Dirk de Wachter: over Maatschappijkritiek, Zelfinzicht & Dankbaarheid |

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 бер 2024
  • Dirk de Wachter is een vooraanstaand psychiater, auteur en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij heeft een rijke carrière in de psychiatrie, met een speciale focus op het concept van geluk in de hedendaagse westerse samenleving. De Wachter staat bekend om zijn diepgaande analyses en kritische blik op de maatschappij. In zijn baanbrekende boek "Borderline Times" uit 2012, dat uitgroeide tot een groot succes, onderzoekt hij de borderline-kenmerken van de westerse samenleving. Naast zijn academische werkzaamheden en publicaties, is De Wachter een actieve stem in de media en een inspirerend spreker die regelmatig te zien is in televisieprogramma's en openbare debatten.
    In de podcast biedt De Wachter ons inzicht in de essentie van het bestaan en het zoeken naar geluk, een onderwerp dat centraal staat in zijn werk. De Wachter benadrukt hoe het vinden van betekenis, vooral door het zorgen voor anderen, fundamenteel is voor menselijke voldoening en geluk. Een belangrijk thema dat De Wachter aansnijdt, is het belang van verbinding. Hij legt uit hoe eenzaamheid vaak een centrale rol speelt in psychische problemen en dat het vinden van verbondenheid met anderen cruciaal is voor ons welzijn. Dit gaat gepaard met zijn reflecties op de huidige maatschappelijke tendensen naar individualisme en hoe deze onze levensstijl en ons geluk kunnen beïnvloeden. De Wachter pleit voor een meer empathische, verbonden samenleving, waarin we zorg en aandacht hebben voor elkaar. Verder bespreekt De Wachter de rol van medicatie in de geestelijke gezondheidszorg en het soms te veelvuldig gebruik ervan. Hij pleit voor een evenwichtige benadering, waarbij de noodzaak van medicatie erkend wordt, maar ook de waarde van therapie en het creëren van betekenisvolle relaties wordt benadrukt. De Wachter deelt ook persoonlijke anekdotes en observaties, die zijn visie op het leven en de psychiatrie hebben gevormd. Deze persoonlijke ervaringen, gecombineerd met de verhalen van zijn patiënten, bieden een diep inzicht in de complexiteit van de menselijke natuur. Afsluitend, ondanks de uitdagingen die hij ziet in zowel individuen als de samenleving, blijft De Wachter hoopvol en positief over de toekomst. Hij gelooft dat door bewustzijn en betrokkenheid te vergroten, we in staat zijn om positieve veranderingen te bewerkstelligen.
    Algemeen:
    In de Podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie Cliff en Nick in gesprek gaan over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen zelf gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk. Met mooie verhalen, inzichten en adviezen proberen wij je te inspireren voor meer geluk en welzijn in je eigen leven.
    Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op UA-cam en onze site podcastofhope.nl. Heb je een goede suggestie voor onze podcast of wil je zelf je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com
    Als je mee wilt helpen om het geluk in de wereld te bevorderen, kan je op de website van de Podcast of HOPE gratis stickers en tasjes bestellen. Zoals je weet is geluk het enige dat zich vermenigvuldigt als je het deelt!
    Voor meer informatie over de Podcast of HOPE: www.podcastofhope.nl/
    Volg ons op Facebook: / podcastofhope
    Volg ons op Instagram: / podcast.of.hope
    Luister naar de HAPPY MUSIC playlist: open.spotify.com/playlist/1jg...
    Vergeet je niet te abonneren! We wensen je veel luisterplezier en natuurlijk veel geluk toe!
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 6

  • @geertruilagae293
    @geertruilagae293 Місяць тому +3

    Dankjewel! Heel herkenbaar!

  • @myriamcoopman3289
    @myriamcoopman3289 Місяць тому

    ❤❤❤

  • @tommyorange4270
    @tommyorange4270 26 днів тому

    23.50 Het verschil tussen cognitieve empathie en affectieve empathie. Mensen roepen maar wat om hun imago te redden
    (virtue signalling). Ze weten cognitief dat het juist is om empathisch te zijn. Makkelijk gesproken vanuit je stoel met een drankje, droog binnen met de kachel aan.
    Maar het ook daadwerkelijk kunnen voelen. Je inbeelden dat de ander compassie nodig heeft en daar dan ook naar handelen... Er zijn er maar weinig die dat doen. Emotioneel nogal beperkt. Praatjes, maar geen daden. Heb je iemand om je heen die juist wel van de daden is? Koesteren die mensen!! Diamantjes zijn dat. ❤

  • @jblvandegiessen3605
    @jblvandegiessen3605 Місяць тому

    ...❤...

  • @sandere6593
    @sandere6593 14 днів тому +2

    Lekker voorbereid. Niet het verschil weten tussen psycholoog en psychiater. Een ontzettend aardige man de Belgische psychiater. Hij is zo rustig dat je er zelf ook rustig van wordt.