Slaapmeditatie voor hoogsensitieve kinderen : Lenny de leeuw wordt gepest

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 бер 2022
  • Deze slaapmeditatie helpt hoogsensitieve kinderen omgaan met pesten.
    Recent onderzoek wijst uit dat de voornaamste reden waarom jonge kinderen pesten emotie-gerelateerd is. Om pesten te voorkomen is het belangrijk om kinderen te leren omgaan met hun emoties en hen te leren empathie te ontwikkelen.
    Het is pas vanaf een jaar of 6 dat kinderen stilaan gaan beseffen dat hun gedrag gevolgen heeft voor anderen. In deze fase ontstaat empathie, verantwoordelijkheidsbesef en zelfreflectie. Het is voor ouders belangrijk om dit te weten en hierop in te pikken. Deze meditatie kan de ouder hier prima bij ondersteunen.
    Langdurig gepest worden is uiterst schadelijk voor de psychische en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Merk je als ouder dat je kind gepest wordt of anderen pest, praat er dan zeker over met je kind, help je kind in het ontwikkelen van emotieregulering en zelfvertrouwen.
    Wat kan je als ouder concreet doen om je kind te helpen?
    - Luister aandachtig naar je kind. Stel korte eenvoudige vragen om je kind volkomen te begrijpen.
    - Valideer de emoties van je kind, benoem samen het gevoel en laat je kind het doorvoelen.
    - Bevestig dat het absoluut niet de schuld is van je kind.
    - Loof je kind om de informatie met je te willen delen.
    - Zeg dat het niet oké is dat iemand een ander zo behandelt.
    - Steun je kind en zeg dat je zal helpen om met de situatie om te gaan.
    - Stel samen een plan van aanpak op (*).
    - Geef je kind veel warmte en liefde!
    - Leer en geef voorbeeld van wat empathie inhoudt.
    - Ondersteun je kind in het reguleren van diens emoties (breng goede coping strategieën aan, leer je kind doorvoelen en loslaten, beoefen zelfcompassie en mindfulness)
    - Leer kinderen dat de ander niet noodzakelijk slecht is, maar dat vele factoren kunnen meespelen (vaak hebben pesters moeite met emotieregulatie omdat zij dit van thuis uit niet zien, al te vaak komen pesters uit gezinnen waar thuis emotioneel en/of fysiek geweld heerst; ook kan er sprake zijn van genetische aanleg).
    (*) Pesten is niet meer of minder dan een machtsspel, het gaat om winnen of verliezen. Hoe kan jij "winnen"? Door NIET overstuur te raken. Makkelijker gezegd dan gedaan! Zeker voor hoogsensitieve kinderen. Toch bestaan er tools om kinderen mee te geven (zoals de olifantenhuid) die hen ondersteunen. Zij zijn immers de baas van hun verbeelding en daar kan bijna alles, dus ook het krijgen van een olifantenhuid wanneer dat zou nodig zijn.
    Pesten bij hoogsensitieve kinderen leidt zeer vaak tot psychische problemen in de volwassenheid. Door tijdig in te grijpen, kan je ervoor zorgen dat jouw kind toch nog een mentaal gezonde volwassene wordt.
    Merk je dat jouw kind erg onder het pesten lijdt en er zelf niet uit raakt? Zoek dan altijd professionele hulp voor je kind. De pester kan je niet veranderen, maar je kan wel de manier waarop je kind met de pester omgaat veranderen. In mijn praktijk merk ik dat er eerst 'verwerkt' moet worden (HSK ervaren pesten vaak als traumatisch) en dan kan gewerkt worden aan het opbouwen van emotionele veerkracht en zelfvertrouwen. Jonge kinderen hebben daar maar een paar sessies voor nodig, met een wereld van verschil als resultaat. Zelf werk ik met EMDR therapie, welke zeer snel en efficiënt werkt bij pesten.
    Interesse? www.tomorrowmind.be/
    Script en stem: Donna Van Riet
    Stem Roy: Timmy Geleyn
    Illustratie: Timmy Geleyn
    #kindermeditatie #pesten #pestenisnietcool #erbijhoren #HSK #hoogsensitiefkind

КОМЕНТАРІ •