Abtsdorf 313 - Holul: partea a 4-a

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024
  • Holul Casei Mari se evidentiaza de departe ca fiind realizarea majora de pana acum a primaverii lui 2024. Lucrarile au inceput in urma cu un an, s-a lucrat discontinuu din 100000 de motive(functie si de prioritatile momentului), iar etapizarea am surprins-o in cele 4 episoade filmate in si despre acest hol. Un sentiment imens de bucurie si usurare totodata m-a cuprins la final, datorita incordarii cu care s-a lucrat, a dimensiunii activitatii abordate si nebanuite anterior sau a simplului fapt ca este un hol de trecere cheie catre toate incaperile Casei Mari.
    In episodul de acum este descrisa montarea pardoselii, a treptelor de acces, mana curenta si scara de acces spre pod. Mare parte din laude revin Maestrului Horvath Ion din Seica Mare care si-a folosit cu succes talentele din zona de tamplarie si dulgherie. Trebuie sa spun aici ca minim un an am dezbatut problema egalizarii contratreptelor existente din beton, care erau strambe pe toate cele 3 directii posibile si am luat in calcul inclusiv placarea cu caramida pentru a le egaliza. Totodata eu si Lili am desenat( la scara! ) situatia existenta in teren si apoi pe cea remediata, dar nu am ajuns la un consens, astfel ca abia la sosirea Maestrului ne-am edificat(si inca nu din prima zi) ce este posibil si ce nu; am decis sa pastram egale contratreptele la inaltimea de 17,5 cm, iar treptele sa poata sa iasa si de latimi variabile.
    Materialul lemnos(uscat!) din stejar a fost aprovizionat din Orlat sub forma de scandura si dulapi, prelucrat la atelierul Maestrului apoi pus in opera pe perioada unei saptamani prin imbinari specifice mecanice sau chimice. Sub pardoseala in cei 3 cm pe care i-am avut la dispozitie am incarcat cu perlit pentru protectie termica si fonica. O alta saptamana am petrecut cu colorarea de dinaintea stratului final de ceara dura, pentru ca fiind hol de trecere am imaginat ca pot vopsi pe jumatate in lungul lui; jumatatile obtinute aveau evidentiata linia de demarcatie, astfel ca am reluat activitatea de la inceput cu o periere suplimentara cu lana de otel care a scos acea linie de demarcatie de pe mijlocul holului. Am profitat apoi de o vacanta de 5 zile in care nu a intrat nimeni in hol si la plecare am dat cu stratul final de ceara dura dintr-o singura mana peste tot. La intoarcere am gasit uscat si uniform colorat tot materialul lemnos, iar satisfactia a fost pe masura!
    Mana curenta este rezultatul cooperarii dintre Liliana si Maestru, astfel ca ceea ce a imaginat unul, a executat celallat, intregind tabloul holului. Scara de lemn in vanguri, febletea mea, am curatat-o in amanunt vreo 3-4 zile, cu soda caustica , otet si apa calda, iar la final dupa uscare am adus-o la culoarea holului cu ulei de in.
    Finalul filmului ma gaseste cugetand la faptul ca munca depusa la acest hol echivaleaza(in opinia mea, desigur) cu 2 dormitoare triple ca suprafata utila, totusi holul asta imi va ramane garantat multa vreme pe retina memoriei.
    ==================================================
    Suntem Lili, fotograf ecvestru si Marius alpinist, si prin urmare iubitori de frumos, natura si traditii din vechime.
    Din 2021 viata urbana nu ne-a mai multumit si ne-am mutat la tara intr-o gospodarie saseasca veche de aproape 100 de ani dar nelocuita de la Revolutie. Aici ne dorim sa traim mai simplu, mai aproape de pamant, natura, intr-o comunitate rurala mica.
    Din prima zi muncim asiduu folosind metode traditionale pentru a readuce la viata acest loc, infloritor asa cum era odata pe vremea sasilor.
    Calatoria pe care am inceput-o nu stim unde ne va duce insa in fiecare zi ne minunam cat de simplu vin toate catre noi. Impartasim cu voi experientele noastre de reconstructie a gosopodariei, dorind sa inspiram si alti entuziasti de a porni pe aceasta cale. Satele romanesti sunt in continua depopulare si au nevoie disperata de locuitori. In schimb veti primi liniste, roade si armonie.
    Poate ne veti trece pragul intro zi. Suntem in satul Tapu la numarul 313 din judetul Sibiu. E pe valea Tarnavei Mari si va veti indragosti subit de acesta zona deluroasa transilvana. Daca va plac pataniile noastre cotidiene de la Abtsdorf 313, ne gasiti si aici: / abtsdorf313 / abtstorf313 (contul vechi) www.facebook.c.... (acesta este in uz)

КОМЕНТАРІ •