Turte pentru albine facute acasa? Ce trebuie sa stii pentru acest lucru!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 38

  • @constantinfedoreac7800
    @constantinfedoreac7800 3 роки тому +1

    Vorba multa si atat!

  • @geanitsucuneli4791
    @geanitsucuneli4791 4 роки тому

    Have the Best!!

  • @fanelneatu6471
    @fanelneatu6471 3 роки тому

    La prepararea turtelor,se poate adăuga și polen?,dacă da,ce cantitate?

  • @geanitsucuneli4791
    @geanitsucuneli4791 4 роки тому +1

    Cea mai buna turta,si usor de facut este 50 % zahar si 50% Ultra bee puse intr-o mica betoniera si apa si aveti cea mai buna turta.Creste populatia, precum aluatul in postava ...dupa ce ia-i pus drojdie.Buy American made ,the Best in West.

    • @catalinistrate1171
      @catalinistrate1171 4 роки тому

      In loc de Ultra bee si zahar nu ar fi mai interesant daca am pune miere si polen?

    • @catalinistrate1171
      @catalinistrate1171 4 роки тому

      Ar scade profitul chiar asa de rau?

    • @geanitsucuneli4791
      @geanitsucuneli4791 4 роки тому +3

      Niciuna nu-i buna ptr.iernat.Singura miere care este buna de iernat,este cea de mai,aceasta miere nu produce diaree la albine.Dar luind in calcul ,ca mierea de salcim este scumpa,este foarte indicat zaharul ,care este facut in laborator pentru consumul Human.Aceasta duce la Sucroza produs ideal ptr.albine iarna.Polenul este bun 'daca este calitativ,dar nu uita ca albinele il culeg de peste tot, nestiind cite proteine are ,cit de infestat este si totodata polenul este greu de conservat in interiorul stupului.Ultra bee ori pro bee ,este facut in laborator de o companie americana si are protine garantate si nu se deterioreaza in interiurul stupului.Deci albina are materie prima ptr. creerea pasturii, care este pinea ei de zi cu zi.Nu multi stupari, in Romania vorbesc de proteina ,peste iarna.Fiecare spune cita miere le-a lasat,si asa cum spuneam nu le lasa din cea de salcim.Stii cum este cu mierea la albine?!Exact cum Eu iti ofer numai musci de porc la gratar vreo citeva zile si dupa asta tu ai sa spui... Nea Geani nu ai si o salata ,niste piine ceva de baut.??!!De aceea stupii vostri iarna numai decit vre-o 5 rame.Pentru ca albina care a trait in sezonul de cules, moare datorita calitatii proaste a hranei din perioada de toamna si iarna.Ea a fost invatata sa manince bine cu proteina,iar acum nu mai are proteina si moare inainte de termen.Ce mai ramine in stup este albina tinara ,care se va adapta ,la noul mod de hranire, saracacios.De aceea noua albina, din stup, numai luceste ca cea din vara,este mai micuta si inactiva ,nu are proteina.Tu personal incearca sa nu maninci proteina sa vezi cese intimpla cu tine,colapsezi.Vezi albinele nu sint masini,le-am parcat si le lasam in pace.Cind vrem sa le folosim ,punem benzina si le forjam din nou.Nu... ele nevoie de miere proteina si o buna ventilatie ...tot timpul anului.Fara folie de plastic si 2 urdinisuri deshise permanent.Eu iti spun ce noi face aici in USA si avem succes,si pastorim mii de familii care functioneaza foarte bine.In America sint laboratoare platite de guvern ,care ne impartasesc rezultatele cercetarilor lor.Guvernul American sprijina Apicultura foarte mult.

    • @steliandone4078
      @steliandone4078 Рік тому

      Daca guvernul american sprijina apicultura da macar un exemplu in sensul acesta. Eu nu am gasit ajutorul de care vorbesti si ma aflu in Texas. In Europa ( Romania ) fratii mei au primit finantari serioasa de la Comunitatea Europeana. iar aici nu exista asa ceva. Asigurarile despagubesc doar inventarul apicol nu si albina asa ca lasa ma sa stiu unde sa apelam cine da ajutorul de care vb?

  • @romeojivoiu6728
    @romeojivoiu6728 4 роки тому

    ,,Calitatea alimentelor pentru albine atunci când conținutul de proteine, în general, este mai mic de 20%, polenul poate fi clasificat ca SARAC {Kleinschmidt și Kondos (1976) citat de Nero}.
    Polenul care conține în general 20-25% proteine poate fi considerat de CALITATE MEDIE.
    Nu este posibil pentru albine să atingă maximul de reproducere având la dispoziție doar polen cu mai puțin de 25% proteine.
    Albinele hrănite cu un înlocuitor de polen care conține cel puțin 2% lipide produce semnificativ mai mult puiet decât fără lipide extrase."

  • @neoapis962
    @neoapis962 4 роки тому +3

    in concluzie ne sugerezi sa nu ne mai facem noi turte la albine ca nu stim si nu is bune si mai bine sa cumparam toate porcariile din comert...

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому +3

      Nu nu ... nu am sugerat asa ceva.
      Din contra, chiar daca suntem producatori de hrana, nu am libertate de cuvant sa iti sugerez sa cumperi din comert deoarece si eu sunt de parere ca ceea ce este facut de mana ta, iese cel mai bine.
      E drept ca de cativa ani nu mai am timp sa imi framant turta, asa ca am creat o linie de procesat turta ... in primul rand pentru mine :) Poti sa faci si tu acelasi lucru si chiar te incurajez sa o faci.
      Daca ai nevoie de sfaturi, nu ezita sa le ceri.

  • @laurentiutudorpopa9508
    @laurentiutudorpopa9508 3 роки тому +1

    Producatorul nu achizitioneaza,doar produce...retine

  • @alexmmh4051
    @alexmmh4051 4 роки тому +2

    Cateva retete concrete? Cantitati.... 😁

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому +3

      Retetele si le face fiecare, in functie de necesarul pe care il are. Turta este un furaj complex care se administreaza cu anumite scopuri bine determinate. Deci, in functie de momentul din an si de obiectivul pe care il ai, trebuie sa creezi o reteta.

  • @victornenu5960
    @victornenu5960 4 роки тому

    Zi turte pt ianurie februarie

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому +1

      Buna.
      Pentru sfarsit de ianuarie inceput de februarie, va recomand sa vizualizati clipul urmator si sa decideti ce aveti nevoie in functie de ceea ce se gaseste in stupi
      ua-cam.com/video/oGYQR5mVHBM/v-deo.html

  • @ivanischigeorge8924
    @ivanischigeorge8924 2 роки тому

    Reclama ta la ultra bee e zero.....lasa oamenii sa faca acasa turtele batraneste.....iti faci reclama frumos....bravo .respect...la unii prinde...sunt multi apicultori care ....lasa de dorit..pe aia ii cauti....sa iti cumpere marfa...bravo tie

  • @ionutlucian8916
    @ionutlucian8916 4 роки тому +1

    Gresit:))) Ceea ce faci cu mana ta se cheama lucru MAnual :))))

  • @raadu5871
    @raadu5871 4 роки тому

    Mai bine luati capacele poate mai gasiti unu gol

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому

      De ce spuneti asta ? Credeti ca schimbarea subiectului este un lucru constructiv ?

    • @raadu5871
      @raadu5871 4 роки тому

      @@viitorsanatos6279 am glumit doar,si aveti dreptate acum mergem in vizita la stupi,dar sunt de parere ca trebuie si iarna luat capacul o data pe saptamana

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому +1

      @@raadu5871 este prerea dvs si nu vreau sa v-o schimb. Totusi, va recomand sa verificati care este necesarul familiei de albine in timpul sezonului inactiv. Din punctul meu de vedere LINISTEA este aproape la fel de importanta ca si HRANA.
      Insa fiecare actioneaza conform obiectivelor pe care le urmareste

  • @apisadrian2396
    @apisadrian2396 4 роки тому +1

    1kg de zaha 1.99-2.5 RON VS 1kg de turta energetica 5-5,5 RON

    • @alinstd
      @alinstd 4 роки тому +1

      Daca ai impresia ca intr-o turta de 1 kg intra doar 1 kg de zahar si atat e destul de nasol. Te sfatuiesc sa refaci calculele , poate pui si manopera ta la socoteala si siropul 3/1 de care ai nevoie ca sa amesteci zaharul (atentie) PUDRA care nu e 2 lei /kg + celalate plante, vitamine, minerale. O sa vezi ca te apropii de cei 5 lei cat costa o turta.

    • @apisadrian2396
      @apisadrian2396 4 роки тому

      @@alinstd siropul invertit il faci tot din zahar,iar zaharul il macini cu o moara ieftina de la rusi la care ii pui sita fina.Orice calcule ai face,tot nu iesi la pretul de 5 ron kg

    • @alinstd
      @alinstd 4 роки тому +2

      @@apisadrian2396 Pai hai sa facem un calcul. Zaharul 2.5 lei ca presupunem ca nu il luam pe cel mai ieftin, dar nici cel mai scump. Siropul 3/1 il faci dintr-un kg de zahar si 0.33litri apa, din el folosesti cam jumatate ca sa amesteci zaharul pudra deci inca 1.25 lei. Startovitul pt 1 kg de turta e 0.36 lei, complexul de vitamine am ales apicomplex care vine cam 0.43 / kg turta ca iti trebuie 2 gr. In momentul asta am ajuns la 4.54 LEI pentru o turta de 1 kg. Mai adaugam achizitia unei mori ieftine de facut zaharul pudra ca banuiesc ca si aia se ia la socoteaala ca fara ea nu poti face zahar pudra. Plantele nu le-am pus la socoteala, iar efortul si mizeria ce ofaci ca sa macini si ca sa amesteci de exemplu 50kg zaharul pudra cu siropul si apoi ambalarea in pungi si presarea manuala nu le-am pus la socoteala. Mai sunt indicate ceva plante, daca le punem la socoteala ne apropiem cu pasi repezi de 5 lei / kg de turta. Daca nu ai moara de zahar si folosesti zahar pudra cumparat si sirop F40 cumparat sincer treci de cei 5.5 lei cat costa o turta. Unde mai pui ca oricat te chinui nu ai cum sa faci zaharul atat de fin cu o moara ieftina de la rusi cum se face cu o moara care probabil costa peste 10.000 EUR si o detin cei ce fac asta in cantitati industriale.
      Asta zicea in filmulet ca furnizorii, care prepara cantitati industriale nu cumpara zaharul cu 2.5 lei pt ca iau un tir odata si si ies poate la 1.5 lei, la fel si siropul si vitaminele si mineralele. Ambalarea o fac mecanizat nu ca si tine care o faci acasa si o pui in pungi si o intinzi cu un sucitor.
      P.S. stiu ce inseamna sa faci turte in casa ca am facut o gramada si inca cele proteice mi le mai fac, nu mi-e rusine sa recunosc asta desi la pret ies tot cam pe acolo cand trag linie.

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому

      @@apisadrian2396 parerea ta o apreciez si te felicit pentru spiritul econom care te caracterizeaza.
      Totusi, de la pura teorie si pana la iesirea din practica, este cale lunga. Din pacate in calculele tale iti scapa o gramada de detalii, care, fac diferenta.
      Ca si comparatie iti spun ca in copilarie am vrut sa construiesc un vehicol cu care sa merg pe dealuri (un fel de Jeep) ... ca nu aveam bani sa-mi cumpar unul; si dupa calculul teoretic imi trebuiau doar doua punti din care una directoare, un sasiu, o caroserie (pana aici toate puteau fi sudate din diverse materiale), un motor, doua scaune (ca imi doream sa duc cu mine si cate o gagica), si un volan ... hopa ... imi mai trebuia si o caseta de directie, o coloana directoare, niste capete de bara, fuzete, bucsi, rotule si alte porcarii de directie (ca puntea oricat de directoare este nu se misca prin wifi de la volan), transmisie cardanica sau doar planetare (ca nici motorul nu imi misca rotile fara transmisie) ... eu m-am oprit la sistemul de prindere a motorului ... si m-am oprit fara sistem de franare ... ca oricat de pasionat am fost la un moment dat de mecanica, nu m-a atras mai departe de visele mele si eventual proiecte nefinalizate :))
      Si acum sa revenim la albine... Te provoc sa iti faci turtele singur acasa ... ca asa mi le faceam si eu cand aveam timp... Este o placere extraordinara sa iasa lucrul din mainile tale. Ca sfat iti spun sa faci aceasta operatiune cand sotia sau mama ta (depinde de varsta) sunt plecate de acasa pentru un minim de timp inmultit cu 2 din ce estimezi tu (pentru ca sa ai timp si de curatenie)

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  4 роки тому +3

      Stimate @@alinstd ... ai dreptate in calculele tale.
      Totusi trebuie sa recunoastem faptul ca sistemul home made este unic si iti da o multumire de sine extraordinara. Pe vremuri (in liceu) imi confectionam cutite din supapele de la diverse camioane...si erau cele mai indragite cutite, chiar daca imi creau dificultate la manipulare. Gandeste-te cum arata un afumator facut in sistem HM sau cat de tare era cand foloseam pana de gasca pentru a "mangaia" albinele, sau extragerea mierii din stupii primitivi :)). Sunt niste lucruri foarte faine ... insa timpul ne limiteaza actiunile, iar placerile fundamentale s-au transformat in tinte ale obiectivelor ;)