Dr Melek Vuslat Özdoğan - Öğün Sayısı Meselesi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 лис 2021
  • Öncelikle belirtmek isterim ki fazla öğünle beslenmeyi ben de çok sevmiyorum evet, ama şunu da belirtmek isterim bazen fazla öğünle beslenmenin semptom ve tahlillerine yansıması açısından çok iyi gelen hastalarım da var. Birçok hekim ve diyetisyen arkadaş da bunu size dile getirebilir. Bilimsel yayınlara bakarsanız hem az öğün hem çok öğünün faydalı olduğu gruplar ve hastalıklar var.
    Eee peki o zaman hangisi doğru?
    Biz bilim insanları evrende tek bir doğru olduğunu varsaydığımız sürece bilimin sınırsız dünyasından yeterince faydalanamıyoruz. Hem genetik hem epigenetik hem de çevresel ve yaşam tarzları olarak bambaşka olan insanlar için tek bir doğru olduğunu düşünmüyorum; bunu da hep dile getiriyorum.
    Bence gereksiz yere acıkmadan yemek, sağlıksız beslenmek herkese oldukça zararlı ama öğün sayısı söz konu olduğunda 2 ya da 3 ana öğün - gerekli hasta gruplarında semptom- kilo - hastalığına göre ara öğün verilebileceğini savunuyorum.
    Öncelikle hemen bir "Ooo!" sesi yükselmesin🙂, hastalarıma da hep derim ben ara öğün çok sevmem diye; ama şu da bir gerçek ki yaşam tarzına, kilosuna göre ve yeterli besin kaynaklarını sağlamak amaçlı birçok hastamda gerekli zamanda ara öğün verildiğinde çok daha iyi olduğunu da net görüyorum. Öyle standart herkese 3 ara öğün şeklinde değil de hastalığına, yaşam tarzına, semptomuna göre doğru besin kaynaklarıyla enerji desteği diyebiliriz buna.
    Mesela hastam 2 öğün beslendiğinde sporunu çok daha iyi yaptığını aç olduğunda enerjisinin yerinde olduğunu söylüyorsa mükemmel; aralıklı oruç ona çok iyi geliyordur. Ama başka bir hastam da aylardır 2 öğün beslense de yorgunluktan öldüğünü söylüyorsa olası bir HPA Aksı Dengesizliği olabilir. Bu hastama 3 öğün yaptığımızda hasta, yeniden doğdum enerji geldi bana, diyebiliyor.
    Bu yüzden evet, az öğün sağlıklıdır ama bazen kendinizi aşırı kötü hissediyorsanız bir profesyonelden destek alarak size uygun beslenme modelini ayarlamakta fayda var.
    Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; ben çoğunlukla 2 öğün hatta bazen tek öğün gidiyorum. Ama bazen de hayat tempom enerji ihtiyacım yetmiyor, 3 ana 1 ara öğün bile yapabiliyorum. Zamanla bedeninizi çok daha iyi anlayıp gözlemlediğinizde aslında her günün öğün sayısının aynı olmaması gerektiğinin farkına varıyorsunuz.
    Umarım bu postta asıl anlatmak istediğim şey yanlış anlaşılmadan, çarpıtılmadan anlaşılmıştır🙏
    !!!Paylaşımlar bilgilendirme amaçlıdır; teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.

КОМЕНТАРІ •