde zorbalik isten ayrilma niyetine etkisinde algilanan orgutsel destegin etkisinde yaş değiskeninin duzenleyici etkisine bakmak istiyorum.hiyerarsik regresyonda duzenleyici degiskeni nasil dahil edeceğim.

  • @didemgolbas2565
    @didemgolbas2565 Рік тому

    hocam merhaba, sonuçların sonunda yer alan excluded variables neyi ifade ediyor?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому

      Merhaba. Model 1-2... şeklinde satır satır verilir. Her modelde hangi değişkenlerin dahil edilmediğini gösterir.

  • @eraycicek
    @eraycicek Рік тому

    "Evrene genelleme yapmak" ne demek anlamadım

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Рік тому +1

      Çoğunlukla bir örneklem üzerinde çalışırız ve bulduğumuz sonuçların evrende de olduğu kararına varırız. Buna evrene genellemek diyebiliriz.