Nesnelerin İnterneti IOT Nedir ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 лют 2021
  • Bil Bakalım : Nesnelerin İnterneti yani internet of things nedir?
    Teknoloji ve buna bağlı gelişmeler insan yaşamının en başından beri vardı. Bundan 100 yıl öncede teknoloji ve gelişim vardı, 5000 yıl öncede .
    Tek fark dönemin şartları, ilk insanlar tabiki telefon icat edemedi bizlerde şimdi sopaların ucuna taş bağlamıyoruz.
    Hayvan kemiklerinden kesici aletler yapmak o dönemde yaşayan insanlar için çok büyük bir buluştu. Ya da tekerleğin bulunması o dönemlerde çok heyecan vermis olabilir.
    Şimdi ise insanlar saatte 2000 km hızla yolculuk yapabiliyor.
    Eskiden günlerce süren yolculuklar artık sadece saatler sürüyor.
    Evet bu teknolojik gelişimin hızını tarif edebilmek çok zor.
    Hayatımızda büyük yere sahip olan telefon, bilgisayar, televizyon, bulaşık makinası, fırın, ampül, otomobil, uçak, gibi bir çok makine hayatımızı kolaylaştırıyor ya da zorlaştırıyor bakış açısına bağlı. Eski çağlarda sanki insanların kafası daha rahattı. ////////////////////// Teknolojik gelişmeler Bunlarla sınırlı kaldı mı tabiki hayır. Bu bulunan buluşlar sürekli geliştirildi ve halada geliştirilmeye devam ediyor.
    Jetgillerdeki hayatı ne zaman yaşarız bilmiyoruz ama bu gelişim yavaş yavaş oraya doğru gidiyor gibi
    Nesnelerin interneti konusunu şimdi anlatacaklarımı düşünerek sakın sınırlandırmayın çünkü bu konu hayal gücünüzün sınırlarıyla doğru orantılı. Hayal gücünüz ne kadar geniş se bu konu da o kadar geniş.
    O zaman Bil bakalım Internet Of Things yani IOT türkçe ismiyle
    Nesnelerin İnterneti nedir?
    1991 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı. 2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. İnsanlar da kahve makinesinde kahvenin hazır olduğunu görüp kahvelerini alıp hiç çaba sarf etmeden içiyorkardı. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle "nesnelerin interneti" kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı.
    “Nesnelerin interneti” kavramı ise ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından Procter & Gamble şirketi için hazırlanan bir sunumda kullanıldı.
    Internet ilk bulunduğunda ona sadece bilgisayar bağlanabiliyordu.
    Şimdi ise günümüze baktığımızda hiç fark etmesek de çoğu eşyamızı internete bağlayabilir hale geldik.
    Nesnelerin interneti kavramı ile yapılmak istenen şey ise açma kapama tuşu olan her şeyi internete bağlamak. Yani her şeyi çoook uzaklardan bile kontrol edebilmek. Hatta dünyadaki tüm bilgilerin toplandığını farz ettiğimiz big data dan verileri alarak cihazların kendi aralarında iletişime geçmesi ve tüm cihazların durum ve şartlara göre doğru zamanda doğru bir şekilde çalışması hedeflenen en üst nokta. Buna küçük bir örnek olarak Büyük şehirlerde trafik ışıkları ve elektronik yol gösterici tabelaların bize en rahat gidebileceğimiz yola yönlendirmesi o anda güzergahlardaki hava şartları ve trafik sıkışıklığını big datadan alarak yapmasını gösterebiliriz. Ya da benzer bir örnek kullandığımız navigasyonlar gideceğimiz güzergahlardaki trafik sıkışıklığını göz önünde bulundurarak hangi yoldan gidersek hedefimize daha çabuk varabileceğimizi gösteriyor. Bu da yine Big data sayesinde oluyor. Trafikteki bu uygulamalar sadece küçücük örnekler.
    Videoda Kullanılan Müzik Kaynakları:
    Creepy Comedy by Rafael Krux
    Link: filmmusic.io/song/5625-creepy...
    License: filmmusic.io/standard-license
    Heroic Adventure by Rafael Krux
    Link: filmmusic.io/song/5885-heroic...
    License: filmmusic.io/standard-license
    AHorseofCourse by Lilo Sound
    Link: filmmusic.io/song/7560-ahorse...
    License: filmmusic.io/standard-license
    intro : Cold Funk by Kevin MacLeod
    Link: filmmusic.io/song/3522-cold-funk
    License: creativecommons.org/licenses/b...

КОМЕНТАРІ •