Wat doe je in februari in de tuin? 2022 | Februari | Tuinmanieren
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Wat doe je in de maand februari in de tuin? Wat mag je snoeien en hoeveel? De wintergroene hagen bijvoorbeeld. En wat doe je met de bladverliezende hagen? Wat doe je met de vaste planten en grassen? Kan je kalk gebruiken en waar? En wat te doen met je gazon, verticuteren of doorzaaien of juist nog niet.
Jurgen vertelt het je. Kijk de nieuwe tuinvideo over februari!
❯ Abonneer nu op Tuinmanieren: bit.ly/2NuUYLt
Vond je deze video leuk? Like!
❯ Alles weten over tuinieren? Check dan elke week ons kanaal!
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼
❯ Tuinmanieren is hét UA-cam-kanaal dat je alles, maar dan ook echt alles vertelt over je tuin. Eerlijke, echte tuininformatie. Tuinieren voor dummy’s, voor cracks, voor groene, maar ook voor minder groene vingers. Voor iedereen met een plant, boom, gras of terras. In korte, informatieve video’s geeft Jurgen Smit - ervaren hovenier, auteur en tuinontwerper - jou antwoord op al jouw tuinvragen.
❯ Meer over Tuinmanieren? We hebben ook een webshop en daarbij kun je ons altijd bereiken via de volgende platformen:
Webshop: www.tuinmaniere...
Website: www.tuinmaniere...
Facebook: / tuinmanieren
Instagram: / tuinmanieren
#Tuinmanieren #Tuinieren #februari
de bessen van de klimop zijn belangrijk wintervoer voor vogels zoals merels. Vooral wanneer het koud is maken ze daar dankbaar gebruik van. Ik zou zeggen, pas snoeien wanneer de bessen zijn opgegeten.
Goed idee.
Daar heeft Jurgen geen boodschap aan, er moeten heggescharen verkocht worden! (Grapje)
@@ejjwijnants4378 LOL. ben altijd blij hoe hij denkt over tuinieren met ipv tegen de natuur, hoe hij bv tegenstander is van gif en als alternatief natuurlijke oplossingen aandraagt. daarom volg ik hem. mocht ik ooit een nieuwe snoeischaar of heggenschaar nodig hebben, dan kan hij op een nieuwe klant rekenen.
@@ejjwijnants4378 Zo is het.
Bedankt voor tip, wisten wij niet.
Heel duidelijk verhaal weer, nu nog wat meer zon in februari krijgen......
Besteld.
Ja ,die zgn opwarming wil maar niet komen. Allemaal linkse hysterie LEUGENS🤣🤣
Duidelijk! Border dus ook bekalken 👍😊
Yep
Dank voor alle info weer 💯✨🍀
Is in februari bekalken voor iedere tuin een goed idee, ook als je geen gazon hebt.
Ik ben nu met mijn tuin opnieuw aan het inplanten met o.a. aantal bessen struiken,
ribes nigrum, ribes captivator, ribus rubrum,
rode bos bes, vosse bes
look achtigen zoals daslook look zonder look, wat heide struiken, moeras planten,
verder vooral inheemse struiken zoals gele kornoelje, wegedoorn, krent etc.
Ja hoor, het is structuurverbeterend. Alleen niet bij zuurminners.
@@Tuinmanieren
bedankt
Hi Tuinmanieren, ik ben een nieuwe abonnee en vindt het kanaal echt een fantastische eyeopener. In okt ben ik verhuisd naar een tiny house met een beetje tuin/ grond rondom dus ik heb veel aan deze video's. Ik wacht momenteel blij de bolletjes van mijn voorjaarsbloeiertjes op.
👋😀
Welkom.
Goede presentatie.
Dank weer voor de video. Groets uit Polen! (nog volop winter hier in de bergen)
Ah zo leuk. Vanuit Polen! Groetjes, terug.
Bedankt voor de informatie! Zojuist maar even wat kalk en graszaad besteld. Fijne dag
Leuk!!
Hallo Jur, ik ben al een aantal jaren abonnee van tuinmanieren en wordt altijd erg blij van je humor/
enthousiasme en wijzer van je heldere praktische uitleg. Ik heb een vraag over kalk strooien: Ik heb een groot dakterras met grote bakken met o.a. blauwe regens die over een pergola groeien en andere vaste planten en boompjes. Het is nu half maart, ben ik nu te laat met eerst kalk strooien (heb ik tot nu toe nooit gedaan)? En doe je dat ook in bakken? En als het nog kan, wanneer kan ik dan gaan voeden?
Nee kalk in bakken is niet nodig. Gewoon lekker gaan voeden. (Tuinvoeding).
je stond bij de haagbeuk voor grote coniferen. Die heb ik ook in mijn tuintje achter. Als 1 stam geplant maar sinds enige jaren heeft conifeer 2 of 3 stammen halverwege gemaakt. verder is conifeer prachtig ,maar hoe hoog kan deze conifeer worden en moet ik die extra stammen eruit haken maar dan wel kale plekken??
De bessen van klimop zijn juist 1 van de weinige voedingsbronnen in de winter voor vogels. Zonde om die er nu al af te halen!
Dat is ook weer waar.
En katten zijn helemaal niet "goed" voor de vogels.Wat moeten wij dan doen???
@@Stop-communismintheworldbinnenhouden
Hoi, ik zou graag willen weten hoe je een passiebloem zou moeten behandelen
Hier kan ik mij bij aansluiten.
Klopt, volgens mij ou Jurgen het daar nog over hebben :) Ik wacht geduldig haha.
Gaan we behandelen! Binnenkort.
Super, kijk er naar uit 👍🏻
Zoals gezegd in de vorige video heb ik vorige week kalk op mijn gazon gestrooid. Gezien de natte winter is ie ondertussen wel behoorlijk open. Ik woon in België waar de temperaturen de laatste week (en ook komende weken) 's nachts boven de 5 graden blijft (zeker in onze stadstuin). Ik merk dat het gras op de zonnigste plekjes reeds begint te groeien. Kan ik nu reeds met Barenbrug SOS Lawn Repair doorzaaien (kiemt reeds vanaf 4 graden volgens de producent). Ik wil het onkruid en straatgras wat voor zijn ;-)
Hahahahaha... dat moet je aan Barenbrug vragen.
De producent zegt me dat dit zeker kan, zoals verwacht eigenlijk. Anders maakt ie er natuurlijk geen reclame mee. Hoewel de algemene regel dus zegt om te wachten heb ik het met dit graszaad toch een kans gegeven. Ik ben benieuwd, en anders doen we het eind maart opnieuw en was het een mooi experiment.
@@friggeh Flauw.
Dankjewel weer voor jullie altijd gezellige en inspirerende filmpjes! Laatst en nu weer hebben jullie veel info gedeeld over kalk strooien en ik heb onlangs ergens gehoord dat lavameel een goed en milieuvriendelijker (iets met de winning van kalk) alternatief zou zijn, is dat correct of blijft gewone kalk toch de beste keuze?
Het kan beide. Lavameel heeft wat meer mineralen in zich en kalk doet echt iets met de zuurgraad. We hebben ook een video over Lavameel. ua-cam.com/video/B5FFT3HyHqc/v-deo.html
Ah ja, die heb ik inderdaad ook al gezien en de toelichting op werkzaamheid is heel helpend, dank!
Top bedankt 🙏
Graag gedaan.
Hoi Jur, bedankt voor je heldere uitleg weer ! Een vraagje, zou je ook eens iets kunnen vertellen over verschillende gronden? Ik heb bijvoorbeeld een zandgrond. Ik woon hier nu ruim 2 jaar, tuinieren en moestuin wordt het derde seizoen maar ik heb echt enorme moeite met het groeien en bloeien op deze enorme droge grond. Of het ligt hem aan het weer, kan ook nog. ......
Om minder afhankelijk van het weer te worden, kun je het beste gaan mulchen. Een laagje hooi, bladeren, houtsnippers of gras over de grond dient als voeding en tegen uitdroging. Een levende bodembedekker kan natuurlijk ook, zoals aardbeiplant.
@@sigridkingma961 Dank je. Ik laat de bladeren nu ook liggen. Maar in de zomer heb ik er moeite mee.
We hebben een aantal video's over grond verbeteren, maar we zetten deze ook even op ons lijstje.
ua-cam.com/video/wxTHTjQFDVw/v-deo.html of
ua-cam.com/video/DAjwMcBOMLc/v-deo.html
Dankjewel voor deze fijne video! Ik heb vorige week de tuin bekalkt, wanneer kan ik nu het beste compost strooien?
Eind feb, begin maart
Beste jurgen, in november heb ik wortelgoed geplant, beukenhaag mix met liguster. Kan je die nu ook snoeien want des te smeer snoeien deste mooier en voller, of kan je het wortelgoed beter met rust laten nog?
Zeker.
Hoi Jürgen jij ben echt een top hovenier
:-) Nou dank je..
Net voor de ik de tuin in ga voor het opruimwerk, even je filmpje gekeken... Snoeischaar terug in de schuur gelegd. 😄👍 Het wordt wel tijd om de boom te laten snoeien zag ik. Kan dat nu (volwassen Japanse Honingboom)?
Ja.
Oeps! Net mijn borders gesnoeid, het was zo'n mooi weer... Misschien kan ik de plantjes beschermen met blad als het weer gaat vriezen?
Heb ik ook alang gedaan vasten planten gesnoeit is niet erg
Geeft niet, komt wel goed.
Ik zie in mijn tuin al behoorlijk wat planten uitlopen, waaronder vooral de rozen. Is het al aan te raden om voeding te geven? 1 roos heeft nu al last van luizen, dus zou deze graag een goede start willen meegeven, maar voor tuinvoeding is het misschien wel erg vroeg nog? Misschien beter compost of organische koemest?
Nu al??? Huh? Kan je ons een foto sturen?
@@Tuinmanieren Ja bizar he! Heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik in het zuidwesten van NL woon, daar is het mede dankzij de warme zee altijd 's nachts al minder koud dan in de rest van NL. En vriezen heeft het hier nog maar amper gedaan.
Ik heb de luizen er pas wel uitgehaald, ik ga binnenkort even kijken of er weer nieuwe op de roos zitten en zal dan een foto sturen.
mijn gazonnetje kan wel wat kalk gebruiken, maar in de border staat een Camellia, die dus juist wel van zuur houdt. Hoe ver uit de buurt moet ik blijven met de kalk?
een half metertje.
Kan ik ook vaste planten zoals daglelies scheuren?
Ja.
Bedankt voor het video...zal je in februari ook palmbomen kunnen planten en omplanten?
Jahoor!
Zeker, het is planttijd (mits de grond niet bevroren is).
HalloJurgen, hoe heet de plant die aan het begin tussen de hedera stond tegen de schutting aan?
groet, Destin.
Pluimhortensia? Ik zie niet welke je bedoelt.
@@Tuinmanieren De plant met grote groene knoppen die de schutting op klimt.
@@destin187able Klimhortensia
kan ik de seringboom nu ook snoeien, of liever in het najaar?
Na de winter. Maart.
We leren weer bij. Top. Een suggestie: ik zou graag in mijn tuin van zo'n 350 m2 een sierboom (stam met kruin) planten. Ik heb al een notelaar van 60 jaar staan in de hoek. Ik zou de nieuwe boom in een kleiner formaat willen houden met een aantrekkelijke meerfactor (bloesem, sterk gekleurd herfstblad, ...). Is dit een idee voor een filmpje? Mooie, kleinere sierbomen op stam voor de tuin?
Zeker, bedankt voor de tip
Japanse Kers is aan te raden. Mooie bloesem én verkleurd mooi in de herfst!
Een cercis soortje misschien? Magnolia?
@@GeoHamie Jaaa!!!
Vorig jaar hebben we een Amerikaanse sering in de border geplant. Die ziet er nu wat snotterig uit - wel nog groen, maar ook veel bruin. Hoe ga ik daarmee om? En mag dat nu al of liever later?
Natte winter.. van het voorjaar (over 2-3 weken) gaan voeden. Tuinvoeding.
@@Tuinmanieren Dank!
Hoe zit het dan met de insecten die overwinteren in de bladverliezende planten? Ik dacht dat het voor hen beter is om het medio maart te doen omdat ze dan uit de winterslaap komen en er voedsel voor ze is. Stoor ik ze niet nu als ik mijn vaste planten nu snoei? Voor de planten maakt het toch niet uit of ik in maart snoei?
Ja kan.
Wij hebben twee oude pruimenbomen in de tuin staan die aardig zijn "verwilderd" maar elk jaar nog goed vruchten leveren alleen zit het er wat verstikt uit met takken en alles wat door elkaar heen groeit. Komt er binnenkort een filmpje over fruitbomen? Speciaal oudere bomen weer een frisse start geven? ;)
ua-cam.com/video/kHXtFn-xvbg/v-deo.html en
ua-cam.com/video/jDpwnU5WRsE/v-deo.html
moet ik me zorgen maken om bloembollen die nu al boven komen?
Hier komen al bloesems uit... Tja, wat doe je eraan?
Uitgraven en de diepvries in voor een maand!
Nee, geen probleem, denk alleen om de bloembollen die je nog net niet zien (niet op gaan staan).
Hahahah..
Ik ben echt wel fan van je films. Je zou een prima leraar zijn. Vraagje: ik heb ontzettend veel last van regenwormen in ons gazon. Het is haast niet te belopen zonder dat de grond aan je schoenen kloddert. Is daar een remedie tegen? Alvast zeer bedankt voor je reactie!
Nat, maar gezonde fine grond voor een tuin. Geniet van ze.
Nee, je grond is gewoon supergezond..
Wat is het nut van koffiedik voor de tuin ???
kan geen kwaad, is organisch materiaal.
Kun je schors gebruiken om zevenblad tegen te gaan?
mmmmja.. valt te proberen, maar ben bang dat het niet gaat helpen.
Mag ik de Japanse esdoorn nu ook snoeien ?
Ja, kan een beetje gaan bloeden: ua-cam.com/video/x7s_9J3Atzk/v-deo.html
Ik heb een hele grote druif. Is dat nu al de tijd om die geheel kort te wieken? Of nog even wachten tot maart?
Had al in december moeten doen maar precies wat Jürgen zegt beetje bloeden is niet erg dus kan nu ook wel hoor
Doe maar.
Leuk
en is het nu ook tijd om de vlinderstruik te snoeien?
ua-cam.com/video/Wr382OaOLjI/v-deo.html
Kan de jasmijn, kamperfoelie, vlinderstruik en en bruidsluier ook al gesnoeid worden?
Ja kan.
@@Tuinmanieren dank! En ook voor de handige en goeie tips!
Dag Jürgen. Alle blaadjes van onze olijfboom zijn er nu ook allemaal afgevallen. Mag ik onze olijfboom dan ook snoeien in de loop van de maand februari? Hij begint ook heel hoog te groeien terwijl hij smal blijft. Mag ik dus ook die hoge takken eraf knippen of zagen (want met knippen zal het vermoedelijk niet meer lukken omdat ze al redelijk dik zijn). Alvast bedankt. P.s. ik woon in België.
ua-cam.com/video/YEWGocTOgZ8/v-deo.html
Er wordt te veel gesnoeid in Nederland, planten zijn veel mooier als je ze groter laat groeien.
Kan ook
@tuinmmanieren
Mijn hedera doet het niet zo goed, bladeren zijn rood en hij groeit de afgelopen jaren niet zo denderend. Is dit een voedingsprobleem?
Hij wil dus ook maar niet dekkend worden
Kan, maar misschien ook een vochtprobleem. Dus voeden en water.
@@Tuinmanieren bedankt, we gaan het proberen!
Dus n appelboom in februari verplaatsen kan ook nog?
Ja kan.
Gaat de Haagbeuk niet bloeden nu?
Filmpje kijken!
Is het ook aan te raden om een gazon na de winter te walsen met een gazonwals? Zo ja, wanneer is het de beste maand?
Kan, als het zompig is. Anders niet. Nu doen.
🌟👍
🤩
Snoeien van buxus
Snoeien van buxussen
Vraag over het bodemleven: Stel je hebt een nieuwe tuin waarin het bodemleven vrijwel non-existent is. Dan kan je dus kalk strooien, voeding met micro-organismen erin, blad of compost erop etc. Maar er zit nog steeds geen enkele regenworm in je tuin. Wat doe je dan?
Zonder regenwormen schiet het natuurlijk ook helemaal niet op met die humus en de beluchting... En dan? Tuin aangelegd, planten erin, alles volgens het boekje, maar geen regenwormen. Hoe krijg je ze erin?
:-))) Hi Maaike, die komen vanzelf. Je kunt ze ook kopen als je je zorgen maakt.
Voor de regenwormen komen de microorganismen, die ook al veel helpen. Je ziet ze niet, maar je merkt ze wel. Dit filmpje legt er iets meer over uit: ua-cam.com/video/LO-ostC1q-4/v-deo.html
@@sigridkingma961 Dankjewel voor de informatie!
@@Tuinmanieren Wow, dat wist ik niet. Bedankt! Ik word dan wel meteen nieuwsgierig waar die regenwormen in onze bestrate omgeving dan vandaan komen, vanzelf zoals je zegt. Laten vogels die wormen erin vallen? Of kruipen ze onder de straat door?
Die kat heeft de schrik van zijn leven als Jurgen met die kalk strooit. Waarom gooit die mens toch zo hard koekjes op de grond haha.
hahahaha.. deze kan wel wat hebben. (hij gooit gewoon terug).
Euhm, je zegt dat je alle bladverliezende struiken kunt snoeien. Stel, ik heb een sering, ik ben een leek, dus ik ga snoeien. Nou denk het niet he Jurgen. Dan ben ik al mijn bloemen kwijt.
Het MOET niet.. het mag, Ivo..
@@Tuinmanieren huh? Dus ik snoei elk jaar mijn sering rond deze tijd, ik heb nooit bloemen.....dus ik denk na een jaar of 4, ik ga eens aan Jurgen vragen hoe dat komt. Wat zeg jij dan?