72. Infrarood kachel van speksteen zelf bouwen.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 99

  • @SZuurhout
    @SZuurhout Рік тому +9

    Als je een warmteverliesberekening maakt van een gebouw, of een gedeelte ervan en daar is bijvoorbeeld 4 kw nodig om het op temperatuur te houden bij een bepaalde buitentemperatuur dan maakt de warmtebron niet uit voor de uitkomst van de hoeveelheid benodigde warmte. De isolatiewaarde van de schil, oftewel Rc waardes, U-waardes van glas en de Qv luchtdichtheid en ventilatie bepalen de warmtevraag. Met een COP van 1 kost het hoe dan ook 4 kW elektrisch vermogen om de temperatuur constant te kunnen houden. Een elektrische olieradiator, convectorkachel, IR panelen, gloeilampen, broodrooster, stofzuiger of deze speksteenkachel, allen verwarmen ze met een COP van 1. Hoe ze de warmte afgeven (straling, stroming of geleiding) maakt niet uit voor de hoeveelheid warmte die ze moeten afgeven aan de ruimte. De ruimte en de gebruiker bepaald de warmtelast, het afgiftesysteem de efficiëntie. Een warmtepomp heeft gemiddeld een COP van 4 en is dus altijd zuiniger. Je kunt hooguit een mening hebben over het comfort of geluid. Maar voor de energierekening is een warmtepomp of inverter airco altijd beter. Deze heeft maar 1 kwh elektriciteit nodig per uur. Dus even de cijfers bij het voorbeeld: verwarmen met warmtepomp kost €0,40 per uur, verwarmen met de elektrische speksteenkachel €1,60 per uur.

    • @comep9702022
      @comep9702022 Рік тому +2

      Zo is het, en niet anders.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      Inderdaad! Ik erger me wezenloos aan onnozele personen die denken het ei van Columbus te hebben gevonden terwijl ze de thermodynamica wetten aan hun laars lappen en daarmee denken boven het niveau van de huidige wetenschap uit te kunnen stijgen (hoewel, ik vermoed dat ze hier domweg geen benul van hebben, anders liet men die onzin wel na...)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Het ene materiaal geeft meer infraroodstraling af dan de ander. Dit is iets anders dan convectiewarmte. En dat is lastig te begrijpen. De zon straalt met zijn IR straling asfalt binnen no time tot een hoge temperatuur. Dit is met convectiewarmte veel minder snel te bereiken. Convectie warmte en straling zijn compleet andere technieken waarbij je met COP dus enorm de mist in kan gaan. Ik ga hier in de toekomst een vlog aan wijden want ik merk dat hier heel veel onduidelijkheid over bestaat.

    • @timtiben9499
      @timtiben9499 Рік тому

      Bij de speksteen als hij opgewarmd is straalt hij nog uren warmte uit. Dat doet een warmtepomp zeker niet. Dus de berekening klopt totaal niet!🤣speksteen werkt als een accu die je oplaad. Opwarmen kost energie. Ontladen niet. Het principe is dus anders en niet vergelijkbaar.

    • @comep9702022
      @comep9702022 Рік тому +4

      De berekening klopt volledig.
      Denk je dat de warmte die de kachel nog uren na uitschakelen uitstraalt gratis is? Die energie is gewoon eerder door het verwarmingselement geleverd, en jawel met een COP van 1.

  • @hansscholte5472
    @hansscholte5472 Рік тому +1

    Goed idee! Met name als in het voor- en najaar je zonnepanelen opwekken en dan de kachel als ‘verbruiker’. Als de zon savonds weg is, straalt de kachel nog je kamer. Top idee

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Vonden wij nou ook! Dank je.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      Precies het scenario dat je beschrijft, werkt ook heel goed met vloerverwarming maar dan op veel grotere schaal omdat de hele vloer dan je 'warmte accu' is. En door de lage benodigde aanvoertemperatuur wordt het nog interessanter icm een warmtepomp😉

    • @hansscholte5472
      @hansscholte5472 Рік тому

      @@Rammit_Inha_Assolwaar haal je speksteen voor je vloer, of bedoel je dat je gewone vloertegels opwarmt met IR?

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      ​​​@@hansscholte5472Goede en terechte vraag! Ik bedoel een vloerverwarming die ligt in de cementvloer met daaronder een betonvloer (en dáár onder de isolatie) De massa van tegels, cementlaag en beton is een uitstekende warmte-accu😉 Als je isolatie meteen al onder de cementlaag zit, heb je natuurlijk veel minder massa. In dat geval heb je een (groter) buffervat nodig, met een inhoud volgens de daartoe bedoelde rekenmethode, die dan de warmte accumuleert (en tevens pendelgedrag van de warmtepomp voorkomt)
      Dit alles is gewoon uit te rekenen voor wie weet hoe het werkt. De losse niet onderbouwde 'wonderen van een IR speksteenkachel' die hier worden vertoond, berusten niet op de juiste feiten. Je kúnt niet extra warmteenergie toveren uit het niets. Wie meent dit wel te kunnen én dit wetenschappelijk kan bewijzen ( ofwel de huidige wetten van thermodynamica herschrijven) zal wereldwijd het nieuws halen en schatrijk worden. Ik denk niet dat dit hier aan de orde is😂.

  • @PodaKalidoka
    @PodaKalidoka Рік тому +4

    Lijkt me niet echt zuinig met een COP van 1. Een airco of andere warmtepomp is toch veel slimmer?

    • @janvermond8032
      @janvermond8032 Рік тому

      Een infraroodspeksteenverwarming vergelijken met een airco of warmtepomp is hetzelfde als appels met peren vergelijken

    • @paulvanderveen1986
      @paulvanderveen1986 Рік тому

      is het ook! maar Nostalgie een nieuw jasje geven is soms ook heerlijk!

    • @PodaKalidoka
      @PodaKalidoka Рік тому

      Als het om zuinigheid gaat niet hoor. Dat is toch waar het om gaat op dit UA-cam kanaal? @@janvermond8032

    • @PodaKalidoka
      @PodaKalidoka Рік тому

      Dat wel ja. hahaha @@paulvanderveen1986

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому +2

      ​@@janvermond8032 Natuurlijk is men geneigd tot de vergelijking met een warmtepomp of een airco (airco is ook een warmtepomp) want het zijn allemaal toestellen waar je je huis mee kunt verwarmen. Alleen op basis van warmtepomptechnologie kan dit 4 tot 5 keer goedkoper dan met COP1 (IR) verwarmingselementen. Gezien vanuit de kosten van energie is dit juist wel een relevante vergelijking!

  • @sjefvanmerrienboer6372
    @sjefvanmerrienboer6372 Рік тому

    Leuk zo'n speksteenkachel met een infrarood paneel. Wat ik mis, is het voordeliger dan een gewoon infrarood paneel ? Mijn infraroodpaneel staat standaard op een niet haalbare temp. dat betekent dat het op de techniek van het paneel aankomt. Het paneel is 500 Watt , gebruikt in een dag minder dan 12kW. De warmte komt met een buffer inderdaad gelijkmatiger maar het aan en uitschakelen heb ik niet gemerkt terwijl ik er constant op lette. Ik heb ook meerdere infrarood stralers geïnstalleerd; die zijn zonder thermostaat dus die moet ik zelf af en toe tempereren. Ik probeer zonder gas de winter door te komen met mijn "voorraadje van 7000 kWh" die ik sinds mei 2023 heb opgespaard met mijn Ferrarismeter die lang achteruit heeft gedraaid, soms 80kWh per dag, dus dat schoot lekker op.
    Doel: hoeveel stroom heb ik nodig om zonder gas maar tzt met een warmtepomp ons vrijstaande huis van 350m2 te verwarmen.
    Ik ben al 50 jaar bezig met het nul op de meter fenomeen.

    • @soulsearchingsun81
      @soulsearchingsun81 Рік тому

      Je zal binnenkort van je meter op 0 fenomeen verlost zijn als je een digitale slimme meter krijgt.

    • @sjefvanmerrienboer6372
      @sjefvanmerrienboer6372 Рік тому

      @@soulsearchingsun81 Ik weet niet wat je bedoelt. Een "slimme" meter is nog steeds niet wettelijk verplicht, dus ik doe daar voorlopig niet aan mee.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Dank je voor je input!

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      Hoeveel je nodig hebt om zonder gas door te kunnen, kun je laten uitrekenen. Gekeken wordt dan o.a naar het warmteverlies en het gebruik van de woning. Dan weet he hoeveel warmte energie je nodig hebt. Welk toestel je dan kiest om deze warmtehoeveelheid te leveren, bepaalt wat het je kost. Een COP1 toestel (o.a. IR) kost dan 4x zo veel als een COP4 toestel (warmtepomp/airco)

  • @johanslagers8629
    @johanslagers8629 Рік тому

    Hoe kan ik in contact komen met de maker van de infraroodpanelen.
    Ik zou graag willen weten of Jan ze ook voor anderen wil maken/verkopen.

  • @cyberblizzard9362
    @cyberblizzard9362 Рік тому +2

    Mooi concept, maar ik denk dat je al gauw 1000 watt of meer nodig hebt terwijl je zonnepanelen tijdens een bewolkte winterdag meestal niet zo veel leveren, terwijl je met 500 watt je airco al 2000 watt warmte kan laten genereren. Het lijkt me wel leuk voor op zonnige winterdagen in combinatie met een Homewizard schakelaar die de IR-kachel bij een overschot van 1000 watt kan aanzetten. Mooie buffer voor 's avonds, iets wat ik nu probeer met de airco: overdag zo lang en warm mogelijk opwarmen met zonne-energie, zodat ik 's avonds bij thuiskomst geen airco meer nodig heb. Dat vereist wel een goed geisoleerd huis.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Dank je voor je input. Onze ervaring is dat wanneer je de airco uitzet dat de temperatuur direct zal gaan dalen. Dit is met speksteen niet het geval. Speksteen heeft een groot buffervermogen waardoor deze nog lang warmte zullen afstralen wanneer er geen stoom meer op staat.

    • @cyberblizzard9362
      @cyberblizzard9362 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Inderdaad, dat merken wij ook, al is een rijwoning met schuifraam op het zuiden wel een voordeel. Ik kijk op het werk met homewizard wanneer ik energie over heb, dan laat ik de airco zo lang en warm mogelijk opwarmen, zodat het bij thuiskomst/zonsondergang warm genoeg is tot we gaan slapen. In het tussenseizoen zoals nu lukt dat goed. De warme lucht verwarmt uiteindelijk ook je muren en meubels. Als het echt koud wordt zullen we 's avonds ook wel airco moeten gebruiken.

  • @maxim9875
    @maxim9875 Рік тому

    Wat is het verbruik in kWh ? Denk dat een d ventilatie systeem met geothermische bijwarming een pak zuiniger is

  • @sjefvanmerrienboer6372
    @sjefvanmerrienboer6372 11 місяців тому

    Ik heb nog eens nagedacht, het is onzinnig om het voordeel van infrarood nml geen opwarming van de lucht en dus geen verlies van warmte op plekken waar je niet bent. Straling omzetten in convectie is een stap terug qua efficiëntie en schiet zijn doel voorbij.
    Bij ons staat de vloerverwarming (gas) op de laagste stand en de vlam in de ketel ook minimaal , ik verbruik 2m3 gas/dag , de rest IR.

  • @stefoffenberg9783
    @stefoffenberg9783 Рік тому

    Strak idee........gaan we wat mee doen!

  • @pietpaaltjens-g3w
    @pietpaaltjens-g3w Рік тому

    Lijkt me een leuke optie om warmte op te slaan als je kwh's over hebt overdag. Alleen moet je nog een isolerende mantel bedenken die je naar behoefte meer of minder opentrekt als je warmte nodig hebt. Overdag warmte opslaan voor de avond. (Als je tenminste nog geen batterij hebt staan toevallig.)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Warmteopslag is zeker interessant.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      Inderdaad, opslag is dé grote uitdaging in het hele spectrum. Met vloerverwarming heb je trouwens een nog veel grotere 'warmte accu' vanwege de grote massa van de vloer. Overdag opwarmen met warmtepomp, gevoed door zonnenpanelen wanneer het kan, en 's avonds genieten van de warme vloer en 's morgens nog steeds niet koud en met relatief weinig moeite weer bijverwarmen tot gewenste temperatuur😉

    • @pietpaaltjens-g3w
      @pietpaaltjens-g3w Рік тому

      Klopt inderdaad. Dit is alleen interessant als je zonnepanelen hebt met overcapaciteit die niet gesaldeerd wordt. Energie technisch heeft dit geen zin behalve als je op enig moment de temperatuur van de vloerverwarming te laag vind en niet de hele grote buffer wil opwarmen. Ik dacht dat Jan dat in deze of de vorige video ook al opmerkte.

    • @leonnelen151
      @leonnelen151 10 місяців тому +1

      In de winter is de stroomprijs echter 's nachts het laagst. Althans wanneer er veel wind staat. Het zou dus beter zijn om 's nachts de speksteenkachel op te warmen.

  • @duitfotografie
    @duitfotografie Рік тому

    Mooi verhaal als de paneel uit gaat blijft het speksteen nog een uur warmte geven voor dat hij kouder wordt,wat ik mis is dat je de kagel ook wel twee uur eerder aan moet zetten om deze dikke stenen te verwarmen

  • @sjefvanmerrienboer6372
    @sjefvanmerrienboer6372 11 місяців тому

    Mijn stroom is gratis verdiend in de zomer, mijn meter loopt achteruit en nu gebruik ik die stroom in de winter op. Nog 7000 kWh in reserve.

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Рік тому

    Slim idee.

  • @Leendertjuh97
    @Leendertjuh97 Рік тому +5

    Wat een ontzettend dom idee. Hoge netbelasting en erg hoog verbruik.
    Het is onzin om te zeggen dat je niet hoeft te kijken naar de COP. Dit is en blijft zo.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Er bestaat hier nog veel onduidelijkheid over. Je hebt het bij infrarood niet over confectiewarmte. Bij infrarood moet je het hebben over EPG maar daar zal ik wel een vlog aan gaan besteden.

    • @Leendertjuh97
      @Leendertjuh97 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 dat zal best, maar de afgegeven warmte in kWh is gewoon 1-op-1. Energieverbruik zal gewoon veel hoger liggen dan bv. airco, dat valt niet te ontkennen...

    • @willemverschoor2066
      @willemverschoor2066 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Sorry, ik bedoel dit niet om te zeuren maar voor de duidelijkheid: Confectiewarmte is de warmte die je krijgt van je dikke trui (confectie = kleding) en is dus erg goedkoop ;) . Je bedoelt convectie (= warmtestroming).

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374Doe dit dan aub graag aan de hand van goede tests, warmtetransmissie berekeningen en energiekostenoverzichten. Dan zijn we voor eens en altijd verlost van aanames en figuren die menen de huidige stand van de wetenschap te kunnen overtreffen😂

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Hahaha Willem. Helemaal gelijk. Maar ik ben wat dyslectisch of was het nou dislekties....ach ja...maar je hebt volkomen gelijk@@willemverschoor2066

  • @3dPrintCreator
    @3dPrintCreator Рік тому

    Mooi idee, en iets dat mij als bouwer van 3D printers heel erg aanspreekt. Moet er wel bij zeggen, dat ik ook de nadelen ken van sensoren die de temperatuur meten, zoals Thermistoren, enz. Ze kunnen namelijk heel gemakkelijk je huis in de fik steken.
    In 3D printers gebruiken we Thermal Runaway loops in de software om te controleren of de output die we meten overeenkomt met wat we als output zouden verwachten. Verwacht je een toename van de temperatuur terwijl de gemeten waarde juist afneemt, dan mag je aannemen dat de thermistor los is gekomen, defect is geraakt of dat er iets anders is misgegaan.
    Zit een dergelijke thermische terugkoppeling ook in dit systeem?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому +1

      Ik snap je uitgangspunt vanuit een 3D printer principe. De elementen in deze kachel kunnen rechtstreeks aangesloten worden op het net (230v) zonder dat ze in de fik gaan. De weerstand in de elementen is vast waardoor de stroom begrenst wordt door de netspanning. De regelapparatuur die in het kastje zit is een extra veiligheid en om de temperatuur van de kachel op de graad nauwkeurig te regelen. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van dit systeem.

    • @janvermond8032
      @janvermond8032 Рік тому +1

      De infraroodplaten zijn ontwikkeld om vol continu te functioneren, worden maximaal 300 graden. ( = weerstanddraad in keramiek gebakken).
      Speksteen kan deze temperaturen met gemak aan.
      De temperatuur in de kachel wordt gemeten dmv een thermokoppelelement. Het vermogen naar de infraroodkachel wordt electronisch geregeld dmv een PID controller en een Solid State Relais, een relatief simpel en veilig systeem.
      Er komt geen software aan te pas.

    • @3dPrintCreator
      @3dPrintCreator Рік тому

      @@janvermond8032 Top uitleg. Als inderdaad de panelen vol continue mogen draaien, dan is mijn angst voor deze panelen een stuk minder.
      Zoals ik met heaters werk, kunnen deze met gemak oververhitten, en dus een brand starten. Vandaar verschillende veiligheidsmaatregelen om dat te voorkomen.

  • @felixborissilvesterter887
    @felixborissilvesterter887 Рік тому

    Volgend jaar is de gasprijs in Nederland het hoogste in Europa, de regering heeft besloten de belasting op het gas met 10 cent per m3 te verhogen. Mensen die gas verbruiken, betalen dan 71 cent belasting per m3 gas. Veruit het hoogste in heel Europa. Heb je warmtenet dan ben je ook de pineut want die prijs is weer gekoppeld aan de gasprijs. Kun je denken maar ik verwarm met een warmtepomp dan ga je het ook indirect betalen, veel kleine en middelgrote ondernemers kunnen niet zonder gas functioneren en die berekenen de prijzen door aan de consument.
    Een partij als de PVDA-Groen Links stemt ook in met dit besluit, waar is de tijd gebleven dat de PVDA op kwam voor de kleine man.
    Overigens speksteen is heel populair in landen als Finland, Oostenrijk en Zwitserland.

  • @martijnbinck4429
    @martijnbinck4429 Рік тому

    Wat kost zo een apparaat? Ik heb wel interesse.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Kijk even op: webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-speksteenkachel-c148413265

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому +2

      Trap er niet in aub! Dit zijn allemaal COP 1 verwarmers!
      Laat de verkopers eerst eens met onderbouwde test resultaten en aantoonbaar kloppende warmtettansmissie en rendement berekeningen komen. (verwijzend naar de wetten van thermodynamica: dat kunnen ze niet!)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Het ene materiaal geeft meer infraroodstraling af dan de ander. Dit is iets anders dan convectiewarmte. En dat is lastig te begrijpen. De zon straalt met zijn IR straling asfalt binnen no time tot een hoge temperatuur. Zo een temperatuurstijging is met convectie-warmte veel minder snel te bereiken. Convectie-warmte en straling zijn compleet andere technieken waarbij je met COP benadering enorm de mist in kan gaan. Ik ga hier in de toekomst een vlog aan wijden want ik merk dat hier heel veel onduidelijkheid over bestaat. @@Rammit_Inha_Assol

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому +1

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374Maar als je de IR panelen in een gesloten ruimte plaatst (bijv. een speksteenkachel) dan blijven de bijzondere effecten van IR straling binnen deze ruimte. Het enige dat aan de buitenzijde merkbaar is, is dat de speksteen wordt opgewarmd en deze warmte gaat afgeven aan de omgeving. Exact het zelfde resultaat kan worden bereikt met gewone elektrische verwarmingselementen van gelijk vermogen, dit om de eenvoudige reden dat in beide gevallen exact dezelfde hoeveelheid Joules aan warmte-energie wordt losgelaten op de speksteen.
      Mocht u hier een andere vlog voor gaan maken, dan ben ik heel benieuwd.
      Overigens, de zwarte kleur van het asfalt speelt ook een rol bij de warmteopname doordat het minder (IR) reflecteert. Dit als voorbeeld nemen maakt het verhaal nog complexer dan het al is😉

  • @knarf47976
    @knarf47976 Рік тому +10

    lijkt mij niet erg zuinig, cop 1, gebruikt veel meer dan een warmtepomp

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Рік тому +1

      Mee eens, en warmte bufferen zou je moeten doen met de stenen muren binnen de isolatieschil van je woning (als het geen houtskeletbouw is)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому +4

      Bij infrarood panelen moet je het niet over COP hebben omdat je het over straling hebt en niet over (convectie) warmte. Daar bestaat enorm veel verwarring over. Ik zal daar een vlog over maken om dat uit te leggen.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Рік тому +4

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Maar je gaat hier eerst steenmassa opwarmen, we hebben het dan niet meer over infrarood voordelen maar gewoon over geleiding, iets wat te vergelijken is met een ordinaire weerstand.

    • @willemverschoor2066
      @willemverschoor2066 Рік тому +1

      Je moet niet vergeten dat een warmtepomp of airco bij -5 gr. ook niet meet die hoge cop heeft! Ik verwarm mijn huis met airco maar als het echt koud is is dat ook niet echt zuinig en soms oncomfortabel als de buitenunit weer eens uitgaat om te ontdooien. Dan zakt de temperatuur binnen ook gelijk weer.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Рік тому +3

      @@willemverschoor2066 Klopt, maar per saldo per jaar is het natuurlijk de meest efficiënte techniek. Dagen met -5 zijn zwaar in de minderheid dus daar zou ik niet de focus op leggen.

  • @comep9702022
    @comep9702022 Рік тому

    Gaaf idee.
    Wat ik niet helemaal begreep, zijn die IR elementen koopdelen of is het eigen makelij?

    • @janvermond8032
      @janvermond8032 Рік тому +1

      De panelen zijn koopdelen.

    • @RonM-
      @RonM- Рік тому +1

      @@janvermond8032waar zijn die te koop?

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому +1

      ​@@RonM-Dat gaat ie niet vertellen natuurlijk want dan ontdek je dat je voor veel minder geld heel makkelijk het zelfde kunt nabouwen (om er vervolgens achter te komen dat je met factor COP1 veel te duur probeert te verwarmen...)

    • @RonM-
      @RonM- Рік тому

      @@Rammit_Inha_Assol 😂👍

  • @Danny19805
    @Danny19805 9 місяців тому

    Wat een geld bijna €1200 voor een bouwpakket van elementen die je bij AliExpress voor tientjes besteld

  • @deursloten
    @deursloten 10 днів тому

    Hoe je het nou wend of keert this allemaal zakken vullen. Doe gewoon zuiniger met je energie omgaan.

  • @clipsonplextorfield3230
    @clipsonplextorfield3230 Рік тому

    Veel reacties van mensen die vergelijken met een airco.
    Dat moet je niet doen dit is totaal anders in zijn werking.
    Een airco blaast warme lucht je huis in. als de schil van je huis niet luchtdicht is of verliest lucht door deuren te openen , moet de airco onmiddellijk weer aanslaan.
    Hier warm je de speksteen op en die blijven warmte geven.
    Net hetzelfde als bij gietijzer radiatoren vs aluminium.
    Die aluminium radiatoren warmen sneller op maar als je s'avonds de verwarming afzet zijn die radiatoren binnen de 15min koud.
    Gietijzeren radiatoren houden hun warmte veel langer waardoor je om 20u de verwarming uitdoet en zeker geen koude gaat krijgen voor 22u30.

    • @clipsonplextorfield3230
      @clipsonplextorfield3230 Рік тому +2

      nog een voordeel is dat geruisloos is en geen wind veroorzaakt in huis

    • @Leendertjuh97
      @Leendertjuh97 Рік тому +4

      Alleen blijft het zo dat de warmte die langer afgegeven wordt, ook eerst in de stenen of in het gietijzer is gestopt. Rendement wordt er absoluut niet hoger van. Je buffert alleen.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      Allemaal aannames zonder rekenkundige onderbouwing. Als je je verdiept in de wetten van themodynamica en berekeningen maakt over warmtetransmissie en rendement, dan snap je waarom.

    • @gewoonwim
      @gewoonwim Рік тому

      Ik verwarm mijn huis met airco. S'morgens zet ik het op 18 graden en later op de dag op 20 ik laat het de hele dag aan staan. En het huis word heerlijk warm. Als het huis opgewarmd is slaat de airco af en toe aan om het warm te houden. Eigenlijk exact wat een gewone cv ketel ook doet. Ik heb een goed geïsoleerde vrij staande woning. Als de temperatuur er goed in zit valt het afkoelen enorm mee. En kwa verbruik valt het heel erg mee. De airco is namelijk heel rustig aan het draaien en slaat maar af en toe aan.

    • @Leendertjuh97
      @Leendertjuh97 Рік тому

      @@Rammit_Inha_Assol neem de proef maar op de som. Gegarandeerd dat je met COP=1 een hoger verbruik gaat hebben dan met bv. airco of gas.

  • @gewoonwim
    @gewoonwim Рік тому

    Volgens mij is dit te vergelijken met waxinelichtje in een bloempot stoppen. 3 van die kleine infrarood paneeltjes je hele huis laten verwarmen. Lijkt onmogelijk. Tenzij het paneeltjes zijn met een giga verbruik kwa watages. Maar dan zie ik het voordeel er helemaal niet van in. Dan lijkt mij een airco idd beter. Jammer dat er hier niet over het verbruik is gegaan en dan in vergelijk met andere apparaten. Het komt nu over als een grote reclame stunt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Dat is zeker niet de bedoeling. Speksteenkachels worden juist in koude landen veel ingezet en bewijzen nog iedere dag hun dienst. In de vorige Vlog met Jan zijn zijn verbruikcijfers genoemd.Even uit mijn hoofd heeft hij hem op 50 graden ingesteld en dan verbruikt zijn kachel 900 watt.

    • @gewoonwim
      @gewoonwim Рік тому

      ja dat deze kachels werken snap ik. vooral de traditionele wijze. Die heeft veel stralingswarmte en warme lucht verplaatsing. alleen betwijfel ik of je een grote ruimte kunt verwarmen met slechts 900 watt. Misschien als het nog niet vriest dat je de kamer iets kan verwarmen. maar het gaat zeker niet lukken als het buiten 0 graden is. En met 50 graden zonder actieve lucht verplaatsing lijkt het me ook niet behaaglijk zitten. Ik denk wel dat je vooral tocht verschijnselen zult krijgen. Warme lucht stijgt op en koude lucht trekt richting warmte bron, over de vloer. Misschien als je dicht bij de kachel gaat zitten dat je het minder verneemt. Maar je hebt dan wel minimale stralingswarmte (50 graden) naar mijn idee. Ik denk dat het beter zou zijn om echt bewijs te leveren door een test opstelling te laten zien zoals ze b.v. bij Mythbusters zouden kunnen doen. Dan zou het overtuigende zijn. zoals in de meeste reacties hier kan je zien dat het ongeloofwaardig is. Het voelt nu dus als een broodje aap! @@instappenvanhetgasaf.4374

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 En stookt hij met gas naar 18 graden, zo zegt hij zelf!

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol Рік тому

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374Dat verhaal van (statisch) verbruik bij 50 graden, rammelt. Het element verbruikt bij inschakelen 900 Watt, de thermostaat regelt de temperatuur binnen in de kachel naar 50 graden. Zodra die 50 graden wordt bereikt, schakelt de thermostaat het element uit. Op dat moment is het verbruik 0 Watt. Als het buiten kouder wordt, zal het warmteverlies via de constructie van het pand e.d. toenemen. Ofwel, de warmtelast neemt toe. Hierdoor zal de kacheltempereatuur sneller dalen en als gevolg hiervan zal de thermostaat het element met kortere tussenpozen in gaan schakelen en ook de inschakelduur zal toenemen. Bij toenemende warmtelast zal in theorie het punt kunnen worden bereikt waarop de thermostaat niet meer uitschakelt (ofwel de kachel 'trekt' het niet meer) Pas als dát punt is bereikt, kun je stellen dat het continuverbruik 900W is, ofwel 0,9kWh.
      Los hiervan, het is absoluut onmogelijk om een oud pand (waar Jan in woont, zoals hij in de vorige video zei) met 900W COP1 te verwarmen. Bestaat niet. Immers, als dit wél mogelijk was, dan zou de halve wereld subiet alle houtkachels en gasketels de deur uit doen en dit zou tevens de energiecrisis in één klap oplossen, niet?😉
      Wie anders beweert: graag aantonen met warmtetransmissie berekening en help de wereld vooruit!

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 9 місяців тому

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 Wel even er bij vermelden dat Jan in het filmpje zegt dat hij zijn monumentale pand eerst met gas verwarmd tot 18 graden!! Natuurlijk is het dan lekker als je er ook nog 900W stralingswarmte aan toe voegt.
      De totale stookkosten bestaan dus uit gas én elektra. Dit wordt allemaal niet goed uiteen gezet in deze video en schept een enorm krom beeld van het geheel.

  • @reneotter
    @reneotter Рік тому +7

    Er wordt niet uitgelegd of dit nu energie zuinig is of niet !! Beetje nutteloze video?