Ata tohumu domatesin ilk hasadı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • VE İLK HASAT BAŞLADI; TADINA BAKAN HAYRAN KALDI
    Ekim zamanı Zonguldak’ın ilçesi Alaplı’da toprakla buluşturulan ata tohumu domates fideleri, ilk meyvelerini verdi. Yüz güldüren ilk hasatta domateslerin tadına bakanlar, hem kokusuna hem de tadına hayran kaldı. Hasada katılan, İsviçre’de yaşayan Türk iş insanı Naci Kazım Yazgan, “ne İsviçre’de ne de dünyanın bir köşesinde böyle lezzetli domates yemedim” dedi.
    Alaplı’nın ata tohumu ihtiyacını karşılamak için harekete geçen maden emeklisi Erkan Yılmaz, ata topumu üreticisi Recep Somuncu’dan temin ettiği salatalık ve domates tohumlarını fide haline getirdi. Bir süre sonda Yılmaz, fideleri, Alaplı Tekkeköyü uygulamalı tarım eğitim alanındaki serada toprakla buluşturdu. 300 metrekare serada ekimi yapılan domateslerin ilk hasadı da başladı. Kasım ayına kadar 5 ayrı hasatta toplam 10 ton mahsul elde edileceği bildirildi. Sezonda elde edilecek domateslerden hem Alaplı ve hem de Karadeniz Ereğli’ye yetecek kadar ata tohumu çıkartılacağı belirtildi.
    “TOHUMLARI YAYMAK BOYNUMUN BORCU OLDU”
    7 yıl önce Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan emekli olan Erkan Yılmaz, Demokrat Gazetesi’ne konuştu. Saf tohumlarla organik tarım yaparak sağlıklı nesillerin yetişmesine vesile olmayı istediğini söyledi. İlk hasadı görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Yılmaz şöyle konuştu:
    “Bu tohumlarının en büyük özelliği; Kasım ayına kadar ürün vermesi. Soğuktan çok fazla etkilenmiyor. Tatları mükemmel. Kokuları mükemmel. Hasat döneminin ilk etabında 2 ton ürün almayı düşünüyoruz. Toplamda ise 10 tona yakın ürün bekliyoruz.
    Ata tohumu ile diğer tohumlardan elde edilen domatesi, hem tadı hem de kokusu açısından karşılaştırıldığında çok büyük farklar var. Bu domates, insanın ağzında eriyen dondurma gibi; çok sulu, bol suludur. Bir diğer en büyük özelliği de kokusudur. Adeta; eskide yaşamış atalarımızın kokusu var bu domateslerde.
    Projem var. Allah nasip ederse; tüm milletimize, halkımıza sağlıklı GDO’suz ürün yedirmek istiyorum. Atamalarımızın mirası bu tohumları yaymak benim boynumun borcu oldu. Ekim alanını önümüzdeki sezondan itibaren büyüteceğim.”
    TÜRK İŞ İNSANI, TADINA HAYRAN KALDI
    İsviçre MİSİAD (Memleketçi Sanayici İşadamları Derneği) Başkan Yardımcısı Naci Kazım Yazgan da, hasada katıldı. Bir dizi yatırım amaçlı memleketi de olan Alaplı’ya gelen Türk iş insanı, tadına baktığı domatesin, dünyanın hiçbir yerinde olmadığını öne sürdü. Tohum üretici Recep Somuncu’nun elinden domatesi tadan Yazgan, “kokusu mükemmel. Tamamen doğal ve gerçekten farklı, güzel bir tadı var. Gerçek ata tohumu; gerçekten çok memnun kaldım. Lezzetine doyulmuyor, yedikçe yemek istiyorsunuz” dedi.
    “HERKESİN ELİNDE ATA TOHUMU OLMASI GEREKİYOR”
    Türkiye’de, tohum temininin beka sorunu hale geldiğini ifade eden Recep Somuncu ise şu sözlerle konuştu:
    “Milletimizi buraya bekliyoruz. 300 metrekarede 10 ton verim almak inanılmaz. Kimyasal gübre ve ilaç; hiçbir şey kullanılmadı. Tamamen doğal. Binlerce yıl öncesi gibi aslına uygun yetiştirildi. GDO’lu tohumlar ilaç ve gübreye bağımlıdır, sağlıklı tohum da vermezler. Ama bu domates kendi tohumunu verecek. İlaç istemez, gübre istemez. Verim çok yüksek. Ata tohumunu Türkiye’nin her yerine yaymaya çalışıyoruz. Amacımız para değil, amacımız ülkenin bekasıdır. Türkiye’de tohum temini beka sorunu hale gelmiştir. Ülkemizin başına olağandışı sıkıntılar gelirse diye herkesin elinde ata tohumları olması gerekiyor.”

КОМЕНТАРІ •