ARDAHAN KAVILCA BUĞDAYI - Antik Kavılca buğdayının geçmişten bugüne gelen başarı hikayesi...

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 кві 2021
  • Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından koordine edilen "Ardahan İlinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Belirlenmesi" başlıklı projesi kapsamında incelenen "Ardahan Kavılca Buğdayı” hakkında ilginç bilgileri bu videoda bulabilirsiniz.
    Kavılca buğdayı, Siyez buğdayı ile birlikte, Yakın Doğunun en erken evcilleştirilen mahsullerindendir. Her iki buğday türü medeniyet tarihinin en eski buğdayları olarak bilinmektedir. Antik dünyada yaygın olarak kültüre alınan bu bitki günümüzde Avrupa ve Asya’nın dağlık bölgelerinde yetişen bir relikt bitki durumundadır. Türkiye'de yok olmak üzere iken kurtarılıp, Ardahan’da tekrar tarımı yapılmaya başlanmıştır.
    Anadolu’da, 3 bin yıl öncesine kadar çoğunlukla Kavılca kullanılırken, arpa üretilmesiyle Kavılca kullanımı yavaş yavaş azalmıştır. Bu unla yapılan ekmekler soğuğa dayanıklı ve lezzetli olup, besin değerleri oldukça yüksektir.
    Kavılca (kaplıca, kavulca, kavlıca, gernik) “Emmer” grubu buğdaylar içinde değerlendirilmektedir. Kavılca buğdayı soğuk iklime uyum sağlamak için hem tohumu çevreleyen kabuk sayısını artırmış, hem başağındaki çatallarını daha da kalınlaştırmıştır. “Emmer” (Triticum dicoccum) ve “Einkorn” (Triticum monococcum) çeşidi buğdaylara Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden Çayönü’nde de rastlanmıştır.
    Kavılca buğdayı; hasadının zor olması, devlet desteğinin olmaması, tanesinin kabuğundan zor ayrılması ve unu tek başına iyi ekmek olmamasından dolayı 2000’li yılların başlarında yok olmaya yüz tutmuş, fakat bazı sivil toplum örgütlerinin ve çiftçilerin gayretleriyle tekrar önem kazanmış olup, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Küresel Çevre Fonu/Küçük Destek Programı (UNDPGEF/SGP) tarafından desteklenmiş ve böylece ulusal çapta tanınma fırsatı bulmuştur. İnsanların uzun ve zinde yaşam adına sağlıklı ve güvenli ürünlere artan ilgisi de bu türün üretiminin artmasında rol oynamıştır.

КОМЕНТАРІ • 11

  • @bunyaminakbaba2177
    @bunyaminakbaba2177 2 роки тому +1

    HAYIRLI OLSUN .ÇOK GÜZEL OLMUŞ. SAĞLIĞIMIZ VE AĞIZ TADIMIZ BOZULMASIN İNŞALLAH

  • @fatosdemir9959
    @fatosdemir9959 Рік тому

    Kızımın ve benim gluten hassasiyetimiz var o nedenle bu unu keşfettim: birçok şey yapıyorum: krep, bazlama, makarna, lazanya, börek, vs... Kesinlikle çok lezzetli bir un. Herkesin damak zevki farklı ama mesela siyez benim damak zevkimi zorlamıştı ve yiyemedim.

  • @burhankaratay7411
    @burhankaratay7411 Рік тому

    Emeği geçen abı çok teşekkür ederım bızde tohum alabılırmıyız

  • @AhmetAtabek-de9mv
    @AhmetAtabek-de9mv 2 місяці тому

    Bu buğday nerede satılıyor..bilgi verirmisiniz..Ardahan'a varmı..

  • @Emineyanbak44
    @Emineyanbak44 2 роки тому +1

    Tohumluk kavilca buğdayı alabilirmiyiz sizden

    • @bulentkoksoy2749
      @bulentkoksoy2749 2 роки тому +2

      Yardımcı oluruz..

    • @erayg.2470
      @erayg.2470 2 роки тому

      @@bulentkoksoy2749 telefon numarasi verir misiniz

  • @oguzhankilic8543
    @oguzhankilic8543 Рік тому

    Eski ekmeklerin tadına hasret kaldık nerede bu tohum ekip kendi ekmeğimi yapmak isterim bu tohumu çogaltmak isterim parasıyla nereden buluruz varmı numarasını vereceğiniz bir numara almak isterim parasıyla satan varmı bu bogdayi

  • @merver5858
    @merver5858 2 роки тому

    Ben bu unla ekmek yapamıyorum çok tarif denedim ama olmuyor. En sıkıntılı kısmı pişirmesi

    • @fatosdemir9959
      @fatosdemir9959 Рік тому

      Hamurunuza yumurta katmayı deneyin. Bu unun gluten oranı düşük olduğu için yapışkanlık ve tutuculuğu az. Yumurta katında hamur daha tutucu ve yapışkan hali geliyor hem de besin değeri yükseliyor.

    • @merver5858
      @merver5858 Рік тому +1

      @@fatosdemir9959 teşekkür ederim almayı bıraktım ama karakılçık lamıştım onunla denerim. O da benzer bir unmuş