Yüzde Yüz Malt Bira için Mayşe Tankı yapımı
Вставка
- Опубліковано 6 лис 2024
- Standart malzemeler kullanarak herkesin hazırlayabileceği bir mayşe tankı yapımının ayrıntılarını gösteriyoruz. Bu tank ile 20 - 25 litreye kadar tam tahıl bira üretebilirsiniz.
Gerekli Malzemeler ve Linkleri
1- Şofben, Isıtıcı Hortumu *Paslanmaz çelik, dikkat paslanmaz çelik olanlarla normal çelik olanlar birbirine çok benziyor. Mıknatıs testi ile emin olabilirsiniz.
2- 1/2 Paslanmaz Çelik küresel vana *dişi
3- 1/2 Paslanmaz Nipel
4- 1/2 Manşon PÇ
5- 2 adet M24 pul.
6- 25mm iç çap 3mm et kalınğı olan Oring. Değişik boyularda deneyebilirsiniz. Sarı renkte olanlar silikon ve ısıya dayanaklı.
5- 1/2 Erkek Hortum Ağzı. Kalın olan daha iyi. 2 adet
6- Uygun boyda paslanmaz çelik kelepçeler.
7- 1/4 paslanmaz kör tapa - opsiyonel
IGLOO Cooler - Hepsiburada vs online olara satılıyor.
Paslanmaz örgü hortum - Bauhaus, Koçtaş vs
Paslanmaz Fittingler - Sesinoks, Karaköy çarşı vs.
Paslanmaz Pul - Akpınar Civata - Karaköy çarşı vs.
Silikon O-Ring Karaköy - Hırdavatçılar çarşısı.
Malzeme siparişi için
www.biraburada.com
Aslında beğen buttonunda basparmak iconunun yaninda çok begenilen kalp iconu ekleseler, yaptiginiz videolarin hepsi bir kalp hak ediyorlar.
Paylaşım icin teşekkürler güzel insanlar.
Vayy be sayın abim harbiden bu işin doktoru gibisin maşallah :D
süper video..hazır kitleri bırakıp bu yönteme başyalabiliriz insallah..
Peki bu sistemde yağmurlama yapmak gerekmiyormu? direk bir saat bekledikten sonra olduğu gibi kaynamayamı gidiyoruz. Eğer öyle ise çok pratik bir yöntem. Denemek lazım.
Biab torbası 5kg üstü eziyete dönüşüyor. Bunu yapmak için termos bulamıyoruz.
Elinizdeki mavi kale 38 litrelik termosu deldiniz mi acaba, deldiyseniz memnun kaldınız mı.
Bu termusun yada buna benzer büyüklükte ki bir başka termusun üstünden delik açsak ve hana kiliti koysak
Fermantasyon tankı olarak kullana bilirmiyiz
Hava kaçağı olurmu çevresinden
Teşekkür ederim güzel videolarınız için. Üç parçalı küresel vana kullanmanızın özel bir sebebi var mı?
Avantajı, söküp temizlemesi 2 parçalıya göre daha rahat. Bir de görsel olarak daha güzel bence
Üstadım 220 litre plastik varilim var matkapla kac mm delmem gerekiyir bu duzenegi yapmak icin ?
Fermentere böyle bir uygulama yaparsak dip tortu olmadan birayı/seltzeri/şarabı şişeleyemez miyiz?
Maalesef olmaz, şişelemede tortunun sebebi maya oluşumu şeker koyduğumuz için. Fıçılama tek çözüm.
ellerinize ve emeginize saglik. Benim merakim, malti nerden aldiginiz yonunde :) kaliteli arpa bulmak malum zor... yapip memnun kaldiginiz arpa nerden acaba?
Merhaba, en baslarda malti Tuborg’dan aliyorduk. Almak oldukca zahmetli bir alisveris oldugunu soyleyebilirim. Daha sonra , ulkemize malt ithal edenler basladigindan beri , online magazalardan malt aliyoruz. Cuval ile almayi tercih ediyoruz. Weyermann ilk tercihimiz oluyor.
yağmurlama dediğiniz ekstra şekeri almak için su ilavesini baştan yapıyosnuz ozman değilmi? birde su sıcaklığı 66da kalıyomu bi su sirkülasyon işi falan da yok burda ?
Merhaba, yağmurlama, durulama anlamında yani baştan koyduğumuz su haricinde tekrar su ekleyerek maltın içinde kalan şekerlerin de suya karışmasını sağlıyoruz. durulamanın farklı çeşitleri var. Kademeli durulama, yani ilk suyu süzüp ikinci suyu ekleyip karıştırıp tekrar süzme. Devamlı durulama, ilk suyu yavaş yavaş süzerken durulama suyunu üstten yavaşça (yağmur gibi) ekleyerek süzme. Bu ikisi arasında ikinci yöntem daha verimli, biz de bir video hariç bütün bira yapımı videolarımızda hep bu devamlı durulama yöntemini kullanıyoruz. Termos kullanmamızın sebebi sıcaklığı sabit tutabilmesi bu yüzden sirkülasyona gerek yok.
Bu termos ile mayşe yaptıktan sonraki aşama nedir içerisine şerbetçi otu atmadık gördüğüm kadarıyla ben termos yapmaya karar verdim bundan sonraki aşamalar hakkında bilgi verirseniz çok mutlu olurum elinize sağlık teşekkür ederim.
Merhaba, termosu sadece mayşeleme aşaması için kullanıyoruz. Mayşeleme, arpa maltının kırılıp suyla karıştırılarak 63 - 72°C arasında 1 saat kadar tutularak, arpa maltında bulunan nişastanın, gene maltta bulunan enzimler sayesinde şekere dönüşme işlemi. Bu aşamadan sonra şekerli suyu malt posasından ayırmak gerekiyor. Bu termosun dibinde olan filtre sayesinde kolayca süzüp kaynatma kazanına alıyoruz. Yani kaynatma kazanı gene gerekiyor. Şerbetçiotunu da kaynatırken kullanıyoruz. Bununla ilgili videolarımızı seyredin daha iyi anlayabilirsiniz. ua-cam.com/video/UVvuMAYDiPk/v-deo.html gene termosla yaptığımız ua-cam.com/video/gomgYnlYSgY/v-deo.html ve torbada yaptığımız ua-cam.com/video/7Z7nblvy6sI/v-deo.html
@@3KafadarBira
@Atakan Karabulut dediğiniz gibi çok havada bilgi var gibi duruyor aslında tüm aşamalar anlatılmış ama sıfırdan başlayan biri anlamaz diye düşünüyorum
@Atakan Karabulut kit bira ile tekelden aldığın bira arasında lezzet kalite farkı var mi
@Atakan Karabulut kit değil de böyle tam tahıl yapınca asıl işin içine girip kendinizi kaptirirsiniz varya kendi düzenli bir isim olunca direk böyle bir oda kuruyorum sistem diziyorum abi :))
selamlar. videolar için tebrik ederim, gayet açıklayıcı ve net.
sormak istediğim bir iki soru var; öncelikle 65 veya üstü derece sıcaklıklarla o termosu kullanmak sağlıklı mı? sonuçta soğuk muhafazası için üretilmiş bir alet. örneğin kale termos sıcak kullanımı önermiyor.
diğer bir sorum da gıdaya ve yüksek sıcağa uygun silikon hortumları nereden tedarik ettiniz acaba?
bir de false bottom'ınızın çapı nedir?
teşekkürler, afiyet olsun!
Igloo nun bu modeli sıcak sıvılar için güvenli. Çorba gibi yiyeceklerin servisi için de kullanılıyor. Ayrıca ev birası için malzeme satan dükkanlarda standart mayşe tankı olarak hep bu model satılıyor. Silikon hortumları Karaköy perşembe pazarında 2 numara Huzur ticaretten alabilirsiniz metreyle satılıyor.
yanıt için teşekkürler. sizden yanıt gelmeyince igloo'nun müşteri hizmetleri ile iletişime geçtim. ürünlerinin sıcak ile kullanımını önermiyorlar ve garantiyi bozacağını söylüyor. tabi yüzeysel bir yanıt oldu, forumlarda genellikle kullanıldığı ve belli sıcaklıkların üstüne çıkmadıkça sorun olmayacağını okudum sonradan.
bu arada false bottom ile bu videodaki paslanmaz çelik örgü hortum arasında önemli bir performans veya işlev farkı gözlemlediniz mi?
Dikkate değen bir fark yok, büyük false bottom biraz daha verimli yani aynı miktardaki malttan biraz daha çok şeker almayı sağlıyor çünkü bu dizaynda alt köşelerden ortaya doğru sıvı akışında yavaşlama oluyor. Ama bu kadar küçük miktarlarda etse etse 1 kg ekstra malt farkı yaratır kayıp şekeri telafi etmek için. Bir de bu dizaynda bizim kullandığımız parçalar false bottom ın bağlantılarından daha kalın. Bu daha iyi sıvı geçişi sağlıyor, bu tip sistemlerde mümkün olduğu kadar kalın elemanlar kullanılmalı. Hortum ağzı silikon hortum vs. Özellikle mayşe tankında.
Birşey sorucaktim
Bu termusun üstünden gelin delsek
Oraya hava kiliti koysak
Fermantasyon tankı olarak kullana bilirmiyiz.
Yada başka bir termusu bu büyüklükte.
Cevap verirseniz sevinirim.
Teşekkür ederim
abi bu neder adamın özenmeden yapıp süzdüğü şerbet bile neredeyse benim biradan berrak
Abi tel borunun deliklerinin tıkanması gibi bir sorun yaşıyormusun
Hayır. Hiç başımıza gelmedi. Düzgün kırılmış malt kullanırsanız bir sorun olmaz.
Listede olan malzemeleri nerden tedarik edebiliriz hocam. Tesisat malzemeleri satılan yerlerde olur mu? Olur da bulursak sağlıklı mı?
Sitede cogu var. kazan muslugu kiti vs.
Bulamadiginizi yazarsaniz, koyariz. Biraburada.com
Siteye baktım bazıları yoktu. Eksik olanları yazarım ben. Teşekkür ederim hocam.
sanayi tipi paslanmaz çelik yemek taşıma kapları bu iş için uygunmudur acaba ? her istenilen hacimdede bulunabiliyor.
Evet mayşe tankı için uygun, ayrıca elektrikle ısıtma sistemi kullanacaksanız sıcak su ısıtma ve kaynatma için de uygun. Ateş temas ermeyeceği için kalın taban gerekmiyor. Bizim sistemde sıcak su kazanı taşıma kabı örneğin.
Hocam kelepçelerde paslanmaz mı?
Evet. Tabii
Malt nasıl yapılır adlı videonuz varmı yoksa yaparmısınız
Alemdar İmirzalıoğlu merhaba, su anda malt yapimi ile ilgili bir video planlamiyoruz, cunku malt yapmiyoruz. Belki ileride 😊
Ali exprestten satılan 1/2'' ürünler ile bu işi yapabilir miyiz hocam ? Bir de termosun deliği 1/2'' ile uyumlu olur mu acaba ?
Merhaba, evet 1/2" ile uyumlu termosun deliği. Ali Expresste false bottom dediğimiz perforeli çelik taban satılıyormuş diyorlar. 11.5 - 12 inch çapında oluyor genelde.
Beğenme butonuna tek kez basabiliyor olmasaydım...
Üstadım igloo malesef bulamiyoruz trde
Su an piyasada mevcut onerebileceginiz ya da bildiginiz temin etme imkanimiz olan baskaca bir termos varmidir ?
Tesekkurler
Merhaba, Igloo termosun fiyatı iyice saçma bir hale geldi. Kale marka termoslar var piyasada. Silindir olarak 25L olanları var en büyük boyu, bununla 20L ye kadar bira yapabilirsiniz. Daha büyük boyda sandık tipinde olanlar var. Onları da bu videodaki sistemle kullanabilirsiniz.
@@3KafadarBira ilginiz icin teşekkür ederim bira kültürü tekeller sayseinde baltalanirken sizi gibi özverili insanlar bu ülkede bunu herseye ragmen saglayacak
www.andoutdoor.com/tk-tpx-legend-termos-20-lt-200384 size sordukdan sonra bahsettigıniz urunden ayri olarak bunu buldum bakalim deneyip size geri bildirimde bulunacağim basarili olurum insallah
Hint malı çakma igloo :)
Gıdaya uygun olmayabilir plastiği bir kontrol edebilirseniz daha sağlıklı olur. Igloo nun pahalı olmasının nedeni çorba vs için kullanılabiliyor.
@@3KafadarBira Üstadım igloo temin ettim 10 galon false button tertibatı kuracağım
mush tun kullandığınız ilk tam tahıl videosundaki tarifi yapmaya çalışacağım.
Kullanılan ekipman, buğarlaşma, su kaybı ve sair farklılık yaratacağını bilmekle beraber
ilk tam tahıl tarifinizde sparge miktarını öğrenmek isterim şöyle ki;
Tarifinizde Mayşe başında ve sonunda eklenen toplam su 16,5 lt
buharlaşma ve malt su emilimin yaklaşık 5 lt olacağı tahmini ve kaynatma hacminin 25 lt olduğu bu haliyle süzme sırasında kullanılan su miktarı yaklaşık 14 lt kadar mıdır?
teşekkür ederim
Dublör kullandınız 😄😄😄
iyi çalışmalar, kale marka termosların dış kısmı kademeli olarak bombeli yapılmış. Bu videoda kullandığınız musluk uyumlu olur mu acaba? Cevap için şimdiden teşekkürler. m.ua-cam.com/video/esM7qwDeAes/v-deo.html