ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑΣΗ | ΑΡΡΩΣΤΟΦΟΒΙΑ | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Η υποχονδρίαση - ή αλλιώς αρρωστοφοβία - περιγράφει μια επίμονη ενασχόληση με την πιθανότητα να έχουμε μία ή περισσότερες σοβαρές σωματικές διαταραχές ή ασθένειες οι οποίες επιδεινώνονται προοδευτικά.
    Σε αυτό το βίντεο αναλύουμε τα συμπτώματα, τα αίτια, με και τους τρόπους αντιμετώπισης της υποχονδρίασης.
    ---
    Νικόλαος Βαμβακάρης,
    Ψυχοθεραπευτής -Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
    ---
    Για ατομικές συνεδρίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-4296363.
    Προσφέρονται και διαδικτυακές συνεδρίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή γι’ αυτούς που αδυνατούν να μετακινηθούν για οποιοδήποτε λόγο.
    ---
    Αν σας άρεσε το βίντεο μας κάντε μας Like & Share.
    Και αν θα θέλατε να λαμβάνετε ενημερώσεις για κάθε νέο θέμα που ανεβάζουμε, μπορείτε να κάνετε Subscribe στο κανάλι μας και να μας ακολουθήσετε στο Facebook ( / gnοmonaszοis ) και στο Instagram ( / gnomonaszois )
    Επίσης, θα βρείτε πολλά άρθρα με σχετικά θέματα στην ιστοσελίδα μας: www.gnomonaszoi...
    ---
    Ιστοσελίδα: gnomonaszois.gr
    Facebook: / gnomonaszois
    Instagram: / gnomonaszois
    Επικοινωνία: gnomonaszois.g...
    ---
    Music Credits:
    www.bensound.com

КОМЕНТАРІ • 37

  • @user-lq6bq8sy8z
    @user-lq6bq8sy8z 2 роки тому +7

    Προσευχή και τήν ευχή δόξα τω Θεό υπεραγια θεοτοκε σωσων ημάς !

  • @nickkal2659
    @nickkal2659 2 роки тому +3

    !!!!!!! Εκπληκτικό και δομημένο θέμα όπως πάντοτε θα το μοιραστώ με ανθρωπους που το χρειάζονται ευχαριστώ πολύ !!!!

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому

      Αγαπητέ μου Νίκο, Σ’ευχαριστώ για την έμπρακτη στήριξή σου!

  • @annarou
    @annarou 2 роки тому +4

    Ειδικά την περίοδο του κορονοιου πολλοί άνθρωποι γύρω μου παρουσίασαν αύξηση των συμπτωμάτων, πολύ ωφέλιμο βίντεο ευχαριστούμε!!!!

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +1

      Όντως, όσο αυξάνεται το άγχος τόσο επιδεινώνονται διαταραχές σαν και αυτήν.

  • @user-gh6tl9wi5d
    @user-gh6tl9wi5d 2 роки тому +3

    Καλημερα σας!!! Ευχαριστω πολυ γι αυτο βιντεο!!!..με βοηθησατε πολυ!!!σε καποιες μεταβατικες φασεις της ζωης μου ,οταν συμβαινει καποιο γεγονος αλλαγης ......το αγχος που συνεπαγεται με οδηγει σε τετοιες σκεψεις χωρις να συντρεχει λογος!!!..ναι ο διαλογισμος βοηθαει πολυ!!! ....το εχω δοκιμασει!!!...και παλι σας ευχαριστω!!! ......πολυ σημαντικο βιντεο!!!🌸🌸🌸

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому

      Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας φάνηκε χρήσιμο!!! 🙏🏻 ευχαριστώ για το σχόλιο! 🌹

  • @oo-mu4pw
    @oo-mu4pw 2 роки тому +2

    Μπράβο σας!

  • @ginnisgrigorakis1390
    @ginnisgrigorakis1390 4 місяці тому +2

    Πάσχω καί εγω απο υποχονδριαση..στην εφηβεία επισκέφτηκα κάποιον βαριά αρρωστο και επαθα σοκ.. έπειτα οι γονείς μου που έχουν φύγει από την ζωή από βαριές ασθένειες..τα έζησα όλα.. καί όλη την εξέλιξη τών ασθενειων.. πλέον είμαι μεσήλικας και φοβάμαι τα πάντα..ο παραμικρός πονοκέφαλος σίγουρα είναι όγκος,ο πόνος στο στομάχι σίγουρα όγκος οι έκτακτες συστολές που μάλλον μόνος μου τις προκαλώ αφού έχω συνέχεια τον νου μου πως χτυπάει η καρδιά μου, σίγουρα προάγγελος εμφράγματος.. εδώ καί τρείς μήνες περίπου, προφανώς μετά από ένα γερό άγχος που πέρασα άρχισαν οι ζαλάδες.. πήγα ωριλα, τίποτα.. πήγα οφθαλμίατρο λίγο αστιγματισμό . Πήγα νευρολόγο,μου έκανε κλινική εξέταση όλα καλά..δεν με παρέπεμψε κάν σε αξονική εγκεφάλου, λέγοντάς μου ότι τα συμπτώματα που έχω παραπέμπουν σέ σωματοποίηση του άγχους... μετά παρουσιάστηκε κάτι στην σύζυγο που φυσικά κατεμε ειναι καρκίνος, έφυγε το ενδιαφέρον από εμένα,τα συμπτώματα ζαλάδας εξαφανίστηκαν γιατί ασχολιομουν με τις συζύγου..εν τέλει όλα καλά με την συζυγο, ώρα να ασχοληθώ πάλι με τα δικά μου.. πάλι ζαλάδες...ζω ενα δράμα...

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 місяці тому

      Λυπάμαι πολύ για τις δύσκολες εμπειρίες σας. Η υποχονδρίαση μπορεί να είναι εξαντλητική και να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή ειδικά επιβαρυμένη με τα γεγονότα που περιγράφετε. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις ανησυχίες και να βρείτε τρόπους για να ανακουφιστείτε από τον φόβο και το άγχος.

    • @user-uh8fu5sb8l
      @user-uh8fu5sb8l 14 днів тому

      Πόσο σε καταλαβαίνω.😢Είμαι ένα μήνα με τρομερούς πόνους στον αυχένα....Ο πόνος όμως είναι στη ψυχή μου. Και το καταλαβαίνω αλλά δεν έχω δύναμη να φύγω από αυτό το φαύλο κύκλο με συνέπεια να χάνω στην κυριολεξία τις μέρες τις ζωής μου.😢

  • @netronius
    @netronius Рік тому +1

    Ότι παράδειγμα δίνετε στο βίντεο αυτό ακριβώς έπαθα χθες. Ζαλάδα κόπωση, ταχυκαρδία και δέκατα. Παρά την επιβεβαίωση των ιατρών ότι είμαι καλαά τα δέκατα επιμένουν και αυτό είναι που φοβίζει! Πως το αντιμετωπίζεις αυτό; Πως μπορείς πάνω στον πανικό να ηρεμήσεις το μυαλό σου; Μακάρι να ήταν εύκολο..

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  Рік тому +3

      Λυπάμαι που ακούω ότι βιώνετε αυτή την αγωνία. Είναι κατανοητό πόσο προκλητικό και τρομακτικό μπορεί να είναι όταν τα σωματικά συμπτώματα επιμένουν παρά τις ιατρικές διαβεβαιώσεις.
      Πρώτα απ' όλα, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνος σας σε αυτόν τον αγώνα. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες εμπειρίες με το άγχος για την υγεία. Είναι σημαντικό να δείχνετε συμπόνια στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων και να αποφεύγετε την αυτοκριτική.
      Μια χρήσιμη στρατηγική είναι να εξασκείτε τεχνικές γείωσης όταν σας πιάνει πανικός. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και προσπαθήστε να φέρετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Η ενασχόληση με ασκήσεις χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορεί επίσης να ηρεμήσει το μυαλό και να ανακουφίσει το άγχος.
      Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή θεραπευτή με εμπειρία στις αγχώδεις διαταραχές και την υποχονδρίαση. Μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση στη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων.
      Να θυμάστε, η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης και δεν πειράζει να ζητάτε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Αξίζετε να αισθάνεστε άνετα και να βρείτε ανακούφιση από αυτό το άγχος. Κάντε μικρά βήματα προς την αυτοσυμπόνια και να θυμάστε πως μπορείτε να το ξεπεράσετε αυτό. Να προσέχετε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε.
      Καλο σας καλοκαίρι!

  • @samymarian4353
    @samymarian4353 Рік тому +2

    ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ🤣🤣🤣🤣🤣🤣 αντιδραω ετσι γτ το εχω ξεπερασει καπως λογω θεραπειας💕💕💕

  • @ayatsobanoglou5900
    @ayatsobanoglou5900 2 роки тому +2

    Σαν να μιλάτε για εμένα... Ακριβώς τα ίδια κάνω. Κάθε φορά όμως τα ίδια. Με διακατέχει ο φόβος και αμέσως η κρίση πανικού. Αν ακούω τις συμβουλές σας εδώ θα μπορέσω να το ξεπεράσω η θα χρειαστεί κάποια επίσκεψη σε ειδικό στην περιοχή μου; Άραγε φεύγει ποτέ αυτό το δυσάρεστο πράγμα η μας ακολουθεί για όλη τη ζωή μας;;

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  Рік тому +2

      Φεύγει μα θέλει προσπάθεια - να μη φοβόμαστε να δεσμευτούμε στον εαυτό μας και να βουτήξουμε στα ενδότερα χωρίς να ψάχνουμε την εύκολη λύση. Καλό θα ήταν να βρείτε έναν/μια ειδικό που να σας ταιριάζει για να αναπτύξετε έναν δεσμό εμπιστοσύνης και να ανακαλύψετε μαζί σε έναν ασφαλή χώρο τις ρίζες που σας οδηγούν προς τον φόβο. Σας εύχομαι κάθε καλό!

  • @mariallpantou9177
    @mariallpantou9177 2 роки тому

    Καλημέρα. Όταν το αντίστοιχο γίνεται σε ψυχικές διαταραχές;(να νομίζει κανείς συνεχώς ότι πάσχει από κάποια διαταραχή, και να αγχώνεται πολυ) ονομάζεται υποχόνδριαση ή εντάσσεται στο πλαίσιο των εμμονων;

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +2

      Κι αυτό υποχονδρίαση είναι. Ωστόσο υπάρχει σύνδεση ούτως ή άλλως με την υποχονδρίαση και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, επομένως κατά κάποιο τρόπο ισχύουν και οι δύο θεωρίες σας!

  • @xrhstosz1655
    @xrhstosz1655 2 роки тому

    Τα συμπτώματα προστατίτιδας μπορεί να είναι ψυχοσωματικά?

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +1

      Όταν μιλάμε για επαναλαμβανόμενες προστατίτιδες, υπάρχει ένα 25-28% πιθανότητα (με βάση έρευνα του 2013) να προκαλούνται λόγω ψυχοσωματικών αντιδράσεων.
      Το σίγουρο είναι πως το άγχος και το στρες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό κι έτσι είναι πάντα πιο εύκολο σε αυτές τις περιπτώσεις να προσβληθούμε από κάποιο βακτήριο ή ιό και να δυσκολευτούμε κατά την ανάρρωση.

    • @xrhstosz1655
      @xrhstosz1655 2 роки тому

      @@nikosvamvakaris και ποια είναι η πρωτεινωμενη θεραπεία για αυτό το θέμα?

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +2

      @@xrhstosz1655 Αρχικά και πάνω απ όλα η πρόταση θεραπείας έρχεται από έναν ανδρολόγο/ουρολόγο. Εάν ο/η γιατρός θεωρεί πως πέραν των παθολογικών αιτιών υπάρχει και ψυχολογικός παράγοντας, τότε μέσω της ψυχοθεραπείας θα εξεταστούν ώστε σταδιακά να επιλυθούν τα ψυχολογικά αιτία που ενδεχομένως εκδηλώνονται ως επαναλαμβανόμενες προστατίτιδες.

  • @BadBoy-su6gu
    @BadBoy-su6gu Рік тому +1

    Κάποιος που είναι υποχόνδριος ότι ψάξει και διαβάσει στο Ίντερνετ αυτόματα τα συμπτώματα θα σωματοποιηθουν

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  Рік тому +3

      Η αλήθεια είναι πως όποιος και να ψάξει στο διαδίκτυο θα πιστέψει πως του συμβαίνει κάτι τραγικό, ακόμη κι αν δεν είναι υποχόνδριος. Είναι μια πολύ κακή πρακτική, στην οποία όμως επιδιδόμαστε όλοι κατά καιρούς. Όπως όλα, χρειάζεται μέτρο και σύνεση.

  • @betty28812
    @betty28812 Рік тому

    Εγω δεν αντεχω τη μυρωδιά του κρέατος ώμου ή ψημένου. Μυριζω τα παντα πλένω ρα παντα, αποφευγω τέτοια μερη ... Υπάρχει τροπος να μειωσω την όσφρηση μου; Δεν πιστεύω αυτο που μου λένε πως ειναι στο μυαλό μου!!!!

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  Рік тому

      Καταλαβαίνω ότι η αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές μπορεί να είναι οδυνηρή και δύσκολη. Αν και είναι μάλλον απίθανο να μειωθεί εντελώς η αίσθηση της όσφρησης, η διερεύνηση τρόπων διαχείρισης της ευαισθησίας σας μπορεί να είναι ευεργετική. Έχετε συμβουλευτεί ποτέ έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να σας παράσχει καθοδήγηση προσαρμοσμένη στη δική σας περίπτωση; Επιπλέον, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τυχόν υποβόσκοντα άγχη ή ανησυχίες μέσω ψυχοθεραπείας. H αναζήτηση υποστήριξης είναι ένα θετικό βήμα προς την κατανόηση και τη διαχείριση συμπτωμάτων που προκαλούν δυσλειτουργία στη ζωή σας. Σας εύχομαι κάθε καλό!

  • @chrisppc9224
    @chrisppc9224 Рік тому

    Το έχω εδώ και 1 χρόνο. Δεν φεύγει

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  Рік тому +1

      Η αλήθεια είναι πως οι ρίζες μιας τέτοιας διαταραχής είναι αρκετά βαθιές το οποίο το καθιστά αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς την μεθοδική και στοχευμένη εσωτερική διεργασία που προσφέρεται με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Θα σας πρότεινα να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία ως λύση εφόσον επιμένει εδώ κι ένα χρόνο. Σας εύχομαι κάθε καλό!

  • @user-lq6bq8sy8z
    @user-lq6bq8sy8z 2 роки тому +1

    Μού άρεσε πολύ το βίντεο μόνο ηγιονκα δεν Μού αρέσει

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +2

      Χαίρομαι που σας φάνηκε χρήσιμο το βίντεο! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε γιόγκα εφόσον δε σας αρέσει - γι’ αυτό προτείνω διάφορες τεχνικές όσο είναι δυνατόν για να βρίσκει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει. Η προσευχή είναι κι αυτή ιδιαίτερα βοηθητική εφόσον γίνεται με συγκέντρωση και περισυλλογή. Καλή σας ημέρα!

    • @user-lq6bq8sy8z
      @user-lq6bq8sy8z 2 роки тому

      @@nikosvamvakaris καλημέρα σάς ευχαριστώ πολύ !!τι γίνετε όταν ζαλίζεσαι από αδυναμία όταν δεν έχεις σίδερο καί περνεις χάπι αλλά δεν μπορείς να έχεις φυσιολογικη ζωή γιατί δεν μπορείς να βγαίνεις έξω αφού ζαλίζεσαι και όταν δεν έχεις σίδερο έχεις όλα τα συμπτώματα κατάθλιψης

    • @nikosvamvakaris
      @nikosvamvakaris  2 роки тому +2

      @@user-lq6bq8sy8z αν σας έχουν πει για έλλειψη σιδήρου και σας έχουν δώσει κάποια αγωγή η οποία νιώθετε πως δεν έχει βοηθήσει, καλό είναι να επιστρέψετε στον γιατρό σας και να δείτε τι άλλα παθολογικά αίτια μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την αίσθηση ή μήπως θα σας βοηθούσε καλύτερα κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα σιδήρου. Εάν σωματικά πλέον δεν υπάρχει κάποια έλλειψη ή παθολογία τότε ίσως συμβάλλει κάποιος ψυχολογικός παράγοντας (πχ άγχος) σε αυτό που νιώθετε - κάτι που θα ήταν ωφέλιμο να το εξετάσετε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Σας εύχομαι να εντοπίσετε τα αίτια και να νιώσετε καλύτερα το συντομότερο!

  • @user-cj8he9hn3k
    @user-cj8he9hn3k 2 роки тому

    Διαλογισμός στο Θιβέτ.. Ας διαβάσει προσευχές .