Bu temel oluşturma konusunda kesinlikle haklısınız. Bana kalırsa en temel konuysa algoritmik düşünebilme. Bilgisayarı anlamamın yolu buradan geçiyor ve kesinlikle basit bir olay değil. Okulda kafamıza zorla kazıdılar bunu, ki iyi ki yaptılar. Algoritmik düşünebilme yeteneği level atlamınızı sağlıyor ve sadece meslekte değil tüm hayatınızda yer etmeye başlıyor. Lafın kısası, bilgisayar mühendisliği kesinlikle fazlasıyla değişecek ama bu yapay zekalara bu kompleks projeleri yaptıracak olanlar yine mühendisler olacak.
Hayaller Paris, gerçekler Muş. Kamuda çalışan mühendisler öğretmenden daha az maaş alıyor. Üstelikte bunlar sınav kazanıp atanmış mühendisler. Sınav kazanamayanlar özel sektörde askari ücrete çalışıyor. Kamu Mühendisler Platformuna bir danışın isterseniz.
Ozaman geçmiş olsun diyelim bence hocam çünkü anlattığınız türde mühendisleri yetiştirecek kalitede hocalarda yok bu ülkede o şekilde yetişmeye talip insanda yok. Gerçekçi olalım bence. Zaten o anlattığın tarzda insanlarda ( devin’ın ceo’su gibi ) eskidende çok az ve nadir yetişen tiplerdi. Bundan sonrada heleki günümüzdeki eğitim sistemi ile çok zor yetişir.
bir de türkiyede web ve mobil harici alanların istihdamı da yok ki. kendimi gömülü alanında geliştireyim desem savunma sanayi ve birkaç beyaz eşya firması harici iş yok mesela. türkiyede sektör web ve mobil üzerinden dönüyor. ben türkiye şartlarında risk alıp kendimi yapay zekaya adayamam ki, para kazanmam gerekiyor. herkes bize uyum sağlayın falan diyor kimse elle tutulur bir şey söylemiyor. hangi alana yönelelim ne yapalım dediğimizde uyum sağla rüzgarı arkana al gibi söylemler duyuyorum sürekli, kimse ne yapabileceğimiz hakkında en ufak bir fikir vermiyor.
@@nonick123 dostum kimse sana neyapacağını söylemez söylememelide zaten. Buna sen kendin karar vereceksin. Nasılmı ? Ülkenin ve dünyanın gidişatına bakıp ona göre bir yol haritası çizeceksin. Şuan birçok meslek tehdit altında. Ben şunu öğrenim ve ömrümün sonuna kadar bu işi yapıp ekmeğimi kazanim dönemi bitti. Çünkü seçtiğin o işi bir süre sonra gelişen bu yapay zeka yada geliştirdikleri robotlarla ele geçirecekler ve o iş insanlar için bitecek maalesef. Onun için artık insanlar bir değil birkaç yada daha fazla işi yapmak zorunda kalacaklardır hayatları boyunca. Şuan sallıyorum 5-10 yıl yapay zekanın ele geçiremeyeceği ve benimde yapabileceğim iş nedir diye bakacaksın ona yöneleceksin. Ama orda ilel ebet devam edemeteceğini bilerek sürekli gözün açık dünya nereye gidiyor ? Şuan yaptığım iş ne oranda tehdit altında yapay zeka veya gelişen teknoloji tarafından diye takip edip tehdit oranı daha düşük işleri tespit edip o işe evrileceksin. Yani bundan sonraki süreç fırtınalı bir havada ve çok dalgalı bir denizde gemini götüren kaptan gibi sürekli gözün açık ve teyakkuzda olmamızı gerektiren bir dönem. Onun için hayatının kaptanı sensin ve sen karar vereceksin bu yolculukta ne yapacağına. Başkasından sana ne yapacağını söylemesini bekleme çünkü bu kendine yapacağın en büyük zarar olur. Panik yapma yukarıda bahsettiğim şekilde hareket etmeye çalış. Bu hepimiz için geçerli. Cesur ol hayat zaten böyle birşey inişleri ve çıkışları olan dalgalı bir deniz ve sende gemini karaya sağ salim vardırmaya çalışan kaptanısın. Bu hep böyleydi biz sadece rüzgarın ve dalganın daha şiddetli olduğu bir döneme denk geldik ama bu bizi korkutmamalı cesaretlendirmeli. Zor zamanlar güçlü insanları yetiştirir. Demekki bizde güçleneceğiz bu zor zamandan geçerken. Bardağın dolu tarafına bak 😉
6 місяців тому+10
Bu sektör "Yetiştirilme" kafasındaki insanlar için uygun değil. Hocalar sana bir overview yapar, konuyu derinlemesine sen öğrenirsin, sen üretirsin, sen kazanırsın. Verdiğim örneğin uç örnek olduğunu da belirttim. Herkes DevinAI yazacak değil. Önce işe kötümser bakmayı kenara koyarak başlayabilirsin.
Hocam en çok korktuğum şey (daha sınava bu sene gircem) millete web sayfası yapmak , onlara için uygulama geliştirmek . Ben daha farklı bir şeyler yapmak istiyorum sizce Türkiye'de olanak var mı , var ise neyi yapıp neyi yapmam lazım ?
Evet, ben de bunu düşündüm. "Veritabanından veriyi al, göster, CRUD yap" cycle'ından nasıl çıkarız? Çıktıktan sonra nerelerde ve hangi pozisyonda çalışabiliriz? Üniversiteye başlamadan dahi bir kafamdaki websiteyi kurma amacı ile yanıp tutuşuyordum, halen daha öyleyim. Şimdi Bilgisayar Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim ve web alanında neredeyse piyasadaki çoğu teknolojiye hakimim. Sondaki söylediğiniz "Yok Web developer, yok React developer..." kısmı beni de kapsıyor sanırım :). Ve bir yerden sonra dediğinizi farkettim ki hep "Veritabanından veriyi al, view et, sonra gerekiyorsa CRUD et..." Hep cycle bu şekilde dönüyor ve dışına çıkmıyor, mobilde de böyle ve "Bu böyle olamaz, bunun etrafında dönmüyordur elbet olay" dedim kendi kendime. Zaman geçti karşıma bu sözleriniz çıktı, tekrar aynı düşünce aklıma geldi. Sonuç olarak bu cycle'dan nasıl çıkarız? Nasıl kendimizi gerçekten computer science'a göre yetiştirebiliriz? Nasıl bir yol haritası çizebiliriz? Bu yol haritasından sonra nerelerde ve hangi pozisyonlarda çalışabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. Umarım karışık anlatmamışımdır.
kendini çok güzel ifade etmişsin. aynen bunun cevabını arıyorum ben de. kimse ne yapacağımızı söylemiyor ki? hiç kimse elle tutulur bir cevap vermiyor.
@@nonick123 Kardeş bunlar bütün meslekler için günümüzün problemleri. Makine mühendisliğini bitiren adam da gidip iron-man kostümü tasarlamıyor ya da büyük bir çoğunluğu uçak, araba vb. tasarlamıyor. Günümüzde bir çok mesleğin eskisi kadar değeri kalmadı. Bu meslekleri sadece tutkuyla ve üst düzeyde yapabilen insanlar o dediğiniz cycle'dan çıkabilir. Ama herkes de çıkacak diye bir şey yok.
Okuldaki secmeli dersler bu konuda sana fikir verebilir. Okulun kalitesi, hocanın kalitesinden bagimsiz olarak soyluyorum. Hem kendi okulunda hem hem farkli okullarda verilen secmeli dersleri incele. Her bir ders, yeni bir dunyanin baslangici. Sectigin bir alanda kendini yetistirerek yeni kapilar aralayabilirsin. Machine learning, robotik, data science vb..
Benim anladığım, mevcut teknolojileri iyi kullanabilen, bir dile veya teknolojiye bağlı olmayan/bağlanmayan, günün teknlojileriyle çözüm üreten, preblem çözen ve bu özelliklerini geliştiren, kendisini güncelleyen kişiler yazılım dünyasında her zaman aranan ve alternatifi olmayan kişiler olacak. Kişisel gelişim tarafı da her zaman olmazsa olmaz tabi. Varsa eksiğim tamamlayın Esad hocam
bilgisayar bilimlerinde bahsettiğiniz gibi temel oturtmak için faydalandığınız ve önerebileceğiniz kitaplar var mı? özellikle kitap soruyorum çünkü kurslarda genelde bu tarz derinlik olmuyor.
Universite icin bilgisayar istiyorum ama akrabalar yapay zeka yüzünden gitme diyor bende inatla açıklıyorum bu bir rüzgar bu rüzgara karşı devrilirsin arkana alırsan hizlanirsin diye aklima baska izah etme yontemi gelmiyor
@@eray3993 alternatifler net olmamakla beraber tıp veya makine mühendisliği etrafında tavsiye veriyorlar fakat yapay zeka bilgisayarı tehdit ettiğinden daha çok diğer alanları riske arttığından habersizler
@@heisenberg2627bilgisayar mühendisliği okuyorum.daha bizden belki 20 yıl sonra bile bilgisayar mühendisliği okuyanlar bence çıkar.ve şuan bilgisayar mühendisliği biterse makine hiç kalmaz.robotlar yapar makine işerinini ,bakımlarını da teknisyenler yapar.ama tıp bitmez ,hiçbir hasta kendini robota emanet etmez .yapay zekaya emanet etmez
Ben yönetim bilişim sistemleri uzmanlığını seçmiştim işte her alanda bi dalı var diye ilgimi o çekmişti e seneye mezun oluyoruz iyiki mühendislik seçmemişim diyorum okuduğum okul özel okul bursla okuyorum ve imkanları çok hocalarımız fazla iyi ve onlar iş veren olduğu için hiçbiri mühendis yada yazılımcı arıyorum demiyor mühendislik okunmaz demiyorum tabiki o daha detay bi bölüm ama çok üst yerlerde çalışılmadığı sürece kimse mühendis şartı aramıyor şunuda paylaşayım yapay zeka hakkında bir iş veren yazılımcının bana dediği Yapay zeka bize göre yeni bi canlı türü tıpkı bi hayvan gibi ve yazılımla ilgili bölümler okuyanlar onlara bakıcak olan hayvanat bahçesi çalışanı olcak mesela mesela Ben mühendisliği neden seçmedim çünkü yazılımdan dönersem ilerde farklı işlerede girebilcek bir bölüm arıyordum önüme o çıkmıştı ve ben çok fazla detaylı okumak istemedim beğendiğim alana yönelirim sadece dedim öylede yapıyorum iş imkanı derdim yok gibi mühendislik okucam illa edicem demiyosanız havası için okunmaz bizim bölüm mühendislik değil ama okul bize ona rağmen o derslerin çoğunu veriyor tek farkı biz anakart vs yapmıyoruz bişey üretmiyoruz donanımsal ve yazılım genel anlamda sevmiyosanız çekilcek çile değil ben acı çekmekten zevk alıyorum ama bu 3 senede 20 arkadaşımız bölümü bıraktı ben bunu yapamıcam diye uzun uzadıya yazdım kendinize pay çıkarırsınız diye başarılar dilerim her bölüme
Bu temel oluşturma konusunda kesinlikle haklısınız. Bana kalırsa en temel konuysa algoritmik düşünebilme. Bilgisayarı anlamamın yolu buradan geçiyor ve kesinlikle basit bir olay değil. Okulda kafamıza zorla kazıdılar bunu, ki iyi ki yaptılar. Algoritmik düşünebilme yeteneği level atlamınızı sağlıyor ve sadece meslekte değil tüm hayatınızda yer etmeye başlıyor. Lafın kısası, bilgisayar mühendisliği kesinlikle fazlasıyla değişecek ama bu yapay zekalara bu kompleks projeleri yaptıracak olanlar yine mühendisler olacak.
Hayaller Paris, gerçekler Muş. Kamuda çalışan mühendisler öğretmenden daha az maaş alıyor. Üstelikte bunlar sınav kazanıp atanmış mühendisler. Sınav kazanamayanlar özel sektörde askari ücrete çalışıyor. Kamu Mühendisler Platformuna bir danışın isterseniz.
Eklemek istiyorum, benim maaşım teknikerimden daha düşük, çünkü o işçi kadrosunda, ama mühendis işçi kadrosunda olamıyor.
Oğretmenden az alıyor derken neden oğretmeni küçük görüyorsun
Ozaman geçmiş olsun diyelim bence hocam çünkü anlattığınız türde mühendisleri yetiştirecek kalitede hocalarda yok bu ülkede o şekilde yetişmeye talip insanda yok. Gerçekçi olalım bence. Zaten o anlattığın tarzda insanlarda ( devin’ın ceo’su gibi ) eskidende çok az ve nadir yetişen tiplerdi. Bundan sonrada heleki günümüzdeki eğitim sistemi ile çok zor yetişir.
bir de türkiyede web ve mobil harici alanların istihdamı da yok ki. kendimi gömülü alanında geliştireyim desem savunma sanayi ve birkaç beyaz eşya firması harici iş yok mesela. türkiyede sektör web ve mobil üzerinden dönüyor. ben türkiye şartlarında risk alıp kendimi yapay zekaya adayamam ki, para kazanmam gerekiyor. herkes bize uyum sağlayın falan diyor kimse elle tutulur bir şey söylemiyor. hangi alana yönelelim ne yapalım dediğimizde uyum sağla rüzgarı arkana al gibi söylemler duyuyorum sürekli, kimse ne yapabileceğimiz hakkında en ufak bir fikir vermiyor.
@@nonick123 dostum kimse sana neyapacağını söylemez söylememelide zaten. Buna sen kendin karar vereceksin. Nasılmı ? Ülkenin ve dünyanın gidişatına bakıp ona göre bir yol haritası çizeceksin. Şuan birçok meslek tehdit altında. Ben şunu öğrenim ve ömrümün sonuna kadar bu işi yapıp ekmeğimi kazanim dönemi bitti. Çünkü seçtiğin o işi bir süre sonra gelişen bu yapay zeka yada geliştirdikleri robotlarla ele geçirecekler ve o iş insanlar için bitecek maalesef. Onun için artık insanlar bir değil birkaç yada daha fazla işi yapmak zorunda kalacaklardır hayatları boyunca. Şuan sallıyorum 5-10 yıl yapay zekanın ele geçiremeyeceği ve benimde yapabileceğim iş nedir diye bakacaksın ona yöneleceksin. Ama orda ilel ebet devam edemeteceğini bilerek sürekli gözün açık dünya nereye gidiyor ? Şuan yaptığım iş ne oranda tehdit altında yapay zeka veya gelişen teknoloji tarafından diye takip edip tehdit oranı daha düşük işleri tespit edip o işe evrileceksin. Yani bundan sonraki süreç fırtınalı bir havada ve çok dalgalı bir denizde gemini götüren kaptan gibi sürekli gözün açık ve teyakkuzda olmamızı gerektiren bir dönem. Onun için hayatının kaptanı sensin ve sen karar vereceksin bu yolculukta ne yapacağına. Başkasından sana ne yapacağını söylemesini bekleme çünkü bu kendine yapacağın en büyük zarar olur. Panik yapma yukarıda bahsettiğim şekilde hareket etmeye çalış. Bu hepimiz için geçerli. Cesur ol hayat zaten böyle birşey inişleri ve çıkışları olan dalgalı bir deniz ve sende gemini karaya sağ salim vardırmaya çalışan kaptanısın. Bu hep böyleydi biz sadece rüzgarın ve dalganın daha şiddetli olduğu bir döneme denk geldik ama bu bizi korkutmamalı cesaretlendirmeli. Zor zamanlar güçlü insanları yetiştirir. Demekki bizde güçleneceğiz bu zor zamandan geçerken. Bardağın dolu tarafına bak 😉
Bu sektör "Yetiştirilme" kafasındaki insanlar için uygun değil. Hocalar sana bir overview yapar, konuyu derinlemesine sen öğrenirsin, sen üretirsin, sen kazanırsın. Verdiğim örneğin uç örnek olduğunu da belirttim. Herkes DevinAI yazacak değil. Önce işe kötümser bakmayı kenara koyarak başlayabilirsin.
Hocam en çok korktuğum şey (daha sınava bu sene gircem) millete web sayfası yapmak , onlara için uygulama geliştirmek . Ben daha farklı bir şeyler yapmak istiyorum sizce Türkiye'de olanak var mı , var ise neyi yapıp neyi yapmam lazım ?
@@iii.mahmutyapc1692 o olanağı sen ben yaratacağız işte
Evet, ben de bunu düşündüm. "Veritabanından veriyi al, göster, CRUD yap" cycle'ından nasıl çıkarız? Çıktıktan sonra nerelerde ve hangi pozisyonda çalışabiliriz? Üniversiteye başlamadan dahi bir kafamdaki websiteyi kurma amacı ile yanıp tutuşuyordum, halen daha öyleyim. Şimdi Bilgisayar Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim ve web alanında neredeyse piyasadaki çoğu teknolojiye hakimim. Sondaki söylediğiniz "Yok Web developer, yok React developer..." kısmı beni de kapsıyor sanırım :). Ve bir yerden sonra dediğinizi farkettim ki hep "Veritabanından veriyi al, view et, sonra gerekiyorsa CRUD et..." Hep cycle bu şekilde dönüyor ve dışına çıkmıyor, mobilde de böyle ve "Bu böyle olamaz, bunun etrafında dönmüyordur elbet olay" dedim kendi kendime. Zaman geçti karşıma bu sözleriniz çıktı, tekrar aynı düşünce aklıma geldi. Sonuç olarak bu cycle'dan nasıl çıkarız? Nasıl kendimizi gerçekten computer science'a göre yetiştirebiliriz? Nasıl bir yol haritası çizebiliriz? Bu yol haritasından sonra nerelerde ve hangi pozisyonlarda çalışabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. Umarım karışık anlatmamışımdır.
kendini çok güzel ifade etmişsin. aynen bunun cevabını arıyorum ben de. kimse ne yapacağımızı söylemiyor ki? hiç kimse elle tutulur bir cevap vermiyor.
@@nonick123 Kardeş bunlar bütün meslekler için günümüzün problemleri. Makine mühendisliğini bitiren adam da gidip iron-man kostümü tasarlamıyor ya da büyük bir çoğunluğu uçak, araba vb. tasarlamıyor. Günümüzde bir çok mesleğin eskisi kadar değeri kalmadı. Bu meslekleri sadece tutkuyla ve üst düzeyde yapabilen insanlar o dediğiniz cycle'dan çıkabilir. Ama herkes de çıkacak diye bir şey yok.
Bence her şey merakla başlar. Absürt bir örnek olabilir ama compiler nasıl yazılır araştırılabilir veya tersine mühendislik
Matematik öğrenebilirsin. Yeni yollar açabilir.
Okuldaki secmeli dersler bu konuda sana fikir verebilir. Okulun kalitesi, hocanın kalitesinden bagimsiz olarak soyluyorum. Hem kendi okulunda hem hem farkli okullarda verilen secmeli dersleri incele. Her bir ders, yeni bir dunyanin baslangici. Sectigin bir alanda kendini yetistirerek yeni kapilar aralayabilirsin. Machine learning, robotik, data science vb..
Benim anladığım, mevcut teknolojileri iyi kullanabilen, bir dile veya teknolojiye bağlı olmayan/bağlanmayan, günün teknlojileriyle çözüm üreten, preblem çözen ve bu özelliklerini geliştiren, kendisini güncelleyen kişiler yazılım dünyasında her zaman aranan ve alternatifi olmayan kişiler olacak. Kişisel gelişim tarafı da her zaman olmazsa olmaz tabi. Varsa eksiğim tamamlayın Esad hocam
Fikir üreten ,ileri matematiği iyi olan problemlere çözüm üretenler işsiz kalmaz .
Hayır
@@FIRTINA963 neden hayir
@@nss776 Çünkü matematiği zayıf... Matematik ve fizik bilenler değiştiriyor dünyayı...
bilgisayar bilimlerinde bahsettiğiniz gibi temel oturtmak için faydalandığınız ve önerebileceğiniz kitaplar var mı? özellikle kitap soruyorum çünkü kurslarda genelde bu tarz derinlik olmuyor.
Universite icin bilgisayar istiyorum ama akrabalar yapay zeka yüzünden gitme diyor bende inatla açıklıyorum bu bir rüzgar bu rüzgara karşı devrilirsin arkana alırsan hizlanirsin diye aklima baska izah etme yontemi gelmiyor
eğer gerçekten ilgin varsa daha önce bu alanda bir şeyler yapmaya uğraşmışsan bilgisayarı seç ama sırf popüler diye seçersen zulüm olabilir
O kadar belirsizlik varken alınabilecek bir risk değil
Akrabaların hangi tavsiyesi mantıklı allah aşkına. Bilgisayar okumayıp ne okuyacaksın alternatif nedir?
@@eray3993 alternatifler net olmamakla beraber tıp veya makine mühendisliği etrafında tavsiye veriyorlar fakat yapay zeka bilgisayarı tehdit ettiğinden daha çok diğer alanları riske arttığından habersizler
@@heisenberg2627bilgisayar mühendisliği okuyorum.daha bizden belki 20 yıl sonra bile bilgisayar mühendisliği okuyanlar bence çıkar.ve şuan bilgisayar mühendisliği biterse makine hiç kalmaz.robotlar yapar makine işerinini ,bakımlarını da teknisyenler yapar.ama tıp bitmez ,hiçbir hasta kendini robota emanet etmez .yapay zekaya emanet etmez
Ben yönetim bilişim sistemleri uzmanlığını seçmiştim işte her alanda bi dalı var diye ilgimi o çekmişti e seneye mezun oluyoruz iyiki mühendislik seçmemişim diyorum okuduğum okul özel okul bursla okuyorum ve imkanları çok hocalarımız fazla iyi ve onlar iş veren olduğu için hiçbiri mühendis yada yazılımcı arıyorum demiyor mühendislik okunmaz demiyorum tabiki o daha detay bi bölüm ama çok üst yerlerde çalışılmadığı sürece kimse mühendis şartı aramıyor şunuda paylaşayım yapay zeka hakkında bir iş veren yazılımcının bana dediği
Yapay zeka bize göre yeni bi canlı türü tıpkı bi hayvan gibi ve yazılımla ilgili bölümler okuyanlar onlara bakıcak olan hayvanat bahçesi çalışanı olcak mesela mesela
Ben mühendisliği neden seçmedim
çünkü yazılımdan dönersem ilerde farklı işlerede girebilcek bir bölüm arıyordum önüme o çıkmıştı
ve ben çok fazla detaylı okumak istemedim beğendiğim alana yönelirim sadece dedim öylede yapıyorum iş imkanı derdim yok gibi
mühendislik okucam illa edicem demiyosanız havası için okunmaz bizim bölüm mühendislik değil ama okul bize ona rağmen o derslerin çoğunu veriyor tek farkı biz anakart vs yapmıyoruz bişey üretmiyoruz donanımsal ve yazılım genel anlamda sevmiyosanız çekilcek çile değil ben acı çekmekten zevk alıyorum ama bu 3 senede 20 arkadaşımız bölümü bıraktı ben bunu yapamıcam diye
uzun uzadıya yazdım kendinize pay çıkarırsınız diye başarılar dilerim her bölüme
Hangi ünide okuyorsun hocam
Mühendislik okuyan biri MBA yapsa yönetim bilişim sistemlerinin yaptığı işlere yonelebiliyir
Atanan muhendisler var o nasıl oluyor
üniversitelerde kod sınavını kağıda çözüyoruz ne üniversitesi be hocam
o dediğini büyük şirketler işe alırken de yapıyor cici kardeşim.
company too big to fail olursa kağıda da yazarsın masaya da yazarsın havaya da yazarsın hocam
@@rofu8096 Aslında kağıda yazmak gerçekten bildiğinin bir göstergesi.
Devin'in tamamen aldatmaca/yatırımcı silkeleme olduğu kanıtlanmamış mıydı?
evet. yabancı bir kanalda açıklanmıştı. devin lie yazın çıkar
alo