DEHB ile Başa Çıkmak 101: En Önemli Tavsiyeler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 жов 2024
  • Bu videoda DEHB ile başa çıkmak için dikkat etmemiz gereken (kelime esprisi...) en önemli şeylerden bahsettim.
    Burada amacım detaylı önerilerde bulunmak değil. Sadece başa çıkma yolculuğunuza rehberlik edebilecek bütüncül çerçeveyi vermeye çalıştım.
    Uzun vadeli amacım DEHB hakkında geniş bir külliyatı UA-cam'a kazandırmak.

КОМЕНТАРІ • 123

  • @emirakbulut100
    @emirakbulut100 Рік тому +45

    Gerçekten sıkıntılı bir durum. Türkiye derecesi yapabilecek arkadaşım barajı bile geçememişti. Daha sonra ilaca başladı ama doktor çok geç fark etmişsiniz dedi. İlaç tedavisiyle BOUN kazandı. 4 yıllık okulu 6 yilda okudu ama işinde şuan gayet başarılı. Gerçekten zeki insanlar ama odaklanma sorunları çok can sıkıcı.

    •  Рік тому +10

      Aslında DEHB ve zeka ilişkisi biraz karışık. Bazılarında DEHBliler zeki olur gibi bir algı var o yanlış. Bu konuda daha detaylı bir video çekeceğim. Keşke sorun odaklanmayla bitse. İlaca iyi yanıt verenlerin hayatları çok kısa bir sürede değişiyor ilaç kullanmaya başladıklarında. Ama ilacın etki etmediğini düşünenler bile birkaç ufak tefek değişiklikle verim alabilmeye başlayabiliyor.

    • @karsiliksizgibi
      @karsiliksizgibi Рік тому +3

      Haklısın çünkü aynı durumdan bende müzdaribim. Uluslararası onaylı bir IQ testi yaptırmıştım 125 çıkmıştı gerçekten ortalama üstü olduğumu düşünüyorum nitekim bu yıl ittire kaktıra güzel bir üniversite kazandım eminim ki potansiyelimin 1/3 ni kullanarak kazandım ve tekrar gireceğim sınava.

    • @Fatmaaa3
      @Fatmaaa3 6 місяців тому

      ​​​@sujkorn019merhaba ben 6 aydır ilaç kullanıp üç farklı DEHB ilacı kullandım şuan conserta 27mg kullanıyorum kalp ritim bozukluğu ki bu ilaçları kullanirken kardiyolojiye gorunmek iyi olur duygusal olarak donuklasma vs oluyor depresif hisler biraz fakat katlanılmaz değil hani herkeste farklı etki ediyor yani ve ilaçlar sayesinde calisabildim cidden fskat konu tek dersler değil genel hayat ilişkiler davranışlar ilaç ile birlikte bizde cabalamaliyiz

    • @omerfaruktasbas2333
      @omerfaruktasbas2333 6 місяців тому +7

      Küçükken yüksek IQ çıkmıştım . Ama ilkokul ve ortaokul hayatım hep annemin iteklemesşyle geçti . Liseden sonra mezuna kaldım . Hem de 2 defa . Günlük çalışma ortalamam 30-40 dakka yoktur. Çünkü bir gün bir kaç saat çalışıyorsam bir iki haftam nerdeyse boş geçiyordu . Zor bela ittire ittire 3 senede biraz da zekam ve matematiğe olan ilgim sayesinde tıpı tutturdum . 2. Sınıftayım şu an ama 2 senedir doğru düzgün okula gitmiyorum . Ne yapıyorum peki . Her gün boş boş planlar yapıp yemek kahve sigara ve telefondan birilerini arayarak depresif bir halde günün bitmesini bekliyorum . Yani okula gitmeyip haytalıkda yapmıyorum aslında . Çünkü sosyalleşmek dahi o kadar zor ki . Ama bu konuda yeterli bilince sahip bir yakın çevrem olmadığı için bu tembellik , vurdumduymazlık , savurganlık vs vs aklınıza gelecek her türlü damgalanmaya sebep oluyor . Büyüklerden sürekli nasihatler , azarlar yeri gelir hakaretler psikolojik her türlü şiddet , kıyaslamalar . Kısacası özsaygınızı zedeleyecek her türlü şeye yıllarca maruz kaldım . Hele bir de normalin üstünde bir zekaya sahip olmam avantaj olduğu kadar da zorlayıcı . Çünkü potansiyelimin altında kaldığımı bilmek bir süre sonra dayanılmaz bir içsel acıya dönüşüyor . Tğrkiyenin DEHB konusunda bilinçlenmesi ŞART OĞLU ŞART …. ve lütfen DEHB İLE BERABER BAŞARIYA ULAŞMIŞ İNSANLAR SİZE SESLENİYORUM . HARCANAN POTANSİYELLER KARARAN HAYATLAR İÇİN SAHİP OLDUĞUNUZ MADDİ MANEVİ GÜCÜN BİR KISMINI DEHB KONUSUNDA HALKI BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN HARCAYIN . BU DURUMDAN DOLAYI MADDİ MANEVİ İMKANSIZLIKLAR İÇİNDE PSİKOLOİK FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜP HAYATI KARANLIK İÇİNDE OLAN BİR SÜRÜ İNSAN OLDUĞUNA EMİNİM . HERKESE SEVGİLER ❤

    • @ANGELOFFB
      @ANGELOFFB 5 місяців тому

      Benim hikayem ama enteresan normalde bir işte Max 3 sene çalışabilir

  • @Sabaku_no_Gaara..
    @Sabaku_no_Gaara.. 11 місяців тому +17

    yürüyüş
    bol protein az karbonhidrat+şeker
    riskli işler yapmak
    tutku ile yapabilceğin bir iş bulmak
    günü planlamak
    vitamin takviyesi ve ilaç tavsiyesi
    psikoterapi+ psikiyatrist
    motivasyonunu hatırlatacak resim v.s

  • @selcukkucuk
    @selcukkucuk Рік тому +16

    DEHB olmak ne kötü videoyu elli kere durdurup yeniden dinlemek zorunda kalıyorum. Bu durumunu düzeltmeye çalışan herkese gönülden başarılar dilerim.

    •  Рік тому +7

      Düzeltmek diye bir şey yok. Ama başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.

    • @alpkalpsz6747
      @alpkalpsz6747 9 місяців тому

      sorma ya aiöeflaieöfiefaö

  • @le_vagabond8355
    @le_vagabond8355 Рік тому +13

    Tek kelimeyle muhteşem. Şu son paylaştığın faydalı ve yardımcı videolar kadar iyi bir konsept yok.

    •  Рік тому +5

      Bu konseptte hiç değilse haftada iki video atmaya çalışacağım. Arada felsefe de gelecek ama şimdiden haber vereyim.

  • @ygthnylmzz
    @ygthnylmzz Місяць тому +3

    DEHB çok fazla uğraş istiyor.

  • @imgegenc423
    @imgegenc423 10 місяців тому +5

    36 yaşından dehb li ve yeni tedavisine başlamış bir insan olarak çok teşekkür ederim. İnanılmaz faydalı oldu ❤

    • @jeyzaxo
      @jeyzaxo 9 місяців тому

      Hangi şehirdesiniz? Hangi doktora gittiniz acaba? Benim gittiklerim asla durumumu ciddiye almadı

    • @G.Cetinkaya
      @G.Cetinkaya 6 місяців тому

      Nasil bir tedavi ayni yastayiz ve ben bunu dun farkettim cevap veriseniz sevinirim

  • @kenaktas1591
    @kenaktas1591 Рік тому +6

    Iyi aksamlar, 9 yasinda bir oglum var ve DEHB ile ilgili ne semptom varsa nerdeyse hepsini de tasiyor. Okulda otizmle deha arasinda gidip gelen bir seyir izliyoruz. Aylardir hemen her seyi okuyup arastiriyorum. Ilk defa bu kadar derli toplu bilgileri dinledim ve bir sürü notlar aldim.. Size cok tesekkür ederim. Diger videolarinizi bekleyecegim sabirsizlikla.. Basarili, saglikli ve güzel bir hayat dilerim size..

    •  Рік тому +1

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Umarım videolardan bolca fayda görürsünüz. Asperger/Otizm tarafı apayrı bir konu ve onunla ilgili benim sunabileceğim pek bir şey yok maalesef. O konuda uzman biriyle çalışıyorsunuzdur zaten. İngilizce biliyorsanız bolca, Türkçe olanlardan çok daha iyi kaynaklar bulabilirsiniz. Çocuklar konusunu da iyi çalışmadığım için pek bilmiyorum ama ebeveynlere tavsiyeler minvalinde bir video da çekmeye çalışacağım.

  • @healys5477
    @healys5477 Рік тому +4

    Son videolarla inanilmaz bir kanala donustu burasi 🥺🙏🏻 bugune kadar bu kadar dolu, kaliteli ve damdan dusenin halini anlayan bi kanalla karsilasmamistim. Cok tesekkurler Berat 🥺🙏🏻🤍

    •  Рік тому +4

      Rica ederim bunlar daha kanalın kötü günleri :D

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois 2 місяці тому +2

    2 doktora gittim bir doktora hayat hikayemi anlattım bu doktor dehbsin dedi. İkinci doktor beni dinleyebiliyorsun bence dehb değilsin dedi. İnsanları dinlemekte falan zorluk çekmiyorum anlattığı şey ilgimi çektiği sürece. İlgimi çeken de çok şey var. Borsa, fizik, teknoloji vs vs ama annem iş yerindeki sorunlarını bana anlattığında sıkılıyorum. Arkadaşım sevgilisiyle ilgili bir şey anlattığında dinlemiyorum. Ne yapmam lazım

  • @EliffsevvalUst
    @EliffsevvalUst 6 місяців тому

    3 kez falan yarım bıraktım üzerinden haftalar geçti yeniden izlemeye çalışıyorum sağ ol abi

  • @ibrahimf-5189
    @ibrahimf-5189 Рік тому +4

    berat bey, neydim ne oldum başlıklı videonuzu izledim. 2016-2017 senesinde odtüde ilk yılımda sizin ateizm hakkında yayınlarınızı takip ediyordum. kendinizi daha o zamandan aşırı geliştirmiştiniz, arkadaşlarımla sizden bahsediyordu. bu kadar zorluğun üstesinden gelmenize sevindim. ben bu lanet okulda gençliğimin en verimli çağında kısıldım kaldım. kendimi parkurun bitimine metreler kala düşüp ayaklarını kırmış bir at gibi çaresiz hissediyorum. ben herşeyi çok kafaya takıyorum, aşırı hassas bir kişiliğim ve anksiyete bozukluğum var. belki bir gün gün bu konular hakkında kelam etmek isterseniz diye buraya önerilerde bulunuyoum.

    •  Рік тому +7

      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Zor yollardan geçip hayatı toparlamak mümkün. Mizaç olduğunu düşündüğümüz pek çok şeyin öyle olduğu doğru. Ama bunlar üzerinde çalışınca çok ciddi ilerlemeler kaydediliyor kesinlikle. Diyelim ki kırılgan mizaçlısınız. Belki çok dayanıklı birine dönüşemeyebilirsiniz -ki belli olmaz- ama olduğunuzdan çok daha dayanıklı birine dönüşmeniz mümkün. Rick Hanson'ın Rezilyans diye bir kitabı var onu okuyabilirsiniz. Donald Robertson'ın Build Your Resilience'ı da aynı şekilde Stoacı felsefe ile Kabul ve Kararlılık Terapisi'nin sentezi diyebileceğim, duygusal dayanıklılık/esneklik konusunda harika bir kaynaktır.
      Mutlaka üzerine konuşmak istediğim konular bunlar. Eğer hala Ankara'daysanız yüz yüze de sohbet edebiliriz.

  • @ahmetimir1859
    @ahmetimir1859 10 місяців тому +2

    Teşekkür ederim. Videoların devamı gelirse mutlu olurum.

  • @numaneskiturk
    @numaneskiturk Рік тому +1

    Bilgi edinmek bu kadar önemliyse, bir kitap listesi cikarabilirsin bizler icin... Tesekkürler video icin.

  • @owner5491
    @owner5491 Рік тому +2

    Harikasın Berat. Mükemmel bir video.

  • @grevkirici
    @grevkirici Рік тому +8

    Bu bozukluğun dikkat eksikliği olarak adlandırılması hem halk arasında hem de bazı hekimler arasında yanlış bir algı yaratıyor. Doktorların çoğu muhtemelen hayatının çoğunda akademik başarıyı öncelediğinden DEHB ile gittiğin zaman en önemsedikleri belirti düşük akademik başarı oluyor. Ortalama üstü bir zekadaysan belli bir yaşa kadar "üstün başarı" gösterebiliyorsun, eğer etrafa rahatsızlık verecek bir hiperaktivite de yoksa gözden kaçıyor. İlerleyen yaşlarda da vasat ya da vasat üstü bir şekilde günü kurtarabiliyorsun.
    Zamanında kontrol edilmezse internet, sigara, alkol belki ileride de madde bağımlılığı gibi daha zararlı sonuçları oluyor. Birçok farklı doktorla görüştüm bu konuları dikkate alanı yok diyebilirim (en azından devlet hastanelerinde). Madde bağımlılığım yok ama olanlarda da bağımlıya kırmızı reçeteli ilaç yazılmaz gibi bir yaklaşım var dünya genelinde. DEHB'den dolayı bağımlılığa yatkınlık var, bağımlılık oluştuktan sonra etkili tedaviye erişim kısıtlanıyor, DEHB bağımlılık paradoksu.
    Tedavi kesilmesi de ciddi yıkıcı etkilere neden olabiliyor. Amerika'da çocukluğundan itibaren tedavi gören, sigorta ile ilgili sıkıntılardan sonra ilaç kullanmayı bırakıp meth bağımlısı olan vardı. Kendim de zorunlu olarak bir süre bırakmak zorunda olduğum için kendimden biliyorum bağımlılığa yatkınlık 2 birimse bu durumda 5-6 birime yükseliyor.
    DEHB'liler arasında da olaya genelde sadece odaklanamama olarak bakılıyor, huzursuzluktan yakınana pek rastlamadım. Kafamda yıllardır filler tepiniyormuş sonradan fark ettim. Videoyu 2.5x'te izledim gözden kaçtıysa affola ama videoda bahsedilen yöntemler "uzun süreli motivasyonum var ama yapamıyorum" durumundaki kişiler için geçerli gibi. En büyük sorunlardan birisi motivasyon, insanı hem teoride hem pratikte nihilizme sürüklüyor.
    Özel değilse devlet hastanesine mi gidiyorsunuz özele mi? Şu ana kadar devlet hastanelerine gittim ama zaman zaman aynı hekimde genellikle de hekim değişikliğinde tedavi gerekliliğine şüpheyle yaklaşma söz konusu. Hekimlere de hak veriyorum devlet hastanesine gelen hasta profilleri yaklaşımlarını değiştirebiliyor. 5-10 dakikalık bir muayenede hayat kaliteni ciddi manada etkileyebilen bir tedavinin kesilebilmesi ihtimali insanı rahatsız ediyor. Özel kliniklere gittiyseniz genel olarak deneyimleriniz ne yönde?
    Ek olarak DEHB konusunda uzmanlaşmış bir psikiyatristin bir DEHB'li ile beraber 2-3 saatlik yayın yapması, Huberman tadında altta yatan mekanizmaları anlatması, güncel vaat veren çalışmalardan bahsetmesi güzel olur. Ne kadar izlenir orasını bilemem ama güzel bir içerik olacağı kesin. DEHB ile ilgili psikiyatristlerin konuştuğu yayınlarda genellikle doktorlar kendi arasında etkinlik düzenliyor, kendileri çalıp kendileri oynuyorlar.

    •  Рік тому +1

      Akademik başarı umursanıyor çünkü insanların da en fazla umursadığı şey. Aynı zamanda yönetici işlev güçlüklerinin daha fazla etkilediği bir alan. Bu dediğin gözden kaçma şekli tam olarak benim geç teşhis alma nedenim. Ben genelde okulda başarılı ve sürekli hayal kuran bir çocuktum. Hiperaktiviteyi fiziksel olarak göstermediğimden gözden kaçtı.
      DEHB-bağımlılık paradoksu meselesine katılmıyorum. İlaçların bağımlılığa karşı koruyuculuğu olduğu ve bazı bağımlılıklar hariç (sigara) isteği azalttığı bilinen bir şey. Madde bağımlılığı tarafında halihazırda bağımlı olanlar için durum ne tam emin olamıyorum ama. O konuyu araştırmam lazım. Yoksa bağımlılık ihtimalini azaltıyor ilaç kullanımı.
      Tedavi kesilmesinin ötesinde düzenli devam etmenin zor olması büyük sorun. Kesildikten sonra bağımlılığa meyil ekstradan tedavi alınmadan öncekinden daha fazla oluyor diyorsun. Bununla ilgili net bir bilgim yok.
      Psikolojik alet çantası konusundan tam olarak motivasyon ve kafa karışıklığı mevzusu nedeniyle bahsettim zaten. Ancak fazla detaylandırmam mümkün değil burada. Huzursuzluk tarafı da aynı şekilde psikolojik alet çantası + diğer verdiğim tavsiyelerden bazılarıyla da kontrol altına alınabiliyor.
      Özel kliniğe hiç gitmedim. Gittiğim doktorları eğitim araştırmalardan tercih ettim DEHB uzmanı olmasalar da çok yardımcı oldular.
      Yayın mevzusu için en az bir uzmana teklifte bulundum ama dönüş yapmadı. Birkaç tane DEHB uzmanına daha yazacağım bu konuda.

    • @grevkirici
      @grevkirici Рік тому +1

      @ DEHB-bağımlılık paradoksu derken tedavi almayan birisinin bağımlılığa yatkın olduğu, bu bağımlılık oluştuktan sonra da uyarıcı ilaçlara erişiminin kısıtlandığını ifade etmek istemiştim aslında. Bu konu hakkında kişisel bir deneyimim yok, genelde Amerika'da yaşayanların deneyimlerinden edindiğim bilgi. Uyarıcı ilaçların prospektüsünde de alkol ya da madde bağımlılığı varsa reçete edilirken dikkatli olunması gerektiği yazıyor. Amerika'da daha katı uygulanan bir durum, Türkiye'de o kadar önemsenmiyor olabilir.
      Evet, tedavininin bağımlılık riskini düşürdüğü bilinen bir durum, sigara dışında demişsin ama onda da düşürdüğü kanısındayım. Ritalin ilk başlandığında arka arkaya sigara içme isteği yaratıyor ama zamanla geçiyor (kendi deneyimim), DEHB'lilerin sigarayı bırakma başarı oranının normalin çok altında olduğu, geri çekilmenin daha yoğun hissedildiği biliniyor. Tedavinin sigara bırakma konusunda da etkili olabileceğini düşünüyorum, araştırmak lazım.
      Tedaviye erken yaşta başlayanların nöroplastisite sayesinde beyinlerinin normale yaklaştığı, belirli bir yaştan sonra ilaç gereksiniminin azalma ihtimalinin arttığını söyleyenler de var. Bu kişilerde tedavi kesilmesi bağımlılığa sebep olmayabilir. Aniden tedavi kesilmesinin bir süre bağımlılığa yatkınlığı arttırabileceğini düşünüyorum, kalıcı bir durum olacağını sanmam.
      Ben de devlet hastanelerindeki hekimlerle genel olarak bir sıkıntı yaşamadım, yetişkinlerde DEHB olmaz diyenler de var diyorlar ama şehir efsanesi de olabilir, şu ana kadar rastlamadım.
      Bazen psikiyatristlerin bir saat civarı yaptığı yayınlara denk geliyorum, izlenme sayısı 15 (yazıyla on beş). Bu video 7 günde 1.7k izlenmiş, hazır kitle var, izleyenlerin önemli bir kısmı da büyük ihtimalle DEHB'li. Hem daha çok insanın hayatına dokunabilirsin, hem de özel kliniğin varsa reklamını yapabilirsin. Maddi, manevi çıkar ikisi bir arada, gelmemeleri için bir neden göremiyorum. Yayın konusunda beklemedeyim, umarım olur.

  • @imt7026
    @imt7026 5 місяців тому +2

    işin üzücü yanı son 3-4 yılda böyle birisi olup çıkmış olmam. şu videoyu izlerken bile yan sekmede bir şeyler okuyasım/yapasım geliyor, bir şeyler okusam birkaç dakika sonra bir yan sekme daha açar başka bir şeyle daha uğraşırım, sonuç olarak hiçbir şey yapmamış olurum.

    • @handanbudce1276
      @handanbudce1276 4 місяці тому +2

      Bu digital hayatla alakalı. Çoğu kişi de var bu hareket. Özellikle bilgisayarcılar da:)

    • @imt7026
      @imt7026 4 місяці тому

      @@handanbudce1276 katılıyorum, ekrana bakma süresi ve zap yapma ile doğrudan ilişkili.

  • @DevDenizliHorozu
    @DevDenizliHorozu 28 днів тому +1

    Abi odaklanamıyorum ya sonra izleyeceğim söz

  • @savaskuyupnar9734
    @savaskuyupnar9734 6 місяців тому

    Kendimle yüzleştiğim bir video olmuş. Teşekkür ederim.

  • @asdasd-up2nw
    @asdasd-up2nw Рік тому +6

    bu koşucu örneği moralimi çok düzeltti

    •  Рік тому +3

      Spor sihirli değeneğe en yakın şeylerden biri. Spor rutini gidince diğer her şeyin dağıldığı DEHBli oldukça yaygın bir durum. Sadece iyi hissettirmiyor aynı zamanda beslenme gibi rutinleri de düzene koymayı sağlıyor çünkü.

  • @LeoTheFinanceMastery
    @LeoTheFinanceMastery 2 місяці тому +1

    Ben ADHD yi güç olarak görüyorum. Kafamda dönen farklı sesleri seviyorum.
    - Fakat kurumsal işimde her şeye dikkat etmek yoruyor. Kendi işimi yapıp yaratıcılığımı kullanmak istiyorum.
    İlaç kullanıyorum fakat Dubai’de çok zor bulması 😢😢😢
    İlaç kullanmıyorsanız ve başkasının işinde çalışıyorsanız anksiyete den uzak durun en çok Toksik insanlardan !
    Türkçem kötüdür benim ama şunu anladım Videonu tamamından Journal tutmak lazım ! Stresten uzak durmak lazım. Kendinizi gözlemleyin.
    Kardom Adhd li olduğu için detayları anlatmayı seviyor 😅

  • @songulsevim3033
    @songulsevim3033 Рік тому +2

    Bahsettiğiniz derginin ismini yazar mısınız? Söylediniz ama İngilizcem pek iyi değil tam anlayıp aratamadım

  • @hztestere1
    @hztestere1 Рік тому +4

    ağzına sağlık. bir de videoları dakika dakika bölümlere ayırsan daha iyi olur gibi hocam.

    •  Рік тому +1

      Onu komüniteden biri yapamıyor muydu?

  • @akbas6341
    @akbas6341 Рік тому +1

    Mülemmel. dehb videolarına devam etmelisin hocam

  • @aysnnn01
    @aysnnn01 5 місяців тому

    Böylesi önemli bir konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Bu konu hakkında kitap önerisi yapmanız mümkün müdür?

  • @owner5491
    @owner5491 8 місяців тому

    Bu video süper olmuş bro. Dehb konusunu ciddi olarak araştıran birisi olduğun için sana bir sorum var. Dehb üzerine yapılan çalışmalar gelecekte bu durum için yeni çözümler bulunabileceği konusunda bir ümit veriyor mu? Bu soruyu sorma nedenim bilimin ve tıbbın çok hızlı ilerlemesi. Belki bu konuda da ilerde yeni gelişmeler olabilir. Sen ne düşünüyorsun?

  • @RobotHobisi
    @RobotHobisi Рік тому

    Bence olay ilaç ve beyni gerekli yakıtlarla beslemeyle ilgili. Angsiyete, depresyon bu hastalığın yan etkilerinen başka bir şey değil. Hastalık ortadan kalkınca diğer semptomlarda ortadan kalkıyor.

  • @erentuler2588
    @erentuler2588 Рік тому +3

    Deb den şüpheleniyorum ama daha doktora gidemedim tanı almadım ama bunu bahane edip salmiyacağim ve elimden geldiğince çalışacağım benim anksiyete sorunum yok ilaçlar işe yararmı yani normal insan derecesinde beni odaklandirabilirmi yoruldum artık ders çalisirken saatlerce şarkı söylemekten bağirmaktan hayal kurmaktan

    • @bma4433
      @bma4433 Рік тому

      Aynı şekildeyim. Korkunç bir dönem geçirdim. Bir kere psikiyatra gittim, 10 dakikada sende bir şey yok deyip yolladı. Daha sonra arkadaşımdan (yapmayın) concerta 54mg alıp iki gün denedim Biraz taşikardi yaptı ama onun haricinde hayal dünyasına dalma, bacak sallama, diş sıkma, sinir hepsi gitti. Çok rahatladım ve odaklanarak ders çalışabildim. Normalde geri sara sara izleyeceğim teknik videoları tek seferde izledim. En yakın zamanda tekrar başka bir doktora gidip teşhis almayı ümit ediyorum. Taşikardi sorunu da doz düşürerek veya ilaç değiştirerek geçebilir diye düşünüyorum.

    • @erentuler2588
      @erentuler2588 Рік тому +1

      @@bma4433 ilk gttiğimde beni kan testine soktu dedim benim kan değerlerim normal ilkokuldan beri var dedim birde 70 km gidiş yol çekiyorum sonra birdaha gittim gülerek diyo kandeğerlerin çok iyi falan sonra utanmadan antidepresan yazıyo dedim ki hocam bu bende işe yaramaz benim kaygıyla alakalı bir problemim yok dinlemedi yazdı haksız olduğunu göstermek için 2 hafta kullandım bir işe yaramadı doktor değiştirdim medikinet yazdı günde 2 öğün hem dersler hem bunlar yorucu bir süreç ama umarım üstesinden gelicem umarım sende kurtulursun ve berat abi bunu okursan medikinet hakkında bilgin varsa yazarmısın

    •  Рік тому +2

      İlaçlar çok büyük bir ihtimalle işe yarar.
      Normal insan derecesinden kastına bağlı.
      İlaçtan herkes farklı etki görür. Kimilerine aşırı iyi gelir kimilerine şu ya da bu nedenden daha az yardımcı olur. Ayrıca odağı artırsa bile işin başına oturmakta zorluk çekebilirsin.
      İlaç sihirli değenek değil. Hayatın DEHBli olmayanlardan daha zor olmaya devam edecek. AMA daha iyi başa çıkmayı öğrenebilirsin. Meseleye senin yaklaştığın şekilde yaklaşmak en doğrusu.
      Hayal kurma meselesiyle ilgili yazdığım şu yazıya bakabilirsin: mutluhan.medium.com/maladaptive-daydreaming-uyumsuz-hayal-kurma-nedir-ba%C5%9Fa-%C3%A7%C4%B1kma-stratejileri-63315002756f

    •  Рік тому +1

      @@bma4433 Bu iyiye işaret. Concerta'nın hayal kurmayı artırma ihtimali de var zira.

    •  Рік тому

      @@erentuler2588 Medikinet de işe yarıyor etken maddesi aynı. Bazılarında farklı versiyonlar farklı etki veriyor ama fayda sağlama ihtimalin yüksek. 2 hafta antidepresan için çok kısa bir süre. Doktorun senin kötülüğünü istemiyor. Standart prosedür antidepresan kullanıp sonucu görmektir. Ruh halindeki değişikliğe rağmen DEHB semptomlarında ciddi azalma olmazsa DEHB şüphesi güçlenir. Ama bu süreç biraz uzun sürdüğü için sabrımız yetmiyor ve doktorumuz yanlış bir şey yapıyormuş gibi onlara öfkelenebiliyoruz.

  • @mahmutatayoglu2440
    @mahmutatayoglu2440 8 місяців тому

    Bir dehb’li olarak Organizasyon özelliğimi geliştirebileceğim bir kitap öneriniz olur mu ?

  • @mysrksz
    @mysrksz 4 дні тому

    Bu anlattıklarının pdf hali var mı?

  • @necipakgz
    @necipakgz 5 місяців тому

    Yahu ben 3 cümlelik bir şey söylerken 2. cümlede konunun bütünlüğünden kopup 3. cümlede unutuyorum. Sen de böyle miydin? İlaçla mı düzelme oldu?
    Psikiyatriye gitmeyi düşünüyorum ama 5-6 seans sürme ihtimali feci üşendiriyor. + Tam olarak anlatamama ihtimalim %90

  • @falnas278
    @falnas278 10 місяців тому

    abi dehbin bir derecesi var mı sence? bende hemen hemen tüm semptomlar mevcut ilaç bağımlısı olmak istemediğimden sadece sınav zamanları concerta kullanıyorum. dehbli kişilerin burda videolarını izliyorum ve bazen anlattıklarına diyorum ki bu kadarı da bende yok yani o kadar da değilim diyorum. Zaten liseden beri kendi kendime teşhis koydum doktora gitmeden dehbliyim dedim çünkü doktora gitsem ilaç yazacaktı ilaca bağımlı olmak istemedim kendi irademle halledebilirim diye düşündüm ama çok çok zor bir süreçti üni sınavında potansiyelime ulaşamadım ama genede üniye yerleştim mühendislik okuyorum orda da dersler çok ağır gelmeye başladı ilk defa 22 yaşımda doktora gittim concerta alıp sınav dönemi kullandım faydasını gördüm yani bu aşamadan sonra napmalıyım bilmiyorum pek sonuç olarak ilaç geçici bir çözüm sunuyor hatta sürekli kullanımda etkisi de azalıyormuş yan etkileri cabası. mezun oluyorum inşaat mühendisliği yapacağım ilaçsız ne kadar zorlanırım meslekte kestiremiyorum. bu arada bunu okuyan biri dehbte uzman bir doktor önerirse sevinirim

  • @emirhankabal
    @emirhankabal Рік тому +2

    Harika bir video olmuş

  • @teomansenol
    @teomansenol 9 місяців тому

    merhaba, bahsettiğiniz zihin açıcı ilacın adı nedir? hangi madde

  • @mihsanfe857
    @mihsanfe857 Рік тому +2

    ulan bir haftadır izliyorum bitmedi hala

    •  Рік тому

      Önemli ama bu videonun olayı her şeyi detaylandırmak değildi.

  • @falnas278
    @falnas278 10 місяців тому

    Dehbli olarak yapmamız gereken bir görevde aksiyon almıyoruz fakat yumurta kapıya dayandığında şahsen konuşuyorum mesela bir haftadır ertelediğin teslimi pazartesi olan ödevi pazar akşamı bir anda yapmaya başlıyorum concerta almış gibi aksiyonu alabiliyorum "çünkü yapmak zorundayım artık" bunu göz önüne alıp taktikler teknikler geliştirilebilir sanki yumurta hep dayanıyormuş kapıya gibi

    • @ekmelnalbant6242
      @ekmelnalbant6242 9 місяців тому

      Sürekli yumurta kapıya dayanıyormuş gibi yapma mantığı vücuda çok stres yükler.Ve uzun vadede büyük tahribatlara yol açar.Ben günlük plan yapmanın ve hatırlatıcıların daha etkili olduğu kanısındayım

    • @hasantherotten6137
      @hasantherotten6137 3 місяці тому +1

      Bende bu da olmuyor. O kapıya dayanmanin stresiyle kendimi zorla masaya oturtuyorum ama asla çalıştığım şeye dikkatimi veremiyorum

  • @shinatori3752
    @shinatori3752 Рік тому +2

    Bu adam ...

  • @oguz2820
    @oguz2820 Рік тому +3

    daha sonra izleye alalım

    •  Рік тому +4

      Kendine yazık ediyorsun.

  • @rushenfkr2617
    @rushenfkr2617 Рік тому

    Çok teşekkür ederim canım kardeşim.

  • @Elvan-q9u
    @Elvan-q9u 8 місяців тому

    Dehb ve bipolar olmak ile ilgili bilgi verirmisiniz , pek kaynak bulamadim

  • @numaneskiturk
    @numaneskiturk Рік тому +1

    senden bu videolari aksatmamani ve düzenli olarak yüklemeni bekliyoruz.

    •  Рік тому +1

      Geçen hafta istisnai bir haftaydı ama bu hafta tanı süreci videosu geliyor.

  • @numaneskiturk
    @numaneskiturk Рік тому

    Ilk etapta önemli dedin, peki sonra? Ilac kullanmaya sonsuza dek mi devam edecegiz? Böyle seyler beyni eritiyor, o yüzden epey mesafeliyim.

    •  Рік тому +3

      Beyni erittiği yok istismar etmediğin sürece. İlaç önyargısı ilaca tamamen yaslanan salt farmakolojik yaklaşım kadar kötü. DEHB ilaçları mevcut psikiyatrik ilaçların hemen hemen tamamından daha güvenli. Onyıllardır her açıdan çalışıldılar. Faydaları ve uzun süreli beyin üzerindeki etkileri iyi biliniyor. İlaca ihtiyacın yaşla ve başa çıkma yeteneğin geliştikçe azalır ama araba kullanmak, çok yoğun dönemlerde çalışabilmek gibi durumlar için ömür boyu kullanılmasa da bir köşede bulundurulması iyi olur.

  • @litrikpayne
    @litrikpayne Рік тому +2

    Anksiyete hakkında da bir şeyler gelir mi

    •  Рік тому

      Genel olarak üretkenlik ve psikolojiye dair içerikler de olacağı için yaparım diye düşünüyorum. Doğrudan anksiyete hakkında bir video yapmak konusunda bazı çekincelerim var sadece.

  • @Umutcan-xc4yg
    @Umutcan-xc4yg Рік тому +1

    Hocam bende hem asperger hem dehb var ve gerçekten hangisi ile başa çıkmam gerektiği hakkında fikrim yok

    •  Рік тому +1

      Hangisinin hayatını daha fazla olumsuz etkilediğine bağlı. Profesyonel destek alıyorsan nereden başlayacağın konusunda yön gösterirler zaten.

    • @Umutcan-xc4yg
      @Umutcan-xc4yg Рік тому

      @ çok teşekkür ediyorum hocam gerçekten oldukça motive ediyorsunuz

  • @Splendid-s7h
    @Splendid-s7h Рік тому +1

    7:55 kısmında bahsettiğiniz derginin adı nedir?

    •  Рік тому +2

      ADDitude Magazine

  • @Astronotalk
    @Astronotalk Рік тому

    12.sınıf oldum
    10.sınıfta ilaç tedavisine başladım ve çok kötü oldum
    Ama şimdi tekrar başlamayı düşünüyorum çünkü ders çalışamıyorum

    •  Рік тому +1

      İlaç yan etkileriyle baş etme konusunda da kısa kısa videolar yayınlayacağım. Bazıları fayda görmediklerini yan etkilerden dolayı düşünüyor veya birkaç ufak ayarlamayı yapmadıkları için. İlacın suyunu çıkarmanın çok kolay yolları var.

    • @Astronotalk
      @Astronotalk Рік тому

      @ ilaca başladım. Sizin yayınlarınızı takip edicem inşallah bu sefer aynı sorunları yaşamıycam.

  • @ceritevski9074
    @ceritevski9074 Рік тому

    Rhodiola rosea için başka hangi markayı tavsiye edebilirsin ?

    •  Рік тому

      Ben UltraBrain ve Neuroxon'dan almıştım Rhodiola'yı. Formülasyonları konusunu bilmiyorum.

  • @yunussiyaher7681
    @yunussiyaher7681 Рік тому

    Ağzınıza sağlık hocam

  • @fratavcl2671
    @fratavcl2671 Рік тому

    Hocam 19 yaşı da dehp 'liyim.
    Daha önce ilaç tedavisine baslasamda ,ilaçlar bende göğüz ağrısı yaptığı için bıraktım.sınavda mezuna 2. Kalısım ama hiç temelim yok .2 milyonuncu oldum.toparlanmak ve dereceye girmek istiyorum ,belki günde 12 saat çalışarak yapabilirim ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.

    •  Рік тому +3

      İlaçların bazılarından kötü sonuç alman hepsinden kötü sonuç alacağını göstermez. Psikiyatristle düzenli görüşüp alternatifleri değerlendir derim. Sonraki süreç karışık sıfırdan iyi bir çalışma düzenine nasıl ulaşabileceğini bilmiyorum çünkü seni tanımıyorum.

    • @fratavcl2671
      @fratavcl2671 Рік тому

      @ anlıyorum .verdiğiniz tavsiye için teşekkür ederim.

    • @helyaneharkorel2240
      @helyaneharkorel2240 5 місяців тому

      Merhabalar. Şu anki güncel durumunuz nedir? Psikiyatrist olarak devlet mi tercih ettiniz ? Güncel psikoterapi alıyor musunuz? Durumumuz genel olarak aynı. Lgs de iyi bir sıralama yapıp fen lisesine yerleşmeme rağmen şuan berbat bir durumdayım. Tüm arkadaşlarım tıp ve çok iyi mühendislik fakültelerine yerleştiler ama ben mezuna kaldım sınava 3 hafta falan kaldı. İyi bir sıralama yapmayı bırak herhangi bir üniversiteye bile yerleşemeyeceğimi biliyorum

    • @fratavcl2671
      @fratavcl2671 5 місяців тому

      @@helyaneharkorel2240 meraba dostum. Şu an herhangi bir psikiyatriste gitmiyorum.en son 2 sene evvel gitmiştim devlet hastanesinin psikiyatrist -lerini tercih etmiştim.Tekrar psikoterapi almayı düşünüyorum ama biraz maddi durumum elverirse özel e başvurmayı düşünüyorum.özeldekiler daha çok ilgenecrklerinin kanaatindeyim.Sana birşey sorucam .Bu senin ilk mezunun mu yoksa 2. Mezunun mu genel durumundan bananbahsedebilir misin?

    • @helyaneharkorel2240
      @helyaneharkorel2240 5 місяців тому +1

      @@fratavcl2671 Bu yıl ilk mezunum ama ikinci mezunu göreceğim sanırım. Çevremdeki herkes derece yapmamı bekliyor. Ama ben kitabın önünde bile duramıyorum. Dehb tanım yok ama çocukluğuma kadar herşey dehb gösteriyor.

  • @Juscogensss
    @Juscogensss Рік тому +1

    Perfect

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois 2 місяці тому

    Allah rızası için biri madde madde yazsın

  • @ceritevski9074
    @ceritevski9074 Рік тому

    İlacın ise yaramadığı bir dehbli isem ne yapmalıyım ?

    •  Рік тому +1

      İlaç dışında söylediklerim aynen geçerli. Ancak ilacın işe yaramadığına hemen hükmetme. İlaçtan beklentilerin yanlış olabilir, arka plandaki diğer sorunlardan dolayı ilaçtan verim alman zorlaşmış olabilir. Ben ilaçtan eskiden fazla verim almıyordum. Sürekli hayal kurmayı tetikliyordu mesela. Şu an ilaçsız halim ilk zamanlarki ilaçlı halimden daha iyi. İlaç olunca daha da iyi oluyorum.

    • @ceritevski9074
      @ceritevski9074 Рік тому +1

      ​@İlaç bende fazla yan etki yaptığı ve işlerimi yerine getirme konusunda çok fazla şey katmadığı için psikiyatristim ilacı bir süre bırakıp yeni çalışma metodları gelistirmemi söyledi. Ben de bir aydır buna yönelik çalışıyorum olabildiğince. Gelinen aşamada belirli bir ilerleme kat ettim ama yeterli değil asla. Özellikle günün geri kalanında ne yapmam gerektiğini sürekli olarak kendini hatırlatmak ve eğer o şeyleri yapmazsam neler olacağını öngörmek ise baslamamı bir şekilde kolaylaştırıyor. Şu an ise ilacı doğru bir şekilde tekrardan kullanmaya başlarsam ve yan etkileri başka şeylerle yenmeye çalışırsam bu sefer ilaçtan verim alabilirim belki gibime geliyor. Çok kötü süreçler içinden geçiyorum her seferinde tekrardan ayağa kalkıp uğraşmaya çalışıyorum. Şimdi ise bir aydır her gün ayrı bir sınav veriyorum. Kanımca belirli bir zamana kadar istediklerimi gene yapamazsam ve dehble başa çıkmayı basaramazsam şimdiye kadar ki yasamadigim büyük bir depresyonu yaşayacağım.

  • @karsiliksizgibi
    @karsiliksizgibi Рік тому +2

    Arkadaşlar ben 14 yaşındayken concerta almıştım ama tanı konulmadı o zaman zaten pek bir belirti hissetmiyordum. Bu yıl üniversite sınavına girdim hazırlanırken bundan tamamen eminim potansiyelimin 1/4 ini kullanarak hazırlandım. Sevdiğim bir oyunu filmi hareket etmeden pür dikkar izlerken sevmediğim işleri yapmaya tenezzül etmiyorum ve yapmak zorunda kalsam bile yarım yamalak yapıyorum mesela bu yorumu yazarken sağ bacağımı oynatıyorum deli gibi. Ve şimdi 17 yaşındayım üniversiteye gideceğim concerta küçükken iyi gelmişti tekrar kullanmak istiyorum yorumlarınızı bekliyorum.

    •  Рік тому

      En yakın zamanda bir psikiyatristle görüşmen dışında bu aşamada sana bir tavsiye veremem:

  • @G.Cetinkaya
    @G.Cetinkaya 6 місяців тому

    Ben mesaj yazarken yanlis yazmissam duzelmeye bile usenen biriiyim hatta youtube google gibi tarayicilarda bile birsey arastirirken tamamini bile yazmaya bile useniyordum sanki biryere gec kalmislik hissi surekli yazmak bile sikici geliyor bunaltiyir ve ben yeni anladim 36 yasindayim DEHB li oldugumu

  • @numaneskiturk
    @numaneskiturk Рік тому

    En önemli konuyu en son yükleyen DEHB kocu

    •  Рік тому +2

      Benden iyisini bulursan onu izle :D

  • @kaangkek
    @kaangkek Рік тому +2

    👍👍👍

    • @punpunpunonodera
      @punpunpunonodera Рік тому +3

      niye yaslı gibi yorum yaptın la

    • @kaangkek
      @kaangkek Рік тому +3

      ​@@punpunpunonoderabelki yaşlıyımdır

  • @MehmetBulbul55
    @MehmetBulbul55 Рік тому +2

    Oha abi ne kadar zayiflamissin masallah❤❤❤❤

    •  Рік тому

      Teşekkür ettim. Ketoya da geri döndüm 97'yi falan görürüm birkaç güne.

  • @busrasenyigit6105
    @busrasenyigit6105 Рік тому

    İnternet sitesinin ismini anlayamadım

  • @Muskulpesent12
    @Muskulpesent12 Рік тому +1

    Aman tanrım!

  • @godtiercato
    @godtiercato Рік тому

    dehb'liler psikolog olabiliyor mu ?

    •  Рік тому

      Olamıyor mu?

    • @godtiercato
      @godtiercato Рік тому

      @ bilmiyorum abi psikoloji eğitimlerini tamamladıktan sonra dehb'li bi kişiye psikoterapi eğitimi vermeyi uygun görüyorlar mı diye soruyorum psikoloji okumak istiyorum ama bazı yerlerden "devlet dairelerinde çalışamazsın DEHB'li olduğun için " gibi sözler duyuyorum bunun hakkında bir fikrin var mı acaba abi

  • @Sabaku_no_Gaara..
    @Sabaku_no_Gaara.. 11 місяців тому

    7:50

  • @roseandmose
    @roseandmose Рік тому

    Çok cömert bir video

  • @omerozturk3147
    @omerozturk3147 2 місяці тому

    adhd li birisi olarak ben bu viedoyu izleyemedım özet geçecek var mı