Οι καμπύλες του Einstein

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2024
  • Ενώ ο νόμος της παγκόσμιας βαρυτικής έλξης μεταξύ σωμάτων που διατύπωσε ο Νεύτωνας μας δίνει τη τιμή της βαρυτικής δύναμης μεταξύ των σωμάτων, δεν μας λέει τίποτα για τη φύση της βαρύτητας. Μόνο το 1915, ο Einstein παρουσίασε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που έχει επαληθευθεί πολλές φορές και είναι πλέον απόλυτα αποδεκτή ότι περιγράφει τη πραγματική φύση της βαρύτητας.
    Ο Einstein έδειξε ότι η ύπαρξη μιας μάζας παραμορφώνει τον χωρο-χρόνο και η καμπυλότητα που δημιουργείται καθοδηγεί και τις κινήσεις των σωμάτων. Στο βίντεο αυτό θα δούμε (σε 2 διαστάσεις) πως η καμπυλότητα του χώρου γύρω από τον Ήλιο επιδρά στις κινήσεις των πλανητών και άλλων σωμάτων γύρω του.
    Παρουσίαση: Δρ Γιώργος Βεκίνης, Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
    Επιμέλεια video: Διογένης Στρατιδάκης

КОМЕНТАРІ • 13

  • @MrKkgr
    @MrKkgr 3 роки тому

    Εξαιρετικο βιντεο, μπραβο σας.

  • @argirismouroufas3854
    @argirismouroufas3854 Рік тому

    Πολυ ωραια οπως τα λετε. Όμως τι γίνεται όταν κάποιος ευρίσκεται κάτω απο το οριζόντιο αυτό επιπεδο στο οποιο δημιουργείται η καμπυλόυητα; Πως θα βλεπει το φαινόμεξο αυτό που αναλύετε;

  • @vforvendettaable
    @vforvendettaable 2 роки тому

    Τι ειναι ο χρονος και πως μπορω να τον καταλαβω?

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis 3 місяці тому

      Είναι μια διασταση που μετριέται με μονάδα μέτρησης σαν τις άλλες διαστάσεις μόνο που εμείς δεν την αντιλαμβανομαστε και την μετραμε με την μονάδα χρόνου. Θα μπορούσαμε καλιστα να την μετραμε και με μονάδα μήκους δηλαδή πόσο μήκος έχει η 4 διάσταση και εννοούμε χρονο

  • @aggelostebeloglou9894
    @aggelostebeloglou9894 3 роки тому

    Να κάνω μια ερώτηση; Οι κυκλικές τροχιές του πλανήτη οφείλονται στις βαρυτικές δυνάμεις αν κατάλαβα καλά

    • @user-dialectic-scietist1
      @user-dialectic-scietist1 3 роки тому +1

      Οχι. Συμφωνα με την παπατζα της γενικης σχετικοτητας οφειλεται στην λακουβα καμπηλωσης που κανει ενα ουρανιο σωμα στο σεντονι του χωροχρονου. Μονο που ο επιτελους δεν μας εξηγει τι ειναι ο χωροχρονος. Αλλα μην το ψαξεις, ο Αινσταιν ειπε δυο θεωριες την ειδικη και την γενικη σχετικοτητα. Ευτυχως μας ειπε μονο δυο θεωριες. Η μια θεωρια ειναι αντιθετη της αλλης. Η ειδικη σχετικοτητα, μπορει να ισχυσει σε καθε χωροχρονο που μπορει να εκφρασει η Γεωμετρια ανοικτου καμπυλου χωρου Μινκοφσκι. Σε αυτο τον χωρο το αθροισμα των γωνιων ενος τριγωνου ειναι μικροτερο απο 180 μοιρες. Στην γενικη θεωρια της σχετικοτητας ομως ο σοφος, που ποτε δεν αμφησβητισε τον Μινκοφσκι, χρησιμοποιει πια ο ιδιος μια γεωμετρια του χωρου, για να ισχυσουν τα συμπερασματα του, την γεωμετρια Ριμαν. Αυτη η γεωμετρια ομως ειναι ακριβως το αντιθετο, δηλαδη ειναι ενος κλειστου σφαιρικου χωρου, που σε αυτον το αθροισμα των γωνιων ενος τριγωνου ειναι πανω απο 180 μοιρες. Ομως εμεις, με οσες ερευνητικες παρατηρησεις εχουμε κανει μεχρι τωρα βλεπουμε οτι το Συμπαν ειναι ενας χωρος επιπεδης Ευκλειδιας γεωμετριας, οπου ενα τριγωνο εχει αθροισμα γωνιων τις 180 μοιρες. Βεβαια οι υποστηριχτες του Αινσταιν μας λενε οτι το Συμπαν ειναι τοσο μεγαλο που εμεις δεν μπορουμε να αντιληφθουμε την καμπυλωτητα. Εχουμε λοιπον ενα Συμπαν που βαση της κοσμολογικης αρχης, που οι ιδιοι αποδεχονται, ενω πρεπει να εχει παντου να ισχυουν οι ιδιοι φυσικοι νομοι, απο την αλλη μας λενε οτι αυτο δεν ισχυει, μαλιστα ισχυουν τρεις γεωμετριες! Θα το πω λαικα: Αχταρμας. Και ενταξυ η γεωμετρια του Μινκοφσκι μπορει να ισχυει, αφου η θεωρια της ειδικης σχετικοτητας, αναφερεται σε εξτριμ καταστασεις γεγονοτων, κοντα στην ταχυτητα του φωτος, που οντος ο χωροχρονος μπορει για καποιους παρατηρητες και να καμπυλωνει. Ομως στην γενικη σχετικοτητα εχουν ξεφυγει πολυ απο την πραγματικοτητα, γιατι μιλουν για νορμαλ συνθηκες, τετοιες που γνωριζουμε ολοι! Τωρα γιατι κρατανε ζωντανη μια λανθασμενη, ειδικα για την κβαντομηχανικη, θεωρια σαν την βλακεια της γενικης σχετικοτητας που βγαζει τον χωροχρονο αυλο; Γιατι χωρις αυτην σε ισχυ δεν μπορει να υπαρξει η θεωρια της Μεγαλης Εκρηκτικης Μπουρδας, προιον θεικης κλανιας, θεωριτικο εργο ενος καλογερου με το ονομα Λαμαιτρε που εχει παρει αναγνωριση απο τον Παπα Πιο σαν την κυριαρχη θεωρια κοσμολογιας. Ο Παπας απο τα τελη του 18 αιωνα εχει πλεον ως γνωστο το αλαθητο, οποτε η ανθρωποτητα θα απαλλαγει απο τον Αινσταιν για την γενικη σχετικοτητα μιλω, μονο αν απαλλαγει απο το Μπιγκ Μπανγκ, που για να απαλλαγει απο αυτο, θα πρεπει να απαλλαγει απο τα αλαθητα!

    • @KostantisX
      @KostantisX 3 роки тому

      @@user-dialectic-scietist1 Ζήτω η τρέλα!!!

    • @KostantisX
      @KostantisX 3 роки тому

      @Aggelos Tebeloglou Ακριβώς φίλε μου!

    • @krolikiustsalik6508
      @krolikiustsalik6508 3 роки тому

      @@user-dialectic-scietist1 κλαιω!!!!

    • @user-dialectic-scietist1
      @user-dialectic-scietist1 3 роки тому

      @@KostantisX οχι φιλε, πετα την "λογικη" του ματριξ του Αινσταιν στα σκουπιδια, λες απλα το Συμπαν ειναι αεναο και αιωνιο, χωρις σχημα και ορια, οπως πιστευε ο Ηρακλειτος και η λογικη ξεκαμπυλωνει και ερχεται στα συγκαλα της αυτου που τα παντα ρει και ουδεν ιδιον μενει. Αυτη ηταν η διαλεκτικη Κοσμολογια του Ηρακλειτου που αποδεχονταν ο Σοφοτερος ολων ο Σωκρατης! Βλεπεις ο Αλβερτος, οπως παραδεχεται: «προτιμω μια θεωρια της φυσικη ομορφη μαθηματικα, απο μια θεωρια της φυσικης που ειναι η αληθεια" Ε, αυτη ειναι η λογικη του Αινσταιν. Προσωπικα προτιμω τον Ηρακλειτο!