Het is toch enorm Jammer (met een hoofdletter) dat Victron de behuizing niet uitwisselbaar maakt, wetende dat veel mensen hun Multiplus ermee willen vervangen. Daarnaast inderdaad de "lage" ingangsspanning een enorme bottleneck, mede omdat panelen steeds groter worden en een iets hogere spanning leveren. De spanning is ook net te laag om op een veilige manier een EV batterij te koppelen, waar we met zijn allen toch naartoe gaan/willen. Verder vind ik 6Kw erg beperkt qua vermogen, waar de HS19 een oplossing voor kan zijn, maar die staat al 2 jaar in de "Binnenkort leverbaar" modus. Het moge duidelijk zijn; ik ben wat teleurgesteld in Victron. Ik wilde niet langer wachten op de HS19, dus ik heb maar een Solax x3 Ultra 30Kw besteld. Wordt binnenkort geleverd, dus we gaan het zien wat er "handiger" is. Begrijp me niet verkeerd, mijn hart is nog steeds blauw, maar wel met een deukje... Prachtige video's trouwens, keep up the good work!
Ik installeer gewoon 1 Deye hybrid inverter kastje. 1 kastje. Daarop sluit ik al mijn zonnepanelen en batterijen aan. En klaar. Geen gedoe geen 1 on 1 rule of welke beperkingen ook allemaal. Volledig 3 fase asynchroon te belasten. Ik snap niet dat mensen nog kiezen voor Victron. Ze lopen compleet achter. Kastje is 90cm hoog, 60 breed. En kan 80kW doen. Je hebt ze ook kleiner met minder vermogen. Maar al met al neemt het veel minder ruimte in dan Victron en kan veel meer. Had stiekem ook liever victron gehad, en zelfs ietsje meer voor willen betalen. Alleen ze leveren gewoon niet wat de klant wil. En dat maakt mij ook wel een beetje boos.
@@HermanWillems Volgens mij is dit appels en peren. Ik vind niets over Dye en het intelligent handelen met dynamische tarieven. En bovendien hoe is het gesteld met de security? Zet je met een volledig chinees product niet de deur open voor hackers uit Azië? Het is niet voor niets dat er steeds meer voor gewaarschuwd wordt.
Weer een TOP video!! Dank je wel!! Ik sta op het punt om een Ess installatie te gaan aanschaffen. Het is een mooi systeem. Maar toch blijf ik nog even bij de vertrouwde multiplus. Er is nog niet veel informatie over de solar rs en zeker niet in combi met Ess software. Victron loopt er ook nog helemaal niet mee te koop. En vermeld ook nog niet dat het wel "kan" Dus dan kies ik toch nog even oud en vertrouwd!! Met alle suport en een internet vol info en tips!! Of zouden jullie het al installeren bij klanten? Natuurlijk mijn petje af, dan je zelf het proefkonijn wil zijn. En dat je de uitdaging aan gaat!! Het is echt een mooi systeem, voor de "consumenten" denk ik voor over twee jaar of zo.... Wel een leuk en mooi video geworden. Ga zo door.
Hoi Harold. Heb ik alle begrip voor . Ik zie jouw filmjes ook meer als een soort van kennisbron over aspecten van het Victron ESS verhaal. interessant leuk en leerzaam. Het is mooi dat je dat doet, Een top jaar gewenst.
Dank voor weer een duidelijke video. Tegen het einde(32:40) heb je het over de galvanische scheiding die er niet zou zijn tussen batterij en systeem. Zoals ik het lees is er geen galvanische scheiding tussen het PV en 230V gedeelte maar juist wel tussen PV(systeem/interne dc-bus) en de batterij. De DC/DC converter in het blokschema zou voor deze scheiding (kunnen) zorgen.
Goed verhaal Harold. Het nadeel van de toepassing met trafo is het lagere rendement zeg je.Hoeveel lager? Het voordeel lijkt me dat het zeer betrouwbaar is en gebleken. Dat deze nieuwe techniek dit ook gaat/kan waar maken heb ik geen fiducie in. De tijd zal het leren. Victron probeert mee te profiteren met de energie transitie heb ik het gevoel. Ik hoop dat ze daarmee niet het bestaande uitgangspunt uit het oog verliezen.
Nog een tip aan @VictronEnergyBV: maak naast een HS19 een "RS19": een 3-fase omvormer met laagspanningsbatterij en hoogfrequente omvormer, oftewel 3 RS-en in één behuizing die past binnen een ophangvlak van 900×500mm en ook liggend gebruikt mag worden. Zo hoeven we geen nieuwe kasten of ophangbeugels te ontwerpen en wordt de 3×MultiPlus/Quattro vervanging een stuk eenvoudiger dan wat we hier zien.
de vaak hoge temperaturen in je batterij systeem 50+ graden, hoe wil je dit aanpakken? zeker nu je een nog hogere laad capaciteit op je batterij systeem zet.
Beste harold. Wat weer veel info en volg al een tijdje div kanalen wat er kan. Ik snap alleen niet waarom er geen quattro in het filmpje wordt gebruikt met 2x ac ingangen die de stroom regelt onderling en mag je 25amp afzekeren met 25amp van je omvormer, zover ik weet 2 stappen terug dus 16amp. Ben ook een victron liefhebber maar wist niet dat die ook uit china/india komen waar veel andere merken ook vandaan komen wat het wel lastiger wordt om een keuze te maken. of growatt etc en nog veel andere merken batterijen die stukken goedkoper zijn. Ben ook benieuwd naar de beveiliging van victrons. Ben benieuwd naar je antwoordt.
quattro passen wij maar weinig toe. De 2e ACin heeft alleen zin als je er een stabiele generator op wil aansluiten. Maar daar hebben wij (goedkoper) ook andere oplossingen voor. Selectiviteit is geen verplichting dus je bent niet verplicht om 16A af te zekeren. Maar ik loop natuurlijk wel een groter risico, vooral bij kostsluiting in huis. De productie komt nog steeds uit het verre oosten maar voor zover ik heb begrepen wordt de productie in CHina wel afgebouwd. De vraag die jij je moet stellen is of je voor de laagste prijs gaat of dat je voor europese producten met europese software gaat. Met de toenemende kans op cyber aanvallen weet ik het wel.
Niet vervelend bedoeld, maar is dit niet gewoon een behoorlijke kapitaal vernietig? Ik snap dat dit voor jou als bedrijf anders ligt maar de gemiddelde particulier gaat natuurlijk z'n Multiplus niet vervangen toch schat ik zo in. Verder wel een goede uitleg, en informatieve video.
Iets viel mij op en ik zou graag een vraag stellen: op 16:20 vertel je dat je een 25A remautomaat plaatst tussen de Eigen Energiemeter en de Multiplus2/MultiRS. Zou je kunnen uitleggen waarom dit extra toegevoegde waarde heeft? Reden van mijn vraag is, dat in Drenthe (Enexis) worden er 3 losse 25A installatie automaten geplaatst door de netbeheerder, die je zelf kan bedienen. Is dat bij jou ook het geval, of zijn die onbereikbaar en verzegeld? Of maakt het in jouw beleving een verschil dat de remautomaat nog een keer extra na de kWh meter zit? Goede uitleg overigens, ik zie uit naar de volgende edities op je kanaal. Top.
De 'remautomaat' (geen offieciele term) is een automaat die sneller afschakeld dan de zekering voor de meter. Afhankelijk van de leeftijd van de installatie heb je een automaat of een smeltveiligheid
Ik heb het gevoel dat Victron achter de feiten aan loopt en ondanks het Dynamic ESS experiment zich effectief alleen op rijke mensen richt) en het prima vind om een niche merk te blijven met hoge marges. Ik vind het product portfolio niet goed aansluiten bij de behoefte van een thuisgebruiker (geen stille en compacte all-in-one 3 fase omvormer, software is extreem verouderd en niet wat normale mensen snappen). Jammer, want ik denk dat ook mensen met iets minder (geld) baat kunnen hebben bij een ESS en Victron zou een Apple van de ESS markt kunnen worden (is ze niet imho). Gewone mensen gaan never in Node Red programmeren en het kan ook niet werken want voor een ESS moet je met pc/sat/lp solvers aan de slag (vet moeilijk). Ik heb gewoon het gevoel dat Victron heel veel kansen laat liggen.
In veel landen waar solar en batterijen echt belangrijk zijn zeker als backup voor een onbetrouwbaar grid, denk aan Oekraine, Zuid-Afrika, India en Zuid Oost Aziatische landen. Die kopen nu allemaal hybrid inverters. Juist van die types die Victron dus helemaal niet levert. Het overschakelen gaat ook instant. Het is gewoon 1 kastje waar je alles op aansluit en klaar. Victron loopt achter.
Ik ben het met je eens, de vraag is alleen of Victron haar producten voor de consumentenmarkt verkoopt. De functionaliteit van Victron is met name bedoeld voor scheepvaart, campers en eiland bedrijf in afgelegen gebieden. Dat je deze techniek ook goed in eigen huis kunt gebruiken, is mooi maar daar lijkt de apparatuur niet primair voor ontwikkeld. Wel is het zo dat Victron alle know how in huis heeft om een zeer goede 3 fasen omvormer te bouwen, welke makkelijk de concurrentie aan kan met de Chinezen of Duitsers. En het is inderdaad jammer dat men niet het zakelijke inzicht heeft de handschoenen op te pakken.
Snap dit niet helemaal. Dat 'mensen' de software niet snappen is toch niet echt een reden. Ik denk dat er net zo weinig mensen snappen hoe je een fatsoenlijke elektrische installatie aanlegt. Als de software dan van Apple niveau is dan kan diegene toch nog steeds niet even een omvormer vakkundig op zijn huisaansluiting aansluiten zou je zeggen. Vind ik dus ene beetje een drogreden. Daarnaast kan de software veroudert over komen maar is deze dat zeker niet. Victron ondersteunt veel verschillende protocollen die gewoon heel veel gebruikt worden in allerlei apparaten. Het platform is veel meer open dan menig ander apparaat. Overigens wel eens dat het eens tijd wordt voor een 3-fase model van 1 van de veelverkochte varianten.
Ook de beste wensen! En een nieuwe intro :) Zou inderdaad mooi zijn als de Multi RS zonder mppt komt. Dan kun je ook voor de "kleinere" installaties 1 Multi RS met solar kunnen nemen en 2 zonder. Zodat je toch 1 of 2 strings PV kwijt kunt en daarmee je accu's kan laden. Alleen de vraag is dan... stel je Multi RS Solar zit op fase 1 en een groot verbruiker gaat aan op fase 2 of 3. Dat loopt dan altijd via de batterij? Maar dat is met 3 stuks Multi RS Solar natuurlijk ook het geval als je je PV maar op 1 van de 3 hebt aangesloten.
Dat laatste stukje is niet helemaal geneuzel (de galvanische scheiding batt en net), zeker voor zelfbouwers. Dan komt nu ook de vraag: hoe zit het mdan met een dc rail een een 3 phase systeem met deze nieuwe niet galvanisch gescheiden omvormers? Heeft iedere omvormer een 'eigen' batterij, of is er een truc die er voor zorgt dat de batterij zweeft op het sterpunt?
@@gubbernl Uiteraard, maar indien het klopt wat Harold zegt (Batt niet meer gala gescheiden) dan maakt het WEL uit hoe de batt intern gerefereerd wordt.
@@ronhellenbrand Lijkt me sowieso een goed idee om een Multiplus te maken met de nieuwere elektronica erin voor een hogere efficiëntie. Als er iets stuk gaat, heb ik liever meer aparte delen, dan alles in 1 toestel, daarom is het wel leuk om een aparte Multiplus en MPPT's te kunnen gebruiken. De smartsolar RS is leuk, maar een apart smartsolar MPPT 450/100 (zoals de smartsolar MPPT 250/70), mogen ze ook maken, dat geeft nog iets meer flexibiliteit.
@@DikkeFoaf als we dan toch bezig zijn, maak een multiplus 2 op basis van multi RS technologie en maak dat ding dan meteen native 3 fasen. Dus een HS19, maar dan voor low voltage en zonder PV aansluitingen.
@@hibeumer Ja dat klopt ook, een 3-fasen Multiplus III met 48V zou ook nog een leuke zijn en omdat het dan met de nieuwe Multi RS technologie is, is die maar even groot dan een Multiplus II natuurlijk 😛
Was aan het kijken naar de vervanging van mijn Multiplus GX, blijkt dat de RS er niet is in de een GX variant waardoor er ook een Cerbos aangeschaft. Vreemde keuze voor een nieuw product
Op zich logisch om te splitsen, en wat kost nu een Cerbo. Waar ik het met Harold helemaal mee eens ben is het lostrekken van de MPPT bij dit model. Houdt het inderdaad gescheiden. Ander gek punt is de vormfactor. De meeste kasten hebben wel voldoende diepte, dus zou het logisch zijn geweest om de H x B gelijk te houden
De Cerbo winst heb je als je als je er meerdere omvormers in je installatie hebt, dan scheelt het geld, en daar is het ook voor bedoeld. Heeele groooote dikkke vettte installaties
@@gubbernl De winst op het rendement zit em onder andere in dat de RS 2 omvormers heeft 1 voor de accu en 1 voor de netspanning. Is er geen accuspanning nodig dan gaat het rechtstreeks naar de het net met minder verliezen, omdat het niet eerst de spaning omlaag gebracht hoeft te worden. Doe je onderzoek!
Nu zie ik je zelf al een beetje twijfelen in het filmpje als je zegt dat de 25A automaat de hoofdzekering van 25A moet gaan beschermen. Het is maar de vraag welke er nu uit klapt als er een overbelasting is. Je bent nu niet selectief. Nu vind ik selectiviteit sowieso niet meer van deze tijd met een 3x25A aansluiting.
@@HHalewijn waarschijnlijk is er geen probleem maar ga er wel van uit dat het 50/50 is in geval van een sluiting. Niet dat je je blind op staart dat de automaat er uit gaat. Bedankt voor je filmpje.
Heldere start! Maar eh... ga jij mij (ons) nu gewoon vertellen dat we met oude spullen werken? ;-) Lekker dan! Ha ha Leuke in- en outro. Leuk om een kijkje in de keuken bij je te mogen hebben (zéker richting de Multi RS Solar). Een hoop voordelen. Wel prijzig! Misschien straks een model zónder onboard mppt’s zou de prijs kunnen reduceren. Overigens (persoonlijke mening) slechte zaak dat straks de nieuwe energiemeter niet meer via ethernet gebruikt zou kunnen worden. (Niet iedereen heeft een huis waarbij de meterkast bereikt kan worden met nieuwe kabel t.b.v. VE-CAN). Soms geeft ethernet juist mogelijkheden. Maar wie weet kan het wel weer in de toekomst actief worden gemaakt door Victron. Denk overigens wel dat eea voor de man/vrouw welke opzoek is naar een thuisaccu (ess) zou kunnen gaan denken: “Dit is me een brug te ver. Té ingewikkeld” (Hoewel alles eigenlijk behoorlijk logisch in elkaar steekt. Voorlopig is mijn plan nog steeds uitbreiden van 1 naar 3-fase met de Multiplussen. Maar wederom dank je wel voor een toffe video.
De VM-3P375CT heeft wel een ethernet aansluiting. Die kan ook voor 3 fase gebruikt worden. Wel jammer is dat we de overige ct's niet kunnen gebruiken om iets anders te meten. Zou mooi zijn. Leuk en informatief filmpje!
@@jcgcs Ik weet dat er een ethernet aansluiting op die meter zit. Maar ik hoor Harold héél duidelijk zeggen dat je specifiek dié niet meer kunt gebruiken bij een setup met de RS
Het is toch enorm Jammer (met een hoofdletter) dat Victron de behuizing niet uitwisselbaar maakt, wetende dat veel mensen hun Multiplus ermee willen vervangen. Daarnaast inderdaad de "lage" ingangsspanning een enorme bottleneck, mede omdat panelen steeds groter worden en een iets hogere spanning leveren. De spanning is ook net te laag om op een veilige manier een EV batterij te koppelen, waar we met zijn allen toch naartoe gaan/willen. Verder vind ik 6Kw erg beperkt qua vermogen, waar de HS19 een oplossing voor kan zijn, maar die staat al 2 jaar in de "Binnenkort leverbaar" modus. Het moge duidelijk zijn; ik ben wat teleurgesteld in Victron. Ik wilde niet langer wachten op de HS19, dus ik heb maar een Solax x3 Ultra 30Kw besteld. Wordt binnenkort geleverd, dus we gaan het zien wat er "handiger" is. Begrijp me niet verkeerd, mijn hart is nog steeds blauw, maar wel met een deukje... Prachtige video's trouwens, keep up the good work!
Ik installeer gewoon 1 Deye hybrid inverter kastje. 1 kastje. Daarop sluit ik al mijn zonnepanelen en batterijen aan. En klaar. Geen gedoe geen 1 on 1 rule of welke beperkingen ook allemaal. Volledig 3 fase asynchroon te belasten. Ik snap niet dat mensen nog kiezen voor Victron. Ze lopen compleet achter. Kastje is 90cm hoog, 60 breed. En kan 80kW doen. Je hebt ze ook kleiner met minder vermogen. Maar al met al neemt het veel minder ruimte in dan Victron en kan veel meer. Had stiekem ook liever victron gehad, en zelfs ietsje meer voor willen betalen. Alleen ze leveren gewoon niet wat de klant wil. En dat maakt mij ook wel een beetje boos.
@@HermanWillems Volgens mij is dit appels en peren. Ik vind niets over Dye en het intelligent handelen met dynamische tarieven. En bovendien hoe is het gesteld met de security? Zet je met een volledig chinees product niet de deur open voor hackers uit Azië? Het is niet voor niets dat er steeds meer voor gewaarschuwd wordt.
Bedankt weer Harold en echt super tof dat je dit soort content blijft maken. Zeer gewaardeerd.
Weer een TOP video!! Dank je wel!!
Ik sta op het punt om een Ess installatie te gaan aanschaffen.
Het is een mooi systeem.
Maar toch blijf ik nog even bij de vertrouwde multiplus.
Er is nog niet veel informatie over de solar rs en zeker niet in combi met Ess software.
Victron loopt er ook nog helemaal niet mee te koop.
En vermeld ook nog niet dat het wel "kan"
Dus dan kies ik toch nog even oud en vertrouwd!!
Met alle suport en een internet vol info en tips!!
Of zouden jullie het al installeren bij klanten?
Natuurlijk mijn petje af, dan je zelf het proefkonijn wil zijn.
En dat je de uitdaging aan gaat!!
Het is echt een mooi systeem, voor de "consumenten" denk ik voor over twee jaar of zo....
Wel een leuk en mooi video geworden. Ga zo door.
De beste wensen Harald, mooie nieuwe leader!
Hoi Harold. Heb ik alle begrip voor . Ik zie jouw filmjes ook meer als een soort van kennisbron over aspecten van het Victron ESS verhaal. interessant leuk en leerzaam. Het is mooi dat je dat doet, Een top jaar gewenst.
Dank voor weer een duidelijke video.
Tegen het einde(32:40) heb je het over de galvanische scheiding die er niet zou zijn tussen batterij en systeem.
Zoals ik het lees is er geen galvanische scheiding tussen het PV en 230V gedeelte maar juist wel tussen PV(systeem/interne dc-bus) en de batterij.
De DC/DC converter in het blokschema zou voor deze scheiding (kunnen) zorgen.
Goed verhaal Harold. Het nadeel van de toepassing met trafo is het lagere rendement zeg je.Hoeveel lager? Het voordeel lijkt me dat het zeer betrouwbaar is en gebleken. Dat deze nieuwe techniek dit ook gaat/kan waar maken heb ik geen fiducie in. De tijd zal het leren. Victron probeert mee te profiteren met de energie transitie heb ik het gevoel. Ik hoop dat ze daarmee niet het bestaande uitgangspunt uit het oog verliezen.
Nog een tip aan @VictronEnergyBV: maak naast een HS19 een "RS19": een 3-fase omvormer met laagspanningsbatterij en hoogfrequente omvormer, oftewel 3 RS-en in één behuizing die past binnen een ophangvlak van 900×500mm en ook liggend gebruikt mag worden. Zo hoeven we geen nieuwe kasten of ophangbeugels te ontwerpen en wordt de 3×MultiPlus/Quattro vervanging een stuk eenvoudiger dan wat we hier zien.
Goede informatieve video, complimenten!
de vaak hoge temperaturen in je batterij systeem 50+ graden, hoe wil je dit aanpakken? zeker nu je een nog hogere laad capaciteit op je batterij systeem zet.
Beste harold. Wat weer veel info en volg al een tijdje div kanalen wat er kan.
Ik snap alleen niet waarom er geen quattro in het filmpje wordt gebruikt met 2x ac ingangen die de stroom regelt onderling en mag je 25amp afzekeren met 25amp van je omvormer, zover ik weet 2 stappen terug dus 16amp.
Ben ook een victron liefhebber maar wist niet dat die ook uit china/india komen waar veel andere merken ook vandaan komen wat het wel lastiger wordt om een keuze te maken. of growatt etc en nog veel andere merken batterijen die stukken goedkoper zijn.
Ben ook benieuwd naar de beveiliging van victrons.
Ben benieuwd naar je antwoordt.
quattro passen wij maar weinig toe. De 2e ACin heeft alleen zin als je er een stabiele generator op wil aansluiten. Maar daar hebben wij (goedkoper) ook andere oplossingen voor.
Selectiviteit is geen verplichting dus je bent niet verplicht om 16A af te zekeren. Maar ik loop natuurlijk wel een groter risico, vooral bij kostsluiting in huis.
De productie komt nog steeds uit het verre oosten maar voor zover ik heb begrepen wordt de productie in CHina wel afgebouwd.
De vraag die jij je moet stellen is of je voor de laagste prijs gaat of dat je voor europese producten met europese software gaat. Met de toenemende kans op cyber aanvallen weet ik het wel.
Niet vervelend bedoeld, maar is dit niet gewoon een behoorlijke kapitaal vernietig? Ik snap dat dit voor jou als bedrijf anders ligt maar de gemiddelde particulier gaat natuurlijk z'n Multiplus niet vervangen toch schat ik zo in.
Verder wel een goede uitleg, en informatieve video.
Super mooie installatie.en met 3 x 100a laden is precies 1/4 C . Geweldig!!!!
Geweldig, je hebt dus een 62kW batterij staan?
Da's leuk!
Kan je die zware solaredgeomvormer niet terugregelen met modbus?
Growatt kan ik bijvoorbeeld terugzetten naar 30%
Jawel. Maar hardware is betrouwbaarder
@Harold
De voorste openklapbaar gemaakt?
Nee. Was ook even rommelig om het aangesloten te krijgen.
Gelukkig zijn ze niet zo zwaar
Iets viel mij op en ik zou graag een vraag stellen:
op 16:20 vertel je dat je een 25A remautomaat plaatst tussen de Eigen Energiemeter en de Multiplus2/MultiRS. Zou je kunnen uitleggen waarom dit extra toegevoegde waarde heeft? Reden van mijn vraag is, dat in Drenthe (Enexis) worden er 3 losse 25A installatie automaten geplaatst door de netbeheerder, die je zelf kan bedienen. Is dat bij jou ook het geval, of zijn die onbereikbaar en verzegeld?
Of maakt het in jouw beleving een verschil dat de remautomaat nog een keer extra na de kWh meter zit?
Goede uitleg overigens, ik zie uit naar de volgende edities op je kanaal. Top.
De 'remautomaat' (geen offieciele term) is een automaat die sneller afschakeld dan de zekering voor de meter. Afhankelijk van de leeftijd van de installatie heb je een automaat of een smeltveiligheid
precies het goede antwoord
Wat zou u adviseren multiplus 2 of multi rs voor thuis gebruik voor een nieuw systeem en zou je in de toekomst de rs ook parallel kunnen?
Heb je de video wel bekeken / beluisterd?
Wilde het net zeggen 😂
Gelukkig nieuwjaar wat is het voordeel van sneller kunnen laden/ontladen van de batterijen? Mvg
mits de batterij het aan kan, is de batterij dan dus sneller vol/leeg waardoor je beter zou kunnen profiteren van het handelen op de day-ahead markt.
Ik heb het gevoel dat Victron achter de feiten aan loopt en ondanks het Dynamic ESS experiment zich effectief alleen op rijke mensen richt) en het prima vind om een niche merk te blijven met hoge marges. Ik vind het product portfolio niet goed aansluiten bij de behoefte van een thuisgebruiker (geen stille en compacte all-in-one 3 fase omvormer, software is extreem verouderd en niet wat normale mensen snappen). Jammer, want ik denk dat ook mensen met iets minder (geld) baat kunnen hebben bij een ESS en Victron zou een Apple van de ESS markt kunnen worden (is ze niet imho). Gewone mensen gaan never in Node Red programmeren en het kan ook niet werken want voor een ESS moet je met pc/sat/lp solvers aan de slag (vet moeilijk). Ik heb gewoon het gevoel dat Victron heel veel kansen laat liggen.
In veel landen waar solar en batterijen echt belangrijk zijn zeker als backup voor een onbetrouwbaar grid, denk aan Oekraine, Zuid-Afrika, India en Zuid Oost Aziatische landen. Die kopen nu allemaal hybrid inverters. Juist van die types die Victron dus helemaal niet levert. Het overschakelen gaat ook instant. Het is gewoon 1 kastje waar je alles op aansluit en klaar. Victron loopt achter.
Ik ben het met je eens, de vraag is alleen of Victron haar producten voor de consumentenmarkt verkoopt. De functionaliteit van Victron is met name bedoeld voor scheepvaart, campers en eiland bedrijf in afgelegen gebieden. Dat je deze techniek ook goed in eigen huis kunt gebruiken, is mooi maar daar lijkt de apparatuur niet primair voor ontwikkeld.
Wel is het zo dat Victron alle know how in huis heeft om een zeer goede 3 fasen omvormer te bouwen, welke makkelijk de concurrentie aan kan met de Chinezen of Duitsers. En het is inderdaad jammer dat men niet het zakelijke inzicht heeft de handschoenen op te pakken.
Degelijk Europees spul is nou eenmaal duurder en langer ondersteund. You get what you pay for ! #stopburningstuff
Goede nieuws is dat je dan binnenkort goede tweedehands multiplussen kan kopen voor een habbekrats 😀
Snap dit niet helemaal. Dat 'mensen' de software niet snappen is toch niet echt een reden. Ik denk dat er net zo weinig mensen snappen hoe je een fatsoenlijke elektrische installatie aanlegt. Als de software dan van Apple niveau is dan kan diegene toch nog steeds niet even een omvormer vakkundig op zijn huisaansluiting aansluiten zou je zeggen. Vind ik dus ene beetje een drogreden. Daarnaast kan de software veroudert over komen maar is deze dat zeker niet. Victron ondersteunt veel verschillende protocollen die gewoon heel veel gebruikt worden in allerlei apparaten. Het platform is veel meer open dan menig ander apparaat.
Overigens wel eens dat het eens tijd wordt voor een 3-fase model van 1 van de veelverkochte varianten.
Ook de beste wensen! En een nieuwe intro :)
Zou inderdaad mooi zijn als de Multi RS zonder mppt komt. Dan kun je ook voor de "kleinere" installaties 1 Multi RS met solar kunnen nemen en 2 zonder. Zodat je toch 1 of 2 strings PV kwijt kunt en daarmee je accu's kan laden.
Alleen de vraag is dan... stel je Multi RS Solar zit op fase 1 en een groot verbruiker gaat aan op fase 2 of 3. Dat loopt dan altijd via de batterij? Maar dat is met 3 stuks Multi RS Solar natuurlijk ook het geval als je je PV maar op 1 van de 3 hebt aangesloten.
Dat zal niet per se via de batterij lopen, maar wel via het laagspanningsdeel.
Dat laatste stukje is niet helemaal geneuzel (de galvanische scheiding batt en net), zeker voor zelfbouwers. Dan komt nu ook de vraag: hoe zit het mdan met een dc rail een een 3 phase systeem met deze nieuwe niet galvanisch gescheiden omvormers? Heeft iedere omvormer een 'eigen' batterij, of is er een truc die er voor zorgt dat de batterij zweeft op het sterpunt?
.. en erger nog, wat is dan het gevolg als één van de fases wegvalt? Die galvanische scheiding is voor mij reden om nog op de Multiplus II te blijven.
48VDC is geen 3f AC.
Er is dus geen sprake van ster, driehoek en fase verschuiving bij DC
het blijft gewoon 1 DC bus voor de batterij.
@@HHalewijn Is de DC bus 100% galvanisch gescheiden van de AC kant?
@@gubbernl Uiteraard, maar indien het klopt wat Harold zegt (Batt niet meer gala gescheiden) dan maakt het WEL uit hoe de batt intern gerefereerd wordt.
De interne opbouw van de RS is heel anders omdat er 2 omvormers in zitten en dat helpt ook met de efficientie van de solar kant
Exact maak een RS zonder MPPT, liefst zo breed als de multiplus II !
Een Multiplus III dus eigenlijk 😊
@@DikkeFoaf exact :)
@@ronhellenbrand Lijkt me sowieso een goed idee om een Multiplus te maken met de nieuwere elektronica erin voor een hogere efficiëntie. Als er iets stuk gaat, heb ik liever meer aparte delen, dan alles in 1 toestel, daarom is het wel leuk om een aparte Multiplus en MPPT's te kunnen gebruiken.
De smartsolar RS is leuk, maar een apart smartsolar MPPT 450/100 (zoals de smartsolar MPPT 250/70), mogen ze ook maken, dat geeft nog iets meer flexibiliteit.
@@DikkeFoaf als we dan toch bezig zijn, maak een multiplus 2 op basis van multi RS technologie en maak dat ding dan meteen native 3 fasen. Dus een HS19, maar dan voor low voltage en zonder PV aansluitingen.
@@hibeumer Ja dat klopt ook, een 3-fasen Multiplus III met 48V zou ook nog een leuke zijn en omdat het dan met de nieuwe Multi RS technologie is, is die maar even groot dan een Multiplus II natuurlijk 😛
Was aan het kijken naar de vervanging van mijn Multiplus GX, blijkt dat de RS er niet is in de een GX variant waardoor er ook een Cerbos aangeschaft. Vreemde keuze voor een nieuw product
Op zich logisch om te splitsen, en wat kost nu een Cerbo.
Waar ik het met Harold helemaal mee eens ben is het lostrekken van de MPPT bij dit model. Houdt het inderdaad gescheiden.
Ander gek punt is de vormfactor.
De meeste kasten hebben wel voldoende diepte, dus zou het logisch zijn geweest om de H x B gelijk te houden
De Cerbo winst heb je als je als je er meerdere omvormers in je installatie hebt, dan scheelt het geld, en daar is het ook voor bedoeld. Heeele groooote dikkke vettte installaties
@@gubbernl De winst op het rendement zit em onder andere in dat de RS 2 omvormers heeft 1 voor de accu en 1 voor de netspanning. Is er geen accuspanning nodig dan gaat het rechtstreeks naar de het net met minder verliezen, omdat het niet eerst de spaning omlaag gebracht hoeft te worden.
Doe je onderzoek!
mmmm. tja, de Multiplus GX was echt bedoeld als instap model. Als je wat meer wil, zou ik altijd een losse GX nemen. En voor dat bedrag.....
Nu zie ik je zelf al een beetje twijfelen in het filmpje als je zegt dat de 25A automaat de hoofdzekering van 25A moet gaan beschermen. Het is maar de vraag welke er nu uit klapt als er een overbelasting is. Je bent nu niet selectief. Nu vind ik selectiviteit sowieso niet meer van deze tijd met een 3x25A aansluiting.
Klopt. Ik heb nog van die ouderwetse stoppen. Die kunnen tegen een stootje. Maar het zit op de rand
De smeltveiligheden voor de meter zijn relatief "traag" dus als je daarna afzekerd met een B25 automaat komt dat wel goed
@@johumm455 hier klopt echt helemaal niets van.
@@HHalewijn waarschijnlijk is er geen probleem maar ga er wel van uit dat het 50/50 is in geval van een sluiting. Niet dat je je blind op staart dat de automaat er uit gaat. Bedankt voor je filmpje.
Heldere start!
Maar eh... ga jij mij (ons) nu gewoon vertellen dat we met oude spullen werken? ;-) Lekker dan! Ha ha
Leuke in- en outro. Leuk om een kijkje in de keuken bij je te mogen hebben (zéker richting de Multi RS Solar). Een hoop voordelen. Wel prijzig! Misschien straks een model zónder onboard mppt’s zou de prijs kunnen reduceren.
Overigens (persoonlijke mening) slechte zaak dat straks de nieuwe energiemeter niet meer via ethernet gebruikt zou kunnen worden. (Niet iedereen heeft een huis waarbij de meterkast bereikt kan worden met nieuwe kabel t.b.v. VE-CAN). Soms geeft ethernet juist mogelijkheden. Maar wie weet kan het wel weer in de toekomst actief worden gemaakt door Victron. Denk overigens wel dat eea voor de man/vrouw welke opzoek is naar een thuisaccu (ess) zou kunnen gaan denken: “Dit is me een brug te ver. Té ingewikkeld” (Hoewel alles eigenlijk behoorlijk logisch in elkaar steekt.
Voorlopig is mijn plan nog steeds uitbreiden van 1 naar 3-fase met de Multiplussen.
Maar wederom dank je wel voor een toffe video.
goede opmerkingen Yves. Daarom ook deze video om Victron ook scherp te houden.
De VM-3P375CT heeft wel een ethernet aansluiting. Die kan ook voor 3 fase gebruikt worden. Wel jammer is dat we de overige ct's niet kunnen gebruiken om iets anders te meten. Zou mooi zijn.
Leuk en informatief filmpje!
@@jcgcs Ik weet dat er een ethernet aansluiting op die meter zit. Maar ik hoor Harold héél duidelijk zeggen dat je specifiek dié niet meer kunt gebruiken bij een setup met de RS
@@YvesWinkel Ja, heb ik ook gehoord. Misschien gaat dit om een nieuwe 1 fase versie?
Ik hoop dat Harold iets meer kan vertellen
@@jcgcs werkt gewoon. pas nog 1 geinstalleerd.