Hartslagzones met hardlopen uitgelegd - Wim legt uit (E09)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 32

  • @gdirkjan
    @gdirkjan 3 роки тому +1

    Wat was dit welkom zeg! Laat ik nu ook sinds een aantal weken met een smartwatch lopen. Heel langzaam begin ik er in te raken en zaken te begrijpen. Zo ook het lopen ‘op mijn hartslag’. Dus je uitleg was precies goed Vwb timing en de diepgang! Thx!!!

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому +1

      Goed om te horen Dirk-Jan! Als je eenmaal weet hoe je de hartslagzones kan gebruiken, dan kan je dat ideaal toepassen in de trainingen. Persoonlijk vind ik de hartslagmeting vooral fijn tijdens duurlopen en hersteltrainingen, meestal loop ik die te snel en nu zie ik precies welk tempo ik moet lopen.

  • @Jefwieanders1
    @Jefwieanders1 3 роки тому +1

    intressant om gebruik te maken van deze zones. toevallig ook net sinds 2 weken een hardloop horloge die de zones inzichtelijk maakt maar nog lastig om toe te passen. maar ga zeker kijken of ik dit kan gebruiken.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому

      Ja het is zeker interessant! Het is even achter komen hoe je het gebruikt en voor sommige trainingen is het echt fijn! Moet wel eerlijk bekennen dat ik het niet met elke training gebruikt. Maar duurlopen en hersteltraining gebruik ik wel weer de hartslagzones.

  • @dutchcube565
    @dutchcube565 3 роки тому +1

    Ik train met MAF methode en ik merk dat het goed werkt voor mij. Minder snel moe en sneller herstel van mijn benen.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому

      Dat klinkt interessant. Ik heb nog nooit van die methode gehoord, ik ga het eens opzoeken! Het belangrijkste is dat het voor je werkt! 👍🏻

    • @dutchcube565
      @dutchcube565 3 роки тому

      @@WimsHardloopChannel Ben benieuwd wat je ervan denkt. Het is rennen op lage hartslag.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому +1

      Het ziet er zeker interessant uit. Voor een duurloop probeer ik ook in de hartslagzone te lopen, maar loop ook regelmatig tempo- en intervaltrainingen. Daarmee loop ik wel in hogere zones.

  • @frankbackers4830
    @frankbackers4830 3 роки тому

    Goed filmpje Wim. Ik loop sinds kort met een i-watch en loop dus ook op hartslag. Ik doe aan vasten en ik merk dat je perfect op vetverbranding kan lopen. En een behoorlijk eind ook. Zonder echt moe of buiten adem te worden/raken. Heerlijk.
    Thanks. Keep up the good work.
    Ps. Kan je eens een filmpje maken over hardlopen en intermitted fasting?

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому +1

      Hardlopen met hartslagzones brengt inderdaad heel veel voordelen met zich mee. Leuk om te horen dat je er ook mee aan de slag bent gegaan Frank!
      Hardlopen met intermitted fasting is zeker een interessant onderwerp. Ik heb nog nooit gevast, maar ik ga mij zeker in verdiepen! Ik zal in de toekomst zeker een video maken over mijn ervaringen!

  • @ERICLOWNOISE
    @ERICLOWNOISE 3 роки тому +1

    Heel lastig om te lopen in de lagere zones

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 роки тому

      Ja dat is inderdaad de kunst. Ik loop ook al gauw in een hogere zone!

  • @dolfijntje7777
    @dolfijntje7777 2 роки тому

    Hoi Wim. Vraagje. Sinds een week of 5 ben ik aan het hardlopen. Daarvoor heb ik 3 maanden het wandelen opgebouwd en ik wandel nu met gemak 10 a 12 km op een dag. Daarna dus begonnen met hardlopen. Eerst in minuten afwisselend hardlopen en wandelen. Ik probeer nu wat meer duurlooptraining in te bouwen. Ik heb getracht om op de hartagzones deze duurlooptraining te doen maar ik kom hier het probleem tegen dat mijn hartslag hoe langzaam ik ook loop, cq jog, rond de 150 oploopt en daar gedurende de 5km die ik loop ongeveer zo blijft. Mijn maximale hr zou rond 168 zitten. Ik kan 5 km prima volhouden, kan blijven praten en vrij snel na een duurloop, enkele minuten, mijn hartslag zakt rond de 100 en verder naar normaal niveau. Als ik tijdens een duurloop tussendoor wandel zakt de hartslag wel maar als ik weer ga joggen ( mijn snelheid is gemiddeld rond de 6.6 km/u met een snelheid van rond 8,5 km/u. Loopcadans 152.) Veel langzamer lukt me echt niet of ik zou moeten gaan wandelen maar dat is niet echt mijn bedoeling natuurlijk. Is eea gewoon een kwestie van conditie opbouwen en langzaam uitbouwen? En heb je wellicht nog andere tips??

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Het is inderdaad een kwestie van conditie verder opbouwen. Hoe beter de conditie hoe lager de hartslag zal zijn tijdens het hardlopen. Om snel resultaat te zien is het verstandig om extensieve intervaltraining hardlopen. Met deze training werk je specifiek aan een sterker hart. Je lichaam heeft dan minder slagen nodig om het bloed te laten circuleren. Ik zou beginnen met 600 meter hardlopen (hartslagzone 4) en dan 2 min rust en herhaal dat 5 keer. Blijf uiteraard wel je Duurloop doen en wandelen eventueel, maar loop 1 keer per week de extensieve intervaltraining. Na een paar weken zou je moeten merken dat je hartslag gemiddeld iets is gezakt

    • @dolfijntje7777
      @dolfijntje7777 2 роки тому +1

      @@WimsHardloopChannel bedankt voor je reactie en bedankt voor je tips. Ik ga er mee aan de slag. Je video's zijn super informatief!

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Graag gedaan! Ik ben benieuwd of je het verschil gaat zien de komende weken! 🏃🏼‍♂️

  • @Kiefta
    @Kiefta 2 роки тому +2

    Hoi Wim, bedankt voor je uitleg. Duidelijk, echter kan ik het in de praktijk moeilijk terugbrengen. Ik liep gister 16 km, 1 uur en 21 min 5:01 pace, dit kan ik goed volhouden, zelfs nog wat praten. Ik ben 35. 220-35=185max. Mijn hartslag op mijn fenix 6 pro is gemiddeld 181. Piek 197. Ik heb 1 uur en 15 min in zone 5 gelopen. Moet ik mijn leeftijd aanpassen in connect om mijn zones beter te laten aansluiten of meer trainen? Consistent trainen schiet er beetje bij in door mijn werk

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому

      Hi Patrick. Zelf loop ik ook met hetzelfde probleem. De berekening van de maximale hartslag is meer een gemiddelde. Om je exacte maximale hartslag te weten kan je alleen met sport testen achter halen. De hartslagzones blijven wel gelijk in percentages. 100 tot 90, 90 tot 80, etc. Volgens mij kan je in de Garmin app de maximale hartslag aanpassen naar eentje die beter bij jou past.

    • @Kiefta
      @Kiefta 2 роки тому

      @@WimsHardloopChannel thanks. Ga ik dat even proberen. Op naar de halve van Egmond.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      @@Kiefta top, heel veel succes met de voorbereidingen richting de halve van Egmond! 🏃🏼‍♂️

  • @Jonas-is3qv
    @Jonas-is3qv 2 роки тому +1

    Hey, ik ben nu bezig met rustig opbouwen (week 1 van 5Km schema), moet ik deze in hartslagzone 4 lopen of in 5? PS blijf doorgaan met video's maken want dit is zeer behulpzaam!

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому

      Hi Jonas, ik zou voor het rustig opbouwen in een lagere zone gaan zitten. Eerder rond hartslagzone 3 - 4. Ik ben blij om te lezen dat je veel aan de video’s hebt! 🙂

  • @eieren26
    @eieren26 2 роки тому

    Hoi Wim, had vh weekend stukje trailrun 12km, iets langer dan een uur. Volgens fenix pro heb ik 85% van mijn tijd in zone 5 gelopen. Dit zou toch niet kunnen? Het was verder goed te doen. Kan dit kwaad of is het horloge niet goed ingesteld? Gr,

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Hi AJJ, Garmin gaat uit van een gemiddelde maximale hartslag en berekent daarmee de hartslagzones. Uiteraard kan dit per persoon verschillen en ligt misschien jouw maximale hartslag hoger dan gemiddeld. Je kan eventueel zelf de hartslagzones aanpassen. Een andere reden kan dat je hartslag te snel omhoog schiet met hardlopen en wil je een langzame duurloop lopen, dan is het verstandig om langzamer te hardlopen. Ook door regelmatig een tempotraining of extensieve intervaltraining te lopen verlaag je uiteindelijk je hartslag met hardlopen.

    • @eieren26
      @eieren26 2 роки тому

      Wim's HardloopChannel hoi Wim, bedankt voor je reactie. Ik denk dat de zones niet goed zijn ingesteld. Vandaag extra op gelet, maar hs blijft zo rond 160 schommelen en dan is dat bij mij onderkant zone 5. Ik kan dan nog gewoon praten en ben niet moe. Bij een nog lagere hartslag zal mijn motivatie wegzakken.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Enige manier om erachter te komen is om je maximale hartslag te bepalen bij een sportmedische test. Dan kan je kijken of die overeenkomt met de maximale hartslag van de Garmin

    • @josoffermans3446
      @josoffermans3446 2 роки тому +1

      Heb zelf een fenix 7
      Daar kun je de Max HS invullen, dan berekend de garmin de zones zelf en bij mij kloppen die

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому

      Ja klopt, dat kan ook op mijn fenix 6 inderdaad en dan worden alle zones door Garmin berekend.

  • @joske1203
    @joske1203 2 роки тому

    Max hs 220 minus leeftijd is allang achterhaald.
    Ben 63 en heb Max hs van 176
    Zijn toch 29 slagen verschil

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Klopt, het is inderdaad ook een algemene regel. Om je exacte maximale hartslag te achterhalen lukt alleen met een echte medische test.

    • @josoffermans3446
      @josoffermans3446 2 роки тому +1

      Nou wim
      5x100metwr sprint met 30 sec rust ertussen en dan bij de laatste sprint die hs komt korterbij je Max HS
      Bij mij klopte deze exact met de medische sporttest

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 роки тому +1

      Ja, de medische sporttest geeft een beter inzicht in je maximale hartslag dan de gemiddelde berekening. Voor iedereen ligt dit punt net weer ergens anders.