KÖTÜLÜK SORUNU HAKKINDA SORU-CEVAP VE İTİRAZLAR / İBN TEYMİYYE TANRININ VARLIĞINI NASIL İSPATLIYOR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 гру 2024

КОМЕНТАРІ •

  • @Alihuzeyfe18
    @Alihuzeyfe18 4 дні тому +2

    Allah razı olsun çok faydalı bir oturumdu

  • @kechelyy
    @kechelyy 2 дні тому

    Sualin birinci şıkkı: Bu makamda diyorsun ki kâinatı hüsün ve cemal ve güzellik ve adalet ihata etmiştir. Halbuki gözümüz önünde bu kadar çirkinliklere ve musibetlere ve hastalıklara ve beliyyelere ve ölümlere ne diyeceksin?
    Elcevap: Çok güzellikleri intac veya izhar eden bir çirkinlik dahi dolayısıyla bir güzelliktir. Ve çok güzelliklerin görünmemesine ve gizlenmesine sebep olan bir çirkinliğin yok olması, görünmemesi; yalnız bir değil, belki müteaddid defa çirkindir. Mesela, vâhid-i kıyasî gibi bir kubuh bulunmazsa hüsnün hakikati bir tek nevi olur, pek çok mertebeleri gizli kalır. Ve kubhun tedahülü ile mertebeleri inkişaf eder. Nasıl ki soğuğun vücuduyla hararetin mertebeleri ve karanlığın bulunmasıyla ziyanın dereceleri tezahür eder. Aynen öyle de cüz'î şer ve zarar ve musibet ve çirkinliğin bulunmasıyla küllî hayırlar ve küllî menfaatler ve küllî nimetler ve küllî güzellikler tezahür ederler. Demek çirkinin icadı çirkin değil, güzeldir. Çünkü neticelerin çoğu güzeldir. Evet yağmurdan zarar gören tembel bir adam, yağmura rahmet namını verdiren hayırlı neticelerini hükümden ıskat etmez, rahmeti zahmete çeviremez.
    Amma fena ve zeval ve mevt ise Yirmi Dördüncü Mektup'ta gayet kuvvetli ve kat'î bürhanlar ile ispat edilmiş ki onlar, umumî rahmete ve ihatalı hüsne ve şümullü hayra münafî değiller, belki muktezalarıdırlar. Hattâ şeytanın dahi manevî terakkiyat‑ı beşeriyenin zembereği olan müsabakaya ve mücahedeye sebep olduğundan o nev'in icadı dahi hayırdır, o cihette güzeldir. Hem hattâ kâfir, küfür ile bütün kâinatın hukukuna bir tecavüz ve şerefini tahkir ettiğinden ona cehennem azabı vermek güzeldir. Başka risalelerde bu iki nokta tamamen tafsil edildiğinden burada bir kısa işaretle iktifa ediyoruz.
    Risale-i Nur-Şualar/30

  • @kechelyy
    @kechelyy 4 дні тому

    DÖRDÜNCÜ MEBHAS:
    Eğer desen: "Birinci Mebhas'ta isbat ettin ki: Kaderin herşeyi güzeldir, hayırdır. Ondan gelen şer de hayırdır, çirkinlik de güzeldir. Halbuki şu dâr-ı dünyadaki musibetler, beliyyeler, o hükmü cerhediyor."
    Elcevab:
    Ey şiddet-i şefkatten şedid bir elemi hisseden nefsim ve arkadaşım! Vücud, hayr-ı mahz; adem, şerr-i mahz olduğuna; bütün mehasin ve kemalâtın vücuda rücuu ve bütün maasi ve mesaib ve nekaisin esası adem olduğu, delildir. Madem adem şerr-i mahzdır. Ademe müncer olan veya ademi işmam eden hâlât dahi şerri tazammun eder. Onun için, vücudun en parlak nuru olan hayat, ahval-i muhtelife içinde yuvarlanıp kuvvet buluyor. Mütebayin vaziyetlere girip tasaffi ediyor ve müteaddid keyfiyatı alıp, matlub semeratı veriyor ve müteaddid tavırlara girip, Vâhib-i Hayat'ın nukuş-u esmasını güzelce gösterir. İşte şu hakikattandır ki, zîhayatlara âlâm ve mesaib ve meşakkat ve beliyyat suretinde bazı hâlât ârız olur ki; o hâlât ile hayatlarına envâr-ı vücud teceddüd edip zulümat-ı adem tebâud ederek hayatları tasaffi ediyor. Zira tevakkuf, sükûnet, sükût, atalet, istirahat, yeknesaklık; keyfiyatta ve ahvalde birer ademdir. Hattâ en büyük bir lezzet, yeknesaklık içinde hiçe iner.
    Elhasıl:
    Madem hayat, esma-i hüsnanın nukuşunu gösterir. Hayatın başına gelen herşey hasendir. Meselâ: Gayet zengin, nihayet derecede san'atkâr ve çok san'atlarda mahir bir zât; âsâr-ı san'atını, hem kıymetdar servetini göstermek için âdi bir miskin adamı, modellik vazifesini gördürmek için, bir ücrete mukabil bir saatte murassa', musanna' yaptığı gömleği giydirir, onun üstünde işler ve vaziyetler verir, tebdil eder. Hem her nevi san'atını göstermek için keser, değiştirir, uzaltır, kısaltır. Acaba şu ücretli miskin adam o zâta dese: "Bana zahmet veriyorsun. Eğilip kalkmakla vaziyet veriyorsun, beni güzelleştiren bu gömleği kesip kısaltmakla güzelliğimi bozuyorsun" demeğe hak kazanabilir mi? "Merhametsizlik, insafsızlık ettin" diyebilir mi? İşte onun gibi Sâni'-i Zülcelal, Fâtır-ı Bîmisal; zîhayata göz, kulak, akıl, kalb gibi havâs ve letaif ile murassa' olarak giydirdiği vücud gömleğini esma-i hüsnanın nakışlarını göstermek için çok hâlât içinde çevirir, çok vaziyetlerde değiştirir. Elemler, musibetler nev'inde olan keyfiyat; bazı esmasının ahkâmını göstermek için lemaat-ı hikmet içinde bazı şuâat-ı rahmet ve o şuâat-ı rahmet içinde latîf güzellikler vardır.
    Sözler - 472

  • @balonvurucusu
    @balonvurucusu 4 дні тому

    güzel konuşmaydı.

  • @08chemist
    @08chemist 4 дні тому

    Cennette sonsuza kadar yaşamakla, geçmişte sonsuzdan gelmek aynı şeyler değil. Cennette ne kadar yaşanırsa yaşansın sonsuza varılmış olmayacak. Ama geçmişten gelindiğinde sonsuz olayın gerçekleştiği iddia edilmiş oluyor. Asla aynı şeyler değil.
    İlk yaratılan şeyi A olsun. Ondan önce bir şey yaratabilir miydi sorusu artık geçerli olmaz ki. İlk yaratılan şeyi A kabul ettik. Kendi kabulümüzü kabul etmemiş oluruz. Mantıki açıdan yanlış.
    İlk yaratılan şey yerine başka bir şey yaratılabilir miydi diye sorulabilir belki. İmkan dahilinde olan şey bu.

  • @alikemal2427
    @alikemal2427 3 дні тому

    45:30 Hocam daha az kötülük diyorsunuz ama misal kafa koparma yerine iğne batırma vs.
    Ne getirirsen getir o zamanda birisi diyecekki iğne olmasaydi kürdan ile batırma olsaydı veya sadece sözlü olsaydı fiziki olmasaydi.
    Şimdi siz bugünki dünyaya nasıl %100 diyorsunuz bu bize göre %100 belki neler var neler Allah cc bizleri koruduğu

  • @ihsanselimler4062
    @ihsanselimler4062 4 дні тому

    Cehennem ebedi değil midir?