🥳 De hele markt gaat onderuit! 🎉

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 тра 2024
  • De perfecte marktomstandigheid lijkt zich aan te bieden voor iedereen die nog zonnepanelen of een warmtepomp nodig heeft.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 369

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  Місяць тому +14

    Wanneer je al korting krijgt zonder te onderhandelen, dan weet je dat men zit te springen om orders. 'Vandaag besteld, over twee weken op je dak' is een goede tweede.
    Aanvulling: ik heb de verschillende offertes ingezien en het verschil tussen de goedkoopste en de duurste offerte bedroeg bijna € 5.000,- 😲 (systeem van 28 panelen).

    • @boudewijn-
      @boudewijn- Місяць тому +2

      Vraagje, heb je tips voor warmtepompen? Ik zit ‘’vast’’ aan stadswarmte en daar ben ik wel goed klaar mee. Ik heb vloerverwarming en radiatoren, 10 panelen met 4000kwh opwek. Ik heb weinig tot geen ruimte voor boilers, dat is mijn probleem, maar wil wel van stadsverwarming af.

    • @boudewijn-
      @boudewijn- Місяць тому

      @@ftc-nl1041als je het kan linken zou het top zijn

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@boudewijn- Check eerst of en hoe je van het warmtenet af kunt, wat het kost en of het niet in je koopcontract staat. Pas als duidelijk is dat je er vanaf kunt en wat het kost heeft het zin om te kijken naar andere systemen.

    • @boudewijn-
      @boudewijn- Місяць тому

      Je huurt toch de verdeler dus zou je er altijd vanaf kunnen toch? Ik zal als ik weer thuis ben even in mijn koop contract kijken of daar iets in staat. Moet het daar in vermeld staan? Anders Eneco bellen zeker;). Thanks voor de tips

    • @reizendecamera
      @reizendecamera 27 днів тому +1

      Maarja wat is korting. Van voor is een eeuwenoude marketing truc.

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Місяць тому +3

    Mooi verhaal. Weer Bedankt 👍

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 Місяць тому +20

    Mooie ontwikkeling. Hopelijk zijn binnenkort ook de warmtepompen aan de beurt!

    • @busje884
      @busje884 Місяць тому

      Vèèl meer mensen dan de politiek hoopte en verwachte kiezen niet voor de Warmtepomp maar voor airco s zeker nu je in de zomer moet betalen om je stroom te leveren, stop je die stroom liever in een koel huis.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@busje884Een airco ís een warmtepomp...

    • @busje884
      @busje884 Місяць тому +1

      @@KetelKlets ja dat weet ik, maar in de regel wordt met "de warmtepomp" het apparaat wat de combi ketel vervanger is, en de overheid ook subsidieert bedoeld. De airco is eigenlijk èèn van de alternatieven. Die wel het grote voordeel heeft, dat je er in de zomer als de stroom financieel niks opbrengt van de panelen, dat je dan veel meer daaraan hebt omdat je daarmee beiden kunt. Koelen EN verwarmen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@busje884 Dat kun je met lucht/water en water/water warmtepompen ook, zeker wanneer er vloerverwarming aanwezig is. Bijkomend voordeel is dat er geen extra vocht aan de lucht wordt onttrokken zoals bij een airco wel gebeurt. Het is persoonlijk of je dat vervelend vindt of niet.

    • @busje884
      @busje884 Місяць тому

      @@KetelKlets dan wordt de groep die dat heeft al een hèèl stuk kleinder..ik weet niet hoeveel % vloerverwarming heeft? En nog vèèl minder OOK op de slaapkamers op de eerste verdieping, maar dat is zeer weinig. Als je daarvoor alles moet gaan openbreken/uitslijpen in bestaande huizen dan loopt het prijskaartje wel heel.erg op. Dat bij dat los daarvan de lucht - water WP zowieso al duurder is dan 2 split airco units. Bij nieuwbouw is dat natuurlijk zeker wel te overwegen. Het vocht uit de lucht onttrekken bij broeierig/plakkerig warm onweerachtig weer op de slaapkamer door de airco vind ik een dikke plus.

  • @oldwobble916
    @oldwobble916 Місяць тому +21

    Je zou ook kunnen zeggen dat nu de normale prijzen worden gerekend en dat voorheen woekerwinsten werden behaald door de subsidies en gekte van de consument.

    • @christianvanderstap6257
      @christianvanderstap6257 27 днів тому

      Zonnepalen zijn alleen maar goedkoper geworden over de jaren. Ruzie maken met de fabriek in het oosten kan daar verandering in brengen.

    • @oldwobble916
      @oldwobble916 27 днів тому

      @@christianvanderstap6257 Het zit niet zozeer in de kale prijs van de zonnepanelen, maar installateurs hadden genoeg werk en konden vragen wat ze wilden.

    • @leverloos
      @leverloos 26 днів тому +1

      Dat ligt er aan wie je denk dat die winsten in zijn zakken gestoken heeft. Als installateur zijn mijn prijzen voor zonnepanelen nu 50% goedkoper dan een half jaar terug. En de prijzen van omvormers en montage materiaal begint nu ook langzaam naar beneden te komen.
      Ik heb altijd normale prijzen gehanteerd naar mijn klanten vergeleken met mijn kosten.

    • @Bus2000
      @Bus2000 25 днів тому

      @oldwobble916 mee eens verklaarde ook wel waarom nieuwe installateurs snel in een Telsa reden en in een nieuw huis zijn gaan wonen. Nu paniek Hypotheek en lease kosten lopen wel door.

    • @gabbermaikel
      @gabbermaikel 21 день тому

      @@Bus2000 dat verhaal wat jij vertelt zie je ook bij heel veel zzpers hoor. Die denken allemaal WOW DIT IS DIK GELD VERDIENEN GEK!... En dan komt de belastingdienst, die wil ook nog even geld zien. Dat vergeten veel, maar inmiddels zitten ze al tot over hun oren in de leasecontracten en dat soort dingen. Dat soort bedrijven waarvan de baas direct een dikke auto rijdt zijn vaak maar van korte levensduur. En anders is er grote kans dat ze wat andere zaakjes hebben of de boel oplichten, en in beide gevallen is er de kans dat je een keer tegen de lamp loopt en het mogelijk niet overleeft. Dus ik sla over.

  • @markth8294
    @markth8294 6 днів тому +1

    Ketel klets, is het verstandig om nu nog een hybride warmtepomp aan te schaffen. Je betaald tegenwoordig terug leveringskosten Enexis wil dubbele netwerk kosten. Het wordt er niet makkelijker op zo. En als je rond de 900m3 gas zit , en 2950😅 kwh is het dan rendabel een hybride warmtepomp. Zo'n pomp staat toch 24/7 . En hoeveel stroom verbruikt zo iets. Iedereen roept maar wat , want ze willen graag verkopen. Denk dat de verkopers met goede uitleg en eerlijk antwoord meer kunnen bereiken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 днів тому

      Als je meer van je eigen opwek direct gebruikt, betaal je ook minder terugleverboete. Daarnaast draait een warmtepomp wel langdurig, maar meestal niet 24/7. Een hybride warmtepomp trekt meestal (afhankelijk van het thermische vermogen) 400-700W aan elektrisch vermogen, afhankelijk van op welk vermogen er gemoduleerd wordt.

  • @Landshark928
    @Landshark928 Місяць тому +4

    Warmtepomp en zonnepanelen aangeschaft in de dure periode '22 en '23, terugverdientijd zal alleen maar oplopen. Doordat alles is betaald vanuit een bouwdepot voel je niet 1 op 1 pijn in de portemonne ;)) Toch ben ik wel tevreden met het resulaat, nl 70% minder gas verbruikt. Meer comfort in huis ivm altijd 20 graden. Op zonnige warme dagen slurpt de airco kwhtjes die niet het net op gaan 😊

  • @freelifeproductions
    @freelifeproductions Місяць тому +1

    Als elektricien bij een all-round installatie bedrijf ben ik blij daarvoor gekozen te hebben. De PV installaties zijn gezakt naar 1% van mijn werkzaamheden.
    Voornamelijk het vervangen van kapotte micro's / optimizers / omvormers. en of aanpassingen in elektra.. ook help ik de laaste tijd de jongens van de W wat mee.
    Ik heb een vast contract dus wat dat betreft zit ik nog goed... Maar wel erg balen..

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  Місяць тому +16

    Als je er over nadenkt is het eigenlijk nog veel 'erger':
    - Je krijgt in 2024 voor dezelfde prijs een set met micro-omvormers als waar je in 2021 krap een klassieke stringomvormer voor kon laten leggen
    - Tussen 2021 en 2024 hebben we bijna 25% inflatie gehad
    - De prijs van micro-omvormers ligt nu dus *ver* onder de prijs van een stringsysteem van 4 jaar geleden

    • @leverloos
      @leverloos 26 днів тому

      Enphase en apsystems zijn gewoon nog steeds duur. Je hebt bij die aan name wel een goedkoop merk micro omvormers genomen. Ik zeg niet dat deze slecht zijn, ik leg ook veel hoymiles, maar de vergelijking gaat niet helemaal op.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  26 днів тому

      @@leverloos De nieuwe IQ8 kost bijna hetzelfde als de IQ7 pre-corona, terwijl we over die jaren wel bijna 30% inflatie hebben gehad. Qua waarde zijn ze dus wel degelijk flink goedkoper geworden. Hoymiles kende ik toen nog niet dus daar kan ik geen uitspraak over doen.

  • @highflowhighflow9896
    @highflowhighflow9896 Місяць тому +14

    idd de PV markt is tamelijk ingestort en daarom kom ik ook niet meer aan t werk daarin na dat me werkgever vrijwel al t personeel moest droppen, ik wou graag in de PV markt verder maar is me na 3 maanden nog niet gelukt zo beroerd is de markt nu, heb een andere weg gekozen voorlopig waar nog wel werk is, overigens zie ik wel regionale verschillen in de hoeveelheid vacatures maarja een werkgever die te ver weg zit gaat je veel geld kosten en extra tijd elke dag weer.

    • @marctenhove874
      @marctenhove874 Місяць тому +4

      Als je technisch onderlegd bent kun je overal aan de slag, er is nog steeds een schreeuwend tekort aan technische mensen.

    • @Deiphobuzz
      @Deiphobuzz Місяць тому +3

      Als jij handig bent en goed technisch onderlegd met goede motivatie, dan kun je bij bijna elke installateur wel starten hoor. Mocht je geen E of W papieren hebben, willen ze vaak ook nog wel met een BBL traject starten. Twee jaartjes een avond naar school en je hebt een niv3 diploma met een leuke baan.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems Місяць тому +1

      Wat Deiphobuzz zegt, zorg dat je een werkgever gaat vinden die jou opleiding gaat betalen zodat je daarin jezelf dus veel meer waard maakt!!! Hoop dat je goed werk gaat vinden.

    • @cj77mikkie.
      @cj77mikkie. Місяць тому

      Opleiding ? Bouw ed 80% arbeids-migranten hebben GEEN diploma. Haha. Loodgieter electa bouw Timmerman metselaar enz. Ze hebben niks... maar wel werk in Nederland. Wat ze wel hebben is elk jaar x weken of maanden een uitkering uit Nederland. Gaan ze betaald op vakantie gaan. Ze zijn slimmer dan die met diploma 😂. P.s Zijn harde werkers bij. Maar ook veel... gr

  • @I-Surrender
    @I-Surrender Місяць тому +13

    Bedankt voor wat je doet, al je tijd en effort. Super ga zo door.

  • @TimGeersProductions
    @TimGeersProductions Місяць тому +7

    afgelopen weekend 5 Trina panelen gelegd met een growatt omvormer, totale koste onder de 1000euro met 2100WP, rond de €0,50 voor het zelf leggen. Ben nu aan het overwegen de schuur ook vol te leggen

    • @mrturkenburg
      @mrturkenburg 27 днів тому

      Ben benieuwd. Waar heb je deze apparatuur besteld?

    • @TimGeersProductions
      @TimGeersProductions 27 днів тому

      @@mrturkenburg StralendGroen, 5x Trina 420WP en de Growatt 2000

  • @erwh1
    @erwh1 Місяць тому +3

    Ik ben vooral geïntrigeerd door de ongebruikte spoorrails op de achtergrond van de video. Waar heb je de video opgenomen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +12

      Dat is het oude spoortraject tussen Londen, Berlijn en Sint Petersburg (nee, dat verzin ik niet): nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Boxtel_-_Wesel

    • @erwh1
      @erwh1 Місяць тому +1

      @@KetelKlets Interessant, dank voor de info!

  • @jochem2348
    @jochem2348 Місяць тому +8

    Ah dat is goed nieuws ze komen morgen langs. Yep zelf op een feestdag komen ze langs.

    • @jochem2348
      @jochem2348 Місяць тому

      @KetelKlets geweest 1,25€/wp. toch snap ik het niet. ROI op 4jaar ik zou 1200€/jaar sparen maar ik betaal maar 600€/jaar voor stroom. Als ik het uitreken zit op ik 10jaar ROI. Als ik dan naar de injectie zie heb ik 3cent/kwh maar de vaste kosten zijn hoger dan wat ik zou verdienen aan injectie. Als ik dit in rekening neem zit ik op 17jaar ROI.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Місяць тому

    Ik zag factuur van 2012, 12 panelen + inverter en zelf plaatsen. ook toen al ex Subsidie € 1,31 per watt piek en ook zelf ophalen.
    Nu vaak met montage en bezorgen stukken goedkopere, Subsidie niet meegerekend en ook de BTW zit er bij. die ik ook later terug kreeg.
    Als ik dat verrekende is het ook 81 ct Wp maar dat vind ik niet eerlijk.

  • @Ex-LDS
    @Ex-LDS Місяць тому +1

    Wat denk je van de kaliumcarbonaat (zout) batterij, om een huis de hele winter te kunnen verwarmen?
    Duurt te lang, of nog te onzeker?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Laat ze er maar een paar honderd bouwen, plaatsen en enkele jaren metingen vergaren. Daarna kunnen we bepalen wat de kosten/baten verhouding is en of het hersenspinsel ook in de praktijk doet wat het belooft (dat gaat namelijk nog wel eens fout).

  • @highflowhighflow9896
    @highflowhighflow9896 Місяць тому +1

    Ja mee eens, maar dat zijn voornamelijk vacatures van uitzendburos en andere vage koehandelsbedrijven die t liefst je gaan inzetten op projectbasis ver weg waar je op eigen kosten naar toe moet, is vrij zinloos om hiermee in zee te gaan want dan blijft je aanrommelen van t een jaar t andere bedrijf en tussendoor weer UWV , zoeken naar iets wat toekomst brengt kost veel tijd en moeite maar loont zich voor een plezierige baan waar je wat aan hebt.

  • @gerardvriend729
    @gerardvriend729 Місяць тому +4

    Koop dus een goeie installatie!

  • @dj__grizzly
    @dj__grizzly Місяць тому +8

    ik kwam op marktplaats nieuwe 450wp panelen tegen voor 50 euro per stuk, ik betaalde net geen 2 jaar terug nog 180 euro voor 415wp en dat was toen bij de 1 van de goedkoopste van Nederland. (we hadden toen wel nog een beetje korting door de btw die we grotendeels terug kregen)
    Als ze de prijzen van de batterijen ook door 3 delen dan ga ik er misschien es over nadenken :-)

    • @leverloos
      @leverloos 26 днів тому

      Je hebt alleen geen vorm van garantie op die panelen. 450 for 50 euro is extreem goedkoop, zelfs voor de goedkoopste rommel panelen uit China.

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly 26 днів тому

      @@leverloos ik gok dat er weinig of geen leveranciers en installateurs 20-25 jaar lang bestaan, dus op garantie na enkele jaren reken ik sowiso al niet :-)
      (ik keek even op marktplaats maar vind ze niet meer, wel andere full black aan 41 euro voor 410wp van het merk EGYO

    • @marienvanraan760
      @marienvanraan760 25 днів тому

      Als iets te mooi is om waar te zijn......

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly 25 днів тому

      Dat is nu gewoon de prijs overal.. tussen de 40 en 70 euro. Het was te mooi om waar te zijn dat die panelen echt 180 euro waard zijn.. in china maken ze die namelijk voor minder dan 20 euro per stuk

  • @tiemenvanderbijl785
    @tiemenvanderbijl785 Місяць тому +1

    in het afgelopen jaar ook tweedehands erg leuke goede systemen te vinden voor 8 tot 10ct per Wp. zelf installeren en laat maar stromen dat spul

  • @edwinschaap5532
    @edwinschaap5532 Місяць тому

    Dan is nu de vraag of dit structureel is of straks weer opveert? Maar goed op de markt in de gaten te houden. Zit er ook al beweging in de airco en thuisaccu markt?

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      Thuisaccu is nog geen echte markt in Nederland. Maar een paar mensen kopen die dingen nog maar (rijken en hobbyisten).

  • @Deiphobuzz
    @Deiphobuzz Місяць тому

    Net nog een 540wp bifacial glas glas paneel gekocht voor mn camper, 82 euro inc btw. Vorig jaar nog 200 per paneel betaald voor 10 500wp glas folie panelen. Echt absurd, en het lonkt wel om nog eens 5kw bij te leggen op mn woning, maar heb al 9500wp. Het victron systeempje is helaas nog in de ontwerpfase. Daar eerst maar mee verder gok ik.

  • @pbr84
    @pbr84 Місяць тому

    Zijn tweedehands panelen ook aantrekkelijk? En waar dan vooral op te letten? (Leeftijd, merk, opbrengst, scheuren of mis ik nog iets?) Ik heb nog een vrij plat dak van de garage. Zelf durf ik niet het schuine dak op. Maar het installeren op een plat dak zou wel moeten lukken. Ben zelf elektrisch onderlegd en het aansluiten zou ik dan vast zelf wel kunnen. Dit ook om de kosten te drukken en vanwege het gedoe met de teruglever vergoedingen.

    • @woudlopernederland
      @woudlopernederland Місяць тому +1

      Vooral kijken of alles er bij zit ( onderconstructie en zo veel mogelijk kabels ) en dan gewoon kijken dat je voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk wp hebt. Mocht er dan een paneel kapot zijn is dat zo.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Als de prijs maar laag genoeg is dan is dan maakt dat niet uit. Als je iets koopt op een rommelmarkt dan accepteer je hetzelfde risico. Zet het paneel in de zon en meet met een multimeter de open klemspanning van het paneel, als dat matcht met wat er op de sticker staat dan heb je een goede kans dat het paneel nog in orde is.

    • @Deiphobuzz
      @Deiphobuzz Місяць тому +1

      Met de huidige prijzen zou ik zeggen van niet. Net nog een 540wp paneel, bifacial voor 82 inc btw gekocht. Ex btw dus nog lager.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@Deiphobuzz Waar verkopen ze zulke bifacial panelen?

    • @woudlopernederland
      @woudlopernederland 4 дні тому

      @@Deiphobuzz ik kocht 12 250 wp panelen voor 240 euro. Met kabels omvormers en onderconstructie.

  • @QnA22
    @QnA22 13 днів тому

    Helaas kan ik het niet allemaal in 1x betalen. Is er ook een stappenplan te bedenken? Bijvoorbeeld eerst vloerverwarming infrezen, dan radiatoren vervangen/verwijderen, hibride boiler plaatsen en tenslotte de WP aanschaffen? Of zit je dan alsnog op een duur traject wat betreft de tussentijdse kosten van het blijven verwarmen op gas en wellicht een minder efficiente setup tijdens de transitie?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  13 днів тому +1

      Als je maar weet waar je uit wilt komen (met welke installatie) kun je het prima in stapjes opknippen. Doe ik zelf ook.

  • @NL-Chico
    @NL-Chico Місяць тому +8

    Voor goedkope panelen moet je niet bij coolbleu zonnepanelen zijn. 2 mei gevraagd wat 8 panelen 430 wp met iq7a kost bij hun, heb al een installatie liggen van hun. € 4895 zei hij doodleuk. En dat is met wel €200 terugkomende klanten bonus. Ik heb gevraagd of hij zuurstof te kort heeft gehad bij de geboorte.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      € 1,42 per Wp 🤯 (en IQ7 is ook nog eens de oude, uitlopende serie van Enphase).
      Moraal van het verhaal: kijk uit voor installateurs die een grote voorraad te duur hebben ingekocht en weigeren deze af te schrijven conform de markt.

    • @NL-Chico
      @NL-Chico Місяць тому

      @@KetelKlets klopt, ze hadden nog een berg panelen enz op voorraad, en dus duur ingekocht. De iq7a was omdat ik nu ook al 12 iq7+ heb liggen, en dan kunnen ze op de zelfde q relais enz. Maar, als ik een gelijkwaardige offerte had, dan kon ik altijd contact opnemen met ze, zodat hij misschien bij de leidinggevende wat van de prijs kon halen 🙄

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@NL-Chico Waarom zou je de moeite doen, gun de order gewoon aan degene met het beste aanbod.

    • @freelifeproductions
      @freelifeproductions Місяць тому +1

      @@KetelKlets je verliest wel je installatie garantie op je oude set als je die laat uitbreiden door een andere installateur. dat is wel een nadeel dan he.

    • @BoyvanHeugten
      @BoyvanHeugten Місяць тому

      Gewoon keihard uitlachen die lui. Ik had anderhalf jaar geleden een offerte liggen van 4.1k en twee andere panelenboeren durfden gewoon 6.8k en 7.4k te vragen. "Goedkoop is duurkoop" kreeg ik van ze te horen. Ik heb ze uitgelachen en de koffie niet laten opdrinken.

  • @Bjornric
    @Bjornric Місяць тому

    Wij hebben 2 sets eentje uit 2022 met 12x sunpower max6 435 met een IQ7A micro omvormer en ouder systeem uit 2016 met 20 panelen 310 ( strings) en Goodwe omvormer . Probleem is eentje loopt op 220v ander 400v. Is het verstandig om alles met IQ7a te matchen?

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +1

      Nee dat hoeft niet. Met 400v bedoel je dat de Goodwe een 3 fase omvormer is die de opgewekte energie dus netjes verdeelt over L1, L2 en L3.
      Als al je micro omvormers wel aan 1 fase zitten en tegelijk pieken dan kan je eventueel over de maximale teruglevering van 25A (ongeveer 6000W) van die fase heen gaan, maar een beetje installateur heeft daar rekening mee gehouden en de micro's netjes gespreid of in ieder geval op een fase gezet met een hoog eigenverbruik waardoor er nooit te veel terug geleverd wordt over een van de drie fase kabels. Bij twijfel gewoon contact opnemen met de installateur, want die moet het corrigeren als dit fout is gedaan en er nu structureel meer door 1 fase richting het net gaat dan toegestaan. Een balans tussen die drie fase kabels is een utiopie en absoluut niet verplicht, maar het is wel beter en met Enphase kinderlijk eenvoudig te realiseren door de micro's te verdelen.

    • @Bjornric
      @Bjornric Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf goodwe GW 5000D-NS is 1 fase volgens mij enpfase ook. Dus 2 van de 3 fases zijn bezet 😂. Dus thuisaccu is gelukkig mogelijk over een aantal jaren

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@BjornricNet even opgezocht. Die is keurig 230v (1 fase) en dus niet 400v (3 fase).
      Een thuisaccu op dezelfde fase kan ook nog, zolang die door correct meten maar niet tegelijk aan het net teruglevert. Je kan tzt bijvoobeeld ook de Goodwe vervangen door een hybride omvormer met thuisaccu. Dan gaat het zonder DC-AC en AC-DC conversie de accu in en heb je geen kans op overbelasting,
      Financieel is dat trouwens nog niet interesant, maar dat komt vanzelf met een daling van de accuprijzen, verbetering van de technologie en de verandering van de energiemarkt.

    • @Bjornric
      @Bjornric Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf bedankt voor het uitzoeken. Goodwe zal ik wellicht vervangen voor een hybride. Vooral vond ik het belangrijk dat ik een accu ? Thuisbatterij )kan hebben waar goodwe stroom en enpfase stroom op gekoppeld kan worden. Niet dat ik 2 accu concepten moet hebben.
      Voor de komende tijd gelukkig nog niet aan de orde 👍

  • @marcdecherf9850
    @marcdecherf9850 Місяць тому

    Als je zelf je zonnepanelen kan aankopen in de groothandel kan je ze leggen voor 35 euro wattpiek.
    Maar dan moet je ze wel per palet aankopen. 32 stuks.

  • @cj77mikkie.
    @cj77mikkie. Місяць тому

    6 jaar terug ook voor €1.- per watt 6kw installatie. Met optimyzers en solaredge. Dus moet nog lager kunnen. Deels op dak en platdak.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Die € 1,- van toen is nu € 1,32 geworden vanwege 32% inflatie in die periode. Dus eigenlijk zitten ze nu al ruim 30% onder de prijs van toen.

  • @Allaar90
    @Allaar90 Місяць тому

    Ik ben wel nieuwsgierig naar de aanbieders die op dit moment rond de €1 per WP uitkomen. Ik heb afgelopen week offertes opgevraagd voor uitbreiding aan onze Noordwest-zijde en kom structureel rond de €1.5 per WP uit. Alleen de collectieve inkoop van Eigen Huis komt op €1.07 per WP uit en dat is gevoelsmatig kwalitatief allemaal wat minder.
    Suggesties?

    • @thekids_callmeboss6577
      @thekids_callmeboss6577 28 днів тому +1

      Ik heb een offerte van zonneplan 4840wp, 11x 440wp.
      €5039.
      €0.96 per wp.
      Het materiaal kost €3000
      Zij rekenen dus €2000 voor het instaleren..
      Ik denk dat 1000 euro naar de installateur gaat en 1000 naar zonneplan.
      En inderdaad je hebt weinig info over de producten/kwaliteit.
      Gewoon zelf kwalitatief inkopen en een goede installateur vinden!
      Je bent ietsje duurder uit maar vergeet niet dat sommige omvormers na 10-15 jaar aan vervanging toe zijn en dat kost ook weer geld.

  • @SuperMotoMe
    @SuperMotoMe Місяць тому

    Waar ligt dat dan aan? Wil ik dan weten!

    • @gabbermaikel
      @gabbermaikel 21 день тому

      de dreiging en inmiddels bevestiging dat de saldering gestopt gaat worden. En ook het feit dat je nu al een teruglever vergoeding moet betalen bij veel maatschappijen. Dus de terugverdien tijd van zonnepanelen is enorm opgelopen en daardoor hebben mensen veel minder interesse. Voeg daar nog bij dat een groot deel van de mensen die panelen wou die panelen inmiddels wel heeft, en dan kom je tot het punt dat de markt nu te vol is met bedrijven in die sector.

  • @ericooijenvan
    @ericooijenvan Місяць тому

    Heb zelf een 9 jaar oude CV die gaat als het goed is 15 jaar mee. is het dan verstandig om een hybride warmtepomp te nemen. gebruik weinig gas onder 1000 m3. terug verdien tijd 20 jaar volgens aantal site. Of zijn er andere voordelen aan een warmtepomp?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Ik ben geen fan van de hybride warmtepomp. Stel je koopt die nu en over 3 jaar geeft je bestaande CV ketel de geest, wat dan? De hybride warmtepomp trekt het niet in zijn eentje, maakt vaak geen warm tapwater, dus dan moet je ofwel alsnog een nieuwe gasketel kopen, ofwel moet je alsnog een all-electric warmtepomp kopen. Dat is in beide gevallen 2x geld uitgeven en daar ben ik niet zo van. Mijn advies zou zijn om all-electric te gaan (of te onderzoeken) en hybride over te slaan. Overweeg ook om je warme water via een (warmtepomp)boiler te laten lopen zodat je de CV warmtepomp kleiner en/of goedkoper kunt kiezen.

    • @ericooijenvan
      @ericooijenvan Місяць тому

      @@KetelKlets Dank je voor je antwoord. Ben het met je eens om geen hybride warmtepomp te nemen. was er ook geen voorstander van. maar all-electric is misschien wel een beter optie wel weer stukje duurder. Ga het onderzoeken.

  • @volvo480
    @volvo480 Місяць тому

    Moet je nagaan dat ik in maart vorig jaar voor 8000 euro 12 panelen met micro-omvormers heb laten leggen, totaal 4800 Wp. Heb een beetje moeilijk dak hier, dus niet iedereen wilde me een offerte geven, evengoed zou dat nu veel goedkoper hebben gekund. Ben ook nog eens genaaid door het bedrijf dat de panelen heeft gelegd, ze hadden Enphase IQ8 op de offerte staan en hebben IQ7 geplaatst.
    Apropos, langs welke in onbruik geraakte spoorlijn ben je daar aan het wandelen? 😊

    • @VirtueelGamingNL
      @VirtueelGamingNL Місяць тому

      Dan ga je toch gewoon procederen. Ze hebben niet geleverd wat afgesproken is en blijkbaar ben je niet akkoord ze hadden dit moeten communiceren.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      En jij hebt betaald? Ik zou zeggen dat ik pas betaal als ze hebben geleverd wat er op de offerte staat en anders mogen ze het op hun kosten allemaal weer van het dak komen halen. Kun je daarna bij een ander een nieuwe offerte laten maken voor de helft van de prijs.

  • @edwinbruckner4752
    @edwinbruckner4752 Місяць тому +4

    Ik durf er wel een wetje op te leggen dat het bij de thuisaccu systemen precies andersom is.
    Als ik zie wat de hardware daarvan kost, en voor hoeveel men ongeveer komt plaatsen... dat gaat 2 of 3x over de kop.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      En precies om die reden laat ik die lekker aan me voorbij gaan. Ik heb pas interesse als de prijs per kWh ergens tussen de € 100,- en € 200,- ligt, anders betaal ik er teveel marge over en verdient het ding zichzelf niet terug binnen de technische levensduur.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 Місяць тому

      @@KetelKlets Groot gelijk.
      Toch zijn accu systemen voor de doe-het-zelvers nu rete interessant. De accu-cel prijzen zijn ook enorm gedaald het afgelopen jaar, en eigenlijk zijn ze nog steeds constant zakkende terwijl de capaciteit toeneemt.
      Niet alleen de accu prijzen maar ook de omvormer prijzen, die markt is nu ook al best op stoom met steeds meer concurrentie en daardoor ook dalende prijzen.
      Mij irriteert het vooral waarom installateurs zoveel moeten rekenen, ik vind het niet in verhouding staan.
      Maar misschien zie ik het wel zo omdat ik zelf eigenlijk alles doe, toch, arbeid technisch gezien stelt het allemaal geen reet voor.
      Feitelijk is het allemaal hele oude techniek, ik vind het in ieder geval niet indrukwekkend ofzo. Het knapste vind ik nog de 0-meting.
      Dus het kleine metertje dat alle in en uitgaande stroom meet, waarop de omvormer zich aanpast zodat de meter van het energiebedrijf op 0 blijft staan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@edwinbruckner4752Omdat arbeid in dit land zo duur is. Dat is de reden waarom oude gebouwen er nu nog steeds mooi uitzien: toen was arbeid goedkoop en materiaal duur, terwijl het tegenwoordig precies andersom is.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 Місяць тому

      @@KetelKlets Ja, het meest 'duurzame' en 'groene' wat de overheid kan doen is gewoon de belastingen verlagen.
      Houden de mensen weer geld over om te investeren. Dat kan je gericht doen ( bijvoorbeeld voor 'groene of duurzame' producten ) , of heel breed.
      Subsidies vind ik dan weer een achterlijke manier van 'stimuleren' , ik heb er zelf uit principe nog nooit gebruik van gemaakt. Subsidies verstoren de markt heel erg.

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому +2

      @@edwinbruckner4752 De 0 meting is eigenlijk nog veel spannender als je het goed doet, dan kun je dat per fase in regelen in plaats van het intern-salderen zoals nu gebeurt. Maar ik ben met iets anders bezig, ik wil proberen om op 0 uit te komen via intern-salderen, maar proberen of ik de voltages op de lijn zo laag mogelijk kan krijgen. Dus terugleveren op fase 1 als fase 2 en 3 hoog zijn. M'n omvormer kan daar tot 3kW per fase mee spelen. Neem je dan het eigen gebruik in huis ook mee, heb je een enorm leuke speeltuin 🙂

  • @jelledejong3351
    @jelledejong3351 Місяць тому +4

    Even voor de duidelijkheid; de stroom van mijn dak gaat naar de buurman of even verder die meestal ook een vasr contract heeft van p.m .€0.30 of het nu zomer of winter is ,de enrgyboeren (o.a ) Eneco pikken dus ordinair 11.5 ct per kw van mijn dak (ik ben dus een dakbeschikbaarsteller en de energiereuzen) en mocht het net al overbelast zijn dan slaat de omvormer zelf wel uit .

    • @WimvdBrink
      @WimvdBrink Місяць тому

      Wat dacht je van transport verlies wat ze dus ook niet hoeven in te kopen ? stroom vanuit een park op zee/centrale moet een hele weg afleggen en op die route is een hoop verlies door transformatoren, lange kabels etc ..

  • @TheHagamanstube
    @TheHagamanstube Місяць тому

    Beste KLETS, zou je een voorbeeld kunnen noemen van interessante zonnepanelen, om aan te schaffen op dit moment?
    voor iemand die bijvoorbeeld 6 panelen wil. wat zijn merken / modellen waar je echt met zekerheid de aankoop kan doen, dat je weet dat ze het meeste opleveren en het langste mee zullen gaan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Degene die de vrouw mooi vindt 😉
      Maar zonder gekheid, op vrijwel alle panelen zit tegenwoordig 25-30 jaar garantie, alles is Tier 1 spul, dus persoonlijk kijk ik daar eigenlijk nooit naar. Standaard glas-folie is prima, glas-glas bifacial kan interessant zijn als de panelen als schutting of carport worden gebruikt. En kies het formaat panelen (standaard of de langere van >2.1m). Maar buiten dat is het allemaal niet zo spannend.

  • @Peterderoode
    @Peterderoode Місяць тому

    Welke warmtepomp is gunstig voor een hoog temperatuur systeem?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Wat is hoog? 50-60 graden halen ze allemaal wel. Wel is het zo, hoe hoger de aanvoertemperatuur, des te lager het rendement wordt. Dus optimaliseren en isoleren loont.

    • @Peterderoode
      @Peterderoode Місяць тому

      Er word regelmatig voor hoge (70+⁰) temperatuur monoblok warmtepomp geadverteerd die (indien isolatie optimaal) je deze he CV ketel kan laten vervangen. Welk merk of type is dan aan te bevelen?

  • @Docter24
    @Docter24 Місяць тому

    Leuke vlog weer. Ik ben in de onderzoeksfase wbt het laten leggen van zonnepanelen maar de huidige berichtgeving hierover maakt mij erg onzeker. Ik zie op mijn rekening dat bijna 70% van het totaalbedrag opgaat aan gas en ik relatief weinig stroom verbruik. Doe ik er nog goed aan om panelen te laten leggen of het geld liever besteden aan andere energiebesparende maatregelen ? Ik heb uiteraard geen oneindig budget voor mijn koopwoning.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Kijk hoeveel van dat gasverbruik je elektrisch kunt maken. Veel mensen plaatsen bijvoorbeeld een airco die kan koelen en kan verwarmen, dat scheelt flink op je gaskosten. Idem voor een (warmtepomp)boiler voor je warme water. Als je zo elk jaar langzaam wegbeweegt van het gas, dan gaat die verhouding tussen gas en stroom schuiven richting elektriciteit. En als je dan ook nog zonnepanelen hebt, dan wordt het interessant.
      Een mooi beginpunt is dit: ua-cam.com/video/ln0newSK_IQ/v-deo.html

  • @cg986
    @cg986 Місяць тому

    Welke oude spoorlijn is dat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Dat is het oude spoortraject tussen Londen, Berlijn en Sint Petersburg (nee, dat verzin ik niet): nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Boxtel_-_Wesel

    • @cg986
      @cg986 Місяць тому

      @@KetelKlets Prachtig! Toch zonde dat we iets te snel afstand deden van deze lijnen door de opkomst van de auto. Nu zit het spoor naar Duitsland vaak zelfs te vol met goederentreinen, zonder al teveel alternatieven.

  • @computerjantje
    @computerjantje 27 днів тому

    Een vraagje aan wie het weet. 's middags schakelt bij mooie zon mijn systeem omlaag zo lijkt het. Niet uit maar omlaag. rood knipperend lampje op de omvormer. sunleaves (leverancier) zegt dat het komt doordat het net te vol is dan. Mijn vraag: Heeft het zin om op zulke momenten mijn boiler en afwasmachine te draaien? Of met andere woorden: als ik zelf veel stroom verbruik, heb ik dan kans dat mijn zonnepaneelinstallatie weer omhoog/aan schakelt? Of werkt zoiets alleen als iedereen in de straat 's middags stroom gaat gebruiken.?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  27 днів тому

      Ja dat kan helpen, mits die verbruiker op dezelfde fase zit. Als je een 3-fase omvormer hebt wordt het al iets moeilijker, alhoewel dat die omvormers doorgaans iets minder last hebben van een hoge netspanning omdat het vermogen wordt verdeeld over de drie fases. Maar als er echt 253V vanuit het net komt, dan ga je daar niet tegenop kunnen met enkele verbruikers vrees ik.

    • @computerjantje
      @computerjantje 27 днів тому

      @@KetelKlets Superdank voor je antwoord. Maar dat is balen dan want ik heb een driefase systeem. 30 panelen. 10 op Oost en 20 op west. en vanaf circa 13:30 uur begint bij ons de opwek vaak omlaag te schakelen. Eerst dacht ik wolken maar inmiddels ben ik wel overtuigd dat het niets met de zon/wolken te maken heeft. Volgens sunleaves komt het door netcongestie. Inderdaad zie ik vaker op de dag rood knipperen op de solaredge en ik hoor m ook vaak klikken. Geluid van een relais.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  27 днів тому

      @@computerjantje Vaak klikken kan ook een andere oorzaak hebben. Check overdag de netspanning met een kWh meter of multimeter, gaat die echt richting de 253V? Zo niet, dan is er wat anders aan de hand.

    • @computerjantje
      @computerjantje 27 днів тому

      @@KetelKlets ga ik doen. Ik ontdekte zojuist dat mijn home wizard app (P1 meter HWE-P1-G1 zit daarvan in de meterkastmeter ingeprikt) ook de netspanning kan laten zien. Maar ik zal ook met mijn multimeter kijken en vergelijken. Superbedankt voor je reactie weer.

    • @computerjantje
      @computerjantje 26 днів тому

      @@KetelKlets Ik denk dat het de netspanning is. Ook al lijkt het of de Solaredge soms al uitvalt bij 249 volt. Hele middag bij zonnig weertype schakelt het systeem constant uit en na een tijdje weer in. Dan loopt de opbrengst weer op en klapt hij er weer uit. Klein stukje video gemaakt met wattage, voltage en de solaredge leds tegelijk in beeld. ua-cam.com/video/BqyWtymfyOY/v-deo.html De vraag: Is dit inderdaad de normale cycli bij net congestie? Ik heb al de neiging om een Kubie aan te schaffen want de netbeheerder gaat natuurlijk niets doen want iedereen roept om dezelfde reden :)

  • @crypto_dreamer
    @crypto_dreamer Місяць тому +1

    Zie wat reacties waar de rol van een 'slimme' meter wordt genoemd. Nu is bij ons voor de 2e keer in 3 jaar de 'slimme' meter defect (in storing). Liander schijnt nu volgens onze energieleverancier Oxxio 3 maanden de tijd te nemen om dat te herstellen. DRIE maanden? Wordt mijn verbruik en teruglevering dan wel goed geregistreerd?

    • @WimvdBrink
      @WimvdBrink Місяць тому

      er zijn 3 telwerken, die meter blijft wel lopen maar waarschijnlijk communicatie met centrale systeem kaduuk. Als meter helemaal niet werkt gaan ze schatting doen op basis van verleden, en dan waarschijnlijk ook nog meenemen wat er in je wijk is verbruikt. 3 maanden helemaal geen meting is wel heel erg veel

    • @crypto_dreamer
      @crypto_dreamer 29 днів тому

      @@WimvdBrink Vandaag weer herstelde communicatie (was sinds 27mrt 'in storing')

  • @leonvanderlinden6929
    @leonvanderlinden6929 Місяць тому +1

    Bezint eer ge begint.

  • @wolfyarnhem
    @wolfyarnhem Місяць тому +3

    maat je vooral de aller goedkoopste installateur nemen die onder kostprijs werkt heb je in ieder geval de grootste kans dat die binnenkort failliet is, kun je naar de garantie fluiten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Als je voor garantie moet betalen, is er dan eigenlijk nog wel sprake van garantie of heb je dan feitelijk een betaalde verzekering afgesloten? Tip van mijn kant: check of je installateur de garantie overdraagt naar een andere partij in het geval hij failliet gaat of stopt. Dan kun je ook in de toekomst altijd ergens terecht.

  • @opawimpie
    @opawimpie 12 днів тому

    Gisteren bij mij geïnstalleerd door gerenommeerd bedrijf: 8x zonnepaneel 400wp full black op schuin dak, alles inclusief maar zonder inverter (deze had ik nog een liggen) voor €1503,- ex

  • @Ho-Lee-Chit_Fu-Kin-Fast
    @Ho-Lee-Chit_Fu-Kin-Fast 28 днів тому

    EV's ook. Koop je er een uit Dec '22 voor 100k, krijg je er nu nog maar 40k voor terug.

  • @richardnoordhoff4288
    @richardnoordhoff4288 5 днів тому

    Gamma bouwmarkt, 8 stroopwafels en twee gratis. Vroeger was dat gewoon 10 stroopwafels. De wereld is gek.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 днів тому

      Geef mij alleen die twee gratis wafels maar 😄 Dat is altijd lachen als je dat aan een medewerker vraagt.

  • @GT-id9yt
    @GT-id9yt Місяць тому +2

    Ketelklets is helemaal hyper! 😂🎉🎉🎉

  • @Erik-rd1tl
    @Erik-rd1tl Місяць тому +1

    Wie was nou die 0,75 cent aanbieder?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +4

      Als ik dat hier deel en zij krijgen van jullie ineens 200 aanvragen binnen, dan wordt die prijs vanzelf weer te hoog. Weet dus dat dit bestaat en houd het in je achterhoofd als je lokale offertes opvraagt.

  • @MastershotNL
    @MastershotNL Місяць тому +3

    Ik heb voor 0,25 per Wp, zelf de panelen gekocht en gelegd. Wel een string maar dat kan prima op mijn dak

    • @mrturkenburg
      @mrturkenburg 27 днів тому

      Ben benieuwd. Waar heb je deze ingekocht?

    • @MastershotNL
      @MastershotNL 27 днів тому

      Groothandelsolar, 55 euro zonnepaneel voor 390wp. Bevestigingsmateriaal shoppen op marktplaats

  • @hanso4830
    @hanso4830 Місяць тому +2

    Notitie voor de warmtepompen. Installateurs hebben nog steeds geen tijd. Maar fabrikanten hebben voorraad doordat ze na het tekort van een paar jaar geleden flink overgeproduceert hebben. Verkoopcijfers uit de branche zijn op basis van de fabrikanten. Niet van de groothandels. Hierdoor zijn de prijzen van de warmtepompen iets goedkoper. Met de aangekondigde stakingen in de installatie techniek zullen de arbeidskosten nog wel weer gaan stijgen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Mijn installateur kon direct leveren en plaatsen, dus problemen lijken heel lokaal/regionaal te zijn.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +2

      @@KetelKletsEchte goede installateurs zijn helaas schaars. Velen maken niet eens een warmteverliesberekening waardoor je met een enorme warmtepomp en een (COP verpestend) buffervat zit. Een moderne warmtepomp kan meestal terug moduleren tot zo'n 25%, waardoor je met een 2x te grote warmtepomp niet echt zuinig kan draaien.
      Als je een offerte krijgt met een full electric warmtepomp zonder dat er iemand langs is geweest voor een warmteverliesberekening, dan zou ik niet op de offerte in gaan. Zoiets kan gewoon niet met een natte vinger.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@SolAce-nw2hf De warmteverliesberekening moet je ook weer niet te belangrijk maken. Nieuw glas laten zetten, je huis naïsoleren, verbouwing enz. en de berekening klopt al niet meer terwijl de warmtepomp er al staat. Het is en blijft een momentopname.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +4

      @@KetelKlets Je kan ook zelf een warmteverliesberekening maken met heat punk. Daardoor kan je de warmtepomp right sizen en waar nodig extra isolatie of een grotere radiator of vloerverwarming plaatsen. Er zijn te veel warmtepompen verkocht die nergens op slaan. Zo'n verkoper gooit er gerust 2 kW bovenop en die mag jij betalen qua aanschaf en minimaal verbruik + buffer om pendelen te voorkomen.

    • @royalnuts
      @royalnuts Місяць тому

      ​@SolAce-nw2hf zal vast naast het missen van een warmteverliesberekening ook liggen aan dat ze willen dat klanten het altijd warm hebben. Zoals in 2022/2023 waren er meerdere situaties waarbij mensen het niet warm kregen, wel vaak door eigen toedoen (want wel die nachtverlaging of zeer wisselende temperaturen). Dus een gevolg is mogelijk dat ze overgedimensioneerde apparatuur plaatsen. Niet goed, wel deels te begrijpen. Uiteindelijk is zoals met alles, de klant moet zelf scherp blijven, want de meeste verkopers smeren je maar wat aan. Neem aan dat de kritische klant dit vaak ook al doet en zelf ook prima weet wat de voordelen en beperkingen van WP zijn, die zullen niet in beide valkuilen stappen.

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Місяць тому +2

    Wat is de prijs van Zonnestroom als een installatie 1 euro Wp is. Hoe bereken jij dat. Of wat je zegt. 75 cent Wp. Hoe kan je de kWh prijs berekenen??? Mijn voorbeeld berekening gaat zo. Installatie 15 Panelen 400 Wp is 6000 Wp. Kost 6000 x 75 cent. 4500 euro. Productie is 6000 kWh per jaar. Productie garantie 30 jaar. 180.000 kWh productie. Kostprijs per kWh is dan installatie 4500 euro gedeeld door productie 180.000 kWh. Dan kom je op een prijs van 2.5 cent per kWh. Klopt dat???Ik heb al 12 jaar Zon op Dak. Geen Gas. 6000 kWh. 12 jaar 6000 kWh is 72.000 kWh.👍
    Stroom van het dak is gratis.👍

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      10 panelen van 400 Wp = 4000 Wp voor € 4000,- ex BTW = € 1,- per Wp. Die prijs is voor de complete set, montage, aansluiting en arbeid.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Die berekening klopt, al zou ik er zelf een omvormer wissel aan toevoegen gedurende die 30 jaar.

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Місяць тому

      @@KetelKlets Bedankt. Weer een mooie Posting. 👍

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Місяць тому +1

      @@KetelKlets En nog een andere berekening. Ik betaalde in 2012 per maand 250 euro Gas en Licht. 3000 per jaar. Met Zon op Dak Inductiekoken, Microwave Airfryer, HT Warmtepomp aangesloten op de CV radiatoren was de rekening nul euro. Dat is nu 12 jaar zo. Dan heb ik 12 x 3000 euro verdiend met mijn Energietransitie. 36.000 euro. Prijsverhogingen niet meegerekend. En ik woon in Groningen. Ik wil geen Gas geen aardbevingen. Ook mooi. Na 12 jaar ben ik er altijd nog blij mee. Stroom van het Dak, Warmte uit de Buitenlucht. Hoe makkelijk wil je het hebben. Werkt beter dan Gas en geen Energierekening. Contract met Greenchoice Zon en Wind.

    • @BertPle
      @BertPle Місяць тому

      6000 WP op je dak is niet hetzelfde als 6.000 kWh per jaar aan opbrengst.
      Liggen je panelen op zuid gericht dan wordt er met een 90% factor gerekend, liggen ze oost-west dan gaat dat richting de 75-80%.

  • @dimitridb1994
    @dimitridb1994 Місяць тому +1

    Ik 12x enfase voor 1,06 cent all in inclusief modernisering meterkast

  • @dabombe
    @dabombe Місяць тому

    Ik heb paar weken geleden 16 panelen Jinko 435WP glas-glas met Hoymiles micro-omvormer met nieuwe meterkast (12 groepen 3 fase) voor 6300 euro laten leggen. Goede deal denk ik :) Nu nog een goede deal maken voor een lucht-waterwarmtepomp.. Dat is wat lastiger (snel) te vergelijken, men wil pas een offerte uitbrengen na langs te komen en zo..

    • @godfathernt
      @godfathernt 19 днів тому

      Waar heb je dit laten doen als ik vragen mag?

    • @dabombe
      @dabombe 16 днів тому +1

      @@godfatherntDakprofijt

  • @HushemFlupskluk
    @HushemFlupskluk 29 днів тому +1

    In februari 2024 tekende ik een offerte van 9X 440WP zonnepanelen inclusief installatie voor 3275 Euro. Dat is 82,7 cent per Watt-piek. De prijzen leken even duurder te worden maar het gaat nu weer de andere kant op. Inderdaad pak die kans ook aangezien het feit dat zonnepanelen verreweg de goedkoopste bron van energie zijn in de wereld.

    • @simonkraan9898
      @simonkraan9898 22 дні тому

      Naar aanleiding van deze video heb ook een aantal offerte opgevraagd, ik kom helaas niet verder dan 1, 05 cent per Watt-piek.

  • @whitebeauty759
    @whitebeauty759 Місяць тому +2

    Dank voor de info. Ik ga direct een aantal offertes aanvragen want als Nederlander ben ik altijd wel in voor gratis geld. Dank!

  • @crypto_dreamer
    @crypto_dreamer Місяць тому +32

    Tja, lekker. Maar ik heb ze al. Voel me er helemaal niet goed bij. Werd me ook nog eens terugleverkosten in de maag gesplitst. Zijn we even mooi in de val gelopen!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +15

      Alleen als je daar mee akkoord gaat. Ik ga er niet mee akkoord, dus ik betaal die kosten niet. Kies altijd het contract wat in jouw voordeel werkt en blijf niet hangen bij je aanbieder als de prijzen niet meer interessant zijn.

    • @rhyme2192
      @rhyme2192 Місяць тому +7

      ​@@KetelKletsdit gaat nog wel een jaar of twee werken maar de leveranciers kijken elkaar af en er zijn dan geen contracten meer zonder terugleverboetes.

    • @GBOAC
      @GBOAC Місяць тому

      @@rhyme2192en dynamisch dan

    • @DonHrvato
      @DonHrvato Місяць тому +4

      ​@@rhyme2192 je bespaart altijd, gewoon meer zelf verbruiken overdag watvje direct opwekt, hoef je nix in te kopen of te salderen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +8

      @@rhyme2192Met 31 energieleveranciers zal er altijd concurrentie zijn. Het vermogen komt van *mijn dak* en *ik* kan dat toepassen zoals ik wil. Energieleveranciers worden steeds irrelevanter naar de toekomst, ik gok daarom dat ze ons nu zo proberen te conditioneren dat we niet zonder ze kunnen en dat het nastreven van decentrale opwek niet in jouw belang is.

  • @pg41226
    @pg41226 Місяць тому

    Vorige maand getekend voor het laten vervangen van onze panelen van ruim 16 jaar oud… 6000€ 😢 als ik dit zo hoor, had het wat geld gescheeld als ik ze een maand later had laten komen. 8 juni komen ze de nieuwe plaatsen

  • @Obfuscatorrr
    @Obfuscatorrr Місяць тому

    Maar wat is het beste om nu aan te schaffen? En dan vooral een omvormer (evt met thuisbatterij) die een beetje slim kan omgaan met de dynamische tarieven.
    Daar zitten veel variabelen in wat het lastig maakt om te weten of je goed zit met de aanschaf.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      SolarEdge is momenteel de enige waar ik van weet dat schakelen op dynamische tarieven al af-fabriek in hun software/app zit. De rest zal uiteindelijk wel volgen, maar dat is vooralsnog een aanname.

    • @WouterSmaal
      @WouterSmaal Місяць тому +3

      Enphase staat op het punt een speciaal netwerkprofiel vrij te geven voor klanten met een dynamisch energiecontract.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      Dynamische tarieven zijn eigenlijk alleen handig met veel meer gebruik dan opwek of een thuisaccu of andere apparatuur waarmee je verbruik goed kan timen.
      In de meeste andere gevallen ben je geforceerd aan het afnemen op de duurdere tijden (koken) en aan het terugleveren als de rest vsn Nederland dat ook doet. Dan is het zelfs met de terugleverboete nog steeds voordeliger om een vast contract te nemen, nog even los van de waanzin van uit paniek afschakelen van omvormers. De markt moet een toepassing vinden voor dit goedkope overschot in plaats van schone energie mislopen door een vraag/aanbod onbalans terwijl er toch echt nog fossiele centales draaien.

  • @destiny9141
    @destiny9141 Місяць тому

    Wellicht off topic maar, hoe denk je over zonnepanelen op dakkapels?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Bij mij liggen ze allemaal vol, zelfs de dakdelen die eigenlijk te klein waren: ua-cam.com/video/sRf1AaxnOPU/v-deo.html

    • @destiny9141
      @destiny9141 Місяць тому

      @@KetelKlets ook al als de dakkapel niet daarvoor van te voren extra "verzwaard" is? Betreft nieuw dakkapel van 2022 namelijk

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@destiny9141 Als je er op kunt staan, dan moet een zonnepaneel geen probleem zijn qua gewicht (zeg 22kg voor het paneel, 5kg onderconstructie, 30-50kg ballast, verdeeld over 4 rubberen blokken).

    • @highflowhighflow9896
      @highflowhighflow9896 Місяць тому +1

      veel bedrijven zeggen gelijk al nee betrefd dakkapellen, nemen geen risico dat er later toch ellende mee komt

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@highflowhighflow9896 Nu het makkelijke, snelle geld is opgedroogd zul je versteld staan van het werk wat ze nu zonder morren aannemen.

  • @reinoud6377
    @reinoud6377 Місяць тому

    Hmm dan hebben we net een jaar te vroeg aangelegd!

  • @willemtjaffer7356
    @willemtjaffer7356 Місяць тому +7

    Ook wij hebben zonnepanelen en krijgen ook te maken met terugleverkosten op en één of andere manier. Ik vind dat terecht. Waarom moeten de buren in een huurhuis mijn zonnepanelen subsidiëren ? Het feit dat ik zonnepanelen heb, geeft aan dat ik de centen ervoor had en een geschikt oppervlak om ze te leggen. Mijn buren hebben of het geld niet of ze kunnen cq mogen ze niet leggen. Is het dan wel redelijk dat ze mee moeten betalen aan het wegstrepen van goedkoop opgewekte zomer stroom tegen duur opgewekte fossiele stroom die ik in de winter gebruik ?
    Los van het voorgaande mag er misschien ook nog een ideële reden zijn om zonnepanelen te hebben. Niet alles is direct in geld uit te drukken

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +6

      Ik ben niet verantwoordelijk voor het huishoudboekje van een ander. Verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar je geen verantwoordelijkheid voor draagt is in potentie erg duur, ik doe dat daarom niet.

    • @willemtjaffer7356
      @willemtjaffer7356 Місяць тому +5

      @@KetelKlets ik ben niet verantwoordelijk voor het koffie schenken en het leegruimen van de tafels na afloop van de maandelijkse lunch voor de ouderen in ons dorp. Toch voel ik mij geroepen om ook even de handen uit de mouwen te steken en het kost mij niets dan wat tijd en energie. Met ikke ikke ikke houden we onze maatschappij niet draaiende denk ik.
      De kerk in het midden laten, noemen wij dat hier. Wat zoveel wil zeggen als : denk af en toe ook een beetje aan anderen en niet alleen aan jezelf ten koste van anderen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      @@willemtjaffer7356Mag ik je er op wijzen dat al mijn video's gratis online staan? Ik ben opgevoegd met het mantra: je moet goed voor jezelf zorgen, een ander doet dat niet. Ik probeer met kleine dingen een groot effect te bereiken (zoals met deze video's), schaalbaarheid is het doel aangezien niemand alles alleen kan doen, maar wel veel meer kan dan hij/zij zelf denkt.

  • @NicoVeenkamp
    @NicoVeenkamp Місяць тому

    U nog de batterij opslag systemen

  • @arandoolin2020
    @arandoolin2020 Місяць тому +7

    Jammer dat je je niet bewust lijkt van de consequenties voor de installatiebedrijven en de medewerkers. Het is belangrijk dat medewerkers met de juiste competenties de opdracht uitvoeren. Dan bedoel ik de elektrotechnische competenties en arbeidsomstandigheden zoals veilig werken, rustpauzes, opleidingsmogelijkheden enz. Bij de race naar de goedkoopste offerte en het tegen elkaar uitspelen van installatie bedrijven kan een minimaal kwaliteitsniveau van opdracht tot oplevering echt niet gehandhaafd worden. Het zijn straks de goedkoopste zzp-ers die van klus naar klus moeten racen om nog enigzins een inkomen te kunnen realiseren. Niemand kan bij deze prijzen investeren in eigen competenties en werken onder normale arbeidsomstandigheden. En bij onvermijdelijke faillissementen is het nog maar de vraag bij wie je garantieclaims op uitvoering en apparatuur zult kunnen indienen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      Soms zal een bedrijf met scherpe marges moeten werken om te overleven. Niets doen kost meer geld omdat de vaste lasten toch door lopen.
      Als een installateur je een ogenschijnlijk onrealistisch lage offerte stuurt, dan zal die daar echt wel een goede reden voor hebben. En dan kan je je schuldig gaan voelen dat deze installateur geen dikke winst maakt, maar misschien is die marge in vorige jaren al dubbel verdiend toen je als consument de hoofdprijs met liefde betaalde en maanden wachttijd voor lief nam.
      Daarnaast komt ook veel van de prijsverlaging door opschalen van productie en een vraag die hier op achter bleef. Een paneel kost dus ook veel minder om in te kopen, wat de lage prijzen dus niet altijd zo pijnlijk maakt als ze lijken.

    • @arandoolin2020
      @arandoolin2020 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf Dank voor je reactie. Voor wat betreft de dalende prijzen voor hardware ben ik het met je eens. Voor wat betreft de voorgaande jaren eveneens, maar men kon daardoor ook werken aan de professionalisering van de competenties van de beroepsgroep van offerte tot oplevering en nazorg. De huidige marktomstandigheden zullen het nagenoeg onmogelijk maken om het niveau te kunnen blijven garanderen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@arandoolin2020 Ja, wie toen flinke winsten heeft gemaakt kon investeren in opleidingen, veiligheid en optimaliseren van de processen of er een mooie boot van kopen.
      Ik vind het ook jammer dat onze minister niet ingrijpt tegen de hoge terugleverboetes. Want feitelijk is dat gewoon de salderingsregeling aan je laars lappen en dat lijkt mij niet de bedoeling.
      Dit hakt er in bij het vertrouwen van consumenten die zonnepanelen en/of een warmtepomp overwegen, welke beide relatief zwaar leunen op salderen en dus (in ieder geval tussen de oren) een riskante investering zijn als energieleveranciers zo los gelaten worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Wet van vraag en aanbod: als jij iets kunt wat duizenden anderen ook kunnen, dan moet je niet verwachten dat je daar goed in kunt verdienen. En gaat de markt dan ook nog eens krimpen, tja, ga dan maar op zoek naar een andere markt waar je wel gezonde marges kunt maken. Zelf ben ik ook al een paar keer bewust iets anders gaan doen om die reden, en bewust *niet* ingestapt in een markt waarvan ik al zag dat er overaanbod was. Dit valt toch echt onder de noemer 'eigen verantwoordelijkheid'.

    • @arandoolin2020
      @arandoolin2020 Місяць тому

      @@KetelKlets Dank voor je reactie. Deels ben ik het met je eens. Tegelijkertijd ben ik benieuwd naar jouw idee over hoe een gezond evenwicht in deze markt eruit ziet en hoe dat bereikt kan worden met behoud van professionaliteit en verantwoorde arbeidsomstandigheden.
      Niet alle marktwerking leidt tot een optimale situatie. Voorbeelden daarvan zijn de omstandigheden van veel arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw, vleesverwerkende bedrijven en distributiecentra.

  • @MrAtlantis95
    @MrAtlantis95 24 дні тому

    No offence, maar zoals jij het nu brengt vraag ik me af wat de winstmarge nog is, dit ook gezien de orderboeken die opdrogen. Is er dan geen kans dat ze concurrerend moeten zijn dat ze met verlies verkopen met de kans op een faillissement?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  24 дні тому

      Dat weet ik niet, maar als je dat uit de weg gaat zullen bedrijven sowieso ter ziele gaan. Mijn installateur zit bij het SGZE garantiefond dus bij faillissement gaat mijn garantie gewoon over naar een andere installateur.

  • @guidoveenstra10
    @guidoveenstra10 Місяць тому

    Gelukkig hebben we ze zelf gelged vorig jaar, anders had ii nu spojt gehad.. Met zelf leggen toch nog een jaar extra gratis stroom gepakt en het was onder de streep nog net iets goedkoper dan incl. installatie nu.

  • @Volgmijneigenwijze
    @Volgmijneigenwijze 23 дні тому

    Luisteren willen de deugers toch niet.
    Vermakelijke video overigens👍

  • @Kegels_gti_16V
    @Kegels_gti_16V Місяць тому +1

    Ik vermoed wel dat heel wat Belgische zonnepaneel eigenaars in 2025 nog wat gaan bij plaatsen. Zeker zodra de digitale meter geïnstalleerd is 😩

  • @rayderrich
    @rayderrich Місяць тому +2

    Mijn systeem vorig jaar september: 1,80 per Wp. Ik ben genaaid hahaha.

  • @Bus2000
    @Bus2000 25 днів тому

    Vandaag Vattefall ook met zeer ongunstige maatregel gekomen. Gaat de markt niet op gang helpen zo.

  • @useruser-yp2sj
    @useruser-yp2sj Місяць тому

    ACM is nu akkoord dat de zonnepanelen bezitters moeten gaan betalen voor de teveel geleverde stroom. Je kan je dak wel vol leggen, de rekening komt later wel helaas.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Niet *moeten* , het is _niet verboden_ . Ik zie nog altijd kansen genoeg, ook in de toekomst.

  • @nieuweabnormaal5869
    @nieuweabnormaal5869 26 днів тому

    En waarom gaat de markt onderuit?

  • @DjLuCKyCHaRM
    @DjLuCKyCHaRM Місяць тому +2

    Je zou maar panelen heb laten leggen in de laatste 5 jaar...

  • @rolffroger1828
    @rolffroger1828 Місяць тому

    Ik weet niet of instappen voor zonnen panelen slim is. We hebben nu al veel energie overschot dus waarom nog meer produceren waar al veel van is. Denk dat we dr next step moeten maken dat is batterijen. Zonnenpanelen is een een gepasseerd statioon. Mensen moeten voorruit denken en niet blijven hangen in het oude......

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Dat is in feite irrelevant; hoeveel daarvan is van *jouw* ? Want alleen die zonne-energie levert voor jou iets op, de panelen van de buurman doen niks aan jouw energierekening.

    • @rolffroger1828
      @rolffroger1828 Місяць тому

      @@KetelKlets als we dadelijk 10 uur zonne-energie voor nix kunnen kopen of geld bij krijgen waarom een investering doen van duizenden euro's. En je investering je geld kost als je stroom gaat leveren 10 uur per dag. Kortom de tijden dat zonnenpanelen nog geld gaan opleveren is gepaseerd. Wij de samenleving hoeven die overtollige energie niet op dat moment. Hoe goedkoop ook deze investering wordt centen werk in de nabije toekomst.....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@rolffroger1828 Dat geloof ik niet om twee redenen: 1) er zijn nog genoeg zonuren waarop de prijs positief is, op die uren renderen je panelen nog steeds en 2) ik voorzien dat het stroomgebruik in Nederland flink gaat stijgen door warmtepompen, EV's en de industrie. De stroomprijs is altijd het gevolg van vraag en aanbod. Als de vraag harder stijgt dan het aanbod, stijgt de stroomprijs mee. Ik denk dat ook richting de toekomst je eigen zonnestroom nog prima verhandelbaar is, afhankelijk van hoe je eigen zonneset georiënteerd is (alles op zuid heeft hier meer last van dan oost/west/noord). Pas wanneer de stroomprijs uit het net richting de 2ct/kWh gaat lonen eigen panelen niet meer (al zit hier natuurlijk ook een belastingcomponent aan vast).

    • @rolffroger1828
      @rolffroger1828 Місяць тому

      @@KetelKlets 1 mei zeten we al op 6 uur waar je nix verdiende met stroom levern, en het gemiddelde van 4 cent over de hele dag. Kortom het leven verandert vele malen sneler dan dat we ons realiseren. Zonnenpanelen is gepaseerd traject.....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@rolffroger1828 Pas wanneer de jaarafrekening onder de streep voor een huis met of zonder panelen even duur is, hebben zonnepanelen geen zin meer. Daar zijn we nog lang niet.

  • @advandrunen2501
    @advandrunen2501 Місяць тому +1

    Ik heb 3 jaar zonnepanelen, ik zou er nu niet meer aan beginnen, ze kunnen wel goedkoop zijn maar je gaat wel betalen voor het terug leveren. Daarmee gaan ze nu mensen dwingen een thuis batterij te nemen, als in de toekomst veel mensen een batterij hebben dan gaan ze "zonne-belasting" betalen want de centjes moeten toch binnen komen...

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Місяць тому

      vergeet de #thuisaccutax niet , die zal er tzt ook wel komen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@Ad__RemOftewel, tot die tijd is het cashen 🙂 Mensen vergeten vaak dat helemaal niets doen minstens dubbel zo duur is.

    • @sethje
      @sethje Місяць тому

      Dat betalen voor teruglevering valt nogal mee als je bijv de heldere kosten van vd Bron ziet. Dan praat je over pakweg 3 tientjes per maand, minder vergoeding.
      Je terugverdientijd neemt dan iets toe. En dat is een aanbieder die de kosten gewoon helder maakt. De rest doet dat ook maar verwerkt het in het totaalbedrag zodat je het niet ziet. Gevolg is echter hetzelfde.

    • @ParamariboCloser
      @ParamariboCloser 29 днів тому

      Energie naar/uit een batterij gaan ze niet kunnen controleren/belasten. Ik kan me die inbreuk op jouw privacy niet voorstellen voor de komende 30 jaar in ieder geval.

  • @louwrentius
    @louwrentius Місяць тому +2

    Ik blijf die micro omvormers een lelijke oplossing vinden omdat die dingen gewoon stuk gaan en dan moet iemand het dak op. Ja, slechts één paneel wordt getroffen, maar het punt blijft. Als je string omvormer gaat dan is alles plat maar de kans is kleiner (niet risico x aantal panelen) en niemand hoeft het dak op. Hoe je zelf de afweging maakt, moet jezelf weten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      Ik heb 25 jaar garantie en mijn installateur mag het dak op, _not my problem_ zogezegd. Al krijg ik van hem te horen dat het uitvalspercentage echt heel laag is, nog lager dan SolarEdge. String omvormers zijn voor mij altijd te beperkt geweest, om van gevaar maar te zwijgen (ik wil de string DC-zijdig spanningsloos kunnen maken, geen discussie). En dat krijg je alleen bij micro's en bij SolarEdge.

    • @bakkerem1967
      @bakkerem1967 Місяць тому +1

      Plat dak, goed bereikbare panelen. Is voor mij eenvoudig idd.

    • @louwrentius
      @louwrentius Місяць тому

      @@bakkerem1967 in dat geval is het minder een issue, kun je om de paar jaar weer even klussen of je leverancier (totdat de garantie op is).

    • @louwrentius
      @louwrentius Місяць тому

      @@KetelKlets tja hij is al eens bij je langs geweest meen ik en dat geeft altijd weer gedoe. Maar kies maar welk gedoe je prettig vind 😂
      Ook kun je - met de juiste spullen - high voltage dc veilig onderbreken, allemaal niet zo’n punt. Maar dat is eigenlijk nooit nodig behalve bij accuut gevaar/brand. Dat risico schat ik erg laag in.

    • @Ardano62
      @Ardano62 Місяць тому +1

      @@KetelKletsdat lijkt me fabrieksgarantie, als er iets mis mee is over 24 jaar dan mag je hooen dat je installateur nog bestaat en hij zal het zeker niet gratis doen. Maarja dan heb je ze toch al terug verdiend.

  • @Unisource355
    @Unisource355 Місяць тому

    De teken zitten hier nog in het bos gelukkig

  • @cheetahrunout
    @cheetahrunout Місяць тому

    Balen man, heb geen m2 meer over. Haha

    • @Veld05
      @Veld05 Місяць тому

      Heb nog wel m2, maar geen ruimte op de hoofdzekeringen van 3x25A 😂. Anders had ik er weer een paar gekocht.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@Veld05 Andere windrichting kiezen? Of eventueel laten aftoppen boven een bepaald vermogen? Vaak is dat wel in te stellen. Levert je toch weer extra vermogen op in de donkere maanden van het jaar.

  • @reinoud6377
    @reinoud6377 Місяць тому

    Ik zou wel voor zeg de 15 cent zonder belasting of wat dan ook aan mn buren willen verkopen, zouden ze best in geïnteresseert zijn. Kan i, mooi mn overschot na saldering aan hen verkopen mocht die er zijn. Hmmm eigen coop starten? Mag vast niet

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      In België kun je je overschot al verhandelen aan een willekeurig adres. Ik weet dat ze er in NL ook mee bezig zijn maar het is wat stil in die hoek.

  • @wimphilipsen2651
    @wimphilipsen2651 Місяць тому +2

    Maar hoe komt dat nou allemaal?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +7

      Omdat men zich teveel laat leiden door de waan van de dag (en bepaalde media zoals het AD en de Telegraaf).

  • @gyran300
    @gyran300 Місяць тому +1

    27 450W panelen 12KW totaal met Hoymiles omvormers voor €10k all-in met elektra extra groepen en groepenkast twee weken geleden laten installeren. Net ook mijn 4 aircos aangeschaft. Nu mooie tijd voor de consument om zaken te doen. Wel mijn energiecontract overgezet op dynamisch voorlopig vanwege slechte terugleverboete bij mijn oude Energieleverancier.

    • @rolffroger1828
      @rolffroger1828 Місяць тому

      De vraag is een beetje willen wij jouw energie er wel bij op het net. Kortom lekker houden en die aircos draaien overdag als er veel energie is toch al voor nix. Kortom is dit nu nog de juisten inverstering. Denk die zonnen panelen al helemaal niet meer sorry.

  • @Frank-Y
    @Frank-Y Місяць тому +1

    Afgelopen dinsdag zeven panelen erbij laten leggen. 435 wp panelen met IQ8 omvormers. 3400 euro totaal.

    • @Kegels_gti_16V
      @Kegels_gti_16V Місяць тому

      Nl of be? Met omvormer erbij?

    • @Frank-Y
      @Frank-Y Місяць тому +1

      @@Kegels_gti_16V Nederland. Met alles inclusief. Glas glas panelen.

  • @reddrummaster
    @reddrummaster Місяць тому +2

    Elektrische auto’s gaan volgen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Ik kijk er al naar uit 😁

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Місяць тому

      Wat dacht je van de prijsdrop van Tesla? Die 3 kon zomaar ineens voor minder dan de helft van de oudere modellen. Enige verschil in kostprijs om het ding in de markt te zetten was dat je nu geen "gratis" laden meer bij kreeg.

  • @landbouwengame
    @landbouwengame Місяць тому

    het is wachten op dikke hagelstenen en je panelen zijn kapot ben je hier eigenlijk voor verzekerd of kunnen ze dit weer staan .

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому +1

      Je kan zelfs met een auto over zonnepanelen heen rijden, die hagelstenen doen panelen niks. Er kan ook makkelijk een reiger op je panelen gaan zitten, geen centje pijn voor de panelen.

    • @landbouwengame
      @landbouwengame Місяць тому +1

      @@jankees4037 Is hagel gevaarlijk voor zonnepanelen?
      Wanneer hagelstenen zo groot worden als tennisballen, kunnen zonnepanelen zowel zichtbare als onzichtbare schade oplopen. Bij zichtbare schade zie je barsten en gaten in het glas van de zonnepanelen, vergelijkbaar met de barsten en gaten in autoglas. Een groter gevaar is onzichtbare schade. dit zegt google er over .

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@landbouwengame Pas wanneer de hagelstenen door je (dak)ramen en je dakpannen heen slaan, is er een kans dat je panelen daar onder te lijden hebben. Zulke hagelstenen heb ik hier nog nooit gezien.

  • @charlvanbeek5644
    @charlvanbeek5644 Місяць тому

    Ketel klets ,ga je eens wat meer informeren bij Quatt hybride warmtepomp, kom je tot heel andere gedachten, Draai al anderhalf jaar met de Quatt, 180m3 gas per jaar en 1900kwh stroom,voordelig of niet 8panelen op dak.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Hybrides vallen sowieso al af, maar ik meen dat ze ook al een all-electric aanbod hebben.

  • @bgt7874
    @bgt7874 Місяць тому +1

    Als je alleen maar in je eigen voordeeltje rekent; klopt het. Maar of het wijs is?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Ik boer vooralsnog enorm goed door vooral mijn eigen visie te volgen en niet naar de doemverhalen te luisteren. Die gaan vaak voorbij aan het feit dat mensen zelf zaken kunnen omzeilen want ja, dan wordt het geen sensationeel krantenartikel.

  • @larsjarredspeetjens
    @larsjarredspeetjens Місяць тому +1

    Komt vooral door de media die er een groot probleem van loopt te maken... Terwijl het probleem eigenlijk niet zo spanned is want keuze is nog reuze.
    Nog een video idee modelcontract vs reguliere contracten

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +6

      Staat al in de planning 🙂

  • @PauloLopes-kp8xl
    @PauloLopes-kp8xl 27 днів тому

    Hoop cowboys nog tussen

  • @retepgreb2120
    @retepgreb2120 Місяць тому

    Ja, maar??? Al die bedrijfjes die onder druk staan en onder de offerteprijs gaan werken. Zijn er straks niet meer. Geen garantie zou ik zeggen. En gegarandeerd dat er het e.e.a. stuk gaat op je dak. Dus dan moet je toch weer bij een gerenomeerde handel aankloppen. En, tel uit je winst.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      De grote installateurs blijven wel. Ga inderdaad niet naar ééndagsvliegen.

  • @ivo7597
    @ivo7597 Місяць тому +3

    De prijs is een, maar een installatie op je dak hebben liggen voel ik me niet comfortabel bij, daar horen dakpannen. En zo lang de besparing nog in het handelen zit ga ik daar nog even mee door, auto niet meer thuisladen, lagere meterkast aansluiten (minder vastrecht), slimmer douchen (doorstromer) en de verwarming slim inregelen (domotica aan/uit, stroom/vloer verwarming) .. Alhoewel met mijn verbruik ik ieder zonnepaneel welkom heet zit ik niet te wachten op extra complexiteit, iets open in de lucht en een overheid met constant veranderende regels. Laat de batterij eerst maar spotgoedkoop worden :)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Ik kom nooit op mijn dak, dus wat daar ligt vindt zelfs mijn vrouw niet interessant 😄. Onze negatieve energierekening daarentegen...

    • @R3dox66
      @R3dox66 Місяць тому

      Wat een berg angst en beven en idioterie om niks. Een doorstromer doet vele kW en direct op water maar dat is ok en zonnepanelen niet? Wat een grap.

  • @michiel7152
    @michiel7152 Місяць тому

    Ff over de warmtepomp, vanaf 2027 moeten de huidige koudemiddelen zoals R32 en R410A eruit, deze moeten vanaf 2030 allemaal naar natuurlijke koudemiddelen zoals R290, R600 en R744 ( propaan, isobutaan en CO2 ) installaties. Waarschijnlijk zullen de meeste thuis wp op R290 gaan draaien. Dat betekent dat vanaf 2030 de huidige koudemiddelen R32 en R410A ontzettend duur gaan worden. Daarnaast hebben de installateurs en leveranciers nog veel op voorraad, dit is een reden om aan te schaffen.
    Alleen bij een eventuele reparatie na 2030 wordt deze extra duur vanwege de hoge kosten van R32 en R410A. Doe je voordeel mee als je besluit om er een aan te schaffen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Is die wetgeving er al door dan? De laatste keer dat ik keek lag dat nog stil. We moeten niet achter proefballonnetjes gaan rennen.

    • @michiel7152
      @michiel7152 Місяць тому

      @@KetelKlets Ja de wet is door, maar goed dit wisten we al sinds 2015 in de branch dat dit er aan zat te komen genoeg mooie koudemiddelen zien sneuvelen www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2023/11/NVKL-Flyer-F-gassenverordening-februari-2024.pdf

    • @michiel7152
      @michiel7152 Місяць тому

      @@KetelKlets Ja die is er door zie NVKL uitfaseren hele nieuwe f-gassenverordening

    • @useruser-yp2sj
      @useruser-yp2sj Місяць тому

      ​@@michiel7152Waarom wordt het onderhoud van een r32 warmtepomp duur na 2030?

    • @michiel7152
      @michiel7152 Місяць тому +1

      @@useruser-yp2sj Heb het niet over onderhoud maar over reparaties uit storingen, zodra het koeltechnisch wordt ga je betalen. Prijs per kg wordt dan duurder, daarnaast installatie ombouwen naar R290 kan ook niet zomaar gedaan worden. Dus wordt het een nieuw systeem. Men wilt vanaf 2035 geen een synthetische koudemiddelen meer hebben in installaties onder de 12Kw. Uitfasering begint vanaf 2025 Dit is gewoon te vinden via de brancheorganisatie NVKL.
      Dus wil je een warmtepomp kijk dan direct naar een met natuurlijke koudemiddel.

  • @Frits1975
    @Frits1975 Місяць тому +1

    0.75cent… mijn god.. als installateur die alles zelf heeft aangelegd en dus geen uren hoeft te betalen kom ik daar niet eens aan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Dat zit hem ook deels in de Hoymiles micro, die doet 6 panelen met 3 trackers voor € 300,- retail (dus € 50,- per paneel). Koop je dat spul met een paar zeecontainers tegelijk dan haal je misschien de € 30,- per paneel?

  • @j.r.termaaten6979
    @j.r.termaaten6979 Місяць тому +2

    Maar vragen we ons dan niet af waarom die mark dan op zijn gat ligt.. Meestal heeft dat een rede..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Naar meningen luisteren die niet in jouw belang zijn is een vrij prominente in mijn ogen.

  • @edmundzed9870
    @edmundzed9870 Місяць тому

    Ik heb begrepen dat je nu moet betalen voor de energie die je panelen leveren als je wilt "salderen" Volgens mij zijn die dingen dus volslagen nutteloos. Overdag werk je en heb je de stroom niet nodig en moet je betalen voor terugleveren, 's avonds heb je geen opbrengt en moet je stroom kopen, wat is daar de lol van behalve voor Rob jetten?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Ik kan er nog steeds elk jaar van op vakantie dus nutteloos zou ik ze niet noemen 🙂 Hint: of jij thuis bent of niet maakt niet uit, het gaat om de stroomprijs die je krijgt voor je opwek en daar is nog steeds veel mee mogelijk (zonder terugleverboete).

    • @edmundzed9870
      @edmundzed9870 Місяць тому

      @@KetelKlets Nou jij kent de regels beslist beter dan ik maar het maakt wel degelijk uit of je thuis bnt of niet, beter of je je opgewekte stroom kunt gebruiken of niet.
      AFAIK KREEG je 10 ct/kWh voor terugleveren en betaal je - als je het het rookgordijn qua kosten kunt ontcijveren 40 ct/kWh!
      Nu moet je betalen voor hetgeen je teruglevert, mensen die geinvesteerd hebben zijn dolblij met zo'n corrupte onbetrouwbare overheid.

    • @pizzablender
      @pizzablender Місяць тому

      Nou Rob Jetten verdient er niks aan dus die sneer kan je achterwege laten.
      Maar je krijgt minder voor kWhs die je in het net stopt dat dat je er zelf voor betaalt. Is eigenlijk best logisch. En panelen renderen daar ook nog steeds mee.

  • @Petromaxer117
    @Petromaxer117 Місяць тому +1

    Crises, crises.. en dan bedoel ik nog niet eens die 4 mensen in Den Haag die het nog steeds maar niet met elkaar eens kunnen worden terwijl ondertussen de problemen in mijn woongebied groter en groter worden .. ( woon ong. 10 km van Ter Apel en zie wekelijks de aankomstellende van mensen met kinderen hier op het station van Emmen )
    Mijn Nefit gasketel loopt met levensduur op z’n end .
    Had het idee een warmtepomp er voor terug te nemen omdat 2026 het toch verplicht schijnt te worden ( maar heb dus al vaker meegemaakt dat besluiten worden gewijzigd , aangepast , het beroemde spelregels veranderen tijdens de wedstrijd ..) ook al omdat ik sinds 2 jaar zonnepanelen heb liggen die méér opbrengen dan het huishouden nodig heeft en nu dus 30 euro boete bij Budget Energie opleveren per maand helaas..
    Het gevoel van ‘ ben er ingetrapt ‘ met argumenten als goed voor het milieu en je verkleint je Co2 voetafdruk wordt eerlijk gezegd steeds sterker..
    Ben nu sterk aan het twijfelen gegaan !
    Misschien toch maar een nieuwe gasketel nemen ( ook die prijzen zijn onderuit gegaan ) maar dan ééntje die ook op waterstof kan draaien ? Hier in het Noorden van het land lopen al wat voorzichtige experimenten met dit spul en bij mij.. de aansluiting vanaf straat ligt er immers al.. 😊 (maar besef wel dat alles nog in de kinderschoenen staat )
    Ben treinliefhebber maar zie ik daar nu naast jou gigantisch totaal overwoekerde rails liggen ??
    Als het klopt.. waar ligt deze spoorlijn ? Hebben het hier vele jaren gehad met de stilgelegde en inmiddels verwijderde olielijn van de NAM vanaf Schoonebeek
    Met drentse groet,
    Tjerk

    • @passais
      @passais Місяць тому

      Hoe eerder je erbij was, hoe groter de kans dat je eea al had terugverdient.
      Mijn eerste set panelen heb ik allang terugverdient. De laatste set dankzij de stroom crisis van een paar jaar terug al voor meer dan de helft.
      Ik had capaciteit over, er kwam een warmtepomp en mijn energierekening kelderde nog een keer met 1100 euro.
      Komen misschien weet kosten voor terug, maar saldo blijft positief en als eea te gortig wordt denk ik dat de politiek wel ingrijpt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Waterstof is alleen PR voor ketelfabrikanten. Er gaat nooit landelijk waterstof uit de gasleiding komen, te duur, te moeilijk lekdicht te maken en de alternatieven zijn goedkoper en onderhoudsarm. Ik wil alles all-electric omdat de energieleverancier _Ketel Klets_ alleen gratis zonne-energie levert 😉 Waterstof, benzine, diesel, dat zijn allemaal zaken waarbij mijn geld in andermans zakken verdwijnt.

  • @rickytimon
    @rickytimon Місяць тому

    Het nadeel van dit soort ontwikkelingen is dat de werkomstandigheden er niet beter van worden om nog maar te zwijgen over de installatie kwaliteit.
    Ik ben zelf verwarming installateur en als ik af en toe de zonnepanelen installaties bij mensen zie dan schieten de tranen in mn hol.
    En alle garanties zijn altijd leuk maar de meeste bedrijven bestaan over een aantal jaar niet meer als ze al voor garantie komen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      De installaties die jij ziet kunnen net zo goed in de dure tijd zijn gelegd. Prijs en kwaliteit van geleverd werk zijn in de installatiewereld lang niet altijd met elkaar verbonden.

    • @pizzablender
      @pizzablender Місяць тому

      @@KetelKlets Als ze tijd over hebben die installateurs... verwen die jongens dan. En hoop op goed weer tijdens de installatie. Dan hebben ze niet zo'n haast.

  • @2008spoonman
    @2008spoonman Місяць тому +2

    Waarom praten zonnepanelen bezitters vrijwel altijd over geld, aanschaf, terugverdientijd, saldering etc.
    Het gaat jullie toch om het milieu? Toch?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Jazeker, alleen bij zonnepanelen bijten milieu en financieel rendement elkaar niet, dat is het bijzondere eraan.

  • @jillesspruyt7003
    @jillesspruyt7003 24 дні тому

    Nu vandaag bekend is gemaakt dat de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft loont t dan nog wel te investeren in zonnepanelen en warmtepompen? @Ketelklets

  • @tenij000
    @tenij000 29 днів тому

    dit zo jammer dat dit alles niet voor huur woning geld zelfs als je voorstelt om zelf te betalen en laten leggen willen ze nog niet

  • @hypocriticus8083
    @hypocriticus8083 21 день тому

    Gratis ?!? Ik wil er geld op toe hebben ! We zijn weer genaaid ! Nee, ik heb ze niet. Ik hang nog steeds aan het gas. Ik vind het best allemaal. Als dat goedkoper helemaal toppy

  • @deursloten
    @deursloten Місяць тому

    Hoi Mijnheer Ketel. Net Nieuwe 305 Wp 30 euro per stuk gekocht . Waar ik plek heb plaats ik een paneel. Al die dure energie besparingen daar wacht ik mee. Komen nieuwe batterijen op de markt die veel goedkoper en beter zijn dan Lithium
    Ga zo maar door. Op dit moment ben ik zeer tevreden over mijn energie rekening van een paar tientjes.
    Gaan nu lekker 2 maanden op vakantie 200 Ah lithium / Victron/ Starlink allemaal kunnen aanschaffen van onze simpele besparingen. Tijdens de vakantie stekkers er uit dat wordt kassa.

    • @bgt7874
      @bgt7874 Місяць тому

      Simpele besparingen. Twee maanden op vakantie. U heeft het goed. Ik wens u veel geluk, voor, tijdens en na uw vakantie. Kassa!

  • @supertip777
    @supertip777 Місяць тому +2

    Zo zie je maar, de overheid wil stimuleren, de energie leveranciers ontmoedigen, en de Markt klapt in elkaar.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +7

      Ik lig er niet wakker van wat de markt doet, ik wil voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk kunnen kopen. Net als dat mensen de volgende crisis afwachten om een grote verbouwing te laten uitvoeren, wanneer de uurtarieven en materiaalkosten flink lager liggen dan op de piek van de markt. Je hebt bijna een crisis nodig om een installateur überhaupt over de vloer te krijgen.

  • @reallyme3573
    @reallyme3573 Місяць тому +3

    Een herrie-pomp met lucht als warmtebron komt er hier nooit. Dat soort apparaten zou verboden moeten worden.
    Die zonnepaneelprijzen zijn wel heel goedkoop, ik zal het doorgeven aan een kennis.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +6

      Als je buitenunit herrie maakt dan heb je een te klein vermogen gekozen. Hoe groter, hoe stiller.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +1

      De warmtepompen worden steeds stiller. Ik heb zelf nu een Quatt hangen en die is vrijwel niet te horen. De buren waren eerst bang voor eventuele overlast maar zijn zeer tevreden terwijl het apparaat nog stiller kan met de nachtstand die niet eens nodig blijkt.
      Er zijn wel herrie modellen van andere merken die de dB waarde bijvoorbeeld op 5 meter vermelden, wat niet echt realistisch is bij een tussenwoning. De geluiddruk mag overdag maximaal 45 dB op de erfgrens zijn en in de nacht zelfs maximaal 40 dB. Overigens kan het alsnog mis gaan door een foute plaatsing, maar dat ligt aan de installateur, niet aan het apparaat.

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf
      Je bent de toeslag voor tonaal geluid vergeten. Voor tonaal geluid ligt de maximale decibelwaarde op de erfgrens op 40 dB(A) overdag en 35 dB(A) 's nachts.