Borderline Times van Dirk De Wachter

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2012
  • Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Bovendien is Dirk De Wachter een veelgevraagd spreker over Borderline.
    Deze week presenteerde hij op de zender "VIER" zijn laatste boek:
    "Borderline times"
    Het einde van de normaliteit
    We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen?
    Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld.
    Eén conclusie staat als een paal boven water:
    In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd.
    Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 17

  • @NellieTimmermansInterpunctie
    @NellieTimmermansInterpunctie 10 років тому +1

    Ik vind deze nuchtere manier om tegen gelukkig en ongelukkig zijn aan te kijken heel mooi en heel juist. Prachtig zelfs. Iedereen doet alsof alles fantastisch is

  • @annbraem4748
    @annbraem4748 4 місяці тому +2

    Gelukkig ging het even over kinderen die zich vervelen. Toen onze dochter tijdens de vakantie kwam zeggen "ik verveel me) was mijn antwoord geef niet verveel u maar eventjes, dan. Komt inspiratie wel van zelfs om iets te doen, en dat is echt wel zo, na een tijdje was ze weer aan het spelen of creatief iets aan het maken. Dus even niet weten wat je wil doen kan geen kwaad ook als volwassen niet.

  • @pimbekker
    @pimbekker 11 років тому

    Heel herkenbaar, chapeau voor dit boek. Kom in mijn werk de "over diagnostiseren" vaak tegen. Vaak is werken aan de "last" die je ervaart en vaardigheden ontwikkelt om je "last" te reduceren en te accepteren gelukkiger maakt dan in je eigen diagnose te blijven hangen en er naar te gaan leven.

  • @aiselyn96
    @aiselyn96 11 років тому

    Fantastisch boek! Echte aanrader! Het is soms lachen (herkenning) maar het geeft vooral veel inzicht (mijzelf en anderen). De heer De Wachter zal veel kritiek krijgen want ook dat mag niet gezegd worden. Onze wereld is toch fantastisch....

  • @123baskie
    @123baskie 11 років тому

    Ik heb genoten van uw uitleg meneer De Wachter. Ik wil niet 'te' euforisch doen, maar het sterkt mijn geloof dat een goed theaterstuk of een goede spiegel (zoals uw boek) enige troost biedt bij de ondragelijke lichtheid van het bestaan.

  • @sveneverts.e.1467
    @sveneverts.e.1467 6 місяців тому

    "De zieken kunnen overleven in de huidige maatschappij" . Knap verwoord en zo waar!

  • @jajatisiets
    @jajatisiets 11 років тому

    Aangename uitleg van dr.De Wachter, alleen de tussenkomsten van Goedele Liekens storen me erg, waarom haar telkens weer opvissen voor talkshows.

  • @TheGarhal
    @TheGarhal 11 років тому

    Hij legt nogthans de vinger op de wonde van vandaag. We zijn zodanig bezig met het omschrijving van alle moderne dingen (technologie, pseudo-sociale crap, eindeloze reeksen bezigheden die we feitelijk "verplicht" zijn om mee te doen om er nog bij te horen) als zou het de perfectie zijn, dat we in alle opvatting zovéél vooruit zijn gegaan, dat méér en méér mensen beseffen dat het vooral het verkopen van deze schijn(perfectie) is die nog van belang is.

  • @maartenv4611
    @maartenv4611 9 років тому

    Volledig juist. Zijn boek is zeer welkom in deze tijd. Al was het maar om eens een ander verhaal te horen.

  • @marcelhoekstra6219
    @marcelhoekstra6219 3 місяці тому

    borderline is ook verslaving aan afwijzing

  • @houtekieta
    @houtekieta 11 років тому

    Mijn moeder en broer zijn schoolvoorbeelden van wat Dirk de Wachter in zijn boek beschrijft. Mijn broer heeft geen enkele motivatie om zich te engageren met de buitenwereld. Geen referentiekader meegekregen van thuis uit en weet zich geen blijf. Woont bij mama en heeft geen enkel contact met mensen. Mijn moeder is gediagnosticeerd in 96' met Borderline-persoonlijkheidsstoornis. Steelt sinds jaar en dag omdat zij vindt dat ze recht heeft op alles. Alle relaties lopen stuk. Voelt zich "leeg".

  • @faizmehtab
    @faizmehtab 11 років тому

    Wij leven in een zeer moeilijke tijd met te veel nadruk op materiaal. Meneer de Wachter spreekt de waarheid. Dagelijks worden er meer innovaties gedaan, meer telefoon, meer opties en alleen maar streven naar meer opvulling in het leven zodat er geen pek meer overblijft voor "nadenken met je gezonde verstand over het leven"". Ik vraag me af hoe de wereld eruit zal zien na 5 jaar.

  • @BernOutje
    @BernOutje 10 років тому +1

    laat mij een beetje ongelukkig leren zijn

  • @wimstevens9395
    @wimstevens9395 11 років тому

    Verhelderende analyse van een breed maatschappelijk probleem. Laat me opnieuw bewust nadenken over hoe om te gaan met de neoliberale denkpatronen - "consumeer je geluk"- die vandaag erg dominant aanwezig zijn

  • @Cinqmil
    @Cinqmil 9 років тому +1

    Ik vind het merkwaardig dat mensen zo maar kritiekloos aannemen wat deze meneer zegt. Hij is een schrijver en moet zijn boek verkopen. Hij is een psychiater en ziet de wereld als een psychiater, maar dat betekent nog niet dat wat hij zegt waar is. Misschien is hij er wel bij gebaat om zoveel mogelijk mensen 'ziek' te zien.
    Ik vind niets speciaals aan wat hij zegt. Hij verwoordt wat velen van ons dachten. Maar is dit de waarheid? Het is slechts een mening, zoals zo vele andere.
    Wat hij zegt op het ene moment spreekt hij even later weer tegen.

  • @davidvh
    @davidvh 11 років тому

    De Wachter heeft m.i. gelijk. Men spreekt over winners of losers (of in het Duits: übermenschen en untermenschen) alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Wel, in dat geval ben ik met fierheid een loser.