Giftig jacobskruiskruid rukt op door nieuw maaibeleid in Flevoland

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 сер 2021
  • Het kruid is een groot probleem voor boeren, omdat het zeer giftig is voor de meeste dieren. "Het probleem is sluipenderwijs best groot geworden," vertelt Suzanne Miezgiel van landgoed Roggebotstaete in Dronten. "Er zit een giftige stof in jacobskruiskruid en als dieren dat binnen krijgen dan stapelt het zich op in de lever. Als je er een bepaalde hoeveelheid van binnen hebt gekregen, dan gaat je lever kapot en daar is niks meer aan te doen."
    In het hooi
    Dieren eten het jacobskruiskruid in principe niet als ze hem in het veld tegenkomen, omdat de plant vrij bitter is. Het gevaar zit hem vooral in dat als het veld gemaaid wordt het in het hooi terecht kan komen. "Als het kruid wordt gedroogd dan gaat de bitterstof er uit dus is het voor de koe niet herkenbaar dat het kruid tussen het hooi zit. Zo krijgen ze het dus binnen. Zelfs als ze er dagelijks maar een klein beetje van eten dan is het al gevaarlijk."
    Boeren die hun land gemaaid hebben en het gras willen verkopen, moeten door middel van een certificaat aangeven dat het hooi jacobskruiskruid-vrij is. "Nu is het ook zo dat al het materiaal dat in het krachtvoer gaat, dus wat naar de grasdrogerijen gaat, allemaal bemonsterd wordt of het er wel of niet in zit. Als ze het vinden dan kun je je gewas niet meer verkopen."
    Ingezaaid in bermen
    Volgens Miezgiel kwam het kruid 30 jaar geleden bijna niet voor in Nederland. "Sindsdien is het op een heleboel plekken in bermen gezaaid door verschillende overheden. Van daaruit heeft het zich de natuurgebieden en de bossen in verspreid. Dus hij komt nu hier heel algemeen voor langs de Vossemeerdijk en Drontermeerdijk, daar staat hij volop in bloei."
    Omdat de plant niet gegeten wordt door dieren en andere grassen en planten er omheen wel, krijgt hij alle kansen om zich te verspreiden. Zo groeit hij bijvoorbeeld ook volop in de Oostvaardersplassen. "Het is alleen makkelijk te bestrijden als het er maar een paar zijn, dan kun je ze er met wortel en al uittrekken. Als het er zoveel zijn dat ze er niet uit te trekken zijn, moet je gaan maaien."

КОМЕНТАРІ •