Toelatingsexamen Tandarts Chemie 2022 Vraag 6, 7 , 8 , 8 & 10

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 10

  • @SciencebyStars
    @SciencebyStars  3 місяці тому

    Voor een overzicht en snelle navigatie van al de lessen op dit kanaal: docs.google.com/document/d/19d_PO4kv0W_2Gj5h9ujmbo5g9xt1K03Y

  • @johannagoethals6994
    @johannagoethals6994 5 місяців тому +1

    Dag Science by Stars, nog een vraagje ivm vraag 10. Klopt het dat de intermoleculaire krachten bij ethanol sowieso groter moeten zijn dan die bij ethanal door de bijkomende aanwezigheid van waterstofbruggen bij ethanol? Bedankt voor uw zeer waardevolle videoreeksen!!

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  5 місяців тому

      Beste Johanna, in dit geval wel... Dat had ik ook beter vermeld gehad in de video. Maar je moet een beetje oppassen omdat het effect van waterstofbruggen niet altijd even groot is als het effect van een polaire binding.

  • @BIGBROGAMOGA
    @BIGBROGAMOGA 2 місяці тому +1

    ik heb een vraagje in verband met vraag 8 om 9:10 . als de evenwicht al naar rechts is en we voegen Hcl toe dan gaan ze weg reageren met f- en gaat het meer naar rechts. moeten we dus niet de evenwicht naar links proberen te verschuiven?

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  Місяць тому

      Hey, ik heb je vraag helemaal over het hoofd gezien. Sorry hoor. Het zal nu niet meer nodig zijn.... hopelijk ben je geslaagd voor je toelatingsexamen!

  • @laure5199
    @laure5199 3 місяці тому +1

    Stel nu dat u wel het oxidatigetal moet bepalen voor propaan de linkse koolstof wordt dit dan -3 want die krijgt 3 elektronen van H maar wat dan met die elektronen die die deelt met de gebonden C krijgt elke C dan 1 elektron? Dit verandert het oxidatiegetal niet want die elektronen komen van C maar gewoon om te zien of het klopt wat ik zeg, al bedankt!

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  3 місяці тому

      Normaal wordt gezegd dat het verschil in ENW tussen twee betrokken bindingspartners moet liggen tussen 0.5 (sommige bronnen spreken van 0.4) en 1.66. In het geval van de klassieke C-H binding zonder grote secundaire effecten (inductief of mesomeer effect ) wordt er gezegd dat de elektronen niet verschuiven en dat de binding apolair is waardoor het OG in feite 0 is. OG bij organische moleculen zijn wel veel lastiger dan OG bij anorganische moleculen.

  • @SciencebyStars
    @SciencebyStars  Рік тому +1

    Stom foutje op 15:03 de elektronegatieve waarde van zuursto is natuurlijk 3,5. De rest van verhaal blijft gelukkig wel kloppen. Shame on me. 🥴

  • @maram8721
    @maram8721 Рік тому +1

    Hoi meneer, bij vraag 6 wat bedoelt u met de stelling a+b+c= 20%? want in de opgave stond dat alleen in het reactievat met 20% toeneemt en dus dan toch alleen maar b+c=20%?

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  Рік тому +1

      Ik had bij deze reactie voor het duidelijker te maken beter een dubbele pijl gebruikt want het gaat hier over een evenwichtsreactie. Dat wil zeggen dat reagentia A niet helemaal gaat wegreageren en dus deels in het reactievat aanwezig blijft