Motorul cu apă ? (WATER-FUELLED ENGINE ?) (Lumea nu este cum crezi _ 11)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 лис 2020
  • Poate fi apa combustibil ?
    Despre lumea din jur cu ajutorul științelor naturii și matematicii.
    commons.wikimedia.org/w/index...
    commons.wikimedia.org/wiki/Fi...
    Carte:
    letras.ro/product/ce-tip-de-i...

КОМЕНТАРІ • 385

  • @Brasovanu
    @Brasovanu 15 днів тому +1

    Domnule Profesor, apreciez răbdarea d-voastră in efortul de a explica lucruri într-un mod pe înțelesul tuturor. Inventatorii dispozitivelor minune sunt de două feluri, escroci și raspsndaci. Lecția face bine celor care nu au prea multa carte și pot pica in plasa celor din categoriile de mai sus. O vina importanta o au și televiziunile care în goană după senzațional publica tot felul de năzbâtii. La final țin să atrag atenția asupra categoriei sociale din care fac parte "inventatorii":
    - săraci dornici de economii
    - tehnicieni sau ingineri frustrați care afirma lucruri pe care nu le pot demonstra practic
    - meseriași cu oareșce cunoștințe care interpretează greșit măsurătorile fizice sau fac masuratori total greșite. Incultura naște monștrii!

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  15 днів тому

      Vă mulțumesc pentru aprecieri și pentru comentariul interesant !

    • @Brasovanu
      @Brasovanu 15 днів тому

      @@RomulusBoeriu Domule Profesor sunteti de o promtitudine uimitoare in raspunsuri. Daca sunteti implicat in cercetare as vrea, cu bunavinta d-voastra, sa avem o discutie in privat si nu stiu cum pentru ca adresele de e-mail nu sunt acceptate de UA-cam iar Facebuk sau TikTok nu-mi plac. Cu stima!

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  15 днів тому

      @@Brasovanu Vă răspund cam într-o oră.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  14 днів тому

      Am revenit acasă.
      Nu am deloc experiență în cercetare, doar experiență la catedră, am predat fizica 45 de ani.
      Puteți să-mi scrieți la romulusboeriu@yahoo.com.
      Nici eu nu folosesc așa numitele "rețele de socializate".

  • @cezardobrin2541
    @cezardobrin2541 Рік тому

    Buna seara. O intrebare, avand o masina care vrem sa o facem sa mearga cu hidrogen daca se instaleaza un alternator de 24 de volti si Un transformation sau o precamera de ardere(generator de disociere) inainte de camera de ardere a motorului AR putea function? E doar o intrebare pentru ca vreau si eu SA imi instalez o instalatie pe masina SA o fac sa mearga cu hidrogen.... Multumesc

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Bună dimineața !
      Am vorbit în videoclipul "HHO ?" despre acest lucru, ua-cam.com/video/6YzQOimNg2c/v-deo.html

  • @vladgarba9187
    @vladgarba9187 Рік тому

    Pricipiul unu al termodinamicii are aplicabilitate in fizica cuantică ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Principiul I al termodinamicii este o lege a naturii, deci toate fenomenele din Univers se supun acestui principiu, inclusiv fenomenele cuantice.
      Și în fenomenele cuantice se conservă energia (și multe altele, de pildă sarcina electrică, sarcina barionică, impulsul, momentul cinetic etc)

  • @ElEduardo
    @ElEduardo 2 роки тому +4

    Instalatii de producere a gazului Brown (HHO, hydroxigen) sunt multe, unele de fabrica, altele artizanale. Inclusiv in Romania exista multe masini care circula cu astfel de instalatii, unele de peste 10 ani. Nu circula cu apa, circula cu benzina sau motorina, dar cu un adaos de gaz Brown provenit din electroliza apei facuta la bordul masinii. Administrarea de gaz HHO inseamna o ardere mai complecta a carburantului, care lucru se traduce prin noxe mai putine, consum mai mic si o usoara crestere de putere. Nimic extraordinar! Este un fel de decarbonizare a motorului, dar facuta in permanenta. Apa distilata si hidroxidul de potasiu se folosesc atat in instalatii de producere a gazului Brown, cat si in instalatiile de decarbonizare.
    Eu am o astfel de instalare pe mașină reduce consumul cu 20 % si nu e invenție taximetristului îmbunătățește arderea prin electroliza apei și nu 10000 de kilometri .aproximativ 4000 de kilometri la un litru de apa si 30 grame de hidroxid de potasiu.......
    Ghe. Bordeianu din Bacău deține brevet pentru motorul cu apă. De fapt hidrogen produs in timp real.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Eu nu despre asta vorbesc în materialul meu. Ci despre acele „motoare” care funcționează, cică, arzând hidrogenul obținut prin electroliza apei ȘI ATÂT. Și AȘA NU SE POATE. Ceea ce spuneți n-are legătură cu tema materialului.

    • @ElEduardo
      @ElEduardo 2 роки тому +2

      @@RomulusBoeriu Mda......."Si totusi pamantul se invarte".......drept care, pentru asemenea considerata de catre invatatii acelor vremuriilor ca fiind cam prea ....."nastrusnica", acel om a fost ars pe rug.....
      DA, cred ca tocmai titlul acestui video este bine ales implicit si acele intrebari de la inceputul clipului......
      Oare tot ceea ce vedem si credem ca este bine "batut in cuie", peste ceva vreme sa apara unul dintre acei....."nebuni frumosi" ce tot au aparut in decursul istoriei si sa cam faca sa se clatine unele dintre asa zisele "legi fixe" dand peste cap unele invataturi, informatii in care credem acum ca fiind de nestramutat ?......
      OH, dar se pare ca iar am cam luat-o pe aratura cu ceea ce am spus mai sus si nu are nici o legatura cu subiectul din acest video....
      IMI CER MII DE SCUZE ca v-am inoportunat.....

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +5

      Bună dimineața !
      N-aveți de ce să vă cereți scuze, eu mă bucur atunci când cineva comentează materialele mele, înseamnă că e interesat de aspectele prezentate. Mulțumesc pentru comentarii !
      Materialul despre care vorbim vrea să arate că nu putem obține energie descompunând și recompunând apă (sau orice altceva), deoarece INDIFERENT CUM FACEM DESCOMPUNEREA APEI TREBUIE SĂ DĂM ACEEAȘI CANTITATE DE ENERGIE ȘI CÂND O RECOMPUNEM PRIMIM ACEEAȘI CANTITATE DE ENERGIE PE CARE AM DAT-O. Asta-i tot și este ADEVĂRAT.
      De unde știu ? Știu pentru că asta ne arată LEGEA CONSERVĂRII ENERGIEI.
      Iar legea conservării energiei este o consecință a principiului I al termodinamicii.
      Iar termodinamica este o TEORIE ȘTIINȚIFICĂ.
      Iar o teorie devine științifică dacă este confirmată prin experimente și observații.
      Niciodată, vreun ”nebun frumos”, cum spuneți, n-a reușit să arate că o teorie științifică este greșită. Dacă știți așa ceva, vă rog să-mi scrieți. Dar, ATENȚIE !
      Așa cum am scris mai sus, nu orice teorie este științifică ! Doar cele confirmate prin observații și experimente.
      Dimpotrivă, ”nebunii frumoși” au fost cei care au arătat că legile naturii funcționează întotdeauna.
      Niciodată o teorie științifică nu s-a dovedit a fi greșită ! Când o teorie științifică a fost înlocuită cu alta a fost pentru că noua teorie era mai generală sau mai precisă, nu pentru că cea veche era greșită.
      Deci știința nu are ”idei fixe”. Ignoranța are idei fixe. Știința este deschisă la schimbări și teoriile ei se fac tot mai precise și mai cuprinzătoare pe măsură ce trece timpul și aflăm mai multe.
      Asta încerc eu, prin materialele mele, să-i fac pe oameni să înțeleagă. Și pentru asta eu nu spun CE CRED, ci spun CE ȘTIU. Știința se numește așa pentru că se ocupă cu ce știm, nu cu ce credem.
      Încă ceva, cuvintele ”și totuși se mișcă”, ”eppur si muove” , contrar a ceea ce crede lumea, nu au fost spuse de Giordano Bruno (care n-a fost ars pe rug pentru asta). Aceste cuvinte îi sunt, de fapt, atribuite lui Galileo Galilei, cel pe care mulți îl consideră primul om de știință.
      Am spus asta ca să vedeți cum e dacă ne luăm după ce spune lumea și nu după ceea ce spun cărțile.
      O zi frumoasă vă doresc !

    • @ADBAU
      @ADBAU 9 днів тому +1

      @@RomulusBoeriu Corect

  • @mihaicret7973
    @mihaicret7973 6 місяців тому

    Va multumesc D-le Profesor!

  • @georgecristea7287
    @georgecristea7287 2 роки тому

    Va rog sa ne spune-ti cu cat v-au platit?? Cei care incearca sa ne prosteasca???? ca nu se poate prin hidroliza apei ???

    • @mrjuicet
      @mrjuicet 2 роки тому +3

      se poate prin hidroliza apei....dar iti trebuie energie pentru hidroliza...mai multa energie decat obtii.

  • @claudiucs1456
    @claudiucs1456 11 місяців тому +1

    Foarte bine explicat. Va felicit

  • @valic8682
    @valic8682 Рік тому +4

    În aceste vremuri,noi avem nevoie de-un motor cu apa sau cu magneți sau cu altceva dar sa putem renunță laenergia electrica de la ENEL și sa nu avem nevoie de panouri,eoliene sau rău sau chiar motorina.Ce bine ar fi sa putem avea în fiecare gospodărie câte un motor pt energie electrica

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      Bună dimineața !
      În toate vremurile avem nevoie de știință.
      Numai știința ne poate rezolva problemele.
      Vă doresc o zi plăcută !

    • @mecanicul
      @mecanicul Рік тому

      Ar trebui că fiecare gospodărie să dețină un motor Stirling,,e bazat pe diferențele de temperatură

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@mecanicul Motoarele Stirling au, ca orice motor, și dezavantaje. De pildă, dacă diferența de temperatură este mică, doar motoare foarte mari pot da puteri acceptabile. Sau, nu pot porni imediat, au nevoie de timp pentru ”încălzire” , de asemenea puterea pe care o dau nu este constantă și altele. Pentru puterea necesară unei gospodării ar trebui un motor Stirling destul de mare, ceea ce înseamnă și destul de scump. Încă ceva, toate motoarele termice funcționează pe baza unei diferențe de temperatură, toate au o ”sursă caldă” și o ”sursă rece”. Un motor termic nu poate funcționa în contact cu o singură sursă. Asta arată, printre altele, Principiul al doilea al Termodinamicii.

    • @mecanicul
      @mecanicul Рік тому

      @@RomulusBoeriu bună ziua,am citit ceva despre antimaterie și asputea spune că și apa e un exemplu bun.Daca ne luăm după formula,ap trebuia demult să ardă,dar daca ne luăm după proprietățile atomilor,adică H2 arde dar nu intervine arderea iar O2 nu arde dar întreține arderea,deci cele două proprietăți se anulează reciproc așa e și în mediul înconjurător și mai citi că bananele stimulează creșterea oricărui legume sau floare,conține potasiul,izotop40,atunci că caut coji de banane și să pun la cartofi

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      @@mecanicul Bună ziua !
      Când se combină chimic doi sau mai mulți atomi, obținem o particulă nouă (moleculă) care nu mai are nicio legătură cu atomii din care s-a format, are proprietăți cu totul noi. Acest lucru se întâmplă deoarece într-o moleculă avem mai multe nuclee, iar electronii se distribuie pe nivele energetice cu totul altele decât cele din atomii din care s-a format molecula. Noi spunem, în chimie, că molecula de apă este formată din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, dar această exprimare nu prea este conformă cu realitatea. În molecula de apă nu mai putem vedea atomii de hidrogen și atomul de oxigen, acești atomi au pus niște electroni în comun și formează o structură unică, total nouă, molecula de apă.
      De aceea, proprietățile moleculelor sunt atât de diferite de atomii din care s-au format.
      O moleculă nu se formează din atomi așa cum se formează un aparat din piesele lui componente, ci se formează o structură cu totul nouă în care nu mai putem distinge atomii care s-au legat.

  • @croitorupauliulian2779
    @croitorupauliulian2779 Рік тому

    Aveti un video despre pilele Carpen?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      Nu, nu m-am gândit la asta. Poate că ar merita, mulțumesc pentru idee.
      Pilele Karpen sunt, după cum le-a numit chiar inventatorul lor, pile termoelectrice, adică folosesc căldură pe care o iau din mediul înconjurător pentru a obține energie electrică. Modul în care fac acest lucru este interesant și ar merita să fie prezentat, dar este foarte greu să faci asta într-un material de popularizare a științei deoarece înțelegerea proceselor care au loc are nevoie de cunoștințe de fizică și chimie avansate.
      Există și alte dispozitive care folosesc căldura din mediul ambiant pentru a obține energie electrică sau pentru a efectua lucru mecanic, am prezentat câteva în materialul ”PERPETUUM MOBILE”.
      Seară plăcută !

    • @gregormugurel3506
      @gregormugurel3506 8 місяців тому

      De pilele lui Carpen nu au voie să vorbească e ținută la sertar.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  8 місяців тому +2

      Am făcut, de mult deja, un astfel de material, nu m-a oprit nimeni.
      Vă invit să-l vedeți, se numeşte "Pilele Karpen"

  • @saturnsshits4311
    @saturnsshits4311 Рік тому

    Bună ziua, am 17 ani, sunt fată și am o idee de afacere. Prefer sa nu o spun aici însă are legătură cu motoarele motocicletelor. Credeți că putem comunica? Mulțumesc!

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Bună ziua, dacă crezi că te pot ajuta cu informații teoretice (la afaceri și tehnică nu mă pricep...) trimite-mi un email la romulusboeriu@yahoo.com.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      😅

  • @gabrielmarinescu9835
    @gabrielmarinescu9835 Рік тому +1

    O idee:metan lichid pt motoare cu ardere interna care nu ar fi deloc modificate,doar in admisie ar fi minime modificari.Problema care s-ar ridica ar fi combinarea hidrogenului cu carbonul pt a rezulta CH4 din H2+C in reactoare speciale.Nu ar mai fi probleme de transport si stocare a hidrogenului.Pt rentabilizarea procesului de electroliza putem folosi uriase ferme solare cu panouri fotovoltaice si centrale nucleare.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +2

      Da, numai că există următoarea problemă: temperatura critică a metanului este cam - 83 de grade Celsius. Asta înseamnă că, pentru a-l lichefia, trebuie răcit sub această temperatură și comprimat la câteva zeci de atmosfere.

    • @gabrielmarinescu9835
      @gabrielmarinescu9835 Рік тому

      @@RomulusBoeriu La ora actuala avem posibilitati tehnice pt asa ceva.Deja functioneaza automobile atat pe benzina cat si pe gaz natural lichefiat care este aproape CH4

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +2

      @@gabrielmarinescu9835 Gazul lichefiat pe care-l folosesc automobilele (LPG) este un amestec de propan și butan. Aceste gaze pot fi lichefiate la presiune atmosferică normală, nu trebuie răcite.
      Dar asta nu înseamnă că ideea pe care o aveți nu poate fi pusă în practică. Ea presupune doar niște complicații tehnice, dar așa cum spuneți, ele pot fi depășite.

    • @gabrielmarinescu9835
      @gabrielmarinescu9835 Рік тому +1

      @@RomulusBoeriu LPG am si eu pe masina,insa mai exista un sistem CNG cu presiuni mult mai mari,va rog sa va interesati.Exista doua centre (gazonerii)cu CNG.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +2

      @@gabrielmarinescu9835 CNG este un acronim pentru ”gaze naturale comprimate”. Deci avem tot stare gazoasă, dar la presiuni mari. Ca să lichefiem gazul metan, așa cum ați propus, trebuie să-l răcim la sub - 83 de grade. Nu se poate altfel. Dar putem să-l folosim în stare gazoasă, comprimat la presiuni mari.

  • @constantinilie6301
    @constantinilie6301 Рік тому +1

    Scoaterea petrolului implica energie, dar arderea petrolului da un beneficiu mai mare, deci merita scoaterea si aduce un profit deci surplus de energie, depinde de puterea calorica raportat la energia consumata.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Așa este, dar nu înțeleg legătura cu videoclipul. Are ?

  • @the.23
    @the.23 2 роки тому

    Motorul pe aer comprimat ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Da, există motoare care funcționează pe bază de aer comprimat. Ele folosesc energia pe care a primit-o aerul prin comprimare, nu folosesc aerul drept combustibil, așa că n-au nicio legătură cu ”motorul cu apă”.

    • @the.23
      @the.23 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu știu principiul dar mai am o întrebare. Daca se adaugă un compresor cu o cutie de viteze astfel încât compresorul să funcționeze mai repede decât motorul, acesta poate produce destul aer cat sa alimenteze motorul ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@the.23 Da, de ce nu ? Ceea ce contează este debitul. Compresorul trebuie să aibă un debit cel puțin egal cu cel pe care-l folosește motorul.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Atenție ! Compresorul trebuie să aibă o putere mai mare decât cea pe care vrem s-o obținem de la motor !

    • @the.23
      @the.23 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu mulțumesc de informație. Deja de ieri m-am apucat sa fac modificări la un motor termic într-un cilindru pentru a-l transforma in motor pe aer comprimat. As dori sa incerc sa îi adaug un compresor

  • @dany3970
    @dany3970 Рік тому

    greseala, o spun din experieta mea la desfacerea moleculei de apa prin electroliza apei am optinut cresterea energiei pe care am consumato doar am folosit u dispozitiv care a ridicat frecventa curentului pe care l -am folosit pentru descompunerea apei incearca sa faci experienta asta ridica numai frecventa curentului electric si urmareste parametrii

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Bună ziua !
      Nu există ”creșterea energiei pe care am consumat-o...” așa că n-am ce experiment să fac.
      Natura are legi care nu pot fi încălcate. Una dintre ele este legea conservării energiei.
      Nu se poate obține mai multă energie de un anumit fel decât câtă energie de alt fel am folosit.
      Cine nu înțelege asta nu înțelege nici măcar bazele fizicii ...
      Tehnologia progresează pentru că SE FOLOSEȘTE de legile naturii, nu pentru că încearcă (degeaba) să le încalce.
      O zi plăcută !

  • @mecanicapiri5071
    @mecanicapiri5071 Рік тому

    Și ce randament ar da benzina gazificat.....? Ma refer la timpul de ardere, adică un litru de benzină ar arde mai mult timp în stare gazoasă.?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      În motorul Otto și variantele lui moderne benzina arde în stare gazoasă. Pulverizarea ei în motorul cald o transformă în vapori.
      Dar ca să dau un răspuns mai general, când vaporizăm o substanță numărul de molecule rămâne același. Așa că se obține tot atâta energie prin ardere.
      Diferența este că prin arderea în stare gazoasă se poate produce un pic mai mult lucru mecanic, deoarece nu mai trebuie să se efectueze lucru mecanic pentru expansiunea în atmosferă a gazelor formate din lichid.

  • @mecanicul
    @mecanicul 2 роки тому +1

    Salutare,la electroliză se cere multa energie electrică ,că molecula de apă e foarte bine legată,dar am alta ideie:de ce nu s-ar găsi o modalitate de a combina gazul lichefiat cu apă,de a face apa inflamabilă,gazul să rămână stabil in apa.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      Nu se poate face ”apă inflamabilă”. Apa este un produs de ardere, nu poate arde încă o dată. Apa este ”cenușa” hidrogenului.

    • @mecanicul
      @mecanicul 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu Aha

    • @ovidiumacelar7915
      @ovidiumacelar7915 Рік тому +1

      Metode sunt dar nu sunt bine-venite

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @Vasile FN Alcoolii sunt compuși organici în care o grupare hidroxil este legată de un atom de carbon saturat, adică în stare de hibridizare sp3.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @Vasile FN Adică cum ”sunt ape” ?? Există mai multe feluri de apă ?

  • @vintiladoroiman9042
    @vintiladoroiman9042 2 роки тому

    Înafară de descompunerea apei unde am putea găsi hidrogen?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Hidrogenul este cel mai răspândit element chimic din Univers reprezentând cam 75 din masa substanței Universului.
      Pe Pământ nu se găsește, practic, în stare liberă, dar îl găsim în apă, în hidrocarburi (benzină, motorină, gaz metan, etan, propan și așa mai departe) și orice substanță organică (plante și animale)
      De asemenea poate fi găsit, în cantități mai mici, în unele minerale și cristale.
      Dar cel mai ușor de obținut este prin electroliza apei.
      Aproape trei sferturi din masa Soarelui este alcătuită din hidrogen.

    • @vintiladoroiman9042
      @vintiladoroiman9042 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu dar în industrie pe scară mare din ce este extras este și hidrogen lichid ca oricum din soare nu putem să luăm

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@vintiladoroiman9042 Cea mai simplă și ieftină metodă este electroliza apei. Hidrogenul lichid se obține prin lichefierea hidrogenului gazos, dar nu este o procedură simplă deoarece hidrogenul nu se lichefiază decât la temperaturi foarte scăzute, sub - 250 de grade Celsius.

  • @unic3372
    @unic3372 Рік тому

    Stimate domnule profesor,ideea este că apa poate înlocui hidrocarburile ,poate fi real ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      Apa nu poate fi combustibil chimic pentru că este deja produsul unei arderi. Apa se obține prin oxidarea hidrogenului (cu sau fără flacără). Când arde benzina sau motorina se obține apă și dioxid de carbon. Când arde hidrogenul se obține doar apă.
      Nici apa și nici dioxidul de carbon nu pot arde încă o dată !
      Dar apa poate fi descompusă în hidrogen și oxigen, iar hidrogenul poate să ardă din nou și iar obținem apă.
      Dar PENTRU A DESCOMPUNE APA ÎN HIDROGEN ȘI OXIGEN TREBUIE ENERGIE, TEORETIC ATÂTA CÂTĂ VOM OBȚINE PRIN ARDEREA HIDROGENULUI. Practic mai multă, pentru că avem pierderi prin căldură.
      Deci putem înlocui hidrocarburile dacă avem destulă energie regenerabilă încât să obținem suficient hidrogen. Deocamdată n-avem.

    • @unic3372
      @unic3372 Рік тому

      @@RomulusBoeriu Mulțumesc pentru răspuns.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@unic3372 Cu plăcere !

  • @constantindragusanu8898
    @constantindragusanu8898 8 місяців тому +1

    Daca omenirea sar limita doar la ce se anvata an scoala am fi ramas si acum an epoca de fier...😂😂😂

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  8 місяців тому +2

      Aşa spun toți cei care n-au învățat la şcoală.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому +1

      😂😂😂😂

  • @marinizo1
    @marinizo1 3 роки тому +1

    nota 10 pentru explicatie si m-ai castigat de abonat la canalul tau , esti primul la care apas pe subscribe

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  3 роки тому

      Mulțumesc pentru aprecieri, bun venit la canalul meu și sper că vei găsi aici și alte materiale care să-ți placă. O zi bună și numai bine !

  • @raiumarian2262
    @raiumarian2262 Рік тому

    La recompunere își ia oxigenul din aer, astfel rămânem cu oxigenul din descompunere care poate fi folosit la o ardere turbo

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Numai că e mult mai ieftin și mai eficient să folosim oxigenul din aer pentru sistemele turbo.

  • @concertflaut6646
    @concertflaut6646 2 роки тому

    Sunteti prieten cu petrolistii 😅😅😅 Glumeam...Felicitari.

  • @AdiProMusic
    @AdiProMusic 3 роки тому

    Motor pe hidrogen?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  3 роки тому

      Nu cred că înțeleg care e întrebarea...

    • @AdiProMusic
      @AdiProMusic 3 роки тому

      @@RomulusBoeriu motor cu combustibil pe post de hidrogen

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  3 роки тому +1

      @@AdiProMusic Dacă există ? De ce nu ? Hidrogenul este un combustibil. Din câte știu, da, există numeroase prototipuri, iar unele firme (Mazda, BMW și altele) chiar au construit modele cu astfel de motoare. Dar nu mă pricep la aspectele tehnice, există multe deosebiri între felul cum arde hidrogenul și amestecul de propan cu butan, gaz folosit drept combustibil. Se pare că sunt probleme tehnice care nu sunt încă rezolvate. Am găsit, însă, un clip care explică foarte competent aspectele legate de folosirea hidrogenului într-un motor cu ardere internă. Se găsește la: ua-cam.com/video/l6ECwRnJ0Sg/v-deo.html.

    • @AdiProMusic
      @AdiProMusic 3 роки тому

      @@RomulusBoeriu mulțumesc

    • @romulusboeriu8903
      @romulusboeriu8903 3 роки тому

      @@AdiProMusic Cu plăcere!

  • @microhidro2010
    @microhidro2010 2 роки тому

    Un autobuz pe hidrogen a inceput să se plimbe la început prin Cluj-Napoca și apoi prin alte municipii mari ale României, ca demonstrație...
    Probabil ca și asta e o făcătură...

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +6

      Asta e altceva ! Hidrogenul se poate folosi drept combustibil, există de multă vreme motoare care folosesc hidrogen. Dar autobuzul SE ALIMENTEAZĂ CU HIDROGEN, NU ÎL PRODUCE PRIN DESCOMPUNEREA APEI. Se alimentează cu hidrogen, așa cum altele se alimentează cu motorină.

    • @florinvelisco3901
      @florinvelisco3901 2 роки тому

      Sa inteleg ca daca am in rezervor 5 litri de hidrogen , si merg cu masina 10 klm in acelasi timp nu pot optine atita energie electrica pentru a optine din nou 5 litri de hidrogen,
      Inseamna ca mai trebuie o sursa de exemplu o eoliana care sa produca hidrogen ,ca sa pot ajunge la o reducere de cheltuieli
      Deci o investitie 15000 de lei plus altele ca sa am electricitate gratis plus 4000 lei un generator de hidrogen plus rezervor hidrogen pompe plus acumulatori transformatoare
      Doar dupa 10 ani recuperez investitia

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Cam așa ceva. După cum am arătat în materialul "Energie gratuită", există astfel de energie (de pildă cea pe care o pomeniți, energia eoliană).Dar, bineînțeles, ca să o transformăm în energie electrică sau chimică trebuie investiții.

    • @grigoresiminic4312
      @grigoresiminic4312 8 місяців тому

      Salutare!
      De la început vă spun că nu le am cu fizica și chimia.
      Aș avea o întrebare: dacă apa o descompunem în hidrogen și oxigen, iar acest gaz este ars într-un motor cu ardere internă. Apa pe care am descompus-o mai întoarce din nou în natură? sau dispare 🙄🤔

    • @microhidro2010
      @microhidro2010 8 місяців тому

      @@grigoresiminic4312 Se intoarce in natura.
      Acum si Toyota are in plan sa creeze un motor care functioneaza cu apa:
      ua-cam.com/video/8HhBIg3rGv4/v-deo.html

  • @eugendumi_dumi7971
    @eugendumi_dumi7971 2 роки тому

    Va salut, soer sa dati un raspuns comentariului meu.
    Nu ati prezentat realitatea,. Pastrand analogia dv cu scripetele si cle doua greutati daca in ecuatie intrau toate datele podibilitatea de functionare chiar si matematic era mare
    Absorbtia se realizeaza pe teava de 25 maxim 32mm ceea ce rezulta o greutate de cativa litri 4-5-7 maxim la o lungine a tevii de absorbtie de 7-8m. Teava de evacuare, a doua greutate a scripetelui este de 50-63mm si mai lunga de 20m, apreciez eu din respectivele filmari, ceea ce face ca volumul de apa pe coloana de evacuare sa fie de 8-10 ori mai mare drcat pe cea de absobtie. In capatul tevii de evacuare se afla o reductie pt a sr aduce evacuarea la acelasi diametru cu absorbtia si robinet pentru a putea echilibra si a avea grija ca volumul apei evacuate sa fie egale cu al apei absorbite. In butoi, datorita evacuarii apei din conducta mai mare se creaza presiune negativa, care forteaza apa sa vina in butoi pe teava mai subtire de absorbtie...... Si ciclul se repeta in mod continu... Important sa existe un echilibru intre evacuare si absorbtie pt ca altfel se sifoneaza butoiul daca presiune negativa este prea mare. Poate analizati situatia si din punctul asta de vedere. Va multumesc.
    Ps o sa incerc practic din doua motive, unul pt a demonstra ca functioneaza, si doi la curte chiar am nevoie de apa produsa ieftin

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      După câte văd, comentariul se referă la alt material, cel legat de pompa de apă.
      Chiar vă rog să încercați și veți vedea că nu funcționează. Nu putem face să se ridice ceva fără să folosim energie pentru asta. Ar încălca legea conservării energiei.
      Puteți face ca o piatră să se ridice fără să folosiți energie ? Nu. Atunci, de ce credeți că puteți face acest lucru cu apă ?
      Încă o dată: chiar mi-ar părea bine dacă ați încerca, ați dovedi că nu funcționează.
      Dar puteți folosi o pompă ”RAM” dacă aveți o cădere de apă. Cu ea puteți ridica o cantitate mai mică de apă la o înălțime mai mare, folosind energia pe care o primiți de la o cantitate de apă mai mare care coboară pe o distanță mai mică. Așa cum face și pârghia.
      Seară plăcută !

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      Încă ceva, am explicat în materialul video că n-are importanță cât este diametrul țevilor. Cu cât o țeavă este mai largă, cu atât va fi mai mică viteza apei prin ea, dar cantitatea de apă care urcă sau coboară în unitatea de timp (de pildă pe minut) va fi aceeași. Așa că am prezentat realitatea.

    • @eugendumi_dumi7971
      @eugendumi_dumi7971 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu o piatra o puteti ridica fara profleme daca folisiti in partea cealalta a scripetelui o piatra mai mare.
      E vorba de greutate nu de viteza de curgere. Nu se incalca nici un principiu al fizicii, un volum de 4 liyri apa este tras (teava e franghia) de un volum de 50 litri cu ajutorul arcului( butoiul...) totul sub actiunea gravitatiei care e constanta.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@eugendumi_dumi7971 De ce să tot vorbim ? Faceți o astfel de pompă. Dacă reușiți, vă rog să mi-o arătați. Dar nu în film. În realitate. Aștept cu nerăbdate.
      Seară plăcută !

    • @eugendumi_dumi7971
      @eugendumi_dumi7971 2 роки тому

      Pe scurt butoiul va fi la 1,5m de sol. Teava de absolbtie va fi de 25mm si va avea 5m de la luciul fantanii. Ceea ce insramna un volum de 2,45litri.
      Teava de evacuare va fi de 50mm si in lungime de 30m cu o diferenta de nivel de 1,5m,ceea ce insramna 58,9 litri.
      Nu-mi vine sa cred ca energia a 58litri in cadere de 1,5m nu poate sa asigure energia necesara pt ridicarea a 4 litri pe 5m inaltime... Ramane sa verific.

  • @unic3372
    @unic3372 Рік тому

    Oricum ,dacă apa poate fi folosită drept combustibil, poate avem alte alternative mai ieftine.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Apa nu poate fi folosită drept combustibil ! Apa este produsul de ardere a hidrogenului, adică ceva a ars deja o dată. Apa este "cenușa" hidrogenului. Se poate face foc cu cenușă ??

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      Apa nu e buna daca intra in pantofi 😂

  • @petux7
    @petux7 2 роки тому +1

    Eu am înțeles că nu e motor pe apa ci pe hidrogen prin electroliza apei sau poate greșesc

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Păi asta am arătat, şi arăt din nou în "clipul HHO ?", că nu putem obține energie descompunând şi recompunând apa.

    • @petux7
      @petux7 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu eu nu spun ca perpetuum mobile e posibil dar masina cu hidrogen e posibila si e mai verde

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      @@petux7 Sigur, există motoare care funcționează cu hidrogen, asta e altceva.

    • @dancopaceanu3801
      @dancopaceanu3801 Рік тому

      @@RomulusBoeriu ma scuzati ca ma bag in seama, vad ca tot sustineti ca nuu putem obține energie descompunând şi recompunând apa, dar la motorul cu apa, aditional la folisrea motorului diesel sau otto, prin descompunerea apei, hidrogenul merge in camera de ardere, unde este ars, (impreuna cu cel de la benzina sau motorina), iar oxigenul este evacuat, nici unul nu se duce la recompunerea apei...........................

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@dancopaceanu3801 Când arde hidrogenul se formează apă. Arderea este reacția cu oxigenul, indiferent că este oxigenul obținut prin descompunerea apei sau este altul, adus în motor de afară.

  • @seda14us
    @seda14us Рік тому

    Foarte frumos... i-mi place foarte mult cum explicati... Multumesc...

  • @vladgarba9187
    @vladgarba9187 Рік тому

    Legile naturii .... cunoscute de noi astăzi...
    Asta nu înseamnă că vor fi neschimbate peste 10 , 100 , 1000 de ani !!!!
    Suntem la inceput de drum .... să nu fim radicali sau aroganți...🙂

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Legile naturii nu sunt influențate de nivelul nostru de cunoaștere. Ele au fost la fel și acum 10 ani și acum 100 de ani și acum 1000000000 de ani, au fost la fel și când oamenii nu existau.
      Știm asta deoarece putem observa galaxii care se găsesc la miliarde de ani lumină de noi și observăm că fenomenele fizice și chimice de acolo se desfășoară identic cu cele de aici.
      Același lucru este valabil și pentru viitor, legile naturii vor fi aceleași și când oamenii nu vor mai exista.
      Știința nu este modă, în știință teoriile nu se învechesc. O descoperire rămâne valabilă pentru totdeauna. Unele descoperiri și teorii sunt vechi de mii de ani și sunt la fel de bune ca la început.
      Legea lui Arhimede, deși veche de peste 2500 de ani, este și va fi valabilă întotdeauna. Teorema lui Pitagora la fel.
      Conservarea energie la fel.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      🤣Drum bun si Visnu sa te i-a in nava lui spatio-temporala ca sa nu faci bataturi de la drum. 😂😂

  • @ovidiumacelar7915
    @ovidiumacelar7915 Рік тому

    Teoria e buna dar practica e și mai buna

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Teoria științifică, deci toată fizica, vine din practică, din experimente și măsurători.

    • @ovidiumacelar7915
      @ovidiumacelar7915 Рік тому +1

      da doar există și teze care sunt doar teorii

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@ovidiumacelar7915Toată teoria științifică se bazează pe experimente și măsurători. Ceea ce nu se bazează pe experimente, măsurători și observații nu este teorie științifică, este o ipoteză.
      Eu nu prezint în acest material ipoteze, ci cee ce ne arată fizica și chimia, adică teoria științifică.
      Așa că, puteți fi sigur că așa este.

    • @ovidiumacelar7915
      @ovidiumacelar7915 Рік тому

      Nu ar fi rău să ne uitam un pic și peste marginea farfuriei

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@ovidiumacelar7915 Asta face știința tot timpul. Își confruntă teoria cu experimentele, cu măsurătorile și cu observațiile. Și, dacă e cazul, înlocuiește teoria cu una mai complexă, sau mai generală, sau mai precisă.
      Dar noua teorie nu spune niciodata că vechea teorie era greșită, ci că nu era destul de precisă sau destul de generală.
      Așa se dezvoltă știința, uitându-se tot timpul "peste marginea farfuriei"

  • @marianradu7105
    @marianradu7105 Рік тому +1

    Apa este cel mai mare ca volum si puternic combustibil din lume ....veti afla peste ani! Deocamdată va cam tine fizica si legile iei gresite pe loc

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      Bună dimineața !
      Fizica ne ține pe loc şi are "legi greşite" ?
      Asta e ciudat, deoarece datorită fizicii avem telefoane, sateliți, calculatoare, automobile, vapoare, maşini de spălat şi alte mii şi mii de lucruri.
      Aşa că ceea ce ne ține pe loc nu este fizica, ci ignoranța.
      Vă doresc o zi plăcută şi aveți grijă să nu vi se aprindă apa în pahar !

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      @@RomulusBoeriu 😂😂😂😂😂

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      Si tu, Marian Radu esti mare ca volum iar daca te-am putea folosi drept combustibil, ar fi minunat, pentru ca esti prost de bubui foarte tare. 😂😂😂

  • @vladgarba9187
    @vladgarba9187 Рік тому

    Legea conservării cum o cunoaștem astazi ....

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Toate experimentele și măsurătorile confirmă legea conservării energiei, deci nu CREDEM că e așa, ci ȘTIM.

  • @OldPhonesWorld
    @OldPhonesWorld 2 роки тому

    Domnule profesor, eu sunt un necunoscator in ale fizicii si chimiei, detin doar cunostinte de baza. Am vazut si clipurile de pe UA-cam legate de “motoarele pe apa” si am citit si comentariile care au aparut la acest clip al dumneavoastra. Cred ca exista o confuzie, comentatorii nu se exprima cum trebuie. Ori ca nu pot, ori ca n-au inteles ceea ce dvs. ati explicat in acest material. Daca-mi permiteti, incerc sa reformulez printr-un exemplu:
    Sa zicem ca avem o masina (pe benzina) care consuma 7 litri/100 km. Litrul de benzina sa zicem ca e 7 lei. Deci la fiecare 100 de km parcursi trebuie sa scoatem din buzunar ~50 lei (folosesc cifre rotunde, valori aproximative, oricum e doar un exemplu).
    Daca ar fi sa folosim apa, respectiv hidrogenul extras din apa prin hidroliza, pentru ca masina sa parcurga 100 km (in aceleasi conditii de mers) am avea nevoie de o cantitate “X” de hidrogen. Consideram ca apa e gratis, deci cost zero. Dar pentru procesul de hidroliza trebuie sa folosim energie electrica. Aceasta energie o luam dintr-un acumulator pe care-l incarcam acasa, la priza. Deci platim curentul.
    Acum va intreb: cantitatea de energie electrica folosita pentru hidroliza, astfel incat motorul sa poata propulsa masina pe o distanta de 100 km, ce costuri ar implica? Practic curentul de la priza pe care l-am folosit sa incarcam acumulatorul (care la randul lui ar da energie pentru extragerea hidrogenului din apa), ar genera un cost mai mare decat cantitatea de benzina folosita pentru parcurgerea distantei de 100 km? Va multumesc! 🙏

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      Am explicat acest lucru în clipul "HHO ?" pe care l-am publicat acum câteva zile. Tocmai pentru că, așa cum ați observat, mulți nu au înțeles despre ce am vorbit în "Motorul cu apă ?"

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +2

      Poate n-am înțeles întrebarea de prima dată. Doriți să știți cât ar costa să obținem prin electroliză hidrogenul necesar pentru o deplasare de 100 km ? Voi face mâine calculul.

    • @OldPhonesWorld
      @OldPhonesWorld 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu exact! Si nu e nevoie de cifre exacte, pentru ca ar fi extrem de dificil de estimat (conteaza tipul masinii, capacitatea motorului, transmisia, viteza de croaziera, greutatea etc. etc.), insa macar asa, la un nivel aproximativ. Adica ar costa la jumatate comparativ cu pretul benzinei (sau al motorinei or GPL), sau doar 10% din pret, sau 230% etc. Pentru ca pe internet circula zvonuri cum ca dintr-un litru de apa se extrage hidrogen cat pentru a propulsa masina pentru mai mult de 1000 km. Probabil de aici si confuzia cititorilor. Nimeni nu a zis ca o masina ar merge pe apa generand perpetuum mobile, ci doar ca ar face-o cu un cost mult mai scazut decat cel al benzinei/motorinei/GPL-ului. Va multumesc!

    • @OldPhonesWorld
      @OldPhonesWorld 2 роки тому

      Teoria internautilor spune ca energia (electrica) produsa de alternatorul masinii este suficienta pentru a realiza procesul de hidroliza si ca folosind o cantitate infima de apa (cca 1 litru) se poate produce cantitatea necesara de hidrogen pentru a propulsa masina pentru 1000+ km.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +6

      @@OldPhonesWorld Teoria internauților susține că hidrogenul produs dintr-un litru de apă poate propulsa mașina pe 1000 de kilometri ???
      Păi să calculăm cât hidrogen se poate obține dintr-un litru de apă.
      Un litru de apă cântărește 1 kg.
      Masa moleculară a apei este 18 (de două ori 1, masa atomică a hidrogenului plus 16, masa atomică a oxigenului). Asta înseamnă că raportul dintre masa moleculei de apă și masa atomilor de hidrogen din ea este 18:2=9.
      Deci dintr-un kilogram de apă putem obține (1kg : 9) kilograme de hidrogen, sau (1000g : 9) grame de hidrogen, adică aproximativ 111 g de hidrogen. Cum poate cineva să creadă că 111g de hidrogen pot propulsa un automobil 1000 de kilometri ??!
      Prin asta cred că am demonstrat că internauții n-au, de fapt, nicio teorie, iau informații unul de la altul fără discernământ, în loc să le ia de la cei care se pricep la fizică și chimie.
      Și acum calculul pe care m-ați rugat să-l fac.
      Vreau să precizez, de la început, că este un calcul aproximativ și care ține cont doar de aspectele teoretice. Dacă ținem seama de aspectele tehnice, lucrurile se complică mult, iar rezultatul este că, de fapt, trebuie să cheltuim și mai mult decât arată acest calcul pentru a ne deplasa folosind hidrogen pe care l-am obținut prin electroliza apei.
      Pentru a descompune 1 kg de apă în hidrogen și oxigen este nevoie, teoretic, de aproximativ 4,4 kWh. Dacă ținem seama de randamentul electrolizei, trebuie binișor mai multă energie, dar să presupunem că putem să o facem cu 5 kWh. În acest fel obținem 111 g de hidrogen.
      Puterea calorică a combustibililor se măsoară în MJ/kg.
      Puterea calorică a hidrogenului este cam de trei ori mai mare decât a benzinei. Știm că ne putem deplasa 100 de km cu 5 kg de benzină (Nu e totuna cu 5 litri, benzina are densitatea mai mică decât apa. 5 kg de benzină înseamnă cam 6,6 litri)
      Atunci, folosind un motor pe hidrogen care are cam același randament cu motorul pe benzină, vom avea nevoie de 5:3 kilograme de hidrogen, adică de aproximativ 1,7 kilograme de hidrogen.
      Dar, se pare că unele firme susțin că pot obține randamente mult mai bune, așa că, să presupunem că avem nevoie de doar 1 kg (1000 de grame)
      Pentru asta trebuie să electrolizăm 1000:111 litri de apă, adică cam 9 litri de apă.
      Și pentru că avem nevoie, așa cum am arătat, de vreo 5 kWh energie pentru a descompune 1 litru de apă, înseamnă că avem nevoie de aproximativ 45 kWh pentru a obține hidrogenul necesar pentru a ne deplasa 100 de km folosind un motor pe hidrogen.
      Cât costă asta ? Habar n-am, deoarece în ultimul timp prețul unui kWh se schimbă mai des decât apuc eu să scriu aici, așa că vă las să calculați prețul.
      În final, repet: acesta este un calcul teoretic și aproximativ. În realitate, dacă ținem seama de toate randamentele și cheltuielile adiacente care apar prin folosirea hidrogenului drept combustibil, costă mai mult.
      Încă ceva.
      Există o metodă mai bună de a folosi hidrogenul: în pile de combustie.
      O pilă de combustie obține, prin reacția dintre hidrogen și oxigen energie electrică și căldură. Apoi, putem folosi energia electrică pentru propulsie electrică.
      Nu va costa semnificativ mai puțin, dar va fi mai simplu și nepoluant.

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 2 роки тому +3

    ua-cam.com/video/SeyyEFUZ2nY/v-deo.html
    Iată un clip în care se arată că a fost omologată o mașină ce folosește un dispozitiv de disociere a apei. Domnule R B, susțineți că asta e o minciună? Văd că ați postat și acolo, adică susțineți că așa ceva nu se poate. Ați scris urm: „că nu are importanță cum descompunem apa. Ca să o descompunem trebuie să folosim exact atâta energie cât primim când se reface”. Nu ați înțeles despre ce e vorba. Nu se reface apa după ce arde hidrogenul în motor pt că acesta nu mai există; a ars. Oxigenul rămas este eliminat și se combină cu hidrogenul din aer rezultînd vapori de apă, dar pt acest lucru nu e cheltuită energie de la mașină.
    Mașina din clip e omologată că funcționează cu hidrogen în parte, e testată, dar Dv susțineți fără dovezi că acest lucru nu este adevărat. Omul acela a pus dovada (mașina) iar aceasta a fost verificată , iar în urma verificării s-a emis un document oficial, omologarea. Acum Dv puteți susține că omologarea aceea nu e adevărată pină stă vîntul, că nu mai sinteți credibil.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Am văzut demult acest clip. Am mai văzut și altele, sunt cu zecile, e plin Internetul de ele.
      Ceea ce pot să vă spun este că nimeni n-a inventat vreodată un dispozitiv care să CREEZE energie, ar fi încălcată legea conservării energiei. Dacă astfel de clipuri v-au convins de contrariu, nu cred că are rost să continuăm discuția. Sunteți liber, evident, să credeți ce vreți. Dar știința nu se ocupă cu ceea ce credem, ci cu CEEA CE ȘTIM.
      Încă ceva. Cum puteți spune că ”hidrogenul nu mai există ” ??? Când arde hidrogenul se formează apă. E o reacție chimică pe care o învață copiii la gimnaziu.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 2 роки тому

      @Florin Ciorditoru / Ha, ha, ha ... ce prost esti :-))) Nu ma deranjez sa-ti raspund. Chiar nu meriti sa fii iluminat. Ramai in intuneric.

    • @geogeo2979
      @geogeo2979 2 роки тому

      Hho in urma arderii rezulta apa.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 2 роки тому +2

      @@geogeo2979 Si ce ai vrea sa rezulte? Palinca? :-)))

    • @cristiradulescu3330
      @cristiradulescu3330 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu Ehe a plecat "hidrogenul" la "studii' pe altă planetă.....poate de aceia este foarte puțin...Am pus o întrebare unui ....... spunând că apa are atât hidrogen și oxigen cât are in mod normal....mi sa răspuns că se vor lua " masuri" în acest sens. Bineînțeles că am mai întrebat :-Ce părere are despre acest fapt..
      ?

  • @viorelu55
    @viorelu55 Рік тому +1

    Prieteni, domnul profesor a vorbit ipotetic când a spus ca vom obține aceiași cantitate de energie, irealitate nu putem obține nici 50% pentru ca apar pierderi de energie (spre exemplu încălzirea apei la disociere și pierderile termice normale din motoarele termice) În aceasta speță 50% este foarte optimist.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +1

      Așa este, mulțumesc pentru completare !
      Atunci când spun ”putem obține doar atâta energie cât am dat”, nu mă refer la energia utilizabilă (adică la randament). Se obține tot atâta energie prin recompunerea apei cât am dat ca să o descompunem, dar asta nu înseamnă că o putem folosi pe toată. Există, întotdeauna, pierderi, mai ales prin căldură.
      Dar aceste pierderi sunt și ele energie, sau forme ale schimbului de energie.
      Atunci când recoltăm grâu, o parte din boabe se vor pierde. Dar asta nu înseamnă că acestea nu există !
      Seară plăcută !

  • @adriansalceanu6956
    @adriansalceanu6956 Рік тому

    Oxidarea hidrogenului la motoarele cu ardere interna cu aprindere prin scânteie, nu este mai simplă, decât pila cu hidrogen

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Îmi pare rău, dar nu cred că înțeleg ce vreți să spuneți. Puteți, vă rog, reformula ?

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      @@RomulusBoeriu La motoarele electrice se foloseste "pila de hidrogen" care produce curent. Cred ca intreaba daca nu ar fi mai simplu sa arda hidrogenul direct in cilindri motorului cu explozie.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  7 місяців тому +1

      @@TheSilvanian După părerea mea, cea mai bună metodă pentru a putea folosi motoare electrice (deoarece motoarele electrice au foarte multe avantaje față de cele cu ardere internă) ar fi folosirea pilelor de combustie. Acestea folosesc hidrogen și dau energie electrică și căldură.
      Am explicat de ce cred acest lucru în videoclipul ”AUTOMOBILUL ELECTRIC” , ua-cam.com/video/I8tuXDElXAM/v-deo.htmlsi=pvxfSfxpruNZ2_VQ

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      @@RomulusBoeriu Sunt de acord , dar nu am date despre fiabilitatea si randamentul acestora. Hidrogenul produs prin electroliza de ex. poate fi stocat in catitati nelimitate, spre deosebire de baterii. Dar nu stiu cum se va rezolva asta, pt. ca hidrogenul necesita presiuni foarte mari pentru lichefiere si instalatii criogenice. Si este evident ca un motor electric este oricand de preferat unui motor cu explozie, atat ca fiabilitate cat si ca mentenanta.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  7 місяців тому +1

      @@TheSilvanian Ce vom folosi în viitorul apropiat depinde de cum se va dezvolta tehnologia ṣi de tot felul de interese. Aṣa că e, practic, imposibil de făcut previziuni.
      Vorba românului : "om trăi ṣi-om vedea ..."

  • @vladgarba9187
    @vladgarba9187 Рік тому

    Cred ca va veni o vreme in care vom fi mai buni .... dar pentru asta , cred că va trebui sa părăsim planeta noastră ...

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      De acord, va veni momentul în care va trebui să părăsim leagănul omenirii. Nu poți trăi toată viața în leagăn.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      Cred ca tu esti deja in astral. Daca mai tragi odata pe nas cred ca o sa-ti si gasesti planeta potrivita tie. 😂

  • @vasilebodin8886
    @vasilebodin8886 Рік тому

    nu exista si nu se poate ? atunci explica Pilele Karpen

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Nu trebuie să le explic eu, le-au explicat alții. Dacă te străduiești un pic găsești pe Internet vreo două lucrări care explică funcționarea lor. Dar mai trebuie să le și înțelegi ...
      Pilele Karpen au fost numite chiar de inventatorul lor ”pile termoelectrice” deoarece transformă căldura din mediul ambiant în energie electrică. Pentru a face acest lucru, reacțiile chimice care au loc produc un gradient de concentrație a electronilor, pe baza căruia apare o mică diferență de temperatură între părți diferite ale pilelor.
      Deci nu fac nimic deosebit din punct de vedere energetic. Numai că cei care nu înțeleg nimic din fizică și chimie sunt fascinați de astfel de dispozitive deoarece nu le înțeleg. Același lucru se întâmplă cu invențiile lui Tesla. Niciuna dintre ele nu încalcă legea conservării energiei.
      Nimeni și nimic nu poate încălca legile naturii.
      Sfârșit de săptămână plăcut !

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Mâine voi publica un material despre pilele Karpen, dacă te mai interesează subiectul ...

  • @badtrixxx
    @badtrixxx Рік тому

    Ma întreb dacă a-ti fi fost profesorul meu în scoală... aș fi fost la fel de ignorant?! vă mulțumesc din suflet pentru acest video

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +3

      Bună dimineața !
      Mă bucur că v-a plăcut videoclipul și mulțumesc pentru apreciere !
      Cel care înțelege că nu știe ceva nu este ignorant. El poate să învețe.
      Ignorant este cel care crede că știe, cu toate că nu știe. El este incapabil să mai învețe.
      Nu e niciodată prea târziu pentru a învăța. Suntem tineri, indiferent de vârstă, atât timp cât putem și vrem să învățăm.
      Materialele mele se adresează celor care vor să-și îmbunătățească educația științifică. Vă rog să profitați de ele. Succes !

  • @VanDenZion
    @VanDenZion Рік тому

    Foloseste energia solară si produce hidrogen asa vei avea energie când nu este soare

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Mulțumesc pentru comentariu, dar nu înțeleg ce legătură are asta cu tema materialului. Are ?

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      ...zise inteleptul chinez ( ce cu doua betze manca orez) 😂

  • @mirceasarcau6593
    @mirceasarcau6593 Рік тому

    De ce sa nu incercam .cine va plateste sa vorbiti asa despre asta

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      De ce nu vă întrebați cine îi plăteşte pe cei care vă mint ?
      Nu ar fi mai logic ?
      Eu vă spun ce spune fizica ṣi chimia, n-aveți decât să încercați ce doriți.
      De ce să mă plătească cineva să spun ceea ce spune orice curs de fizică ṣi chimie ?!

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому

      😂 Prostia e infinta in Romania. 😅

  • @TheSilvanian
    @TheSilvanian 7 місяців тому

    300 de comentarii majoritatea in favoarea apei drept combustibil.
    Romanii sunt cei mai mari adepti ai apei la nivel mondial. Le place apa, ca la pesti, dar nici unul nu s-a gandit ca apa sfintita cu busuioc dubleaza randamentul motorului. 😂

  • @mirceacociuba2748
    @mirceacociuba2748 Рік тому

    Cum comentati principiul pompei de caldura, un Kw electric obtinem pana la 3.8 -4kw termici??

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Am un material scurt, în seria "5 minute despre ..." , în care puteti vedea ce este și ce face o pompă de căldură. În niciun caz nu "produce" energie ... Materialul se numește "Pompa de căldură "

    • @mirceacociuba2748
      @mirceacociuba2748 Рік тому

      @@RomulusBoeriu daca energia termica am transforma o in energie electrica atunci ati avea dreptate...
      Cand aveti timp puteti ,,masura,, parametri la pompa de caldura la mine
      O zi buna!

    • @mirceacociuba2748
      @mirceacociuba2748 Рік тому

      @@RomulusBoeriu De ce mai nou exista si masini de spalat cu pompa de caldura??
      Am experimentat...si nu sunt cofetar...

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@mirceacociuba2748 Bună dimineața !
      Nu prea am ce să măsor. O pompă de căldură face ceea ce ați văzut în videoclipul ”Pompa de căldură”. Nu eu spun asta, deci nu eu am sau n-am dreptate, termodinamica spune, și orice inginer vă poate confirma ceea ce ați văzut acolo.
      O zi bună vă doresc și eu !

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@mirceacociuba2748 Pentru că e mai eficient să iei o parte din căldură din altă parte decât să o produci pe toată folosind energie electrică.
      Din același motiv, deci, pentru care se folosesc pompele de căldură pentru a încălzi case.

  • @avramadam7660
    @avramadam7660 2 роки тому +1

    Domnul inginer Romulus Boeru părerea mea In legătură cu motorul care funcționează cu hidrogen obținut cu aceste instalați care produc hidrogen din apa direct pe mașină și care se spune că reduce consumul mașini ,cu 20 pina la 50 % și în felul acesta se obține o reducere de doi trei litri de motorină sau benzina pe suta de km cu costuri foarte mici și cu un randament mai bun al motorului și costuri mai mici pe sută de km ,este in felul următor :
    Daca se întâmplă așa în realitate că sa se poată obține o reducere a consumului de pina la 50% atunci înseamnă că aceste instalați de produs hidrogen din apa folosite pe mașini sunt performante ,iar daca spuneți că pentru obținerea hidrogenului din apa cu aceste instalați ,este nevoie de foarte mult curent electric ,care necesita tot atîta energie pentru producerea lui cît hidrogen sa produs ,asta înseamnă că nu există nici un randament și costurile rămîn aceleași pe sută de km iar acest lucru ,se poate vedea exact cum este doar daca se testează in mod practic pe o mașină .
    După cum explicați și spuneți d-voastră înseamnă că nu este nici un avantaj daca se folosesc aceste instalați de producerea hidrogenului din apa pe mașini .
    Dar din cite spun cei care și-au pus pe mașini ,așa ceva se pare că ar fi o reducere de consum pe sută de km .
    Acum eu dacă nu am nu știu cît este de adevărat și acest lucru.
    Totuși din cite știu și am auzit în ultimi ani am înțeles că prin unele țări se folosesc aceste instalați pe mașini ,și sunt firme care aduc și la noi in tara din străinătate aceste instalați și le pun pe mașini la cei care doresc și sunt omologate și de RAR .

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Bună dimineața !
      Nu sunt inginer, sunt profesor de fizică. Tocmai de aceea eu vorbesc despre aspectele teoretice ale lucrurilor.
      În materialul meu arăt că nu se poate obține energie descompunând și recompunând apă (sau indiferent ce altceva).
      Deci nu putem face următoarele: descompunem apă, apoi ardem hidrogenul obținând apă și energie pe care o transformăm în lucru mecanic și cu energia rămasă descompunem iar apa și așa mai departe. E absurd, am încălca legea conservării energiei, ar fi vorba despre un perpetuum mobile.
      Alt aspect este următorul: nici dacă ardem amestecul de oxigen și oxigen împreună cu un combustibil nu putem obține mai multă energie din arderea hidrogenului (căldură) decât am folosit ca să descompunem apa.
      Cât despre cealaltă afirmație, și anume că folosind amestecul de hidrogen și oxigen ”îmbunătățim arderea”, o astfel de metodă este mult mai puțin eficientă în îmbunătățirea arderii decât sistemul turbo, adică introducerea forțată în camera de ardere a unei cantități mai mari de aer, deci mai mult oxigen. Este o metodă care folosește mult mai puțină energie decât povestea cu amestecul de hidrogen și oxigen (HHO). De ce credeți că au ales producătorii această metodă și nu gazul HHO ??
      Cât despre omologări, din păcate în lumea de azi se poate omologa orice. Trebuie doar să ai suma potrivită și să găsești omul (era să scriu potrivit ....) nepotrivit pentru slujba lui.
      Mulțumesc pentru comentariu,
      Toate cele bune !

    • @cristiradulescu3330
      @cristiradulescu3330 2 роки тому

      Chiar daca ar fi un randament mai bun folosind acest amestec.....motorul va consuma,din puterea sa, câțiva cai/putere în plus pentru încărcarea acumulatorului auto.Se știe că pentru menținerea acumulatorului în parametri normali se pot consuma aprox. doi,trei c.p.din puterea efectivă a motorului....deci c.p.in plus duc automat și la un consum de energie . Se poate face o asemănare cu acel consum m-ai crescut atunci când este pornit aerul condiționat

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Eu am arătat prin calcule că nu se poate obține o reducere a consumului de combustibil. Sigur că există țari în care se folosesc. Una dintre ele este România.
      La fel, există țări (mai toate...) în care se câștigă bani frumoși din astrologie. Vă las să trageți concluzia...

  • @richteremil3781
    @richteremil3781 Рік тому +3

    Cine v-a platit sa aberati ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +2

      Cine te plătește să dezinformezi ?

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому +1

      😂Alt prost, alta intrebare😂

    • @toporviorel4443
      @toporviorel4443 4 місяці тому

      😂😂😂

    • @toporviorel4443
      @toporviorel4443 4 місяці тому +1

      Bill Gates cu reptilienii și oculta mondială 😂😂😂

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 2 роки тому +1

    iată aici un exemplu de motor benzină cu aparat ajutător de hidrogen. Funcționează!!
    ua-cam.com/video/4P2mJ6wllaw/v-deo.html
    Il respingeți și pe acesta, domnule fizician?😀 Îl puteți respinge, dar vă faceți de rîs pt că aparatul funcționează, deci teoria Dv e falsă.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +3

      Am mai scris despre asta, sunt sute de astfel de "”invenții”” pe Internet... Cumpărați-vă !

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 2 роки тому

      Da, chiar asa. De ce nu iti cumpoeri una? Sau nici n-ai masina? In cazuol asta afla ca la Iasi Bordeianu a construi motorul care merge ci cu pipi. Adica poti sa te chisi in el exact ca la tine-n goora. :;-))))

  • @daniuga1003
    @daniuga1003 2 роки тому +2

    In exprimarea dumneavoastra reiese faptul ca lucrul mecanic este produs de caldura. Poate ati vrut sa spuneti ca datorita calduri, presiunea gazelor arse produce lucru mecanic.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Lucrul mecanic este efectuat de mașina termică (motor), nu de căldură.
      Trebuie să facem distincție între CE FACE mașina termică și CUM FACE. Sunt două lucruri diferite.
      O mașină termică, prin definiție, transformă căldură în lucru mecanic. ASTA FACE.
      CUM FACE ? Folosindu-se de transformările pe care le poate suferi un amestec de gaze (la motoarele cu ardere internă) sau vaporii apei (la motoarele cu aburi)

    • @daniuga1003
      @daniuga1003 2 роки тому

      Am crezut ca treaba e simpla, dar se pare ca nu. Se numeste motor termic, deoarece pe langa lucru mecanic el produce si caldura. Intr-un cilindru intra aproximativ 7 parti aer si o parte combustibil. La motorul Otto in momentul aparitiei scandeii, se produce explozia care degaja caldura si face ca, gazul rezultat sa se dilate si odata cu dilatatea sa impinga cilindrul motor creand asfel lucrul mecanic. Presiunea gazului ars pune in miscare motorul, nicidecum caldura. O zi cat mai placuta va doresc.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@daniuga1003 Bună seara ! Se numește motor termic pentru că folosește energie termică, adică căldură, nu pentru că ”produce căldură”. Motorul electric se numește așa deoarece folosește energie electrică, nu pentru că produce energie electrică.
      Și văd că tot n-ați înțeles diferența între CUM funcționează și CE energie folosește.
      N-am spus niciodată că motorul este pus în mișcare de căldură, am spus că un motor termic transformă căldură în lucru mecanic, asta face. Cum face e altă problemă: prin transformările pe care le suferă un gaz, transformări de presiune, de temperatură și de volum. Deci este, totuși, simplu.
      Noapte bună !

    • @daniuga1003
      @daniuga1003 2 роки тому

      La vremea cand am facut AR-ul se dezvolta un recuperator de caldura pentru a scadea temperatura motorului si cresterea randamentului cu aproximativ 30-40%. Instalatia avea un rezervor de apa separat care prelua o parte din caldura radiatorului de racire. Radiatorul era un corp dublu cu 2 circuite separate in care pe unul circula agentul termic de racire al motorului iar pe celalalt circuit trecea apa din rezervorul separat si ajungea la o temperatura de aproximativ 80 de grade. Apa deja preancalzita de radiator trecea printr-un vaporizator ce era corp comun cu toba de foc si facea ca presiunea vaporilor sa creasca totodata vapori preluau o cantitate de caldura importanta. Vapori rezultati erau trimisi intr-o turbina ce antrena un generator care facea o transformare a calduri in electricitate si evident in lucru mecanic printr-un motor electric. Daca la nivelul unui cilindru explozia produsa ar face ca presiunea sa impinga pistonul fara a degaja si caldura atunci astazi nu am mai vorbi de incalzirea globala. Va doresc o zi minunata.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      @Dan Iuga Nu înțeleg ce vreți să spuneți. Presiunea crește din două motive: pentru că se degajă căldură prin arderea combustibilului și pentru că numărul de moli de gaz crește prin arderea combustibilului. Deoarece a crescut presiunea, crește forța care împinge pistonul și îl pune în mișcare. Prin mișcarea pistonului, o parte din căldura produsă prin ardere se transformă în lucru mecanic. Nu se poate transforma toată, asta ne arată principiul al doilea al termodinamicii, de aceea motorul trebuie răcit. Un motor termic este un dispozitiv prin care trece căldură de la o sursă caldă (în cazul nostru flacăra care apare la explozie sau la ardere, depinde de motor, Otto sau Diesel) la o sursă rece, în cazul nostru aerul ambient (trecerea nu se face direct, sunt sigur că știți asta la fel de bine ca și mine, ci prin sistemul de răcire). Motorul termic transformă o parte din această căldură în lucru mecanic.
      Deci se degajă căldură, nimeni nu zice că nu, doar avem ardere în cilindru. Așa și trebuie, în acest fel putem transforma o parte din această căldură în lucru mecanic prin deplasarea pistonului. O zi frumoasă vă doresc și eu !

  • @mirceasarcau6593
    @mirceasarcau6593 Рік тому

    Sint oameni care spun ca sa redus consumul masinii la jumatate dumneavoastra ii numiti mincinosi

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Da, aşa îi numesc. Am explicat în videoclip de ce.
      Sunt oameni care susțin că Pământul e plat. Dumneavoastră cum îi numiți ?

  • @microhidro2010
    @microhidro2010 2 роки тому

    Sunt curios cate experiente ati facut ca sa fiti asa de convins de cele ce spuneti... Daca sunt numai din citite si auzite... Astea sunt povesti de clasa primara... Bun, daca realizez electroliza apei folosind frecventele de rezonanta ale apei am nevoie de f.putina energie. A se vedea brevetul lui Stanley Mayer...

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +3

      Indiferent cum facem descompunerea apei trebuie să dăm aceeași cantitate de energie. Nu trebuie să facem noi experimente pentru asta, au făcut alții, foarte mulți, până au descoperit acest lucru pe care-l știe orice chimist și orice fizician. Întrebați-i, vă rog, și pe alții. Dacă am putea descompune apa dând mai puțină energie decât obținem când se recompune, n-am avea nevoie de niciun combustibil, am realiza foarte ușor un perpetuum mobile, un dispozitiv care ne-ar da veșnic energie fără să o ia de altundeva. Am putea proceda în felul următor: luăm o cantitate de apă de la robinet și o descompunem folosind energie electrică de la un acumulator. Apoi recompunem oxigenul cu hidrogenul, recuperăm în acest fel apa și obținem mai multă energie decât am folosit pentru descompunere. Folosim această energie pentru a reîncărca acumulatorul, iar ceea ce rămâne o folosim pentru a propulsa mașina. Și așa mai departe ! Nu mai avem nevoie nici de apă, decât ca să compensăm pierderile. Nu sunteți de acord ?
      Cât despre brevetul lui Stanley Meyer, a fost declarat fraudulos de o instanță judecătorească din Ohio încă din 1996.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu , nu e adevărat!! Descompunerea apei în hidrogen și oxigen se face în acest caz folosind o cantitate mică de energie. H rezultat e introdus în motor singur sau in amestec cu benzină. H are o putere de explozie cu mult mai mare decît benzina.
      Nu se recompune nimic din H rezultat. Acesta e introdus in motor!

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 роки тому

      Nu a făcut nici una, că ar fi spus asta. Există astfel de instalații producătoare de hidrogen, făcute de fabrică, de cumpărat pe internet.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@florincroitoru1502 Păi dacă hidrogenul este reintrodus în motor și arde, nu se recompune apa ??
      Prin arderea hidrogenului se obține APĂ !
      Mai scriu o dată următorul lucru, dacă vreți să credeți, bine, dacă nu, e bine și așa: Nu se poate descompune apa dând mai multă sau mai puțină energie, orice chimist sau fizician știe acest lucru. Trebuie să dăm,, întotdeauna, aceeași cantitate de energie pentru aceeași cantitate de apă.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +2

      @@florincroitoru1502 Există și aplicații care îți fac horoscopul, se vând foarte bine. De ce nu vă cumpărați o astfel de instalație ?

  • @sfichidaniel3088
    @sfichidaniel3088 Рік тому

    CE ABERATII ZICI...MOTOR CU ETER a lui TESLA nu ai auzit ? MOTOR CU HIDROGEN ? MOTOR IN CURENT ALTERNATIV ?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Ce legătură are asta cu "motorul cu apă" ?! Eu am explicat că nu poți obține energie descompunând și recompunând apă. Și dacă vrei să-ți mai permit comentarii, încearcă, te rog, să te exprimi politicos și civilizat.

  • @vladgarba9187
    @vladgarba9187 Рік тому +1

    Nu poate exista un perpetuum mobile astăzi.... La nivelul cunoașterii si înțelegerii noastre ...

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      Nu poate exista deoarece încalcă legile naturii și nici în viitor nu va reuși nimeni să încalce legile naturii.

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 2 роки тому +2

    Explicația lui Romulus Boeriu nu mi se pare corectă.
    ua-cam.com/video/oxg1tVayFvk/v-deo.html
    Aici e filmul cu mașina făcută de inginerul Bordeianu, mai precis el a făcut o instalație de disociat apa în oxigen și hidrogen. Instalația nu consumă mult. Hidrogenul rezultat intră în motor în loc de benzină. Mașina lui Bordeianu merge numai cu hidrogen. Se folosește benzină doar la pornire pînă cîncd se produce hidrogen, după care fluxul de benzină este închis, iar motorul merge doar pe hidrogen. Aici în acest clip făcut de Bordeianu e dovada că explicația Dv este total eronată. Vreți cumva să susțineți că filmul lui Bordeianu este fals, în sensul că defapt mașina lui merge tot cu benzină? Susțineți că Bordeianu minte?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +4

      Susțin că, în film, pot să arăt și eu tot ce vreți. Pot să arăt cum zboară elefanții, cum vin extratereștrii și cum funcționează un motor pe bază de castraveți murați.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu , aha! Deci susțineți că Bordeianu minte, mai precis mașina lui a mers tot timpul pe benzină. Vedeți că sînt mai mulți inși care și-au pus astfel de instalații pe mașină, unii români, iar alții străini. Implicit Dv susțineți că toți aceștia mint, mai precis nu intră pic de hidrogen în motoarele lor ci doar benzină. Argumente aveți în afară de afirmația că totul este o farsă?
      Argumentele Dv din clip le-am auzit. Nu sint valabile pt că pornesc de la premiza greșită că se cheltuie multă energie pt separarea apei in hidrogen și oxigen.În realitate se cheltuie puțină energie electrică, iar hidrogenul rezultat are o putere explozivă foarte mare. Acel hidrogen nu mai trebuie combinat cu oxigen pt a fi introdus în motor. El este introdus singur sau in combinație cu benzină.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +3

      @@florincroitoru1502 Mai scriu o dată: indiferent cum facem descompunerea apei, trebuie să dăm, pentru aceeași cantitate de apă, aceeași cantitate de energie.
      Tot așa cum nu poți să treci un corp peste un gard decât dacă dai o anumită cantitate de energie.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu , Puteți să mai scrieți pină faceți scurtă la mînă!! Nu aveți dreptate. Dv susțineți că energia rezultată din hidrogenul obținut astfel este egală cu energia folosită pt descompunerea apei. E fals!! Se folosește energie electrică puțină, iar hidrogenul obținut are putere mult mai mare decît puterea electrică folosită pt producerea lui din apă. Mai studiați.
      Vedeți că se vînd astfel de aparate pe internet. În Italia ele sint mult folosite deja. Aparatele acestea sint omologate. Mașina aceea de la Baia Mare a fost testată și omologată. Chestia e funcționabilă, deci ce spuneți Dv e greșit.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +5

      @@florincroitoru1502 Cumpărați-vă un astfel de aparat și o să vă lămuriți.
      Noapte bună !

  • @constantindragusanu8898
    @constantindragusanu8898 8 місяців тому

    Eu zic sa mai studiati. Studiati. studiati! CA NU ESTE SUFICIENT CEA CE STITI!😢😢😢😂

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  8 місяців тому

      Ín schimb, se pare că dumneavoastră ați studiat totul !
      Felicitări !

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 7 місяців тому +1

      Prostul roman, cand nu mai are argumente, isi trimite interlocutorul sa studieze, sa citeasca, sa puna mana pe carte, sa se informeze, lasand sa se inteleaga ca el a studiat dar nu poate sa stea de vorba cu oameni asa mici.
      Pentru ca: PROSTUL DACA NU-I FUDUL PARCA NU E PROST DESTUL. 😂😂😂

  • @TheSilvanian
    @TheSilvanian 2 роки тому +1

    Ceea ce spui d-ta e teorie.
    In realitate nu se obtine nici 10 % din energia folosita.
    Transformarea energiei mecanice a motorului in energie electrica, apoi energia electrica in descompunerea apei si apoi iarasi in energie mecanica, fac sa CREASCA consumul de benzina sau motorina, nicidecum sa economiseasca ceva sau sa fie egale. Pentru ca nu exista transformare ideala cu randament 1:1.
    Dar cresterea nu e sesizabila, pentru ca puterea dinamului in comparatie cu a motorul este foarte mica.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +2

      Perfect adevărat ! Exact asta spun și eu. Cât despre teorie, totul e teorie. Fără teorie nu există nimic.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu Exact asta NU ai spus in acest video.
      Min 14:55. min 15:34 si 16:38 sunt momentele in care afirmi ca, citez, "OBTINEM EXACT ACEIASI ENERGIE". Nu spui "am putea obtine aceiasi energie daca...".
      Despre aspectul practic nici macar nu ai pomenit lasand sa se inteleaga ca, obtinand ACEIASI cantitate de energie motorul s-ar putea invarte vesnic, dar fara sa cedeze energie pentru deplasare.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +1

      @@TheSilvanian Am spus că prin combinarea hidrogenului cu oxigenul se obține EXACT ATÎTA ENERGIE CÂTĂ TREBUIE SĂ DĂM APEI REZULTATE DIN REACȚIE PENTRU A O DESCOMPUNE ÎN OXIGEN ȘI HIDROGEN. Iar acest lucru ESTE ADEVĂRAT ! Că nu se poate face cu randamentul 100% este de asemenea adevărat, dar asta este altă problemă.
      Îți dau un alt exemplu. Ca să ridicăm un corp la o înălțime H trebuie să efectuăm un lucru mecanic L contra greutății. Când corpul coboară, greutatea efectuează EXACT ACELAȘI LUCRU MECANIC, L. Dar, din cauza frecărilor există pierderi. Din această cauză nu putem folosi tot lucrul mecanic pe care l-a efectuat greutatea pentru a ridica un alt corp, de aceeași greutate, la înălțimea H.

    • @TheSilvanian
      @TheSilvanian 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu Nu, domn profesor, nu "se obtine" EXACT ATÎTA ENERGIE CÂTĂ TREBUIE SĂ DĂM APEI REZULTATE DIN REACȚIE PENTRU A O DESCOMPUNE ÎN OXIGEN ȘI HIDROGEN ...decat intr-o ipotetica situatie ideala care NU EXISTA in natura. Asta n-ati precizat nicaieri in video lasand pe cei "saraci cu duhul" sa creada ca intradevar PUTEM OBTINE ceva ce practic nu se poate obtine.
      In felul acesta, imbarligand notiunile, creati confuzie.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому +2

      @@TheSilvanian Văd că vrei, tot timpul, să înțelegi altceva decât spun.
      Încerc să abordez problema altfel.
      Când se formează un litru de apă din oxigen și hidrogen se eliberează o anumită cantitate de căldură. Ea se poate calcula destul de ușor. Să-i spunem căldura Q.
      Când descompunem un litru de apă în oxigen și hidrogen, trebuie să dăm, PENTRU DESCOMPUNEREA ÎN SINE, tot atâta energie cât a fost Q (amândouă se măsoară în Joule)
      Nici cu asta nu ești de acord ??
      Repet, PENTRU DESCOMPUNEREA ÎN SINE, nu practic. Practic, întotdeauna există pierderi, asta e altă problemă. Bilanțul energetic este una, randamentul este alta.
      Eu am arătat în clip că nici dacă n-ar exista pierderi nu ar ajuta la nimic să descompunem și apoi să recompunem apa. Nu se poate obține energie în acest mod.

  • @predamihailescu
    @predamihailescu 2 місяці тому

    Domnul profesor este cam teoretizeaza si se bate cu stiinta in piept. Sunt totusi ingineri inventatori care STIU ce este un perpetuum mobile. Domnule profesor, de ce nu vorbesti spre exemplu cu cel mai cunoscut astfel de inventator in Romania, cu Gheorghe Bordeianu. Simplu, afirmatiile sale sunt sugereaza ca a IMPLEMENTAT ideea. Din pacate, presa nu poate nici verifica nici convinge -- si nici dumneata, domnul profesor, repetand lucruri elementare, nu convingi. DACA Bordeianu a gasit un mod economicos, care nu contrazice in nici un fel termodinamica. Ce mod? Nu stiu -- dar stiu deja ca toate energiile alternative in loc sa se bata cu perpetuum mobile, folosesc energia din natura -- din sol, din vant, din soare. Bordeianu spune ca are un dispozitiv ce genereaza ioni care sparg legaturile din apa -- cum, jurnalistii nici nu au intrebat.
    In loc sa batjocoresti pausal toate incercarile, cu suras superior bazat pe teorii cunoscute de 150 de ani, ai folosi mai mult umanitatii, daca ai incerca un dialog cu un astfel de inventator. Perseverent. Sa se vada, daca este frauda totala, ce ascunde -- caci un motor a construit el! Iata, parerea unui cetatean, mai putin dispus sa se linisteasca cu apa rece si teorii corecte, dar inconcludente.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 місяці тому +1

      Întâi: în acest videocllip eu vorbesc despre una iar dumneavoastră comentați la alta, vă referiți la descompunerea apei, adică la utilizarea greșit numitului amestec HHO. Am făcut și despre asta un videoclip, se numește chiar ”HHO”.
      Apoi, repet a suta oară (se pare că degeaba...): Oricum facem descompunerea apei trebuie să folosim aceeași cantitate de energie. De aici pleacă totul. Dacă nu mă credeți pe mine întrebați orice fizician și orice chimist și vă va spune același lucru: nu putem obține energie descompunând și recompunând o substanță, indiferent care este ea.

  • @silviunegulescu7311
    @silviunegulescu7311 2 роки тому +1

    E foarte simplu ua-cam.com/video/0B0wPUmZB3U/v-deo.html

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      Într-adevăr, e foarte simplu: Apa nu poate fi combustibil.
      Asta știe oricine a învățat la fizică și chimie. Apa este un produs de ardere, nu mai poate arde o dată. Încercați să faceți foc cu cenușă.
      Iar dacă spuneți că o descompunem întâi în hidrogen și oxigen, atunci n-ați înțeles nimic din materialul meu....
      Și eu pot să fac un film cu un motor care funcționează pe bază de castraveți murați.
      E foarte simplu de făcut (filmul ....).
      Seară plăcută !

    • @peisajeturistice1482
      @peisajeturistice1482 Рік тому

      @@RomulusBoeriu filmul e pe bune nu stiu cit timp durează pina se distrug elementii din oțel in nici un caz nu poti folosi la nivelul asta invenția sa poti merge cu masina la drum, bănuiesc că 5 min poti porni un motor așa pentru că volumul de gaz produs e limitat

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@peisajeturistice1482 Eu am vorbit despre faptul că nu poți folosi apă drept combustibil, iar dacă o descompui în oxigen și hidrogen, dai tot atâta energie pentru descompunere câtă primești prin arderea hidrogenului. Deci n-are niciun rost să faci asta. Nu câștigi nimic. În realitate pierzi, deoarece nu poți nici descompune, nici recompune apa cu randament de 100 %.

    • @peisajeturistice1482
      @peisajeturistice1482 Рік тому

      @@RomulusBoeriu Are rost trebuie văzut cum se puate mari presiunea , mărimea recipientului și perioada de exploatare cu cît investiția e mai mare ,cu atit se poate mari și performanțele am mai vazut pe youtube experimentul la un nivel cu eficiență mai ridicată în acumularea gazului normal ca pe lîngă apă ai nevoie de alimentare la 12 v (sau 24 v efectul poate fi mai rapid in acumularea gazului și trebuie găsită o cale înlocuire a apei la un anumit interval de timp pentru a prelungi perioada de utilizare)

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому

      @@peisajeturistice1482 Cum "are rost" dacă nu putem câștiga energie în acest fel ?! Ba mai mult, pierdem energie. Atunci cum "are rost" ?
      Căt despre ce ați văzut pe UA-cam, eu am văzut cum au venit extratereștrii. În film pot și eu să arăt orice. Noapte bună !

  • @claudiusandu8968
    @claudiusandu8968 2 роки тому

    Domnule eu vad ca dv.nu prea stiti ce vorbiti referitor la chimie cum spuneți dv.ca apa se formeaza din cenusa hidrogenului dv.ati auzit de condensarea fierului ? Hidrogenul în momentul arderii nu are deșeuri are decît energie termică, apa se formeaza datorită oxigenului din natură nu din cenușa hidrogenului eu zic sa va lăsați de aceste ore de educație a oamenilor pentru ca nu sunteți suficient de pregătit

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      La gimnaziu se învață că apa se formează prin arderea hidrogenului, adică prin reacția dintre hidrogen și oxigen, asta înseamnă ardere.
      N-ați fost la această lecție ?
      Prin comparație, dacă prin arderea lemnului se formează cenușă, putem spune, metaforic, că apa este cenușa hidrogenului.
      Asta am spus eu.

    • @claudiusandu8968
      @claudiusandu8968 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu pai vedeți că nu sunteți suficient de pregătit?
      Hidrogenul poata sa ardă și fără să producă apa daca nu știați, ce produce apa nu este decît diferenta de temperatură dintre un catalizator și energie termică

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@claudiusandu8968 Dacă hidrogenul poate să ardă (cu oxigen) fără să producă apă, în ce substanță se transformă ? Sau te pomenești că atomii de hidrogen dispar din Univers prin ardere ?!
      Nu înțelegeți nici măcar ce este o reacție chimică. Într-o reacție chimică numărul atomilor rămâne același, se schimbă doar felul în care se leagă între ei.

    • @claudiusandu8968
      @claudiusandu8968 2 роки тому

      @@RomulusBoeriu domnule raspunsul lati dat chiar dv. Nimic nu se cîștigă nimic nu se pierde dar se transformă da ? Acum nu este obligatoriu să se transforme în apă sunteți de acord cu mine?

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  2 роки тому

      @@claudiusandu8968 N-ați înțeles ce am spus. Hidrogenul nu poate să ardă cu oxigen fără să se producă apă. Unde ar dispărea atomii de hidrogen dacă ar fi așa ?

  • @mihaitavasilas8520
    @mihaitavasilas8520 Рік тому

    mai bene eu chiar nu te înțeleg cum dracu vezi tu electroliza apei in contact cu un metal aliaj ce prostie zici acolo că nu se produce hidrogen prin electroliza .

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Рік тому +2

      Cine zice că nu se produce hidrogen prin electroliză ? Am făcut în laborator de zeci de ori treaba asta.