Τα «μυστικά» της Συνθήκης της Λωζάνης: Γιατί ο Ερντογάν θέλει να την ανατρέψει - Γ. Κυμιωνής

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 вер 2024
  • Γιατί ο Ερντογάν θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Συχνά - πυκνά, στην τουρκική πολιτική σκηνή, επιλέγουν να διατηρούν στην επικαιρότητα μέσω δηλώσεων και αναφορών ζητήματα για τη Συνθήκη των Σεβρών και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί το κάνουν αυτό;
    Ο Γιάννης Κυμιωνής, Δικηγόρος και αναλυτής ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρεται στην ιστορία των Συνθηκών αυτών και στις κρίσιμες λεπτομέριες. «Η ιστορικότητα αυτών των διεθνών συμβάσεων έχει συνέπειες μέχρι και σήμερα», τονίζει. «Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Συνθήκη των Σεβρών έχει ισχύ ακόμη και σήμερα», συμπληρώνει, μιλώντας στο Militaire.
    «Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι είτε η Συνθήκη των Σεβρών, είτε η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η συνθήκη που έληξε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις νικήτριες δυνάμεις, όπως ακριβώς αναφέρονται στο κείμενο των δύο συμβάσεων και την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία από την άλλη πλευρά. Η πολιτική ελίτ της Τουρκίας ενοχλείται από το γεγονός ότι αυτή η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει την Τουρκία ως ηττημένη δύναμη. Αυτό είναι το πρώτο τους πρόβλημα και δεν είναι σημερινό. Ανέκαθεν υπήρχε - ίσως σε μικρότερο βαθμό - αυτός ο αναθεωρητικός στόχος. Όπου αναθεωρητικός σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τα σύνορα. Αυτό είναι όλο. Όχι να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις! Εδώ είναι και το πιο παράδοξο», τονίζει ο κ. Κυμιωνής.
    «Η εποχή που ανεβαίνει η διάθεση της Τουρκίας να αλλάξει τις συνθήκες είναι όταν η Ελλάδα είναι αδύναμη. Παράδειγμα: Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Τουρκία ήταν δήθεν ουδέτερη - ενώ τροφοδοτούσε με χρώμιο και τα απαραίτητα υλικά της πολεμικής βιομηχανίας της ναζιστικής Γερμανίας - εκείνη την εποχή παζάρευε τη Βόρεια Συρία, τα Δωδεκάνησα που ήταν Ιταλοκρατούμενα, τη Δυτική Θράκη που τότε ήταν υπό Βουλγαρική κατοχή (περίοδος 1941-1944), παζάρευε με τη Γερμανία να ξαναπάρει τις χώρες του Καυκάσου (που το 1920 έχασε με τη Συνθήκη των Σεβρών)… Φυσικά, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά», σημειώνει ο Γ. Κυμιωνής και υπενθυμίζει:
    «Η Τουρκία μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 25 Φεβρουαρίου του 1945! Οι Γερμανοί ήταν ήδη στην Αυστρία, είχαν υποχωρήσει… Ωστόσο, η Τουρκία έτσι κάθισε στο τραπέζι των νικητών».
    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Συνθήκη της Λωζάνης; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι προβλέψεις για τον «καθορισμό των συνόρων, που εμάς ως Ελλάδα μας «καίνε» γιατί έχουν να κάνουν με τα σύνορα στον Έβρο και τα νησιά. Σημειώνουμε τα νησιά εκτός Δωδεκανήσων. Γιατί αυτά δόθηκαν ως πολεμική αποζημίωση στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη ειρήνης του 1946 μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων και της ηττημένης Ιταλίας. Σε αυτή τη συνθήκη δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία. Γιατί; Πολύ απλά γιατί η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943, η Τουρκία δεν είχε προλάβει να κηρύξει τον πόλεμο και έτσι δεν μπορούσε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
    Η αλήθεια, όμως, είναι αλλού: «Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στο Παρίσι είχαν εκφράσει ανοικτά και επιτακτικά τη βούληση να πάρουν την εντολή, άρα να τα έχουν σχεδόν υπό τη δική τους κυριότητα οι Σοβιετικοί. Όπως ήταν να πάρουν και εντολή για τη Λιβύη. Ως προς την Τουρκία, επειδή υπήρχε πικρά εμπειρία στη διάρκεια του πολέμου γιατί δεν περνούσε τίποτα από τα Στενά - δεν υπήρχε ναυσιπλοΐα - πάλι οι Σοβιετικοί με τον υπουργό Εξωτερικών Μολότοφ, είχαν πει να πάρουν την εντολή για την Ανατολική Θράκη. Και είχαν συζητηθεί στη διάσκεψη της Τεχεράνης τον Δεκέμβριο του 1943, στη διάσκεψη του Πότσνταμ, στη διάσκεψη της Γιάλτας που καθόρισαν τον μεταπολεμικό κόσμο».
    «Άρα, από μία άποψη η επιμονή της Σοβιετικής Ένωσης να πάρει εντολή για τα Δωδεκάνησα ίσως σε αυτή να οφείλει η Ελλάδα ότι τελικά τα πήρε ως πολεμική αποζημίωση. Η Ελλάδα ήταν προτιμότερη τότε στη Βρετανική σφαίρα επιρροής παρά να βρεθούν με βάσεις του Σοβιετικού Στόλου», σημειώνει ο Γ. Κυμιωνής, αναφερόμενος σε όσα έχουν να κάνουν με τη Συνθήκη της Λωζάνης στον μεταπολεμικό κόσμο.
    Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το «πιστοποιητικό γέννησης» του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ιούλιο του 1923 υπογράφτηκε η Συνθήκη, Οκτώβριο του ίδιου έτους καταργήθηκε το χαλιφάτο και το σουλτανάτο και μια από τις Εθνικές Εορτές στην Τουρκία είναι στις 29 Οκτωβρίου. Είναι η ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.
    Από τότε ξεκινά η ένταξη της Τουρκίας στη Δύση. Πώς ήταν, όμως, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη μεσοπολεμική περίοδο 1923 - 1939; Γιατί οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει στην επίλυση των ζητημάτων μεταξύ τους; Ποιο ρόλο έπαιξαν οι κυρίαρχες παρουσίες του Βενιζέλου και του Κεμάλ; Γιατί ο Κεμάλ άφησε στην άκρη τον περίφημο «Εθνικό Όρκο» που έφτανε τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη; Ποιος ο ρόλος σε όλα αυτά της Συνθήκης της Λωζάνης; Γιατί οι Βρετανοί τοποθέτησαν τον Μεταξά στην Ελλάδα;
    Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ο Γιάννης Κυμιωνής στη συνέντευξή του στο militaire.

КОМЕНТАРІ • 315

  • @labrene
    @labrene Рік тому +12

    Από την ώρα που παρακολουθώ το κανάλι σας, άνοιξε το μυαλό μου. Ευχαριστώ εσάς και όλους όσους παρουσιάζετε. Φυσικά θέλω να κερδίσω ένα από τα βιβλία. Εξαιρετικός ο καλεσμένος σας.

  • @user-qk3ue9wn4o
    @user-qk3ue9wn4o Рік тому +10

    Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σαν γνήσιος Κρητικός και Μικρασιάτης,παρακολούθησα σήμερα την σπουδαία κουβέντα σας και όσα πολύ σημαντικά μας είπε ο Κος Κυμιώνης.Συγχαρητήρια στο κανάλι σας..Με εκτίμηση...Βασίλογλου Δημήτρης...

  • @KNIGHTTEMPLAR555
    @KNIGHTTEMPLAR555 Рік тому +5

    Εξαιρετική ανάλυση . Όλοι μας πρεπει να το δουμε.

  • @thlny09
    @thlny09 Рік тому +13

    Καλή χρονιά με υγεία σε όλο τον Ελληνισμό / όλο τον κόσμο !Ευχαριστουμε για την σπουδαία ενημέρωση!

  • @elenichantzi1647
    @elenichantzi1647 Рік тому +5

    Χαίρομαι που μαθαίνουμε ,
    αυτά δεν τα ακούς πουθενά .Ευχαριστώ .
    Καλή χρόνια .

  • @anastasias.m6738
    @anastasias.m6738 Рік тому +16

    Καλημέρα σας και καλή χρονιά από Καλιφόρνια Αμερικής.Απο τις πλέον αξιόπιστες εκπομπές με καθαρό λόγο και σεβασμό στους καλεσμένους σας. Αυτό σας ξεχωρίζει και σας ευχαριστούμε!!! Συνεχίζεται έτσι να μας ενημερώνετε σας παρακαλούμε!!!

  • @user-un4ws9cf5y
    @user-un4ws9cf5y Рік тому +8

    Χρόνια πολλά....εξαιρετική εκπομπή!!!!

  • @user-zd3pv3mv9m
    @user-zd3pv3mv9m Рік тому +7

    Χρόνια πολλά με υγεία και να έχετε πάντα επιτυχημένες συνεντεύξεις. Πολύ ωραία η ανάλυση του κυρίου Κυμιωνη.

  • @greganagno
    @greganagno Рік тому +5

    Χρόνια πολλά....εξαιρετική εκπομπή!

  • @Lantzoyn
    @Lantzoyn Рік тому +7

    Χαίρομαι πού υπάρχουν άνθρωποι πού ξέρουν καί λέγουν τήν αλήθεια.Έμαθα πολλλα σήμερα.

  • @panagiotadelimichali5526
    @panagiotadelimichali5526 Рік тому +3

    ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ. Επιθυμώ να λάβω μέρος στην κλήρωση. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • @xrysanthipeponaki7011
    @xrysanthipeponaki7011 Рік тому +9

    πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Η γιαγια μου ήταν από την Μάκρη και μου έλεγε πως η περουσία που άφησε εκεί δεν αντιστοιχεί στο ένα δέκατο από αυτή που της έδωσαν εδώ!

  • @georgegeorgopoulos1506
    @georgegeorgopoulos1506 Рік тому +4

    Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Πολύ ενδιαφέρουσα η εκπομπή. Ευχαριστούμε πολύ.

  • @panagiotiskarageorgiou7254
    @panagiotiskarageorgiou7254 Рік тому +11

    Ο κύριος καθηγητής μας ανηγη και τα αυτιά και τα μάτια μας για τα σωστη ιστορία μας ευχαριστούμε πολύ πάντα ειμασταν μπουνταλαδες

  • @giorgosrevis6939
    @giorgosrevis6939 Рік тому +5

    Συγχαρητήρια γιά τήν ενημέρωση,καλή χρονιά τό βιβλίο τό πήρα κ είναι υπέροχο,σάς εύχαριστώ πολύ

  • @limarismenos
    @limarismenos Рік тому +14

    Ωραία εκπομπή. Παρακαλώ να συνέχισετε με εκπομπές τύπου ιστορικής αναδρομής.

  • @user-ng3og7bv5p
    @user-ng3og7bv5p Рік тому +6

    Συγχαρητήρια για τις εκπομπές. Καλή χρονιά!!

  • @johnmanos5053
    @johnmanos5053 Рік тому +3

    Κύριε Κυμιωνη πολύ σωστά τα λέτε μακάρι να κέρδιζα το βιβλίο σου Καλή Χρονιά Παληκαρι μου από Σικαγο

  • @argikara52
    @argikara52 Рік тому +6

    Συγχαρητήρια για την κατατοπιστική και ιστορική ανάλυση που μας προσφέρετε. Θέλω να συμμετέχω στην κλήρωση του βιβλίου.

    • @user-rk5gz2dk8i
      @user-rk5gz2dk8i Рік тому

      Θα παρακαλούσα να συμμετέχω στην κλήρωση του βιβλίου η τον τίτλο να το προμηθευτώ ευχαριστω

  • @nickvassilopoulos3153
    @nickvassilopoulos3153 Рік тому +6

    Πολύ σωστή ανάλυση!!! Συγχαρητήρια σε όλους σάς.

  • @dvogiatzis
    @dvogiatzis Рік тому +10

    Η συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που χρειάζεται πολύ μελέτη και συγχαρητήρια στον καλεσμένο σας που ασχολείται με ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα!

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 Рік тому +8

      άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 προβλέπει τα εξής: «Η ληφθείσα απόφασις της 13ης Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαϊου 1913 και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας επικυρούται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τις υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρο 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».
      Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».
      Σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης : «Η Τουρκία δηλοί ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης
      Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων.
      Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών».
      Με την Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού αυτής Πρωτοκόλλου της 28.12.1932, οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών μεταξύ Μικρασιατικής Ακτής και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Τονίζεται ότι τα Ίμια περιήλθαν στην Ιταλία με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάτι που απλώς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο σημείο 30 του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου που υπεγράφη στις 28.12.1932 αναφέρονται ως ένα από τα σημεία ιταλικής κυριαρχίας από τα οποία θα υπολογίζεται η μέση γραμμή για το διαχωρισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
      • Βάσει της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (άρθρο 14), η κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, περιήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία, ασκούσα αυτή πλέον κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων.

  • @tsir266
    @tsir266 Рік тому +5

    Πολύ ενημερωτική εκπομπή. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά!

  • @pakko7416
    @pakko7416 Рік тому +10

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! Εξαιρετική ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα και ειδικά όσα σχετίζοντε με τις συνθήκες που ακούμε καθημερινά στα ΜΜΕ!
    Ενδιαφέρομαι πολύ για το βιβλίο.

  • @Nooneknows475
    @Nooneknows475 Рік тому +23

    Οι γονείς μου είναι από την κατεχόμενη Κύπρο. Ο πατερας μου πεθανε πρόσφυγας στη ξενιτια και η μητερα μου περιμένει να πάει πίσω στη περιουσία της στη κατεχόμενη Κερυνεια. Απώλεια περιουσίας και η απώλεια χρήσης της για σχεδον 50 χρόνια.

    • @panagiotiskarageorgiou7254
      @panagiotiskarageorgiou7254 Рік тому +6

      Ότι και να πείτε έχετε απόλυτο δίκιο αλλά τώρα πρωιγουνται οι Ουκρανοί την Κύπρο μας την κάναμε πέρα δεν εξυπηρετεί

    • @Nooneknows475
      @Nooneknows475 Рік тому +3

      @@alial-yunani Μια δικαιη λύση για όλους τους Κύπριους όπου θα έχουμε ειρήνη και ευημερία.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 Рік тому

      @@alial-yunani οχι διοτι οι τουρκοι εκει ιστορικα δεν ανηκουν Ηρθαν σαν κατακτητες επιλιδες σφαγεις τον 16αιωνα και δεν εχουν ιστορικα δικαιωματα

    • @georgestamatakis697
      @georgestamatakis697 Рік тому +4

      @@alial-yunani Μόνο ένα κράτος έκανε εισβολή και κατοχή.

    • @nickthegreekgreek156
      @nickthegreekgreek156 Рік тому

      @@alial-yunani διαφωνείτε ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή το74;

  • @MsQueenSeven
    @MsQueenSeven Рік тому +2

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ.

  • @user-uv6og5js2x
    @user-uv6og5js2x Рік тому +10

    Όταν ο ελληνισμός θέλει, μπορεί! Και ότι είμαστε μόνοι μας .... Μαθήματα ιστορίας!

  • @achilleasgalanis4437
    @achilleasgalanis4437 Рік тому +16

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες !!!
    Συγχαρητήρια για την πραγματική και αληθινή ενημέρωση που μας παρέχετε.

  • @thomaseksarhos4938
    @thomaseksarhos4938 Рік тому +7

    Χαίρομαι που σας ακολουθώ καλή χρονιά να έχετε!

  • @dyrer
    @dyrer Рік тому +3

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια ενημέρωσης

  • @antonisbolanakis7527
    @antonisbolanakis7527 Рік тому +2

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

  • @xnbst
    @xnbst Рік тому +3

    πολύ καλή συνέντευξη. Σε συνέχεια αυτής για την συνθήκη των σεβρων

  • @1eft127
    @1eft127 Рік тому +1

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

  • @vagelisvelissaris6883
    @vagelisvelissaris6883 Рік тому +6

    Τέτοιες αναλύσεις και αυζητησεις χρειάζεται να γινονται περισσότερο στον δημόσιο διάλογο.

  • @pieskay
    @pieskay Рік тому +2

    Πολυ καλή η παρουσιαση.Συγχαρητηρια

  • @lsovitis
    @lsovitis Рік тому +1

    με ρίζες,από Βουρλά και Κίο της Βιθυνίας, ότι ακούγεται μου περιγράφει το "πως και το γιατί" των προγόνων μου..κάτι που το σχολείο μου στέρησε..σας ευχαριστώ.

  • @manmete284
    @manmete284 Рік тому +2

    Καλη χρονια χρονια πολλα σας ευχαριστουμε πολυ για το εξαιρετικο σας δωρο!!!!!

  • @hannybenny7632
    @hannybenny7632 Рік тому +20

    Μόνο μια διαλυμένη τουρκία θα μας δώσει ειρήνη .. αυτή είναι η απλή πραγματικότητα .. αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας !!!

    • @maryts3070
      @maryts3070 Рік тому +5

      Μονο μια εξαφανισμενη θα ελεγα...οσο ζω ελπιζω!!!!!

  • @user-pj7pz2xu9k
    @user-pj7pz2xu9k Рік тому +8

    Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας και με ωραία θέματα σαν το σημερινό που που παρουσιάζει την κατάσταση των πραγμάτων της εποχής εκείνης. Μπράβο καλή συνέχεια

  • @panik5795
    @panik5795 Рік тому +6

    "Η γνώση είναι δύναμη".

  • @chrispritsis3443
    @chrispritsis3443 Рік тому +9

    Να πάμε πίσω στην συνθήκη των Σεβρών

  • @jack-nf4ss
    @jack-nf4ss Рік тому +2

    Καλή χρονιά με υγεία!

  • @chris1972angel1
    @chris1972angel1 Рік тому +5

    Εξαιρετικη αναλυση απο τον κ.Κυμιωνη !

  • @natassakaratza4513
    @natassakaratza4513 Рік тому +3

    Πολύ καλή συνέντευξη!

  • @AkisTheologosMavridis
    @AkisTheologosMavridis Рік тому +4

    Great work !!!

  • @geroschr1991
    @geroschr1991 Рік тому +3

    Εξαιρετικες συνεντευξεις οπως παντα.Καλη χρονια.

  • @alexandrosfadidis1340
    @alexandrosfadidis1340 Рік тому +7

    Πολύ ωραία ανάλυση ❤❤❤

  • @user-or6lt7kx6e
    @user-or6lt7kx6e Рік тому +4

    Χρόνια πολλά καλή χρονιά και συγχαρητήρια για την εκπομπή σας

  • @petrosdeskas3218
    @petrosdeskas3218 Рік тому +2

    Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά.

  • @jotisvostiniotis1489
    @jotisvostiniotis1489 Рік тому +2

    Καλή χρονιά !

  • @argiris2
    @argiris2 Рік тому +2

    φοβερη εκπομπη

  • @spiridonpapastefanou2409
    @spiridonpapastefanou2409 Рік тому +3

    Συγχαρητήρια για τις εκπομπές σας

    • @Nikitaras300
      @Nikitaras300 Рік тому

      Επιτέλους και ένας κύριος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους.Μάθαμε πολλά που δεν γνωρίζαμε

  • @nikolaoskoutsounas1208
    @nikolaoskoutsounas1208 Рік тому +2

    Αξίζουν συγχαρητήρια για την εκπομπή σας καθώς και στον εκλεκτό αναλυτή σας

  • @user-ti2wb2cf9l
    @user-ti2wb2cf9l Рік тому +3

    Εξαιρετική ανάλυση!

  • @stk293
    @stk293 Рік тому +3

    Πολύ ωραία ανάλυση-υπενθύμιση.

  • @mixospap
    @mixospap Рік тому +2

    ΚΑΛΗ ΕΚΜΠΟΜΠΗ...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

  • @sarantistsakiris4233
    @sarantistsakiris4233 Рік тому +2

    Πολύ καλή και ενημερωτική συζήτηση...

  • @digenesakritas6685
    @digenesakritas6685 Рік тому +2

    Parallels with Cyprus.
    Movement, but not officially approved of populations, properties homes lost, but not officially lost.
    Overseen by our " allies " , who "admire" us so much, their museums are filled with our heritage.
    With tragic results the
    Treaty of Lausanne
    was superceded by the
    Treaty of Guarantors.
    Logically, when one of the three Guarantors abuses its role, aren't the other two legally obliged to intervene ?
    to ensure the Guarantee.
    Where is Athens ?
    Where is London ?
    to kick Ankara's butt.

  • @digenesakritas6685
    @digenesakritas6685 Рік тому +3

    Παράλληλοι με την Κύπρο.
    Κίνημα, αλλά όχι τουλάχιστον επισήμως επιβεβαιωμένο πληθυσμών, περιουσίες σπίτια χάθηκαν, αλλά δεν κηρύχθηκαν επίσημα χαμένα.
    Όλα υπό την επίβλεψη των "συμμάχων " μας, πού μας "θαυμάσουν" τόσο πολύ, γέμισαν τα μουσεία τους με την κληρονομιά μας.
    Με τραγικά αποτελέσματα, η
    Συνθήκη των Εγγυητών
    αντικατάστησε την
    Συνθήκη της Λωζάνης.
    Λογικά, όταν ένας από τους Εγγυητές κάνει κατάχρηση του ρόλου του, οι άλλοι δύο δεν είναι νομικά υποχρεωμένοι να παρέμβουν ;
    για την εξασφάλιση της Εγγύησης.
    Που είναι η Αθήνα ;
    Που είναι το Λονδίνο ;
    να κλωτσήσουν τον πισινό της Άγκυρας,

  • @KIRIAKOS-KIRIAKOPOULOS
    @KIRIAKOS-KIRIAKOPOULOS Рік тому +3

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση

  • @dimidimi9501
    @dimidimi9501 Рік тому +2

    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία

  • @markosvlachos6643
    @markosvlachos6643 Рік тому +10

    Πράγματι,η γνώση της ιστορίας φωτίζει τα επόμενα βήματα ενός έθνους..!❤

  • @jtengineering5000
    @jtengineering5000 Рік тому +2

    Εξαιρετικός ο κ. Κυμιωνής!!!

  • @jimkre
    @jimkre Рік тому +2

    Καλή χρονιά με τέτοιες εκπομπες

  • @user-vh2qf2kv3l
    @user-vh2qf2kv3l Рік тому

    Ἐξαιρετικὴ ἐκπομπή! Εὐχαριστοῦμε!

  • @katerinavelo7161
    @katerinavelo7161 Рік тому +5

    Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ωραία εκπομπή ευχαριστώ!

  • @user-tj1gt4jw2i
    @user-tj1gt4jw2i Рік тому +4

    Ευτυχώς που υπάρχετε και ακούμε διαφορετικά και ενδιαφέροντες αποψεις

  • @user-fw6my5bl5l
    @user-fw6my5bl5l Рік тому +2

    χρόνια πολλά!!συγχαρητήρια...

  • @kizosgr
    @kizosgr Рік тому

    Καλημέρα χρόνια πολλα και συγχαρητήρια για την εκπομπή σάς!

  • @sotxen
    @sotxen Рік тому +1

    Καλή εκπομπή.

  • @kurosakis888
    @kurosakis888 Рік тому +2

    Ωραία εκπομπή

  • @reitsound3941
    @reitsound3941 Рік тому +2

    Αξιος και πολυ κατανοητος ο κυριος Κυμιωνης. Ευχαριστουμε.

  • @garyfallospapadopoulos7157
    @garyfallospapadopoulos7157 Рік тому +1

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • @user-kd6xf6ez4d
    @user-kd6xf6ez4d Рік тому +1

    Συγχαρητηρια

  • @harisrelos
    @harisrelos Рік тому +2

    Πολύ ενημερωτικό βίντεο

  • @ariskritikos388
    @ariskritikos388 Рік тому +3

    Πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή. Καλή χρονιά!!!

  • @zagkotimaria3464
    @zagkotimaria3464 Рік тому

    Yπέροχος και πολύ καταρτισμένος ο Κύριος Κυμιωνής. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

  • @mariaandronikidou2790
    @mariaandronikidou2790 Рік тому +1

    Herzlichen Dank für die wichtigen Informationen., Erklärungen und Begründungen über den Unterschrieben und die Gültigkeit der Verträgen ...

  • @ergodrama
    @ergodrama Рік тому +1

    Θέλω να μπω στην κληρωση του βιβλίου του κ. Γ. Κιμιωνή. Ευχαριστώ για πολυ ενδιαφέρουσες εκπομπές σας.

  • @spiridoulahalikia1300
    @spiridoulahalikia1300 Рік тому +1

    Όσο αφορά τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να υπάρχει στρατιωτική ισχύ απέναντι στον εχθρό .

  • @thanasismploukas9153
    @thanasismploukas9153 Рік тому +2

    Φοβερός λόγος!!

  • @kostisz5495
    @kostisz5495 Рік тому +3

    Τη συνθήκη των Σεβρών τη βρίσκουμε, αλλά από όσο γνωρίζω δεν επικυρώθηκε ποτέ, άρα δεν ίσχυσε ποτέ. Απάντηση χρειαζεται στο εξής ζήτημα: ποια "ποινή" θα πρέπει να επιβάλλεται στο κράτος που παραβιάζει όρους της συνθήκης?

    • @nikolinaspourgitaki8117
      @nikolinaspourgitaki8117 Рік тому

      Η μόνη χώρα που επικύρωσε τη συνθήκη των Σεβρών είναι η Ελλάδα, καμία άλλη χώρα δεν την επικύρωσε ούτε η Μεγάλη Βρετανία που την στήριξε.

    • @kostisz5495
      @kostisz5495 Рік тому

      @@nikolinaspourgitaki8117 από όσα διαβάζω, ούτε καν η Ελλάδα δεν την επικύρωσε ποτέ.

    • @stratosk6408
      @stratosk6408 Рік тому +1

      Την οποιαδήποτε ποινή την επιβάλλει ο δυνατός στον αδύναμο, δυστυχώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σε νηπιακό ημιαγριο επίπεδο που ισχύει το δίκαιο του ισχυρού

  • @ipirou1443
    @ipirou1443 Рік тому +1

    Συγχαρητήρια για την τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση, καλά θα ήταν να τα ακούσουν αυτά κάποιοι από τους καθηγητές --πολιτικους που δεν σκέφτονται και ανοίγουν και το στόμα τους...

  • @bumel7387
    @bumel7387 Рік тому

    Πολυ καλη ενημερωση, ευχαριστουμε !

  • @alextsingos
    @alextsingos Рік тому +12

    Αναρωτιέμαι γιατί οι συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα από ιδρύσεως της είναι τόσο δύσκολο να της βρει κάποιος; Ρητορικό το ερώτημα! Συγχαρητήρια για την εκπομπή σας!

    • @giorgoselexplorador3745
      @giorgoselexplorador3745 Рік тому +5

      Όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος ρωτά μαθαίνει 😁

    • @alextsingos
      @alextsingos Рік тому +3

      @@giorgoselexplorador3745 οκ που μπορώ να βρω συνθήκη του Λονδίνου 1828 και το πρωτόκολλο του Λονδίνου 1830;

  • @georgelymperopoulos1802
    @georgelymperopoulos1802 Рік тому +2

    Καλη χρονια σε όλους...

  • @user-es2bk1fg9x
    @user-es2bk1fg9x Рік тому +1

    ΑΛΛΟΙΏΝΟΥΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ με μηδέν αντιδράσεις από την πολιτική ομήγυρη! Η Ιστορία διδάσκει όταν μελετάται Επαναλαμβάνεται όταν δεν την γνωρίζουμε !

  • @user-pr7os6hv3v
    @user-pr7os6hv3v Рік тому +2

    Μπράβο! Για την μελέτη που έκανε ο κύριος Κυμιωνής!

  • @savvasandreou5440
    @savvasandreou5440 Рік тому

    Χρόνια πολλά άπω την κυπρο σας ευχαρηστουμε

  • @papaibanez
    @papaibanez Рік тому

    Ευχαριστούμε για την ποιότητα ενημέρωσης του κ.Γ.Κυμιωνή !

  • @user-cc6bp7fd7s
    @user-cc6bp7fd7s Рік тому +1

    Μπράβο

  • @Abbesim47
    @Abbesim47 Рік тому

    Ευχαριστούμε για την πολύ ενημέρωση! Εύρος της συζήτησης,!!

  • @user-uq3yt5gk9j
    @user-uq3yt5gk9j Рік тому

    Συνχαρητηρια φοβερή ενημέρωση

  • @Giannis-Makedonia
    @Giannis-Makedonia Рік тому +1

    Καλή χρονιά !!!

  • @user-gs1rn3ue4d
    @user-gs1rn3ue4d Рік тому +2

    εξερετικη αναλυση

  • @kikich7072
    @kikich7072 Рік тому

    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ενημέρωση …Καλή χρόνια

  • @vaggelistsimatsidis9063
    @vaggelistsimatsidis9063 Рік тому

    Υπέροχη ανάλυση ευχαριστώ χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες

  • @mandra9520
    @mandra9520 Рік тому +2

    Εξαιρετικός αναλυτής.

  • @themeteorologos
    @themeteorologos Рік тому

    Ευχαριστουμε πολυ χρονια πολλα καλη χρονια

  • @nickthegreekgreek156
    @nickthegreekgreek156 Рік тому

    Άκουσα με μεγάλη προσοχή και ευχαρίστηση τα λόγια του καθηγητή....

  • @user-zw7zt6pc6n
    @user-zw7zt6pc6n 5 місяців тому

    Αναλυτικος με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα ο Κος Κυμιωνης.Συγχαρητηρια.