00036 Αβδελλερό Επαρχία Λάρνακας Χωριό Αβδελλερό Avdellero Cypriot Villages Cyprus

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 лис 2024
  • Αβδελλερό Επαρχία Λάρνακας
    Ιερός Ναός Παναγία Αιματούσα
    Αγίσμα Παναγίας Αιματούσας (Παρεκκλήσι Παναγίας)
    Ξωκλήσι Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
    Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Γ.Ο.Χ
    Παλαιά Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Μοναστήρι της «Μάλλουρας»)
    Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Παλαιοημερολογιτών)
    Η Κάρα του Μητροπολίτη Κιτίου και Έξαρχος των Γ.Ο.Χ Κ. Επιφάνιος (1920 - 2005)
    Ξωκλήσι Αγίας Μαρίνας
    Η κοινότητα Αβδελλερού κατοικείτο πάντοτε από Έλληνες και σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός της ήταν πάντα ολιγάριθμος. Το 1881, χρονολογία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληθυσμιακή απογραφή από την τότε αγγλική αποικιακή κυβέρνηση, το Αβδελλερό αριθμούσε μόλις 47 κατοίκους. Ήταν όλοι τους βοσκοί και γεωργοί που ζούσαν από αυτά τα επαγγέλματα. Αυτοί οι άνθρωποι, ήταν απόγονοι των πρώτων μελών του οικισμού, οι ρίζες του οποίου δεν πρέπει να απείχαν πολύ από τη χρονολογία της απογραφής των κατοίκων. Έτσι, το ολιγάριθμο των κατοίκων, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Αβδελλερό είναι δημιούργημα τουλάχιστον της Μέσης περιόδου της Τουρκοκρατίας (1670 - 1770). Εφόσον δεν αναφέρεται μέσα σε πηγές και δεν σημειώνεται σε μεσαιωνικούς χάρτες, αποκλείεται η πιθανότητα να υπήρξε μεγάλο χωριό, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του και να παρέμεινε σε αυτό ένας μικρός αριθμός. Το συμπέρασμα είναι πως το Αβδελλερό ξεκίνησε την πορεία του ίσως με λιγότερους των 47 κατοίκων που καταμετρήθηκαν το 1881, από κάποιους βοσκούς που έκτισαν εκεί τα σπίτια και τις μάντρες τους και του οποίου ο πληθυσμός, αυξανόταν σταδιακά, αλλά με αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι εκείνοι έζησαν μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, αφού το μέρος που επέλεξαν να κατοικήσουν, έχει αρκετά άγονα εδάφη, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό άδεντρο και προσφερόταν κυρίως για κτηνοτροφικούς σκοπούς. Το συγκοινωνιακό δίκτυο βρισκόταν σε κακή κατάσταση και πέρασαν αρκετά χρόνια, για να υπάρξει βελτίωση του. Η φτώχεια και τα προβλήματα που ταλάνιζαν τους χωρικούς - όχι μόνο του Αβδελλερού, αλλά και της υπόλοιπης Κύπρου - στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αξεπέραστα.
    Τα λιγοστά εισοδήματα δεν ικανοποιούσαν τις ανάγκες διατροφής των ανθρώπων, με αποτέλεσμα, αν παρουσίαζαν προβλήματα υγείας ή βρίσκονταν στην ανάγκη να χρειαστούν κάποιες υπηρεσίες, όπως δικηγορικές, δεν γλύτωναν από τα χέρια επιτήδειων τοκογλύφων, οι οποίοι δεν ελέγχονταν από την αποικιακή κυβέρνηση. Με την πάροδο το χρόνου, παρατηρήθηκε σταθερή άνοδος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το 1931 στο χωριό να κατοικούν 151 άνθρωποι. Στην απογραφή του 1946 καταμετρήθηκαν 114 κάτοικοι, σε εκείνη του 1960 ανήρθαν στους 153, ενώ το 1982 παρατηρήθηκε αισθητή μείωση, με τους κατοίκους να ανέρχονται στους 80, το 1992 στους 83, το 2001 στους 130, ενώ στις μέρες μας (2008) να φτάνουν τους 200. Ανάμεσα σε αυτούς, ένα ποσοστό γύρω στο 20%, είναι εκτοπισμένοι από τα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου, ενώ ένα άλλο σεβαστό ποσοστό προέρχονται από διάφορα μέρη της Κύπρου, που επέλεξαν το Αβδελλερό ως μέρος διαμονής τους.
    Στη γη του Αβδελλερού, σε περασμένες περιόδους, λειτούργησαν οικισμοί που για διάφορους λόγους έσβησαν στο πέρασμα του χρόνου. Λειτούργησαν μεταλλεία, κυρίως φαιοχώματος, το οποίο συναντάται μέχρι τις μέρες μας σε αρκετές τοποθεσίες της γεωγραφικής του έκτασης και για σημαντική χρονική περίοδο, λειτούργησε η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστότερη σαν μοναστήρι της «Μάλλουρας».
    Στολίδι μοναδικό για την κοινότητα και καμάρι κρυφό για όλους μας, αποτελεί ο ενοριακός ναός, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Αιματούσα ή Γαιματούσα. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του ναού, κοσμείται με τη θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία ευλαβούνται ιδιαίτερα οι κάτοικοι και κάθε χρόνο επισκέπτονται για προσκυνηματικούς λόγους αρκετοί πιστοί, από διάφορα μέρη της Κύπρου.
    Στα χώματα του Αβδελλερού λειτουργεί και η γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αρκετά είναι και τα ξωκλήσια, που οικοδόμησε η πίστη και η αγάπη των συγχωριανών μας ή κατοίκων γειτονικών μας κοινοτήτων και τα οποία βρίσκονται σκορπισμένα σε τοποθεσίες του χωριού.
    Στα δυτικά του χωριού, σ' απόσταση δυο περίπου χμ. βρίσκονται τα ερείπια του παλιού μοναστηριού του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Κατά τον Κυριαζή (βλέπε Ν.Γ. Κυριαζή: Τά Μοναστήρια ἐν Κύπρῳ, 1950, σελ. 25) ο ναός χτίστηκε το 1726 πάνω στα θεμέλια κάποιου παλιότερου ναού. Πιθανόν το μοναστήρι να λειτούργησε μεταξύ του 15ου και 18ου αιώνα. Η Μονή Αρχαγγέλου, Μάλλουρας, όπως είναι γνωστή, είναι σήμερα ανακηρυγμένο αρχαίο μνημείο.
    Σήμερα στο Αβδελλερό οι κάτοικοι συνολικά φτάνουν τους 265 (απογραφή 2021).

КОМЕНТАРІ •