Arjen pienet asiat voivat aktivoida kehodysforian

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 жов 2024
  • Heta Eskelinen on psykofyysinen fysioterapeutti, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja seksuaalineuvoja.
    Heta avaa videolla sitä, miten kehodysforian kokemukset vahvistuvat ja kuinka niitä voi helpottaa.
    Arjessa olevat perusasiat voivat aktivoida kehodysforian. Kireät vaatteet iholla voivat muistuttaa omasta kehonpiirteistä jotain sellaista, joka aiheuttaa ahdistusta. Joillekin, jossain tilanteissa kehodysforia voi tulla peseytymisen tai vessakäyntien yhteydessä. Joskus myös kosketus tai halaukset voivat ahdistaa, erityisesti silloin, jos niitä tehdään yllättäen.
    Kehopiirros on yksi tapa, jolla vanhempi ja lapsi voivat hahmottaa kehodysforian kokemuksia. Piirrokseen voi värittää liikennevalovärein (punainen, keltainen, vihreä) kehoon liittyviä tunteita ja tuntemuksia. Lapsi saa itse keksiä sanat, joilla hän kuvaa kehonosaa. Punainen usein tarkoittaa sitä, kun tunne on epämiellyttävä tai ahdistava. Keltainen neutraali tai ihan ok. Vihreä kuvaa tunnetta siitä, ettei ahdista tai tämä osa kehosta on jollain tapaa jopa miellyttävä. Tunne omasta kehosta voi vaihdella. Myös yleinen kuormittuneisuuden tila vaikuttaa siihen, miten ja kuinka omassa kehossaan voi.
    Kehodysforiaa voi helpottaa monella tapaa. Heta kuvailee, että mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia tuottavat asiat usein vähentävät myös kehodysforian kokemuksia. Tai asiat, jotka vie pois huomiota omasta kehosta. Myös turvalliset aikuiset ja läheiset, vertaiset on merkityksellisessä asemassa kun puhutaan kehodysforian vähentämisestä. Ja erityisesti he, jotka ymmärtävät kun lapsi sanoo että ahdistaa ja täytyy vetäytyä tai poistua hetkeksi paikalta.
    Myös musiikki, piirtäminen, maalaaminen sekä eläimet sekä niiden ajatteleminen voi tuoda helpotuksen.
    Kehodysforia ei automaattisesti kuulu transihmisen elämään. Vaan suhde omaan kehoon voi olla vaikka aivan neutraali. Joskus keho voi tuntua enemmänkin itselle vieraalta, jolloin se näyttäytyy siten että osa omasta kehosta on jotenkin liikaa tai liian vähän. Vanhempien oma suhtautuminen kehoon on merkityksellistä myös tässä teemassa. Vanhemman omat ajatukset, toimintamallit, uskomukset ja asenteet. Vanhemman on myös tärkeää miettiä omia normeja, historiaa ja käsitystä sukupuolesta sekä kehosta.
    Vanhemmille suunnattua tietoa ja palveluja löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Videot on tuottanut Sense of belonging -hanke. Sense of belonging on Setan sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n yhteishanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lue hankkeesta lisää: sukupuolenosaa....
    Sukupuolidysforian omahoidon löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Nuorille suunnattua tietoa ja tukipalveluita löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Kuvaus ja editointi: Mikko Patrikainen

КОМЕНТАРІ •