Cheia sănătății în DIABET: 5 moduri să ai Glicemia Normală

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 кві 2024
  • Afli cum faci rezistența la insulină, prediabet și diabet de tip 2, ce APARATE de măsură MINCINOASE încearcă să vândă escrocii și 5 MODURI să ții GLICEMIA la un nivel NORMAL. Acest video face parte dintr-un proiect sprijinit de Sanofi.
    Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
    Mai multe informații și sfaturi utile de la dl. dr. Mihai Comșa, specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în emisiunea LIVE de aici: ua-cam.com/users/liveOJvxd_yf...
    Glicemia este cantitatea de glucoză pe care o avem în sânge, la un anumit moment. La un om sănătos, pe stomacul gol, ea are o valoare medie de până la 100-105 miligrame pe decilitru. Mai exact peste 70, dar nu mai mult de 100-105 mg/dL cum am zis. După ce omul îmbucă ceva, glicemia este normal să crească, dar nu ar trebui să depășească vreodată valoarea de 180 mg/dL. Modificările acestui parametru, ale glicemiei, creșterile ei, indică intrarea în zone periculoase, cum este prediabetul, și de la o valoare de 126 mg/dL în sus, diabet.
    Cu trecerea anilor, valoarea glicemiilor pe stomacul gol, crește. Nu mai este ca la 20 de ani, nici ca la 30 și nici măcar ca la 40 de ani. În organism, normal, apar modificări fiziologice, punem kilograme pe noi și raportul țesut muscular - țesut adipos, se schimbă. Avem mai mult adipos decât muscular. Avem steatoză hepatică, adică ficat gras (avem, avem!), iar ficatul gras este un factor care contribuie la creșterea rezistenței la insulină.
    Ce ne duce aici? Nu atât procesul de îmbătrânire cât stilul de viață: alimentația nesănătoasă, excesul caloric și lipsa activității fizice. Nu faptul că îți plac dulciurile și „rupi pe genunchi” prăjiturile este problema, ci excesul caloric. Că poți înghiți prea multe calorii inclusiv din mâncarea sănătoasă, provenită din cele mai naturale surse. Asta spre diabetul de tip 2 ne duce.
    Stresul, crește și el glicemia. O persoană care nu face mișcare și are parte de stres în mod constant, la care hormonii de stres (cortizolul, adrenalina, noradrenalina) și glucagonul, care este hormon hiperglicemiant, sunt secretați încontinuu, în timp dezvolta o rezistență mai mare la insulină. Glicemia crește și îl obosește pe pancreas, care la un moment dat nu mai poate să țină lucrurile sub control. Dar să ne înțelegem: nu înseamnă că stresul, singur, duce la diabet. O persoană sănătoasă, activă fizic, nu dezvoltă diabet nici în condiții de mare stres. E vorba și despre prezența celorlalți factori, de greutate și de steatoza hepatică. La o persoană care le are și pe astea, stresul grăbește diabetul care, oricum, într-un an, doi, trei, oricum apărea.
    Ai obezitate, ai ficat gras și rezistență la insulină. Practic ești pe prima treaptă a drumului spre diabet. Numai prediabetul te desparte de el, dar ajungi și-acolo foarte ușurel.
    Pe parcursul zilei valoarea glicemiilor variază. Și variază semnificativ, depinzând și de tipul de diabet. Dacă cei care au diabet de ani de zile în general cam știu lucruri despre aceste variații, cei cu prediabet sau recent diagnosticați cu diabet, constată adesea lucruri paradoxale pentru ei, pe care nu și le explică.
    Și vă rog să mai rețineți câteva lucruri dacă sunteți supraponderal sau obez, dacă aveți ficat gras, rezistență la insulină și risc de a dezvolta diabet de tip 2. Măsurați-vă glicemiile. Dimineața, pe stomacul gol. Cu un glucometru. Din sânge din deget. Chiar și dacă sunteți pacient diagnosticat cu diabet de tip 2 și urmați tratament insulinic. Faceți efortul de a slăbi. Nu, nu e ușor, nu e deloc ușor, dar e necesar. Schimbați-vă stilul de viață. Aveți grijă ce și cât puneți în farfurie. Faceți mișcare. Faceți mișcare. Faceți mișcare. Și încă ceva: pe internet (pe Facebook, pe Instagram) apar diverse site-uri care fac reclamă la aparate care măsoară continuu glicemia, respectiv un fel de ceasuri care costa la vreo 150-200 de lei. Ceasuri care - vezi Doamne - te scapă de corvoada de a te mai înțepa în deget. Atenție! Sunt făcături ordinare! Nu există dispozitiv medical care să facă asta. Și FDA, autoritatea americană care administrează siguranța alimentelor și medicamentelor, a dat o avertizare că nu există niciun dispozitiv fără senzor care să poată determina valoarea glicemiilor. Așa că aveți grijă săfiți victima escrocheriilor!
    ---
    Facebook: / pacientul20
    Instagram: / pacientul2.0
    TikTok: / _pacientul2.0
    EHealthRomania: ehealthromania.com/
    Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
    #sanatate #romania #diabet

КОМЕНТАРІ • 68

  • @AdutzuAdrian
    @AdutzuAdrian Місяць тому +7

    Pentru mine ca sunt prea slab si vreau sa ma ingras ca sa am o greutate normala, recomandarea de a manca dimineata este foarte buna. Insa pentru cineva supraponderal si cu diabet de tip 2, nemancatul dimineata face parte dintr-un regim de inversare al diabetului de tip 2, chiar daca la inceput glicemia este mare dimineata. Se intampla datorita unui proces numit gluconeogeneza in care ficatul produce glucoza din rezerve adica din grasime in mod special. Bineinteles, acest regim implica mese sanatoase, echilibrate, sarace in carbohidrati si alti factori importanti(odihna, hidratare, etc), care impreuna conduc la remisia diabetului. Acest lucru a omis sa spuna domnul doctor. A spus doar jumatate de adevar. Asta pentru ca sistemul medical ne doreste pacienti fideli cabinetelor si clienti fideli farmaciilor.

  • @bothcarmen9917
    @bothcarmen9917 2 місяці тому +6

    LA MULȚI ANI! FLORII BINECUVÂNTATE, TUTUROR!CU MULT DRAG! 🙏❤️🕊️😘🌹🌹🌹💞☀️

  • @nucupanzaru9609
    @nucupanzaru9609 2 місяці тому +6

    Super de super! Vă apreciez munca! 🧘 Acu' ntre'noi...A fi sau a nu fi! 👽 TOATE BUNE! 🙏

  • @ancaioana2175
    @ancaioana2175 2 місяці тому +13

    Cel mai bun canal de sanatate din Ro 🌹🌹🌹🌄🌄🌄♥️♥️♥️🥰🌎

    • @Pacientul
      @Pacientul  Місяць тому

      Mulțumim mult pentru asemenea cuvinte! Suntem onorați! Vă dorim multă sănătate! ❤❤

  • @user-vh3xo4xn7t
    @user-vh3xo4xn7t Місяць тому +2

    Domne draguta esti.❤❤❤❤❤

  • @margaretaberes1175
    @margaretaberes1175 2 місяці тому +2

    ,,MULTUMESC!!!". FRUMOASA SI BUNA LAURA.

  • @marianvlad8553
    @marianvlad8553 2 місяці тому +3

    Mulțumesc frumos pentru informații ❤❤

  • @iuliavasile1720
    @iuliavasile1720 Місяць тому

    Te iubesc multumesc de avertizare

  • @iuliavasile1720
    @iuliavasile1720 Місяць тому

    Multumim foarte bine explicat

  • @doinagabudean9297
    @doinagabudean9297 26 днів тому

    Foarte bune și educative aceste informatii,dar eu am diabet deja, de 2o de ani,asa că toate acestea eu le cunosc,multumesc!!

  • @sandybell072002
    @sandybell072002 Місяць тому

    Mulțumesc frumos
    🤗🌹🙏♥️🥰

  • @lusmocanu7882
    @lusmocanu7882 27 днів тому

    Multumesc mult pentru informatii si sfaturi.❤❤❤❤❤

  • @emiliavarro4201
    @emiliavarro4201 6 днів тому

    Mulțumim pentru sfaturi! Doamna ce le prezintă nu are un aspect sănătos, nici la trup și nici la față. Dumneavoastră de ce nu le urmați? Fără răutate!

  • @mariajungheatu3111
    @mariajungheatu3111 Місяць тому

    Mulțumesc de postare...din care am aflat informații prețioase !
    Sărbători fericite !

  • @pseudoblackie
    @pseudoblackie 2 місяці тому +2

    Yeeees tanti Laura, welcome back ❤❤

  • @Ana-nm5nr
    @Ana-nm5nr 2 місяці тому +5

    Mersi Laura multa sanatate pentru toti ❤

    • @varvaralarie1265
      @varvaralarie1265 Місяць тому

      Mulțumesc mult pentru sfaturi bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintea sufletul și inima tuturor oamenilor cu mila și iubirea lui nemasurata amin Doamne-ajută

  • @lenutababan3854
    @lenutababan3854 2 місяці тому +5

    Mulțumesc frumos pentru sfaturi ❤❤❤❤❤

    • @Pacientul
      @Pacientul  Місяць тому

      Și noi vă mulțumim că ne sunteți alături! Vă dorim multă sănătate și zile cu lumină! ❤❤

  • @user-vh3xo4xn7t
    @user-vh3xo4xn7t Місяць тому

    Cel mai bun canal
    Cei nai buni.profesionisti
    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  • @tincamuma5020
    @tincamuma5020 2 дні тому

    Soțul meu a fost acum dus de urgență la spital și l a găsit cu diabet cu glicemia 280

  • @marianatusi6804
    @marianatusi6804 2 місяці тому +1

    Multumesc !

  • @rusucornelia7816
    @rusucornelia7816 2 місяці тому +5

    Mulțumesc cu recunoștință!❤❤❤

    • @Pacientul
      @Pacientul  Місяць тому

      Și noi vă mulțumim că ne sunteți alături! ❤❤

  • @doinacasian5546
    @doinacasian5546 2 місяці тому +3

    Laurica multumesc mult!M-ai luminat mai bine cu acest videoclip!

    • @Pacientul
      @Pacientul  Місяць тому

      Are acest efect! Și nouă ne luminează zilele 🤗🤗

  • @florinrotari1970
    @florinrotari1970 2 місяці тому +1

    Eu am avut 180 acu 4 săptămâni, dar am mâncat dimineața 3 feli de pâine albă cu pastă vegetală (pateu) de atunci mănânc pâine neagră cu semințe, și beau cafea cu lapte..! Dar încă nu mi-am măsurat glicemia..dar fac mișcare toată ziua, lucrez la spații-verzi..!

  • @marialaura9927
    @marialaura9927 Місяць тому +1

    Am 103 după o cafea cu 2 lingurițe de zahăr și tocmai am o bucată de ciocolată in gură....Am 63 de ani și aproape 100kg, dimineața pe nemâncate am 67-70 maxim

  • @lucretiamate3776
    @lucretiamate3776 2 місяці тому +1

    nu mănânc dimineața înțeleg de ce mie mare glicemia ,va mulțumesc!!

  • @tincamuma5020
    @tincamuma5020 2 дні тому

    Unde găsim pe domnul doctor și unde găsim acest aparat

  • @user-ni8pe5ct5g
    @user-ni8pe5ct5g Місяць тому

    Da,mananc.

  • @iulianamarinaruxandar1792
    @iulianamarinaruxandar1792 2 місяці тому +1

  • @victortulbure2005
    @victortulbure2005 Місяць тому +1

    EU DIMINEATA MANANC O LINGURITA DE POLEN SI O LINGURITA DE PASTURA MAI BEAU CU CAFEA CITEVA PICATURI DE TINTURA DE RADACINA DE PAPADIE SI UN CEAI DE ROSCOVE IN AMESTEC CU SEMINTE DE IN

  • @gicamihaiu4469
    @gicamihaiu4469 2 місяці тому +3

    Am 50 de ani, 1,72 înălțime și 67 de kg. Fac mișcare zilnic locuind în mediu rural.

  • @gicamihaiu4469
    @gicamihaiu4469 2 місяці тому +1

    Eu am frecvente căderi de glicemie. Valoare de 44, 52 . Glicemie mare nu am avut niciodată. Ce părere aveți?

  • @nicoletta100
    @nicoletta100 2 місяці тому

    Va multumesc! Singurul loc unde am aflat de ce e mare glucemia dimineata!!!❤

    • @Pacientul
      @Pacientul  Місяць тому +1

      Ne bucurăm că am putut să vă ajutăm! ❤❤🤗🤗

  • @Florius19881
    @Florius19881 2 місяці тому

    Am inceput de o saptamana sa nu mai mananc dimineata ,beau o cafea fara zahar dimineata, beau toata ziua apa, mananc in jur de ora 12 si am schimbat ordinea in care incep sa mananc pe care o respect, (rosii , ardei gras , conserva de ton , o lingurita de otet de mere, un mar sau banana si la final mananc o prajitura si beau o cafea fara zahar ) dupa care fac iar pauza pana in jur de ora 19 cand iar mananc, legume , cartofi pai la airfryer , piept de pui la airfryer, un fruct) ,

  • @user-tr4ws9hc7i
    @user-tr4ws9hc7i Місяць тому

    Mănânc dimineata

  • @user-pu2jc1rx2l
    @user-pu2jc1rx2l Місяць тому

    Postul intermitent, nu e recomandat diabeticilor?

  • @marinstoian975
    @marinstoian975 Місяць тому

    Am 70 de ani inaltime1,65 m greutate corporală 63 kg,am diabet de peste 15 ani,am urmat cu tratament medical pentru diabet zaharat tip 2 (Siofor și mai apoi Forxiga 10mg /zi)Am decis sa fac o schimbare în stilul de viață respectând cei trei factori ce duc la diabet Mișcarea,Dieta și Controlul stresului,am renunțat la medicație după ce toate analizele medicale au arătat ca sunt în limitele normale.Ce sfaturi îmi recomandați,ținând cont ca de 2luni nu mai iau medicamente pentru diabet?

  • @crivatusevastiana1988
    @crivatusevastiana1988 2 місяці тому +2

    Cum a-ți afirmat dumneavoastra, asa mi se întâmplă și mie, la ultimele analize au iesit trigliceridele mari, colesterolul rau mare și glicozilata 7,3

    • @crivatusevastiana1988
      @crivatusevastiana1988 2 місяці тому

      Menționez că o perioada de 5 ani am luat medicamente neuro, pe fondul unor probleme personale

    • @cameliailascu9760
      @cameliailascu9760 Місяць тому

      Buna seara ! Testul Homa este relevant ? Eu am renuntat de un an la insulina si metformin ,nu mai vreau sa aud de ele .Mi- am facut un regim al meu ,am 64 de ani ,1,60 ,65 kg.Mai lupt sa dau jos inca cinci 😅.Va multumesc !

  • @EnterpriseTNG
    @EnterpriseTNG Місяць тому

    Nimic de hemoglobina glicata? Indicele Homa ?

  • @MarinStoica-xv5dc
    @MarinStoica-xv5dc 2 місяці тому

    DECI TREBUIE SA MANANC DIMINEATA ? AM BURTA SI VROIAM SA O SCAD !

  • @elenachiu8525
    @elenachiu8525 2 місяці тому

    Nu mincam dimineața .Nu suntem Pre diabetici.Cum explicați cu Postul intermitent???? Multumesc

  • @marialupascu179
    @marialupascu179 Місяць тому

    Sunt diabetic de gr 2 din 2000 si la insulina din anul 2015 masor glicemia masar de doua ori pe zi dimineata si seara.Sunt din Moldova Cum asi putea sa am si eu asa ceva sal lipesc la mina si sami masor glicemia ma dor degietele de atea inpunsuturi

  • @ValentinDumi
    @ValentinDumi 2 місяці тому +1

    Buna ziua! cum se numeste aparatul pe care il poarta Lucica?

  • @tatianaclipa5739
    @tatianaclipa5739 Місяць тому

    Am 57 ani si am gligata 5.80.vreau sa stiu am pre diabet?

  • @vioricabercea7536
    @vioricabercea7536 Місяць тому

    Da am văzut acum.cred ca eram pe la bucătărie.Telefonul e în dormitor.

  • @RomaniaReview
    @RomaniaReview Місяць тому

    Știi despre diaxil?

  • @MariaPaiu-uu5qx
    @MariaPaiu-uu5qx Місяць тому +1

    Nu maninc dimineata!

  • @iulianamarinaruxandar1792
    @iulianamarinaruxandar1792 2 місяці тому +5

    Mulțumesc eu nu mănânc dimineața. Am înțeles de ce dimineața este ridicata glicemia

  • @LAZiggy-lion61
    @LAZiggy-lion61 Місяць тому

    Trebuie sa nu stăm mult dimineața cu glicemia mărită. Și cu postul intermitent , cel ridicat în slăvi, cum rămâne?

    • @Mariana-kb2vt
      @Mariana-kb2vt Місяць тому

      Eu mananc dimineata la ora 8 si masa a doua la ora 14. Restul timpului e post.

  • @dorinaani6494
    @dorinaani6494 Місяць тому +1

    No/ A-i deschis subirct ficat -@etc-!!!

  • @gela137
    @gela137 2 місяці тому +1

    Cel mai mare canal de sănătate ??? Dr.Sten Ekberg are 3,71 mil.rdtr cel mai bun canal de sănătate ,!!!

    • @elenacalin8765
      @elenacalin8765 Місяць тому

      Așa, și? Nu-ți place? Nu te uiți! Eu îi urmăresc și constat că informațiile sunt corecte, clar explicate și binevenite. Mulțumim, Laura, ție și medicilor invitați! Da, eu mănânc dimineața. N-aș putea începe vreo activitate fără să mănânc.
      Numai bine tuturor!

    • @Crisseu_Official
      @Crisseu_Official Місяць тому

      La fel putem spune și despre canalul doctorului Eric Berg.

    • @rozalyionesco939
      @rozalyionesco939 Місяць тому

      Noi.nu suntem doar corp fizic

  • @rozalyionesco939
    @rozalyionesco939 Місяць тому

    Mananc dimineata, nu plec la serviciu lesinata de foame!!

  • @nelidobrescu766
    @nelidobrescu766 Місяць тому

    Am înțeles sa trăiți! Am sa mănânc dimineața.Putin!