Ik ben lid geworden van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, want ik hou van de historische bebouwing in Amsterdam. De vereniging redt monumenten, en zet zich in voor het behoud ervan. Bedankt voor deze mooie beelden.
Het is er allemaal niet beter op geworden . Maar de tijd loopt door . Ik heb heel veel zien veranderen in Amsterdam . Ik weet nog dat Amsterdam op hield bij de Westland gracht . Ik woonde daar net voorbij in toen een van de eerste nieuwbouw .( Mooie reportage )
Hee,ben ik misschien een van je buren daar..Al was het dan in de Kwintsheulstraat,heel erg vlakbij de Westlandgracht.Mijn woning is ondertussen al weer gesloopt..Grote knots van woongebouw gekomen met parkeer ruimte in de vroegere tuin..Heet geen Kwintsheulstraat meer..😥😥
As a Dutchman living in Melbourne Australia, it is fascinating about the history & closures of some of the canals in Amsterdam, Absolutely fabulous piece of Amsterdam canal history, KEEP UP THE GOOD WORK,*****!!!!!!!!!
De baggeraars de boldootkar putjesscheppers en gierzuigers ,rook je op school.was voor de grachten makkelijk op te lossen sluisen in de Amstel dicht bij hw en open bij eb . Brak noordzee water naar binnen en amstel en markermeerwater naar buiten. Wat ook gebeurde. De stroom in de prinsengracht was soms wel 5a6km per uur. Laat 60er jaren toen de grachten schoon werden na decennia vervuiling. Stikte het er van vis . Wij zwommen in het verlengde van de korte prinsengracht naast de waterpolitie. Nu is het weer smerig 😢
Erg leuk filmpje. Er waren wel erg veel grachten en grachtjes, vooral de laatste zullen voor veel ziektes hebben gezorgd, doordat het stadsbestuur nog nooit van riolering gehoord had?. Toch jammer dat er zoveel verdwenen is.
Dat was het niet alleen. Een monnik in de 16 eeuw beschreef hoe een boot (volgens mij op het Danrak) bij het ontladen twee dode koeien verloor. Ze zijn er nooit uitgehaald en hebben de hele zomer daar liggen rotten. De grachten waren vuildump en riool tegelijk. Een voorbeeld:sites.google.com/site/aandeamsterdamsegrachtencygy/home/vervuiling Volgens mij de Egelantiersgracht.
In de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam stond ten tijde van het maken van deze video in 2013 vermeld dat deze foto de ongedempte Nieuwezijds Voorburgwal toonde.
Klopt. Daar zijn wij in de loop der jaren ook achter gekomen. Ook enkele malen gecorrigeerd. Destijds waren er trouwens ook veel minder foto's beschikbaar van de ondempte Nieuwezijds Voorburgwal.
Interessante reportage waar veel werk in is gaan zitten. Van de Kaasjagerplannen had ik zelf nog nooit gehoord. Maar goed dat die niet zijn doorgegaan.
Wat ik niet helemaal begreep, is dat die binnenring onderbroken werd door de Waag op de Nieuwmarkt. Ging daar een tunnel onderdoor of hoopte ze er daar brand zou uitbreken? Verder is een hoop van de sloop aan de Oostzijde van de Amstel alsnog doorgegaan.
Het diepriool, de regenwaterafvoer (dat is een apart systeem), de gasleidingen, de waterleiding, de telefoonkabel, de elektriciteits kabels en tegenwoordig ook het internet. Ieder netwerk heeft z’n eigen diepte zone. Vanwege de eerste twee kan je ze ook niet meer herstellen, als dat al wenselijk is. Als je wilt weten wat er in die grachten lag, er is in metrostation Rokin een permanente expositie van het materiaal dat bij het boren van de tunnel onder het Damrak en het Rokin uit de grond is gekomen.
Graaf alle gedempte grachten maar weer open, wiebere met dat blik. De kosten maken niet uit, de gemeente en het rijk gooien toch al miljarden weg aan de N/Z lijn ed andere hobby's.
Wordt het meteen een stuk koeler in de stad, door het verdampende water. Tenzij je alles weer dichtgooit met woonboten, natuurlijk. Bomen zijn trouwens ook goede airconditioners.
Very interesting video about fillings of canals. I never thought that Damrak is more bigger :) And If you have a website or a document about these filling history include maps, I would like to read it. Amsterdam is a great city to live and experience. Thanks for this Intriguing video!
28500 gulden in 1856 is gelijk aan 250.000 euro in 2012;; lijkt me dat het wel wat meer waard is anders was het heel goedkoop een hele gracht te dempen.
In de video konden uiteraard niet alle rond de 75 gedempte grachten behandeld worden. We hebben ons beperkt tot de gedempte grachten in het centrum en ook aandacht besteed aan de Overtoom omdat die een belangrijke toegangsweg is.
Ik denk even hardop: Het is logisch dat na 1900 het autoverkeer langzaam toenam, en de steeds zwaardere vrachtwagens het overnamen van de scheepvaart. Dus minder kanalen en meer wegen. Het dempen begon echter veel eerder.. Kwam dit mede door de opkomst van de treinen, die binnenlands transport van de vaart overnamen? Als goederen over het water de stad in komen, is het net zo makkelijk nog een stukje door te varen richting pakhuis. Komt het echter per trein, dan is het beter dat laatste stukje met paard en wagen te overbruggen, in plaats van de goederen vanaf het station middels kar naar een schuit te brengen die niet eens overal kan komen.. Het laatste lijkt me nogal omslachtig.
@@verdwenenstad Geen idee. Uitgaande van de video 1845, maar wellicht de kleinere stinksloten veel eerder. Mooie serie trouwens. Erg goede presentatie. Mijn theorie valt of staat met de routes naar centrum en fabrieken; als die niet beter bereikbaar zijn vanaf de stations door het dempen, dan houdt ze weinig water :) Of dat zo is, weet jij beter dan ik. Het is een bedrijvige stad; veel vervoer van grondstoffen en producten. Veel handel ook. Zolang de vaart het enigste vervoermiddel is voor bulk, waarom zou je dan grote waterwegen dempen?
Tja Amsterdam is totaal verpest ten eerste door het Centraal station op die plek te bouwen weg verbinding met het water. En daarna het Damrak de haven van Amsterdam dicht te gooien en die afshuwelijke Beurs van berlage op te bouwen echt vreselijk , het gebouw ziet er uit als een fabriek en detoneerd volledig met de omgeving , slopen en het water weer terug.
Als men de grachten gedempt had door het gewoon met zand te vullen totdat het zand zichtbaar werd> dan zal het wel lang geduurd hebben voordat de boel goed ingeklonken was zodat het betreedbaar en bruikbaar werd. Grachten afbakenen en leegpompen en dan pas vullen lijkt me een beter idee ( en voor de rest heb ik er geen verstand van 🙃).
Willemsstraat was een gracht?Dan moet die dan toch wel een heel klein slootje zijn geweest!Als straat is die al niet zo breed. En ja ja,alles met de hand he?Ga er maar aan staan om even de Rozengracht te dempen met een kruiwagen en een schep!
+Computer Addic De bebouwing was toen de Willemsstraat nog een gracht wel anders en dus was de Goudsbloemgracht waarschijnlijk nog behoorlijk breed. Denk aan de huidige Passeerdersgracht. De destijds nieuwe bebouwing is waarschijnlijk voor de toenmalige huisjes gebouwd met gangen om die laatste te kunnen bereiken.
Alles werd er in gegooid hebben ze daar wel eens onderzoek gedaan naar vervuilde grond?🤔😂Denk dat de gemeente daar niet aan begint ze weten de uitslag al 😵
wat een geweldig goede video , ik heb er heel erg van genoten, dank daarvoor
Ik ben lid geworden van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, want ik hou van de historische bebouwing in Amsterdam. De vereniging redt monumenten, en zet zich in voor het behoud ervan. Bedankt voor deze mooie beelden.
Het is er allemaal niet beter op geworden . Maar de tijd loopt door . Ik heb heel veel zien veranderen in Amsterdam . Ik weet nog dat Amsterdam op hield bij de Westland gracht . Ik woonde daar net voorbij in toen een van de eerste nieuwbouw
.( Mooie reportage )
Hee,ben ik misschien een van je buren daar..Al was het dan in de Kwintsheulstraat,heel erg vlakbij de Westlandgracht.Mijn woning is ondertussen al weer gesloopt..Grote knots van woongebouw gekomen met parkeer ruimte in de vroegere tuin..Heet geen Kwintsheulstraat meer..😥😥
Dank je wel voor deze mooie video, het brengt me dichter bij mijn stad
As a Dutchman living in Melbourne Australia, it is fascinating about the history & closures of some of the canals in Amsterdam, Absolutely fabulous piece of Amsterdam canal history, KEEP UP THE GOOD WORK,*****!!!!!!!!!
Hoop dat er zoveel mogelijk weer open gegraven gaan worden. Ook goed voor het toerisme ;)
Ach welnee, dat is gewoon onzin. Ga maar een keer kijken als het diepriool aan vervanging toe is waarom dat niet kan.
Hartelijk dank, wat een leuke en informatieve video!
Wanneer beginnen we met het herstel van de gedempte grachten?
Mooi gedaan Gerrit, dankjewel!
Me encantas estos vídeos antiguos
Heel interessant, dank u wel.
Mooi filmpje met prachtige oude foto's! Wel heel schilderachtig al die oude grachten, maar het moet vreselijk gestonken hebben.
De baggeraars de boldootkar putjesscheppers en gierzuigers ,rook je op school.was voor de grachten makkelijk op te lossen sluisen in de Amstel dicht bij hw en open bij eb .
Brak noordzee water naar binnen en amstel en markermeerwater naar buiten.
Wat ook gebeurde.
De stroom in de prinsengracht was soms wel 5a6km per uur.
Laat 60er jaren toen de grachten schoon werden na decennia vervuiling.
Stikte het er van vis .
Wij zwommen in het verlengde van de korte prinsengracht naast de waterpolitie. Nu is het weer smerig 😢
Erg leuk filmpje. Er waren wel erg veel grachten en grachtjes, vooral de laatste zullen voor veel ziektes hebben gezorgd, doordat het stadsbestuur nog nooit van riolering gehoord had?. Toch jammer dat er zoveel verdwenen is.
Dat was het niet alleen. Een monnik in de 16 eeuw beschreef hoe een boot (volgens mij op het Danrak) bij het ontladen twee dode koeien verloor. Ze zijn er nooit uitgehaald en hebben de hele zomer daar liggen rotten. De grachten waren vuildump en riool tegelijk.
Een voorbeeld:sites.google.com/site/aandeamsterdamsegrachtencygy/home/vervuiling
Volgens mij de Egelantiersgracht.
Fraai en informatief.
Bij mijn volgende bezoek aan 'Dam is dit een goede video om te gebruiken bij het rondstruinen. :)
Bij 8:16 een afbeelding van de Kraansluis / Kromme Waal. Wel mooi, maar is nog steeds water.
In de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam stond ten tijde van het maken van deze video in 2013 vermeld dat deze foto de ongedempte Nieuwezijds Voorburgwal toonde.
De Verdwenen Stad Amsterdam : De Beeldbank zit er nog wel eens naast. Kan gebeuren. Ze zijn blij als ze terecht gecorrigeerd worden.
Klopt. Daar zijn wij in de loop der jaren ook achter gekomen. Ook enkele malen gecorrigeerd.
Destijds waren er trouwens ook veel minder foto's beschikbaar van de ondempte Nieuwezijds Voorburgwal.
Interessante reportage waar veel werk in is gaan zitten. Van de Kaasjagerplannen had ik zelf nog nooit gehoord. Maar goed dat die niet zijn doorgegaan.
Wat ik niet helemaal begreep, is dat die binnenring onderbroken werd door de Waag op de Nieuwmarkt. Ging daar een tunnel onderdoor of hoopte ze er daar brand zou uitbreken? Verder is een hoop van de sloop aan de Oostzijde van de Amstel alsnog doorgegaan.
I Love the Nederland ❤️😍👍
dank je wel
dat was 5 jaar geleden & nu geef je een bedankje !?! nou toch bedankt voor je Liefde .
Word tijd dat ze de grachten weer in ere herstellen
Ik ben zo benieuwd wat er op de bodem ligt van de gedempte grachten......
Pak een schep en graaf er eentje uit! Zullen veel mensen waarderen 😂😂😂.
Houten fietsen
@@Ronny_van_Gerwen - 😌 toch prefereer ik metaal; boom-lief
Het diepriool, de regenwaterafvoer (dat is een apart systeem), de gasleidingen, de waterleiding, de telefoonkabel, de elektriciteits kabels en tegenwoordig ook het internet. Ieder netwerk heeft z’n eigen diepte zone. Vanwege de eerste twee kan je ze ook niet meer herstellen, als dat al wenselijk is. Als je wilt weten wat er in die grachten lag, er is in metrostation Rokin een permanente expositie van het materiaal dat bij het boren van de tunnel onder het Damrak en het Rokin uit de grond is gekomen.
Graaf alle gedempte grachten maar weer open, wiebere met dat blik.
De kosten maken niet uit, de gemeente en het rijk gooien toch al miljarden weg aan de N/Z lijn ed andere hobby's.
+werkspoortje en dan een autoweg eronder
Joost Schuurman Is niet eens nodig aangezien de binnenstad meer een museum is dan onderdeel van een stad..
Wordt het meteen een stuk koeler in de stad, door het verdampende water. Tenzij je alles weer dichtgooit met woonboten, natuurlijk.
Bomen zijn trouwens ook goede airconditioners.
Gewoon de hele binnenstad plat gooien wouden ze in de jaren 80 ook doen
Gelukkig toen niet gebeurd zou zonde zijn
@@mernisch8307 dat mag er nog meer herbouwd worden in het openluchtmuseum.
Que hermoso ver sitios cuando aún no naciamos
Estamos felices de que hayas disfrutado el vídeo.
Prachtig. Schrijffoutje: de belangrijkste moet zonder -n
De 'belagrijkste' dus?
Was parkeren toen ook al zo enorm duur?
Ja heel duur, en exclusief voer!
Haha
Some could be opened again and it would be great (lindengracht etc) instead of them being car parks
Ik geloof helemaal niks van die bedragen, maar wel een mooi filmpje :)
Hoezo niet?
Stukje geschiedenis👍🏼👍🏼👍🏼
19:31 Heel de weesperstraat is weg het leek toen precies op de Utrechtsestraat moet je kijken wat voor rot straat de weesperstraat nu is
Geweldig mooi!
Dank je!
Very interesting video about fillings of canals. I never thought that Damrak is more bigger :) And If you have a website or a document about these filling history include maps, I would like to read it. Amsterdam is a great city to live and experience. Thanks for this Intriguing video!
All photos and documentaries are saved in de Vijzelstraat in Amsterdam in het stadsarchief Amsterdam.
28500 gulden in 1856 is gelijk aan 250.000 euro in 2012;; lijkt me dat het wel wat meer waard is anders was het heel goedkoop een hele gracht te dempen.
Zo zie je maar dat je inflatie cijfers altijd met een korreltje zout moet nemen.
Als je 28500 en 1856 invult op iisg.amsterdam volgt er een huidige waarde van zo’n 580.000 euro.
Ik mis het Van Oldenbarneveldtplein, was ook ooit een gracht!
In de video konden uiteraard niet alle rond de 75 gedempte grachten behandeld worden. We hebben ons beperkt tot de gedempte grachten in het centrum en ook aandacht besteed aan de Overtoom omdat die een belangrijke toegangsweg is.
Ik denk even hardop: Het is logisch dat na 1900 het autoverkeer langzaam toenam, en de steeds zwaardere vrachtwagens het overnamen van de scheepvaart. Dus minder kanalen en meer wegen.
Het dempen begon echter veel eerder.. Kwam dit mede door de opkomst van de treinen, die binnenlands transport van de vaart overnamen?
Als goederen over het water de stad in komen, is het net zo makkelijk nog een stukje door te varen richting pakhuis.
Komt het echter per trein, dan is het beter dat laatste stukje met paard en wagen te overbruggen, in plaats van de goederen vanaf het station middels kar naar een schuit te brengen die niet eens overal kan komen..
Het laatste lijkt me nogal omslachtig.
Wanneer is volgens jou het dempen begonnen dan?
@@verdwenenstad Geen idee. Uitgaande van de video 1845, maar wellicht de kleinere stinksloten veel eerder.
Mooie serie trouwens. Erg goede presentatie.
Mijn theorie valt of staat met de routes naar centrum en fabrieken; als die niet beter bereikbaar zijn vanaf de stations door het dempen, dan houdt ze weinig water :)
Of dat zo is, weet jij beter dan ik.
Het is een bedrijvige stad; veel vervoer van grondstoffen en producten. Veel handel ook.
Zolang de vaart het enigste vervoermiddel is voor bulk, waarom zou je dan grote waterwegen dempen?
Tja Amsterdam is totaal verpest ten eerste door het Centraal station op die plek te bouwen weg verbinding met het water. En daarna het Damrak de haven van Amsterdam dicht te gooien en die afshuwelijke Beurs van berlage op te bouwen echt vreselijk , het gebouw ziet er uit als een fabriek en detoneerd volledig met de omgeving , slopen en het water weer terug.
Als men de grachten gedempt had door het gewoon met zand te vullen totdat het zand zichtbaar werd> dan zal het wel lang geduurd hebben voordat de boel goed ingeklonken was zodat het betreedbaar en bruikbaar werd.
Grachten afbakenen en leegpompen en dan pas vullen lijkt me een beter idee ( en voor de rest heb ik er geen verstand van 🙃).
Leuk om de voortgang van de stad te zien,al met al blijft het een dorp.meer zal het nooit worden globaal gezien.
Ligt er aan wat jouw visie van een dorp is..
Heb wat van de wereld gezien joop.
Jij niet,anders zou je wel meegaan met mijn stelling 😂
Heb je weleens rondgelopen in een stad.
Boei end !
Willemsstraat was een gracht?Dan moet die dan toch wel een heel klein slootje zijn geweest!Als straat is die al niet zo breed.
En ja ja,alles met de hand he?Ga er maar aan staan om even de Rozengracht te dempen met een kruiwagen en een schep!
+Computer Addic De bebouwing was toen de Willemsstraat nog een gracht wel anders en dus was de Goudsbloemgracht waarschijnlijk nog behoorlijk breed. Denk aan de huidige Passeerdersgracht. De destijds nieuwe bebouwing is waarschijnlijk voor de toenmalige huisjes gebouwd met gangen om die laatste te kunnen bereiken.
Dempen is makkelijker dan uitgraven. Heeft met zwaartekracht te maken.
@@tomm4073 Nee!Wat je mee neemt om te dempen moet ergens anders weer uit gegraven worden.
Mankracht was erg goedkoop in verhouding. En minder premie- en belastingdruk.
Alles werd er in gegooid hebben ze daar wel eens onderzoek gedaan naar vervuilde grond?🤔😂Denk dat de gemeente daar niet aan begint ze weten de uitslag al 😵