Αλέξανδρος Παπάγος: Ο θάνατος που έκανε πρωθυπουργό τον Καραμανλή

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 гру 2023
  • Ο Χρήστος Χρηστίδης, διδάκτορας Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρυματος της Βουλής, μας μιλά για όσα ακολούθησαν από τον θάνατο και μετά του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου το 1955.
    Ποιος ήταν ο Παπάγος, ο αρχιστράτηγος στον πόλεμο του ‘40, αρχηγός του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο και μετέπειτα πρωθυπουργός -κόντρα στη θέληση του παλατιού;
    Πώς πέθανε και γιατί δεν τον διαδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Στέφανος Στεφανόπουλος, αλλά ένας “απλός” υπουργός όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ποιον ρόλο διαδραμάτισε το Παλάτι και ποιον οι Αμερικανοί στην αναρρίχηση στην εξουσία του Σερραίου πολιτικού;
    Επίσης συζητάμε για το φλέγον θέμα του Κυπριακού που είχε αρχίσει να απασχολεί έντονα και πώς αυτό επηρεάστηκε με την αλλαγή πρωθυπουργού, καθώς και τις σχέσεις του Παλατιού με τη νέα κυβέρνηση και πώς οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν προκάλεσαν αναταράξεις στην πολιτική ζωή του τόπου.
    Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.
    Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις. Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.
    Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

КОМЕНТАРІ • 50

  • @DimitrisKambanos
    @DimitrisKambanos 9 днів тому +8

    Ο Παπάγος ήταν το ανάχωμα στη μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, την μεγάλη ευκαιρία της χώρας να σταθεί στα πόδια της.
    Όπου μετά το θάνατο του ο Καραμανλής συνέχισε με τον συνεχή δανεισμό.
    Ξένων επιβουλές από τότε.
    Δεν άλλαξε ποτέ το προτεκτοράτο Ελλάδα από το 21.

  • @ipsa-uae9050
    @ipsa-uae9050 12 днів тому +25

    Φιλότιμη προσπάθεια εξαγνισμού του Παπάγου. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά
    1. Ο Παπάγος είχε πάντα προνομιακή μεταχείριση από το παλάτι. Είχε εκπαιδευτεί στη στρατιωτική σχολή Βελγίου χωρίς να περάσει από τη ΣΣΕ, και ήταν πάντα σε επιτελικές θέσεις και εξέχον μέλος της βασιλικής καμαρίλας. Υπήρχε βέβαια λόγος γι΄ αυτό. Ήταν γιος κυρίας επί των τιμών και συμβούλου του Γεώργιου 'Α. Κάποιοι βέβαια, ορμώμενοι από την εκπληκτική ομοιότητά του με τον βασιλιά αλλά και της έντονης φημολογίας της εποχής, τον θεωρούσαν νόθο τέκνο του.
    2. Κατά την διάρκεια του πολέμου δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο. Διηύθυνε τις επιχειρήσεις από το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας. Έκανε τεράστια σφάλματα διατάζοντας κατά μέτωπον επιθέσεις σε ορεινό έδαφος σε συνέπεια αχρείαστες απώλειες και ποτέ δεν σκέφθηκε την πλαγιοκόπηση και κατάληψη της Αυλώνας που θα ανάγκαζε τους Ιταλούς σε οπισθοχώρηση στα Τίρανα.
    3. Παρέμεινε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής προφανώς για να είναι σύνδεσμος της βασιλικής οικογένειας με τους ναζί. Άλλωστε το ΄41 πολύ πιο πιθανή φαινόταν η επικράτηση των Γερμανών παρά των Εγγλέζων.
    4. Ούτε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πήγε στο μέτωπο.
    5. Υπέθαλψε τις δράσεις των Κυπρίων για Ένωση χωρίς να μπορέσει έστω και στοιχειωδώς να αναλύσει τη διεθνή σκηνή.
    6. Δεν αντέδρασε στα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ του 1955 κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, παραμένοντας πειθήνιο όργανο των "συμμάχων" του ΝΑΤΟ.

    • @pgtodoris
      @pgtodoris 11 днів тому

      Λέγεται ότι ο λόγος που δεν άφησε την Αθήνα για να πάει στο μέτωπο το 40 ήταν ο φόβος του ότι ο Μεταξάς ως γερμανόφιλος που θεωρούνταν πιθανόν να τα «έβρισκε» με τον άξονα προς απογοήτευση της Βρετανίας. Πάντως δεν υλοποίησε το σχέδιο των Βρετανών ενόψει της Γερμανικής επίθεσης, τον χειμώνα του 40-41 για σημαντική σύμπτυξη του μετώπου με αποτέλεσμα να πέσει στη δυσμένεια του Βασιλιά και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος που δεν ακολούθησε την κυβέρνηση στην Μ. Ανατολή. Εξάλλου σύνδεσμος με τους Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία από το 1943 δύσκολο να ήταν. Σύμφωνα με μέλος της Αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στα χρόνια του Εμφυλίου ο Παπάγος ήταν χαρισματικός στην οργάνωση των επιχειρήσεων και στα logistics όπως και στην επιβολή αυστηρότατης πειθαρχείας στο στράτευμα αλλά υστερούσε σημαντικά στο πεδίο της μάχης, (εκεί θεωρούνταν ικανότατος ο υποστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος). ‘Όντως είχε την ανυπομονησία να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα επί των ημερών του και σε αυτό διαφωνούσε έντονα με τον Μαρκεζίνης ο οποίος μονίμως υποστήριζε ότι δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για ανακίνηση του θέματος και η Ελλάδα θα το πλήρωνε ακριβά. Αυτός ήταν και ο λόγος που διελύθη η συνεργασία των δύο ανδρών συν το γεγονός ότι ο Παπάγος θεωρούσε ότι ο Μαρκεζίνης τον επισκίαζε. Πάντως πειθήνιο όργανο των συμμάχων δεν ήταν διότι αν ήταν δεν θα υποστήριζε τον αγώνα των Κυπρίων, κάτι που πολλοί λένε ότι το πλήρωσε με τη ζωή του. Πειθήνιο όργανο ήταν ο Καραμανλής που τον διαδέχτηκε και μας οδήγησε στη συνθήκη Ζυρίχης Λονδίνου εξαιτίας της οποίας δεν επισκέφθηκε ποτε την Κύπρο (πρωτοφανές για Έλληνα ηγέτη) φοβούμενος την αποδοκιμασία του Κυπριακού λαού.

    • @giannisf1973
      @giannisf1973 10 днів тому

      Υπάρχουν φωτογραφίες από επισκέψεις του στο Μέτωπο. Στην κατοχή συνελήφθη από τους ναζί και στάλθηκε στο Νταχάου. Οι Κύπριοι ήθελαν την ένωση με την Ελλάδα. Ο Παπάγος πήγε κόντρα στους Αγγλους και Αμερικανούς για αυτό ενώ ο Καραμανλής ήταν πιο συνεργάσιμος. Οταν έγιναν τα Σεπτεμβριανά ήταν σοβαρά άρρωστος από ασαφή ασθένεια. Γράφεις υπέθαλψε λες και πρόκειται για έγκλημα. Η αριστερίλα δεν κρύβεται.

    • @DimitrisKambanos
      @DimitrisKambanos 6 днів тому +3

      Σωστά

    • @stathispletsas4898
      @stathispletsas4898 3 дні тому

      Ποια βασιλική καμαριλα , όταν έβγαλε την στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών,2 χρόνια εκπαίδευση, τα προηγούμενα χρόνια σπούδαζε στην Ελλάδα, κατατάχθηκε στον Ελ Στρατό με το βαθμό του ανθυπίλαρχος,και τοποθετήθηκε ,υπασπιστής του τότε υπουργού Στρατιωτικών,και μετέπειτα πρωθυπουργού τησ Ελλάδος Ε.Βενιζελου, και φυσικα ,αυτό είναι βασιλική καμαριλα; Τωρα, αν ήταν νοθοσ γιος του Γεωργίου Α , εσύ που το γνωριζεισ αυτό, ήσουν καμαριέρα στα ανάκτορα,και κρατούσες το φαναράκι την ώρα που ο Μεγαλιωτατοσ ,έκανε τα κέφια του..

  • @deltakappa4970
    @deltakappa4970 4 дні тому +2

    Ο Στεφανοπουλος ήταν εντελώς ανίκανος. Πριν αποφάσιζε για κάτι, ρωτούσε πρώτα τη μανούλα του.

  • @petrospapadopoulos3750
    @petrospapadopoulos3750 12 днів тому +9

    Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν ειχε αναλάβει ο Μαρκεζίνης αντί του αμφιλεγομενου Καραμανλή. Χάρη στην οικονομική πολιτική του Μαρκεζίνη μπόρεσε να αναπτυχθεί η Ελλάδα. Μια πολιτική που προσέφερε σταθεροτητα της οικονομίας μέχρι το 1974 οπότε επανήλθε ο Καραμανλής και μας πήρε ο διάολος.

    • @StaurosPapadakis
      @StaurosPapadakis 8 днів тому +2

      ¨Οτι θες λες και ευτυχώς που ζει η γιαγιά μου και μου είπε πως όταν ανέλαβε ο Μαρκεζίνης την οικονομία την πλήρωσε ο φτωχός λαός..έχεις κι άλλα να μας πεις?

    • @petrospapadopoulos3750
      @petrospapadopoulos3750 2 дні тому

      @@StaurosPapadakis πες στην γιαγιά σου πως αν δεν είχε κάνει την υποτίμηση έναντι του δολαρίου η οποία κράτησε σταθερή ισοτιμία ένα προς τριάντα, η Ελλάδα θα ήταν Αφρικανικό κράτος σήμερα. Όλες οι μεγάλες εταιρείες αναπτύχθηκαν λόγω της οικονομικής σταθερότητας που πέτυχε ο Μαρκεζίνης για σχεδόν 30 χρόνια.

  • @kostaskoropoulis5831
    @kostaskoropoulis5831 7 днів тому +4

    ο περιβοητος και...Σκαταρχης.....

  • @user-mw5uk8sq2r
    @user-mw5uk8sq2r 4 дні тому +2

    Φιλε, δεν μας τα λες καλά.
    Περιμενα σοβαρη αναλυση.
    Θα μας τον βγαλεις ηρωα

  • @jamespantazis8425
    @jamespantazis8425 7 днів тому

    Όταν είναι μόνο η απόφαση από έναν άνθρωπο οδηγεί σε λάθη.Πχ η συμφωνία της Ζυρίχης ήταν λάθος. Και το πρόβλημα είναι όταν έχει ως συμβούλους φυσικά του πρόσωπα που η εργασία των εξαρτάται από τον ίδιο . Έχω συναντήσει το Καραμανλή κατά την επίσκεψη του στο Τορόντο. Το ερώτημα για τους Βορειοηπειρώτες ότι είναι θύματα του Χότζα. Μου είπε ότι κάνουμε ότι μπορούμε. Η φωνή του ήταν κάπως πολύ διαφορετική μάλλον στερεολαδιτικη´Και τον Αβεροφω επίσης τον έχω συνάντηση.....με ρώτησε αν μιλάω Βλάχικα...... Μόνο το όνομα είχαν δεν νομίζω ότι είχαν εμπειρία που έπρεπε να έχουν ειδικά για τα εθνικά θέματα. Έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να επεμβαίνει σε περίπτωση ανωμαλίας. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Οι Τουρκία είναι 83 εκατομμύρια και μπορεί να επέμβει εμείς είμαστε μόνο 8. τι μπορούμε να κάνουμε; Να κυριξομε πόλεμο;.....για αυτό η Τουρκία έχει στην κατοχή μέρος της Κύπρου 50 χρόνια....

  • @DimitrisKambanos
    @DimitrisKambanos 9 днів тому +1

    Ο κύριος "ανήκομεν εις την δύσιν" ξέρετε ποιος είναι... Ο κύριος "προσκυνούμε τη Δύση"!

    • @stathispletsas4898
      @stathispletsas4898 3 дні тому

      Φυσικά και γνωρίζουμε ποιοσ είναι, είναι αυτοσ, που άλλαξε την Ελλάδα, που κατήργησε το ιδιώνυμο,του Ελ.Βενιζελου και Γ. Παπανδρέου,που ειχαν στην παρανομία τουσ κομμουνιστές, είναι αυτοσ, που όταν έπεσε η δικτατορία, δεν αρνήθηκε στον Γκιζίκη να του παραδώσει την εξουσία οπωσ έκαναν άλλοι πολιτικοί, που τα είχαν κάνει,επάνω τουσ,οι χεστεσ..είναι αυτοσ ,που έκανε την Ελλάδα Ευρώπη, είναι αυτοσ που κυβερνούσε την Ελλάδα, χωρισ να δανείζεται, και που δεν άφησε χρέη, όταν παρέδωσε την εξουσία..
      Άλλοι είναι αυτοί,που όλοι μαζί τα φάγανε,και σε έστειλαν στο ΔΝΤ για 99 χρόνια..
      Δόξα και τιμή στον εθνάρχη Κ.Καραμανλη..

  • @takiskourosakis
    @takiskourosakis 7 днів тому +1

    Κατά πόσο αληθεύει η φήμη ότι ο Καραμανλής είχε ταχθεί στο πλευρό των Βουλγάρων Κομιτατζήδων στη Μακεδονία?!

    • @deltakappa4970
      @deltakappa4970 4 дні тому +3

      Στους βαλκανικούς πολέμους ήταν ακόμα μικρό παιδί.
      Αν αναφέρεσαι στον β' παγκόσμιο, εκεί ήταν άφαντος. Ήταν αρκετά πονηρός, έδειξε ουδέτερη συμπεριφορά, για να μην βλάψει το όνομα του.

    • @takiskourosakis
      @takiskourosakis 3 дні тому

      @@deltakappa4970 Εννοείτε στον Β' παγκόσμιο...

  • @user-ql1wk2pd4k
    @user-ql1wk2pd4k 21 день тому +6

    Υπηρχε αστική τάξη το 1944 στην Ελλάδα? Εδω δεν υπάρχει σήμερα 😅

    • @user-vi5ei1te4w
      @user-vi5ei1te4w 12 днів тому

      Την είχε "χτίσει" η Γερμανία για να μην χρειαστεί εισβολή στην Ελλάδα αλλά ο "Ούνα φάτσα" της χάλασε το σχέδιο με το "έπος" τού 40 και την λαϊκή ελληνική αντίσταση κατόπιν τού ΕΑΜ ΕΛΑΣ 😊

    • @petrospapadopoulos3750
      @petrospapadopoulos3750 12 днів тому

      Πλάκα κάνεις!!!!Η αστική τάξη κυβερνά την Ελλάδα πριν ακόμα και από το 1821.Γι αυτό και πολλοί κοτσαμπασηδες και η ηγεσία της εκκλησίας ήταν αντίθετοι στην επανάσταση. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μας κυβερνούν οι απόγονοί τους.

    • @DimitrisKambanos
      @DimitrisKambanos 9 днів тому +4

      Πάντα υπήρχε και πάντα ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις

    • @linobenetti6578
      @linobenetti6578 5 днів тому +2

      there s always a ruling class at any given time in the life of any nation....
      never been a vacancy

    • @DimitrisKambanos
      @DimitrisKambanos 4 дні тому

      @@linobenetti6578 correct to know it, but abnormal to happen in a normal egalitarian society

  • @user-on5qe4no5g
    @user-on5qe4no5g 10 днів тому +1

    Ξυπνάτε.

  • @user-up2ki3nb6m
    @user-up2ki3nb6m 15 днів тому +12

    Ένας ακόμα Δοσίλογος

    • @salmarcano4057
      @salmarcano4057 14 днів тому +8

      Ναι, γι αυτό ήταν κρατουμένος στο Νταχάου..

    • @giannisan7880
      @giannisan7880 13 днів тому +1

      Όλη η δεξιά δοσίλογοι, πως έγινε λοιπόν και σας ξεκλήρισε μια χούφτα χωροφύλακες και ταξιαρχία Ρίμινι το Δεκέμβρη του 44. Είχατε κατεβάσει 25000 συμμορίτες και τελικά....

    • @giannisan7880
      @giannisan7880 13 днів тому +1

      Ενώ ο ελας που ξεκλιριζε τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις μόνο και μόνο για να ετοιμάσει τη μετάβαση στο...... σφυροδρέπανο, όμως φάγατε φόλα παλιοσκυλα αριστεροί

    • @typenull3367
      @typenull3367 13 днів тому

      @@salmarcano4057κάθεσαι και απαντάς σοβαρά σε κομμουνιστές και εσυ τώρα;
      Άσε τους γραφικούς στη λήθη της γραφικότητας τους

    • @DimitrisDantsakis-fh5jx
      @DimitrisDantsakis-fh5jx 11 днів тому +3

      Ήτανε συμοριτοπολεμοσ ζήτω η Ελένη γκατζογιανη