Moeten we kinderen nog wel straffen en belonen?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 кві 2024
  • Jolanda mailde mij met haar vraag omdat ze in de praktijk tegen was gekomen dat kinderen gestraft werden in de klas, dus zij vroeg zich af of we kinderen nog wel moeten straffen? Daar ga ik graag wat dieper met je op in.
    - - - - - -
    Ik ben Marcel van Herpen, leraar en pedagoog. Met meer dan 30 jaar ervaring in het onderwijs, deel ik hier mijn kennis en ervaring met jou.
    Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een bericht of mail naar info@marcelvanherpen.nl
    Volg me op LinkedIn www.linkedin.com/in/marcelvanherpen
    Of ga naar mijn website www.marcelvanherpen.nl

КОМЕНТАРІ • 1

  • @mariekehabraken5012
    @mariekehabraken5012 2 місяці тому

    Dank je wel Marcel voor je prikkelede filmpjes! Graag deel ik bij deze even mijn gedachten/ gevoel. Bij 'helpen' loop je de kans dat er sociaal wenselijk gedrag ontstaat richting de docent. Ook zou je daarmee een onbewuste 'straf' of 'beloning ' kunnen impliceren. Als je 'helpt' is het goed, als je 'geholpen moet worden' doe je iets fout. Ik voel wel wat je bedoelt en ik denk dat het iets genuanceerd zou kunnen worden. Het gaat in de 'micro samenleving' (m.i.) over het zien van talenten, iedereen doet ertoe (net als in de 'grote wereld'). Je helpt elkaar door het gedrag meer zichtbaar te maken. Niet als beloning maar vooral voor eigen (en elkaars) inzicht en reflectie, denk ik. Want je talent is voor jezelf zó vanzelfsprekend, dat je dat niet echt op zal merken. Daar heb je vaak anderen voor nodig. En het is aan de leraar om een veilig klimaat te scheppen waarin deze dialoog kan plaatsvinden, bevestigd of genuanceerd kan worden, maar vooral samen ontdekt mag worden mét de groep. Leerlingen die gedrag laten zien (dat vaak uit onmacht ontstaat of overspoeling) wat niet prettig is voor henzelf, de groep en/of de docent, hebben ook vaak weinig inzicht meer in waar ze wél talent voor hebben, wat wél goed en fijn loopt. Dat denkpatroon onderzoeken (oorzaak zoeken geef je aan) en doorbreken is vaak complex. Kunst als leraar is ook om niet té snel conclusies te trekken. En ook 'hulp' te vragen aan collega's of experts.