GG

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 лис 2020
  • Dört Videoluk bu seride küçük bir bağ evinde çok karışık olmayan bir sistem nasıl kurulur. Nelere dikkat edilmesi lazım anlatmaya çalışacağım. Serinin tamamını seyrettikten sonra Güneş Enerjisi kurulumu hakkında temel bilgi sahibi olabilir hatta kendi güneş enerji sistemini kendiniz bile kurabilirsiniz. Yada halihazırda bir kurulumunuz varsa o kurulumda yapılması gerekenler yapılmışmı diye kontrol edebilirsiniz.
    GG#42A Inverter ile Akü birbirine nasıl bağlanır ?
    • GG #42A Inverter ile ...
    GG#42B1 Panel Şarj Cihazı nasıl bağlanır ? Birinci Bölüm
    • GG #42B1 Şarj Kontrol...
    GG#42B2 Panel Şarj Cihazı nasıl bağlanır ? İkinci Bölüm
    • GG #42B2 Şarj Kontrol...
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 62

  •  3 роки тому +4

    ÖNEMLİ: Seyredenlerden kimse farketmemiş. Çizimlerde Panellerden gelen eksi ve artı kutupları yanlışlıkla akülere gidiyor gibi çizilmiş. Doğrusu Panellerden gelip Şarj cihazına girmesi sonrada şarj cihazından çıkıp aküye gitmesidir.
    Önemli 2: Samet Çağlayan beyin uyarısı üzerine bir başka hata 5. Örnekte kullanılan panel Watt'i ne yazıkki görselde gösterilen Şarj cihazı ile uyumlu değil. Cihaz 24V da 1400 Watt a kadar destekliyor. Videoda Copy/Paste in azizliğine gelmişim. Özür dilerim tekrardan Samet bey'e teşekkürler. =)

  • @aliihsancelik4244
    @aliihsancelik4244 3 роки тому +1

    Hocam çok teşekkür ederim sağolasın saygılar

    •  3 роки тому

      Teşekkürler.

  • @hakanasik1054
    @hakanasik1054 Рік тому

    Selamlar.Güzel anlatım,yararlı bilgiler.Anlatılanlar ışığında karavanıma 4 adet 100w monokristal paneli 2li seri ve bunları 2 paralel olarak 30 Amperlik mppt cihazına ve 2 adet paralel bağlanmış lipo4 aküye bağlayacağım.

    •  Рік тому

      Lipo akülerin paralel bağlanabilir olduğunu üreticiden teyit ediniz. HEr lipo paralel bağlamaya izin vermez. Hayırlı olsun.

  • @dogancakmak1817
    @dogancakmak1817 2 роки тому

    3000 + 2000 watt tam sinüs inverter ayrı ayrı kullanılamazmı? Anlatımınız için teşekkür ederim.

  • @merdansanl3593
    @merdansanl3593 3 роки тому +2

    Öncelikle yararlı bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim.Yarım otobüs olarak kullanılan Iveco M29-14 otobüsü karavan yapıyorum.Üzerine güneş panellerini koymak için demirden sepet yaptırdım.Sorum şöyle 2,5-3000 watlık bir enerjiye ihtiyacım var.(Tam zamanlı yaşamak için) 400 watlık 6 tane güneş paneli almak istiyorum ancak tavanda otobüsün kıliması var,kılimanın da üstünü kapatacaktım(aşağı yukarı bir panel kılima motorundan 10 cm.yukarda kalacak) demek istediğim paneller çift sayı olarak mı kullanılır,2,4,6,8 şeklinde yoksa 5 panel kullanıp seri bağlarsam bir sıkıntı yaşar mıyım?Diğer bir sorum da TV, için ayrı, buzdolabı için ayrı invörter alıp bağlantısını nasıl yapabilirim?Bununla ilgili bir video paylaşır mısınız?(Bunu istememin nedeni invörterlerden biri arızalanırsa,arızalanan tamir olup gelene kadar,enerjisisiz kalmayalım diye.) Saygılar...

    •  3 роки тому

      Panelleri Lego gibi düşünün öncelikle illa kanun budur, kural budur diye bir şey genelde yok. Uygun cihaz ile istediğinizi yapabilirsiniz. Ama 2 Paralel 3lü bir grup için olan Şarj cihazı 5 li seri bir cihaza göre daha hesaplı olabilir. Buda seçim meselesi. Ucuz olsun diye bir panel düşebilirsinizki, ben karavanda hiç bir şekilde panel eksiltebilirsiniz ama
      doğru demem. Zaten metrekare kısıtlı.
      Seri bağlantılı 5 panel yapabilirsiniz, ama bu seri bağlantıyı kaldıracak MPPT almalısınız. Ama bu kural değil yine, içinde MPPT özelliği olan Inverter da alabilirsiniz (çözümdür ama tavsiye etmem) . Seri bağladığınız takdirde karavan olduğu için bir sıkıntı çekmessiniz çünkü tüm metrekareyi kullanmış olacaksınız ama eğer bir evin çatısı olsaydı üstüne ekleme yapmak istediğinizde yeni bir şarj cihazı almanız gerekir yada sayıyı çiftleyerek ikiye bölüp paralellemeniz gerekebilirdi.
      Lego ya geri dönecek olursak, iki invertor alıp kullanabilirmisiniz ? Evet. Aynı akü grubuna bağlayabilirmisiniz? Evet. Sorun çıkartırmı ? Hem evet hem hayır, akülerin verebileceği toplam akımdan fazla yük kullanmadığınız sürece hiç bir sorun çıkmaz. Bunun üstüne çıkarsanız aküler yıpranır.
      Yapmak istediğinizi anladım. "redundancy" yani yedekli bir sistem yapmaya çalışıyorsunuz. Kendi deneyimimle cevap veriyim belki mantık olarak kafanıza yatan bir alternatif olabilir.
      İki Inverter olması demek iç elektirik tesisatında birbirinden ayrı iki kablolama yapmanız demektir,ayrı sigorta kuruları vs, dışardan elektirik aldığınız durumlarda çok fazla atlatma şalteri/pako şalter filan kullanmanız gerekebilir, yada inverter girişlerine dağıtmakta zorlanabilirsiniz. Sistem ne kadar karışık olursa bu sefer hata tespiti ve yönetmeside o kadar zor olacaktır.
      Çözüm 1:
      İlla yedekli bir sistem istiyorsanız ve iki Inverter almayı kafaya koydu iseniz, iki tane aynı üründen (buda bir opsiyon biri kötü çıkarsa öbürüde kötü olacak, farklı markalar olabilir) alırsınız, bir tanesini takarsınız, ikinci sıfır yedekte yanınızda taşırsınız. İkiside eşit eskimemiş olur, sonuçta elektronik alet ne kadar çalışırsa o kadar eskiyecek. Eğer biri bozulur ise aynen söküp ikinciyi takarsanız. İki tane tesisat yapmak yerine daha kolay bir yol bence.
      Çözüm 2:
      Eğer Türkiye dışına çıkmıyorsanız, medeniyetten çok uzaklaşmıyorsanız, iki Inverter a yatırım yapmak çok mantıklı değil. İki Invertera para vermektense bir tane adam gibi kaliteli bir inverter almak daha mantıklı. Benim cihazım 12 seneden beri çalışıyor. Bozulursa ne olur ? Aydınlatmam gider, mum var. Dolabım durur. Etlerim çözülür iki üç gün durmadan et yerim. TV im gider, çok etkilemez. Yenisini temin etmem 3-5 gün. Laptop vs için yedekte 200-300 wattlık bir Araç Inverteri tutarsınız. Sonuçta hayatımda bir şey kaybetmem. Türkiye içindeyseniz bence durum çok çabuk tamir edilir. Atlantik geçen teknelerin çoğunda ikinci bir Inverter olmuyor yedek diye. =) 12V yada 24V ile bütün işlerini halledebiliyorlar. Hatta Sahra çölünün ortasında değilsem en yakın kamping alanına çekerim Inverter i devre dışı bırakıp direkt şebekeden dolabımı filan desteklerim yeni ürün gelene kadar. Zorla et yemek zorundada kalmam. =)
      Çözüm 2,5
      Diyelim kaliteli aldınız yinede bozuldu, kaliteli olanı tamire yollarsınız, ucuz yollu ikinciyi direkt alırsınız. Kaliteli olan tamirden gelince birini yine yedekte bekletirsiniz. Bu şekilde de sadece 3-5 gün elektiriksiz kalırsınız. Tabi en yakın bir kamp alanı yada şebekeye karavanı bağlamassanız. Hem bu şekilde belki hiç bozulmayacak bir ürün için yedekte kalacak bir ürüne para bağlamamış olursunuz. Bu işlem sonunda durum tekrarlanırsa yedeğiniz elinizde hazır olur.

  • @aturkinthesky
    @aturkinthesky 2 роки тому

    Üstadım emeğinize sağlık. Belli volt ve amperler için verilen uzunlukta gereken kablo kalınlığına nasıl karar verebiliriz?

    •  2 роки тому +1

      www.solar-wind.co.uk/info/dc-cable-wire-sizing-tool-low-voltage-drop-calculator

  • @aydngencosman6765
    @aydngencosman6765 2 роки тому +1

    2x320what panellerim var 40 amperlik mppt cihazım var karavanda kullanacağlm sizce uygunmudur cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim.

    •  2 роки тому

      Panelleriniz uygun mu diye soruyorsanız. Karavanlarda ne kadar panel koyabilirseniz o kadar iyi. Donanımlı bir karavan için ne kadar koyarsanız koyun daima yetersiz ve eksik kaldığı için burda önemli olan sizin ne kullanacağınız ve ihtiyacınıza bağlıdır.
      Paneller ile MPPT uygun mu diye soruyorsanız uygun olabilirde olmayabilirde. 12V bir sisteminiz var ise bu paneller tam güçte 56 amper üretir ve MPPT niz küçük kalır 16A boşa gider. 24V bir sisteminiz varsa yeterlidir.

  • @brainsee
    @brainsee 3 роки тому +1

    Güneş panelinden çıkan gücü akü ve şarj kontrol cihazı olmadan kullanılabilir miyiz? (PANEL >> SİGORTA >> YÜK)
    Bundaki amacım hep kurulum maliyetini düşürmek hem kayıpları en aza indirmek. Endişem ise güneş panellerine zarar vermek.
    Teşekkürler.

    •  3 роки тому

      Şimdi kurulum maliyetini düşürmek derken neyin kurulumu oldugu önemli. Bir havuza koyacağınız pompaya direkt bağlamak istiyorsanız evet olur. Önemli olan panelin vereceği akımdan daha yüksek bir akım değeri olması gerekir çalıştıracağınız aletin. Mesela 12V 2A veren bir panel 12V 1A fan bağlamamanız lazım ama 12V 3A bir fan bağlayabilirsiniz. Verimi düşük olur ama zarar vermez. Yada bir süs havuzu pompası bağlayabilirsiniz yine pompanın amper değeri panelinkinden yüksek olmak zorundadır. (Dc-DC converter kullanılarak ta yapılabilir.) Bahsettiğiniz şekilde ugulamalar küçük 50 - 100 Wattlık panellerde yapılabilir.
      Yok bunu bir evin elektrik ihtiyacı için yapabilir miyim diye soruyorsanız hayır yapamazsınız, yapmamalısınız.

  • @dogancakmak1817
    @dogancakmak1817 2 роки тому

    Rica etsem, İyi panel yapan marka adı verebilirmisiniz. Birde paneller hakkında bilgi verseniz, teşekkür ederim.

  • @YONETMENSIZ
    @YONETMENSIZ 2 роки тому +1

    Emeğinize ağzına sağlık sizden mümkün ise yardım istiyorum 4 adet 370 Watt Monokristal Half - Cut panel aldım 4 adet 150 amp akü ve 3 kw tam sinüs inverter aldım bunlar için gerekli şarj kontrol cihazı ve koblolar ne olmalı

    •  2 роки тому +1

      Şuan için bu soruları cevaplıyorum ama çok yoğun olduğum dönemlerde ne yazık ki cevaplıyamayabilirim. Bunlar hesap işi ve soru eksik oldukça benim cevap vermemde zorlaşıyor. Bu videoları çekmemin sebebi sizin konuyu öğrenmeniz ve hesabınızı kendiniz yapmanız sisteminize hakim olmanız.
      Mppt için bir marka tavsiye etmeyeceğim fiyat yelpazesine göre siz seçiminizi yapın. Ama mptt nin olması gereken özellikleri aşağıda.
      Panellerinizin VOC değeri 41.3 V olması lazım. Impp: 10,82 Amper
      Bu verilere göre hesaplayalım.
      En mantıklı iki bağlantı seçeneğiniz var.
      Şarj Cihazınızı MPPT olacak diye değerlendiyorum.
      3kW inverteri de 24V olarak değerlendiriyorum. (48V ise hesaplar değişir)
      2 Seri 2 Paralel Bağlantıda maksimum vereceği değerleri hesaplıyalım.
      Voltaj 82.6 V
      Amper 21.6 A
      Kullanmanız gereken MPPT
      Açık devre gerilimi minimum 90V olması gerekir.
      Mppt minimum 60-65 Amper kapasitesi olması gerekir.
      Panel den max 10metre kablo ile şarj cihazına 6 lık kablo ile gelebilirsiniz.
      Sadece 4 Seri Olursa
      Voltaj 165.2 V
      Amper 10.8 A
      Kullanmanız gereken MPPT
      Açık devre gerilimi minimum 175V olması gerekir.
      Mppt minimum 60-65 Amper kapasitesi olması gerekir.
      Panel den max 40metre kablo ile şarj cihazına 6 lik kablo ile gelebilirsiniz.
      (Daha ince kablo kullanmanızı tavsiye etmem sıkışmada ezilmede kopması kolay olur)
      Şarj Cihazından Akülere her iki dizilimdede max 3 metre 35 lik kablo kullanmanızı tavsiye ederim.
      Akünüz
      24V 300 Amper olacak
      yada
      48V 150 Amper olacak
      Bu durumda 24V da ve 48V da aküleri şarj ederken bir limitleme yapmanıza gerek yok.

    • @YONETMENSIZ
      @YONETMENSIZ 2 роки тому +1

      Çok teşekkür ederim

  • @ozgurozmen6447
    @ozgurozmen6447 3 роки тому

    8 adet seri x 2 li paralel olarak 16 paneli invertere bağlamak istiyorum. 450V giriş değeri var . Burada paralel bağlantıyı MC4 paralel konnektör ile mi yoksa sigorta ile mi yapmalıyım . Bilgi verebilir misiniz ?

    •  3 роки тому +3

      Özgür bey,
      Sorunuzun çok uzun bir cevabı var mümkün olduğunca kısa yazmaya çalışacağım. Lütfen Sonuna kadar dikkatlice okuyun ÖNEMLİ.
      Ben kendimce Güneş Sistemi kurulumlarını aşağıdaki kategorilere ayırıyorum.
      1 - On Grid Basit/küçük ev kurulumları
      2 - Off-Grid Basit/küçük ev kurulumları
      3 - Basit Karavan Kurulumları
      4 - Basit Tekne Kurulumları
      Bu kurulumlar bu videonun örneklerinde olan gibi küçük sistemler. Yani sistem gücü maksimum 3-4 Kw gücünde sistemler.
      Sonra bu 4 başlığı da Otonom/Komplike Kurulumlar diye bir başlığa ayırıp toplamda 8 farklı kategori elde ediyorum.
      İnancım doğrultusunda bahsettiğim 8 sistemi konusunda uzman farklı kişilerin yapması gerektiği. Yani bir karavana güneş enerji sistemi kurmak ile bir eve kurmak aynı şey değil. İkisinide aynı kişi öğrenebilir ikisinde de uzmanlaşabilir ama ben ev sistemi kurarken tekneyi de kurarım dersem bu işi hakkıyla yapamam kesin bir hata yaparım.
      Bu 8 kategoriden sonra orta ölçekli ev yada tesis/işletme kurulumları diye ayırabileceğimiz bir kısım var. Bu kurulumlar sizin sorunuzda sorduğunuz sorunun uzmanlık alanı olan String Inverterları kapsıyor. Bu konuda On-Grid / Off-Grid olabilir. İkiside yine ayrı bir bilgi, birikim ve deneyim istiyor.
      Son olarakta güneş tarlası olarak tabir edilen çok büyük kurulumlar var. Bununda uzmanlığı farklı. Ama bu konuda uzmanlaşmış bir kişiyide Off-Grid bir sistem kurabilir diye düşünmemek lazım zira MegaWatt lar seviyesinde kurulumlar yapsa bile hayatında hiç akülü sistem deneyimi olmadığı için illa düzgün bir iş ortaya çıkartacak diye bir anlam çıkartmamalıyız.
      Yani toplamda 11 farklı uzmanlık alanı. Ben bu noktada videolarımda hep 3-4 Kw lık küçük sistemlerden bahsediyorum.
      Şimdi gelelim sorunuza.
      10 Wattlık 8 adet paneli seri bağlarsanız 22 Voc den 8 ile çarpınca 176V a ulaşırsınız.
      285 Wattlık 8 panelden ise 39.7 Voc x 8 panelden 317 Volt a ulaşırsınız.
      Ama Panasonic VBHN325SA16 panelini kullanırsanız 60 V X 8 den 480 volta ulaşırsınız.
      Gördüğünüz üzere 8 tane paneli seri bağlıyoruz hepsinde farklı sonuç alıyoruz. İlk ikisi sizin Inverteriniz için uygunken üçüncüsü uygun değil. Ama esas önemli nokta bu değil önemli nokta burda ne kadar yüksek bir voltaja çıktığımız. Bu kadar yüksek voltajlara çıktığımızda yapacağınız ufak bir hata sizi çok ciddi bir şekilde yarayabilir yada ÖLDÜREBİLİR. Onun için böyle bir sistemi deneyimsiz bir kişinin kurması DOĞRU değildir.
      Çarpılma riski dışında, kullandığınız Inverter in 450V maksimum girişi olduğunu belirtmişsiniz. Her inverter in farklı kurulum meteodları olabilir. Biri panelleri topraklamanızı isterken, biri kesinlikle topraklama yapmayın diyebilir. Yada 450 V ama şu şu şartlarda, bu durum olursa 300V diyebilir. Onun için ya çok iyi araştırıp bir şey yapıyorsanız kullandığınız cihazları bozma yada çarpılma riskini sorumluluğunu almanız lazım yada en doğrusu bu işi ciddi yapan bir kuruma yaptırmanız lazım.
      Ben kendi adıma bu sorumluluğu alıp evet bağlıyabilirsiniz yada bağlayamassınız diyemem çünkü hem String Inverter lar konusunda şuanda bir başkasına tavsiye verecek kadar iyi bir donanımda hissetmiyorum, hissetsemde sorduğunuz soruda Panel markası/modeli, Inverter modeli gibi hiç bir açıklayıcı bilgi olmadığı için detaylı bir cevap vermek kesinlikle doğru olmaz. Çünkü soru her ne kadar basit gözüksede çok farklı yönden bakmak, incelemek ve hesap yapmak gerekebilir.
      Sadece şunu söyliyebilirim. Multi-Contact marka Mc-4 bağlantısı 30A yük taşıyabilir.
      Kolay Gelsin.

  • @ugurkorkmaz7968
    @ugurkorkmaz7968 3 роки тому +2

    Video için teşekkür ederim. Sağolun. Ben 4 adet 12 v 100w panel kullancam. Yeni yeni arastiriyorum. Sigorta dc mi olcak 4 panele koycam. Sigortayı nasıl seçerim. Her panelin çektiği akımın üzerindeki akımin üzerinde mi sigorta takmaliyim. Sigortalar DC mi olmalı. Cevap verirseniz sevinirim. 👍

    •  3 роки тому +1

      Sigortalar DC olmak zorunda.
      Eger 4 paneli seri yada 2 seri 2 paralel baglarsan sigorta kullanmana gerek yok.
      Ama 4 unu paralel baglarsan sigorta kullanmak zorundasin.
      Panelin ustunde AMper degeri yaziyor. Mesela 3Amper diyor ise 5 Amper takman yeterli olur. Bir boy buyugunu takman lazim.

    • @ugurkorkmaz7968
      @ugurkorkmaz7968 3 роки тому

      @ anladım hocam. Videolarınızda şu cam sigortalarsan gördüm. Onlardan kullanırız kısmetse. Sigortalar efendim. Panellere yakın yere bağlanmalı doğru mu. Sigortalar panel kısmında panele akü kısmında aküye yakın mi bağlanmalı. Yakınlık uzaklık önemli midir. Saygılar. Şema ile göstermeniz çok yararlı. Kolay gelsin.

    •  3 роки тому

      Mesajı görmemişim kusura bakmayın geç cevap için. Yakınlık önemli değil. Teşekkürler.

  • @bayramince8565
    @bayramince8565 3 роки тому +1

    İyi günler
    Farklı voltaj ve waatta panal bağlantıları ile ilgili bir video nuz varmı. Yoksa bu kunuda yardımınız nasıl olur

    • @bayramince8565
      @bayramince8565 3 роки тому +1

      Elimde 48 voltluk invetır var panelleri 40 voltluk. Ben bunu nasıl 48 volt yapabilirim

    •  3 роки тому

      @@bayramince8565 Mppt şarj kontrol cihazı kullanarak ve panelleri 2 şerli seri bağlayarak 48 V luk akü grubu ve inverter kullanabilirsiniz.
      Farklı Voltaj ve Watta paneller bir arada kullanılmaz. Büyük panel yanına bağlandığı küçük panel gibi çalışır.
      50 Wattlik bir panel ile 150 Wattlık bir panel beraber bağlandığında yaklaşık olarak 100 Watt kaybınız olur.
      Ama diyelimki 280 Watt bir panel ile 300 Watt bir paneli mecburiyetten beraber kullanabilirsiniz. Aradaki 20 Watt kayıp kabul edilebilir.

  • @kihramcizadegiller
    @kihramcizadegiller 2 роки тому

    panel seçiminde hangi markanın poli veya mono panellerini seçmeliyim?

    •  2 роки тому

      Eğer yabancı alacaksanız Panasonic, Sharp, Sunpower alabileceğiniz en iyi paneller. Eğer yerli alacaksanız Ht-Solar, Gazioğlu gibi garantisinin kesin var olduğunu bildiğiniz ve bu garantinin 10-15 yıl arkasında duracağına emin olduğunuz markalara gitmelisiniz. Alacağınız markanın bir web sitesi olduğundan, ciddi bir fabrika olduğundan emin olunuz.
      Poly ve Mono durumunda size piyasa MONO alın diyecektir. Önemli olan Watt başına verdiğiniz paradır. Örnek olarak almak istediğiniz markanın
      100 Watt Polysi 800 TL iken
      100 Watt Mono 1100 TL ise
      poly alın.
      Mono daha fazla üretir, daha verimlidir gibi yanlış yönlendirmelere kapılmayın. Fazla ürettiği %2-3 tür.
      Poly panelin ömrü monoya göre kısadır ama kaliteli bir poli 15-25 yıl çalışır.

  • @leventuslu3086
    @leventuslu3086 Рік тому +1

    Hocam Allah kismet eder ise bu hafta ici deye marka 3kw inverter alacam..deye almamdaki mecburiyet oztuketim icin eklenen energy meter ın rs485 kablosu ile baglanmasi .. inverter ile sehir sebekesi girisi arasi 15 metre..
    Benim sorum inverterlerin baslangic dc voltagi... 3000w /24v sistemlerin dc giris voltagi 80 ile 120v araligi. Ben 24 v akuden besleme yapacam.. panellerim akuyu doldurucak. İnverterin mppt sini kullanmayacam.. akulerden Kendimi çekecek uygun voltu yada bir ayari varmi???. Birde bir yildir video cekmiyonuz, yeni videolarinizi ozellikle oz tuketim videolarinizi bekliyorum... Eger diyorsanizki grafikcim yok istediklerimi bilgisayarda cizmem uzun olur diyorsaniz ben buradayim... Grafikim cok iyidir... Cizim benim isim , photoshop, corel, frehand, siz isteyin cinema 4d de yapayim.. yeterki insanimiz ogrensin... Avrupalinin bir anlatisi var... Birde bizim halen buyuk firmalarin bilen kullanim kilavuzunu turkceye cevirmemesi var deli oluyom...

    •  Рік тому

      Destek için teşekkürler. Evet bu hafta bir iki video atacağım inşallah. Teşekkürler teklifiniz için.
      Sorunuzu cevaplamadım bir iki kere okudum ama tam olarak anlayamadım. anlamadığım için yanlış bir şey demek istemedim. Biraz farklı yada detaylı anlatabilirmisiniz ?
      Ongrid inverter alacaksınız sanırım. Bu durumda aküyü nasıl dolduracaksınız ? Benim sistemimde bu oluyor ama Inverterin özelliği her inverter da olmaz !!
      Olmadı isterseniz diagram olarak çizip gunescokgergin@gmail.com adresine bir atın.

    • @leventuslu3086
      @leventuslu3086 Рік тому +1

      @ hocam arastira arastira buldum... On grid inverterlerin baslangic voltajindan dolayi, panellerden inen kablo mecbur invertere girmek zorunda... Ben inverter icindeki mppt yi kullanmadan, harici mppt lerlen akulerimi charg etmek istiyordum...of grid lerde oldugu gibi...

  • @MTVERS
    @MTVERS 2 роки тому

    Mrb solar panel sistemi aldım kendi bilgi birikimim ile kurdum size aldığım cihazlardan bahsedeyim tomatech 3kw new tam sinüs akıllı inverter aldım ve buna 4 tane 205 watt monokristal panel aldım. 75 amper 4 tane sulu inci marka akü aldım sistemi şuan kullanıyorum. Esas sorum şu olacak size toplam 10 adet 205 watt monokristal panel sayısına çıkmak istiyorum ve mppt şarj kontrol cihazı almak istiyorum kaç amper ve ne marka önerirsiniz ve mppt şarj kontrol cihazına bu 10 tane paneli nasıl bağlarsam en iyi sonucu alırım. Teşekkürler.

    •  2 роки тому

      Merhaba, hayırlı olsun öncelikle. 3kW inverter dediğinize göre büyük ihtimalle sisteminiz 24V. Cevabımı bunun üzerinden vermeye çalışıcam. 205 watt güneş panelinin bir tanesi aşağı yukarı tam verim anında 7,5 Amper civarı üretir. 4 Tane panelde yaklaşık 30Amper üretirsiniz 24V tan. Peki aküleriniz bu noktada 24V da kaç amper oluyor ? 24V 150 Amper depolamanız var. (3600 kWh)
      Her akünün belli bir şarj limiti vardır. Bu limiti aştığınızda akü ısınmaya ve içindeki plakalar zarar görmeye başlar. Bu bazı akülerde akünün kapasitesinin yüzde 15 idir. Lifepo4 gibi akülerde yuzde 50 sidir. O akünün markasına, kalitesine göre değişir. Sulu akülerde %10 derler ama kaliteli bir sulu aküde %20 ile şarj edebilirsiniz. Ama bunun en doğru cevabını üretici verir benim sözümle hareket etmenizi yada satıcının sözü ile hareket etmenizi tavsiye etmem. (ben burda %20 olduğunu kabul edicem uygun şarj akımının)
      Şimdi sizin 24V 150 Amper akü bankınıza dört panel ile maksimum güneş olduğu anda 30 Amper (24V) şarj veriyorsunuz(şarj cihazı PWM ise belki 25A). Yani halihazırda 4 panel ile zaten aküyü %20 ile şarj ediyorsunuz. 10 Panele çıkarsanız 85 Amper ile şarj edeceksiniz. Buda neredeyse %60 demek. Bu aküleri 1,5 saatte doldurmak demek. Sulu aküler bu hızı kaldıramaz ısınırlar ve çok çabuk bozulurlar. Bundan dolayı 10 panel BAGLANMAZ.
      Bağlanmaz dedim ama bu genelleme, eğer şarj limiti olan bir MPPT alırsanız (victron, havensis gibi.) 10 paneli bağlayıp şarj akımını %20 ile kısıtlayıp kullanabilirsiniz. Ama buda şu sorunu yaratır. Şarj cihazı şarj ettiği akımın ne kadarının aküye ne kadarının inverter tarafından kullanıldığını bilmez. Yani MPPT 30 amper ile şarj yapıyorum zannederken Inverter 40 amper kullanıyor ise akülerinizden -10 amper eksilir. Bunuda ancak bildiğim kadarı ile Victron un pahallı cihazları var onlar ile düzeltebilirsiniz. (mantıklı bir çözüm değil). Küçük akü grubuna gereğinden çok panel takmanın bir mantığı yok diye düşünebilirsiniz ama öyle değil, kış aylarında üretim çok az olduğu için bu şekilde yazın limitli çalışıp, kışında çok az güneş olmasına rağmen panel sayısı çok olduğu için limite yaklaşmayacak ama aküleri dolduracak sistemler mantıklı olabiliyor yerine göre.
      Bağlantı şeklini anlattığım videolar var ama kısaca yazıyım. MPPT yi mümkün oldugunca yüksek VOC voltajı destekleyen bir MPPT alın. Ne kadar çok seri panel yapabilirseniz o kadar verimli kullanırsınız. 10 Panel için mantıklı olan 2 Paralel X 5 Seri voltaj çok yüksek gelirse, mppt fiyatı çok yüksek gelirse o zaman 3 Paralel X 3 seri daha hesaplı ve mantıklı olabilir. Bu sizin seçiminiz. Ama paralel sayısı ikiden fazla olmasını ben küçük sistemlerde tavsiye etmem sigorta kullanmanız gerekir bu seferde. (ek masraf yine =) )
      Bir düşünün araştırın, soruşturun, anlamadığınız yada anlatamadığım bir yer varsa sorarsınız tekrar. =)

  • @sametcaglayan1593
    @sametcaglayan1593 3 роки тому

    100/50 victron mppt sarj regülatörünün maksimum panel giriş gücünü biliyor musunuz? Bu pv maksimum giriş gücü nasıl hesaplıyorsunuz? Ve son olarak 5. örnekte 8 adet 250 Watt güneş panelini bu cihaza nasıl bağlayabiliyorsunuz? 2000w pv giriş gücü 100/50 olan cihazın kapasitesinin çok üstünde bir değer. Cihazın önce bir kullanım klavuzuna baksaydınız iyi olurdu sanırım. Üstünde yazan 100V/50A de sadece cihazın girişine maksimum 100V ve maksimum 50A giriş yapabilirsiniz anlamına gelmiyor. Şayet o değerler giriş gücünü tayin etseydi 5000W panel girişi yapabiliyor olmamız gerekecekti. 100/50 mppt şarj cihazına maksimum giriş gücü hesabını yaparken basit bir yolla sistemi şayet 24 volt kullanacaksak 24*50=1200 watt ı geçmememiz gerekiyor. yani 1200Watt panel gücü varsa maksimum 1200w / 24V = 50A (buda 24 voltu sarj etme voltajının sıfır ihtimalle dahi olsa sarj gerilimi olacak. bu değer 28,8 dir aslında 1200 / 28,8 = 41,6 A dir. akü boş olduğu durumlarda ki senaryolarda 1200 / 26 = 46,1 A 'e kadar mppt çıkışını yükseltecek demek oluyor.

    •  3 роки тому +2

      Samet bey, evet kesinlikle haklısınız. 1400 Watt lık maksimum panel girişine sahip. Ne yazıkki Copy/Paste in azizliğine uğramışım =) Mazeret kabul edilmez ama sistemi küçükten başlatıp copy/paste yapa yapa büyüttüğümü hatırlıyorum bundan dolayı sonuna doğru dikkatsizliğime gelmiş, esas amacım bu videoda VOC ye dikkat çekmekti. Dikkatli izleyenlerin olması sevindirici. Kabloyla ilgili bir çizim hatası vardı. Ona ekliyip başa tutturucam. Teşekkürler. Dikkanize ve uyarınıza. (57 nolu video direkt bu dediğiniz konu ile alakalı mesela)

  • @sonerturkoglu945
    @sonerturkoglu945 5 місяців тому

    Hocam Merhaba 100 amper mppt 3 kw inverter 100 amper 4 tane jel akü 455 vat 6 adet güneş paneli güneş paneli bağlantı şekli önerinlz nedir şimdi den tesekkur ederim

    •  5 місяців тому +1

      Öncelikle akü şarjını limitlemeniz gerekecektir.
      6 paneli en verimli sırası ile
      - 6 seri
      - 3 Seri 2 Paralel
      - 2 Seri 3 Paralel
      - 6 Paralel
      bağlayabilirsiniz eğer panellere gölge düşmüyor ise veya farklı düzlemlerde değillerse.
      Sisteminiz 24 V ise panelleriniz potansiyel 113 amper üretirki buda şarj cihazını yorabilir. 2730 watt i şarj cihazınızın desteklediğine emin olun.
      Seri bağlantı yaparken dikkat etmeniz gereken şarj cihazının giriş voltaj limitinin üzerine çıkmamak. Bunun için panel bilgilerine ve şarj cihazı teknik bilgilerini kontrol edin.

    • @sonerturkoglu945
      @sonerturkoglu945 5 місяців тому

      @öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim kendim amatör bi şekilde 3 panele bağlantı yaptım ama mppt şarz kontrol cihazını aldığım arkadaş 6 panel için bi şema çizip bu şekilde bağlantı yapmam gerektini soyledi bende emin olmak istiyorum benim bağlantı şeklim 3 panel için baplantı yaptım panelin art kutpu ve eksi kutpuna 3 lü mc4 konnectör takıp artı kutupları artıya eksi kutupları eksiye bağladım ama doğrumu bilmiyorum şuan için çalışıyor 🤦‍♂️bu arada mppt aldığım firma 6 adet 455 vat panel bağlayabileceğimi söyledi yardımcı olursanız çok sevinirim

    •  5 місяців тому +1

      @@sonerturkoglu945 gunescokgergin@gmail.com adresine bir telefon numarası atarmısınız

    • @sonerturkoglu945
      @sonerturkoglu945 4 місяці тому +1

      @ tesekkur ederim mail adresinize teli atıcam

  • @yilmazduzguncep
    @yilmazduzguncep 3 роки тому

    Merhaba 400 Watt panel 2 adet panel için 10mm solar kablo aldım 30 metre apartmana kurmak için 16mm olsa solar kablo onuda alırdım ama bulamadım sigorta 40ah sigorta var piyasada dc sigorta 60 ah yok sistemi sonradan 2,5 kW üretime yükseltmek için ne yapmam gerek

    •  3 роки тому +2

      Panelleriniz Paralel bağlı ise yaklaşık: 40V 20 A üretirsiniz. Bu durumda 30 metre için 25mm lik kablo kullanmanız yerinde olur ama bu pahallıya çıkar. Mantıklı bir iş değil.
      Panellerinizin seri bağlı olması lazım: 80V 10A üretirsiniz bu durumda maksimum. Bu durumdada 30 metrede 6 mm kablo kullanmanız yeterliki siz 10 mm bulmussunuz fazlasıyla yeterli.
      Eğer 2.5 kw a çıkartacaksanız. 6 Panel X 400 Watt diye düşünelim. 2.4 kW eder.
      3 seri 2 Paralel bağlı olabilir 120V 20 A üretim olur maksimum. 30 metrede %3 kayıp kabul edersek 10 mm lik kablo uygundur.
      (Tabi ben daha farklı bir şarj kontrol kullanıcam 6 sını seri bağlıcam diyebilirsiniz. )
      Tabi MPPT şarj kontrol cihazınız 120V panel voltajını desteklemesi lazım. Amperajıda kullandığınız akü grubu kaç volt ise 120V u düşürdüğümüzde çıkacak amperi desteklemesi lazım.
      (Yaptığım hesabın kabataslak bir hesap olduğunu unutmayın sizin panelin VOC değerlerine göre hesap yapmanız lazım. Ben 120V dedim ama siz 128V yada 119V gibi değerler bulabilirsiniz )
      Anlatabildim inşallah.

    • @yilmazduzguncep
      @yilmazduzguncep 3 роки тому

      @ cihazım mppt 60v-115v aradı çalışıyor. Bu panelleri 5 katlı apartmanda kullanacağım için bu yüzden fazlasını kullanmayacağım kablonun kafamdaki plan 6 adet panel kullanmak elimde şuan 2 adet var 2 şer seri 3 tane sonra bunları parlel bağlayacağım akü sulu 4 adet 60 ah var amacım gündüz cihazdan direk üretimi kullanmak gece geri kalan dolap ve aydınlatma için kullanmak yani sistemi on grid gibi kullanacağım tek gece sadece bir lamba bir dolap bir tv olarak kullanmak sigortaları nasıl bağlayacağım hangi box kullanmam gerek aslında bu sorular var aklımda şuan bir adet 40 ah bir sigorta aldım sonra sigorta yüksek almam gerekiyor

    •  3 роки тому

      @@yilmazduzguncep Sorularınız kafanızda netleştiğinde seve seve cevaplamaya çalışırım bildiğim bir konu ise. Hayırlı olsun.

  • @velicetinkaya8652
    @velicetinkaya8652 3 роки тому

    Selamlar,aynı şarj kontrol cihazın ve 3×195 w monocristal Panel kullanıyorum. 3×100 amper aküm var.
    Bu sistemle günlük kaç w ve kaç amper üretim olur.
    Benim sistemde okuyabildigim günlük en yüksek değer 850 w bu yeterli bir değer midir. Çok teşekkürler.

    •  3 роки тому +1

      2500 Watt ile 3000 Watt arasında bir üretim yapmalısınız yaz aylarında.
      Günlük kış değerleri çok daha düşük olabilir dediğiniz 850 Watt kış içinse normal kabul edilebilir bir değerdir.
      Sistemin ve Panellerin ne kadar verimli olduğunu anlamak için bakmanız gereken maksimum anlık değer. Aküleriniz boş iken
      600 Watt paneliniz varsa 500-550 Watt civarı maksimum enerji almanız gerekiyor anlık. Alamıyorsanız bunun sebebleri montaj, kablolama, panel kalitesi gibi sebepler olabilir.
      3 Akünüz olduğuna göre sistem 12V
      500 Watt üretim olduğunda 500 /12 den 41 Amperi bulursunuz. Anlık olarak.
      5 saat bu şekilde çalışırsa toplamda 200 amper depolama yaparsınız tabi evde kullanım yok ise.
      Amper hesabu bu şekilde yapılıyor.

    • @dogadabirhafta4144
      @dogadabirhafta4144 3 роки тому

      @
      İyi akşamlar hocam benimde bı sorum olucak 24 kullanıyorum. 3 kw inverter var. 4*280 de panellerim var 300 amper aküleri yaz aylarında ne kadar zamanda doldurur. Tam boş ise aküler gel . Ve benim panel arasına ne sigortası ac mi DC mi . Kaclik olmali. Çıkışa pirize normal ev sigortası koydum Siemens in doğrumu. Ama aküden invertere ne koyucam. Panelden invertere ne koyucam bı türlü çözemedim o kadar video izledim dönen olmadı. Saygılarımla

    •  3 роки тому

      @@dogadabirhafta4144 Bu videoda ve diğer videolarımda anlattığım gibi AC akım geçen yere (Yani 220V Dalgalı Akım) AC sigorta, Akü, Panel ve Inverter üçlüsünün birbirleri arasındaki bağlantılarda DC sigorta kullanılır. Panelleriniz her bir tanesi yaklaşık 9 Amper üretir. Eğer 4 Panel seri bağlı ise 15 lik, 2 li seri bağlı ise 30 luk, 4 lü paralel bağlı ise 60 A DC sigorta kullanılmalı Panellerden gelen kabloda. Akü ile Inverter arasında ise hesap kabaca şu şekilde 3000 Watt / 24V = 125 A kablodan maksimum geçme ihtimali var. Burda önce Inverter in kitapçığında tavsiye edilen sigorta, eğer bir şey yazmıyor ise 175 ila 250 Amper bir sigorta kullanmanız gerekiyor. Bu sigortada tabiki DC.
      Ne kadar sürede boş aküyü doldurur. Buda şu şekilde kabaca PWM için, Her panel 9 A üretirse, 4 panel 36 Amper üretir. 300 Amper / 36 A = 8.5 Saatte doldurur. Ortalama Türkiye 5 Saat güneş aldığını düşünürsek bir günde tam doldurma şansınız yok. Tabi bu durum evde hiç gündüzleri elektirik kullanılmadığı durum.
      Kolay Gelsin. Videoların çogunda işin mantığı ve bu hesapların nasıl yapılacağı anlatmaya çalışıyorum dilim döndüğünce. Kolay Gelsin.

    • @dogadabirhafta4144
      @dogadabirhafta4144 3 роки тому

      @
      Allah razı olsun biraz uzun yazmışsın ama dikkatli okuyarak başara bilirim . Seri paralel i aydinlatirmisin. Ben 2 paneli eksi eksiye diğer 2 sinide. Artı artı ya bağlayıp bu şekilde invertere indirdim ama aktif etmeden sigorta geldi aklıma araştırırken sen çıktın karşıma işin rast gelsin

    •  3 роки тому +1

      @@dogadabirhafta4144 Bakın bağlantı şekli her sistemde aynı olmaz, Şarj Cihazı nın kabul ettiği şekilde bağlamanız gerekir. Aksi takdirde şarj cihazına zarar verebilirsiniz. Şarj cihazı ayrı bir cihazda olabilir, Inverter in içinde bütünleşikte olabilir.
      Bu konuda tecrübeniz yok yada dediklerimi anlayamıyorsanız tavsiyem bir bilene bağlatmanız. Yada ürünler ile gelen kitapçıkları iyicene okumanız. Çünkü eğer sistemin nasıl çalıştığını anlıyamıyorsanız ama kurarken, ama kullanırken zarara uğrarsınız.

  • @Basari_Firinci
    @Basari_Firinci 2 роки тому

    Dört paneş paralelmbağlıniken sigorta varda seri paralelde neden yok yine 2 gurup paralel bağlı sonuçata ??

    •  2 роки тому +1

      Zaten videonun temeli iki paralel yapıda sigorta kullanamassınız demek.
      Üç (veya daha fazlası farketmez) paralel panel (parallerin içlerinde seri olsun yada olmasın farketmez) varsa bir paralel ayakta kısa devre olur ise, bu kısa devre noktasına 2 paralel ayaktaki akım gidecektir. Her ayakta 10A akım var ise, bozuk yere 20A gidecektir. Her ayakta üretiminiz 10A olduğu için payıyla 15A sigorta koyduğunuzu düşünürsek 20A akım geldiğinde sigorta atacak ve sizi koruyacaktır.
      Ama eğer iki paralel ayak olur ise, bir ayak bozulduğunda bozuk olana gelecek akım zaten o ayağın üreteceği akım kadardır. Onun için diyelimki siz yine 10A üreten yere 15 A sigorta koydunuz. Ayak bozuldu öbüründen gelen 10 A olduğu için sigorta atmayacak ve bir işe yaramayacaktır.
      Kısaca koysanız bile işlevsiz kalacaktır. Ha dersinizki o zaman 9A koyayım. O zaman ayak sağlamken üretim esnasında sigorta atar =)
      Anlatabildim mi ?

    • @bilalsarikaya2113
      @bilalsarikaya2113 2 роки тому

      @ cok tesekkür ederim bende simdi anladim.bende 4 seri 2 parelel baglayacagim.

  • @ahmetbaltalarli
    @ahmetbaltalarli 2 роки тому

    Şöyle bir mantık yürüttüm:
    100/50 MMPT cihazı 100 voltu kabul eder ve 50 amper ile şarj eder.
    50 A i akülere max 14V ile gönderir.
    Yani Bu cihazın aktarabileceği enerji (12v sistemde) kabaca:
    50x14= 700 w dır.
    O halde su cihaz toplamda 700w panelin üzerindeki miktarı akülere gönderemez
    8 Panel x250 Watt sistem için bu cihazdan en az üç tane bağlamamız gerekir
    Ya da
    Bu mmpt cihazı 3-4 panelin üzerindeki akımları aküye ulaştıramaz
    Sizce benim hatam nerede?
    Teşekkür ederim

    •  2 роки тому +1

      İlk dedikleriniz dogru. bir hata yok.
      8 Panel x250 Watt sistem için bu cihazdan en az üç tane bağlamamız gerekir
      Evet Dogrusunuz.
      Bu mmpt cihazı 3-4 panelin üzerindeki akımları aküye ulaştıramaz
      3-4 panel çok dogru bir yaklaşım değil. 700 Watt demek daha dogru. Bu bilgiyide hesapla yapmamak urunuz ozelliklerini belirten specsheet ten yapmak lazım.

    • @ahmetbaltalarli
      @ahmetbaltalarli 2 роки тому +1

      @ çok teşekkür ederim

  • @4152kenan
    @4152kenan 3 роки тому

    Çizimde hata olduğunu fark ettim. Yorumlara baktım. Videoyu koyan arkadaşta bunun farkına varmış. Ama panellerden çıkan kablolarda doğru değil. Bu hataları gördüğü halde neden düzeltmediğini anlayamadım.

    •  3 роки тому

      Video yüklendikten sonra video üzerinde değişiklik yapılamıyor. Silip ancak tekrar yüklemek lazım. Yorumda yazdım + ve - kutupları yanlış gözüküyor diye düzeltmeyi gördüğünüze göre sorun yok. İmla hatası gibi düşünün.

  • @asr677
    @asr677 3 роки тому +1

    bence cok yanlış bir kullanım

    •  3 роки тому +2

      bir açıklama yapmak lazım dimi ? beğenmediniz noktayı ? yada size göre yanlış olan noktayı. =) Öyle yanlış diyip çekilmeyin lütfen.