Arvioidaan Wanhoja Metsänhoito-oppeja 🌲

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • Luin "Maamiehen metsänhoito-oppi"-nimisen kirjan vuodelta 1916. Huolimatta siitä, että se oli kirjoitettu 108 vuotta sitten, niin siellä on paljon kiinnostavaa ja edelleen ajankohtaista asiaa metsänhoitoon liittyen. Päätinkin tehdä siitä videon ja pohdiskella joitain kirjan sisältöjä.

КОМЕНТАРІ • 18

  • @juhapekkasiitonen5564
    @juhapekkasiitonen5564 6 місяців тому +2

    Kiitoksia mielenkiintoisesta videosta. Mummo vainaa 1917 syntynyt. Kertoi muistaakseni että, puuntaimia kasvatettiin itse kotona siemenestä ja sitten istutettiin.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому

      Eipä kestä! 👍 On se vaan nykyisin helppoa, kun hyvälaatuisia taimia saa tilaamalla vaikka kuinka paljon. Toisaalta, jos niitä on aikanaan itse kasvattanut, niin varmasti osaltaan myös arvostanut huolellista työtä istutuksessa.

    • @user-zq9oq9yj8t
      @user-zq9oq9yj8t 6 місяців тому +2

      Meillä kuusentaimia kasvatettiin pellossa omaan käyttöön 1960 luvulla kymmeniätuhansia, sama naapurissa.t: Jukka

    • @user-zq9oq9yj8t
      @user-zq9oq9yj8t 6 місяців тому +1

      Istutus tiheys 2 metriä ,tuli hyvät metsät omista taimista.t:Jukka

  • @timo7093
    @timo7093 6 місяців тому +1

    Vanhat kirjat on kivoja. Istutustiheydet ovat pienentyneet koko ajan osin kustannusten hallitsemiseksi ja osin muokkauksen kehittymisen takia. Muokkaamattomassa maassa kuolleisuus on aika suurta. Tuolloin tavoitteena oli yhden puulajin metsä ja luontaisen taimiaineksen varaan ei laskettu. Samoin harvennuksissa kustannusten takia poistetaan enemmän puita kuin aiemmin. Ruotsissa käytetään isompia istutustiheyksiä edelleen. Tosielämässä 100v sitten uudistuminen oli isolti luontaisen varassa ja istuttaminen oli hyvin harvinaista. Ja määrämittahakkuut yleisiä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому

      Terve Timo! 👍 Hyvää taustoitusta ja tietoa aiheeseen! On siinä kyllä vähän eroa istutuskohtien osalta muokataanko maaperää koneellisesti vai Tuomarniemen tukilla hevosen kiskoessa. 😅

    • @user-zq9oq9yj8t
      @user-zq9oq9yj8t 6 місяців тому +1

      Ruotsissa istutetaan seka taimikoita esim 1000kuusta+1000 mäntyä/ha.Tätähän suomeenkin ollaan tuomassa.Olen itse suosinut samantapaista istutusta.t:Jukka

  • @mikamikkola1901
    @mikamikkola1901 6 місяців тому +1

    Mielenkiintoisia aiheita ja videoita. Itsellä myös takana omatoimista metsänhoitoa 80 luvulta lähien. Pääasiassa moottorisahalla, jonkin verran myös raivaussahalla.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому +1

      Kiitos Mika mukavasta palautteesta! Pitkän linjan tekijöiltä tulee aina hyviä näkemyksiä ja vinkkejä, joita voi pohdiskella.

  • @arto2628
    @arto2628 6 місяців тому +2

    Hirven aiheuttamista tuhoista ei varmaankaan puhuttu mitään tuossa opuksessa. Luulisin et tuolloin hirvikanta ollut vain erittäin pieni osa nykyisestä

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому +1

      Terve Arto! Eipä tosiaan ollut mitään mainintaa hirvieläimistä ja kanta on varmasti ollut vähäinen. Yksi kirjan luku oli teemalla "Hakamaittein hoito". Siinä todettiin seuraavasti: "Metsän käyttäminen laitumena on aivan yleistä. Karjasta nähtiin kuitenkin olevan nuorennusaloilla suurta vahinkoa sen jälkeen, kun siemenvuosi on ollut, ja taimistoa pyrkii nousemaan, tai myöskin kylvön ja istuksen jälkeen. Tällaiset nuorennosalat on välttämättä rauhoitettava karjalta 5-8 vuodeksi."

  • @ramimaki-tulokas
    @ramimaki-tulokas 6 місяців тому +1

    Itse tuli justiinsa tehtyä tuumalukuhakkuuta kyykkymotolla😂😂. On pieni rehevä palsta, jota on saatettu joskus kasketa mutta varmuutta siitä ei ole. Todennäköisesti se on ollut jatkuvan kasvatuksen asennossa aina ja jatkoin tällä valitulla ladulla.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому

      😅 Mihin kokoon asti muuten otit isoja pois? Varmasti pienillä kuvioilla joilla puustoisuus halutaan säilyttää ja malttaa odotella järeytymistä, niin ihan mahdollinen menetelmä.

    • @ramimaki-tulokas
      @ramimaki-tulokas 6 місяців тому +1

      @@Metsanomistaja otin pois ihan kaikki huonokuntoiset, muutaman koivun jätin tikalle. Sinne jäi jokunen mistä olisi pikkutukin saanut, muuten jäävät puut oli pari-kolmemetrisiä kuusia. Vuoden päästä saa käydä keräämässä sitten tuulenkaatoja.
      Ajatus lähinnä oli estää kirjanpainajaiset, sitä kun on ollut tuollapäin liikkeellä.

  • @romppaukko
    @romppaukko 6 місяців тому +1

    Onko nuo taustalla näkyvät taimet noiden isojen mäntyjen siementämiä?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому

      Terve! Taustalla oleva taimikko on perustettu vuonna 2010 (sama kuvio, josta tein äskettäin mitkä puut jätän taimikonharvennuksessa) ja kuvan isot männyt ovat siementäneet aika paljon istutettujen kuusen- ja männyntaimien sekaan. Itse asiassa pitäisi jatkaa taimikonharvennusta tuolla kuviolla tässä lopputalvena, kunhan vain lumitilanne vähän helpottuu.

  • @user-zq9oq9yj8t
    @user-zq9oq9yj8t 6 місяців тому +2

    Löytyy 1950-60 metsän hoito oppaita minulta.Monet ohjeet aivan käypäiset nytkin,jopa paremmat kuin nykyiset.Mielestäni ruotsalaisten metsänhoito ohjeet paremmat kun meillä.Olen niihinkin tutustunut.t:Jukka

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 місяців тому

      Terve Jukka! Antaa kyllä hyvin perspektiiviä, kun lukee eri aikakausilta oppaita. Kasvun periaatteet toki pysyvät varsin samoina luonnossa, mutta teknologiset kehitysaskeleet ja muutokset ympäröivässä maailmassa tuntuvat tuovan niitä muutoksia.