ENERGIE: Waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • De kans is groot dat jij thuis een CV ketel hebt staan. Maar waarom eigenlijk? De meesten van ons stoken ons huis warm met aardgas, waarbij broeikasgas koolstofdioxide vrij komt. Er zijn genoeg andere manieren om onze huizen warm te stoken, dus waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht? Laetitia Ouillet (TU Eindhoven) vertelt het hele verhaal.
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    Deze week in Universiteit van Nederland:
    Laetitia Ouillet
    TU Eindhoven
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Meer weten?
    Check onze website! ► www.universitei...
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Onze colleges worden opgenomen door Doogle ► www.doogle.amst...

КОМЕНТАРІ • 32

  • @zezizarjaars
    @zezizarjaars 6 років тому +4

    Ze lijkt niet te beseffen dat 60% van de Nederlandse elektriciteit opgewekt wordt uit gas, dat is dus nog buiten de warmte om.
    Zolang dit het geval is is het niet meer dan logisch dat gas goedkoper is om je huis mee op te warmen dan elektra.
    Het enige dat je hieraan kunt doen is dus op een goedkopere manier elektriciteit opwekken, wanneer je dat doet wordt het automatisch goedkoper om je huis me elektra te verwarmen, of elektrisch te koken.

    • @mrmasterpc1363
      @mrmasterpc1363 6 років тому

      Klopt. Domme gelul. Ze lult erom heen en uiteindelijk geeft ze geen antwoord op het sluiten van gaskraan. Zo een zwevende standpunt dat geleidelijk moet met de technologie. Ze is high volgens mij. Zelfs als ze zo langzaam lult struikelde ze alsnog over haar woorden. Triest en slaap verwekkend.

  • @henklebbink6900
    @henklebbink6900 4 роки тому

    Ik vind dat maar een klein deel van het hele probleem belicht wordt. In de toekomst zal energie opgeslagen moeten worden als we alles met zon en wind moeten gaan doen. Dit zou misschien wel in de vorm van waterstof kunnen in het huidige aardgas netwerk (niet afbreken dus).
    Na enige studie ben ik tot de conclusie gekomen dat nucleaire energie een betere oplossing is. Vooral de nog te ontwikkelen gesmolten zout reactor vanwege de veiligheid. Onderzoek vooral zelf hoeveel windmolens zonnepanelen en opslag we nodig hebben om in de toekomst aan al onze energie behoefte te kunnen voldoen.

  • @MrGoogle87
    @MrGoogle87 7 років тому

    Belangrijk punt vergeten: Je kan ook al met een Lucht/Lucht of Lucht/Water warmtepomp je huis verwarmen. Lucht/Lucht is eigenlijk een ''airco'' maar dan op de verwarmingsstand. Dit is bij een degelijk model ook als goedkoper dan een CV ketel.
    Met een Lucht/water (en niet een aardwarmtepomp) kan je ook verwarmen, er is tevens een subsidie

    • @RvErbra
      @RvErbra 7 років тому

      Als het buiten 4graden is, werken lucht/lucht en Lucht/water warmtepompen niet meer. De warmte wisselaar die warmte opneemt uit te buitenlucht krijgt last van aanvriezen van condens. Dus in de winter werkt je verwarming niet meer.

  • @paulstikvoort6399
    @paulstikvoort6399 7 років тому +1

    Miljoenen Nederlanders wonen in flats. Die hebben geen eigen CV-ketel. Maar wel een gebouwverwarming die nog 10-tallen jaren moet doorstoken. Bij ons wordt gekeken naar een economisch alternatief waarbij elektriciteitsopwekking wordt gekoppeld aan verwarming: w-k-installatie. Brandstof, biodiesel of rioolgas?

    • @uriahallen7212
      @uriahallen7212 3 роки тому

      i guess I am kinda randomly asking but do anyone know of a good site to stream newly released movies online ?

    • @turnerdanny6762
      @turnerdanny6762 3 роки тому

      @Uriah Allen Flixportal :P

    • @uriahallen7212
      @uriahallen7212 3 роки тому

      @Turner Danny Thanks, signed up and it seems to work :D I really appreciate it!!

    • @turnerdanny6762
      @turnerdanny6762 3 роки тому

      @Uriah Allen no problem :)

  • @heinpereboom5521
    @heinpereboom5521 2 роки тому

    Aardgas houdt mij lekker warm en ik kan er op koken. Dat het CO2 produceert, is voor mij niet interessant, want 4% van het CO2 wordt door de mens geproduceert, als je die helemaal zou weghalen, dan heeft dat vrijwel geen invloed. Dan zou er nu bv. geen 420 ppm CO2 in de atmosfeer zijn geproduceerd over een bepaalde periode, maar ca. 403 ppm. Het verschil is zo'n 17 ppm dat is 0,0017% CO2 verschil in de atmosfeer. Het geeft maar een idee hoe weinig het is. Als mensen geloven dat daardoor de wereld vergaat is dat jammer. Bovendien werkt het broeikas effect bij het CO2 molecuul logaritmisch. Hoe meer CO2 hoe minder effect, maar dat interesseert natuurlijk ook niemand. Dat de laatste 60 jaar het CO2 percentage met 0,01% is toegenomen en vanaf de industriele revolutie gerekend 0,012% is natuurlijk ook voor niemand interessant. De transitie gaat door, de contracten voor biocentrales zijn dichtgetimmerd door Vattenfall, dus hakken maar in de bossen, we kunnen nooit meer terug, dank zij onze zeer bekwame politici. Lekker nog meer smerigheid produceren dan een best goed draaiende kolen en aardgas centrales, maar geen aardgas willen hebben van Putin, want de chantage van de VS is wel normaal. Tsjonge, worden we door idioten geregeerd? Ach ja, iedereen papagaait elkaar na, maar vergeet dat sommigen er enorm rijk van worden. Dat is goed voor de economie, ja, alleen als het nutig werk is. Helaas is de aarde wat rommelig daar beneden, het is nooit zo als we willen en dan is ook nog 99% daarvan boven de 4500 graden Celcius, met veel zee-erupties, dat maakt het soms onaangenaam warm en het zee ijs smelt dan bij Antarctica over een groot gebied. Oceanen bepalen het klimaat en hebben gelukkig een enorme warmte inhoud, anders was het te snel te warm. De atmosfeer koelt in korte tijd snachts af, ja, dat alles interessert ook niemand. Gefeliciteerd, gooi alle bossen maar in de kachel en bouw windmolens met een zeer slecht rendement, wat ook veel extra aardgas kost, omdat opslag onmogelijk is. Bij windkracht 7 op 100% vermogen en bij wk 6 nog maar 52%, wk 5 naar 24,5% wk 4 naar 9,9% enz.
    Maar wanneer waait het constant wk 5 of 6? Maar ook dat interesseert niemand.
    Klets maar lekker over de transitie blablabla.

  • @RvErbra
    @RvErbra 7 років тому

    Jammer dat de kosten per energie hoeveelheid niet behandeld zijn.
    Dit is, volgens mij, de hoofdrede waarom we bij aardgas blijven.
    Gas kost ongeveer 0,65 euro per kuub. De verbrandingswaarde is 31,65 of 35,17 MJ/m3.
    Grof gerekend kost gas dus 2 cent per MJ.
    1kWh Electriciteit kost 0,21 euro en is 3,6 MJ/kWh. Dat is bijna 6 cent per MJ.
    Ofwel elektriciteit is ongeveer drie keer zo duur als gas.

    • @ferkeap
      @ferkeap 7 років тому

      Elektrische warmte kun je wel veel efficiënter ter plekke leveren.
      De werkelijke kosten zouden hoger moeten zijn als je de co² in rekening brengt.
      En groengas zou dan ook meer ingezet worden.

    • @tma5113
      @tma5113 6 років тому

      Elektra staat nu op ongeveer 16 cent waarvan 12 cent belasting. Op die belasting krijg jij belastingkorting, 350 euro per jaar. Totaal onlogisch, want als je de korting niet geeft en geen belasting heft, kan ik zonder warmtepomp mijn huis goedkoper verwarmen met elektra dan met gas.

    • @zezizarjaars
      @zezizarjaars 6 років тому

      60% van de Nederlandse elektra wordt opgewekt uit gas, dus is het automatisch niet meer dan logisch dat elektra duurder is dan gas.

    • @mrmasterpc1363
      @mrmasterpc1363 6 років тому

      Ach laat je niet voor de gek houden door dit domme dubbelzinnige salppe gelul waar uiteindelijk geen standpunt wordt ingenomen. Wat is nu uiteindelijk het standpunt in de video? Of wat vind deze vrouw? Het staat open of het dicht moet of niet. Ze vind dat het geleidelijk moet met de wetenschap. Maar dat kan gevolgen hebben voor onze economie. Domme sukkels.

    • @laetitiaikbeginvandaag1675
      @laetitiaikbeginvandaag1675 4 роки тому

      @@mrmasterpc1363 Omdat mijn zoon voor het eerst deze video bekijkt zie ik de antwoorden. Als jij een duidelijke mening hebt en het allemaal zo beter weet nodig ik je uit om te reageren in je eigen naam. Wat vind ik? Heel simpel: ik vind dat het niet per se dicht moet. Het besluit om nu versneld van aardgas af te stappen heeft puur en alleen met Groningen te maken. Mogelijkheden om CO2 te reduceren zijn er genoeg en deze is niet per se de meest voor de hand liggend. De implicaties in infrastructuur zijn groot en daar moeten wij straks allemaal voor opdraaien. De issue is dat alle plannen niet op elkaar worden afgestemd. Je trekt aan een kant van de wijk voor een proeftuin de pijpleidingen eruit en je gaat twee straten verder op juist nieuwe gasleidingen aanleggen. Het infrastructuur model die wij gebouwd hebben rekent uit wat de integrale kosten zijn van elke oplossing. Daaruit is vooral inzichtelijk hoe versnipperd de belangen zijn. Ik pleit voor een meer integrale benadering. Zodat elke kansen die zich voordoen en langskomen gewoon benut worden. Als dit onduidelijk was uit het verhaal is dat spijtig. Het gaat niet om standpunten maar om de uitleg van het werk dat wij bij de universiteit doen. Prettige dag

  • @mrmasterpc1363
    @mrmasterpc1363 6 років тому

    Waarom draaien we de gaskraan niet dicht? Waar blijft onze antwoord op de stelling? Ben je high toevallig?

  • @science5765
    @science5765 7 років тому

    ja er is t veel werk gedaan om de kraan dicht te doen, en gas werkt

    • @Skoda130
      @Skoda130 7 років тому

      Alleen niet voor eeuwig.

  • @thijsvanleeuwen
    @thijsvanleeuwen 7 років тому

    We de gasleidingen recyclen voor het trekken van glasvezel kabels, win win.

    • @ferkeap
      @ferkeap 7 років тому

      Half waar, maar we moeten vooral groengas produceren voor bestaande leidingen zodat we sneller afschalen van aardgas.

    • @Skoda130
      @Skoda130 7 років тому

      Ik denk dat de meeste glasvezelkabels die er gaan komen, er al wel liggen.

    • @mrmasterpc1363
      @mrmasterpc1363 6 років тому

      WTF. Wat lul je. Glasvezel en gas recyclen? Waar heb je het over man. Whahahaha Succes met je SO2 recycle.

  • @thijsvanleeuwen
    @thijsvanleeuwen 7 років тому

    groen gas stoot ook CO2 uit...

    • @Skoda130
      @Skoda130 7 років тому

      Groen gas, voor zover het bestaat, is netto CO2-neutraal.

    • @Someone-cd7yi
      @Someone-cd7yi 7 років тому +1

      Skoda130 Als je zo gaat denken dan is aardgas ook co2-neutraal omdat het van fossiele planten en dieren komt...

    • @Skoda130
      @Skoda130 7 років тому +1

      Forum for Democracy, verkoop je populistische onzin elders.
      Alle CO2 die je uit de grond haalt, voeg je toe aan de kringloop boven de grond, waardoor de hoeveelheid van CO2 in de atmosfeer toeneemt.
      In het geval van biogas, is er sprake van een gesloten kringloop, en voeg je netto geen CO2 toe aan de atmosfeer. Veel van de CO2 in fossiele brandstoffen, is afkomstig van vulkaanuitbarstingen, die door de fossiele planten weer mee terug zijn genomen de bodem in.
      Daar kan je het beter ook laten.
      Informeer jezelf eerst alvorens maar wat te gaan roepen.

    • @mrmasterpc1363
      @mrmasterpc1363 6 років тому

      Wat een onnodige omhoog gelul. Als je interessant wil doen kom dan met een duidelijk oplossing en lul niet zo slap. Als je zo slim bent weet je dat het niet haalbaar is zelf onmogelijk.