Abtsdorf 313 - Podul Casei Mari

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Este primul meu film cu telefonul mobil si nu pare ca m-am descurcat prea bine, imi cer scuze pentru calitatea inregistrarilor din start.
    Am dorit sa evoc efortul depus in pod pentru a crea o incapere necesara diverselor depozitari, efort care s-a depus discontinuu pe perioada a 2 ani, incepand cu schimbarea acoperisului si s-a finalizat inaintea de a taia panglica holului de acces. In principal am separat zona cu pamant galben de cea cu lemn, iar 60% din pod a fost izolata cu vata de sticla de 10-15 cm cu un lambda de transfer termic fabulos:0.032w/mk, pentru ca nu avea nici izolatie si nici podina de lemn( se mergea direct pe grinzi). Se pare ca plecand de la acest disconfort teribil in "camera de la drum" s-au raspandit si un anume gen de glume, cum ca acolo intrai doar "la final".
    Filmul evenimentelor incepe cu o descoperire macabra a celor aflate in tavan si anume oua intregi sau stiuleti de porumb pe care sobolanii/soarecii le dadeau "din mana-n mana" pentru a le depozita in conditii de siguranta intre grinzi. Dupa curatenia primara, am facut un tratament cu Tytan 4f tuturor elementelor de lemn si dupa uscare am adaugat izolatia si mai apoi scandura noua. Partea de lut a fost o experienta proasta pe ansamblu, mi-a luat cateva saptamani pentru era nevoie sa pun la inmuiat bulgarii de pamant cu 24h inainte si nici punerea in opera nu mi-a iesit asa grozav. Am ramas cu satisfactia ca am separat clar zonele, iar cea pe care o folosesc pentru depozitare(pardoseala de lemn) este suficient de generoasa pentru a gazdui cei cativa metri cubi de bagaje care asteapta acolo cuminti sa li se faca loc in interiorul casei.
    Exista si un moment emotionant(pentru mine, desigur) in care revad imaginile capturate in pod in urma cu 2 ani, cu o zi inaintea demolarii acoperisului vechi, iar punerea in antiteza cu realizarea momentului, aduce in contraponderea emotiilor, satisfactia unui pod curat, functional in care noul si vechiul coexista echibrat.
    ==================================================
    Suntem Lili, fotograf ecvestru si Marius alpinist, si prin urmare iubitori de frumos, natura si traditii din vechime.
    Din 2021 viata urbana nu ne-a mai multumit si ne-am mutat la tara intr-o gospodarie saseasca veche de aproape 100 de ani dar nelocuita de la Revolutie. Aici ne dorim sa traim mai simplu, mai aproape de pamant, natura, intr-o comunitate rurala mica.
    Din prima zi muncim asiduu folosind metode traditionale pentru a readuce la viata acest loc, infloritor asa cum era odata pe vremea sasilor.
    Calatoria pe care am inceput-o nu stim unde ne va duce insa in fiecare zi ne minunam cat de simplu vin toate catre noi. Impartasim cu voi experientele noastre de reconstructie a gosopodariei, dorind sa inspiram si alti entuziasti de a porni pe aceasta cale. Satele romanesti sunt in continua depopulare si au nevoie disperata de locuitori. In schimb veti primi liniste, roade si armonie.
    Poate ne veti trece pragul intro zi. Suntem in satul Tapu la numarul 313 din judetul Sibiu. E pe valea Tarnavei Mari si va veti indragosti subit de acesta zona deluroasa transilvana. Daca va plac pataniile noastre cotidiene de la Abtsdorf 313, ne gasiti si aici: / abtsdorf313 / abtstorf313 (contul vechi) www.facebook.c.... (acesta este in uz)
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 6

  • @edithamaliaioo2228
    @edithamaliaioo2228 4 місяці тому

    Bravo mestere! Eu cred ca lucrarea dumitale va tine mai mult de 93 ani, mi-au placut curatenia si ordinea si explicatiile 👏

  • @IulianLascarache
    @IulianLascarache 4 місяці тому

    tavanul pe dinăuntru cum e ? ...are folie de vapori ? 😊

    • @urucumarius
      @urucumarius  4 місяці тому

      Nu, deloc, e o invelitoare simpla cu tigla si….atat; vezi detalii la episodul cu invelitoarea!

    • @IulianLascarache
      @IulianLascarache 4 місяці тому

      nu la acoperiș m am referit...la tavanul de sub vata minerală , daca ai folosit folie....și dacă ai luat în calcul că grinda e punte termică și vata trebuie pusă încrucișat...

    • @urucumarius
      @urucumarius  4 місяці тому

      Rigorile tehnologiei moderne nu sunt aplicabile caselor traditionale, adica nivelul asta de compromis este acceptabil; nu face punte termica prin grinda de lemn si 2 randuri de scanduri.

    • @IulianLascarache
      @IulianLascarache 4 місяці тому

      @@urucumarius ok mersi ...spor ☺️