Hocam 24.soruda arap alfabesindeki harf sayısının fazlalığı sebebiyle yeni harflere geçişte zorluk yaşandığı savunulamaz mı? Ben cevabın 1 2 3 olması gerektiğini düşünüyorum.
@@pusuyadonus9967 bu analizleri yapana kadar canım çıktı ama değdi mi bilmiyorum. Çoğu yeri unuttum ve netler şu an istediğim gibi değil. İnşallah sınava kadar toparlarım
Merhaba Erdem Hocam.Hocam öncelikle videolar için teşekkürler gerçekten çok yararı oluyor. Ben 19. soruda 3.öncülle sorunun bağlantısını kuramadım. Yerli kumaşla elbise dikimiyle sanayinin çabuklaşması arasındaki ilişkiyi açıklayabilir misiniz rica etsem (2007) Hocam 2008 yılı 5.soruda yetişme biçimini soruyor ve 3.öncül doğru kabul edildi. Ekber ve erşed sisteminin yetişme biçimiyle ilgisi nedir? Tahta geçiş ile yetişme biçimi farklı şeyler değil mi?
Ceydanur merhaba, 2007/19. soru/3. öncül Şöyle düşünmek de fayda yerli malı kullanımını yasal olarak zorunlu hale getirmek ister istemez o ürünlerin üretilmesi için seferberliği beraberinde getiriyor. Yani ordu şu kumaştan giymelidir deyip yerli fabrikaların talebi karşılaması için yasal bir zemin kurarsanız bu haliyle sanayileşmenin hızlanması anlamına gelir. Şimdi maddeye bakalım istersen; 9 ARALIK 1925 - Yerli kumaştan elbise giyilmesi kanunu çıktı. Ekonomik amaçla ve yerli malların tüketimini arttırmaya yönelik, Yerli Kumaştan Elbise Giyilmesine Dair Kanun TBMM'de kabul edildi. YERLİ KUMAŞTAN ELBİSE GİYİLMESİNE DAİR KANUN Kanun Numarası: 688 Kabul Tarihi: 9/12/1925 Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 20/12/1925 Sayı: 249 Yayımlandığı Düstur Tertip: 3 Cilt: 7 Sayfa: 131 Madde 1 - Muvazenei Umumiye ve hususiye ve belediyelerden bedeli tesviye edilen elbise ve ayakkabı, kumaş, serpuş ve yatak levazımı ile memurin ve müstahdeminine yeknasak elbise ve kundura giydiren bilcümle müessese ve şirketlerin iştira edeceği veya ettireceği bu nevi levazım, yerli mamulatından tedarik edilir. [YERLİ vurgusu var, yoksa da DIŞARIDAN temin] Ordu ihtiyaçlarından elbise, ayakkabı, kumaş, serpuş ve yatak levazımının yerli mamulatından tedarikine imkan bulunmayıp memleket haricinden veya yabancı mamullerden tedarikine lüzum hasıl olduğu takdirde, Milli Müdafaa, İktisat ve Ticaret Vekaletlerinin müşterek teklifi üzerine İcra Vekilleri Heyeti karariyle bu nevi levazımatın menşe itibariyle yabancı memleket mamulatından tedariki caizdir. Ceydanur, 2008/5. Soru/ 3. öncül o vakitlerin en çok tartışma yaratan öncüllerinden biridir kesinlikle. Tartışmalı olduğunu kabul etmeliyiz. Şunu söyleyebilirim: Ekber Erşed in siyasal katlin önüne geçmesi, rekabet duygusunun azalması ve nihayetinde şimşirlikte geçen (bazı isimlerde koca bir ömür-3. Osman 51 yıl] süreç şehzadenin yetişme koşullarını etkiliyor. 19. yüzyılda kafesteki şehzadenin hayatı biraz daha renklenmiştir tabi yurtdışına giden, resimle musikiyle ilgilenen şehzadeler çıkar karşımıza. Yani daha esnek ve iyi eğitim almaya başlamışlardır. Ama 17. yüzyıldan 19 yüzyıla kadar çok durağan süreçler çıkıyor karşımıza. Selamlar ve şimdiden başarılar.
Hocam merhabalar, öncelikle bu verimli video serisi için teşekkür ediyorum. Bir soru sormak istiyorum, 2007 yılının 20. sorusunda doğrudan belirtilen ilke sorulmuş. Şeyh Sait İsyanı ve Menemen Olayı, laikliğe karşı bir altyapı barındırsa da direkt olarak cumhuriyet rejimine karşı çıkan isyanlar, bu noktada cevap hakkımı cumhuriyetçilik şıkkından yana kullanmıştım. Bir sonraki sınavlarda büyük ihtimalle yine bu tarz bir soruyla karşılaşacağız. Kafamda soru işareti oluştuğu için size de sormak istedim. Şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum.
Gülseren merhaba, Kafa karışıklığını çok iyi anlıyorum. Önceden "doğrudan" "dolaylı" soru tipleri vardı uzun yıllardır bu tarz soru tiplerini görmüyoruz; çünkü sosyal bilimlerin özüne aykırı bir durum oluşturuyor. Genelde bu çelişkiden kurtulmak için hangi ilkeleri kapsar deyip şıklarda Laiklik-Cumhuriyetçilik ilkelerini alabiliyorlardı. Artık bu tarz bir soru gelmiyor. Ama sorunun özüne gelirsek ince bir numarayla Terakkipperver Partisi'nin KAPATILMASI diyor yani bizi kapatılma nedenini düşündürmeye yönlendiriyor. Haliyle Şeyh Sait bilgisini bilmemizi istiyorlar. Laiklik ilkesi vurgusu burada beliriyor zaten.
Evet hocam kars antlaşması sakaryadan sonra 1:04:45 soruda da kars antlaşmasının yapılmasina etkisi olanı soruyor. Sakarya savaşının kazanılması kars antlaşmasının yapılmasında etkili oldu.
Hocam öncelikle emekleriniz için Allah razı olsun ben 6. Soruya değinmek istiyorum memlüklerde halifelik kavramı yok muydu ben mi yanlış hatırlıyorum soruyu da o yüzden yanlış yaptım zaten
@@enes37. Hocam soruyu sonradan bi daha dinledim anladığıma göre Selçuklular da ve Memlükler de halife ve padişah ayrı görevlerde ama Osmanlı padişah aynı zamanda halife doğru mu anladım bilmiyorum ama
hocam emekleriniz için çok teşekkür ediyorum gerçekten çok iyi oluyor benim için. hocam ben 24. soruyu anlayamdım niye soyadı kanunu olarak cevabı kabul ettık. beni aydınlatırsanız cok mutlu olurm şimdiden cok teşekkür ediyorum🤲
Hocam 2007'deki 23. sorunun cevabı C ama bu soru hatalı değil mi? Soyadı Kanunu çıkarmak da dini duyguların kötüye kullanılmasının önüne geçmek için olmaz mı? Çünkü seyyid molla gibi lakaplarla insanların dini duyguları istismar ediliyordu ve soyadı kanunu ile bu lakaplar yasaklandı. Bunu günümüzden de biliyorum o yüzden soyadı kanunu ile bunu çok iyi ilişkilendirmiştim. Açıklarsanız çok sevinirim hocam.
Emine K merhaba, Mudanya ATEŞKESİ ile Boğazlar Türk kontrolüne geçiyor; ancak dikkat et henüz bir BARIŞ antlaşması yani nihai bir antlaşma imzalanmadı. Lozan Barış Antlaşması imzalanınca boğazlardaki hakimiyet kaybedildi. Bu durum, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile telafi edildi.
Hem tekrar oluyor hem soru mantığını anlıyoruz . Siz bu dersin ehlisiniz hocam kesinlikle . Teşekkürler .
çok teşekkürler hocam birçok kanal cevabı verip geçmiş fakat siz açıklayarak çözdünüz. emeğinize sağlık
Hocam her şıkkı tek tek açıklamanız çok faydalı oluyor, akılda kalıyor. Çok teşekkürler.
Mükemmelsiniz 4. Soruda diğer şıkların gelme ihtimali var dediniz 2022 ayt de geldi, keşke sizi daha önce izleseymişim,çok teşekkür ederiz☺️
Hocam 24.soruda arap alfabesindeki harf sayısının fazlalığı sebebiyle yeni harflere geçişte zorluk yaşandığı savunulamaz mı? Ben cevabın 1 2 3 olması gerektiğini düşünüyorum.
Hocam notlarınızı nerden bulabilirim
2007deki 27. sorudaki Seriye ve evkaf Vekaletinin kaldırılması konusu 2012 18. soru; 2009 20. soruda geçti.
birader sende de ne analiz yeteneği varmış halal olsun
@@pusuyadonus9967 bu analizleri yapana kadar canım çıktı ama değdi mi bilmiyorum. Çoğu yeri unuttum ve netler şu an istediğim gibi değil. İnşallah sınava kadar toparlarım
@@ustaz_136 birader ben geçen sene 24 net yaptım 0 deneme çözdüm. Denemeler full bilgi gercek sınav yorum. Takılma denemelere
@@pusuyadonus9967 İnşallah dediğin gibi olur ya. Ama ben de denemeleri beğenmiyorum hiç adam akıllı tarih denemesi yok gerçekten.
Teşekkürler. Emeğinize sağlık
Hocam çok teşekkür ederim. Allah razı olsun herşey gönlünüzce olsun inşallah ☺️
Hocam sayenizde Tarih'i çok sevdim. Çok teşekkür ederim 🌸🌺
musul her sene gelmis resmen
Merhaba Erdem Hocam.Hocam öncelikle videolar için teşekkürler gerçekten çok yararı oluyor. Ben 19. soruda 3.öncülle sorunun bağlantısını kuramadım. Yerli kumaşla elbise dikimiyle sanayinin çabuklaşması arasındaki ilişkiyi açıklayabilir misiniz rica etsem (2007)
Hocam 2008 yılı 5.soruda yetişme biçimini soruyor ve 3.öncül doğru kabul edildi. Ekber ve erşed sisteminin yetişme biçimiyle ilgisi nedir? Tahta geçiş ile yetişme biçimi farklı şeyler değil mi?
Ceydanur merhaba,
2007/19. soru/3. öncül
Şöyle düşünmek de fayda yerli malı kullanımını yasal olarak zorunlu hale getirmek ister istemez o ürünlerin üretilmesi için seferberliği beraberinde getiriyor. Yani ordu şu kumaştan giymelidir deyip yerli fabrikaların talebi karşılaması için yasal bir zemin kurarsanız bu haliyle sanayileşmenin hızlanması anlamına gelir. Şimdi maddeye bakalım istersen;
9 ARALIK 1925 - Yerli kumaştan elbise giyilmesi kanunu çıktı.
Ekonomik amaçla ve yerli malların tüketimini arttırmaya yönelik, Yerli Kumaştan Elbise Giyilmesine Dair Kanun TBMM'de kabul edildi.
YERLİ KUMAŞTAN ELBİSE GİYİLMESİNE DAİR KANUN
Kanun Numarası: 688
Kabul Tarihi: 9/12/1925
Yayımlandığı R.Gazete:
Tarih: 20/12/1925 Sayı: 249
Yayımlandığı Düstur
Tertip: 3 Cilt: 7 Sayfa: 131
Madde 1 - Muvazenei Umumiye ve hususiye ve belediyelerden bedeli tesviye edilen elbise ve ayakkabı, kumaş, serpuş ve yatak levazımı ile memurin ve müstahdeminine yeknasak elbise ve kundura giydiren bilcümle müessese ve şirketlerin iştira edeceği veya ettireceği bu nevi levazım, yerli mamulatından tedarik edilir. [YERLİ vurgusu var, yoksa da DIŞARIDAN temin]
Ordu ihtiyaçlarından elbise, ayakkabı, kumaş, serpuş ve yatak levazımının yerli mamulatından tedarikine imkan bulunmayıp memleket haricinden veya yabancı mamullerden tedarikine lüzum hasıl olduğu takdirde, Milli Müdafaa, İktisat ve Ticaret Vekaletlerinin müşterek teklifi üzerine İcra Vekilleri Heyeti karariyle bu nevi levazımatın menşe itibariyle yabancı memleket mamulatından tedariki caizdir.
Ceydanur, 2008/5. Soru/ 3. öncül o vakitlerin en çok tartışma yaratan öncüllerinden biridir kesinlikle. Tartışmalı olduğunu kabul etmeliyiz. Şunu söyleyebilirim: Ekber Erşed in siyasal katlin önüne geçmesi, rekabet duygusunun azalması ve nihayetinde şimşirlikte geçen (bazı isimlerde koca bir ömür-3. Osman 51 yıl] süreç şehzadenin yetişme koşullarını etkiliyor. 19. yüzyılda kafesteki şehzadenin hayatı biraz daha renklenmiştir tabi yurtdışına giden, resimle musikiyle ilgilenen şehzadeler çıkar karşımıza. Yani daha esnek ve iyi eğitim almaya başlamışlardır. Ama 17. yüzyıldan 19 yüzyıla kadar çok durağan süreçler çıkıyor karşımıza.
Selamlar ve şimdiden başarılar.
@@erdemunaldemirci8485 Hocam çok teşekkür ederim. Detaylı bir şekilde çok güzel anlatmışsınız. Net bir şekilde anladım. İyi ki varsınız
hocam tanzimat döneminde hangi alanlarda neden ötürü ikilikler oldu?
Hocam merhaba konu anlatim kitabiniz var mi kpss icin ? Almak istiyorum
hocam akdeniz paktının oluşmasında sadece italya nın etkisi var değil mi? yani bildiğim kadarıyla almanyanın bir etkisi yok.
Hocam siz nasıl bir cevhersiniz. 🙏🙏🙏🙏🙏çok teşekkürler hocam çok çok saolun. Keşke daha önce tanısaydım sizi.
Hocam merhabalar, öncelikle bu verimli video serisi için teşekkür ediyorum. Bir soru sormak istiyorum, 2007 yılının 20. sorusunda doğrudan belirtilen ilke sorulmuş. Şeyh Sait İsyanı ve Menemen Olayı, laikliğe karşı bir altyapı barındırsa da direkt olarak cumhuriyet rejimine karşı çıkan isyanlar, bu noktada cevap hakkımı cumhuriyetçilik şıkkından yana kullanmıştım. Bir sonraki sınavlarda büyük ihtimalle yine bu tarz bir soruyla karşılaşacağız. Kafamda soru işareti oluştuğu için size de sormak istedim. Şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum.
Gülseren merhaba,
Kafa karışıklığını çok iyi anlıyorum. Önceden "doğrudan" "dolaylı" soru tipleri vardı uzun yıllardır bu tarz soru tiplerini görmüyoruz; çünkü sosyal bilimlerin özüne aykırı bir durum oluşturuyor. Genelde bu çelişkiden kurtulmak için hangi ilkeleri kapsar deyip şıklarda Laiklik-Cumhuriyetçilik ilkelerini alabiliyorlardı. Artık bu tarz bir soru gelmiyor.
Ama sorunun özüne gelirsek ince bir numarayla Terakkipperver Partisi'nin KAPATILMASI diyor yani bizi kapatılma nedenini düşündürmeye yönlendiriyor. Haliyle Şeyh Sait bilgisini bilmemizi istiyorlar. Laiklik ilkesi vurgusu burada beliriyor zaten.
@@erdemunaldemirci8485 çok teşekkür ediyorum hocam, zihnimde daha da belirginleşti. 🌺
Allah razı olsun canım hocam
merhaba hocam 2008 yılının 12. sorusunun cevabı D olmayacak mı, yanı Kars Anlaşması Sakaryadan sonra diyorsunuz..
Evet hocam kars antlaşması sakaryadan sonra 1:04:45 soruda da kars antlaşmasının yapılmasina etkisi olanı soruyor. Sakarya savaşının kazanılması kars antlaşmasının yapılmasında etkili oldu.
Emeklerinize sağlık Hocam 🌼
2.soru yani vakıf sorusu 2018 lisansta çıktı 😓 Demek ki gerçekten tekrar eden sorular da varmış
Hocam ders notlarına nasıl erişebiliriz. Satın alabiliyor muyuz ya da paylaşıyor musunuz?
İnternette şah mat tarih notlarını bulabilirsiniz. Trendyolda biraz daha ucuz ama bazı yerlerde bin TL felan satan var
@@ustaz_136 teşekkürler
Hocam öncelikle emekleriniz için Allah razı olsun ben 6. Soruya değinmek istiyorum memlüklerde halifelik kavramı yok muydu ben mi yanlış hatırlıyorum soruyu da o yüzden yanlış yaptım zaten
Ben de öyle düşündüm, biz halifeliği memlüklerden almadık mı
@@enes37. Hocam soruyu sonradan bi daha dinledim anladığıma göre Selçuklular da ve Memlükler de halife ve padişah ayrı görevlerde ama Osmanlı padişah aynı zamanda halife doğru mu anladım bilmiyorum ama
Evet hocam böyledir, teşekkür ederim
2007 20. soru rejime yönelik değil mi cevap cumhuriyet olmaz mı
Hocam lisans için tahminlerinizi söyleyecek misiniz, sınav yaklaştıkça telaş basti
hocam emekleriniz için çok teşekkür ediyorum gerçekten çok iyi oluyor benim için.
hocam ben 24. soruyu anlayamdım niye soyadı kanunu olarak cevabı kabul ettık.
beni aydınlatırsanız cok mutlu olurm şimdiden cok teşekkür ediyorum🤲
Teşekkürler 🙏
Hocam bizim için veli nimet gibisiniz ya hem anlatımınız hem soruya yaklaşım şekli inşaAllah fazla kimse sizi keşfetmezde rakiplerimiz artmaz 😊
Hocam 2007'deki 23. sorunun cevabı C ama bu soru hatalı değil mi? Soyadı Kanunu çıkarmak da dini duyguların kötüye kullanılmasının önüne geçmek için olmaz mı? Çünkü seyyid molla gibi lakaplarla insanların dini duyguları istismar ediliyordu ve soyadı kanunu ile bu lakaplar yasaklandı. Bunu günümüzden de biliyorum o yüzden soyadı kanunu ile bunu çok iyi ilişkilendirmiştim. Açıklarsanız çok sevinirim hocam.
Agzına saglık 🎉🎉🎉
Teşekkürler.
teşekkürler.
2008 29. SORU: boğazların Türk egemenliğine girmesi Mudanya için de geçerli değil miydi ?
Emine K merhaba,
Mudanya ATEŞKESİ ile Boğazlar Türk kontrolüne geçiyor; ancak dikkat et henüz bir BARIŞ antlaşması yani nihai bir antlaşma imzalanmadı. Lozan Barış Antlaşması imzalanınca boğazlardaki hakimiyet kaybedildi. Bu durum, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile telafi edildi.
Teşekkürler hocam
+
İnstagram hesabınız yok mu hocam aradım bulamadım, çok faydalı videolar teşekkür ederiz ❤️
Ben de bulamadım . Galiba yok:))