İsmet Özel'in "Dibace" şiirinin analizi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 27

  • @denizinardozgurluk7189
    @denizinardozgurluk7189 Місяць тому +1

    7:20 de başlıyor inceleme.

  • @TorpilliMatematik
    @TorpilliMatematik 2 роки тому +6

    İsmet Özel, anlaşılamayan ancak sevilen şiirlerin şairidir tarafımca.

  • @gazanfar_musabayov
    @gazanfar_musabayov 2 роки тому +7

    İsmet Özel, benim için müthiş bir ironidir. Yazarken, hayran kaldığım, konuşurken, ürperdiğim adamdır kendisi. Etkilendiğim şairlerin zirvesidir, ki, sanırım, uzunca bi’ dönem bu, değişmeyecektir. Ancak aynı zamanda görüşlerinin etkisi altında kaldığım da, söylenemez doğrusu. Ve belki de bu yüzden, anlam kazanan bir, semtdir, benim için.

  • @patates4220
    @patates4220 2 роки тому +5

    Hocam lütfen şiir analizlerinize gücünüz yettiğince bizler için devam edin .Emin olun çölde susuz kalmış pembe bir gonca gül ne kadar muhtaçsa gelişip de kızarması için bülbülün kalbinden akan kana ; biz gençler de sizin gibi değerli büyüklerimizden hayatın özütünü almaya ihtiyaç duyar haldeyiz. Teşekkür ederim ❤️

  • @batuhankusay315
    @batuhankusay315 2 роки тому +1

    Duygularınızı paylaşma nezaketinde bulunduğunuz için teşekkürler...

  • @oguzhan3604
    @oguzhan3604 Рік тому +2

    Video 6.41 de başlıyor arkadaşlar

  • @fdemir300
    @fdemir300 2 роки тому +2

    hocam ağzınıza yüreğinize sağlık. daha çok ismet özel şiir analizleri yaparsanız sevinirim. sağlıcakla kalın

  • @serkanemir1284
    @serkanemir1284 8 місяців тому +1

    Hocam Allah aşkına analiz demişsiniz, videonun yarısana geldik hâla analize giriş yapamadınız. İki üç dakikamızı alacak açıklamayı oniki dakika gibi abartılı gereksiz bilgiyle anlattınız; zaman kaybı için teşekkürler.

  • @ibrahimsenturk6890
    @ibrahimsenturk6890 Рік тому +5

    adamakıllı analiz yapmamışsınız ki sadece 1-2 dize

  • @mehmetgonem7198
    @mehmetgonem7198 2 роки тому +12

    Hocam merhaba. Ben 2012 senesinde Numune Hastanesi'nde yatıyorken sizden hassaten izin isteyerek taburcu olmuş bir psikoz teşhisli bir hastayım.
    2014 senesinde İsmet Özel'in Bir Yusuf Masalı'nı dinlediğimde dehşete kapılıp hayran olup çıldırdım ve hastaneye kapatıldım.
    Şu an yaşıyor olduğumuz hayatın bizzat kendisi mahşer. Bunu fark ettiğimde çıldırıp hastaneye kapatılmıştım en son ve bir daha delirmedim.
    Vicdanınıza sorduğunuzda başınıza gelen her kötü şeyin zamanında yaptığınız suçların hataların bedeli olduğunu görüyorsunuz.
    Allah yere göğe sığmadım mümin kulumun kalbine sığdım diyor hadis-i kutside. Kur'an'da ise insana Allah'ın takvasının ve şeytanın fücurununun ilham edildiği yazıyor.
    Psikiyatri Allah'la irtibat halinde olduğunu söyleyenlere psikotik diyor ama kişi bunu anlayıp daha sonra bu durumu da kasten terk edip her insan gibi yaşamaya devam edince Yunus'un dediği gibi dünyayı terk ahireti terk ve en son terki terk ediyor.
    Ermek denilen şey yapacağım her günahın bedelini şu an yaşıyor olduğum hayatta ödemeye razıyım demek mi acaba ne dersiniz?
    Aşk denilen şey Allah'tan razı olmak mı? Kur'an'da önce insanın Allah'tan razı olduğu sonrasında ise Allah'ın insandan razı olduğu yazıyor.
    Kahrın da hoş nurun da deme cesareti galiba Allah aşkının sükuna ermiş hali.
    İsmet Özel'in dediği gibi Fenafillah'ta sükunete erenlere aşk olsun :).

  • @haydarciftci2036
    @haydarciftci2036 Рік тому

    Hocam çok güzel bir proğram. Tebrikler.

  • @abdestliliberal875
    @abdestliliberal875 Рік тому +3

    Hocam münacaat incelemeden olmaz :)

  • @sevvald.9406
    @sevvald.9406 Рік тому

    Dinlediçe anlam farklılaşıyor sanki.. İsmet Özel

  • @Sabri-t2l
    @Sabri-t2l 10 днів тому

    👍
    GÜR BİR ÖZDEN ÖZGÜR(lük)E DİKEY GEÇİŞ
    ----------------------------------------------
    "Özü, gür olmayan insanın, hakikatle teması, mümkün değildir." diyen İsmet Özel'e, özün, gür hale nasıl getirileceğini sormuş ve fakat, bir cevap alamamıştım. Çünkü...
    ---
    Cevap, Yusuf Kaplan'dan geldi. Medeniyet Tasavvuru-Fütuhat-ı Medeniyye'ye Giriş kitabının, son sayfasında, şöyle diyor: "İlim, hakikatin, söz halidir. İrfan, hakikatin, göz(kalp gözü) halidir. Hikmetse, hakikatin, öz halidir." Burada, özden söz edilip göze/nazara veriliyor, ama cevap , bu değil. Cevap: "İlim, ribattır: Hakikate bağlanma. İrfan, irtibattır: Hakikatin bağlarını, birbirine bağlama. Hikmetse, rabıtadır: Bağ kurma."dadır desem, yalan olmasa da, doğru da olmaz. Bağ kurmak, evet, öz iledir, ama, açık ve net olmadığından...
    ---
    "İlim, çağrıdır: İlahi çağrı. İrfan, çağdır: Nebevi çağ. Hikmetse, çağlayandır: İlahi çağrıyla buluşan, nebevi çağla oluşan..." ve "İlim, bakıştır. İrfan, akıştır. Hikmetse, varış." sözlerinde mündemiç olsa da, giz(em)li olduğundan...
    ---
    "Hasıl-ı kelam; ilim, hakikatin, toprağa düşürülen tohumudur. İrfan, hakikat ağacının, tomurcuklanmasıdır. Hikmetse, filizlenen, yeşeren, tomurcuklanan hakikat ağacının, meyveye durmasıdır." diye noktalıyor, Yusuf Kalan mevzuyu, lakin... "Hikmeti yitiren hayat, bayatlar, solar. Hakikati yitiren hayatsa, insanı, yalnızca, ağlarına bağlar, ele geçirir, soldurur." cümlesinde de, bir anıştırma ve gönderme, bir tedai olsa da...
    ---
    Ve Yusuf Kaplan'ın, İsmet Özel'in sözüne, te'vilat, tefsir ve açılım getirdiği asıl cümle... Şöyle söylüyor, Yusuf Kaplan hoca: "İlim, sözü zenginleştirir. İrfan, gözü, derinleştirir. Hikmetse, ÖZ'ü, gürleştirir." Ve elbette, gürleşen öz, özgürleşecek ve ruh ufkunda yücelerek yükselmeye devam edecektir. Böylece üstadın: "Nedir, o katı şey ki, gücü, gönlün dağdağasını durultacak?" sorusunun cevabı da, deruni olarak, hissedilecektir.
    ---
    Sabri Altuntaş, 02. 07. 2023
    ***
    ua-cam.com/video/0VTv9PLteik/v-deo.html

  • @Karahan-
    @Karahan- Рік тому +1

    İsmet Özel büyük bir şair değildir...
    Şiirlerinde tam olarak anlaşılmama isteği olan , kendi şiirini boğan bir şair. Muğlak kelimeleri özellikle bulur seçer ki okuyan kişi asıl manaya erişmekte zorluk çeksin. Kolay anlaşılmama isteği , kolay anlaşılmadığı zaman kendisinin diğerlerinden üstün olduğunun kabul edileceğini zannetmesi ve belki de biraz dadaizm. Çoğu şiirinde, ancak şiirin bütünü ele alındığında anlatılmak istenilen şey az çok belli olur. Tasvirler , betimlemeler aşırı ağır , zorlama ve hatta bazen anlamsız ve saçmadır. Bir şeyi daha önce ifade edilmemiş bir biçimde ifade etmeye çalışırken bocalayan ve şiiri boğup öldüren bir şairdir. Üstelik şiirlerinde ne bir ölçü vardır ne de bir ahenk. Yani hem mana hem de ahenk açısından bana göre sınıfta kalmış bir şairdir. Büyük Şair dediğin böyle olmaz , Büyük Şair ; Yunus Emre , Yahya Kemal , Necip Fazıl gibi olur. Öyle ki şiirlerinde basitlikten gelen bir yücelik barındırırlar. Büyük Şairlerden bir şiir okuduğunuzda , anlamasanız bile ahenk ve kelimelerin duruluğu içinde kaybolur gidersiniz. İsmet Özel'in herhangi bir şiirini ele alın , okuması , anlaması zor ve çetrefilli görünür lakin aslında özünde üfleyince uçan sudaki köpük gibidir. Somun Pehlivanı gibidir. Görünüşte ağırdır ama aslında hiç bir heybeti yoktur... Ardından Necip Fazıl'ın bir şiirini okuyun , okuması kolaydır , çok basit şeyleri anlatıyormuş gibi görünür , üstelik ahenk ve manayı bir arada tutup okuyucuyu rahatlatır , hoşa gider , güzellik duygusunu hissettirir. Lakin özünde manası öyle derinlere iner ki Şairin zekasına hayran kalırsınız.

    • @askerbey3246
      @askerbey3246 Рік тому +12

      Anlayışım kıt da diyebilirdiniz.

    • @burakplt
      @burakplt Рік тому +7

      Gayet anlaşılır ve kendi içinde bir ahenk barındıran şiirlerdir ismet özel şiirleri. Uzun uzun yazarak anlamadığını gizlemeye çalışmanın manası yok..

    • @sevvald.9406
      @sevvald.9406 Рік тому +4

      Şiir basit değildir ki basit yazılsın , bir şeyi anlamaya çalışmak ona değer vermeye girer , siz başta verememişsiniz suçlusunu da İsmet Özel yapmışsınız

    • @manyakbisey04
      @manyakbisey04 11 місяців тому +2

      Uzun uzun yazmana gerek yoktu anlamadım şiirlerini de gitsin

    • @Şiir_Kulübü
      @Şiir_Kulübü 4 місяці тому

      Allah hidayet versin!