Üniversiteyi bırakanlar | "Üniversite okumak artık lüks"

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 532

  • @plus90
    @plus90  7 місяців тому +11

    Birden fazla meslek sahibi olmak videomuzu izledin mi?
    ua-cam.com/video/nLHcH74BOrM/v-deo.html

    • @Meralgökce1658
      @Meralgökce1658 7 місяців тому

      İzlememistim ama izleyeyyim teşekkürler

  • @kolik94
    @kolik94 7 місяців тому +356

    Üniversitelerin tek amaci kucuk sehirleri ve esnafi kalkindirmak :))

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому +30

      zaten öyle küçük şehirlere üni açılma sebebi ekonomi dönsün zaten öyle yerlere gelen öğrencilerin çoğu sırf aileden kaçmak için geliyor

    • @kolik94
      @kolik94 7 місяців тому +1

      @@Atakanözbulut oyle gercekten. Malesef

    • @seymaogretmenim
      @seymaogretmenim 7 місяців тому +9

      Bizim burdaki kafelerde sadece öğrenciler var😂. İyiki böyle bi üniversite hayatı geçirmedim

    • @eneserdiz
      @eneserdiz 5 місяців тому

      Kesinlikle

    • @onurutkusavas1487
      @onurutkusavas1487 Місяць тому

      Biraz öyle.Bazıları kaliteli

  • @eversut1
    @eversut1 7 місяців тому +346

    Üniversite sınavına girenlerin en az 2 milyonu 30-40 yıl önce Liseyi bitiremezdi. Eskiden 1. sınıftan Lise 3'e kadar sınıfta kalma vardı, aynı sınıfta 2 yıl okuyup kalan biri daha sonra okula adım atamıyordu. Şimdi herkes lise bitiriyor ve herkes üniversiteye gidebiliyor, daha da kötüsü Liseyi bitiremeyecek insanlar üniversite mezunu oluyor. Ülkedeki her şey yanlış.

    • @eversut1
      @eversut1 7 місяців тому

      @@egeaydn2106 Çok ilginç! Bu soruyu bir Tekstil Mühendisine soruyorsun. Ben 1994’te ilk 3.000’de yer alarak girdim, en yüksek Tıp Fakültelerine (Hacettepe, Cerrahpaşa) girecek puanım vardı.
      Okurken iyiydi ama tekstil sektöründeki kalite ve hak yeme rezil seviyede, sana asla hak ettiğin değeri vermezler. Bu yüzden, bahsettiğim zamanın Mühendisleri sonraki öğrencilere bu alan hakkında doğru bilgi verdi ve gençler bu bölümü tercih etmedi. Eskiden en yüksek puanlarla öğrenci alan bölüm şimdi en rezil seviyeye düştü.
      Patronlar, 4 matematikle Tekstil Mühendisliğine girip bir şekilde mezun olanları görünce geçtiğimiz 3-4 yıldır burs vermeye başladılar. Şu anda sadece İTÜ, belli bir seviyede, onun dışındakiler sektörde asla “insan” muamelesi görmez. Ortalık Tekstil Mühendisliği bölümüyle kaynıyor ve sen ağzınla kuş tutsan seni diğer alternatiflerle tehdit ederek hakkını yiyorlar.
      Bunun dışında tekstil sektöründe Mühendis dışında her bölümden ve dahi Lise mezunlarından adam alıp çalıştırıyorlar. İş bulmak için zilyon tane Tekstil Mühendisiyle yarışırken, ucuza getirmek için 2 yıllık Yüksek Okullardan mezun Tekstil Teknikerlerini veya başka bölümlerden mezun üniversitelileri veya lise mezunlarını alabilirler.
      Mühendislik dendiğinde akla gelebilecek en rezil seviye Tekstil Mühendisliğidir. Eğer intihar etmek üzereysen, bir umut bu bölüme girip iş bulmaya çalış. Öğretmen olup 10 yıl atama beklemen gerektiğini düşünüyorsan Tekstil Müh iyidir.
      4-5 yıl Tekstil Mühendisliği okuyacağına, şimdiden bir Tekstil şirketine girmeye çalış. 5 Yıl sonra sen tecrübeli bir çalışan olarak yeni girecek Mühendislerden daha ileride olursun. Böylece hem cebinden para vermemiş olursun hem de maaş+sigorta avantajın olur. Anlayacağın Tekstil Mühendisliği 1990’ların ortalarına kadar iyiydi, bizim nesille birlikte rezilleri oynamaya başladı, o da bizim şansımız.

    • @kubraelz5041
      @kubraelz5041 7 місяців тому +1

      @@egeaydn2106kaçıncı sınıfsın ve kaç yaşındasın ?

    • @egeaydn2106
      @egeaydn2106 7 місяців тому

      @@kubraelz5041 1.sinif, 20

    • @eversut1
      @eversut1 7 місяців тому

      @@egeaydn2106 Dokuz Eylül Teks Müh'ü Ege Tekstil'in efsane hocaları kurdu, bence sağlam bir yer ama yer-gök Tekstil Mühendisliği bölümüyle kaynıyor. Üstelik bu üniversitelere girenler çok düşük profilli öğrenciler ve firmalar üniversite dışında mezunların Türkiye içindeki potansiyeline de bakıyor. Bu durumda iş yapacak tek yer İTÜ, bunun dışındaki bir yerden mezun olursan işe başlangıç da gelişme de sonuç da hüsran olur. Mutlu bir hayatının olma olasılığı %1-2 olur. Sen harika bir insan bile olsan sektör hakkını vermez.

    • @eversut1
      @eversut1 7 місяців тому

      @@egeaydn2106 Böyle bir olasılık tabii ki her zaman var, tanıdığına gelen şans (?)ın sana da denk gelme olasılığı yüksek değil. İki saat yazdım: piyasada zilyon tane Tekstil Mühendisi var, sen istediğin kadar yararlı bir çalışan ol, fark etmez. İşveren maddi anlamda sana bir şey vermemek için piyasadaki bolluğu bahane edecektir. Hatta Tekstil Mühendislerindeki potansiyelin düşmesi nedeniyle Endüstri Mühendisleri daha çok tercih ediliyor. Onun dışında envai çeşit farklı dallardan insanlar Tekstil sektöründe çalışabiliyor. Bir bakmışsın seninle yan masada Filoloji mezunu biri çalışıyor. Hatta üniversite sınavında anca 300.000'e girmiş bir Tekstil Mühendisi yerine iyi bir kolejden mezun olmuş herhangi birini de alabilirler. Müdürlük dediğin 50 kişilik bir fabrika da olabilir, 2500 kişilik bir fabrika da. Alacakları para ve yarışacakları insan sayısı ve kalitesi arasında dağlar kadar fark var. Yapabileceğin tek şey İTÜ'ye girip "şans"ını denemek. 10 sene atanamayan öğretmenden, ücretli öğretmenden veya inşaat işçiliğinden daha iyidir. Soru: Sence ilk 1000'e giren öğrenciler Tekstil Mühendisliğini seçerken bugün niye bu başarı 300.000'lere kadar geriledi? İnsanlar bu alanı neden tercih etmiyor? Senin bana danıştığın gibi önceki öğrenciler de araştırıp, benim sana söylediklerimi duymuş olmalarından kaynaklanıyor olabilir mi?

  • @cattomeowempire
    @cattomeowempire 7 місяців тому +383

    Herkesin üniversite okumasına gerek yok gerçekten. Yeter ki meslek liseleri öğrencilere yeterli beceriyi kazandırsın.

    • @noname_kc
      @noname_kc 7 місяців тому +26

      Hocam mesele meslek liselerinin iyi eğitim vermesi meselesi degil. Alakası bile yok. Türkiye'de çok iyi meslek liseleri var zaten. (hepsi değil)
      Sorun; 18 yaşındaki çocuk üni. sınavında 500k sıralama da yapsa 1 milyonuncu da olsa üni bölümü kazanabiliyor. Çocuk aslında akademik kariyer yapacak yeterliliğe sahip değil, bunun farkında ama salağa yatıyor, ailesi de gururuna yediremiyor oğlunun gerçek kapasitesini... Eee? hoppala cubbala bizim oğlan taşrada üni'de..
      Tr'de %90 ailelerde olan şey bu..
      Şu haberden sonra baktım ortalama 450bin öğrenci meslek lisesinden mezun oluyor her yıl, oysa organizede millet ara eleman bulamamaktan kafayı yiyiyor. Sen uni'lerin çoğunu kapamadan nasıl olacak bu iş?

    • @cattomeowempire
      @cattomeowempire 7 місяців тому +17

      Kapansın zaten ya, bir de yetmiyormuş gibi bir dünya özel üniversite var. Tabii işsizlik olur. Doğu’da birkaç iyi üniversite bırakılmalı (kızların okuması açısından) gerisini kapat gitsin ;zaten çoğu bölümün doğru düzgün akademik kadrosu bile yok.

    • @Johnyama91
      @Johnyama91 7 місяців тому +1

      Meslek lisesi diyorsunda meslek lisesi okumak kadar kötü bir şey yok direk okumuyucaksın daha mantıklı

    • @cattomeowempire
      @cattomeowempire 7 місяців тому +1

      @@Johnyama91 eskiden öyle değildi şimdi öyle.

    • @noname_kc
      @noname_kc 7 місяців тому +5

      @@Johnyama91 Kötü meslek liseleri olabilir. Ama teknik olarak gayet yeterli olanlarda mevcut. Yaşadığım şehirde organizenin içine meslek lisesi açtılar. Allah var iş adamlari epey para gömdü, hatta networklerini kullanıp Mercedes Benz'i bile sponsor yaptılar. Şehirdeki teknik üniversite çalışmaları için teknik liseye başvuruyor... Düşün yani o derece donanımlı meslek liseleri var. Ama Ağustos Eylül aylarında bu okulları ziyaret edersen "Gurur tablosu" kısmında öğrencilerinin %99'nun Anadolu'da KilimcininKöroğlu vb. üniversitelerde alakasız bölümlere yerleştiğini görebilirsin. Teknik lise bundan niye gurur duyar orası da ayrı komedi.

  • @bymuto
    @bymuto 7 місяців тому +122

    Sırf aileden kaçmak için herhangi bir bölüm yazıp üniversiteye giden gerçekten büyük bir kitle var. Boşa geçen 2 veya 4 yıl ardından geriye bakıp "Ben ne yaptım?", sonrasında ise "Bundan sonra ne yapacağım?" durumuna düşenler sayısı azımsanmayacak kadar çok maalesef. Bugün okullarda anlamadığın bir dersin konusunu çoğu hocaya 1 veya 2 kez sorarsın, 3.cü de cevap vermezler. Görevini hakkıyla yapan öğretmenlerime saygım sonsuz! Kendi başıma yazılım öğreniyorum, takıldığım yerde Yapay Zeka'ya danışıyorum. 100 defa sorsam bile hemen cevaplıyor! Çoğu üniversitede yazılım için konuşuyorum, istisnalar dışında! Yüzeysel bilgilileri gösterir, oda ortalama 20 yıllık slaytlarda dersi işler, çıkar gider. Yazılım öyle bir gelişiyor ki bugün yazdığın kod 1 ay sonra çalışmayabiliyor, ben de bunu yaşadım. Tavsiyem bir meslek öğrenin. Dünya değişiyor artık. Yapay Zeka sayesinde herhangi bir konuyu, mesleği kolaylıkla sorup öğrenebilirsin. Üniversitelerin geçerliliği zamanla yitiriyor. Bazı bölümlere lafım yok, sağlık gibi benzeri.

    • @bymuto
      @bymuto 7 місяців тому

      @bengeldim1194Sağlık ve yazılımın iki farklı dal seni baya zorlayabilir tavsiyem yazılım da kendi kendini geliştirmek. Bende yazılıma ilk python ile başladım sonra C# gectim. Python baya öğrendiysen zaten diğer dillere geçmekte zorlanmazsın tüm dillerin ortak yapılar var degişkenler, dögüler, metotlar, koşullar gibi gibi. Örnegin python da bir değişken olusturmak için Sayi = 2 iken C# ise int Sayi = 2; olustuyoruz.

    • @bymuto
      @bymuto 7 місяців тому +1

      ​@bengeldim1194 Sağlık ve yazılım iki farklı alanlar seni baya zorlayabilir. Bende yazılıma python ile başladım yazılım altyapısını python ile öğrendik sonra C# geçtim üniversite maalesef günümüzde güncelliğini yitirdi yazilimi yuzeysel öğretip geciyor( oda ortalama 20 yıllık slaytlarda dersi işlerler) tavsiyem yazılımı kendi başına geliştirmen ben öyle yapıyorum.

    • @bymuto
      @bymuto 7 місяців тому

      ​@bengeldim1194 yazılım için maalesef diploma nin bir değeri yok bu lafıma kızanlar olabilir gerçek bu . Bir olayı anlatayım tanıdığım yazılımcı polis karakolu için bir uygulama geliştiriyor oradaki bir polis i görevlendiriyorlar yardım etsin diye proje nasıl olsun vs. yazılımcıya fikir filan veriyor yapılıyorlar polis gelgit yazılımı sevmeye başlamış ve kendi kendine yazılım öğrenmiş polisliği birikip yazılımcı olmuş ve üniversitelerde seminerler ve eğitim veriyormuş duşun adam polislikten yazılma burada önemli olan kabiliyetin var mi yok mu tanıdığım başka bir ise adam bilgisayar Müh.. okudu yaptığı is işkurda is ariyanlara yardım ediyor bildiğin normal memur yazılım filan bilmiyor :)

    • @Ecoliv-l1t
      @Ecoliv-l1t 7 місяців тому +1

      Sivil havacilik ve kabin hizmetleri hakkinda ne dusunuyorsun fikirlerini duymak isterim.​@@bymuto

    • @marsliyam
      @marsliyam 7 місяців тому +1

      @@bymuto başka kaynak tavsiye eder misin yazılım için ai dışında

  • @keinBenutzername1
    @keinBenutzername1 6 місяців тому +23

    Almanya‘da hukuk okuyorum babam için ve cidden mental olarak çöküşteyim. İnanılmaz baskı altında hissediyorum, depresyona girdim bu sebebiyle. Çok zorlanıyorum, çok uzun sürüyor arkadaşlarımın çoğu yüksek lisansta bile. Herkes okumalı diye bir zorunluluk yok! Hele sakın aileniz için yanlış tercih yapmayın. Hayatınızı mahvedersiniz

    • @forvetustasi
      @forvetustasi 5 місяців тому +1

      ben de Almanya'da okumak istiyorum oneriyor musunuz Almanya'da universite okumayi

    • @fortunetellerofbirmingham
      @fortunetellerofbirmingham 4 місяці тому +1

      ​@@forvetustasi Turk universitelerine gore kolay falan filan beklentisi icinde gidersen dang diye dusersin ulkeye geri donersin. Eger yok ben calisirim cokta calisirim diyorsan deneyebilirsin. Almanlar Turkiye'nin duzenledigi YKS sinavini gecerli kabul ediyor. Turkiye'de kazandigin bir bolumu herhangi bir alman devlet universitesinde egitim-ogretim ucreti odemeden okuyabilirsin. Aylik masraflarini tabiki sen karsilarsin. (ayrica ingilizce egitim veren bolumler icin IELTS sinavina girmen ve uninin istedigi skoru alman sarttir. Bazi universiteler ise direkt olarak almanca egitim veren bolumlere yer verir, onun ne sinavi oluyor bir bilgim yok.)

  • @white_melek
    @white_melek 7 місяців тому +43

    Ben hem okuyorum hem çalışıyorum.
    Çalıştığım parayla bilgisayar aldım ve kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılıyorum.
    Benim okumaktan başka bir seçeneğim yok.

    • @burhancanakay
      @burhancanakay 5 місяців тому

      Meslek öğren.Belli bolunleri bir okumadigin sürece iş yok.Zatwn bulsan da özel sektor para vermez.Kendi işini kurmayı düşün iyi kötü.

    • @mobidick369
      @mobidick369 4 місяці тому

      Tebrik ederim yolun bahtım açık olsun 🧿

    • @white_melek
      @white_melek 4 місяці тому

      @@burhancanakay el sanatları okuyorum lisans

    • @MsM64-i6j
      @MsM64-i6j 8 годин тому

      Doğru olan bu zaaten bende iki üniversite okudum hem okudum hem çalıştım iki diplomamında parasını yiyorum!!Hiç bir zaman ağlamadım!!

  • @afakethrum
    @afakethrum 7 місяців тому +166

    Çözüm basit. Barajı 100 bine çekin, işsizlik sorunu da çözülsün. 100 bin üzerinde üniversite okumaya gerek yok.

    • @mstfshn271
      @mstfshn271 7 місяців тому +13

      @@Johnyama91 çok falan değil yılda 20k mezun yeter ülkeye

    • @yldo.i6135
      @yldo.i6135 7 місяців тому +6

      100 binde fazla 50k idealdir

    • @imhotepwu4329
      @imhotepwu4329 7 місяців тому +1

      Süper çözüm önerisi iki yılda ekonomi şahlanir

    • @kapoo2179
      @kapoo2179 6 місяців тому +4

      ​@@Johnyama91 ya abi siz de şunu anlamıyorsunuz. Biz nasıl meslek sahibi olucaz mesela doktor olacak çocuğu seçmek için yazı tura mı atıcaz. Belki farkında değilsiniz ama sadece öğrenci nüfusu 20-30 milyon olan bir ülkede 1 milyon öğrencisi olan Finlandiya eğitimi bekliyorsunuz. Biraz akılcı olun

    • @tursulupilav
      @tursulupilav 6 місяців тому

      @@Johnyama91 doktorların matematiği kullanmadığını düşünmen :D gerçekten çok komiksin bilmeden konuşma çaban çok komik

  • @rivamika9788
    @rivamika9788 7 місяців тому +60

    Aslında üniversiteye alternatif olarak meslek öğretilen okullar olsa çok iyi olur. Hem lise mezunu kalmamış hem de üniversiteye boşuna para ve zaman harcamamış olurlar. Bunun bi ceza değil de seçenek olması öğrencilerin geleceğine karar verirken daha az kaygılı olmasını sağlayabilir.

    • @Johnyama91
      @Johnyama91 7 місяців тому +4

      Üniversite zaten böyle ama pek bir şey öğretmiyorlar malesef onu geçtim yks zaten çok saçma herkes üniversite giriyor zaten eksi net yapan biri bile giriyor üniversiteye e biz neden yks giriyoruz ki aşırı saçma bir sistem onu geçtim torpil filan çok fazla malesef özellikle kpssde

    • @sentimentalskyscraper
      @sentimentalskyscraper 7 місяців тому +1

      2 yıllık bölümler meslek öğreten okullar zaten

    • @asikobra
      @asikobra 6 місяців тому

      ​@@sentimentalskyscraperiki yıllık hangi bölüm önerirsin

    • @burhancanakay
      @burhancanakay 5 місяців тому

      Mesleki eğitim merkezi var.Ciraklik okulu

    • @unknownperson5292
      @unknownperson5292 4 дні тому

      ​@Johnyama91her yerde eksi net yapanlar universiteye giriyor ühüüğ diye ağlayanlar türedi. Sizin gibilerin bu kafayla daha da ağlaması dileğimle. Hiçbir şey anlatmaya gerek yok size.

  • @didemd
    @didemd 7 місяців тому +41

    Okuyanlar markette kasiyerlik yapıp mağazada çamaşır katlayıp kyk borcu ödüyor. Okumazsanız kimse bir şey demez okuyup işsiz olursanız okudu da ne oldu diye alay ederler.

    • @yaren777-s3b
      @yaren777-s3b 3 місяці тому

      Yeteneğinde, merakın varsa aşçılık,kuaförluk daha iyi hem güzel parada var

  • @Ramazanozkann
    @Ramazanozkann 7 місяців тому +39

    Tekstilci haricinde mantıklı açıklaması olan yok

    • @MyCamilla1989
      @MyCamilla1989 7 місяців тому +8

      Hele o çizgi roman kostümcüsü evlerden ırak

    • @zodiacc76
      @zodiacc76 4 місяці тому

      Aradığım yorum.

    • @sossod9143
      @sossod9143 6 днів тому

      @@MyCamilla1989komik misin arkadaşım yaa😂

  • @betermibettermi
    @betermibettermi 7 місяців тому +48

    Bence 1 milyona universite okunmamali ya. Herkes universite okumak zorunda değil meslek liselerinin kalitesi artmali sanat ve spora da tesvik edilmeli

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому +3

      evet doğru bunu herkes diyor ama kimse boyacı badanacı olmak istemiyor mesela

    • @gizlihesap01
      @gizlihesap01 7 місяців тому

      ​@@Atakanözbulut Ustalar ciraklari dövüyor eziyor şiddet uyguluyor aşağılıyor o yüzden kimse de bu işleri yapmıyor tek sebebi bu.

    • @littlebodybigheart.
      @littlebodybigheart. 7 місяців тому

      Çünkü boyacı badanacı olarak hayatını devam ettiremez. Bunu biliyor. Devlet bana bakar nasıl olsa diyemiyor.

    • @DrHouse_
      @DrHouse_ 6 місяців тому

      ​@@AtakanözbulutGören de her yerde boyacı badanacı arıyorlar sanır.

    • @DrHouse_
      @DrHouse_ 6 місяців тому +2

      Meslek lisesinde okuyan öğrencilerin kalitesi ne ki meslek liselerinin kalitesi artsın. İçleriden birkaç tanesi iyi çıkar.

  • @HERKELMERKEL
    @HERKELMERKEL 7 місяців тому +22

    her tarafta üniversite açılmışken okumak bi lüks değil okuyamamak bi lüks.. bence artık lise bitirmek kadar kolay üni mezunu olmak :)

    • @HERKELMERKEL
      @HERKELMERKEL 7 місяців тому +2

      benim 15 yıl evvel mezun olduğum bölümün şimdiki harçlarına ücretlerine bakıyorum da şu anki maaşımın tamamını versem yine yetmiyor ahauhuauha o zamanlar tam burslu okumuştum. İşte bu da ekonominin geldiği durum.. öğrenci masrafı edindirdikleri mesleğin gelirinden daha fazla. insanlar bu kadar parayı verip tabii ki okumaz.. 20 bin lira asgari ücret alacaksa neden okusun

    • @publicname
      @publicname 4 місяці тому

      Üniversite okumak bir işe yaramayınca okumanın kampüs tecrübesi harici pek bir anlamı yok

  • @bakim101
    @bakim101 6 місяців тому +7

    Burada hem çalışıp hem okuyan, okumaktan başka çareleri olmayan kardeşlerimi gördüm. Devam edin❤ size helal olsun. Dikkatimi çeken şey bölümü bırakanların genelde zaten bitirmeleri gerek süreyi aşan, ya da bölüm ağır geldiği o bölümü okumak istemediği için bırakan kişiler. Yani hepimiz kıta değiştirerek KYK köşelerinde ailemizden uzakta kıt kanaat koşullarda okuduk. Ben bugün avukat oldum belki günümüzün popüler mesleği değil ama yine okulu bırakan insanlara göre çok şükür nispeten iyi bir hayat sürdüğümü düşünüyorum. Bu okulu bırakmaya teşvik etmemeli, ağır işçi olmak istemiyorsanız ya da kendi işinizi yapacak birikim ve çevreniz yoksa rahat koşullarda çalışmanız için girdiğiniz bir kurumda adınızdan önce size diploma sorulacak. Bunu bilin, ben keriz miyim ya niye okuyorum deyip gaza gelip okulunuzu bırakmayın ❤❤❤

  • @mcanvar
    @mcanvar 7 місяців тому +39

    Abi her yer üniverlise çok gereksiz diyebilirsiniz. Çok haklısınız ancak;
    Üniversiteyi tamamen bırakmayın gençler, aktif okumanız belki gereksiz olabilir gidin çalışın ama aynı zamanda lisans diplomanızı alın(sürsün 5-10 yıl önemli değil). O atmosferi herkes solumalı ve kültürünü almalı. Bir iş kapısı olarak görmeyin, üzülürsünüz.

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому +6

      doğru dediniz hocam zaten üniversite dediğin network, gidip tunceli munzur ünisi okuyor sonra işsiz kaldım üni boş bilmem ne git gör bakalım odtünün sabancının içini ortamını

    • @mcanvar
      @mcanvar 7 місяців тому

      @@Atakanözbulut kesinlikle biraz ilham alsa bile ittirir.

    • @gizlihesap01
      @gizlihesap01 7 місяців тому +4

      ​@@Atakanözbulut ODTÜ İTÜ Boğaziçi Galatasaray Bilkent Koç Sabancı mezunlarının böyle dertleri olmuyor zaten. En kötü ihtimalle 60 70 k dan ise başlıyorlar.

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому

      @@gizlihesap01 60 70 abartı oldu da buralara gidip te ya keşke üni okumasaydım eğitim sistemi kötü ben napayım felan diyen yok

    • @gizlihesap01
      @gizlihesap01 7 місяців тому +1

      @@Atakanözbulut Haklısınız ben de Ankara'da bir tabela üniversitesinde öğrenciyim (TED Üniversitesi) üniversitenin boşluğu hocaların tecrübesizligi öğrencilerin kalitesizliği sığlığı Eğitim kültür kalite namına bir şey olmaması kampüs yoksunluğu okul kültürsüzlüğü çok canımı sıkıyor. Anneme anlatamıyorum anlamıyor buranın ne kadar kötü olduğunu. Ya risk alıp Avusturya'ya gideceğim okumaya ya da başka bir risk alıp 23 yaşında yksye hazırlanacağım. İyi yerde yüksek lisans vs ile de bu açık kapanmıyor. Önemli olan Lisans eğitiminin nerede alındığı. Tavsiyeniz nedir?

  • @bakiy.5742
    @bakiy.5742 7 місяців тому +117

    Final haftasını mı beklediniz videoyu yayınlamak için 😅

    • @plus90
      @plus90  7 місяців тому +16

      🙈🙈Bol şans🙏 Hedef neresi?

    • @iremaltay9516
      @iremaltay9516 7 місяців тому +20

      @@plus90 okulu bitirmek ...

    • @furkanyldz8460
      @furkanyldz8460 7 місяців тому +3

      @@plus90 seneye mezun olup alanımda çalışmak

    • @fatmanurdogruyol7868
      @fatmanurdogruyol7868 7 місяців тому +2

      ​@@furkanyldz8460 ah kardeşim inş 😢

    • @furkanyldz8460
      @furkanyldz8460 7 місяців тому +2

      @@fatmanurdogruyol7868 inşallah bakalım

  • @erkanyildirim1143
    @erkanyildirim1143 7 місяців тому +21

    bence üniversite okumak o kadar da önemli değil, önemli olan insanın kendini geliştirmesi, yakın gelecekte üniversite okumak iyice önemini yitirecek.

    • @fundaekonomist.londra3731
      @fundaekonomist.londra3731 7 місяців тому +2

      Doktor nasil olacaksın????

    • @fundaekonomist.londra3731
      @fundaekonomist.londra3731 7 місяців тому +5

      Ünver her zaman lazım.kendinizi kandırmayın.

    • @erkanyildirim1143
      @erkanyildirim1143 7 місяців тому +2

      Evet bazı meslek dalları için örneğin avukatlık ,doktor için şart ama bir işletme okumak veya moda okumak bence şart değil kendinizi geliştirmeniz yeterli

    • @fundaekonomist.londra3731
      @fundaekonomist.londra3731 7 місяців тому

      @@erkanyildirim1143 diplomasiz insan hiç insan.lise mezunu kalın ozaman

    • @fundaekonomist.londra3731
      @fundaekonomist.londra3731 7 місяців тому +2

      @@erkanyildirim1143 evde nasıl gelişim olacakmış . diplomasi olmayan dünyada değer gormez

  • @salihasaglam7350
    @salihasaglam7350 6 місяців тому +4

    25 yıllık sınıf öğretmeniyim. Bizde de yurt dışındaki gibi öğrenciler için bizim gözlemlerimiz sorulmalı. Emin olun her sınıfta asla akademik olarak başarılı olamayacak net 5 kişi oluyor. Bunu rakamsal olarak genele vursak binlerce çocuk eder. Bunlar direkt orta okulda farklı alanlara yönlendirilmeli. Orta okulda da her sınıftan en az 5 çocuk yine sistemden çıkar. Liseye geldiğinde de alan seçerek ayrışmalar başlasa üniversiteye bu kadar yığılma olmaz. Üniversite akademi demektir. Masanın başında çalışma gücü demektir. Çalışma gücü, isteği olan kişiler üniversiteye gitmeli. Üniversite de bilim yapılmalı. Meslek lisede öğrenilir. Geç yaşta meslek öğrenilmiyor. Artık sadece üniversite ile gelişim olmuyor. O kadar çok kurs ve eğitim var ki emin olun bir çok kurs, apartman ünilerden ya da anadoludaki küçük ünilerden daha iyi eğitim ve ortam sağlıyor.
    Veliler çocuklarından büyük beklentiye girmeden çocuğunun yapabileceğine odaklansa her şey daha kolay olurdu.

  • @mehmetnacikays7981
    @mehmetnacikays7981 7 місяців тому +29

    Üniversite insanlara ekonomik kapitalden çok sosyal ve kültürel kapital kazandırır. Ayrıca olguları teorize edebilme ve modelleme kabiliyetiniz olur. Herhangi bir konuda mesleki/teknik bilgi/beceriye ise o işi yapan yerde çalışarak ulaşırsınız.

    • @Ruk.r.
      @Ruk.r. 6 місяців тому +1

      Sosyal ve kültürel kapital kısmına katılıyorum, ayrıca bu kelimeleri Türkçe duyduğuma sevindim, ben daha çok bu kelimeleri yabancı dilde duyardım.
      Sosyal kapital konusuna bir deginme, ben hukuk fakültesi mezunuyum. Bölüm zaten yeterince sosyallesmeye imkan sağlayamayan bir bölüm idi, zorlukları sebebiyle. Bir de bazı dönemler, part time işler yapmıştım çok kısa süreli, bölümde iken.
      Üniv bittikten sonra, meslek icra ederken, şunu fark etmiştim, sosyal kapital dediğimiz husus hukukçu çevresi idi, yani ofisinizi açtığınızda size ekonomik kapital getiremeyecek kesim idi. Bu nedenle, kişinin kendi bölümleri dışında da sosyal ağ geliştirebilmesi önemli oluyor kimi bölümlerde. Elbette ki her şeyi üniversitede tamamlayacağız diye bir kural yok, meslekte iken de birtakım yeni sosyal kurumsal ağlar geliştirilebilir.

  • @white_melek
    @white_melek 7 місяців тому +6

    😢 Genç neslimizden sanata ve farklı güzel bakış acılarına sahip insanlar var ama ülkenin durumu ne yazık ki eğitim en son sırada

  • @kumsal-u8w
    @kumsal-u8w 7 місяців тому +16

    okumak lüks okuduktan sonra meslek bulmak da lüks

  • @elifburcakcan2172
    @elifburcakcan2172 7 місяців тому +13

    Ben bu röportajda konuşan gençlere katılmıyorum...anladığım kadarıyla kolaya kaçma var işin ucunda. Bir kaç nedenle;
    ● Röportajdaki gençlerin çoğu kendini tanımadan, yapabileceklerini bilmeden, belki de arkadaş/ ana baba istedi diye,meslekleri tanımadan bir bölümü yazmış.
    ● Çevrelerinde sistemsel mazeretler olunca (ev kirası, hayat pahalılılıgı) gibi.Bir de kuşak farkı var.Bırakmak kolay olmuş .
    ● Sorun belki de "üniversite okumakta"....Yani geri kalmış ülkelerde iş odaklı bir yaşam. (Ülke de ilk ,orta, lise de temel eğitim yok, sınavlar yetersiz,müfredat yamalı temeli yok. Eğitim evvelden değersizleşince )..Böyle baştan tüm umutlar üniversite egitimine kalıyor ve büyük hüsran...Üniversite bitince; iş bulunamıyacağını anlayınca genç ve ailesi kendi kendini yiyor iş olmadığı için.
    ● Bir tespit yerinde ama,her şehre apartman üniversitesi açılmaması gerekirdi.Bu olmayan eğitim seviyesini iyice "dip nokta "yaptı. Herkes öğrenci/ öğretmen oldu.
    ● Röportajda
    başından beri özgürlük konusu her fırsatta dile getirilmiş. Bence insanlar evden ayrılmak için, sırf eğlence için, yeni çevre ve para için üniversite okumamalı...
    Zira üniversite düşünceyi geliştirme için okunur.Bizdeki gibi "ekmek parası abi" kafasıyla okunursa tam bir kısır döngü.
    ● El adamı üniversite seçerken ;kütüphanede kaç kitap var,laboratuvarı yeterli mi ,kampüste kaç öğrenci kulübü var diye düşünürken biz bunları düşünmeyi bırak kapasitemizin üniversite olmadığını bile bilmeyiz çoğu zaman...Çünkü daha ilk okul da "çarpım tablosu' " nu halletmemişizdir.
    ● Çocuk anaya babaya üniversite eğitimi istemediğini söylemeli...biraz dürüstlüğün kimseye zararı olmaz.

    • @qrxzx
      @qrxzx 7 місяців тому +3

      Okumayı seven okusun. Gerisi de çenesini kapatsın. Fikrini kendine saklasin

    • @elifburcakcan2172
      @elifburcakcan2172 7 місяців тому

      ​@@qrxzxkesinlikle aynı fikirde buluşuyoruz sizinle...yanlız siz kapasite meselesine takılmışsınız galiba...Bunu yazarken bir art niyet gözetme/ aşağılanmaya çalışma kast edilmemişti. Ben yeriniz de olsam üzerime alınmaz; "yorum yapmak için" yapmazdım....

    • @qrxzx
      @qrxzx 7 місяців тому

      @@elifburcakcan2172
      😂 Yazıyı düzelttim. Klavye nin yazdığı o. Doğrusu şu an ki 🤗

    • @ateskuresi1494
      @ateskuresi1494 7 місяців тому +2

      Maddelerinizin birkaçına cevaplarım var:
      >Okuduğum üniversitenin tekstil mühendisliği bölümde %100 iş bulma garantisi veriliyor.
      >Yeni çevre ve para, düşünceyi geliştirmeye yardımcı oldukça önemli maddelerdir.
      >Dürüst olsa dahi zorla okuması için baskı yapılan çok genç var bu ülkede. Sonra asi oluyoruz.

    • @elifburcakcan2172
      @elifburcakcan2172 7 місяців тому

      @@ateskuresi1494
      Genç arkadaşım;
      Hiç bir üniversite öğrencisine iş bulma garantisi veremez ister yurt dışında okusun ister yurt içinde.... kendini geliştirme yamalı da olsa eğitim sisteminin içinde başlar. Nerede yaşarsan yaşa. Bu ülkede bile inanmazsın ama böyle bu.
      Orta okulda,lise de sizlere soru sormayı kim yasaklıyor.. İngilizce eğitimi ilk okulda görülüyor şimdi Hangi öğrenci " gayet ediyor "bu dili orta seviyede bile olsa öğrenmeye.. Çarpım tablosunu yaşıtın bir arkadaşına sor istersen yada basit bir üç basamaklı matematik işlemi sonucunu kafasında hesaplamasını rica et.. bakalım sonucunu doğru bir biçimde bulabilir mi? ...Nasıl bir yola işlemi yapıyor .anlatsın sana... yada hepsini boş ver; kaç kitap okuduğunu sor. Kitapta ne anlatıldığınıda sorabilirsin mesela.Asi olma tarafına gelir isek hani "siz yeni nesil " kimseyi takmıyor ,özgürlük için yaşıyorsunuz başkasının ne dediğini neden umursayasın..Üniversite okumayacağını anneye babaya söylemek onları üzer bir süre o kadar. Herkese bir tane hayat verilmiş dünya da. Ana babaya bile ....

  • @omeryalcntimur3460
    @omeryalcntimur3460 7 місяців тому +12

    Video, bize üniversite değil doğru düzgün meslek lisesi gerekiyor diye haykırıyor.

  • @ahmettekin7472
    @ahmettekin7472 6 місяців тому +2

    Günü yaşama, günü kurtarma, niteliği çokta önemsemeyip niceliğe, büyüklüğe takılma meselesi bugünün yalnızca eğitim sisteminin pek çok noktasında değil Türkiye çapında da azımsanmayacak derecede etkileyen bir liyakatsizlik ve adaletsizliğin ürünü ve bu ürünün geldiği nokta olarak karşımıza çıkıyor.

  • @CumaliSengull
    @CumaliSengull 7 місяців тому +15

    Bende 2 üniversite bıraktım yanlış tercihler den yanlış kararlar ve biraz sağlık sorunlarından 😢ama pişmanım evet dışarda bi çok üni mezunu işsiz hatta binlercesi öyle şu zamanda gerçekten üniversite okumak lüks başlığı da çok anlamlı olmuş diyebilirim

    • @flower-nk3ul
      @flower-nk3ul 5 місяців тому +3

      25 yaşında lisans mezunuyum ben de mezun olduğuma pişmanım keşke hiç okumasaydım diyorum bence mezun olup pişman olmaktansa hiç okumamak daha iyi okuyup işsiz olmak berbat bi durum

    • @CumaliSengull
      @CumaliSengull 4 місяці тому

      @@flower-nk3ul öyle öyle

  • @mrlink2421
    @mrlink2421 3 місяці тому +4

    Maddi sebeplerden dolayı üniversiteyi bıraktığınıza üzülmeyin, kurtulduğunuza sevinin.

  • @farukilhan3169
    @farukilhan3169 7 місяців тому +4

    *01:53** bu klavye, bu videoyu izleyenlerin yarısından daha yaşlı.bende kablosuzu var 15-16 senelik falan*

  • @Someonewhocaresnoone
    @Someonewhocaresnoone 6 місяців тому +6

    Üni sayıları arttıkça kalitesizlesme artıo nerdeyse her yerde uni var düşük puanlarla alan hiç calismasaniz bile -2 netle alan bir yer bile vardı bu yüzden de uniye gitmek sıradan bir şey haline geldi değersizlesti

  • @lydemr
    @lydemr 7 місяців тому +55

    Sınava 9 gün kalmışken gelen video:

    • @plus90
      @plus90  7 місяців тому +9

      🙈Bol şans🙏

    • @lydemr
      @lydemr 7 місяців тому +2

      @@plus90 Teşekkürler acı motivasyon için ❤️

    • @noname_kc
      @noname_kc 7 місяців тому +4

      Kardeşim takma kafana. Sınavın berbat bile geçse kaybedecek hiçbir şeyin olmayacak, emin ol. Bol şans🙋🏻‍♂️

    • @lydemr
      @lydemr 7 місяців тому +1

      @@noname_kc O kadar boş bişey değil bence ya

    • @Johnyama91
      @Johnyama91 7 місяців тому +1

      Ya bak sağlık okuyucaksan oku ama mühendislik olsun başka bölümler olsun okuma bence zaten artık mühendisler bile iyi yerlere gelemiyor eğer paran varsa oku zaten zenginsen her şekilde bir şey yaparsın ama fakirsen okuma bence çünkü üniversite gerçekten baya para isteyen bir yer destek almak bile zor aslında hayalinde neyse oku ama işsizliğin veya asgari ücretle hayatta alıcaksan oku 😊​@@lydemr

  • @noname_kc
    @noname_kc 7 місяців тому +55

    Eyy Patronlar doğru soru "Neden gençler iş beğenmiyor/neden ara elaman bulamıyoruz" değil. Doğru soru "Neden meslek lisesi mezunları kendi işini yapmıyor?
    Burada devletin ağır sorumluluğu var. 1 milyonuncu olan adam dört yıllık fakülte kazanıyor bu ülkede. Bütün meslek lisesi mezunları üniversite okumaya gidiyor... Kuzenim torna mezunu, paşam 500k sıralama yapmış tırı vırı üniversitesine bölüm okumaya gidiyor. Ortam kovalayacak, eğlenecek-kopacak... kim s*kler organizeyi...
    Bakın Meslek lisesi en maliyetli okul. Devlet 4 yıl yatırım yapıyor sana. Ama bütün akranlarım, tanıdıklarım asla mezun olduktan sonra organizede çalışmıyor. Öğretmenlik okuyan mi dersin, ziraat mühendisi olan mı dersin. Hepside çulsuz... Kardeşim devlet sen hobi edinesin diye mi 4 yıl torna, makine, elektrik eğitimi veriyor sana? Sınavda %10'luk dilime giremeyen adam üniversite vs. okuyamamalı abi...

    • @qrxzx
      @qrxzx 7 місяців тому +1

      İs beğenmek diye bir şey sözkonusu olamaz. Çaresiz kalan insanın beğenmene lüksü olamaz. Dolayısı ile o begenmeyenler baba parası yiyip rahatı yerinde olanlardır

    • @Johnyama91
      @Johnyama91 7 місяців тому +4

      İnsanlar meslek lisesini iyi bir yer olarak görmüyor aslında haksızda değillerde tek bu değil üniversitelerdede malesef böyle artık okul eğitim ilgili bir şey vermiyor anca ezber meslek ilgili bile ezber yaptırıyorlar kağıt sınav yaptırıyorlar iyice saçmaladılar

    • @AhmetErgun-wv8cu
      @AhmetErgun-wv8cu 6 місяців тому

      ​@@Johnyama91kardeşim bunu buradakilerin hepsi biliyor ama bilmiyor ayağına yatıyor bence mesela adam çok iyi matematik problemi çözüyor diye doktor yapıyorlar bu çok saçma bende çok iyi bulmaca çözüyorum benide doktor yapsınlar

    • @Johnyama91
      @Johnyama91 6 місяців тому

      @@AhmetErgun-wv8cu işte onu geçtim doktor birisi biyoloji bilmeli matematiği gerçek hayatta kullanmıcaklar bile ben mesela bunu diyorum hemen yargılıyorlar ama öyle bir doktor matematik yapıyor diye doktor olmaz ki doktor dediğin biyoloji kimya bilmeli mantıkken matematiği neyde kullanıcaklar ki mantıkken?

  • @ecetoganc9006
    @ecetoganc9006 7 місяців тому +14

    Ben 18 yaşındayken 2 kere sınava girdim bilerek yüksek yerleri yazdım kazanamayım diye iş hayatına atıldım hayatımın fırsatı çıktı karşıma greencard çıktı 20 yaşındayken ama ailem göndermedi sonra anladımki okursam onlardan kurtulurum 1.sınıfta tekrardan okulu bıraktım tekrar iş hayatına atıldım girmediğim iş kalmadı o arada 2 üniversite bitirdim açıköğretimden sonra hırs yaotım yüksek lisansı da aldım en son 10 sene bankada çalıştım onu da bıraktım halen neyi sevdiğimi bulmaya çalışıyorum yani kısacası siz ne istiyorsanız onu seçin ve seçimlerinizden korkmayın yeterki neyi seviyorsanız onu bulun okumak isteyene her türlü alternatif var emin olun

    • @ateskuresi1494
      @ateskuresi1494 7 місяців тому +7

      Green Card çıkıp da gidemediğin için çok üzüldüm, kredi falan çekip gitseydin keşke bir şekilde. Umarım en kısa zamanda tutkunu bulursun..

    • @BadSector1
      @BadSector1 7 місяців тому +3

      Green card çıkmış nasıl gidemezsin ya her yolu denemeliydin

    • @canannn6616
      @canannn6616 6 місяців тому +1

      Ben 20 yaşındayım dil bölümü okudum bu bölümde iş imkanı çok kısıtlı en faz öğretmen olursun ama 5 yıla onun da önü kapanır. Ne iş yapayım ne bölüm okuyayım 2 yıllık mı okuyayım bilmiyorum kaldın öyle

    • @ateskuresi1494
      @ateskuresi1494 6 місяців тому

      @@canannn6616 Pazarlamacılığa yönelebilirsin belki özel sektörde. Özellikle Türkiye'de az bilinen dillerdense işine yarayabilir.
      Dil okuyan arkadaşlarımdan bunu yapanlar var.

    • @miyariwa
      @miyariwa 6 місяців тому

      @@canannn6616 hangi bölümü okudun ben de dil okudum lisede ama ne yapacağımı bilmiyorum

  • @knlvnt
    @knlvnt 7 місяців тому +8

    Toplumun büyük bir kısmının günü kurtarmaktan başka bir şey yapamaz halde bırakıldığı bu düzende gençlerin söyledikleri de garip değil elbet. Olan fikir özgürlüğü ortamında farklı insanları tanıyabilmeye, bakış açısını geliştirmeye, kendini tanımaya ve dünya vatandaşı olabilme becerisine oldu. Herkes kendi gettosunda yaşam savaşı veriyor. Türkiye zaten standardizasyon konusunda hiçbir zaman iyi olamamış bir ülke, standardı öğrenmeye erişimi olmayan bir iş gücünün bizi nereye götüreceği de büyük soru işareti. Yazık.

    • @senoshi
      @senoshi 7 місяців тому

      Değerli bir yorum 👍🏼

  • @inxtria
    @inxtria 5 місяців тому +4

    Bir iş yapmak için illa lisans diplomasına gerek yok, ancak bu işin beyaz yaka / mavi yaka gibi ne olduğu ve ne nasıl yaptığınız ile doğrudan ilişkisi var. Mesela yazılım sektöründe Proje Yöneticiliği yapan Elif Hanım yetenekli olduğu ve iletişimi güçlü olduğu için kendine bir kariyer oluşturabilmiş ancak eminim ki az da olsa lisans diploması eksikliğini hissediyordur. Yılların geçmesi, yaş alması ile birlikte lisans diploması eksiğini çok daha fazla hissedecek ve keşke zamanında bitirseydim diyecek.
    25 yıldır çalıştığım yazılım sektöründe böyle maalesef, evet diplomaya ihtiyaç yok ama bu şekilde gireceğiniz yerler sınırlı, referans yoksa da çok zor, girseniz de girdiğiniz firma başka bir iş alırken çalıştırdıkları kişilerin diploma, sertifika ve tecrübe bilgilerini karşı tarafa sunuyor, devlet desteği için bile lisans ve hatta yüksek lisans, doktora seçimine gidiyorlar. Onlar için ne kadar lisans , ne kadar doktora mezunu çalıştırdıkları itibar göstergesi, tüm sunumlarında bu ayrımı görebilirsiniz.
    Yükselmek istediğinde ya da maaşının aynı görevde olup diğer lisans mezunu arkadaşı ile aynı seviyede olmasını istediğinde bunu anlamaya başlayacaktır. Bizim sektörde kendi işinizi kurup danışmanlık vermek için bile diplomaya ihtiyacınız var, ilk başta yokmuş gibi görünse de var... bu bizim ülkemizin bir gerçeği maalesef. Maalesef diyorum çünkü Avrupada böyle değil, tecrübe, bilgi ve sertfika yeterli çoğunlukla.
    Ne kadar iyi olursanız olun diplomasız kalmak zamanla baskıyı daha fazla hissetmenize ve yaşınız ilerledikçe kolay iş bulamamanıza neden olacaktır, en azından beyaz yaka olarak bir iş yapıyorsanız.
    Bu fikirlerimin çoğunluğu kendi sektörüm olan bilişim özelindeki değerlendirmemdir.

  • @furkan_1s
    @furkan_1s 5 місяців тому +3

    Bana göre geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık üreticisi olmak büyükşehirlerdeki trafik betonlaşmadan dolayı stres sinir yaşatıyor birde işin stresi var köylere yerleşmenin vakti geldi imkanı olan bence bu işlere yönelsin Avrupada kırsal nüfus fazla çünkü büyükşehirde yaşam zor ve stresli

  • @karakter-sizsiniztv399
    @karakter-sizsiniztv399 7 місяців тому +3

    Semtimdeki Alman iş kurumunda beklerken. Baba yanında 17yasında bir oğluyla koridora söyle seslenerek geldi. Bu genç ne Meslek yapacağını bilmiyormus şimdi bu gence yardımcı olacak memur ortaya cıksın diyerek girdi. Konuştular ve duyduğum kadarıyla alman sanayisinin elektrikçi ihtiyacı olduğundan tüm masrafları üstlenerek kursa yollıyacaklardı😊

  • @haru984
    @haru984 7 місяців тому +23

    Sınava 6 gün kala rakiplerimin tavsiyeleri:

  • @Meralgökce1658
    @Meralgökce1658 7 місяців тому +40

    Yarım bıraktığınız her şey tamamlanmak zorunda.1999 yılında başladığım Selçuk üniversitesi inşaat bölümünü maddi imkansız liklar yüzünden bırakmak zorunda kaldım.Tam 10 yıl boyunca hep aynı rüya yi gördüm okula gidiyorum herkes sınavdan çıkıyor ben sınavı kaçırmışım.2010 yılında çıkan afla okula geri döndüm diplomamı aldım o diploma o saatten sonra hiçbir işime yaramadı ama o kabuslar bitti.Bizimki gibi ilkel geri kalmış ülkelerde eğitim lüx.Kendi kendinizi eğitim kısa yoldan meslek sahibi olun.

    • @dipsilalalay
      @dipsilalalay 7 місяців тому +6

      Sizinle gurur duydum❤❤❤ hayallerinizi bırakmamanıza hayran kaldım

    • @Meralgökce1658
      @Meralgökce1658 7 місяців тому +4

      @@dipsilalalay Hayallerim için değil kabuslarimin sona ermesi için içimdeki yarım kalmışlık hissini gidermek için aldım o diplomayı zaten o yaştan sonra bir işe yaramadı ama iyi niyetiniz ve nezaketiniz için teşekkür ederim yinede

    • @afakethrum
      @afakethrum 7 місяців тому +3

      Amerika ilkel, geri kalmış bir ülke mi? Dünyada en pahalı üniversite eğitimi orada. Anlamsız bir çıkarım yapmışsınız.

    • @shepherdguy.
      @shepherdguy. 7 місяців тому +3

      Meslek sahibi olmak çok zor artık çünkü o konuda da imkan verilmiyor gençlere. Yalan yok, bu ülkemizin son demleri. Malum şahısı biraz daha poh pohlayın.

    • @Ruk.r.
      @Ruk.r. 6 місяців тому

      Tebrikler. Dediklerinizi anlayabiliyorum, başka yaşam deneyimlerim dolayısıyla. 'O yaştan sonra' işe yaramadı, dediğiniz 'o yaş' kaç idi sizin deneyimizde? ​@@Meralgökce1658

  • @surrealistbirgenc
    @surrealistbirgenc 7 місяців тому +16

    Bende bıraktım ve kredi çekip kendi işimi kurmak için uğraşıyorum. 2 sene kyk'da kaldım, eve çıkamıyorum, ailem beş kuruş parası olmayan insanlar. Sürekli çalışmak zorundaydım. Şimdi biraz kendimi psikolojik olarak toparlıyorum, bakalım daha ne gibi zorluklar karşıma çıkacak.

    • @keinBenutzername1
      @keinBenutzername1 6 місяців тому +4

      Bol şans diliyorum, yaparsın yolun açık olsun 🍀🙌 bir kac ay sonra lütfen update ver (istiyorsan)

    • @newdevelops
      @newdevelops 5 місяців тому

      Su an nasıl gidiyor hocam

  • @sulenur108
    @sulenur108 4 місяці тому +2

    Genç arkadaşlarım, maalesef bu dönemde sınava hazırlanmak da zor malum kitap fiyatlari ortada hiçkimsenin de durumu ne şartlar altında çalıştığını da bilemem lakin üniversite bence kesinlikle okunulmalı ama üniversite okurken de aktif olun, dil öğrenin, meraklı olun, yeniliklere açık olun, seminerlere katılın. Mesleğinizle alakalı her sene sonu staj yapın ki cv'niz genişlesin.Yani dolu dolu geçirin emin olun ki aranan insan olacaksınız. Size okumayın işsizim diyen birçok kesim okumak için okumuş ya da kendini geliştirmemiş sadece okulda ders görmekle kalmış insanlar. Hangi bölümü okumak istiyorsanız onu okuyun ama öncelikle araştırın derim bu bölüm benim için uygun mu yapabilir miyim diye. ❤

  • @doganbey.
    @doganbey. 7 місяців тому +11

    Çalıştığım şirkette güvenlik görevlisi arkadaşlar iyi üniversitelerden mezun demem odur ki karşılığını alamayacağınız hiçbir işe yatırım yapmayın buna üniversite de dahil kız arkadaş da😊

    • @muradabdullayev5928
      @muradabdullayev5928 6 місяців тому +4

      Erkek arkadaş da

    • @DrHouse_
      @DrHouse_ 6 місяців тому

      Her şeye para gözlüğüyle bakarsanız tabii ki karşılıği olmaz. O universite okuyan guvenlikler ise mezunu bir güvenliğe göre işini daha iyi yapar, insanlarla iletişimi daha iyidir, ufku daha geniştir. Yani kalifiyedir.

    • @unknownperson5292
      @unknownperson5292 4 дні тому

      Karşılık derken? Uniyi anladık da kız arkadaştan ne karşılığı bekliyorsunuz o biraz garip geldi.

  • @mantilya
    @mantilya 7 місяців тому +7

    Sevgili Bilge.. ileride çok üzüleceğini düşünüyorum.. 6 yıl okuyup bitiremeyip sonra bırakmak.. yorum yapamayacağım. seni kırmak istemem... Sevgili gençler.. buradaki arkadaşlarınız malesef üniversitenin ne olduğunu tam anlayamamışlar. sakın yüksek eğitimi pas geçmek gibi bir hata yapmayın.. üniversite iş bulma iyi meslek sahibi olma yeri değildir. akademiye ilk adım ve fikirsel aydınlanma, fikirsel paylaşım yerleridir. bunu size apartman üniversiteleri, mahalle üniversiteleri veremez. gerçek üniversiteler kısıtlı sayıda olup yine kısıtlı sayıda gerçek hocalara sahiptir (dünyanın her yerinde!) bu nedenle gerçek üniversitelere gitmeye çalışın.. olmuyorsada dünyanın sonu değil tabiki. ancak unutmayın ki o gerçek üniversitelerde okuyanlarla aranızda muazzam bir fark olacak.. bunu da kendi çabanızla kapatacaksınız..

    • @mahirimin
      @mahirimin 4 місяці тому

      Peki sizce bu gerçek üniversiteler hangileri? (Bu soruyu; meslek sahibi olan, fakat üniversitenin bir insana olan etkileni görmüş, ve müzik öğretmeni olmak isteyen, sanata aşık, 17 yaşında bir genç olarak soruyorum.)

    • @mantilya
      @mantilya 4 місяці тому +1

      @@mahirimin Türkiyede herşeyin hızla değiştiği gibi malesef iyi üniversite iyi bölümlerde sürekli değişiyor. Ancak marka okullardan ziyade bölümlere odaklanmanı tavsiye ederim. bunu yaparkende üniversitenin olanaklarını, öğrenci grupları topluluklarını hesaba katarak yapman en doğrusu olur. (sonunda yine marka okullara ulaşmış olacaksın malesef :) .. ancak tersten giderek.. bir markayı seçerek değil imkanlardan yola çıkarak elinde klan okullardan tercih yapmak şimdilik en iyisi.. ) Şunu unutma artık marka okulların direk ismini kullanma devri kapanmak üzere.. A bölümü bitirip sırf marka okuldan mezunsun diye kimse seni B de çalıştırmaz. bu nedenle hayallerinle gerçeklerin en makul ölçüde buluştuğu bölümleri ve o bölümleri öne çıkan okullarda okumak şimdilik piyasa ve hayat için en makul olanı.. tabi burada birde aile faktörü var. ailen varlıklıysa o zaman hayallerinin ve ve sana o hayallerini yaşatacak okulları seçmeni tavsiye ederim.. Sevgilerimle genç kardeşim..

    • @mahirimin
      @mahirimin 4 місяці тому

      @@mantilya yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için içtenlikle teşekkür ederim.

  • @bahattincakroglu9826
    @bahattincakroglu9826 6 місяців тому +1

    Düz üniversite okuyanlar,sadece ve sadece ezberleyerek mezun olduklarından mezun olduklarında kullanacağı ,yeni bağlantı kuracağı bilgisi olmadığı için diplamasına bakınca üniversite mezunu,bilgisine bakınca lise mezunu olduğunu görüyorsunuz.Meslek ve teknik okulları ,düz üniversitelerden daha fazla hayata hazırlar ve yüksek oranda istihdam olanağı sağlar.Öğrencilerüniversiteye gidemedikleri için değil "sanat,teknik ve meslek okullarına"gidemedikleri için "korksunlar,kaygılansınlar "

  • @rrawr666
    @rrawr666 7 місяців тому +32

    4 işte birden çalışan ablam zamanı bükebiliyor galiba maşallah püpüpüü

  • @Perlavidaenmexico
    @Perlavidaenmexico 7 місяців тому +6

    Bu arada çocuğu okulu bıraktı diye hiç laf edemezler o zaman ödemesini yapacak çocuğun...destek olacak konuşmak kolay, madem Türkiye'de yaşayıp buyuttunuz ülke kurallarına uyacaksiniz ! Ödeyeceksiniz yani aileler...

  • @zodiacc76
    @zodiacc76 4 місяці тому +3

    4 kedisi ve 1 köpeği varmış, onlara üniversite okuyarak bakamazmış. Çizgi roman kostümcüsü zaten kolaya kaçmış gibi. Kızlar sanki biraz laylaylom bırakmışlar üniversiteyi. Umarım pişman olmazlar sonra. Tekstilci olan arkadaşın sebepleri mantıklı olabilir.

  • @zekeriya84
    @zekeriya84 7 місяців тому +16

    Bende diyorum neden benden "Proje Yöneticisi" olmuyor, fazla okumuşum ben ondanmış. 🙃 Allah arkadaşımızın ve firmasının yardımcısı olsun. 🙏

  • @serkanileriart
    @serkanileriart 7 місяців тому +4

    Eğer ortalama bir maaşla çalışmak için üniversite eğitimine para harcıyorsanız, maaliyeti ve harcadığınız zamanı iyi düşünmeniz gerekir.

  • @mustafagultekin1182
    @mustafagultekin1182 7 місяців тому +3

    Tebrik ederim bu arkadaşları. Kendi öğrencilerime de hep derim ya çok çok iyi bölüm ve unı okuyun ya da bırakın diye. Ama kımse dınlemez. Mezun olduktan sonra ağlamak dertleşmek için uğrarlar. Gençlerin yılları kayboluyor. Üniversite iş ve işçi bulma kurumu değil. Bunu anlamak lazım.

  • @aycankac2200
    @aycankac2200 7 місяців тому +3

    Okulu bırakmamak için çok çabaladım ancak 2019 ekonomik krizi sonucu iş bulamamam, borçlarımın katlanarak artması sonucunda mental sağlığımdan olunca kaydımı sildim. Eğer biraz sabredecek gücü bulsaydım 2020 pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçildiği için mezun olabilirdim.

  • @batuhan8465
    @batuhan8465 6 місяців тому +5

    bilgisayarı bırakan abi yanlış yapmış
    bilgisayarla tekstili birleştirseydi zaten aileden tekstili biliyor

  • @lilokks
    @lilokks 7 місяців тому +3

    Çok güzel bi döneme denk geldi video

  • @kemalettinkaya9527
    @kemalettinkaya9527 7 місяців тому +4

    yaklaşık 10 sene evvel çok sevdiğim bölümümü okulumu bıraktım MYO elektroik teknolojisi 3,5 sene okudum daha sonra bıraktım ama köpekler gibi pişmanım eğer ki zamanında o okulu bitirmiş olsaydım şu anda herşey daha farklı olurdu şimdi 35 yaşındayım bekarım işsizim. o okulda yaşı benden küçük olup bölümü bitiren herkes evlendi işe girdi hatta çocukları oldu bir tek ben düzen kuramadım... o yüzden asla ve asla okulu bırakmayın okulu bırakma sebebim bölümüm zordu sayısal ağırlıklı bölüm hocalar sıkıntılı ve birde bir kız meselesi vardı o yüzden tüm arkadaşlarım tanıdıklarım okulu bitirip gidince hiç tanımadığın senden yaşça küçük insanlarla okumak insana tuhaf geliyo... birde şu var üniversite mezunu demek de herşey değil kimseyi de gözünüz de büyütmeyin mesela yakın akrabamızın oğlu ODTÜ elektrik- elektronik mühendisliği okuyor ama adamın okulla bölüm ile ilgisi alakası sıfır... ben lise mezunuyum ama aktif olarak elektronik ile uğraşıyorum.

  • @bunnybeetle1304
    @bunnybeetle1304 7 місяців тому +2

    Üniversitede diplomasını aldığım işi liseden beri yapıyordum. Bu işi belli kurumlarda yapabilmem için diploma şartı aramasalardı benim de üniversiteli olmama gerek yoktu, mesela.

  • @YasamAgac-xh8xp
    @YasamAgac-xh8xp 7 місяців тому +34

    Bende Sınıf öğretmenliği 3. sınıfta Bıraktım Çünkü Üniversteye ilk gittiğim 1. Sınıfta Param olmadığı için İş ararken *Emlak Danışmanlığı elemanı oldum* Müşterileri ben Evleri Arazileri gezdiriyordum ve İkna edip işi bağlarsam Bende Komisyon alıyordum Maaş yerine Böyle bir ödeme sistemi belirlemiştik
    3. sınıfta niye bıraktım ?
    1 Adet Ford Fiesta (6 yaşında arabaydı)
    1 Sanayi sitesinde 320m2 İşyeri (Kirası 1 Asgari ücret kadardı) *Adam Amerikaya temelli gidiyordu Uçak Bileti günü geldi "Bugün içinde kaç veriliyorsa satalım"" diyince Emlakçı bana dedi SANA VERDİĞİM PARAYLA ŞURAYI AL GELİRİ OLUR* Değerinden %50 daha az fiyata aldım
    1 Tane Elma bahçesi (3 dönüm ama Şehre 40km uzak Bir Dikili ağacımızdamı olmasın şu dünyada)
    ve
    Öğrenci Apartalrında 1+1 Daire almıştım Yalnız kalıyordum
    Emlakçı Ölü fiyatına bulduğu herşeye Çöker yani Kendisi Satın alır hatta Bazı şeyleri Bile Bile Satmaz Tercih edilmiyor diye Fiyatını düşürmek için
    Öğretmen olsam Maaşımla Şunları 10 yılda alamam Ben Burda ne yapıyorum ?
    Üniverste Okurken Harclığım olsun diye Girdiğim iş ""Hayatımın işi oldu"" *Betonda para var kardeşim Sen Kitap okumaya devam et*
    10 yıl geçti Bu işi yapıyorum Şuanda Kaba bir hesap ediyorum Servetim 2 milyonDoların çok rahat üstündedir
    Bİm marketine Kendi Tapulu malım olan 520m2 işyeri kiraladım *Sadece ordan 2 Öğretmen maaşından fazla para kazanıyorum*

    • @batuhanyildiz1790
      @batuhanyildiz1790 7 місяців тому +20

      abi iyi tokatlamışsın milleti helal

    • @masterwind9340
      @masterwind9340 7 місяців тому

      dolandırıcı=emlakçı

    • @YasamAgac-xh8xp
      @YasamAgac-xh8xp 7 місяців тому

      @@batuhanyildiz1790 Tokatlama derken ? *Müşteriye Parasını alarak Vaat ettin işi yapmamaktır*
      İnsanlara Haciz geliyor ""1 Gün içinde Herşeyini SATIYOR NEkadar para alabilirsem kardır Yok paraya Haczedecekler"" diyor
      Son zamanlarda Amerikaya Temelli Dönmemek üzere gidenler Evi Tarlayı falan satıyor ki *Firma üstünden Döviz olarak Ödeyip Banka Komisyonu %8-10 dan kurtarıyoruz insanları*
      Benim evim 8-9 milyon ""Git sat 9 milyona Niye karşıma geliyorsun ben 5 ten fazla vermem"" İşine geliyorsa *Dönüp Dolaşıp gelip bana satıyor """İstediği ülkeye Barayı gönderiyorum"""*
      Geçen hafta Adamın Dükkanı var 200m2 Ederi 6-7 milyon Ben 5Milyona alırım dedim
      Vay işte Burası 15milyondur Yeri iyidir Semti güzeldir
      *15Milyona ediyorsa sat ozaman Ben sende 5Milyona e alacam 5.5 -6milyona satacam* dedim
      Sinirlendi kalktı gitti
      2 ay sonra Adam Geldi *2 milyon Borcu için Dükkan haczedilmiş 4 milyona açık arttırma ile satılmış """KEŞKE SANA SATSAYDIM"""*
      Dükkanı 4 milyona alanda 5 milyona Başkasına satacak zaten *15 Milyonmuş NERDE ORAYA 15 VERECEK SALAK*
      Her Malın bir Ederi Değeri var *Ben 50milyon istiyorum demekle MAlın değeri Belirlenmez*
      TİCARET BU *ZORLA HİLEYLE HURDAYLA HİÇ KİMSEYE BİR İŞLEM YAPMADIK ASLA YAPMAYIZ*
      Apaçık söylerim Satıcıya Burası 2.5Milyon alırım 3 milyona satmaya çalışırım *3 Milyona ben Satabilirim diyorsan HEMEN SAT MAXSİMUM EDECEĞİ O ZATEN*
      Müşteri hala 5Milyon dan aşağı satmam ben diyorsa
      *Orayı 5 Milyona SATABİLİYORSAN GEL YARIN YANIMDA İŞE BAŞLA* hahahaa
      Acık acık Söylerim Müşterimin yüzüne Gizlecek Saklanacak birşey değildir
      Kahvehane KAyınço Sohbetindedir o *Geçen yıl Evi 2 milyona aldık Şimdi 8 milyon ediyor kayınço Güzel kardayız*
      Kim lan oraya 8 milyon verecek Salak???
      Geçen yıl 2 milyona aldıysan Bu yıl 2 M,ilyona Satamazsın bile Dolar aynı Euro aynı Ney oldu Ev 8milyona katlandı ???
      Hayaller ve Hayatlar

    • @Bendeniz70
      @Bendeniz70 7 місяців тому +9

      Çalarak çırparak gelmişsin bir yerlere aferin

    • @jednecro4939
      @jednecro4939 7 місяців тому +5

      alo maliye bakanlığı şu arkadaşı bi incelesin.

  • @gllmll7227
    @gllmll7227 7 місяців тому +7

    2:39 evde oturup ps5 oynamak daha mantikli

  • @salvatoresikilacci8460
    @salvatoresikilacci8460 5 місяців тому +1

    Hayatın ta kendisi üniversite hele doğa içindeyseniz. Insanlık özüne döndürülüyor.

  • @samiayd
    @samiayd 7 місяців тому +7

    Üniversite bitirenlerin beklentisi yüksek oluyor iyi maaş ve masabaşı iş gibi,şartlanma oluyor ister istemez.öğrenci sayısı çok fazla.bizim zamanımızda olsa liseyi bitiremiyecek biri, bugün mühendis ünvanı alıyor....bunun değişmesi lazım.

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому

      zaten asıl sorun bu akp iktidarı işsizlik verilerini ertelemek amacıyla her yere üni açtı bu ülkeye tesisatçı da lazım ha ama git gör şuan ki nesilden kim tesisatçı olmak istiyor

    • @shepherdguy.
      @shepherdguy. 7 місяців тому +7

      Son cümlende çok haklısın hatta hem fikiriz fakat üni bitirenlerin beklentisi yüksek oluyor, iyi maaş ve masabaşı iş arıyor demeniz çok cahilce ve trajikomik 😂. O öğrenciler zaten masabaşı için okuyor, o öğrenciler zaten iyi maaş için okuyor ve zaten beklentisi yüksek olacak. Bizim ülkede koltuk sevdalıları çok dostum tamam mı ? Kimse koltuğundan kalkmak istemiyor, gençlere fırsat tanıyanlar yok, kimse kimsenin iyi yerlere gelmesini istemiyor ve bu yüzden bunlar oluyor. 20 yıldır aynı Cumhurbaşkanı var, adam inmiyor yerine bir genç geçmesini istemiyor. Bu ülkeye sağlam bir reset şart.

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому +1

      @@shepherdguy. tamam da üni var üni var yani bir öğrenci düşünün sayısalda derece ile odtü makine mühendisliğine girmiş bu adamın beklentisi tabii ki yüksek olacak adam 2 3 sene hayvan gibi çalışmış demektir ama diğer öğrenci 800 bin sıralama da sırf ailesinden kaçmak içim apartmandan bozma tatlıcı üstü üniversite de saçma sapan bir bölüm okuyor bu adam da aynı beklentilerde kendisine çok iyi iş bekliyor yorumda ona laf edilmiş

    • @shepherdguy.
      @shepherdguy. 7 місяців тому +1

      @@Atakanözbulut dostum zaten diploması güçlü olan üniversiteler belli, üstü tatlıcı altı kerhane üniversitelerden mezun olanların da geleceği yerler/ yapacağı işler belli.

    • @samiayd
      @samiayd 7 місяців тому

      @@shepherdguy. ihtiyaç dışında öğrenci alınıp ,bu öğrencilerinde masa başı iş beklediğinden bahsettim. yoksa ülkede ilk 100 bine giren öğrenciyi eleştirmiyorum onun hakkı çünkü.

  • @CuteCatsofIstanbul
    @CuteCatsofIstanbul 6 місяців тому +1

    Celal Şengör boşuna demiyor; 'bu ülkede üniversite yok'. Olmayan bir yere para ve zaman harcamak saçmalık olacağından, evet bravo, ünviersiteye girmeyin veya üniversiteyi bırakın. Yapay zeka gerçeğini düşünerek meslek öğrenin, genç yaşta ona göre işlerde çalışmaya başlayın ve en az 2 dil öğrenin.

  • @kliibapz
    @kliibapz 5 місяців тому +1

    Ben de %75 burslu özel bir üniversitede bilgisayar mühendisliği bıraktım bundan 5-6 sene önce. Maddi açıdan sıkıntım yoktu altımda arabam bile vardı. Ama üniversite rezaletti. Google'dan öğrenebileceğim basit şeyler için vakit ve para kaybıydı benim için. Ama bunu hazırda işi olmayanlara asla önermem zira üniversite diplomasının en değersiz olduğu şu dönemde bile iş yerleri mecburen eleme yapmak için diplomayı sormak zorundalar.

  • @hilalyldrm2187
    @hilalyldrm2187 7 місяців тому +4

    Burda "üniversite okumadım ama... " kısmında bir havada kalmışlık var.
    Üniversite okumamanın karşısına hobilerini koymak mesela.
    Cosplay'e ilgim var diyen arkadaş. Üniversiye okuman hobilerini yapmana engel değildi zaten. Yine cosplay yapabilirdiin veya seslendirme (üniversite okurken selendirme yaptım) .
    Yani bırakmadaki motivasyon bunlar değil. Biraz eksik anlatılmış ya da kendini avutma gibi olmuş.
    Not: bu ekonomide değil okul okumak meslek sahibi biri olarak geçinmek dahi çok zor. Bu kadar zorluğun içinde okul motivasyonunu sürdüremeyen arkadaşlara sonuna kadar hak veriyorum.

  • @emrahtestere5372
    @emrahtestere5372 5 місяців тому +1

    Kanadada yasiyorum.muhendislik master i yapmayi dusunmustum fakat is olanaklariin azligi ve is bulmada network faktorunu dusunerek vazgectim. Calistigim yeri hintliler ele gecirdi ve beyaz yaka pozisyonlara hintlileri aliyorlar genelde. Bence okul sadece doktorluk gibi regule edilmis ve ihtiyac olan alanlarda onemli. Yoksa malesef tek basina okul yeterli degil.

  • @imidil
    @imidil 7 місяців тому +8

    İşte bende 20 yaşında üniversite sınavına hazırlanıyorum

  • @ILOVEREGGEATON
    @ILOVEREGGEATON 7 місяців тому +80

    tek sebebi erdoğan

    • @cheksikkikoyyama5454
      @cheksikkikoyyama5454 6 місяців тому +2

      Sen kafayı bir göster. Bence senin kafa yerinde değil.

    • @ILOVEREGGEATON
      @ILOVEREGGEATON 6 місяців тому +1

      @@cheksikkikoyyama5454 yoksulluktan iki bırakmanın ilk sebebi ülkeyi kim batırdı bos yapma koyun

  • @Jdhhdd590
    @Jdhhdd590 12 днів тому

    Türkiyede ortalama 7 yılda bir farklı bölgelerde deprem oluyor. Yani ortalama 7 yılda bir türkiyede online eğitime geçilecek bundan sonra.
    6 şubat depremi sonrasında çıkan online eğitim kararı yüzünden bizim bölümden bir kaç arkadaş üniversite okumayı tamamen bıraktı("her olaydan sonra online eğitime mi geçilecek bu ne yaa" diyerek okumayı tamamen bıraktılar).

  • @josephthewhite
    @josephthewhite 5 місяців тому +2

    0:19 Baldur's Gate 3 oynarsın tabi

  • @salihgokaydemirezen6235
    @salihgokaydemirezen6235 4 місяці тому

    Üniversiteyi hem çalışıp hem okuma ihtimali yokmuş gibi anlatmışlar. Başarılar diliyorum. Yolları açık olsun

  • @karakter-sizsiniztv399
    @karakter-sizsiniztv399 7 місяців тому +4

    Sınırlı üretimin olduğu bir ülkede uni okumak maalesef zorunlulukmus gibi algılanıyor

  • @ugur6659
    @ugur6659 6 місяців тому +3

    Ülkemizde üniversite okumak zaman kaybı bence çünkü ülkede iş alanı yok sadece üniversiteye para kazandırıyorsun

  • @entropi76
    @entropi76 7 місяців тому +3

    arkadaşlar 300 bin yaptığınız uniye giderseniz zaten bırakırsın lise
    Boyunca hiç ders çalışmayıp sırf bir bölüm olsun diye yazmışsınız iyi universitelerde okuyan ve üniyi bırakan kişi bulabilir misiniz?

    • @Atakanözbulut
      @Atakanözbulut 7 місяців тому

      ondan bahsetmiyolar işte hiç üniversite var üniversite var odtüye sabancıya bilkente bi gitsinler bakalım ama yok gitmezler

  • @elablabla3536
    @elablabla3536 7 місяців тому +1

    Birçok bölüm sadece insanları filtrelemek için var. Ben ekonomi okudum işe başlayınca hiç işime yaramadı herşeyi sıfırdan öğrendim. Şimdiki aklım olsaydı okumaz meslek edinirdim üniversite stresi ve borcum olmazdı. Üretken olmak güzel

  • @roofdoor
    @roofdoor 6 місяців тому +6

    zengin bebelerini göstermişsiniz. ailesine karşı gelememiş aynı şehirde okumuş. üstüne bk gibi puan yapmış ve vakıf üniversitesine gitmiş. onun da üstüne, 6 senede çocuk oyuncağı olan bölümü bitirememiş ve bırakmış :)

  • @gokhantrmn179
    @gokhantrmn179 5 місяців тому

    Gerçek başarı hem okuyup, hem çalışarak hayata katılmaktır. Maçan yemiyosa o ayrı. Bırakmak en kolayı. Önemli olan zoru başarmak. Ülkede gelecek yoksa yurtdışını denersin. Üni ile bunu yapmak daha kolay ayrıca.

  • @kuvikina
    @kuvikina 6 місяців тому +1

    Ben 6 senede YTU' de Insaat ve Jeodezi muh. diplomalarini aldim, bu sigir 6. yilinda havacilik zabazingosunu birakmak zorunda kalmis....
    Ahhhh canim, simdi herseyide hakediyor mutlu yasamak icin.

  • @mustafakoc7452
    @mustafakoc7452 6 місяців тому +3

    Zengin bebelerin vasıfsız hezeyanlarını örnek göstermişsiniz :D Gerçekten bırakmak zorunda kalan 1-2 kişi gösterseydiniz keşke..

  • @Oyundehasi73
    @Oyundehasi73 27 днів тому +1

    ilk 800.bine giremyenlerin üniversite okumamaları gerkteğini düşünüyorum.Herkes okumamalı , benim kaldığım yurtta aynı odada 1 milyona bile girememiş öyle potansiyeli olmayan okulla okumayla alakaları olmaynlar var malesef sürekli bana okumak boş sende okuma bizde gitmiyoruz ,falan diyorlar bunlar nasıl liseden mezun oldular yazık .

  • @Kowal24
    @Kowal24 5 місяців тому +1

    Çağrı merkezinde çalışan insanlar ıcınde bır vıdeo yapabilirsiniz yoğun iş yükü çalışma şartları firmaların beklentileri herhangi bir sendikasının olmayışı

  • @XavierXienne
    @XavierXienne 7 місяців тому +1

    okuduğun bölüme göre gerçek hayatta kullanacağın şeyler değişiklik gösterir

  • @erdem_ozdemir
    @erdem_ozdemir 6 місяців тому +3

    üniversite okuyup ne yapacaksınız? bir sürü yer teknik zanaat elemanı arıyor bi alanda ustalık kazanın

  • @IsmailHakkiTonguc35
    @IsmailHakkiTonguc35 4 місяці тому +1

    Üniversite sizin ders çalışacak eğitim yuvanız değildir.Bütle de geçilir yaz okuluyla da geçilir.Üniversite insan ilişkileridir ,o insanlardan öğrendiğin tecrübelerdir.O insanlar vasıtasıyla tanışacağın yeni insanlardır.Mümkünse üniversiteyi ailenizden en az 5 6 saat uzakta okuyun ve sorumluluk alın.Kendinizi çekip çevirmeyi öğrenin.Sorumluluk aldıkça dışa dönük olacaksınız ve dışa döndükçe çevrenizdeki insanlara iş imkanlarına olan bitene hakim olacaksınız.Ailenizin yanında liseden farkı olmaz üniversitenin.Hiç bilmediğiniz o zamana kadar farkına varmadığınız bir özelliğiniz ,yeteneğiniz açığa çıkacak ve bu sizi siz yapacak

    • @muhammedozbulat6048
      @muhammedozbulat6048 2 місяці тому

      Bomboş bir yorum

    • @SonbaharAyaz
      @SonbaharAyaz Місяць тому

      ​@@muhammedozbulat6048hiçbir katkısı yok mu diyorsun yani

    • @cebecyanki
      @cebecyanki Місяць тому +1

      üniversiteyi aileden ayrı bir şehirde okuma kısmına kısmen de olsa katılmadığımı kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum ben üniversiteye başlamadan önce ailem neredeyse hiç ev işi yaptırmazdı tek çocuk olduğum için ama sonra beni kendilerine fazla bağımlı yetiştirdiklerini anladılar ve pandemide annemle babam çalıştığı için çoğu zaman evde tek oluyordum ve zamanla çamaşır, bulaşık gibi birçok ev işini öğrendim hala da öğrenmek istiyorum özellikle yemek yapmayı. sorumluluk konusuna gelirsek sözel dersleri ağırlıkta olan bir bölüm okuduğum için sürekli grup çalışması, sunum gibi şeylerle uğraşıyordum özellikle son sınıfta bu yüzden zamanla daha dışa dönük ve sosyal biri olduğumu farkettim hatta hayatımda ilk defa üniversitede erkek arkadaşım oldu. tabii İzmir gibi büyük bir şehirde yaşıyor olmam ve tek çocuk olmamdan dolayı ailemin yanında okumanın olumlu yönlerini daha çok görmüşümdür.

    • @IsmailHakkiTonguc35
      @IsmailHakkiTonguc35 Місяць тому

      @@cebecyanki Herkesin yapısı farklı tabii ki saygı duyuyorum.Ben de İzmir de tek çocuklu bir ailede büyüdüm ve sizin yaşadığınız durumların benzerini yaşadım.Üniversiteyi Karadeniz de okuyunca ister istemez dışa dönük olmak durumunda kaldım.Tüm sorumluluk üstümdeydi çünkü ailem en az 20 saatten ha deyince gelemezdi .Bu uzaklığı avantajıma dönüştürdüm.Yakın bir yerde okusaydım zannetmiyorum bu kadar değişeceğimi.Uzak yerde bir de sosyal yaşantınız olunca İzmir den giden çocukla alakanız olmuyor.Üniversiteye gidip yurt odasında 4 sene kalsaydım zaten hiçbir anlamı olmazdı ki çevremde öyle tipler oldu.Misal bölümünüz tıp olur o zaman o kişiye "ders çalışma sosyal ol" diyemem ama daha kolay fakültelerde ortalaman 4.00 olmasın da 2.50 olsun ama ders dışında bir şeyler kazan.Çünkü sonrasında çalışma hayatı başlıyor ve bu fırsatında olmuyor.Başını kaşıyacak vakit bulamıyorsun ki kendini tanıyasın.Bölümün ve ekonomin el veriyorsa daha uzak bir yerde herkesin üniversite okumasını tavsiye ederim

  • @ShadowBanned0
    @ShadowBanned0 7 місяців тому +6

    Birkaç nesil ziyan oldu, olmaya da devam ediyor.

    • @plus90
      @plus90  7 місяців тому

      😔

    • @newdevelops
      @newdevelops 5 місяців тому

      ​@@plus90şirketiniz de iş yok mu ya temizlikçi ne varsa

  • @gokhanceterez1043
    @gokhanceterez1043 6 місяців тому +1

    Herkesin meslek lisesi okumasına gerek var. ( imam hatip bir meslek lisesi değildir!!) ondan sonra herkes üniversiteyi bi denesi bi tatsın. bıraksın başkasını da denesin. sistem otomatik olarak en iyisini seçecektir. Seçilemeyenler de kötü değil, meslek lisesi mesleklerinden hayatlarına devam edecektir.

  • @cemaltireli7948
    @cemaltireli7948 7 місяців тому +1

    2001 de okulu bıraktım son sınıfta. İyi ki bırakmışım. Harika bir işim var 😊

  • @bmw320
    @bmw320 2 місяці тому

    01:55 vay reis steam da 35 dolarlık olan baldurs gate 3 oynuyorsun

  • @SonbaharAyaz
    @SonbaharAyaz Місяць тому

    Bende bu sene sınava gireceğim iyi bir bölüm değilse okumaya pekte gerek yok bende aynısını düşünüyorum tabi ki 4 sene oku 20 bin al okuma çalış yine 20 bin al e ben niye okudum tabiki fark yaratacak insanlar vardır bende böyle insanların pek olduğunu sanmıyorum fazla klasikleşmiş insanlar ve önüne hazır gelmesini isteyen insan dolu bu yüzden pekte ise girebilen yok ( veya torpil yok) fark önemli ama cidden bunu okulda verebilirler mi bilmem doğuştan geliyor bence okuyarak zor olur ama zanaat en iyisi 🌞

  • @neocity7612
    @neocity7612 7 місяців тому +2

    Şenlik yapamıyoruz üniversiteyi bırakıyorum bb

  • @mikecufadar4745
    @mikecufadar4745 5 місяців тому +3

    Turkiyede universite meslek yuksekokulu gibi birsey .akademik ortam olmadigi kesin......

  • @emre2b627
    @emre2b627 7 місяців тому +5

    tekstil okuyan arkadaş ilerleme yaparsan bir tekstil şirketi sahibi olabilirsin
    Başarılar

    • @ateskuresi1494
      @ateskuresi1494 7 місяців тому +4

      Teşekkür ederim umarım siz çok daha iyi yerlere gelirsiniz.

  • @selimmeseci3103
    @selimmeseci3103 7 місяців тому +4

    Şuna üniversite demeyelim, yüksek lise

  • @UĞURNİKBAY
    @UĞURNİKBAY 4 місяці тому

    Video nun yarısında izlemeyi bıraktım.
    Genç arkadaşlar üniversite başlamamış olabilirsiniz aklınızda soru olabilir
    Kesinlikle Üniversite okuyun o meslekten ekmek yemeseniz bile okuyun
    Aç kalsanız bile üniversite okuyun

  • @pristresspls8340
    @pristresspls8340 7 місяців тому +2

    Abdülkadir arkadaşın sesi bile yorgun

  • @oliv2497
    @oliv2497 3 місяці тому +1

    Birakmayi dusunuyorum bana akil verecek yok mu direkt herseyi birakip gitmeli miyim yoksa destek alsam mi psikologtan falan cidden ailemden utaniyorum bu kadar yararsiz bi evlat oldugum icin tamamen bir yukum onlara ve dayanamayacak kadar da gucsuzum birakmak tek care peki sonra ne yapicam onuda bilmiyorum

    • @BilginAdam.
      @BilginAdam. 2 місяці тому

      Dostum hangi bölüm okuyorsun

    • @lunevilss
      @lunevilss 2 місяці тому

      Merhaba, ben de tamamen aynı durumdan muzdaripim. Yıllardır sosyal fobi, panik atak, anksiyete ve depresyon gibi sorunlarla baş etmeye çalışıyorum lakin psikoloğa düzenli gidecek bir bütçem yok. Kendim üzerine gitmeye çalıştığımda sadece durumu kötüleştiriyorum. Lise yıllarımda belki de 30 seans psikoloğa gitmişimdir lakin sahne korkusu gibi korkularımı yenemedim bir türlü. Gittiğim bölüm ingilizce bir bölüm ve hep konuşmanızla ön planda olmanız gerekiyor, bu durum her gün beni daha da çok strese sokuyor. Sanırım bırakacağım.

    • @SonbaharAyaz
      @SonbaharAyaz Місяць тому

      ​@@lunevilssönceden senin gibi birisi 4 senelik bir üniversiteden mezun oldu senin gibi sıkıntıları vardı dedi ki ben bunu boşa secmisim iş bulamadı çünkü onun kumaşında bir bölüm değildi kısaca senlik değilse boşa yıllarını çürütme

  • @gamerdorf5692
    @gamerdorf5692 6 місяців тому +1

    Sabahtan akşama kadar Baldur Gates oynarsan tabi okulu bırakmak zorunda kalırsın.

  • @iutkuhanerkan
    @iutkuhanerkan 6 місяців тому +2

    Kız hangi ps5 oyununu oynuyordu

  • @Marlboro.Touch.Blue.
    @Marlboro.Touch.Blue. 7 місяців тому +1

    Simit satın, yine kendi işinizi yapın. İstanbul’da yaşayanlara Allah sabır versin. 10 km yolu, 3 saatte gidiyorlar. Ziyanlığın resmi…

  • @tim_-
    @tim_- 6 місяців тому +1

    üniveristeyi bir bilim üretme merkezi değilde meslek edinme kurumu olarak mı görüyorsunuz? para kazanmak için değil, gerçekten bilim üretmeyi sevdiğiniz için üniversite okuyun

  • @shepherdguy.
    @shepherdguy. 7 місяців тому +6

    Tek sebebi Erdoğan, iyi günler.

  • @angry_engineer
    @angry_engineer 6 місяців тому

    Proje yöneticisi kızımıza PMP PMI zamanı kolaylıklar diliyorum.

  • @Aklimiseveyim1
    @Aklimiseveyim1 5 місяців тому

    Üniversiteyi bırakan gençlerin profesörden iyi konuşması...

  • @nigar6988
    @nigar6988 7 місяців тому +2

    Ben de universiteyi terkettim ama ailem tutturmuş oku diye ama ben kendimi bulmak istiyorum 😢 ama izin vermiyor bi tek meslekte kendimi denedim o da kuafördü ama meslek benlik degilmiş.Uf ya ne yapacagim bilmiyorum 😢

    • @hakkozes4937
      @hakkozes4937 7 місяців тому +1

      Sıkıntıda şurda ben ne yapıcam bilmiyorum kadar kötü bir durum yok Allah hepimizin yardımcısı olsun

    • @nigar6988
      @nigar6988 7 місяців тому

      @@hakkozes4937 yaşiniz kaç

    • @nigar6988
      @nigar6988 7 місяців тому

      @@hakkozes4937 açiktan oku

  • @mucrim11111
    @mucrim11111 6 місяців тому +1

    Memur olun arkadaşlar. Sonunu getirin. İşçiliğe dayanılmaz