De bevolkingsruil tussen Griekenland en Turkije na de Grieks-Turkse Oorlog (1919 - 1922)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 сер 2023
  • Na de Eerste Wereldoorlog vocht Griekenland tegen Turkije in de Grieks-Turkse Oorlog. Het Verdrag van Sèvres leidde tot de opdeling van het Ottomaanse Rijk. De Turkse nationalistische leider Mustafa Kemal Atatürk verzamelde zijn troepen en vocht tegen de westerse mogendheden. Dit conflict staat bekend als de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Het leidde tot de revolutie van 1922 in Griekenland en het Verdrag van Lausanne. Onderdeel van dit verdrag was de bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije. Hoe gingen meer dan een miljoen Grieken naar Griekenland en wat gebeurde daar met hen? In deze video: de Griekse bevolkingsuitwisseling na de Grieks-Turkse oorlog.
    STEUN VIA PATREON ► / historyhustler
    STEUN VIA PAYPAL ► www.paypal.com/paypalme/Histo...
    SUBSCRIBE ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    TWITTER ► / hustlehistory
    BRONNEN
    - Greece. Biography of a Modern Nation (Roderick Beaton).
    - The Balkans. Nationalism, War and the Great Powers, 1804-2012 (Misha Glenny).
    - The Vanquished: Why the First World War Failed to End (Robert Gerwarth).
    IMAGES
    Images from commons.wikimedia.org.
    MUSIC
    "The Descent" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Evil March" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    SOUNDS
    Freesound.org.
    Vragen? Stuur je bericht naar: historyhustle[at]gmail.com

КОМЕНТАРІ • 78

  • @HistoryHustleNederlands
    @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому +4

    Overzicht van conflicten na WO1:
    ua-cam.com/video/7UxTnSTmFME/v-deo.html

  • @benbeni77
    @benbeni77 9 місяців тому +10

    Super dat je dit onder de aandacht brengt. Dit is een belangrijke tijd geweest voor de volkeren in Turkije en Griekenland. Voor beide volkeren ook een drama. Ik vind wel dat je meer aandacht besteed aan de Griekse kant van het drama. Ook in Turkije zijn dezelfde problemen die je benoemt opgetreden. Mensen hadden behalve hun geloof niets met de Turken in Turkije net als omgekeerd bij de Grieken (zoals je aangeeft). Goed ook om te vermelden is dat het niet alleen Grieken waren die werden "uitgewisseld". Het ging toen meer om uitwisseling op geloof en dus niet perse om nationaliteit. Veel Turken met een orthodox Christelijk geloof bijv de Tarak Turken werden ook gedeporteerd. Let wel dit zijn Turken en geen Grieken. Wat je dus kreeg was dat Turken uit Griekenland meestal vanuit kustplaatsen naar het binnenland van Anatolie werden verplaatst en omgekeerd de Grieken naar de kustplaatsen van Griekenland. Zij "ruilden" van woonplaats en onderkomen. Besef je wel dat een persoon die gewend is aan de zee niet kan aarden aan een binnenland en ook omgekeerd. Net alsof je iemand uit Limburg op het een of ander moment in Zeeland laat wonen en omgekeerd! Onderaan de streep was dit een drama voor iedereen die hier iets mee te maken heeft gehad. Nog een ding. Het is nog steeds spijtig om te zien dat in het onderwijs zo weinig aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van voormalige gastarbeiders/nieuwe Nederlanders. Ik heb dat zelf in mijn jeugd meegemaakt en zie dit wederom ook terug bij mn kinderen. Ik denk dat als hier meer aandacht aan zou worden besteed, dat de identiteitsvorming van de jeugd ten voordele zou komen aan de maatschappij die we met zn allen vormen in Nederland (ze voelen zich misschien minder anders). Het grote voordeel zou zijn dat de geschiedenis door dezelfde schoolopleiding wordt onderwezen ipv een alternatieve. Omgekeerd bevordert dit denk ik ook de kennis van Nederlanders over mede-Nederlanders met een initieel ander achtergrond. Dat lees je ook gedeeltelijk hier in de reacties. Mijn tip aan jou als je meerdere van zulke educatieve filmpjes zou maken.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому

      Dank voor je reactie. In deze video ga ik meer in op de Griekse kant omdat ik het daar film. Hoop ooit nog een tegenhanger te maken op locatie in Turkije. Zal nog wel even duren.

    • @TurquazCannabiz
      @TurquazCannabiz 9 місяців тому

      Absoluut eens met je reactie, maar als Turk zijnde moet ik zeggen dat de weerslag van de bevolkingsruil op Griekenland wel een stukje groter was. Je moet je voorstellen dat er 1.5 miljoen Grieken die kant op gingen, in tegenstelling tot grofweg 300.000 Turken richting Turkije. Turkije kon dit aantal inwoners redelijk opvangen, maar Griekenland had had maar een bevolking van rond de 6 miljoen rond die tijd, en 1.5 miljoen 'nieuwe Grieken' toevoegen aan een toch al vrij kleine bevolking heeft behoorlijk destabiliserend gewerkt.
      Edit: iets verderop in de video geeft Stefan dit ook zelf aan

    • @ooievaar6756
      @ooievaar6756 9 місяців тому +1

      Sowieso zou t goed zijn (utopie) als kinderen/jeugd wereldwijd (maar laten we in Europa beginnen) een gezamenlijk geschreven canon geschiedenis krijgen op school. Waarover consensus is door wetenschappers vanuit verschillende hoeken, desnoods mer aantekening "er zijn 2 versies van hetzelfde verhaal " zonder mening te geven

    • @benbeni77
      @benbeni77 9 місяців тому

      @@ooievaar6756 helemaal mee eens. Mijn geschiedenis leraar zei altijd dat de overwinnaar de geschiedenis schreef. Maar dat is dus te eenzijdig. Als we nou eens beginnen om ook de geschiedenis van de verliezer beter inzichtelijk te maken, dan denk ik dat we hier meer meer bereiken. Als dat nl niet door een algemeen besef wordt onderwezen, lopen we vooral in deze tijd het risico dat mbv fake news, de geschiedenis door grote duimzuigers wordt geschreven. Je ziet al dat mensen de geschiedenis verdraaien met "feiten" van duimzuigers. Ik moet mn complimenten geven aan dit kanaal, daar er zoveel mogelijk ook rekening wordt gehouden met de "geschiedenis van de verliezer". Neem nou de WO2, menigmaal ook de Duitse kijk op de zaken in de aanloop, tijdens en na de WO2. Hierdoor wordt toch niemand geschiedenis armer of hangt ineens weer het facisme aan? Integendeel, geschiedenis is ook zelfreflectie, zowel als afkomst, cultuur maar zeker ook individueel.

  • @turkishwumao
    @turkishwumao 9 місяців тому +7

    Mooie Video. Erg indrukwekkend hoe de Turken hun gebied hadden terugveroverd vechtend tegen de Westerse Landen en Griekenland

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому

      Klopt. De odds waren zeker niet in hun favor. Maar ze kregen het wel voor elkaar.

    • @turkishwumao
      @turkishwumao 9 місяців тому

      @@HistoryHustleNederlands Het was toch ook zo dat Italie Zuidelijk Anatolie bezette maar omdat de Entente Italie ''verraadde'' heeft trokken ze zich terug uit Anatolie

    • @ooievaar6756
      @ooievaar6756 9 місяців тому

      Iedereen vecht voor het deel waarvan hij/zij denkt wat hem rechtmatig toekomt . Hoe groter de belangen hoe meer uitvergroot, in de tijd, het verleden wordt

  • @Joowoo798
    @Joowoo798 9 місяців тому +2

    Mooi dat je deze video’s maakt. Heel toegankelijk, duidelijk en eenvoudig te begrijpen, goed voor het historische besef van ook de jeugd. Het drama van politieke macht die zich beroept op etnisch nationalisme wordt weer pijnlijk duidelijk.

  • @evertvandenberghe
    @evertvandenberghe 9 місяців тому +5

    Dank je voor de fijne videos vol info :)

  • @NightOwlWise
    @NightOwlWise 4 місяці тому

    Mooie video. Ondanks dat ik veel info al wist over dit onderwerp toch vind ik het leerzaam. Big like

  • @t3243
    @t3243 9 місяців тому +2

    Topvideo. Leuk dat je dit een keer In het Nederlands voorbij ziet komen👍🏼

  • @justanapple8510
    @justanapple8510 9 місяців тому +2

    Interessant weer!

  • @frankvochteloo4162
    @frankvochteloo4162 9 місяців тому +1

    Dit is zo'n complex geheel.
    Maar dankzij jouw uitleg weer begrijpelijk gemaakt.
    Bedankt voor de duidelijke verklaring van dit immens probleem.

  • @toonseten
    @toonseten 9 місяців тому +1

    Goede uitleg dankje. Eens is een keer geen wo2. Maar je voelt de aanzet al. Volgens mij hebben we maar één wereldoorlog gehad met een wapenstilstand van pak hem 32 jaar. Top kanaal. Dankje.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому

      Sommigen interpreteren het zo. Anderen pakken de Koude Oorlog erbij en spreken van 1914-1991. Ik zie het als verschillende conflicten. WO1 liep echt wel ten einde en WO2 begon in 1939 al waren de oorzaken voor WO2 wel in de afloop van WO1 te vinden.

  • @burakyilmaz2571
    @burakyilmaz2571 9 місяців тому +1

    Informatieve video! Zou je ook een video willen maken over het conflict op Cyprus (Enosis, Taksim, EOKA, Staatsgreep Griekenland) wellicht heb jij nog mooie informatie die ik niet heb over dit conflict.

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel8138 9 місяців тому +2

    Ruim 20 jaar geleden is een vriendin gaan wonen en werken op Cyprus. Geen idee of het nu nog zo is, maar ik weet nog dat ze vertelde van de spanningen tussen de 2 partijen, wat soms leide tot gewelddadigheden; niet altijd even gezellig zegmaar. Moest hier aan denken nav deze video.
    Wederom een intressante Stefan 👍
    Groet'n oet Grun', T ✌.

  • @Marque.r
    @Marque.r 9 місяців тому

    Heb je al een keer een video gemaakt over Alexander de grote?

  • @oldmanhuppiedos
    @oldmanhuppiedos 9 місяців тому +2

    Inderdaad een vergeten drama, ik ben een stuk wijzer geworden.
    Dat men nu nog steeds de nieuwe Grieken discrimineert, wordt dan van generatie op generatie doorgegeven.

  • @easternviking1306
    @easternviking1306 9 місяців тому +3

    Dank voor de fijne video! Kun je ook een video maken over de Armeense genocide?

  • @cohenworrior898
    @cohenworrior898 9 місяців тому +2

    Dit is bij ons veel minder bekend.

  • @MrLeovdmeer
    @MrLeovdmeer 9 місяців тому +1

    Leuk om dat weer te doen.

  • @gerdiealbers7788
    @gerdiealbers7788 9 місяців тому

    Je Grieks (uitspraak) zou wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.....

  • @dutchskyrimgamer.youtube2748
    @dutchskyrimgamer.youtube2748 9 місяців тому

    Stefan wil je ook een video maken over de Zuid-Afrikaansche Grensoorlog? Ik zag namelijk deze video van Bok van Blerk en ik weet dat het tussen Angola en Zuid-Afrika was en day het soort Vietnamoorlog in Afrika was. ua-cam.com/video/ras5EOsFEJI/v-deo.html

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому

      Voorlopig geen plannen, heb andere projecten die mijn aandacht vragen op dit moment.

  • @jacobfrederikkootstra3852
    @jacobfrederikkootstra3852 9 місяців тому +1

    1:55 15 mei 1990???

  • @peterNLNL
    @peterNLNL 9 місяців тому

    Spraken de 'nieuwkomers' ook een andere taal en/of dialecten dan de Grieken in Athene en Thessaloniki?

  • @gerdiealbers7788
    @gerdiealbers7788 9 місяців тому

    De voornaam Eleftherios betekent Vrijheid......grappig.......

  • @marknieuweboer8099
    @marknieuweboer8099 9 місяців тому +1

    Mijn compliment dat je alle kanten belicht. Inclusief de dubieuze rol vd Geallieerden.
    Toch even zeuren: Lausanne is geen dorpje.

  • @farisulejmani5910
    @farisulejmani5910 9 місяців тому

    Verdrag van Lausanne 1923
    De Conventie van Lausanne werd op 30 januari 1923 in Lausanne ondertekend, een speciale Turks-Griekse overeenkomst, over de uitwisseling van de Grieken van Anatolië met de "Turken" (hier waren de islamitische Albanezen uit Chameria inbegrepen) van Griekenland
    Met een decreet eigende Griekenland zich de eigendommen van de islamitische Albanezen toe en behandelde hen onofficieel als een uitwisselingspopulatie, precies zoals de Overeenkomst van Lausanne voor ogen had voor de Turken van Griekenland.
    Volgens de overeenkomst, vanaf 1 mei 1923: "... moet de verplichte uitwisseling van "Turkse" burgers van het orthodoxe geloof worden uitgevoerd. Grieken vestigden zich in Turkse landen, ook Griekse burgers van het moslimgeloof vestigden zich in Griekse landen.
    De uitgewisselde moest het land van herkomst verlaten en het land van herkomst verwerven, zonder recht op terugkeer.
    Ondertussen, in de zomer van 1924, kreeg het uitwisselingsproces een massaal karakter.
    Daarna, in 1938, ondertekende de regering van het Joegoslavische koninkrijk een verdrag met de regering van de Republiek Turkije voor de emigratie van de Turkse bevolking (eigenlijk ging het om de migratie van de Albanese bevolking van de moslimdenominatie), vanuit het zuiden een deel van Servië, namelijk uit Kosovo en andere Albanese landen die zich in 3 dorpen bevonden: in de dorpen Zeta, Morava en Vardar.

  • @makaveli8175
    @makaveli8175 4 місяці тому

    Mustafa Kemal Atatürk 👍

  • @elguido
    @elguido 9 місяців тому

    Het is erg interessant dat de grieken wilden de landen in Turkije omdat "daar onze liefde broers wonen". Maar, toen zij hadden zij broers moeten in Griekenland welkom, waaren ze boos

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  9 місяців тому +1

      Gelukkig zijn ze nu niet meer boos op elkaar. Althans, de meesten niet.

  • @celild
    @celild 9 місяців тому

    Raar dat je over smirnis heb ? Dat is huidige Izmir

  • @Mister_Fener7
    @Mister_Fener7 7 місяців тому

    Wat en onzin
    Mooie propoganda
    Helemaal niet hoe het is gegaan

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  7 місяців тому +2

      Heerlijke reactie. Totaal geen onderbouwing. Welke boeken heb jij over dit onderwerp gelezen.