Salzburg Cathedral 2024 Greek narration English subtitles Καθεδρικός Ναός του Σάλτσμπουργκ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2024
  • Το κομμάτι Brandenburg Concerto No4-1 BWV1049 - Classical Whimsical από τον καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση τη Άδεια Creative Commons Attribution 4.0. creativecommon...
    Πηγή: incompetech.com...
    Καλλιτέχνης: incompetech.com/
    Το κομμάτι Egmont Overture από τον καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση τη Άδεια Creative Commons Attribution 4.0. creativecommon...
    Πηγή: incompetech.com...
    Καλλιτέχνης: incompetech.com/
    Το κομμάτι Canon in D Major από τον καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση τη Άδεια Creative Commons Attribution 4.0. creativecommon...
    Πηγή: incompetech.com...
    Καλλιτέχνης: incompetech.com/
    Στο κέντρο της παλιάς πόλης στις παρυφές ενός από τους λόφους που πλαισιώνουν την πόλη, βρίσκεται ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Σάλτζμπουργκ.
    Η πρόσοψη με τις εισόδους του ναού βρίσκεται στην περίκλειστη αυλή ΝτόμΠλάτζ με την πρόσβαση να γίνεται μέσω εντυπωσιακών αψιδωτών προθαλαμων από τις παρακείμενες πλατείες δεξιά και αριστερά του ναού.
    Ο πρώτος καθεδρικός του Σάλτζμπουργκ χτίστηκε από τον επίσκοπο Βιργίλιο στην περιοχή το 767 μ.Χ, σε εναπομείναντα αρχιτεκτονικά μέλη ρωμαϊκού ναού, ενώ το 774 αφιερώθηκε στους άγιους Βιργίλιο και Ρούπερτ.
    Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ο ναός ανακατασκευάστηκε το 1181, ενώ το 1628, μετά από παρεμβάσεις του Πρίγκιπα και Αρχιεπίσκοπου ΒολΦ Ντήτριχ Φον Ράϊτενάου πήρε την σημερινή του μορφή σε επιβλητικό ρυθμό μπαρόκ.
    Ο εντυπωσιακός καθεδρικός έχει μαρμάρινη πρόσοψη με το κυρίως κτίσμα να είναι από γκρι ασβεστόλιθο με διαστάσεις 101 με 69 μετρα, ενώ ο κεντρικός θόλος των 81 μέτρων πλαισιώνεται από τους οι δίδυμους πύργους της πρόσοψης ύψους 79 μέτρων.
    Η πρόσοψη χωρίζεται σε τρία οριζόντια τμήματα με το κατώτερο να κυριαρχείται από τρεις υπερμεγέθεις καμάρες που οδηγούν στις τέσσερις χάλκινες εισόδους του ναού και τα περίτεχνα αγάλματα των αγίων Πέτρου και Παύλου σε βάθρα να κρατούν κλειδιά και ξίφος αντίστοιχα, φιλοτεχνημένα το 1697 απο τον ΜπέΡναΡντ Μάντλ.
    Τα άλλα δύο αγάλματα της πρόσοψης απεικονίζουν τους πολιούχους του ναού Αγίου Ρούπερτ και Αγίου Βιργιλίου με αρχιερατική περιβολή , ράβδο και τιάρα.
    Τα βάθρα που στέκουν τα αγάλματα απεικονίζουν χερουβείμ να κρατούν ένα βαρέλι με αλάτι, πολύτιμο υλικό της εποχής και ένα αντίγραφο του ναού, που φιλοτεχνήθηκαν όπως και τα αγάλματα το 1660 από τον Βαρθολομαίο βαν Όπσταλ.
    Αρχιτέκτονας του ναού είναι ο Ιταλός Σαντίνο Σολάρι που ανέλαβε να επανασχεδιάσει τα αρχικά σχέδια του επίσης Ιταλού Βιτσέντζο Σκαμότζι ολοκληρώνοντας την κατασκευή του ναού το 1628.
    Το εσωτερικό του ναού εχει περίτεχνο στολισμό με πολλά παρεκκλήσια όπως συνηθιζόταν στα ακριανα κλίτη, με τον θόλο να εντυπωσιάζει με την διακόσμηση του.
    Οι νωπογραφίες του θόλου έρχονται σε σύνδεση και αρμονία με αυτές του σηκού, παρουσιάζοντας 16 σκηνές κυρίως από την παλαιά διαθήκη, φιλοτεχνημένες από τους Σολάρι και Μασκάνι.
    Ενώ η πρόσοψη του ναού είναι διακοσμημένη κυρίως με αγάλματα αγίων, το εσωτερικό του διακοσμείται με νωπογραφίες που αποτυπώνουν σκηνές από την ζωή του Ιησού.
    Ο καθεδρικός διαθέτει πέντε μεμονωμένα μικρά και μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα ένα εκ τον οποίων το λεγόμενο Χοφόργκελ χρησιμοποιούσε ο Μότσαρτ για τις εκκλησιαστικές μελωδίες του.
    Το άγιο βήμα , εντυπωσιάζει με την τεράστια σύνθεση με τις έξι μαρμάρινες κολώνες, τον κεντρικό πίνακα με την ανάσταση του Ιησού, αλλά και τον περίτεχνο ανάγλυφο διάκοσμο με τις μορφές του Αγίου Ρούπερτ την λατινική επιγραφή που μεταφράζεται σαν "μου έκανες γνωστούς τις οδούς της ζωής" αλλά και την μαύρη χρυσοποίκιλτη λάρνακα στην βάση της αγίας τράπεζας με τα λείψανα του Αγίου Ρούπερτ
    Η βαριά ορειχάλκινη κολυμβήθρα του 1300 ξεχωρίζει για το μέγεθος και την ιστορικότητα αφού εδώ βαφτίστηκε το 1756 ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ αλλά και ο ιερέας Γιόζεφ Μόρ που έγραψε την πασίγνωστη χριστουγεννιάτικη μελωδία του Silent night μαζί με τον Φράντς Γκρούμπερ.
    Όπως και στους ναούς της Βιέννης έτσι και εδώ υπάρχει υπόγεια κρύπτη αλλά και μικρό μουσείο με αντικείμενα που σχετίζονται με τον καθεδρικό.
    Ο άγιος Ρούπερτ γεννήθηκε το 650 σε αριστοκρατική οικογένεια στο Βόρμς της σημερινής Ρηνανίας στην Γερμανία όπου από μικρή ηλικία στράφηκε προς την εκκλησία και γρήγορα ανήλθε στον βαθμό του επισκόπου.
    Σύμφωνα με κάποια θεωρία προς το τέλος της ζωής του μετοίκησε στην γενέτειρα του όπου και πέθανε το 717 ενώ με την επικρατούσα άποψη απεβίωσε στο Σάλτζμπουργκ την Κυριακή του Πάσχα του 710 και τα ιερά λείψανα του τοποθετήθηκαν από τον άγιο Βιργίλιο στον καθεδρικό το 774
    Στα ακριανά κλίτη υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια όπως αυτα του Σταυρού, της μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Πνεύματος, αλλά και των αγίων Καρόλου Μπορομέο, Σεβαστιανού, Μαρτίνου, Αγίας Άννης κά.

КОМЕНТАРІ • 4