composteren in bakken
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Deze video toont u hoe u met enkele compostbakken aan de slag gaat om vlot en zonder problemen tuin- en keukenafval om te toveren tot compost.
Video on composting of larger quantities of garden waste (Dutch spoken)
Duidelijke uitleg, dankjewel daarvoor! We gaan er mee aan de slag.
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Fijne video om naar te kijken. En wauw wat een bijzondere schutting!
Heel erg bedankt voor het compliment Frederika. Altijd fijn om te horen dat mensen de uitleg duidelijk vinden en daarna dus ook goed voorbereid aan de slag gaan! Succes met hetr tuinieren verder!
Top
bedankt
Wij hebben een jaar of tien een plastic compostbak gehad (1), die nu aan het einde van zijn levensduur is.
Daarom willen we nu zelf iets maken. Het principe van de drie bakken is nieuw voor ons, maar ik zie de logica er wel van in.
Echter, wij vullen de compostbak nu 1 a 2 keer per week aan (met keukenafval). Dus als we nu op nul zouden beginnen,
is er over drie maanden een berg compostafval, die in ouderdom ergens tussen de 3 maanden en 1 week ligt.
Wanneer kan/moet dit overgeheveld worden naar bak 2? Vanaf eind van de maand komt er natuurlijk ook regelmatig gemaaid
gras in, moet dit eerst buiten de bak wat drogen, of kan het er direct na het maaien in?
Dag Hans, bedankt voor je vraag. Een systeem met drie bakken is inderdaad voor de tuinen die wat groter zijn dan een mini-stadstuin de beste methode. In kleine, maar niet mini-tuintjes kan een tussenoplossing met twee bakken vaak ook werken. 3 bakken geeft het voordeel dat je meer afval kan verwerken en vaker omzet, telkens de gelegenheid om zuurstof in te brengen en de vochtigheid bij te sturen. Je zal ook een beter uitgerijpte compost hebben in je derde bak.
Wanneer je je eerste bak precies best omzet is een veelgestelde vraag. Als de bak vol is , doe je dat natuurlijk om plaats te maken. Ook als de bak maar 3/4 vol is maar al enkele maanden tijd wordt aangevuld is omzetten geen slecht idee. Steeds maar bijwerken met de idee : het zakt wel is niet altijd de beste manier...Gras en keukenafval is -zoals je in de video 'basisbegrippen' kan leren, groen materiaal dwz vochtig en voedingsrijk. Je mengt het dus best steeds met evenveel takjes, blaadjes, verhakseld snoeihout of siergras zodat er luchtcirculatie is. Daar leg je dus een voorraad van aan ... Doe je dit niet, dan krijg je bij gebrek aan zuurstof een anaerobe compostering en gaat de boel stinken en slecht verteren (zoals een hoop met enkel gras ). Om op je vraag te antwoorden of gras eerst moet gedroogd worden: nee, maar je moet het dus wel echt mengen met bovengenoemde materialen. Ongedroogd gras toevoegen is vocht en snel beschikbare voeding toevoegen en dus zeker aan te bevelen mits zoals steeds die menging. Bij de eerste omzetting in een systeem met 3 bakken (bak 1 naar 2) durf ik zelf al eens wat vers maaisel onder het materiaal mengen. Bij omzetten van bak 2 naar 3, doe je dat niet meer.
Heb je -zoals veel mensen- in je tuin zeer veel grasmaaisel, dan overweeg je best even of je dit ook niet kan mulchmaaien (ter plaatse recycleren door te versnipperen zonder opvangen) in de periodes dat je er tijd voor hebt (wat vaker maaien) en het gras droog genoeg is. Veel grasmachines zijn al uitgerust met mulchfuncties of je kan er een mulchingkit (mes en afsluitstop voor maaikamer) voor kopen. Je handelaar in tuinmachines kan je daarbij normaal wel helpen. Mocht je bijkomende vragen hebben, hoor ik het graag!
Dag Hans, Ik ben niet zeker of ik al op je vraag heb geantwoord. Daarom nog even kort. Wil je heel actief composteren, probeer dan je eerste bak op korte termijn te vullen ...Een paar daagjes tuinwerk op het juiste moment helpen vaak....Zolang je niet te lang wacht maakt het niet zoveel uit dat bepaals afval wat verser is. Vermijd gewoon dat je het zolang erin laat dat de onderkant al ver gecomposteerd is. Wat gras betreft...Dit is supermateriaal en moet je niet drogen, wel goed mengen met zgn bruin materiaal. Takjes , bladeren, twijgjes, siergras....Je kan bij je eerste omzetting van bak 1 naar 2 ook nog gras tussenmengen.
Bedankt voor de duidelijke tips! Weten jullie waar je zo'n handige compostbakken met afneembare voorzijde kan krijgen?
sorry voor de late reactie. Leg je oor eens te luisteren bij de milieudienst van je gemeente of de afvalintercommunale van je regio.
Waar kan ik hem het beste plaatsen zonder stankoverlast voor mij / buren?
Beste Pareltje, Bedankt voor uw vraag! In principe en bij juist gebruik zal een compostvat helemaal geen geurhinder veroorzaken. Gebeurt dit wel, dan is meestal het composteren van verkeerde dingen (vis, vlees...) de oorzaak. Ook te weinig bruin materiaal gebruiken kan door gebrek aan zuurstof tot stank leiden. Ik raad de meeste mensen wel aan een beetje te kijken naar hun buren, bij het inrichten van een composthoekje. Is het dus mogelijk om je vat of -bakken niet op 1 meter van het terras van je buren te plaatsen, dan moet je dat zeker doen! Wat ook al helpt is als je buren het vat niet kunnen zien. Vaak is alleen al het zien van een compostvat, de reden dat buren wat in paniek geraken , ook al doe je het allemaal heel goed en is er geen stank. In Vlaanderen zijn er meestal geen echte regels voor de afstand tot de buren. Een half metertje uit de scheiding lijkt wel een goed advies.