Γιάννη, συμφωνώ 100% με όσα λες. Βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα ένιωσα μια απίστευτη ευφορία που κράτησε μέρες μετά. Αυτή η ταινία είναι έργο τέχνης!
Έχει πλάκα. Όταν τελείωσε η ταινία, έλεγα επιτέλους γιατί, ειδικά η αρχή, με δυσκόλεψε. Όμως την σκέφτομαι πάρα πολύ και δε μπορώ παρά να χειροκροτήσω το γράψιμο των χαρακτήρων. Όλοι υπέροχα γραμμένοι, με κάθε έναν που έχει έστω και λίγα λεπτά συμμετοχής, χτισμένο υπέροχα. Η Μπέλα, για μένα πάλι, είναι απ'τους πιο καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες που χω δει. Γενικώς έχοντας δει όλες τις ταινίες του Λάνθιμου απ'το Κυνόδοντα και μετά, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Λάνθιμος με κάθε project του γίνεται όλο και καλύτερος.
Είδα την ταινία και άκουσα δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις μέσα σε κυριολεκτικά 3 μέρες. Είτε φεμινιστική ειτε αντιφεμινιστική ειναι μια ταινία που σίγουρα προκαλεί κουβέντα και αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι
Πραγματικά η ταινία έχει πάρα πολλά να πει! Πέρα από οσα ανέφερες εγώ είδα και μια ταινία που προβάλλει το κλασσικό στερεότυπο του επιστήμονα χωρίς συναίσθημα, που βαδίζει μόνο βάσει της λογικής που η ενασχόληση με την επιστήμη "επιτάσσει" και το καταρρίπτει.
Γιάννη εγώ θέλω να πω ότι μου φάνηκε πολυ χρήσιμο αυτό το βίντεο, γιατί και αντιλήφθηκα κάποια πράγματα παραπάνω για την ταινία και θα ψάξω και λίγο για τον waldo emerson. Ευχαριστώ! :)
Εχοντας δει την ταινια και σχηματισει την γνωμη - αριστουργημα - μου, ειδα τωρα χαρις σε αυτο το βιντεο και το νοημα , το γιατι μου αρεσε τοσο πολυ. Σε ευχαριστω!
Ως προς την εποχή και την τοποθεσία, ισως παιζει με το άχρονο και το άτοπο μαζι.. ενώ μπορεί να σου δινει το γενικό πλαίσιο, δεν εμβαθύνει ουτε σε χρονο ούτε σε τόπο... Εξαιρετικο βίντεο, ευχαριστούμε!! 🙏🌷
Πολύ καλή ταινία απο αποψη σκηνοθεσίας, ηθοποιίας, κουστουμιών και φωτογραφίας! Συγχαρητήρια σε όλους! Βλέπω ομως και κάποια θέματα που αφορούν κυρίως τη φιλοσοφία της ταινίας. 1) Όλα τα προτυπα αντρών της ταινιας ειναι αδυναμοι άντρες που προσπαθούν να ελεγξουν την Μπελα, φτανοντας ακομα και στη βια. Δεν υπάρχει ενα πρότυπο άντρα που ισορροπεί την ανδρική δύναμη και την ανδρική ευαισθησία. Για παράδειγμα ενας αλλος Ραφαλο θα μπορούσε απλά να την αφήσει χωρις να εξευτελίστει όταν αυτή αποφάσισε να γινει ιερόδουλη, ισως κανοντας τη να σκεφτεί διαφορετικά. Ο νεαρός γιατρός καταλήγει ολοκληρωτικά παραδομένος-υποδουλωμενος σε αυτή χωρίς να αναπτύσσει το δικο του χαρακτηρα και χωρις να της βάζει κανένα όριο. Οποτε υπαρχει ςλλειμα ισορροπίας. 2) Ο χαρακτήρας της Μπέλα εξελισστε κατα την άποψη μου, απο νηπιο μέχρι μονο την εφηβεία. Το κύριο κίνητρο της σχεδον σε ολη την ταινία ειναι η ελευθερία στο να εκφραζει τα ένστικτα της (κυριως στο σεξουαλικο), και χειραφετηθεί ωστε να ειναι ελευθερη ως προς αυτο. Ποτε δε γίνεται μια γυναίκα που ψάχνετε πέρα απο αυτο. Ποτέ δεν καταφέρνει να συνάψει μια ολοκληρωμένη ερωτικη σχεση με καποιον άντρα (ισως γιατι ολοι οι αντρες της ταινιας ηταν ειτε αδυναμοι ειτε απλα τραγικοι) η οποία θα την βοηθούσε να ωριμασει πραγματικά: συναισθηματικά και ερωτικά. 3) Στο τέλος της ταινίας δειχνει την Μπέλα να κυριαρχεί πανω στην κακη(τοξική ) εκφραση της αρρενοπωτητας, και την παρουσιάσει ως κυρίαρχη πανω σε αυτή - ειναι πολύ καλό που εχασε η τοξική αρρενοπωτητα, αλλά πουθενα δεν παρουσιαζεται ο αντιποδας αυτής ή μη τοξική αρρενοπωτητα, ο animus της για να μπορέσει να την βοηθησει να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικά ολοκληρωμενη γυναίκα. Εν κατακλείδι, το αρνητικό με αυτή την ταινία ειναι ότι ρίχνει λαδι στη φωτιά των cultural wars ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, αφού ολοι οι χαρακτήρες μενουν εφηβοι ως προς αυτό και τελικά δεν εξελίσσονται μεχρι την ενηλικίωση και την ολοκληρωση. Υπηρχε η ευκαιρία να αναδειχθεί ένα πρότυπο που προωθεί την ειρήνη για τα δύο φύλα, και αναδυκνυιντας εναν υγιειή τροπο να συνυπάρχουν στις πιο δυνατές και υγιεις εκδοχες τους. Αυτο ομως δεν έγινε.
μπήκα στην αίθουσα προκατειλημμένος πως η ΕΥΝΟΟΎΜΕΝΗ είναι η καλύτερη ταινία. Είχα διαβάσει μάλιστα και το βιβλίο του Alasdais Gray (στα ελληνικά ο τίτλος είναι ΧΑΜΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, πρέπει να το έχουν κάνει και άλλοι εκδοτικοί) και τελικώς τολμώ να πω πως κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από το βιβλίο. Η ταινία ήταν πολύ καλή και πρέπει να το σηκώσει! Ερμηνείες, ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ενώ οι οι κόσμοι που έπλασε είναι μαγικοί!
Με κάθε σεβασμό και με συγχωρείς για το θάρρος και ίσως το θράσος αλλά μου φαίνεται πως έχεις αδυνατίσει... Πέραν αυτού, ωραίος όπως μας έχεις συνηθίσει με τα videos σου. Σ'ευχαριστούμε.
Την ειδα μολις χθες με τον συντροφο μου, εντελως τυχαια. Δεν ηξερα τι να περιμενω, δεν ειχα ακουσει ή συζητησει τιποτα για αυτη. Μολις τελειωσε απλα ειπαμε This is ART. Τοσο χαοτικα τελεια. Ισως ειχε παραπανω σκηνες σεξ απο οτι θα ηθελα, καθως δεν ειναι καθολου ωραιοποιημενο, ή οπως εχουμε "συνηθισει" να βλεπουμε σε ταινιες. Αλλα ετσι ειναι το στυλ του σκηνοθετη. 😅 Αξιζει το Οσκαρ!
Το απίστευτο με αυτην την ταινια ειναι η ταυτιση του καθενός σε όλα τα στάδια εξέλιξης της ζωής της Μπέλα. Την εφηβεία του, τα πρώτα του χρόνια στα 20 οπου μαθαίνει το σεξ, έχει αφελή υπαρξιακά ερωτήματα, την προσγείωση στην πραγματικότητα ως μεσήλικας, το θάνατο των γονιών του, τις μεγάλες αντιφάσεις της ζωής. Και ολα αυτά με τρόπο χιουμοριστικό, καυστικό και παραμυθένιο.
Μ αρέσει πολύ που έβαλες μέσα τον ατομικισμό του emerson...επίσης ο Νίτσε είχε αρκετές συμπάθειες 😊 απλά με τα χρόνια στρεφόταν εναντίον τους συνήθως έτσι σαν τιπ...ωραίο βίντεο φίλε μου.
Ειναι η πρωτη φορα που θα διαφωνησω ελαχιστα? με μια κριτικη σου και χαιρομαι που συμβαινει γιατι δεν μπορω να συμφωνω με καποιον στο 100% :) . ακουσον μεν 1) Ο κοσμος του poor things. H σκηνοθεσια εχει να κανει οτι τα παιδικα ματια βλεπουν "φοβερο,ομορφο, παραξενο" τον κοσμο. Ομως δεν το πηγε ενα βημα παραπερα...οταν λεει η μπελα οτι ειναι σε μια σκοτεινη περιοδο της ζωης της (στο παρισι) ηθελα ο κοσμος που βλεπει να ειναι σουρεαλιστικα σκοτεινος, στο τελος που συνειδητοποιει την "αληθεια" του κοσμου θα ηθελα να γινεται ρεαλιστικο και το σκηνικο και πιο focused πλανα. 2)η φιλοσοφια του Poor Things. Εστω οτι πεταμε ολους τους κανονες απο πανω μας καποια στιγμη θα καταληξουμε παλι σε κανονες ιδιους η και καινουργιους δεν εχει τοση σημασια. Ομως στην πορεια θα εχουμε αλλαξει ο ιδιοι. Το να γινεις πορνη δεν ειναι μια φαση που περνας επιδερμικα, το να γινεις αντικειμενο εκμεταλευσης ενος αγνωστου γοη δεν ειναι κατι που παει περασε....εκτος....αν σε περιμενει μια πλουσιοπαροχη ζωη. Ειναι οπως λενε οι pulp But still you'll never get it right 'Cause when you're laid in bed at night Watching roaches climb the wall If you called your dad, he could stop it all. 3)η φιλοσοφια του Poor Things. κλεισιμο. Βλεπουμε τελικα οτι ακομα και η φιλοσοφια που προσπαθει να περασει οτι μπορεις να βρεις τον θεο παντου πετιεται στο καλαθι γιατι η μπελα εχει πλεον καταλαβει πως λειτουργει ο κοσμος και γινεται και αυτη κυνικη. Λοβοτομει οποιον θεωρει "κακο"', δεν ενδιαφερεται για τον γοη που ειναι εγκλειστος και στην ουσια γινεται "ιδια ο πατερας της" χρησιμοποιωντας τους γυρω της για προσωπικη της ευχαριστηση και ανελιξη ξεριζωντας οτιδηποτε απεχθες η σπουδαζοντας για να μαθει πως να το φερει στα μετρα της (οπως εκανε ο πατερας της). Προσωπικα θεωρω πολυ ωραιο αυτο το character arc αλλα δεν το εδειξε σε βαθος...γιατι μαλλον δεν ειχε προθεση ο συγγραφεας να το παει εκει (δεν ξερω δεν εχω διαβασει το βιβλιο) Δεν λεω οτι ειναι κακη ταινια δεν εχω προθεση να κραξω μια πολυ καλη προσπαθεια. Για να το θεσω αλλιως ειναι σαν να διαβαζω τον Αλχημιστη του κοελιο. πολυ ωραιο βιβλιο και αν θες να μπεις στον κοσμο της φιλοσοφιας μια τελεια εισαγωγη, αλλα αυτο το " το συμπαν συνωμοτει..." ειναι παντελως λαθος και επικινδυνο. Τωρα μπορειτε να με παταξετε
Σε ευχαριστώ για το αναλυτικό μήνυμα. Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι εσύ διαφωνείς με τη φιλοσοφία της ταινίας και δικαίωμα σου φυσικά. Εγώ συμφωνώ! ** SPOΙLER ALERT ** Η Bella φεύγει από το σπίτι του πατέρα της γιατί δεν αντέχει κλεισμένη εκεί και, αφού κάνει το γύρο του κόσμου, επιστρέφει για να γίνει τελικά ο πατέρας της. Εγώ το είδα σαν κάτι θετικό αυτό. Εσύ το βλέπεις σαν αρνητικό. Ίσως γιατί εγώ τον συμπάθησα στο έργο και μου φάνηκε ότι οι προθέσεις του ήταν τουλάχιστον αγνές! Επίσης, και όσον αφορά στη φιλοσοφία του Emerson, ούτε εκείνος θεωρεί δυνατό να ζήσεις χωρίς κανόνες. Μη έχοντας διαβάσει, παρά αναλύσεις για το έργο του, δε μπορώ να σου παραθέσω κάτι με βεβαιότητα. Αλλά ο Θεός στον οποίο αναφέρεται είναι και αυτός ένα σετ κανόνων. Αλλά εδώ μιλάμε για τους θεμελιώδεις και απαράβατους κανόνες της φύσης τους οποίους κανείς δε μπορεί να του πετάξει.
@@YiannisSarakatsanis ίσως δεν το είπα σωστά αλλά δεν διαφωνώ με την φιλοσοφία της ταινίας. Συμφωνώ αλλά από ένα πιο κυνικό πρισμα Οι θεμελιώδης απαράβατοι νομοι της φύσης έχουν μέσα και το : ο δυνατός τρώει τον αδύναμο, και νόμος του ισχυρού κτλ αλλά και το : ισορροπία στην φύση , προστασία του αδύναμου στην αγελη κτλ. Που εμείς οι άνθρωποι βάζουμε πρόσημο στο ποιο απ' αυτά είναι καλό κ κακό ανάλογα την ηθική της εποχης. Η Μπέλα σαν παιδί δεν έχει ακόμα τέτοια αντίληψη οποτε υιοθετεί μια ανιμαλιστικη ηθική...κάτι φυσικό, όμως θεωρώ κακό να λοβοτομει κάποιον ακόμα και τον κακοποιητη της Προσωπικά λυπήθηκα τον πατέρα της δεν τον συμπάθησα και εδώ νομίζω είναι η διαφορά οπτικής μας. Να πω ότι δεν απορρίπτω καμμία ανάγνωση, χαίρομαι να το συζητάω και να βελτιώνω έτσι και την δική μου.(ο γραπτός λόγος σήμερα τα κάνει όλα να φαίνονται επιθετικά :p )
@@YiannisSarakatsanis δεν διαφωνω με την φιλοσοφια της ταινιας απλα πιστευω την βλεπω απο ενα αλλο πρισμα. Για παραδειγμα εμενα ο πατερας δεν μου εβγαλε συμπαθεια αλλα λυπηση. Ουτε εγω εχω διαβασει κατι για το εργο του Emerson ο,τι ξερω προερχεται απο την ταινια. Αυτοι οι θεμελιωδεις κανονες της φυσης εχουνε μεσα και το "Ο νομος του ισχυρου" εχουν μεσα και το "προστασια της αγελης" που η ανθρωπινη ηθικη της εποχης ερχεται να τους κανει καλους η κακους. Η μπελα σαν παιδι δεν εχει ακομα αναπτυξει καποιον ηθικο κωδικα και οι δοκιμες και τα ταξιδια της εχουν αυτον τον σκοπο. Εγω ερμηνευσα οτι κατεληξε σε μια ζωωδη ηθικη που , οπως και ο πατερας της, θεωρουσε οποιονδηποτε αλλον εκτος αυτου εχθρο του η κατωτερο του (God).
Δεν γνωρίζω αν είσαι γονιός, αλλά σίγουρα ως παιδί ενός γονιού γνωρίζεις ότι στην παιδική μας ηλικία οι γονείς μας είναι οι "θεοί" που βάζουν τους κανόνες. Θεωρούν ότι κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Είμαστε τα μικρά "πειραματόζωά" τους. Επίσης, γνωρίζεις ότι από τη στιγμή που φεύγουμε ως ενήλικες πλέον από το "σπίτι", πάντα επιστρέφουμε σε αυτό. Πάντα θα κουβαλάμε όλα αυτά που έχουν εισχωρήσει μέσα μας από την παιδική μας ηλικία. Ο Γιάννης, όπως κι εγώ, συμπαθήσαμε τον "God" γιατί είμαστε πλέον κι εμείς γονείς και ξέρουμε. Δεν θα θέλαμε να μας μισούν ή να μας λυπούνται τα παιδιά μας.
Μέχρι τώρα μας είχες συνηθίσει σε πολύ ωραίες κριτικές για ωραία βιβλία. Μήπως να μας κάνεις που και που και για ταινίες; είτε νέες που θεωρείς ότι αξίζουν είτε και για κάποιες που θεωρείς ότι θα πρεπε να έχουμε δει!!... Ευχαριστούμε...
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου για την ταινία. Νομίζω οτι εντοπίζεις πολυ εύστοχα το ουσιαστικό και κυρίαρχό της θέμα που αποτελεί συνισταμένη όλων των επιμέρους θεματων που θίγονται (πχ φεμινισμός, επιστήμη για την επιστήμη, παιδικά τραύματα -βλ. God, παιδικη αθωότητα και ενηλικίωση, παιδικός και εφηβικός εγωκεντρισμός, κοινωνικη αδικία κτλ). Ειναι ολα εκεί οχι σαν συνονθύλευμα, φυσικά, αλλά σε μια αρμονική ενότητα κι ο καθένας εντοπίζει αυτο που θέλει. Όλα όμως συναντιούνται στην ουσία της ύπαρξης όπως διατυπώνεται απο τον Έμερσον και όπως ενσαρκώνεται απο τη Μπέλα. Το μοναδικό στοιχείο που μου "κλώτσησε" κάπως στην ταινία είναι η αίσθηση οτι ο νέος επιστήμονας γίνεται σύζυγος της Μπέλα μονο για να την υπηρετεί. Δηλαδή, σε μία από τις τελευταίες σκηνές που του ζητά να φέρει ποτά εκεί στον κήπο, συνειδητοποίησα οτι είναι κατά κάποιο τρόπο ο υπηρέτης της παρά ο μεγαλόψυχος σύντροφός της. Και μου φάνηκε κάπως περίεργο.
Δεν το είχα σκεφτεί. Όντως φαίνεται κάπως έτσι αυτή η σκηνή. Γενικά αυτή η σκηνή έχει πολλή πληροφορία για το πώς καταλήγει η Bella και δεν την έχω αποκωδικοποιήσει. Μια ερμηνεία πάντως είναι ότι η Bella έχει διάβασμα γι' αυτό την φροντίζει ο επιστήμονας ;-)
Εξαιρετικά υπερβολική φιλοσοφία για να την αντέξει ακόμα και ένας λάτρης των ταινιών του Αγγελόπουλου...πάντως μπράβο σας , εξαιρετική ανάλυση της υπόθεσης!!
Πρώτη φορά έκατσα να δω βίντεο σου και αναρωτιέμαι πως δεν σε είχα βρει νωρίτερα ! Όταν έφυγα από το σινεμά, ένιωθα συνεπαρμένη και μόλις είδα το βίντεο σου, συνειδητοποίησα στοιχεία που δεν ήξερα. Σε ευχαριστώ !
Ως "εκστατικό, ατρόμητο, συναρπαστικό σινεμά" την περιγράφει ο κριτικός του Αθηνοράματος Καντέα-Παπαδόπουλος, τέλεια σύνοψη σε τέσσερις λέξεις. Βγήκαμε ενθουσιασμένοι από την αίθουσα, συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία, και ο αντίκτυπος της αισθητός για μέρες μετά. Συνοψίζοντας, ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕ ΛΑΝΘΙΜΕ
Δε μου είχε αρέσει τπτ από Λανθιμο μέχρι που είδα το poor things . Το λάτρεψα. Επίσης εκτός από φεμινιστικό είναι και ένας ύμνος στην επιστήμη και τον ορθολογισμό (παρά τπ φουτουριστικά - sci fi στοιχεία) (γράφω το σχόλιο πριν ολοκληρώσω το βίντεο 😂)
@@md55773 Αντιλαμβανεσαι πιστευω οτι η επιστημη σου εδωσε την ικανοτητα να γραφεις σε ενα μεσο και να διαβαζω εγω και ποσοι αλλοι αυτα που οι συναψεις και τα εγκεφαλικα σου κυτταρα ανακατεβουν. Please elaborate που λεν και στα χωργια.
@@gkamp6528φτηνή προσπαθεια ,αν εσυ elaborate καλυτερα θα γνώριζες πως η τεχνολογία είναι μια εφαρμογή των hard core επιστημών, οχι όσων υποκειμενικων στη συνέχεια δημιουργηθηκαν παίρνοντας επιστημονικά στοιχεία ανακατεύονται τα ωραία σε ένα μπλέντερ, ώστε να χουμε σημερα πχ την ψυχολογία που είναι μια καθαρά υποκειμενική οπτική του ανθρώπου εξαρτημένη απο πολλους εξωγενείς παραγοντες
Γιάννη χαίρομαι που ανέφερες την διαφήμιση ειναι από τις καλύτερες διαφημίσεις που έχω γράψει, αγαπημένη δουλειά. Για την ιστορία, ούτε η Cosmote (πελατης) ούτε η διαφημιστική στην οποία εργαζόμουν τότε είχαν θέμα με την ιδέα που τους είχα πάει (άλλωστε την είχαν εγκρίνει), πόσο μάλλον με την υλοποίηση αφού και εσύ και ο Λάνθιμος κάνατε φοβερή δουλειά. Αυτό που έγινε ειναι ότι άρχισαν να λαμβάνουν παράπονα στο τηλεφωνικό τους κέντρο ότι προσβάλουμε άτομα με ψυχικές ασθένειες και φυσικά η διαφήμιση κατέβηκε.
Θυμάμαι ότι αφού τελειώσαμε τα γυρίσματα πήγαμε σε στούντιο να ντουμπλάρω τον εαυτό μου για να ακούγεται πιο αστείος. Δεν ήξερα ότι όλο αυτό είχε γίνει λόγω παραπόνων...
Φανταστικό βίντεο, όπως πάντα! Έχω μια απορία Γιάννη, αν μπορείς να μου πεις τη γνώμη σου. Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία που μου φάνηκε πολύ "φτωχή" σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες που ξεχειλίζουν από αρτιότητα. Είναι η σκηνή που η Μπέλλα βλέπει τους "φτωχούς" και συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον ήξερε και αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία της. Ε, αυτή η σκηνή με τους φτωχούς δεν ήταν λίγο λειψή; Δείχνει πολύ γρήγορα κάποιος μισόγυμνους κουρελήδες κι ένα μωρό και η Μπέλα συγκλονίζεται τόσο πολύ που πραγματικά ένιωσα ότι η αντίδρασή της ήταν πολύ υπερβολική σε σύγκριση με αυτό που είδε (που είδαμε εμείς δηλαδή) μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Με ξένισε πολύ, εσύ τι λες;
Συμφωνώ! Ακριβώς έτσι μου φάνηκε κι εμένα: "λειψή". Σκέφτηκα ότι μάλλον αυτό ήταν κάποιο κεφάλαιο του βιβλίου το οποίο δε χώραγε να αναπτυχθεί περισσότερο αλλά ήταν απαραίτητο για την ιστορία. Να σου πω την αλήθεια και στο ζήτημα του "σοσιαλισμού" μου φάνηκε ότι έλειπε υλικό...
Και στο φεμινισμό έλειπε υλικό , όχι ως προς την ποσότητα. Εγώ γενικά ένιωσα ότι έθιξε πολλά θέματα αλλά ακροθιγώς χωρίς να θέλει να γίνει δυσάρεστη . Τα σημαντικά μηνύματα δεν πρέπει να γίνονται δυσάρεστα ;
@@mihaelaplats Προσωπικά πιστεύω πως το φεμινιστικό κομμάτι είναι πλήρες. Εννοώ πως (με την ανδρική μου οπτική πάντα) και λαμβάνοντας υπόψη και τον όλο φεμινιστικό "ντόρο" που συνοδεύει το Poor Things, η ταινία έχει αφήσει το σημάδι της και έχει περάσει και ένα σημαντικό μήνυμά. Τώρα, όσον αφορά στην ερώτηση σου... αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Μια ταινία δε μπορεί να είναι δυσάρεστη γιατί θα διώξει τους θεατές της. Και αν δεν την δει κόσμος τότε δεν θα μπορέσει να περάσει τα μηνύματα της. Ένα έργο τέχνης, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπορέσει να ισορροπήσει ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου θα περάσει ένα δύσκολο μήνυμα χωρίς να γίνει δυσάρεστο αλλά και χωρίς να το φοβηθεί.
@@YiannisSarakatsanis διαφωνώ λίγο αλλά δεδομένου ότι ένας πλούσιος σις στρειτ άντρας σκηνοθετούσε μια παράσταση με φεμινιστικά μηνύματα είμαι οκέι . Στιλ δεν νομίζω ότι ήταν πλήρες ούτε φεμινιστικά ούτε ταξικά . Και όσον αφορά πχ το πορνείο πάλι δεν ήταν καθαρά φεμινιστικό το μήνυμα
Δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικός για να θίξεις ένα θέμα, πολλές φορές η νύξη είναι καλύτερη από τον υπερβολικό ρεαλισμό, αυτό φαίνεται από την αντίδραση της Μπέλλα,που είναι η πρέπουσα, υπερβολική, όσο για τ'οτι είναι άνδρας ο Λάνθιμος,ο Λάνθιμος κάνει την ταινία σάν άνθρωπος χωρίς φύλο, απλά σαν άνθρωπος
Εχω μια ερωτηση που με καιει. Δεν καταλαβα τον συμβολισμο του μηχανηματος για τα γαστρικα υγρα. Που ρευοταν φουσκες. Δεν εννοω ρεαλιστικα να μου το εξηγησετε, αλλα θεωρω οτι κατι συμβολιζε (οπως και ολα σε αυτο το αριστουργημα) Αν εχει καποιος καποια ιδεα με χαρα να την ακουσω, διοτι ειμαι σιγουρη οτι κατι εχασα εδω. Οσο αφορα στην εποχη, ενω φαινεται βικτοριανη εχει και πολλα εντελως φουτουριστικα στοιχεια που για εμενα συμβολιζει το οτι δεν υπαρχει εποχη. Ο χρονος δεν κυλαει ειναι το πριν το τωρα και το μετα μαζι.
Ομολογώ ότι δεν έχω κάποια ερμηνεία για τις φούσκες. Και, γενικά για το origin story του πατέρα, αν και το πάλεψα, δεν κατάφερα να βρω/σκεφτώ κάτι. Σίγουρα κάτι παίζει εδώ γιατί, και στην ταινία, μας το δείχνει πολλές φορές. Συμφωνώ με αυτό που λες για την εποχή. Υπάρχει μάλιστα και μια "steampunk" προσέγγιση. Μια φουτουριστική δηλαδή εκδοχή της βικτωριανής εποχής που είναι και αρκετά δημοφιλής και έχει αυτό το εφέ μέλλοντος/παρελθόντος.
@@YiannisSarakatsanis ισως μπορουμε να πουμε οτι η ταιναι ειναι άχρονη σε πολλα σημεια της, απο την μια ειχαμε την Βικτωριανή εποχη απο την αλλη ιπτάμενα ταξι.
Σκεφτομαι οτι ισως ο Godwin συμβολιζει την συγκρουση του παλιου και του μοντερνου κοσμου. Ειναι ο επιστημονας που θελει την εξελιξη παση θυσια, χωρις να εχει θεματα ηθικης. Το παιζει θεος εν ολιγοις. Ωστοσο, και αυτος ηταν πειραμα του πατερα του, γεγονος που του αφησε ολα αυτα τα κουσουρια. Δεν ειναι ο επιβλητικος επιστημονας, αλλα ενα "τερας" και Φρακενσταιν ταυτοχρονα, που χωρις την επιστημη δε θα μπορουσε ουτε να ρευεται φυσιολογικα. Ολο αυτο με τα γαστρικα υγρα ηταν κ λιγο κωμικο αλλα κ λιγο σαν απομυθοποιηση.
@@YiannisSarakatsanis έχει σχεδόν 100% θετικές κριτικές. Φαίνεται να είναι εξαιρετικό, αφού λένε ότι αυτό το βιβλίο είναι "the best way to invest your time"
Δεν το έχω διαβάσει. Διάβασα διάφορα για αυτό και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι ο Λάνθιμος με τον McNamara (τον σεναριογράφο) το πήγαν λίγο διαφορετικά. Πχ στο βιβλίο διαβάζουμε, λέει, της ιστορίες της Bella από άλλους. Επίσης η Bella στο βιβλίο λέγεται Bella Caledonia και, κατά πάσα πιθανότητα συμβολίζει την Σκωτία, επίσης καταπιεσμένη από την Βικτωριανή Αγγλία. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Λές η Bella της ταινίας να συμβολίζει την Αμερική;
Καλησπέρα Γιάννη! Ωραία ανάλυση, παρόλα αυτά στο τέλος λες πως η ταινία θέλει να προτείνει ένα τρόπο να ζούμε που θα μας κάνει ευτυχισμένους όπως δηλαδή το ζει η Μπέλα. Άρα σύμφωνα με εσένα η τέχνη πρέπει να μας "διδάσκει" τον τρόπο που πρέπει να ζούμε; Το ότι είδα μια ταινία δε σημαίνει ότι θα αλλάξω αύριο το πρωί. Άμα έχω σκατά στο κεφάλι μου, θα συνεχίσω να έχω σκατά και αύριο. Και τελικά μπορούμε να ξεφύγουμε από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουνε ανθρώπους και τα έχουμε ενσωματωμένα στη φύση μας; Νιώθω πως οι καλλιτέχνες είναι απλά παρατηρητές. Μπορούνε να πούνε για τα χαρακτηριστικά της φύσης μας, αλλά δεν μπορούνε να μας πούνε "κάνε αυτό". Θα παραφράσω τα λόγια ενός σκηνοθέτη: αν η τέχνη μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και να λύσει τα προβλήματα μας, θα το είχε κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Οι άνθρωποι αλλάζουν με τις εμπειρίες τους. Η τέχνη (η καλή τέχνη) είναι κι αυτή μια εμπειρία! Πιστεύω λοιπόν πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει από αυτήν. Τώρα η αλλαγή μπορεί να μην είναι 180 μοιρών αλλά ένα μικρό σπρώξιμο προς μια νέα κατεύθυνση.
Γιάννη έχεις καμιά ιδέα για τον τίτλο;Τι θέλει να μας πει ο ποιητής με τον τίτλο Poor Things; Με όποιους το συζήτησα,κανείς δεν έχει την απάντηση(ακόμη).
Δεν εχω διαβασει το βιβλιο, αλλα απο την ταινια καταλαβαινω οτι ολοι ησαν "καημενοι" με καποιον τροπο, δηλαδη καταπιεσμενοι, καταπονεμενοι σωματικα, δυστυχεις, φτωχοι κυριολεκτικα κλπ. Ουσιαστικα, αντι να ειμαστε ευτυχισμενα και φιλοπεριεργα πλασματα που απολαμβανουν τη ζωη, αφηνουμε τις κοινωνικες νορμες να μας καταπιεζουν και να μας στερουν την ελευθερια 😊 Γι αυτο νομιζω οτι η Μπελλα ειπε στον κυνικο συνεπιβατη οτι εχει υιοθετησει αυτην τη φιλοσοφια ζωης γιατι φοβαται να ζησει και να παλεψει για την ελευθερια του.
Εγώ λυπάμαι αγαπητέ Γιάννη αλλά δε κατάλαβα τίποτα από όλα αυτά…συναισθηματικά η ταινία με τάραξε τόσο πολύ που δεν άντεξα να τη δω ολόκληρη. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι θα πουν μα είναι καταπληκτική ταινία αλλά όπως είπε και η Δήμητρα στους απαράδεκτους , «πάλι τη γαϊδούρα βλέπω…».
Για να μας αρέσει μια ταινία δεν χρειάζεται να είναι καλή. Και αντίστοιχα αν μια ταινία είναι καλή, δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσει. Το αν μια ταινία είναι καλή είναι μάλλον ένας συνδυασμός κάποιας πλειοψηφίας και των γνωμών κάποιων κριτικών κλπ. Το αν μας αρέσει είναι μόνο προσωπική υπόθεση.
Αποκλειστική προσφορά Surfshark! Βάλτε κωδικό προσφοράς: YIANNIS και κερδίστε επιπλέον έως και 6 μήνες ΔΩΡΕΑΝ στο surfshark.deals/yiannis
Εύχομαι να πάρει το Oscar καλύτερης ταινίας. Την είδα μόλις χθες και με συνεπήρε και με ενθουσίασε! Με μια λέξη Αριστούργημα!
Γιάννη, συμφωνώ 100% με όσα λες. Βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα ένιωσα μια απίστευτη ευφορία που κράτησε μέρες μετά. Αυτή η ταινία είναι έργο τέχνης!
Έχει πλάκα. Όταν τελείωσε η ταινία, έλεγα επιτέλους γιατί, ειδικά η αρχή, με δυσκόλεψε. Όμως την σκέφτομαι πάρα πολύ και δε μπορώ παρά να χειροκροτήσω το γράψιμο των χαρακτήρων. Όλοι υπέροχα γραμμένοι, με κάθε έναν που έχει έστω και λίγα λεπτά συμμετοχής, χτισμένο υπέροχα. Η Μπέλα, για μένα πάλι, είναι απ'τους πιο καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες που χω δει.
Γενικώς έχοντας δει όλες τις ταινίες του Λάνθιμου απ'το Κυνόδοντα και μετά, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Λάνθιμος με κάθε project του γίνεται όλο και καλύτερος.
Είδα την ταινία και άκουσα δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις μέσα σε κυριολεκτικά 3 μέρες. Είτε φεμινιστική ειτε αντιφεμινιστική ειναι μια ταινία που σίγουρα προκαλεί κουβέντα και αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι
Θελω να ακουω Σαρακατσανη καθε μερα απο το πρωι ως το βράδυ!!! Εμπρος στο δρόμο που μας άνοιξε η Μπέλα του Λανθιμου!!!!!😁😊🤩
Πραγματικά η ταινία έχει πάρα πολλά να πει! Πέρα από οσα ανέφερες εγώ είδα και μια ταινία που προβάλλει το κλασσικό στερεότυπο του επιστήμονα χωρίς συναίσθημα, που βαδίζει μόνο βάσει της λογικής που η ενασχόληση με την επιστήμη "επιτάσσει" και το καταρρίπτει.
Μπράβο στο poor things, μπράβο στον Λάνθιμο και Μπράβο στον Σαράκα που μας κάνει να περνάμε υπέροχα με τις βιντεάρες του!
Γιάννη εγώ θέλω να πω ότι μου φάνηκε πολυ χρήσιμο αυτό το βίντεο, γιατί και αντιλήφθηκα κάποια πράγματα παραπάνω για την ταινία και θα ψάξω και λίγο για τον waldo emerson. Ευχαριστώ! :)
Εχοντας δει την ταινια και σχηματισει την γνωμη - αριστουργημα - μου, ειδα τωρα χαρις σε αυτο το βιντεο και το νοημα , το γιατι μου αρεσε τοσο πολυ. Σε ευχαριστω!
Απολαυστικός ο λόγος σου, παρακολουθώ κάθε λέξη χωρίς να διασπάται η προσοχή μου. Ήταν πραγματικά ένα...χρήσιμο βίντεο!😉
Ως προς την εποχή και την τοποθεσία, ισως παιζει με το άχρονο και το άτοπο μαζι.. ενώ μπορεί να σου δινει το γενικό πλαίσιο, δεν εμβαθύνει ουτε σε χρονο ούτε σε τόπο... Εξαιρετικο βίντεο, ευχαριστούμε!! 🙏🌷
Πολύ καλή ταινία απο αποψη σκηνοθεσίας, ηθοποιίας, κουστουμιών και φωτογραφίας! Συγχαρητήρια σε όλους! Βλέπω ομως και κάποια θέματα που αφορούν κυρίως τη φιλοσοφία της ταινίας. 1) Όλα τα προτυπα αντρών της ταινιας ειναι αδυναμοι άντρες που προσπαθούν να ελεγξουν την Μπελα, φτανοντας ακομα και στη βια. Δεν υπάρχει ενα πρότυπο άντρα που ισορροπεί την ανδρική δύναμη και την ανδρική ευαισθησία. Για παράδειγμα ενας αλλος Ραφαλο θα μπορούσε απλά να την αφήσει χωρις να εξευτελίστει όταν αυτή αποφάσισε να γινει ιερόδουλη, ισως κανοντας τη να σκεφτεί διαφορετικά. Ο νεαρός γιατρός καταλήγει ολοκληρωτικά παραδομένος-υποδουλωμενος σε αυτή χωρίς να αναπτύσσει το δικο του χαρακτηρα και χωρις να της βάζει κανένα όριο. Οποτε υπαρχει ςλλειμα ισορροπίας.
2) Ο χαρακτήρας της Μπέλα εξελισστε κατα την άποψη μου, απο νηπιο μέχρι μονο την εφηβεία. Το κύριο κίνητρο της σχεδον σε ολη την ταινία ειναι η ελευθερία στο να εκφραζει τα ένστικτα της (κυριως στο σεξουαλικο), και χειραφετηθεί ωστε να ειναι ελευθερη ως προς αυτο. Ποτε δε γίνεται μια γυναίκα που ψάχνετε πέρα απο αυτο.
Ποτέ δεν καταφέρνει να συνάψει μια ολοκληρωμένη ερωτικη σχεση με καποιον άντρα (ισως γιατι ολοι οι αντρες της ταινιας ηταν ειτε αδυναμοι ειτε απλα τραγικοι) η οποία θα την βοηθούσε να ωριμασει πραγματικά: συναισθηματικά και ερωτικά.
3) Στο τέλος της ταινίας δειχνει την Μπέλα να κυριαρχεί πανω στην κακη(τοξική ) εκφραση της αρρενοπωτητας, και την παρουσιάσει ως κυρίαρχη πανω σε αυτή - ειναι πολύ καλό που εχασε η τοξική αρρενοπωτητα, αλλά πουθενα δεν παρουσιαζεται ο αντιποδας αυτής ή μη τοξική αρρενοπωτητα, ο animus της για να μπορέσει να την βοηθησει να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικά ολοκληρωμενη γυναίκα.
Εν κατακλείδι, το αρνητικό με αυτή την ταινία ειναι ότι ρίχνει λαδι στη φωτιά των cultural wars ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, αφού ολοι οι χαρακτήρες μενουν εφηβοι ως προς αυτό και τελικά δεν εξελίσσονται μεχρι την ενηλικίωση και την ολοκληρωση. Υπηρχε η ευκαιρία να αναδειχθεί ένα πρότυπο που προωθεί την ειρήνη για τα δύο φύλα, και αναδυκνυιντας εναν υγιειή τροπο να συνυπάρχουν στις πιο δυνατές και υγιεις εκδοχες τους. Αυτο ομως δεν έγινε.
Οταν η Μπελλα ειναι στο καραβι και φιλοσοφει με την γιαγια και τον κυνικό είναι το καλυτερο μερος της ταινιας.
Τα καλύτερα review στην ιστορια των review! Υπέροχο το poor things και ευχόμαι να σαρώσει στα οσκαρ !
μπήκα στην αίθουσα προκατειλημμένος πως η ΕΥΝΟΟΎΜΕΝΗ είναι η καλύτερη ταινία. Είχα διαβάσει μάλιστα και το βιβλίο του Alasdais Gray (στα ελληνικά ο τίτλος είναι ΧΑΜΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, πρέπει να το έχουν κάνει και άλλοι εκδοτικοί) και τελικώς τολμώ να πω πως κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από το βιβλίο. Η ταινία ήταν πολύ καλή και πρέπει να το σηκώσει! Ερμηνείες, ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ενώ οι οι κόσμοι που έπλασε είναι μαγικοί!
❤
Σούπερ η ανάλυση!!!👏👏👏 Περίμενα να δω την ταινία πρώτα πριν δω το βίντεο και το χαίρομαι διπλα!!❤❤
Κορυφαία κριτική. Η καλύτερη! Μπράβο Γιάννη. Ευχαριστούμε.
Ωραία ανάλυση. Μπράβο. Έκανες κάτι που δεν κάνουν οι κριτικοί ταινιών.Άξιος.
Αυτό το βίντεο θα έπρεπε να προλογίζει κάθε προβολή της ταινίας!
Με κάθε σεβασμό και με συγχωρείς για το θάρρος και ίσως το θράσος αλλά μου φαίνεται πως έχεις αδυνατίσει... Πέραν αυτού, ωραίος όπως μας έχεις συνηθίσει με τα videos σου. Σ'ευχαριστούμε.
Επιτέλους νέο βίντεο, συμφωνώ απόλυτα, να είσαι καλά απολαμβάνω τον τρόπο που σκέφτεσαι και εκφράζεσαι
Γιάννη είσαι πολύ δυνατός. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα γιατί τις ίδιες σκέψεις έκανα και εγώ.
Μη σταματάς πουθενά, πράττεις μοναδικό έργο.
Την ειδα μολις χθες με τον συντροφο μου, εντελως τυχαια. Δεν ηξερα τι να περιμενω, δεν ειχα ακουσει ή συζητησει τιποτα για αυτη.
Μολις τελειωσε απλα ειπαμε This is ART.
Τοσο χαοτικα τελεια.
Ισως ειχε παραπανω σκηνες σεξ απο οτι θα ηθελα, καθως δεν ειναι καθολου ωραιοποιημενο, ή οπως εχουμε "συνηθισει" να βλεπουμε σε ταινιες.
Αλλα ετσι ειναι το στυλ του σκηνοθετη. 😅
Αξιζει το Οσκαρ!
Το απίστευτο με αυτην την ταινια ειναι η ταυτιση του καθενός σε όλα τα στάδια εξέλιξης της ζωής της Μπέλα. Την εφηβεία του, τα πρώτα του χρόνια στα 20 οπου μαθαίνει το σεξ, έχει αφελή υπαρξιακά ερωτήματα, την προσγείωση στην πραγματικότητα ως μεσήλικας, το θάνατο των γονιών του, τις μεγάλες αντιφάσεις της ζωής. Και ολα αυτά με τρόπο χιουμοριστικό, καυστικό και παραμυθένιο.
Μ αρέσει πολύ που έβαλες μέσα τον ατομικισμό του emerson...επίσης ο Νίτσε είχε αρκετές συμπάθειες 😊 απλά με τα χρόνια στρεφόταν εναντίον τους συνήθως έτσι σαν τιπ...ωραίο βίντεο φίλε μου.
Να βγαίνουν και άλλες τέτοιες ταινίες, για να έχουμε και άλλα τέτοια βίντεο από το Γιάννη.
MASTERPIECE το poor things!
Αυτό το βίντεο αν το έκανες κ στα αγγλικά... σκέψου τα views
.. θα το μοίραζα παντού!!! Καταπληκτική ανάλυση.
Ειναι η πρωτη φορα που θα διαφωνησω ελαχιστα? με μια κριτικη σου και χαιρομαι που συμβαινει γιατι δεν μπορω να συμφωνω με καποιον στο 100% :) . ακουσον μεν
1) Ο κοσμος του poor things. H σκηνοθεσια εχει να κανει οτι τα παιδικα ματια βλεπουν "φοβερο,ομορφο, παραξενο" τον κοσμο.
Ομως δεν το πηγε ενα βημα παραπερα...οταν λεει η μπελα οτι ειναι σε μια σκοτεινη περιοδο της ζωης της (στο παρισι) ηθελα ο κοσμος που βλεπει να ειναι σουρεαλιστικα σκοτεινος, στο τελος που συνειδητοποιει την "αληθεια" του κοσμου θα ηθελα να γινεται ρεαλιστικο και το σκηνικο και πιο focused πλανα.
2)η φιλοσοφια του Poor Things.
Εστω οτι πεταμε ολους τους κανονες απο πανω μας καποια στιγμη θα καταληξουμε παλι σε κανονες ιδιους η και καινουργιους δεν εχει τοση σημασια. Ομως στην πορεια θα εχουμε αλλαξει ο ιδιοι. Το να γινεις πορνη δεν ειναι μια φαση που περνας επιδερμικα, το να γινεις αντικειμενο εκμεταλευσης ενος αγνωστου γοη δεν ειναι κατι που παει περασε....εκτος....αν σε περιμενει μια πλουσιοπαροχη ζωη. Ειναι οπως λενε οι pulp But still you'll never get it right 'Cause when you're laid in bed at night Watching roaches climb the wall If you called your dad, he could stop it all.
3)η φιλοσοφια του Poor Things. κλεισιμο.
Βλεπουμε τελικα οτι ακομα και η φιλοσοφια που προσπαθει να περασει οτι μπορεις να βρεις τον θεο παντου πετιεται στο καλαθι γιατι η μπελα εχει πλεον καταλαβει πως λειτουργει ο κοσμος και γινεται και αυτη κυνικη. Λοβοτομει οποιον θεωρει "κακο"', δεν ενδιαφερεται για τον γοη που ειναι εγκλειστος και στην ουσια γινεται "ιδια ο πατερας της" χρησιμοποιωντας τους γυρω της για προσωπικη της ευχαριστηση και ανελιξη ξεριζωντας οτιδηποτε απεχθες η σπουδαζοντας για να μαθει πως να το φερει στα μετρα της (οπως εκανε ο πατερας της). Προσωπικα θεωρω πολυ ωραιο αυτο το character arc αλλα δεν το εδειξε σε βαθος...γιατι μαλλον δεν ειχε προθεση ο συγγραφεας να το παει εκει (δεν ξερω δεν εχω διαβασει το βιβλιο)
Δεν λεω οτι ειναι κακη ταινια δεν εχω προθεση να κραξω μια πολυ καλη προσπαθεια. Για να το θεσω αλλιως ειναι σαν να διαβαζω τον Αλχημιστη του κοελιο. πολυ ωραιο βιβλιο και αν θες να μπεις στον κοσμο της φιλοσοφιας μια τελεια εισαγωγη, αλλα αυτο το " το συμπαν συνωμοτει..." ειναι παντελως λαθος και επικινδυνο. Τωρα μπορειτε να με παταξετε
Επιτέλους κάποιος που κατάλαβε τι είδε 😀
Σε ευχαριστώ για το αναλυτικό μήνυμα.
Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι εσύ διαφωνείς με τη φιλοσοφία της ταινίας και δικαίωμα σου φυσικά. Εγώ συμφωνώ!
** SPOΙLER ALERT **
Η Bella φεύγει από το σπίτι του πατέρα της γιατί δεν αντέχει κλεισμένη εκεί και, αφού κάνει το γύρο του κόσμου, επιστρέφει για να γίνει τελικά ο πατέρας της. Εγώ το είδα σαν κάτι θετικό αυτό. Εσύ το βλέπεις σαν αρνητικό. Ίσως γιατί εγώ τον συμπάθησα στο έργο και μου φάνηκε ότι οι προθέσεις του ήταν τουλάχιστον αγνές!
Επίσης, και όσον αφορά στη φιλοσοφία του Emerson, ούτε εκείνος θεωρεί δυνατό να ζήσεις χωρίς κανόνες. Μη έχοντας διαβάσει, παρά αναλύσεις για το έργο του, δε μπορώ να σου παραθέσω κάτι με βεβαιότητα. Αλλά ο Θεός στον οποίο αναφέρεται είναι και αυτός ένα σετ κανόνων. Αλλά εδώ μιλάμε για τους θεμελιώδεις και απαράβατους κανόνες της φύσης τους οποίους κανείς δε μπορεί να του πετάξει.
@@YiannisSarakatsanis
ίσως δεν το είπα σωστά αλλά δεν διαφωνώ με την φιλοσοφία της ταινίας. Συμφωνώ αλλά από ένα πιο κυνικό πρισμα
Οι θεμελιώδης απαράβατοι νομοι της φύσης έχουν μέσα και το : ο δυνατός τρώει τον αδύναμο, και νόμος του ισχυρού κτλ αλλά και το : ισορροπία στην φύση , προστασία του αδύναμου στην αγελη κτλ. Που εμείς οι άνθρωποι βάζουμε πρόσημο στο ποιο απ' αυτά είναι καλό κ κακό ανάλογα την ηθική της εποχης. Η Μπέλα σαν παιδί δεν έχει ακόμα τέτοια αντίληψη οποτε υιοθετεί μια ανιμαλιστικη ηθική...κάτι φυσικό, όμως θεωρώ κακό να λοβοτομει κάποιον ακόμα και τον κακοποιητη της
Προσωπικά λυπήθηκα τον πατέρα της δεν τον συμπάθησα και εδώ νομίζω είναι η διαφορά οπτικής μας.
Να πω ότι δεν απορρίπτω καμμία ανάγνωση, χαίρομαι να το συζητάω και να βελτιώνω έτσι και την δική μου.(ο γραπτός λόγος σήμερα τα κάνει όλα να φαίνονται επιθετικά :p )
@@YiannisSarakatsanis δεν διαφωνω με την φιλοσοφια της ταινιας απλα πιστευω την βλεπω απο ενα αλλο πρισμα. Για παραδειγμα εμενα ο πατερας δεν μου εβγαλε συμπαθεια αλλα λυπηση.
Ουτε εγω εχω διαβασει κατι για το εργο του Emerson ο,τι ξερω προερχεται απο την ταινια. Αυτοι οι θεμελιωδεις κανονες της φυσης εχουνε μεσα και το "Ο νομος του ισχυρου" εχουν μεσα και το "προστασια της αγελης" που η ανθρωπινη ηθικη της εποχης ερχεται να τους κανει καλους η κακους. Η μπελα σαν παιδι δεν εχει ακομα αναπτυξει καποιον ηθικο κωδικα και οι δοκιμες και τα ταξιδια της εχουν αυτον τον σκοπο. Εγω ερμηνευσα οτι κατεληξε σε μια ζωωδη ηθικη που , οπως και ο πατερας της, θεωρουσε οποιονδηποτε αλλον εκτος αυτου εχθρο του η κατωτερο του (God).
Δεν γνωρίζω αν είσαι γονιός, αλλά σίγουρα ως παιδί ενός γονιού γνωρίζεις ότι στην παιδική μας ηλικία οι γονείς μας είναι οι "θεοί" που βάζουν τους κανόνες. Θεωρούν ότι κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Είμαστε τα μικρά "πειραματόζωά" τους. Επίσης, γνωρίζεις ότι από τη στιγμή που φεύγουμε ως ενήλικες πλέον από το "σπίτι", πάντα επιστρέφουμε σε αυτό. Πάντα θα κουβαλάμε όλα αυτά που έχουν εισχωρήσει μέσα μας από την παιδική μας ηλικία.
Ο Γιάννης, όπως κι εγώ, συμπαθήσαμε τον "God" γιατί είμαστε πλέον κι εμείς γονείς και ξέρουμε. Δεν θα θέλαμε να μας μισούν ή να μας λυπούνται τα παιδιά μας.
Μέχρι τώρα μας είχες συνηθίσει σε πολύ ωραίες κριτικές για ωραία βιβλία. Μήπως να μας κάνεις που και που και για ταινίες; είτε νέες που θεωρείς ότι αξίζουν είτε και για κάποιες που θεωρείς ότι θα πρεπε να έχουμε δει!!... Ευχαριστούμε...
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου για την ταινία. Νομίζω οτι εντοπίζεις πολυ εύστοχα το ουσιαστικό και κυρίαρχό της θέμα που αποτελεί συνισταμένη όλων των επιμέρους θεματων που θίγονται (πχ φεμινισμός, επιστήμη για την επιστήμη, παιδικά τραύματα -βλ. God, παιδικη αθωότητα και ενηλικίωση, παιδικός και εφηβικός εγωκεντρισμός, κοινωνικη αδικία κτλ). Ειναι ολα εκεί οχι σαν συνονθύλευμα, φυσικά, αλλά σε μια αρμονική ενότητα κι ο καθένας εντοπίζει αυτο που θέλει. Όλα όμως συναντιούνται στην ουσία της ύπαρξης όπως διατυπώνεται απο τον Έμερσον και όπως ενσαρκώνεται απο τη Μπέλα.
Το μοναδικό στοιχείο που μου "κλώτσησε" κάπως στην ταινία είναι η αίσθηση οτι ο νέος επιστήμονας γίνεται σύζυγος της Μπέλα μονο για να την υπηρετεί. Δηλαδή, σε μία από τις τελευταίες σκηνές που του ζητά να φέρει ποτά εκεί στον κήπο, συνειδητοποίησα οτι είναι κατά κάποιο τρόπο ο υπηρέτης της παρά ο μεγαλόψυχος σύντροφός της. Και μου φάνηκε κάπως περίεργο.
Δεν το είχα σκεφτεί. Όντως φαίνεται κάπως έτσι αυτή η σκηνή. Γενικά αυτή η σκηνή έχει πολλή πληροφορία για το πώς καταλήγει η Bella και δεν την έχω αποκωδικοποιήσει. Μια ερμηνεία πάντως είναι ότι η Bella έχει διάβασμα γι' αυτό την φροντίζει ο επιστήμονας ;-)
@@YiannisSarakatsanis Χαχαχα! Θα κρατήσω αυτή την ερμηνεία, γιατί βολεύει!
Δυστυχώς στα σχολεία χωρίς την συγκατάθεση γονέων προβάλλονται του Βούλγαρη αϊ στον αγύριστο 👿🤬😡
Γιαννη γενικά σε ευχαριστούμε !! καλή συνέχεια
Εξαιρετική ταινία! ❤ Αξίζει να πάρει Oscar!
Τι βιντεάρα ανέβασες πάλι ρε Γιάνναρεεεε 👏👏
Υπέροχη προσέγγιση !! Και αν εχω δει αναλύσεις για την αγαπημένη μ ταινια εβερ ❤
Μπράβο μπράβο 👏👏👏👏
Ωραία ανάλυση!
Η καλύτερη ανάλυση της ταινίας
Εύγε Γιάννη! Είσαι άκρως απολαυστικός στις περιγραφές σου.
Πολύ εύστοχη κριτική. Μπράβο.
Απολαυστικός!!
Πολύ καλό βίντεο για ακομα μια φορά.Μπραβο Γιάννη
Εξαιρετικά υπερβολική φιλοσοφία για να την αντέξει ακόμα και ένας λάτρης των ταινιών του Αγγελόπουλου...πάντως μπράβο σας , εξαιρετική ανάλυση της υπόθεσης!!
Εξερετικό βίντεο.. απλό..γρήγορο.. κατανοητό.. μπράβο
vale aglikous ypotitlous yianni!
Πρώτη φορά έκατσα να δω βίντεο σου και αναρωτιέμαι πως δεν σε είχα βρει νωρίτερα ! Όταν έφυγα από το σινεμά, ένιωθα συνεπαρμένη και μόλις είδα το βίντεο σου, συνειδητοποίησα στοιχεία που δεν ήξερα. Σε ευχαριστώ !
Εγώ ευχαριστώ!
Τι έγινε Γιαννάκη, κοιμάται το παιδί και ανεβάζουμε βιντεάκια??
Κοιτα κατι πράγματα
Λες και το 'ξερε και μας ξενύχτησε σήμερα!
άστα ομοιοπαθής@@YiannisSarakatsanis
Χαχαχαχαχα
αυτο που κανεις ειναι ΥΠΕΡΟΧΟ
Αχ ρε Γιάννη! Πόσο μιλάς στην ψυχή μου! 😍😍😍
Ωραίο βίντεο! Δεν έχω δει ακόμη την ταινία, θα τη δω το Σ/Κ όμως!
Βιντεάραααα 🎉🎉🎉
Τέλειο βίντεο, συνεχίστε δυνατά
Καταπληκτικά τα ασπρόμαυρα βιντεάκια ανάμεσα στις ενότητες, να είσαι καλά, γέλασα πολύ!!!!
Καλημέρα Κ.Γιαννη! Μπαίνω συνέχεια στο προφίλ σου να δω αν ανέβασες βίντεο! Μην χάνεσαι….. Σε αναμένουμε!
Δεν έχω δει την ταινία και δεν ξέρω αν θα τη δω, αλλά το βίντεο εξαιρετικό.
Φοβερό το βίντεο και πάλι!
Ως "εκστατικό, ατρόμητο, συναρπαστικό σινεμά" την περιγράφει ο κριτικός του Αθηνοράματος Καντέα-Παπαδόπουλος, τέλεια σύνοψη σε τέσσερις λέξεις.
Βγήκαμε ενθουσιασμένοι από την αίθουσα, συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία, και ο αντίκτυπος της αισθητός για μέρες μετά.
Συνοψίζοντας, ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕ ΛΑΝΘΙΜΕ
Βαρετο! Σιγα το αριστουργημα
Προφανώς και δεν το είδες
Τρομερή ταινία ❤
εξαιρετικος οπως παντα
Δε μου είχε αρέσει τπτ από Λανθιμο μέχρι που είδα το poor things . Το λάτρεψα. Επίσης εκτός από φεμινιστικό είναι και ένας ύμνος στην επιστήμη και τον ορθολογισμό (παρά τπ φουτουριστικά - sci fi στοιχεία) (γράφω το σχόλιο πριν ολοκληρώσω το βίντεο 😂)
Ο ορθολογισμός βέβαια είναι πατριαρχικο κατασκευασμα.. Όπως αντίστοιχα και η επιστήμη. Οπότε..
@@md55773 Αντιλαμβανεσαι πιστευω οτι η επιστημη σου εδωσε την ικανοτητα να γραφεις σε ενα μεσο και να διαβαζω εγω και ποσοι αλλοι αυτα που οι συναψεις και τα εγκεφαλικα σου κυτταρα ανακατεβουν. Please elaborate που λεν και στα χωργια.
@@gkamp6528φτηνή προσπαθεια ,αν εσυ elaborate καλυτερα θα γνώριζες πως η τεχνολογία είναι μια εφαρμογή των hard core επιστημών, οχι όσων υποκειμενικων στη συνέχεια δημιουργηθηκαν παίρνοντας επιστημονικά στοιχεία ανακατεύονται τα ωραία σε ένα μπλέντερ, ώστε να χουμε σημερα πχ την ψυχολογία που είναι μια καθαρά υποκειμενική οπτική του ανθρώπου εξαρτημένη απο πολλους εξωγενείς παραγοντες
@@md55773 ο ορθολογισμός είναι πατριαρχικό κατασκεύασμα ;; Που στηρίζεται αυτή η τοποθέτηση και πως συνδέεται ο ορθολογισμός με τη Πατριαρχία ;
Αν ηταν "υμνος" στην καλη επιστημη και στον ορθολογισμο, ο επιστημονας θα εσωζε το βρεφος.
Ταινιάρα και βιντεάρα!
Γιάννη χαίρομαι που ανέφερες την διαφήμιση ειναι από τις καλύτερες διαφημίσεις που έχω γράψει, αγαπημένη δουλειά.
Για την ιστορία, ούτε η Cosmote (πελατης) ούτε η διαφημιστική στην οποία εργαζόμουν τότε είχαν θέμα με την ιδέα που τους είχα πάει (άλλωστε την είχαν εγκρίνει), πόσο μάλλον με την υλοποίηση αφού και εσύ και ο Λάνθιμος κάνατε φοβερή δουλειά. Αυτό που έγινε ειναι ότι άρχισαν να λαμβάνουν παράπονα στο τηλεφωνικό τους κέντρο ότι προσβάλουμε άτομα με ψυχικές ασθένειες και φυσικά η διαφήμιση κατέβηκε.
χαχα!! Κάθε φορά που ακούω Λάνθιμο, αυτό θυμάμαι. Έχεις τη διαφήμιση;;;;;
@@YiannisSarakatsanisΚι εγώ όποτε ακουω για Λανθιμο θυμαμαι αυτή την περίπτωση! Ρε συ ήσουν φοβερός!!!! Σαν τον Brad Pitt στο 12 Monkeys!
Ναι την έχω!
Θυμάμαι ότι αφού τελειώσαμε τα γυρίσματα πήγαμε σε στούντιο να ντουμπλάρω τον εαυτό μου για να ακούγεται πιο αστείος. Δεν ήξερα ότι όλο αυτό είχε γίνει λόγω παραπόνων...
Την θέλω! Υπάρχει online; Ή μπορείς να μου τη στείλεις;;;;;;;@@neuclone
@@YiannisSarakatsanis θα σου την στείλω.
Α ρε Γιάννη!!! ❤
Θα το δω το Σάββατο ενδιαφέρον ο τρόπος ζωής που προτείνει.Ευχαριστούμε
Μπράβο @YiannisSarakatsanis υπέροχο βίντεο όπως μας έχεις συνηθίσει! Αλλά πάμε στα σοβαρά τώρα, ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ???
Στις σημειώσεις του βίντεο!
Fair enough! Βιάστηκα να απαντήσω χαχαχα
Φανταστικό βίντεο, όπως πάντα! Έχω μια απορία Γιάννη, αν μπορείς να μου πεις τη γνώμη σου. Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία που μου φάνηκε πολύ "φτωχή" σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες που ξεχειλίζουν από αρτιότητα. Είναι η σκηνή που η Μπέλλα βλέπει τους "φτωχούς" και συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον ήξερε και αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία της. Ε, αυτή η σκηνή με τους φτωχούς δεν ήταν λίγο λειψή; Δείχνει πολύ γρήγορα κάποιος μισόγυμνους κουρελήδες κι ένα μωρό και η Μπέλα συγκλονίζεται τόσο πολύ που πραγματικά ένιωσα ότι η αντίδρασή της ήταν πολύ υπερβολική σε σύγκριση με αυτό που είδε (που είδαμε εμείς δηλαδή) μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Με ξένισε πολύ, εσύ τι λες;
Συμφωνώ! Ακριβώς έτσι μου φάνηκε κι εμένα: "λειψή".
Σκέφτηκα ότι μάλλον αυτό ήταν κάποιο κεφάλαιο του βιβλίου το οποίο δε χώραγε να αναπτυχθεί περισσότερο αλλά ήταν απαραίτητο για την ιστορία.
Να σου πω την αλήθεια και στο ζήτημα του "σοσιαλισμού" μου φάνηκε ότι έλειπε υλικό...
Και στο φεμινισμό έλειπε υλικό , όχι ως προς την ποσότητα. Εγώ γενικά ένιωσα ότι έθιξε πολλά θέματα αλλά ακροθιγώς χωρίς να θέλει να γίνει δυσάρεστη . Τα σημαντικά μηνύματα δεν πρέπει να γίνονται δυσάρεστα ;
@@mihaelaplats Προσωπικά πιστεύω πως το φεμινιστικό κομμάτι είναι πλήρες. Εννοώ πως (με την ανδρική μου οπτική πάντα) και λαμβάνοντας υπόψη και τον όλο φεμινιστικό "ντόρο" που συνοδεύει το Poor Things, η ταινία έχει αφήσει το σημάδι της και έχει περάσει και ένα σημαντικό μήνυμά.
Τώρα, όσον αφορά στην ερώτηση σου... αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Μια ταινία δε μπορεί να είναι δυσάρεστη γιατί θα διώξει τους θεατές της. Και αν δεν την δει κόσμος τότε δεν θα μπορέσει να περάσει τα μηνύματα της. Ένα έργο τέχνης, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπορέσει να ισορροπήσει ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου θα περάσει ένα δύσκολο μήνυμα χωρίς να γίνει δυσάρεστο αλλά και χωρίς να το φοβηθεί.
@@YiannisSarakatsanis διαφωνώ λίγο αλλά δεδομένου ότι ένας πλούσιος σις στρειτ άντρας σκηνοθετούσε μια παράσταση με φεμινιστικά μηνύματα είμαι οκέι . Στιλ δεν νομίζω ότι ήταν πλήρες ούτε φεμινιστικά ούτε ταξικά . Και όσον αφορά πχ το πορνείο πάλι δεν ήταν καθαρά φεμινιστικό το μήνυμα
Δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικός για να θίξεις ένα θέμα, πολλές φορές η νύξη είναι καλύτερη από τον υπερβολικό ρεαλισμό, αυτό φαίνεται από την αντίδραση της Μπέλλα,που είναι η πρέπουσα, υπερβολική, όσο για τ'οτι είναι άνδρας ο Λάνθιμος,ο Λάνθιμος κάνει την ταινία σάν άνθρωπος χωρίς φύλο, απλά σαν άνθρωπος
Πολύ ωραίο βίντεο!
Γιάννη ζητούμε αγγλικούς υπότιτλους να το στείλουμε σε κάνα φίλο μας εμείς που ζούμε στο εξωτερικό!
Δύσκολο αυτή τη στιγμή. Συγγνώμη.
💯
και μετά απ' αυτό βίντεο στο unBooking project για βιβλίο του Emerson (;)
Ωχ, βίντεο από τον Γιάννη!
ΤΟ Γιαννη;
Μπαινει "ν" τελικό; Παω να το διορθώσω!@@giorgoskalapodis416
Πολυ αργα ανεβαζεις βίντεο!
Εχω μια ερωτηση που με καιει. Δεν καταλαβα τον συμβολισμο του μηχανηματος για τα γαστρικα υγρα. Που ρευοταν φουσκες.
Δεν εννοω ρεαλιστικα να μου το εξηγησετε, αλλα θεωρω οτι κατι συμβολιζε (οπως και ολα σε αυτο το αριστουργημα) Αν εχει καποιος καποια ιδεα με χαρα να την ακουσω, διοτι ειμαι σιγουρη οτι κατι εχασα εδω.
Οσο αφορα στην εποχη, ενω φαινεται βικτοριανη εχει και πολλα εντελως φουτουριστικα στοιχεια που για εμενα συμβολιζει το οτι δεν υπαρχει εποχη. Ο χρονος δεν κυλαει ειναι το πριν το τωρα και το μετα μαζι.
Ομολογώ ότι δεν έχω κάποια ερμηνεία για τις φούσκες. Και, γενικά για το origin story του πατέρα, αν και το πάλεψα, δεν κατάφερα να βρω/σκεφτώ κάτι. Σίγουρα κάτι παίζει εδώ γιατί, και στην ταινία, μας το δείχνει πολλές φορές.
Συμφωνώ με αυτό που λες για την εποχή. Υπάρχει μάλιστα και μια "steampunk" προσέγγιση. Μια φουτουριστική δηλαδή εκδοχή της βικτωριανής εποχής που είναι και αρκετά δημοφιλής και έχει αυτό το εφέ μέλλοντος/παρελθόντος.
@@YiannisSarakatsanis ισως μπορουμε να πουμε οτι η ταιναι ειναι άχρονη σε πολλα σημεια της, απο την μια ειχαμε την Βικτωριανή εποχη απο την αλλη ιπτάμενα ταξι.
Σκεφτομαι οτι ισως ο Godwin συμβολιζει την συγκρουση του παλιου και του μοντερνου κοσμου. Ειναι ο επιστημονας που θελει την εξελιξη παση θυσια, χωρις να εχει θεματα ηθικης. Το παιζει θεος εν ολιγοις. Ωστοσο, και αυτος ηταν πειραμα του πατερα του, γεγονος που του αφησε ολα αυτα τα κουσουρια. Δεν ειναι ο επιβλητικος επιστημονας, αλλα ενα "τερας" και Φρακενσταιν ταυτοχρονα, που χωρις την επιστημη δε θα μπορουσε ουτε να ρευεται φυσιολογικα. Ολο αυτο με τα γαστρικα υγρα ηταν κ λιγο κωμικο αλλα κ λιγο σαν απομυθοποιηση.
Τελεφερίκ
μπραβο φιλε τελειο
Η κυρία με τα μαλλιά είναι η πάλαι ποτέ πρωταγωνίστρια του Φασμπίντερ, Χάνα Συγκούλα.
Γιάννη, εσύ που διαβάζεις συνέχεια νέα βιβλία, μήπως έχεις σχηματίσει άποψη για το "Broken Money" της Lyn Alden?
Δεν το ξέρω αυτό το βιβλίο. Καλό;
@@YiannisSarakatsanis εσύ είσαι ο ειδικός. Διάβασέ το και πες μας. Καλημέρα
@@YiannisSarakatsanis έχει σχεδόν 100% θετικές κριτικές. Φαίνεται να είναι εξαιρετικό, αφού λένε ότι αυτό το βιβλίο είναι "the best way to invest your time"
Εσύ μου το έμαθες....
Το poor things😂. ευχαριστώ πάντως και για τις εξηγήσεις
Μπράβο τέλειο το βίντεο
Οι ήχοι αν ήταν από την ταινία ήταν σηγουρα διαφορετικοί αλλά για μένα άβολοι και τρομακτικοι.
στην σκηνή που ο Μάρκ Ράφαλο σκοντάφτει στα σκαλιά , νομίζω όλοι οι marvel fans σκεφτήκαμε το ίδιο... Hulk hate strairs !
Γιατί προφέρετε το poor “por”;
Γιατί γράφετε ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες;
Θυμίζει στην αρχή λίγο ταινία strange things προ αλλαγής δηλ
Εξαιρετικό βίντεο για άλλη μια φορά! Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία το έχεις υπόψιν, Γιάννη?
Δεν το έχω διαβάσει. Διάβασα διάφορα για αυτό και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι ο Λάνθιμος με τον McNamara (τον σεναριογράφο) το πήγαν λίγο διαφορετικά. Πχ στο βιβλίο διαβάζουμε, λέει, της ιστορίες της Bella από άλλους. Επίσης η Bella στο βιβλίο λέγεται Bella Caledonia και, κατά πάσα πιθανότητα συμβολίζει την Σκωτία, επίσης καταπιεσμένη από την Βικτωριανή Αγγλία. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Λές η Bella της ταινίας να συμβολίζει την Αμερική;
O 14:20 @@YiannisSarakatsanis
Να ρωτήσω κάτι; Διευκρινίζει στην ταινία αν το αγέννητο παιδί την Μπέλα ήταν αγόρι ή κορίτσι; Κάτι σκέφτηκα...
Όχι. Δεν το κάνει
Όπα...
Ναι, είναι κορίτσι... ο Γκοντ στο τέλος της ζωής του λέει στη Μπέλλα " Εσύ είσαι η μάνα και η κόρη" (κάπως έτσι...)
Υπάρχει κάπου το βίντεο της διαφήμισης; Ανήκω στο χώρο της διαφήμισης και θα ήθελα να το δω από επαγγελματική σκοπιά (όχι για κουτσομπολιο).
Η διαφήμιση βρέθηκε και το link είναι στις σημειώσεις του βίντεο!
Γιάννη το βιβλίο το έχεις διαβάσει;
Όχι.
Πόσο ασφαλές είναι το surfshark?
Το Surfshark είναι ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια του υπολογιστή. Το PC magazine του δίνει 4/5 πάντως απ' ό,τι είδα.
Καλησπέρα Γιάννη! Ωραία ανάλυση, παρόλα αυτά στο τέλος λες πως η ταινία θέλει να προτείνει ένα τρόπο να ζούμε που θα μας κάνει ευτυχισμένους όπως δηλαδή το ζει η Μπέλα. Άρα σύμφωνα με εσένα η τέχνη πρέπει να μας "διδάσκει" τον τρόπο που πρέπει να ζούμε; Το ότι είδα μια ταινία δε σημαίνει ότι θα αλλάξω αύριο το πρωί. Άμα έχω σκατά στο κεφάλι μου, θα συνεχίσω να έχω σκατά και αύριο. Και τελικά μπορούμε να ξεφύγουμε από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουνε ανθρώπους και τα έχουμε ενσωματωμένα στη φύση μας; Νιώθω πως οι καλλιτέχνες είναι απλά παρατηρητές. Μπορούνε να πούνε για τα χαρακτηριστικά της φύσης μας, αλλά δεν μπορούνε να μας πούνε "κάνε αυτό". Θα παραφράσω τα λόγια ενός σκηνοθέτη: αν η τέχνη μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και να λύσει τα προβλήματα μας, θα το είχε κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Οι άνθρωποι αλλάζουν με τις εμπειρίες τους. Η τέχνη (η καλή τέχνη) είναι κι αυτή μια εμπειρία! Πιστεύω λοιπόν πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει από αυτήν. Τώρα η αλλαγή μπορεί να μην είναι 180 μοιρών αλλά ένα μικρό σπρώξιμο προς μια νέα κατεύθυνση.
Γιατί πορ και πορ και όχι πουρ; Επίσης, γιατί γράφεις σε greeklish τα διάφορα μέρη του βίντεο;
Γιάννη έχεις καμιά ιδέα για τον τίτλο;Τι θέλει να μας πει ο ποιητής με τον τίτλο Poor Things; Με όποιους το συζήτησα,κανείς δεν έχει την απάντηση(ακόμη).
Ούτε εγώ κατάλαβα κάτι. Ίσως είναι πιο σαφές στο βιβλίο ("Χαμένα Κορμιά" στα Ελληνικά) αλλά στην ταινία απλώς το προσπέρασα για να είμαι ειλικρινής.
Καταπληκτική απορια που μπορει ν αλλαξει ολη την ταινια, το πως την βλεπεις και τι πραγματικα γίνεται.
Δεν εχει κανένα νόημα ούτε ο τίτλος ούτε όλη η ταινία γενικότερα 😂
Δεν εχω διαβασει το βιβλιο, αλλα απο την ταινια καταλαβαινω οτι ολοι ησαν "καημενοι" με καποιον τροπο, δηλαδη καταπιεσμενοι, καταπονεμενοι σωματικα, δυστυχεις, φτωχοι κυριολεκτικα κλπ. Ουσιαστικα, αντι να ειμαστε ευτυχισμενα και φιλοπεριεργα πλασματα που απολαμβανουν τη ζωη, αφηνουμε τις κοινωνικες νορμες να μας καταπιεζουν και να μας στερουν την ελευθερια 😊 Γι αυτο νομιζω οτι η Μπελλα ειπε στον κυνικο συνεπιβατη οτι εχει υιοθετησει αυτην τη φιλοσοφια ζωης γιατι φοβαται να ζησει και να παλεψει για την ελευθερια του.
Poor things είναι όλοι οι υπόλοιποι για την ηρωίδα.
Ο Θεός του Emerson νομίζω ότι μοιάζει με αυτόν του Σπινόζα.
Strange things τo Poor things δηλαδή; (Και έλεγα τι μου θυμίζει ο τίτλος)
❤❤
Por things, μόνο αυτό άκουγα σε όλο το βίντεο, por things
Ευχαριστώ!
Εγώ λυπάμαι αγαπητέ Γιάννη αλλά δε κατάλαβα τίποτα από όλα αυτά…συναισθηματικά η ταινία με τάραξε τόσο πολύ που δεν άντεξα να τη δω ολόκληρη. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι θα πουν μα είναι καταπληκτική ταινία αλλά όπως είπε και η Δήμητρα στους απαράδεκτους , «πάλι τη γαϊδούρα βλέπω…».
Για να μας αρέσει μια ταινία δεν χρειάζεται να είναι καλή. Και αντίστοιχα αν μια ταινία είναι καλή, δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσει. Το αν μια ταινία είναι καλή είναι μάλλον ένας συνδυασμός κάποιας πλειοψηφίας και των γνωμών κάποιων κριτικών κλπ. Το αν μας αρέσει είναι μόνο προσωπική υπόθεση.
Κριμα που δεν τα εννοείτε. Πολύ κριμα
❤❤❤
🔝🔝💪🏻💪🏻
Το surfshark ειναι free?
Όχι. Με την προσφορά πάντως βγαίνει λιγότερο από 3€/μήνα νομίζω.
😊😊😊