Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

composteren basisbegrippen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 бер 2017
  • In deze video krijgt u de basisuitleg over composteren. Welk systeem kiest u best voor uw tuin, waar moet u op letten om vlot en zonder problemen tuin- en keukenafval om te toveren tot compost. In volgende video's vindt u specifieke info voor composteren in een vat of enkele bakken en over compostgebruik.
    Basic information on composting (Dutch)

КОМЕНТАРІ • 8

  • @jelleelshof1645
    @jelleelshof1645 19 днів тому

    Bedankt voor de duidelijke video. Dit ga ik proberen :) gewoon zonde om al je snoeiafval etc in de groencontsiner af te laten voeren om daarna weer compost tr kopen. Slaat eigenlijk nergens op.

  • @shaunidevos50
    @shaunidevos50 7 років тому

    Waar ik al zeer lang naar op zoek ben! Dank u !

  • @Tonny1800
    @Tonny1800 7 років тому

    Zeer duidelijk gebracht Jan...proficiat...

  • @BertHeymans
    @BertHeymans 2 роки тому

    Heel praktisch! Dankje!

  • @ElsPAESEN
    @ElsPAESEN 6 років тому

    Interessant en duidelijk filmpje. Ik heb beide systemen (bak en vat) en wil nu in de vaten (2) zuurdere bladcompost met dennennaalen maken voor de zuurminnende planten. Kan dit ? En zo ja, waar moet ik dan op letten? Wat mag er allemaal in? Alsvast dank voor uw wijze raad. Groeten, Els.

    • @TuincoachVLBr
      @TuincoachVLBr  6 років тому

      Dag Els, heel erg bedankt voor je reactie. Compost is aan het einde van het proces doorgaans neutraal tot licht basisch. Om geen al te basische compost te hebben, kan je alvast best geen kalk of niet-zure tuingrond toevoegen. Ook houtasse of dolomiet van paadjes is echt geen goed idee, omdat ze de Ph zullen verhogen en het eindproduct basischer maken.
      Bij aanplant van zuurminnende planten op niet zure gronden wordt vaak turf ondergewerkt, een proces dat ook weer tijdelijk en lokaal verzurend werkt, met de gekende ecologische voetafdruk. Ook een strooisellaag van traag verterende naalden, eik- of beukenblad zou enigszins verzurend werken, dus raad ik je aan eerder te werken met dergelijke strooisellagen of een afdeklaag van halfverteerde compost van naalden, naaldhout bv . Om je compost te maken gebruik je best nooit leidingwater maar zuurder regenwater, dat gebruik je ook om je zuurminnende planten te gieten natuurlijk! Verder kan je als je gaat bemesten best gaan voor meststoffen die geschikt zijn voor zuurminnende planten. Idealiter plant je natuurlijk best planten die passen bij je grondsoort zodat je niet teveel moet bijsturen..Op zandgronden zoals in de kempen, ga je minder problemen hebben met zuurminnende planten en is het gemakkelijker om bv bosbessen te kweken. Een analyse van je tuingrond kan je al een goed idee geven hoe mogelijk het is om sterk zuurminnende planten met een minimum aan kopzorgen in de tuin te houden. Zoek zeker ook even op wat de ideale zuurgraad is voor de verschillende zuurminners. Soms is een beetje zuur of neutraal ook al goed en voor andere planten moet het beter behoorlijk zuur... Succes.

    • @ElsPAESEN
      @ElsPAESEN 6 років тому

      Bedankt ! Boerenhortensia gaat hier uitstekend met slechts af en toe een meststof voor zuurminnende planten. Ook blauwe bessen maar die zijn nog jong en dragen nog niet zo veel vruchten. Dus das nog even afwachten. En ik wil inderdaad van die dure turf met hoge ecologische voetafdruk af. Bij de gewone compost voeg is sowieso al geen aarde, houtas of dolomiet toe. Ik ga in ieder geval experimenteren met de dennennaalden en met eikenblad. Ben benieuwd. Groeten, Els.

    • @TuincoachVLBr
      @TuincoachVLBr  6 років тому

      Een goed idee. Succes Els, als ik nog extra info bekom over het onderwerp, laat ik je zeker iets weten!