Ștefan, ești o mina de aur din care noi, toții furăm. Nu exagerez, n-am întâlnit niciunde, curs, facultate, etc o explicație, un mod de predare mai bun ca acesta.
Trebuie precizat că valorile alea calculate cu calculatorul, și „înrămate” cu chenar dreptunghic, sunt valabile doar câteva secunde, în funcție de curba de declanșare, după care disjunctoarele oricum vor declanșa la valoarea nominală indiferent că sunt curbă B sau C. De asemeni, se tot exemplifică cu valoarea curentului de pornire al unui receptor și se raportează la valoarea nominală a protecției circuitului, parcă uitându-se că, exceptând aparatele care necesită protecție dedicată (boiler electric, cuptor, mașină de spălat, uscător etc), pe circuitul respectiv pot exista mai mulți consumatori simultan, care însumați se apropie de valoarea nominală a curentului. Deci nu întotdeauna o protecție mai sensibilă e și cea mai indicată, și care declanșează imediat ce pornești o aerotermă, ventilator, bormașină, flex etc etc. Dacă tot ai făcut schema cu bucla impedanței, e posibil ca un circuit de prize, de exemplu cu 6 locuri, protejat de curbă C a cărei distribuție să se facă dintr-o doză de ramificație, să fie mai bine protejat decât printr-o curbă B dar cu prizele înșirate ca ghirlandele luminoase din pomul de Crăciun (Atenție! am scris „înșirate” nu „înseriate”). Dealtfel asta cred că e și explicația pentru care în vest sunt utilizate mai mult curbe B; adică și din rațiuni economice, acceptându-se până la 7-8 prize înșirate (Deși, personal, mi se pare o tâmpenie, închipuiți-vă situația în care se poate defecta chiar prima din serie, celelalte din aval rămânând toate fără tensiune. La fel cum cealaltă extremă ar fi să existe câte o siguranță pentru fiecare priză, când de vreo 15-20 de ani încoace un dormitor are în medie 4-5 locuri de priză, nemaivorbind de living).
Cred ca pe afara .acolo unde se monteaza prizele mergandu-se dintr-una-n alta se practica alimentarea in bucla inchisa alimentandu-se prizele din ambele capete ale sirului ; astfel , la o posibila intrerupere a vreunui conductor toate prizele continua sa fie alimentate .
Super explicat. Urmaresc cu mare interes video-urile tale, tine-o tot asa, ne ajuti foarte mult cu aceste explicatii si teste foarte usor de inteles. Multumesc!
Spuneti mereu ca sa întrebam electricianul.....Păi care electrician pe "nea dorel" nu pe lea vasile pt ca in afara de electricianul de pe net nu am.vazut un electrician pe teren sa stie chestiile astea .felicitări pt filmulete
@@vdorin7958 1.Asta sa ii spui cui vrei tu. 2.Lungimea cablului nu conteaza?Unde ai invatat meserie la patiserie? 3.1000/230 face 11 amperi ? 4.De curentul prezumat ai auzit?Nu,pentru ca toata viata ai folosit un bec cu 2 sarme cu care nu se poate masura Z L-PE si Z N-PE. 5.Exact tu esti cel mai in masura sa dai sfaturi :)
U(N-PE)-se numeste: tensiune de "deplasare" a punctului neutru,aceasta apare datorita nesimetriei retelelor trifazate. valoarea zero e ideal,greu de obtinut,spre imposibil
Salut sunt Electrician in anu 1 in Germania. Chiar imi plac videoclipurile tale sunt interesante si informative. Pot face un Vergleich intre Romania si Germania. Salutari si tineo tot asa. (Daca am gresit ceva la scris imi pare rau sunt de mic in Germania la mine de obice la Romana e ca lampa fara Curent) :D bafta in continunare
foarte interesant filmuletul si chiar ca ai dovedit care e diferenta intr-e curba B si curba C.Respectele mele STEFAN si sa sti ca avem ce invata de la tine ,ba chiar si de la alti profesionisti(nu dau nume si respect si ptr ei).ptr mine a fost o lectie .Multumesc .
Ar trebui comparate curbele de declansare, ca despre asta este vorba in titlu. Daca iei in considerare lungimea traseelor, atunci da, pentru circuite lungi, este recomandat sa folosim disjunctoare curba B sau sa crestem sectiunea cablurilor folosind acelasi calibru al protectiei (pastrand curba de declansare). Schneider chiar are un tabel in "Manualul Electricianului" editia 2009, in care sunt prezentate caracteristica de decalnsare pentru fiecare disjunctor in functie de lungimea cablului pentru fiecare sectiune de cablu in parte (vezi capitol G34). Astfel ca, un disjunctor 16A curba C va decalnsa la scurt pentru un circuit (ultimul receptor pentru circuit neintrerupt) fiind la 45m pentru sectiunea de 2.5mmp, iar un disjuntor de 16A curba B va declansa la 62m pentru acelasi cablu de 2.5mmp. Astfel se prezinta solutii pentru a se asigura declansarea la scurt in cazuri defavorabile, pentru consumatori/receptoare aflate la distante mari de tabloul electric. Pentru apartamente, unde distantele (lungimile de cabluri) sunt mici, max 25-30m, curba B = curba C. La scurt circuit declanseaza ambele. PS: prezentarea cu masuraori in cazul prelungotirului in prelungitor (se vede din film ca ala are cablu de maxim 1.5mmp) este doar informativa. Nici un producator nu te poate asigura ca esti protejat in cazul in care folosesti prelungitor in prelungitor, indiferent ca iti pui curba B sau C intablou.
Pentru toate pe rezindetia se foloseste B. Nu are treaba cu lunigimea pentru ca nu ai voie sa pui mai mult de 18 ml. Daca vrei sa si [rotezezi circuitul sau pe tine pune B.Nu mai cauta explicatii de cacat in contextul in care a demostrat stefan mura in gura.De ce continuam sa gasim noi alte variante? De ce nu zici si de D sau K?
foarte interesant!:)inginereste ii spune:Calculul inpedantei buclei de scurcircuit ,a curentului de scc prezumat si alegerea si dimensionarea protectiilor in functie de cel din urma.
Bine explicat. Metoda "la tabla" este foarte buna. Probabil va avea mare audienta si un tutorial dedicat curbei de defect cu dedicatie pentru incepatori (si experimentati incapatanati:)) )
❤Salutare! Felicitări Ștefan! Bună sculă! Să o stăpânești sănătos și cu mult spor! Impedanța buclei de defect, mai pe înțelesul meu, înseamnă scurgerea accidentală a cablului de fază (L) pe carcasa metalică? Nu 🙄🤔știu, dacă m-am exprimat corect! Dar tot ce este cel mai important să fie o împământare bună sub 4 ohmi, așa cum ți-am urmărit clipurile. Mulțumesc frumos!
Cauza unei impedante mari este lungimea clablurilor de la traf la tine,grosimea lor,incarcarea si cel mai important cate noduri de legatura ai.Cu cat mai multe doze si mai ales pline de cositor cu atat mai mare impedanta buclei de defect.
Mulțumim pentru explicații și răbdare... Întrebare unde găsiți beurile sa cumparati ca la noi la vrancea sunt numai ceurile,,, și astea le cumpara slectricienii.... Va multumesc frumos pentru toate explicații,,, Felicitari și succes, multă sănătate
Salut, Foarte corect pana sa apara iluminatul LED. Daca ai 3 lampi de 200W iluminat exterior si le aprinzi simultan cele care au curba B vor declansa din pacate.
Ștefane sa ne trăiești manca-te-ar norocu. Fa un clip când poți despre distribuitorii online de matereal electric. Sa știm noi păgânii de unde sa luam curbe B și alte acareturi. Mulțumesc pt tot.
La mulți ani Ștefane! Respect și apreciere pentru munca pe care o faci! Încercând să schimb MCB-urile curbă C din tabloul meu, am întrebat la câteva magazine despre siguranțe curba B. Răspunsul halucinant al unei vânzătoare ,, Aaaa siguranțe d'alea de care ne cere toată lumea n-avem!"" Speechless!!!
Inteleg ca daca am la casa mea (de marime obisnuita) mai multe prize (asa am vrut eu) cu multe legaturi COSITORITE SI NECOSITORITE , inseamna ca trebuie sa am un C neaparat? Va multumesc, cu recunostinta.
Succes...! Stefan.. în tot ceea ce faci. Și mai ales în susținerea MCB curba B. Eu ca simplu privitor am înțeles importanța și necesitatea lor. De ce in magazine găsim 99,8 la sută curba C ..???? Întrebare retorică., Nu mai întreb despre diferențial clasa A . De ce nu există un filtru de intrare sau separare al acestor produse in tara ??? Nu spun că nu am "schimbat o lita la bușon" sau nu am schimbat o priza,...dar din "filmulețele tale...am înțeles până unde pot merge... Mulțumesc !
Salutare, Iti multumim pentru eforturile de a ne face sa intelegem lucrurile. Legat de lungimi de cablu, am o situatie cu un bransament la vecinii mei (cumnati) si as vrea sa aflu ce deferential(e) ar trebui la tabloul din casa daca de la stalp pana in BMPT au 8m de 4x25mm2 aluminiu, din BMPT pana in casa 80m 4x16mm2 aluminiu. Casa este cu 3 camere, baie si bucatarie, terasa si beci. Iti multumesc anticipat, cu stima.
Pai ai in normativ la impedanta buclei de defect.La majoritatea blocurilor noi nu ai curentul de scurt calumea si deci folosim curba B.Daca au 1 KA atunci se poate pune si C dar rar gasesti asa ceva.
prea frumos,prea ca la carte.teoria ca teoria dar amperii ne omoara.un sfat daca vrei sa arati la altii cam cum e cu electronii fa ceva succesiv,de la a la z,cat de cat.la exemple de instalatii(interventii) pe care le arati facute personal de tine se poate comenta(personal cred ca va tine si va functiona).ceva nostalgic,mai exista "profil electrotehnic"la liceu?
Trebuie sa stim datele motorului,curent de pornize ,cos Fi etc.Are o gramada de date pe eticheta fara de care nu se poate dimensiona conductorul si protectia.
Am in casa pus de electrician autorizat la garsoniera, C16 pe prize (toate pe unu) si C10 lumini, si in doza cleme marca "leaga cu patentu 3 la un loc" :)) daca bag in priza boiler, masina spalat, calorifer electric, aeroterma, cuptor electric nu sare neam. Mai am si disjunctoare automate de maxima seriozitate comtec. Ce ma fac domn'u inginer ??? opresc curent din tablou de pe hol si trec pe lumanari? :)))
Va salut dl. Stefan, Puteti recomanda o siguranta diferentiala pentru o casa pe pamant cu 3 camere? Denumirea completa si cu toate specificatiile lui va rog. Multumesc! 🤗
@@Proiectediversediy Ok. Am tabloul general (cu o singura siguranta normala in afara casei, iar in interior in hol am un tabloul cu 2 sigurante, una pe circuitul electric si una pentru prize (asa am achizitionat casa). Din filmuletele pe care le am urmarit aici pe canal cred ca in tabloul din casa as dori sa montez diferentialul, dar nu stiu clar detaliile unuia care sa se potriveasca cel mai bine pt ce am eu aici. Am inteles clar ca primul tip (cred ca AC) nu este in regula, asadar ma uit la cel curba B, daca nu ma insel. Dar nu stiu sigur la ce amperaj m.ar ajuta. Ma exprim rudimentar pentru ca nu m.am intlnit des cu electrica pana acum. Lucrarea o vom face oricum cu un electrician dar voiam sa stiu inainte parerea dvs. (Sa nu ma ia el cu povesti..). Multumesc!
Trebuie facut si un tutorial care sa-i invete pe "electricienii profesionisti" sa nu mai inverseze firele aiurea intre ele. Am primit acasa faza pe nul, invers decat era inainte. Multi au primit doua faze 380 in loc de 220. Si chiar faza pe tresa-pamant. Asta in orasul Magurele din Ilfov, dupa schimbarea din oficiu gratuita a bransamentelor.
Este grav că unii "colegi" de-ai tai , unii cunoscuți ție și pe care chiar nu-i suspectez de neștiință , motivează folosirea MCB curba C prin faptul că se grăbește clientul și asta se găsește în magazin..Ca simplu privitor , prin explicația ta , am înțeles că un MCB curba C este cu 1la sută mai bun față de un simplu întrerupător...Poate greșesc , nu sunt electrician .
Lucrez pe o stație de irigat și pe circuitul de servicii auxiliare care include becuri+prize am intercalat un bipolar C32 între fostele MPR-uri actuale sârme și la un scurt al unui cablu de 1,5 l-a vaporizat peste 5cm ,a fost și o bubuială de petardă...Frumos nu?A sărit totuși Sentaiul!Menționez că traful are o putere de 2 MW.
Aplicații Curba B - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor in instalațiile casnice (circuite de iluminat) Curba C - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor ce absorb un curent mare la pornire (grupuri de iluminat, prize, motoare electrice) Curba D - Pentru protecția circuitelor de alimentare consumând un curent foarte mare la pornire (transformatoare de putere, motoarelor electrice cu demaraj greu) In urma verificarilor PRAM se emit buletine PRAM autorizate ANRE. Buletinul PRAM emis de catre un laborator PRAM certifica starea intrerupatorarelor automate.
sall am o intrebare am tras un cablu de 2,5 mm pe un copex normal plastic pe o distanta de 60m din casa pe o siguranta de B10 din tablou iar la garaj am pus un B6 folosesc numa iluminat si cate o data un flex 500w este vro problema o parere Multumesc
Bună, mi sa montat în tabloul electric sigurate C 10 pe lumină, și C 20 pe prize,e normal s-au trebuia să îmi monteze altele,vă rog frumos dacă puteți să îmi spuneți de care ar trebui să fie,mulțumesc frumos!
Am auzit de aceste curbe(B,C) dar pana acum nu am stiut exact ce inseamna. Multumesc pentru aceste informatii. Dar ca un exemplu: am masurat curentul circuitului de iluminat la o camera aproximativ 0.3A distanta din tablou pana la corpul de iluminat aprox 4m (conductor 1.5mmp cupru) iar distanta dintre BMPT si acest tablou , din casa, 10m(conductor 6mmp cupru). Ce siguranta sa pun? Dar daca curentul masurat este de 10A (cu aceasi distante ca mai sus)?
Super filmuleț! Explicat mai bine ca la orice școală (zic eu)! Există vreo formulă pentru a calcula impedanța buclei de defect? Sau îți trebuie un aparat de măsură? Dau un exemplu: la țară, etajul 1 are 34 de doze (și 5 camere + hol + baie) pe două circuite (lumină + prize). Plus că mai este și etajul 2 pe același circuit! Dar nu am remarcat deloc dozele. Apropo, din tablou pleacă cu 4 mmp la prize. Probabil că circuitul trebuie protejat de B6 maximum... 😀
Salut, nu sunt de specialitate dar modul in care ai prezentat comparatia Curba B vs Curba C, m-a lamurit! As avea o intrebare, pentru o casa la țară, cu 2 corpuri de cladire: pot folosi B10 si B16 pt primul corp - fara consumatori mari pe prize, becuri LED si C16 pt prizele de la corpul 2 unde am ca si consumator un boiler micuț, masina de spalat si se utilizeaza frecvent fierul de calcat? Precizez ca linia de legatura din panoul principal (care este in corpul 1) la corpul 2 se face cu cablu 3x4mm, aerian, cca. 15 m lungime. Din doza se pleaca cu 3 x 2.5mm. Sau este suficient B16 la acesti consumatori? Multumesc si scuzati intrebarea stângace 😀
Am fost la parinti in Dr.Tr.Severin si am trecut pe langa un magazin de electrice. Am zis sa intru sa intreb daca au RCBO tip A de 10 mA cu 16A care imi trebuie pentru o masina de spalat. Imi zice baiatul ala, "am dar sunt mai scumpe". Si ii zic eu, "stiu dar nu prea se gasesc", si ii zic sa imi arate. Face, "pai doar ce mi-au venit". Si imi aduce omu` un RCBO de la ETI B16 de 10 mA tip A si imi zice ca e 140 de lei. Pai milogii astia de la Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin nu sunt in stare sa aduca asa ceva. Dau cu 100 de lei Schneider C16 tip AC. Sa nu mai zic ca ar putea sa negocieze si sa le dea chiar mai ieftin. Pur si simplu nu ii duce capu`.
Se folosesc la sarcini inductive cu un curent mediu de pornire.Si cand zic mediu nu ma refer la curenti gen curba D.Asta are o declansare intre 8 si 12 A x In.
salut, o intrebare: ipotetic vorbind ( in realitate nu s-ar intampla niciodata) daca as vrea sa protejez circuitul unde ai tu acel prelungitor de ai obtinut un Ik de 8A, sa zicem ca am pune un MCB B2 pentru protectie, am rezolvat protectia la scurtcircuit, insa la supracurent? Ar insemna pe acel circuit sa folosim doar echipamente de maxim 600-700W (am considerat Ia=1.5*In=3A, U=230V si un cosfi=0.9). Gresesc? Scuzele mele daca e cretina intrebarea, e destul de tarziu :)))) Inca o intrebare: daca punem pe acelasi circuit ipotetic B16, pentru ca am considerat ca o sa am consumatori mai mari (2000W), avand o impedanta de defect asa mare, inseamna ca raspunsul intrerupatorului automat este mai lent sau inexistent ?
Salut, explicatia e foarte buna. Imi place dar nu ai dus-o pana la capat. Mai trebuia sa precizezi cat timp rezista conductorul de 1,5 mmp la 255A aia pe care i-ai luat in calcul. Că dacă rezista mai mult decât timpul in care declanșează intreruptorul pe curba C nu vad de ce ar trebui să caut intreruptor automat pe curba B sau de ce sa dau mai multi bani pe el.
@@Proiectediversediy salut, am mai sapat si vin cu precizari: Un conductor de PVc, 1,5 mmp ate un I2t ( curent la pătrat x timp) de 29.756 A2s. Conform standardului britanic BS 60898-1(acolo am găsit eu informația aia dar cred ca e la fel și pentru IEC) un MCB de maxim 16 A pe curba C, 4,5 kA, are un I2t (energy let trough) maxim de 28.000. Ceea ce înseamnă ca iti protejează foarte bine cablul de 1,5 mmp la scurtcircuit. Cel pe curba B are 25.000. Nu-i chiar asa o mare diferență. Lucrurile se schimba pentru intreruptor de 6 kA. Ca o concluzie, din punctul meu de vedere, pentru tabloul de la o casa sau un apartament: 1. Curentul de rupere al MCB-ului trebuie sa fie de maxim 4,5 kA 2. Unii producători recomanda curba C pentru circuitele din care se alimentează consumatori precum masina de spălat, hota, aer condiționat, pompa fosa septica, echipamente de genul asta. Tind sa le dau dreptate. 3. Curba B pentru celelalte echipamente ( desi unii spun ca au avut probleme cu iluminatul pe led-uri cand au folosit curba B). Ca o a doua concluzie: fiecare casa este diferita deci trebuie tratata diferit.
In Franta se folosesc numai tip C si mai rar tip D (ex. Pompa de caldura circuit dedicat). Iar tip B este interzis in instalatii noi rezidentiale. Ciudat cum se bat normele... La fel cu valoare de PeN intre 0-100 Ohm este ok pentru ei.
Ce curba b sau c d-le? Se folosește lita de curba a.:) Peste tot gasesc c-uri de 16 pe iluminat si 20 sau 25 pe prize.Asa recomanda vanzatorul de la magazin. Grav este ca firmele autorizate fac exact la fel. Raspunsul pe care l-am primit a fost ca sunt circuite dedicate . Ce sa mai zici?
Cand ai dat exemplul cu impadanta de 0,9 la 255 amperi, ai spus ca B16 (120) e de doua ori mai safe ca C16(240) atunci un B10 proteja de 3 ori mai bine?
@@Proiectediversediy va salut cu respect! Urmeaza sa imi instalez o priza pentru incarcare masina electrica, incarcare care se va face pe schuko la o putere de 3.6kw prin statia de incarcare portabila a masinii. Am cumparat o priza combo cee 32+ schuko 16a. Am 15m de la panou la priza, putere avizata de 4.5kw.Am achizitionat un disjunctor Schneider "IDPN a Vigi C 25A", 30mA. Cablul are 3x6mm. Sunt ok sculele, in special disjunctorul? Multumesc mult.
@@Proiectediversediy , deci pina la urma care e explicatia fundamentul celor ce pun curba C in loc de curba B . ??? am inteles ,inafara de faptul ca nu au citit si nu stiu din carte . dar ce explicatie au ei , care vor sa sustina curba C in locuinte ??? multumesc 👍👍👍
dupa ce schimbi pe cupru instalatia cred ca o sa fie totul ok poti sa le mentionezi unora 🤫 ca daca nu stiu sa foloseasca conductoru litati in panou sa foloseasca fir plin e mai ok pentru el si client si viitorul care vine sa faca tablou avis celor care cheama un electrician nui lasati sa puna fire de dimensiuni separate in sigurante sau sa curete fire litate cu cateru sau mai stiu eu ce in tablou ........
@@Proiectediversediy eu ascult si cei interesati de o treaba calitativa fiindca totul porneste de la conductor conductorul e de calitate eu recomand fir plin cupru nu de ala litat chiar daca e mai maleabil in manevrare dar are riscurile lui daca nu sti sa il manevrezi
Salut. Le putem zice escorte clasa a,b,c... ;) ca sa nu se ofenseze sigurantele. Cum de nu ai masurat si impedanta buclei faza-nul ? Si acolo ai curentul de scurtcircuit . Ai pus-o doar pe faza-pamantare. Sanatate.
Salut Stefan sunt din Satu Mare la cate magazine am intrebat de curba B nimeni nu are spun ca C sunt farte bune atunci unde gasesc ajuta-ma cu o idee ms.
Mulțumesc maistre, nici la școală nu-ți predă așa. TOATĂ STIMA. RESPECT
Pentru ca nu stiu nici aia meserie.
Ștefan, ești o mina de aur din care noi, toții furăm. Nu exagerez, n-am întâlnit niciunde, curs, facultate, etc o explicație, un mod de predare mai bun ca acesta.
Trebuie precizat că valorile alea calculate cu calculatorul, și „înrămate” cu chenar dreptunghic, sunt valabile doar câteva secunde, în funcție de curba de declanșare, după care disjunctoarele oricum vor declanșa la valoarea nominală indiferent că sunt curbă B sau C.
De asemeni, se tot exemplifică cu valoarea curentului de pornire al unui receptor și se raportează la valoarea nominală a protecției circuitului, parcă uitându-se că, exceptând aparatele care necesită protecție dedicată (boiler electric, cuptor, mașină de spălat, uscător etc), pe circuitul respectiv pot exista mai mulți consumatori simultan, care însumați se apropie de valoarea nominală a curentului. Deci nu întotdeauna o protecție mai sensibilă e și cea mai indicată, și care declanșează imediat ce pornești o aerotermă, ventilator, bormașină, flex etc etc.
Dacă tot ai făcut schema cu bucla impedanței, e posibil ca un circuit de prize, de exemplu cu 6 locuri, protejat de curbă C a cărei distribuție să se facă dintr-o doză de ramificație, să fie mai bine protejat decât printr-o curbă B dar cu prizele înșirate ca ghirlandele luminoase din pomul de Crăciun (Atenție! am scris „înșirate” nu „înseriate”). Dealtfel asta cred că e și explicația pentru care în vest sunt utilizate mai mult curbe B; adică și din rațiuni economice, acceptându-se până la 7-8 prize înșirate (Deși, personal, mi se pare o tâmpenie, închipuiți-vă situația în care se poate defecta chiar prima din serie, celelalte din aval rămânând toate fără tensiune. La fel cum cealaltă extremă ar fi să existe câte o siguranță pentru fiecare priză, când de vreo 15-20 de ani încoace un dormitor are în medie 4-5 locuri de priză, nemaivorbind de living).
Cred ca pe afara .acolo unde se monteaza prizele mergandu-se dintr-una-n alta se practica alimentarea in bucla inchisa alimentandu-se prizele din ambele capete ale sirului ; astfel , la o posibila intrerupere a vreunui conductor toate prizele continua sa fie alimentate .
Da așa este. Cand faci nou trebuie cel mai ridicat si adcvat model.
Cu siguranță un b16 nu va rezista la un invertor, chiar și la 20de A reglat!
Super explicat. Urmaresc cu mare interes video-urile tale, tine-o tot asa, ne ajuti foarte mult cu aceste explicatii si teste foarte usor de inteles. Multumesc!
Mersi mult,d.profesor, aștept cu nerăbdare viitoarea lectie.Faceți un lucru foarte important pentru cei care vor să cunoască mai mult.
Va spun sincer că și eu am avut de învățat din ce ne-ați prezentat. Va mulțumesc! Apreciez munca depusa!
Sal sincer din tot ce am vazut la tine ,ma apuc de electrica ,bravo das ar fi tot profesorii ca tine ,ar anvata meserie!!
Multumesc pentru aprecieri.
Spuneti mereu ca sa întrebam electricianul.....Păi care electrician pe "nea dorel" nu pe lea vasile pt ca in afara de electricianul de pe net nu am.vazut un electrician pe teren sa stie chestiile astea .felicitări pt filmulete
Exista si alti electricieni ,nu toti suntem tampiti.
@@vdorin7958
1.Asta sa ii spui cui vrei tu.
2.Lungimea cablului nu conteaza?Unde ai invatat meserie la patiserie?
3.1000/230 face 11 amperi ?
4.De curentul prezumat ai auzit?Nu,pentru ca toata viata ai folosit un bec cu 2 sarme cu care nu se poate masura Z L-PE si Z N-PE.
5.Exact tu esti cel mai in masura sa dai sfaturi :)
U(N-PE)-se numeste: tensiune de "deplasare" a punctului neutru,aceasta apare datorita nesimetriei retelelor trifazate. valoarea zero e ideal,greu de obtinut,spre imposibil
Am cunostinte care te urasc, dar ei is specimenne care doar fac mimica pe electrica.
Spor domnule si multa sanatate, un abonat de al tau ascuns ! ;)
E si normal sa ai oameni care te urasc.
Multumesc la fel.
Trebuie să fii tare tîmpit și limitat că să urăști un om care-ți face bine.
multumesc! asta da explicatie! Sa traiesti profesore!
Foarte bine detaliat . Sunt fineturi pe care multi dar muuulti nu le inteleg . Felicitari
Salut sunt Electrician in anu 1 in Germania. Chiar imi plac videoclipurile tale sunt interesante si informative. Pot face un Vergleich intre Romania si Germania. Salutari si tineo tot asa. (Daca am gresit ceva la scris imi pare rau sunt de mic in Germania la mine de obice la Romana e ca lampa fara Curent) :D bafta in continunare
foarte interesant filmuletul si chiar ca ai dovedit care e diferenta intr-e curba B si curba C.Respectele mele STEFAN si sa sti ca avem ce invata de la tine ,ba chiar si de la alti profesionisti(nu dau nume si respect si ptr ei).ptr mine a fost o lectie .Multumesc .
Ar trebui comparate curbele de declansare, ca despre asta este vorba in titlu. Daca iei in considerare lungimea traseelor, atunci da, pentru circuite lungi, este recomandat sa folosim disjunctoare curba B sau sa crestem sectiunea cablurilor folosind acelasi calibru al protectiei (pastrand curba de declansare). Schneider chiar are un tabel in "Manualul Electricianului" editia 2009, in care sunt prezentate caracteristica de decalnsare pentru fiecare disjunctor in functie de lungimea cablului pentru fiecare sectiune de cablu in parte (vezi capitol G34). Astfel ca, un disjunctor 16A curba C va decalnsa la scurt pentru un circuit (ultimul receptor pentru circuit neintrerupt) fiind la 45m pentru sectiunea de 2.5mmp, iar un disjuntor de 16A curba B va declansa la 62m pentru acelasi cablu de 2.5mmp.
Astfel se prezinta solutii pentru a se asigura declansarea la scurt in cazuri defavorabile, pentru consumatori/receptoare aflate la distante mari de tabloul electric. Pentru apartamente, unde distantele (lungimile de cabluri) sunt mici, max 25-30m, curba B = curba C. La scurt circuit declanseaza ambele.
PS: prezentarea cu masuraori in cazul prelungotirului in prelungitor (se vede din film ca ala are cablu de maxim 1.5mmp) este doar informativa. Nici un producator nu te poate asigura ca esti protejat in cazul in care folosesti prelungitor in prelungitor, indiferent ca iti pui curba B sau C intablou.
Pentru toate pe rezindetia se foloseste B.
Nu are treaba cu lunigimea pentru ca nu ai voie sa pui mai mult de 18 ml.
Daca vrei sa si [rotezezi circuitul sau pe tine pune B.Nu mai cauta explicatii de cacat in contextul in care a demostrat stefan mura in gura.De ce continuam sa gasim noi alte variante?
De ce nu zici si de D sau K?
Sunt lucruri pe care e bine să le știe toată lumea, pentru protecția consumatorilor.
Si uite asa mai adaugi la cultura generala informatii!!! Multumesc Stefane! Sa traiesti
Felicitări, ,tocmai m-ai convins sa fac modificări in panou!
Tot respectul pentru explicații
Aștept un răspuns. Super informativ.
Bravo tati la tot cum explici si tot ce faci, multa baftă
" vibratoare industrial" ... LOL :D . Super tare filmuletele. Tine tot asa. Felicitari.
:)
Impecabil, explicat! Respect!
foarte interesant!:)inginereste ii spune:Calculul inpedantei buclei de scurcircuit ,a curentului de scc prezumat si alegerea si dimensionarea protectiilor in functie de cel din urma.
Foarte corect întâi calculzi apoi execuți apoi verifici cu mac uri
Nu altfel
Frumoasă prezentare!!! Mulțumim!!!!
Mulțumim sănătate să ai
Eu mersi.
Bine explicat. Metoda "la tabla" este foarte buna. Probabil va avea mare audienta si un tutorial dedicat curbei de defect cu dedicatie pentru incepatori (si experimentati incapatanati:)) )
Iesim la tabla daca trebuie 😂😂😂😂
mia spus cineva din franta , ca acolo peste tot , in toate tablourile , gasesti montate doar sigurante curbä C .
❤Salutare! Felicitări Ștefan! Bună sculă! Să o stăpânești sănătos și cu mult spor! Impedanța buclei de defect, mai pe înțelesul meu, înseamnă scurgerea accidentală a cablului de fază (L) pe carcasa metalică? Nu 🙄🤔știu, dacă m-am exprimat corect! Dar tot ce este cel mai important să fie o împământare bună sub 4 ohmi, așa cum ți-am urmărit clipurile. Mulțumesc frumos!
E nevoie de explicat si cu Impendanta asta, DIN CE cauza SE mareste si CE anume arata EA. In Rest e super. Respect.
Cauza unei impedante mari este lungimea clablurilor de la traf la tine,grosimea lor,incarcarea si cel mai important cate noduri de legatura ai.Cu cat mai multe doze si mai ales pline de cositor cu atat mai mare impedanta buclei de defect.
@@electronvasile7498 Nu am înțeles remarca " doze pline de cositor" , vă rog să-mi spuneți la ce se referă acest lucru.
Cu respect deosebit.
Magnific! Tot respectul!
Stimă și respect!!❤❤❤
Mulțumim pentru explicații și răbdare... Întrebare unde găsiți beurile sa cumparati ca la noi la vrancea sunt numai ceurile,,, și astea le cumpara slectricienii.... Va multumesc frumos pentru toate explicații,,, Felicitari și succes, multă sănătate
Salut,
Foarte corect pana sa apara iluminatul LED. Daca ai 3 lampi de 200W iluminat exterior si le aprinzi simultan cele care au curba B vor declansa din pacate.
Nu declanseaza nici o curba B.Nici la aparatul de sudura nu da afara.
Foarte frumos super 👍👍👍
Multumim pentru informatii
Ștefane sa ne trăiești manca-te-ar norocu.
Fa un clip când poți despre distribuitorii online de matereal electric. Sa știm noi păgânii de unde sa luam curbe B și alte acareturi.
Mulțumesc pt tot.
Boss ai mai făcut filmulețe cu problema asta dar e bine venit
Pai acum am explicat mai in detaliu.
La mulți ani Ștefane! Respect și apreciere pentru munca pe care o faci! Încercând să schimb MCB-urile curbă C din tabloul meu, am întrebat la câteva magazine despre siguranțe curba B. Răspunsul halucinant al unei vânzătoare ,, Aaaa siguranțe d'alea de care ne cere toată lumea n-avem!"" Speechless!!!
Inteleg ca daca am la casa mea (de marime obisnuita) mai multe prize (asa am vrut eu) cu multe legaturi COSITORITE SI NECOSITORITE , inseamna ca trebuie sa am un C neaparat?
Va multumesc, cu recunostinta.
Succes...! Stefan.. în tot ceea ce faci. Și mai ales în susținerea MCB curba B. Eu ca simplu privitor am înțeles importanța și necesitatea lor. De ce in magazine găsim 99,8 la sută curba C ..???? Întrebare retorică., Nu mai întreb despre diferențial clasa A . De ce nu există un filtru de intrare sau separare al acestor produse in tara ??? Nu spun că nu am "schimbat o lita la bușon" sau nu am schimbat o priza,...dar din "filmulețele tale...am înțeles până unde pot merge... Mulțumesc !
Normativele vieții. Cea mai importanta lege e tot legea lui Ohm 😂 . Felicitări pentru filmuleț!
Si normativele sunt tot dupa legea lui Ohm facute.
@@electronvasile7498 Corect! Am fost doar puțin ironic ⚡
Salutare, Iti multumim pentru eforturile de a ne face sa intelegem lucrurile. Legat de lungimi de cablu, am o situatie cu un bransament la vecinii mei (cumnati) si as vrea sa aflu ce deferential(e) ar trebui la tabloul din casa daca de la stalp pana in BMPT au 8m de 4x25mm2 aluminiu, din BMPT pana in casa 80m 4x16mm2 aluminiu. Casa este cu 3 camere, baie si bucatarie, terasa si beci. Iti multumesc anticipat, cu stima.
Dvs. sunteți un super meseriaș și vă mulțumim că existați. Dar dacă electricianul de la Electrica vrea să monteze peste tot 20 A? Pe cine să chemăm?
multumesc....multumesc mult
Acestea sunt informatii vitale pe care mulții electricieni le ignora sau mai rau nu le stiu....
Imi plac mult explicatiile tale, foarte esplicite, dar rezistenta asta de 0,9 sau de 2ohm, din exemplul de mai sus, ce resistente sunt?
Cum adica ce rezistente sunt?
@@Proiectediversediy nu inteleg de unde ai scos cifrele 0,9, 2ohm?
La un motor de 7,5 kw ce întrerupător trifazic ar trebui să-i pun pentru al proteja în cazul în care rămâne în două faze?
Salut. Imi spui te rog normativul care impune curba B in locuinte si interzice curba C? Am o mare discutie cu dezvoltatorul. Multumesc anticipat.
Nu e vorba de nici un normativ C-ul este pentru industrie.
@@Proiectediversediy am tot cautat sa le arat un document oficial astora…
Pai ai in normativ la impedanta buclei de defect.La majoritatea blocurilor noi nu ai curentul de scurt calumea si deci folosim curba B.Daca au 1 KA atunci se poate pune si C dar rar gasesti asa ceva.
Diferentialul se alimenteaza cu tensiune pe sus sau pe Jos ? EU zic pe sus
Multam fain omule :)
Sa trăiești una mie ani!!!🤝🍻
prea frumos,prea ca la carte.teoria ca teoria dar amperii ne omoara.un sfat daca vrei sa arati la altii cam cum e cu electronii fa ceva succesiv,de la a la z,cat de cat.la exemple de instalatii(interventii) pe care le arati facute personal de tine se poate comenta(personal cred ca va tine si va functiona).ceva nostalgic,mai exista "profil electrotehnic"la liceu?
Ce siguranta trebuie sa pun eu pe un motor trifazic de 7.5 kw și unul de 11 kw ???? Abrich și gater
Trebuie sa stim datele motorului,curent de pornize ,cos Fi etc.Are o gramada de date pe eticheta fara de care nu se poate dimensiona conductorul si protectia.
Salut. Referitor la cat a iesit prima masuratoare de Ik=8,26A... min 17:55 ... trebuie protectie la o valoare asa mica a curentului?
Pai daca pui protetie mica nu prea mai ai la ce sa il folosesti.
Am in casa pus de electrician autorizat la garsoniera, C16 pe prize (toate pe unu) si C10 lumini, si in doza cleme marca "leaga cu patentu 3 la un loc" :)) daca bag in priza boiler, masina spalat, calorifer electric, aeroterma, cuptor electric nu sare neam.
Mai am si disjunctoare automate de maxima seriozitate comtec.
Ce ma fac domn'u inginer ??? opresc curent din tablou de pe hol si trec pe lumanari? :)))
...bine zis,bine trebuie facut!!!!
Salut, nu stiu de ce ai adaugat 50% in calcule. Este cumva toleranta? Multumesc. Foarte bine explicat si demonstrat acest video.
SR HD 60364 .Este 50% factor de hazard care se adauga obligatori la maximul de curent de scurt.
@@electronvasile7498 Unde ai gasit in SR 60364 factorul hazard? Daca ai parcurs SR-ul, spunu-ne si noua unde ai gasit 🤔🤔🤔🤔🤔.
Va salut dl. Stefan,
Puteti recomanda o siguranta diferentiala pentru o casa pe pamant cu 3 camere? Denumirea completa si cu toate specificatiile lui va rog. Multumesc! 🤗
Diferential pentru general?Trebuie sa stiu mai multe detalii.
@@Proiectediversediy Ok. Am tabloul general (cu o singura siguranta normala in afara casei, iar in interior in hol am un tabloul cu 2 sigurante, una pe circuitul electric si una pentru prize (asa am achizitionat casa). Din filmuletele pe care le
am urmarit aici pe canal cred ca in tabloul din casa as dori sa montez diferentialul, dar nu stiu clar detaliile unuia care sa se potriveasca cel mai bine pt ce am eu aici. Am inteles clar ca primul tip (cred ca AC) nu este in regula, asadar ma uit la cel curba B, daca nu ma insel. Dar nu stiu sigur la ce amperaj m.ar ajuta. Ma exprim rudimentar pentru ca nu m.am intlnit des cu electrica pana acum. Lucrarea o vom face oricum cu un electrician dar voiam sa stiu inainte parerea dvs. (Sa nu ma ia el cu povesti..). Multumesc!
Trebuie facut si un tutorial care sa-i invete pe "electricienii profesionisti" sa nu mai inverseze firele aiurea intre ele. Am primit acasa faza pe nul, invers decat era inainte. Multi au primit doua faze 380 in loc de 220. Si chiar faza pe tresa-pamant. Asta in orasul Magurele din Ilfov, dupa schimbarea din oficiu gratuita a bransamentelor.
Daca se facea tratarea nulului ii sareau dintii din gura lu ala care le-a inversat.
Am vazut si eu niste echipe deastea .Niște oameni luati de pe drum si angajati pt schimbat bransamente.Vai mama lor saracii
Un b16 pe lumina fir 1,5mm pt ca are 35 de becuri de 70w este ok?(nu are numai un singur circuit)
Pe conductorul de 1.5 protectia maxima este de 10A deci nu are ce cauta B16 acolo.Cine mai are in 2023 becuri de 70w?
@@Proiectediversediy ii un apartament vechi cu spoturi tip becuri cum erau demult printre primele spoturi aparute...si i-a pus vreo 35 de spoturi!
Este grav că unii "colegi" de-ai tai , unii cunoscuți ție și pe care chiar nu-i suspectez de neștiință , motivează folosirea MCB curba C prin faptul că se grăbește clientul și asta se găsește în magazin..Ca simplu privitor , prin explicația ta , am înțeles că un MCB curba C este cu 1la sută mai bun față de un simplu întrerupător...Poate greșesc , nu sunt electrician .
Foarte buna comparatia cu un intrerupator :)))))))))))
Exact cam asa este un intrerupator.
Lucrez pe o stație de irigat și pe circuitul de servicii auxiliare care include becuri+prize am intercalat un bipolar C32 între fostele MPR-uri actuale sârme și la un scurt al unui cablu de 1,5 l-a vaporizat peste 5cm ,a fost și o bubuială de petardă...Frumos nu?A sărit totuși Sentaiul!Menționez că traful are o putere de 2 MW.
Asta înseamnă să respecți normativul,rezultate pozitive și satisfăcătoare 😁🤞
Era super daca toti faceau asa.
Aplicații
Curba B - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor in instalațiile casnice (circuite de iluminat)
Curba C - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor ce absorb un curent mare la pornire (grupuri de iluminat, prize, motoare electrice)
Curba D - Pentru protecția circuitelor de alimentare consumând un curent foarte mare la pornire (transformatoare de putere, motoarelor electrice cu demaraj greu)
In urma verificarilor PRAM se emit buletine PRAM autorizate ANRE.
Buletinul PRAM emis de catre un laborator PRAM certifica starea intrerupatorarelor automate.
Pe ce norma se testeaza intrerupatoarele automate si cu ce aparat?
sall am o intrebare am tras un cablu de 2,5 mm pe un copex normal plastic pe o distanta de 60m din casa pe o siguranta de B10 din tablou iar la garaj am pus un B6 folosesc numa iluminat si cate o data un flex 500w este vro problema o parere Multumesc
foarte fain
care este diferenta dintre i(n)pedanta si transconductanta
Ce treaba avem noi in electrica cu trasconductanta sau care e relevanta aici?
Proverbele 14:3
În gura nebunului este o nuia pentru mândria lui, dar pe înțelepți îi păzesc buzele lor. -
Bună, mi sa montat în tabloul electric sigurate C 10 pe lumină, și C 20 pe prize,e normal s-au trebuia să îmi monteze altele,vă rog frumos dacă puteți să îmi spuneți de care ar trebui să fie,mulțumesc frumos!
Am auzit de aceste curbe(B,C) dar pana acum nu am stiut exact ce inseamna. Multumesc pentru aceste informatii. Dar ca un exemplu: am masurat curentul circuitului de iluminat la o camera aproximativ 0.3A distanta din tablou pana la corpul de iluminat aprox 4m (conductor 1.5mmp cupru) iar distanta dintre BMPT si acest tablou , din casa, 10m(conductor 6mmp cupru). Ce siguranta sa pun? Dar daca curentul masurat este de 10A (cu aceasi distante ca mai sus)?
Super filmuleț! Explicat mai bine ca la orice școală (zic eu)!
Există vreo formulă pentru a calcula impedanța buclei de defect? Sau îți trebuie un aparat de măsură?
Dau un exemplu: la țară, etajul 1 are 34 de doze (și 5 camere + hol + baie) pe două circuite (lumină + prize). Plus că mai este și etajul 2 pe același circuit! Dar nu am remarcat deloc dozele. Apropo, din tablou pleacă cu 4 mmp la prize. Probabil că circuitul trebuie protejat de B6 maximum... 😀
Pentru bucla merge cu ruleta ca-i mai flexibila fata de un metru de tamplar din lemn
@@AlbertofullHd :)
Doar cu aparatul.
Electron Vasile Mulțumesc pentru răspuns!
Salut. Daca pun una de 16 si una de 10 A, pot sa pun diferentiala de 20 A rcbo binei teles curba B?
2 numere mai mari
adica 25A
@@Proiectediversediy merci mult Stefan, te urmaresc cu mare interes de la Cluj. Explici clar si la obiect.
@@Proiectediversediy , dar diferentialu cum se comporta la scurt circuit ,? decupleaza ??
La ce impedanta ai cu prelungitorul, daca ii faci cablul colac, iti incalzesti si atelierul daca treci 10A prin cablu. :)
Salut, nu sunt de specialitate dar modul in care ai prezentat comparatia Curba B vs Curba C, m-a lamurit!
As avea o intrebare, pentru o casa la țară, cu 2 corpuri de cladire: pot folosi B10 si B16 pt primul corp - fara consumatori mari pe prize, becuri LED si C16 pt prizele de la corpul 2 unde am ca si consumator un boiler micuț, masina de spalat si se utilizeaza frecvent fierul de calcat? Precizez ca linia de legatura din panoul principal (care este in corpul 1) la corpul 2 se face cu cablu 3x4mm, aerian, cca. 15 m lungime. Din doza se pleaca cu 3 x 2.5mm.
Sau este suficient B16 la acesti consumatori?
Multumesc si scuzati intrebarea stângace 😀
Am fost la parinti in Dr.Tr.Severin si am trecut pe langa un magazin de electrice. Am zis sa intru sa intreb daca au RCBO tip A de 10 mA cu 16A care imi trebuie pentru o masina de spalat. Imi zice baiatul ala, "am dar sunt mai scumpe". Si ii zic eu, "stiu dar nu prea se gasesc", si ii zic sa imi arate. Face, "pai doar ce mi-au venit". Si imi aduce omu` un RCBO de la ETI B16 de 10 mA tip A si imi zice ca e 140 de lei. Pai milogii astia de la Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin nu sunt in stare sa aduca asa ceva. Dau cu 100 de lei Schneider C16 tip AC. Sa nu mai zic ca ar putea sa negocieze si sa le dea chiar mai ieftin. Pur si simplu nu ii duce capu`.
EU am luat de la electro instalatii si au venit in 24 de ore.Are stocuri blana.
facebook.com/electro.instalatii.de/
Livreaza din Timisoara direct.
@@electronvasile7498 .. . salut! Au doar Facebook cei cu ELECTRO INSTALAȚII....?
Bună ziua disjunctoare curba k unde se folosește?
Se folosesc la sarcini inductive cu un curent mediu de pornire.Si cand zic mediu nu ma refer la curenti gen curba D.Asta are o declansare intre 8 si 12 A x In.
Deci eu în casă am tablou făcut cu 3 diferențiale tip c16+ 2 C10 zici că ar trebui sa trec pe seria B?? Am 3kw în casă
Salutare. Vreau sa montez un boiler 30L, 1500w. Din celelalte videos am inteles ca un diferential de 10A curbaB, 10mA este destul?
DA
salut, o intrebare:
ipotetic vorbind ( in realitate nu s-ar intampla niciodata) daca as vrea sa protejez circuitul unde ai tu acel prelungitor de ai obtinut un Ik de 8A, sa zicem ca am pune un MCB B2 pentru protectie, am rezolvat protectia la scurtcircuit, insa la supracurent? Ar insemna pe acel circuit sa folosim doar echipamente de maxim 600-700W (am considerat Ia=1.5*In=3A, U=230V si un cosfi=0.9). Gresesc? Scuzele mele daca e cretina intrebarea, e destul de tarziu :))))
Inca o intrebare: daca punem pe acelasi circuit ipotetic B16, pentru ca am considerat ca o sa am consumatori mai mari (2000W), avand o impedanta de defect asa mare, inseamna ca raspunsul intrerupatorului automat este mai lent sau inexistent ?
Multumim
Salut, explicatia e foarte buna. Imi place dar nu ai dus-o pana la capat. Mai trebuia sa precizezi cat timp rezista conductorul de 1,5 mmp la 255A aia pe care i-ai luat in calcul. Că dacă rezista mai mult decât timpul in care declanșează intreruptorul pe curba C nu vad de ce ar trebui să caut intreruptor automat pe curba B sau de ce sa dau mai multi bani pe el.
Pai timpul trebuie sa fie sub 200ms.
@@Proiectediversediy salut, am mai sapat si vin cu precizari:
Un conductor de PVc, 1,5 mmp ate un I2t ( curent la pătrat x timp) de 29.756 A2s. Conform standardului britanic BS 60898-1(acolo am găsit eu informația aia dar cred ca e la fel și pentru IEC) un MCB de maxim 16 A pe curba C, 4,5 kA, are un I2t (energy let trough) maxim de 28.000. Ceea ce înseamnă ca iti protejează foarte bine cablul de 1,5 mmp la scurtcircuit. Cel pe curba B are 25.000. Nu-i chiar asa o mare diferență. Lucrurile se schimba pentru intreruptor de 6 kA.
Ca o concluzie, din punctul meu de vedere, pentru tabloul de la o casa sau un apartament:
1. Curentul de rupere al MCB-ului trebuie sa fie de maxim 4,5 kA
2. Unii producători recomanda curba C pentru circuitele din care se alimentează consumatori precum masina de spălat, hota, aer condiționat, pompa fosa septica, echipamente de genul asta. Tind sa le dau dreptate.
3. Curba B pentru celelalte echipamente ( desi unii spun ca au avut probleme cu iluminatul pe led-uri cand au folosit curba B).
Ca o a doua concluzie: fiecare casa este diferita deci trebuie tratata diferit.
Sanatate, tine curba B de 16A un invertor de sudura de 200A?
Eu sudez pe un circuit de 1.5 mmp cu B10 si tine.
@@Proiectediversediy Mulțumesc frumos!
In Franta se folosesc numai tip C si mai rar tip D (ex. Pompa de caldura circuit dedicat). Iar tip B este interzis in instalatii noi rezidentiale. Ciudat cum se bat normele...
La fel cu valoare de PeN intre 0-100 Ohm este ok pentru ei.
Selectivitatea si sensibilitatea sunt piatra de temelie (sau de moara)
Pot monta tipul A la televizor,calculator,etc?
TIP A ?La ce te referi la MCB sau RCD?
Ce curba b sau c d-le? Se folosește lita de curba a.:) Peste tot gasesc c-uri de 16 pe iluminat si 20 sau 25 pe prize.Asa recomanda vanzatorul de la magazin. Grav este ca firmele autorizate fac exact la fel. Raspunsul pe care l-am primit a fost ca sunt circuite dedicate . Ce sa mai zici?
Din ce povestesti am recunoscut "consilierii" de vanzati din #dedeman
@@AlbertofullHd :)
@@AlbertofullHd De la mezeluri P)
Mai da-i dracu de autorizati ca fac si ei numai cacat.
Noroc.O intrebare.Am de aprins 50 m de banda led 3,4w/m 12 de la un singur buton..Credeti ca trebuie sa pun un contactor in tablou?
Merge perfect.
Salut. Este ok dacă electricianul baga cuptor electric direct în diferențial C25 tip A curbă B?
NU
Profesore locul tau e la catedra.
Nu contest dar pe cine sa invete cand 90% din Romani "stiu ei mai bine" :)
Alta metoda de masurat impedanta fara un tester anume mai este?
Nu.
Salutari care sunt mai bune produsele de la ETi sau Abb?
Cu ambele iti faci treaba in siguranta.
@@Proiectediversediy eu nu electricianu.. Eu doar cumpar ce să pună.. Că dacă las dupa el a-mi pune contec🤣🤣
buna am si eu o întrebare. am fl sigurante de 16A la iluminat si de 25Ala prize. este cam mari?
Foarte mari ! La iluminat 6A, max 10
- buna seara -
cum mai spuneati intrun videoclip - paremise de 60A sa tie :)
- deci se poate si C1A pentru un consumator de 2kw la 30m de cablu :)
Cand ai dat exemplul cu impadanta de 0,9 la 255 amperi, ai spus ca B16 (120) e de doua ori mai safe ca C16(240) atunci un B10 proteja de 3 ori mai bine?
Conteza si ce ai la capatul circuitului .Daca ai ceva care papa mai mult de 10 A pui un B13 sau B16.
un calcul corect al disjunctoarelor nu trebuie sa inceapa de la consumator , conductor ( grosime+lungime ) ?
Ba da,normal.
@@Proiectediversediy va salut cu respect!
Urmeaza sa imi instalez o priza pentru incarcare masina electrica, incarcare care se va face pe schuko la o putere de 3.6kw prin statia de incarcare portabila a masinii.
Am cumparat o priza combo cee 32+ schuko 16a.
Am 15m de la panou la priza, putere avizata de 4.5kw.Am achizitionat un disjunctor Schneider "IDPN a Vigi C 25A", 30mA.
Cablul are 3x6mm.
Sunt ok sculele, in special disjunctorul?
Multumesc mult.
@@Proiectediversediy , deci pina la urma care e explicatia fundamentul celor ce pun curba C in loc de curba B . ??? am inteles ,inafara de faptul ca nu au citit si nu stiu din carte . dar ce explicatie au ei , care vor sa sustina curba C in locuinte ??? multumesc 👍👍👍
@@livrad7777 C este mai viabila dpdv economic pentru toata lumea. Ah, sau va refereati la argumente? Pai principalul argument e ca "asa toti"
Stima
dupa ce schimbi pe cupru instalatia cred ca o sa fie totul ok poti sa le mentionezi unora 🤫 ca daca nu stiu sa foloseasca conductoru litati in panou sa foloseasca fir plin e mai ok pentru el si client si viitorul care vine sa faca tablou avis celor care cheama un electrician nui lasati sa puna fire de dimensiuni separate in sigurante sau sa curete fire litate cu cateru sau mai stiu eu ce in tablou ........
Dar cine asculta?
@@Proiectediversediy eu ascult si cei interesati de o treaba calitativa fiindca totul porneste de la conductor conductorul e de calitate eu recomand fir plin cupru nu de ala litat chiar daca e mai maleabil in manevrare dar are riscurile lui daca nu sti sa il manevrezi
Salut. Le putem zice escorte clasa a,b,c... ;) ca sa nu se ofenseze sigurantele.
Cum de nu ai masurat si impedanta buclei faza-nul ? Si acolo ai curentul de scurtcircuit
. Ai pus-o doar pe faza-pamantare. Sanatate.
Superb!
Salut Stefan sunt din Satu Mare la cate magazine am intrebat de curba B nimeni nu are spun ca C sunt farte bune atunci unde gasesc ajuta-ma cu o idee ms.
facebook.com/electro.instalatii.de/
Eu de aici iau.Si vin repede.Sa nu iti mai zic ca am luat ABB B16 cu 3 euro bucata.
De unde 460 A pe priza (B16) lu' cumnatu' ?