De zachte bodem van de Markermeerdijk | #6 Wonderlijke Waterwerken | The Fixers

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 сер 2024
  • Hoe versterk je een dijk, zonder dat het waterbouwwerk al bezwijkt tijdens het versterken, omdat de bodem zo zacht is als pudding? Bij de aanpak van de Markermeerdijk over een lengte van 33 kilometer tussen Amsterdam en Hoorn is dat de hamvraag.
    In deze zesde aflevering van Wonderlijke Waterwerken vertellen Herman van den Brink en Remco den Hertog van Boskalis hoe ze dit zwakke-bodemprobleem fixen. De oplossing? Versterken vanaf het water, laagje voor laagje.
    .
    .
    In The Fixers gaat Cobouw-journalist Thomas van Belzen op zoek naar oplossingen voor problemen in de bouw. In deze nieuwe serie Wonderlijke Waterwerken vertellen waterbouwers en opdrachtgevers elke week over de bijzondere en innovatieve aspecten van het project waar zij aan werken. Meer over The Fixers? Lees hier: www.cobouw.nl/...
    #bouw #infra #dijk

КОМЕНТАРІ • 2

  • @Quesjer1
    @Quesjer1 7 місяців тому

    Ik begrijp nog niet zo goed hoe het oplossen van het slappebodem-probleem nu precies bewerkstelligd word.....
    Ik denk te begrijpen dat de slappe bodem wordt "uitgeperst" door er laagje voor laagje zand overheen aan te brengen. En zo het water uit de slappe laag te persen.

    • @vlaardingerrr
      @vlaardingerrr 7 місяців тому +2

      Jouw beredenering klopt aardig maar wil je dit goed uitleggen wordt het al snel een heel technisch verhaal. En waarschijnlijk hebben ze het daarom niet helemaal uitgelegd. Ik zal een poging wagen;
      De slappe bodem wordt veroorzaakt doordat er een grondlaag tussen zit die veel water kan opnemen (zoals veen). Als je op deze grondlaag langzaam de druk opvoert, dan pers je het water langzaam er uit. Doe je de druk opvoeren (dijk ophogen) te snel, dan kan het water niet snel genoeg wegstromen door de poriën in de dijk naar het oppervlak van de dijk zelf. Door de verhoogde stroming van water in de dijk zullen ook poriën verstopt raken. Hierdoor zal dan een laag met water in de dijk ontstaan (zie het als een laag modder). Als deze waterlaag/modderlaag in de dijk te dik en/of te groot wordt dan zorgt dit voor de smering tussen de verschillende grondlagen, en zal de zwaartekracht er voor zorgen dat de dijk naar beneden wegglijdt.