Symptomen van verzuim S1:E4 met Bouke de Boer, Koen Verbraak en Reinout Slee

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 лют 2025
  • Symptomen van verzuim en eigen verantwoordelijkheid
    Elke werkgever of leidinggevende kent het verschijnsel: een medewerker meldt zich ziek, met burnoutachtige symptomen, herstelt thuis voldoende om weer aan het werk te kunnen maar valt binnen afzienbare tijd uit met dezelfde klachten.
    De wil is er wel degelijk maar het lichaam werkt niet mee.
    Heeft het zin om buiten de reguliere zorg een aanvullend traject in te gaan om bij te dragen aan snel en duurzaam herstel? Om antwoord te krijgen op die vraag ging Reinout Slee samen met Koen Verbraak in gesprek met Bouke de Boer, oprichter van NTI NLP (Nederlands Trainings Instituut voor Neuro Linguïstisch Programmeren) en al bijna dertig jaar NLP trainer en auteur van diverse boeken over NLP, Systemisch Werken en Oplossingsgericht Werken.
    Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek die alles zegt over onbewuste en verborgen processen tijdens de verzuimbegeiding. Het zijn gedachten en gedragingen waar we niet of nauwelijks grip op krijgen maar die wel een struikelblok kunnen opwerpen in de re-integratie en in de omgang met anderen, thuis, met partners, kinderen en vrienden, en op het werk.
    Na jaren gewerkt te hebben als fysiotherapeut binnen de topsport kwam Bouke de Boer eind jaren tachtig in aanraking met deze Amerikaanse school voor therapie, coaching en training. Het werd een verdieping voor de fysiotherapeut die al jaren excelleerde in het behandelen van topsporters en daarin de grenzen van deze vaardigheden had bereikt.
    “Ik werkte destijds veel samen met Jorrit Jorritsma, een man die sneller schaatste dan Ard Schenk maar die enkel doordeweeks wedstrijden won. Dat was ook zijn bijnaam: de kampioen van de midweek. In het weekend werd de stress hem teveel en dan verloor hij. NLP hielp hem die blokkade te doorbreken. Het hielp ook mij om beter te communiceren, want ik was veel te rechtlijnig. Zo ben ik vijf jaar lang elke zomer training gaan volgen in de USA en uiteindelijk zelf trainer geworden. Achteraf ben ik daar heel blij om. Ik had geen fysiotherapeut moeten blijven. Wie dat na zijn vijftigste nog is en niet de verdieping naar het mentale maakt, heeft mijns inziens toch een afslag gemist.”
    Motivatie versterken
    NLP kan niet in alle gevallen effectief zijn. Soms zijn de trauma’s te zwaar om hun doorwerking in het doen en denken van de verzuimende medewerker te elimineren. Maar NLP helpt vaak om de communicatie tussen de betrokkenen te verbeteren en de motivatie te versterken om tot een duurzame oplossing te komen. Met name in verzuimtrajecten waarin die motivatie lijkt te ontbreken kan NLP coaching een stroef of vastgelopen proces opnieuw in gang zetten. NLP is nooit een vervanging van de reguliere zorg maar wel een welkome aanvulling daarop. Het is de smeerolie die voorkomt dat de traag lopende raderen van het herstelproces tot stilstand komen en gaan vastroesten.
    Tekst: Jeroen Kuypers
    #loonstrook #arbeidsongeschiktheid #ziekte #ziekteverzuim #parkinsonisme #neurologie #lotgenoten #als #huntingtonsdisease #multiplesclerosis #WIA #werkwaarde #samensterker #samenvoorelkaar #chronischziek #yopd #parkinsons #casemanagement #arbeidsdeskundige #bedrijfsarts

КОМЕНТАРІ • 1

  • @dorothezweers5980
    @dorothezweers5980 Рік тому

    Wat bijzonder dat deze podcast zo weinig duimpjes heeft.
    Bouke is een man van mijn hart.