İsmet Özel'in Immanuel Kant Eleştirisi ve Sebeb-i Telif Şiirinin İncelemesi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 сер 2024
  • İsmet Özel'in çok okunan ve sevilen şiirlerinden biri olan Sebeb-i Telif, Immanuel Kant'a yönelik bir eleştiri içerir. "Üstümde yıldızlı gök, içerimde ahlak yasası..." Bu sözler Kant'ın mezar taşında yazar ve felsefesini özetler. Özel ise bu felsefi anlayışa kendi itikadi pozisyonundan karşı çıkar.
    Şiirleri ve fikirleri olanca tutarlı olan şair, bu şiirde sorduğu iki kısa soruyla neredeyse tüm düşüncelerini gözler önüne serme başarısı gösterir. Biz de bu sorular üzerinden Özel'in fikirlerini anlamaya ve meseleye sarahat katmaya gayret ettik.
    Son olarak videoda Özel'in şeriat tartışmalarında nasıl bir pozisyonda durduğuna da değindik. Bu video umarım size ve bana hep birlikte bize katkı sunar.
    Kitabımız "Türklerin Öteki Kaderi"ne ulaşmak için:
    www.kitapyurdu.com/kitap/turk...
    Abone Ol: / @semihsamyurek
    Twitter: / semihsamyurek
    Spotify: open.spotify.com/show/796KZzi...
    Mail adresim: semihsamyurek@gmail.com
    00:00 Abone Olmayı Unutmayın!
    01:08 Sebeb-i Telif Şiirinin Ana Teması
    05:00 Üstümde Yıldızlı Gök
    07:05 Dünyanın En İyi Yasası?
    11:18 Çocuğa Şiddet Örneği
    16:05 İsmet Özel'in İtikadı
    21:05 Üstümde Yıldız Gök Nedir?
    23:48 Allah Türkleri Üstün Yarattı
    25:30 Dünya Sistemi
    26:24 Şeriat Tartışmaları
    31:40 Önce İtikadımızı Düzelteceğiz
    32:57 Sonra Yaşam Biçimimizi Düzelteceğiz
    34:03 Ondan Sonra İdeal Düzen
    37:23 İşittik ve İtaat Ettik
    38:18 Sonraki Bölümde Ne Var?

КОМЕНТАРІ • 15

  • @ahmtmhrer3
    @ahmtmhrer3 6 місяців тому +11

    Birkaç hafta evvel Necmiye Alpay'ın yazısı üzerine düşüncelerinizi paylaştığınız video ile tanıdım sizi. Sonrasında fırsat buldukça diğer içeriklerinizi de izledim. Yazıyı ben de okumuş ve bazı notlar almıştım. Pek çok noktada ortak düşünce ve yaklaşımlara sahip olduğumuzu gördüm. İsmet Özel bir televizyon programında "Ben benim yazdıklarımı okuyan insanlar arasında birbirleri ile hiç karşılaşmamış olsalar dahi kuvvetli bir bağ olduğunu biliyorum." minvalinde bir söz söylemişti. Bu sözün gelişigüzel edilmiş bir söz olmadığını, gerçek hayatta bir karşılığı olduğunu da bir kez daha anlamış oldum. Rabbim çıktığınız bu yolda muhataplarınızı artırsın, muvaffakiyetler nasip eylesin inşallah. Sivas'tan selam ve duâ ile.

    • @semihsamyurek
      @semihsamyurek  6 місяців тому +4

      Eyvallah, bu sözler derin bir tesir uyandırdı bende. Söylediğiniz gibi Özel'in bu sözüne hep inamdım, çünkü evvela O'nun bu samimiyette konuştuğuna inanmıştım. Samimiyetinin belki de kaçınılmaz bir sonucu olarak okurları arasında bu bağ oluşabiliyor diye düşünüyorum. Duanız için de Allah razı olsun. Bursa'dan selam ve dua ile.

  • @rafiarzupinar1725
    @rafiarzupinar1725 5 місяців тому +1

    Çok verimli dolu dolu video olmuş.

  • @melekugur5033
    @melekugur5033 3 місяці тому +1

    Neden kaliteli videoların izlenme oranı çok düşük😢

  • @karanlikthomas9802
    @karanlikthomas9802 5 місяців тому

    10 ocak tarihli son yazısından sonra bir yazısı düşmedi.. 20 ocak tarihli panele katılmadı... haberdarmısınız acaba?

    • @semihsamyurek
      @semihsamyurek  5 місяців тому

      Maalesef. İnşallah hayırlısıyla yazılarına döner.

  • @kilinco32
    @kilinco32 6 місяців тому

    Aziz kardeşim, bu şiiri pek anladığınızı düşünmüyorum. benim buradan anladığım yasayı koyan insan olduğu müddetçe ya birisi veya grubun cikarinadir ya da mevcut bir durumu berkitmek yani saglamlastirmak için yasa vardır yani insanlarin koyduğu yasalar ya birinin cikarinadir ya da bir kişi veya grubun çıkarını berkitir. Yani neticede yasayı insan koymamalıdır koyarsa (yani Kant gibi içinde yasa varsa) muhakkak bir çıkar peşindesin ya da çıkarını berkitirsin. Ama yasa insanın içinde olmamalı olursa bir mangadasin yani birinin çıkarına çalışıyorsun. burada mangadaki iki tip var. birisi ateş eden diğeri de ateş etmek istemeyip de güya gözüm rahatsiz diye ovusturan tip. Eğer içinde yasa yoksa o yasayı kim koyacak? Adl sahibi olan yani Allah(CC). yani insanın değil (içindeki) insan dışı bir kuvvetin yani Allah'ın koyduğu yasa yani şeriat. İnsanın icinde yasa yoktur, olmamalıdır olursa bu çıkardan ve zulümden halı değildir. Yasayı sadece Adl yani Allah koyar. şiir bunu anlatıyor sizin yorumunuzla bence hiç alakası yok. Yani şu andaki dünya duzenine tam bir manifestodur. Adalet için değil. çünkü insan yasa koyuyorsa zaten adalet yoktur ve olamaz.
    selametle 👋

    • @semihsamyurek
      @semihsamyurek  6 місяців тому +1

      Videoda zaten bunları anlatıyorum hocam, tam olarak anlayamadım itirazınızı, ne yazmışsanız hepsi zaten videoda değindiğim şeyler. Tek farklı düşündüğümüz detay gözünü ovuşturanın mangada olup olmadığı, ki onunla ilgili de mangada olmadığına dair bir hüküm belirtmedim. Yasanın her zaman biri için olduğunu vurgularken Allah’ın koyduğu yasaları bundan hariç tuttuğumu anlamış olmanızı beklerdim. Allah’ı insanla burada bir tutacak değilim, acaba bu noktada mı farklı düşündüğümüzü zannettiniz, bunu belirtmesem de böyle düşündüğüm anlaşılır diye düşünüyorum ama belki de belirtmek lazım, teşekkür ederim yine de, selametle.

  • @fazlcevdetefendi
    @fazlcevdetefendi 6 місяців тому

    Kader mevzuunda, Said Nursinin Kader risalesini tavsiye ederim. Çok kısa şekilde ehli sünnetin görüşünü anlatıyor